Bästa Padelracket 2021 – Bäst i test padelrack för 2021

Bästa padelracket för 2021 - Vi testar och utser våra favoriter till det absolut bästa padelrack 2021

Tycker du om att spela padel? Är du less på ditt padelrack eller trött på att behöva spela med låneracken på padelanläggningarna? Känner du att du skulle vilja köpa ett nytt padelrack men också hitta det bästa padelracket för 2021? Har du en begränsad budget och vill hitta ett billigt padelrack på en padel rea eller outlet? I den här artikeln kommer vi först att berätta lite kortfattat vad det finns för olika typer av padelrack, vad du som spelare behöver tänka på för att välja ut det bästa padelracket för just din padel. I slutändan kommer vi att testa och utse våra favoriter till bästa padelracket 2021.

Flera av våra artiklar om padel

Våra favoriter bästa padelrack för 2021 - bäst i test

nr 1 : Bästa Padelracket

Head Graphene 360+ Alpha Elite 2021

5/5

Nr 2 : Bästa Padelracket

Stiga ArC

4.9/5

Nr 3 : Bästa padelracket

Head Graphene Touch Delta pro Power

4.7/5

Nr 4 : Bästa Padelracket

Head Graphene XT Alpha Tour

4.3/5

Nr 5 : Bästa Padelracket

Babolat Vertuo Air

4.5/5

Nr 6 : Bästa Padelracket

Head Graphene XT Vector

4.7/5

Kortfattat om padelrack

Först och främst måste vi såklart berätta om grunderna inom padelrack och vad det är som skiljer sig i racken. Det finns olika former och egenskaper som du som padelspelare behöver ta hänsyn till när du ska välja padelrack. Här är de tre viktigaste egenskaperna som du behöver ha kännedom om när du ska välja rätt padelrack för just din padel.

Racketform

Det finns generellt sätt 3 olika typer av racketformer på padelrack:

Formen på racket avgör hur stor sweetspot racket har och desto större sweetspot, desto snällare är padelracket vid felträffar. Men om du har ett padelrack med mindre sweetspot så kommer racket istället att generera mycket mera fart vid korrekt bollträff.

Nedan har vi ritat ut i röd markering, sweetspot på ett rund, ett droppformat och slutligen ett diamantformat padelrack.

Sweetspot på runt padelrack
sweetspot droppformat padelrack
sweetspot diamantformat padelrack

Ett rund padelrack har störst sweetspot men genererar minst fart, medans ett diamantformat padelrack har minst sweetspot men genererar mest fart. Ett droppformat padelrack är ett slags mellanvärde när det kommer till sweetspot och fart.

För dig som padelspelare innebär det här att du måste tänka ut hur bra bollträff du tror att du har. Om du är ny till sporten och inte hunnit bli helt hundra på bollträffen ännu så kan det vara en bra idé att kika på ett runt eller droppformat padelrack. Det ska dock nämnas att det inte bara är nybörjare som spelar med runda padelrack. Även proffs på touren spelar med runda padelrack då spelaren kan få ut maximal kontroll och på så sätt öka precisionen när det kommer till att placera bollarna. Känner du dig säkrare på bollträffen och söker lite mer fart i padelracket så kan du absolut kika på ett diamantformat eller droppformat padelrack.

För & nackdelar med runt padelrack

För & nackdelar med Droppformat padelrack

För & nackdelar med Diamantformat padelrack

För att sammanfatta så välj form på racket utefter hur säker du är på bollträffen:
Nybörjare – Runt / Droppformat
Motionär – Rund / Droppformat / Diamant
Expert – Rund / Droppformat / Diamant

Vikt i padelracket

Vikten i ditt padelrack påverkar både farten på bollen men också hur snabbt och smidigt du kan röra dig på padelbanan. Ett padelrack som väger mindre är såklart mer lättspelat medans ett tyngre rack kommer ge dig mera fart och kraft.

Lätt vikt – Med ett lätt padelrack så blir racket mera lättmanövrerat tack vare att det är mindre massa som du ska förflytta vilket i sin tur ger en ökad smidighet samt att du tillåts röra handen och armen kvickare. Är du ny till sporten bör du välja ett padelrack som har lite lägre vikt.
Tung vikt
– De tunga padelracken kan ibland upplevas något klumpigare men i och med att racket är tyngre så genererar det mer fart på padelbollen. De tunga padelracken lönar sig något mer till dig som är motionär eller expert som söker en fartinriktad padel.

  • Vikt Padelrack för herrar : 350 – 390 gram
  • Vikt Padelrack för damer : 320 – 375 gram
  • Vikt Padelrack för Juniorer och Barn : 280 – 330 gram
Head Padelrack

Balans

Med balansen i padelracket så menar vi vart tyngdpunkten i ditt padelrack är placerat. Det finns padelrack som har hög balans vilket innebär att balanspunkten är placerad mer emot rackethuvudet och på samma sätt finns det padelrack med låg balans där balanspunkten är placerad mer emot skaftet. Den sista kategorin är padelrack som har medel balans, vilket innebär att tyngdpunkten är placerad i mitten på padelracket.

balans i ett padelrack

Balansen i ditt padelrack gör att du får en modifiering i ditt padelrack beroende på om du gillar att spela offensiv eller defensiv padel. Ett padelrack med hög balans kommer hjälpa dig att spela en bättre offensiv padel med mera aggressivitet och mer fart. Medans ett padelrack med låg balans kommer ge dig mer kontroll och precision vilket hjälper dig som vill spela en mer defensivt orienterad padel. Vill du däremot ha allround egenskaper eller om du känner dig osäker på vilken typ av padel du spelar så kommer du kunna få ut lite av varje med ett padelrack som har en medel balans.

Material på träffytan

Inom padelracket pratar vi om framförallt två typer av material på träffytan. Dessa materialtyper är glasfiber och kolfiber.

Glasfiber – Padelrack som har glasfiber i träffytan är generellt sätt de lite billigare padelracken. Tack vare att glasfiber är något mjukare så blir också ditt padelrack mjukare. Det här materialet gör att din sweetspot blir något större men framförallt ifall du har en lösare sving så kommer glasfibret att hjälpa dig att få ännu mera fart på padelbollen. Har du dessutom lätt att få skador så är det här materialet mer skonsamt emot din arm och ett bättre material för att förebygga skador.

Kolfiber – Kolfiberracken är de lite mer påkostade och exklusivare padelracken. Detta material är något styvare i känslan så har du en högre svinghastighet så får du ut mera fart i ett kolfiberrack i jämförelse med ett glasfiberrack.

Skruv på padelracket

Gillar du att skruva bollen? Vissa padelrack erbjuder friktionsytor på träffytan för att öka skruven på bollen, gillar du att överraska dina motståndare med kluriga skruvar kan du absolut titta på denna kategori av padelrack.

Hur skiljer sig padelrack för herrar jämfört med padelrack för damer och juniorer?

För det första ska vi nämna att det finns specifika padelrack för herrar, som damer som juniorer och barn. Vi har även testat och gjort artiklar till bästa padelracket för damer och bästa padelracket för barn & juniorer.
Den största skillnaden är att vikten är lägre på padelrack för damer och juniorer. Detta för att dessa padelrack ska vara enklare att svinga men även mer skonsamma emot armen/handen vilket i sin tur förebygger skador. Padelrack för barn och juniorer är dessutom mindre till storleken med smalare rackethuvud och grepp för att helt enkelt passa en junior. Om ditt barn försöker spela med ett seniorrack kommer racket att bli för klumpigt och svårspelat. När vi pratar padelrack för juniorer så är riktvärdet att när du är över 12 år så går det bra att byta och spela med ett senior padelrack.

padelrack

Vad kostar ett bra billigt padelrack?

Vill du hitta ett billigt padelrack på rea eller outlet? Kostnaden för ett padelrack kan gå allt ifrån ett par hundringar till upp emot 4000kr för de mer exklusiva padelracken. I vår mening om du går under 1500kr så kommer materialvalet och kvalitén gå ner så pass mycket att du tappar spelförmåga i din padel. Du ska givetvis inte gå för de dyraste och fräsigaste heller och tro att du kommer prestera grym padel. Det handlar mer om att hitta rätt padelrack just för din padel men också att inte gå ner för mycket i kvalité. Om du letar efter bra men ändå billiga padelrack så kan vi rekommendera vårt test om billiga padelrack.

Sammanfattning - Bästa padelracket 2021

När du ska införskaffa rätt padelrack så börja med att tänka ut vad just du som padelspelare har för förutsättningar. Till en början så välj racketform beroende på hur säker du är i bollträffen. Därefter välj lätt eller tung vikt beroende på smak och tycke för att till sist välja balans i racket för att få offensiva eller defensiva egenskaper i ditt padelrack. Om du är osäker på vilken typ av padel du spelar eller om du är ny till sporten och inte hunnit hitta din spelstil ännu så går det bra med padelrack i mellanlägen. Det vill säga allround padelrack i droppform med en medel balans.

droppformat padelrack

Vår vinnare:
1. bästa padelrack - Droppformat

Head Graphene 360+ Elite Pro 2021

5/5

Vikt : 370 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter det bästa padelracket? Head Graphene 360+ Elite Pro 2021 är ett padelrack i absoluta toppklass. I tillverkningsprocessen har man använt sig av tekniken ”Optimized Sweetspot” vilket innebär att hålen är optimalt placerade för att på så sätt göra racket mer förlåtande och snällt med en större sweetspot. Head har applicerat ”Anti Shock Skin” på ramskyddet runt racket dels för att skydda vid smällar mot glas eller golv men också för att reducera vibrationer och ge en skonsammare bollträff. I det här racket har man använt sig av det unika materialet Graphene vilket är något mjukare än grafit vilket ger dig som spelare mera fart i racketen samtidigt som du kommer att bibehålla både kontroll och spelkänsla. Tack vare sin droppform och medel balans så är det här ett mångsidigt allround padelrack för dig som vill kunna spela en bra kombination med både offensiv och defensiv padel. Många menar på att det här padelracket bara är för motionärer och experter men vi menar på att tack vare sin stora sweetspot och mjukare kärna så kan även nybörjare i padel bemästra det här padelracket. Genom sina exklusiva materialval och egenskaper så blir Head Graphene 360+ Elite Pro 2021 vår vinnare till bästa padelracket 2021.

Vår vinnare:
2. bästa padelrack - Runt

Stiga ARC

4.9/5

Vikt : 355 – 375 gram
Form : Runt
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensiv / Allround

Kommentar: Stiga sports är mest kända för att tillverka exceptionell pingisutrustning så därför blir vi såklart nyfikna på hur bra Stiga är på padelrack. Tillsammans med förbundskapten för Svenska padellandslaget Daniel Dios Zetterlind så har Stiga tagit fram padelracket Stiga ARC. Den här modellen är handgjord i skandinavisk design med en rund form och låg balans. Det här gör att racket är gjort för dig som söker maximal precision och kontroll samtidigt som racket besitter förlåtande och snälla egenskaper. Stiga Arc kommer med en stor sweetspot med en träffyta i glasfiber vilket ger en mjuk och skonsam känsla i bollträffen samtidigt som du kommer få ut bra fart på bollen. Det här racket passar alla typer av spelare oavsett nivå och ambition som vill ha ett exklusivt kontrollorienterat padelrack med förlåtande egenskaper.

Vår vinnare:
3. bästa padelrack - Diamantformat

Head Graphene Touch Delta Pro Power

4.7/5

Vikt : 365 – 385 gram
Form : Diamant
Balans : Hög
Passar till : Motionär / Expert
Spelstil : Allround / Offensivt

Kommentar: Vill du kunna spela offensiv padel med hårt tryck i smasharna? Head Graphene Touch Delta Pro Power är ett diamantformat fartorienterat padelrack med en högbalans. Det här racket kommer med det exklusiva materialet graphene vilket är något mjukare än kolfiber. Graphene kommer ge dig en skönare och skonsammare känsla i bollträffen samtidigt som du bibehåller extremt bra fart i slagen. I racket finner vi ”Head Extreme Spin” teknologi vilket ger en ruggad träffyta som genererar extra skruv ifall du vill överraska dina motståndare. Denna modell har även Power Foam teknologin, vilket är ett mjukt material som svarar extra snabbt för att ge dig en kraftfullare och mer explosiv bollträff. Head har gjort sweetspot något större på det här racket vilket gör att en mycket bred målgrupp kommer kunna bemästra den här modellen. Head Graphene Touch Delta Pro Power är helt enkelt ett bra padelrack med fina materialval för dig som gillar att spela offensivt och aggressivt.

Vår vinnare:
4. bästa padelrack - Diamantformat

Head Graphene XT Alpha Tour

4.3/5

Vikt : 355 – 370 gram
Form : Diamant
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Head Graphene XT Alpha Tour är ett diamantformat padelrack med den unika kombinationen att balansen är låg. Det här gör att vi får ett padelrack med mycket fart där man också har bibehållit det lättmanövrerade egenskaperna vilket är ovanligt hos ett diamantformat padelrack. Det här upplever vi lönar sig om du vill kunna göra snabba rackförflyttningar vid nätduellerna samtidigt som du ändå vill kunna slå till bollen med rejäl kraft. Det här racket kommer i graphene material vilket är en mjukare variant av kolfiber samtidigt som det genererar mycket fart i bollen. Det gör även att racket får reducerade vibrationer vilket ger dig en skonsam bollträff. Det här racket passar många spelare och är dessutom en bra inspelsväg ifall du vill pröva ett diamantformat padelrack men ändå vill behålla förlåtande egenskaper tack vare att racket är så pass lättmanövrerat.

Vår vinnare:
5. bästa padelrack - Droppformat

Babolat Vertuo Air

4.5/5

Vikt : 335 – 355 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Vill du hitta ett lättmanövrerat och kvickt padelrack som väger lite? Babolat Vertuo Air kommer med ”Hole Pattern-System” vilket ger dig mera fart och kontroll. När man borrar hålen i det här racket så är det anpassade efter rackets form och sweetspot. Detta ger i sin tur ökad effekt i slagen för ännu mera fart och ett bra grepp på bollen för att få en utökad spinn. Träffytan är tillverkad i mjukt glasfiber kombinerat med nya teknologin ”Vibrasorb System” som är ett vibrationsdämpande system som helt enkelt är till för att reducera vibrationerna i bollträffen. Det gör att du som spelare får mer komfort men också minskad risk för skador såsom tennisarmbåge. Genom sin lätta vikt passar det här racket både för damer men också en stark rekommendation som inspelsrack för juniorer som vill ta steget och testa på seniorrack. Tack vare sin droppform och medelbalans kommer du att få ut bra allround egenskaper där du kommer tillåtas spela en bra mix mellan både offensiv och defensiv padel.

Vår vinnare:
6. bästa padelrack - runt

Head Graphene XT Vector

4.7/5

Vikt : 360 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Head Graphene XT Vector är ett mycket populärt padelrack och en personalfavorit hos många racketshoppar. Det här är ett exklusivt padelrack som kommer i rund form och medel balans. Head har applicerat graphene i det här racket som är ett något mjukare material än kolfiber vilket ger dig en skönare och skonsammare bollträff samtidigt som racket ändå ger dig en bra fart. Tack vare sin form är sweetspot stor vilket gör att racket passar både nybörjare som vill ha ett snällt och förlåtande padelrack men också experter som vill få ut maximal kontroll och precision. Balansen är medel vilket gör att du kommer kunna få en bra fart på bollen samtidigt som du bibehåller de kontrollerade egenskaperna. I vår mening är det här även ett billigt och prisvärt padelrack i mycket fin kvalité.

Flera av våra artiklar om padel

Klicka här för att komma till svenska padelförbundet

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.9 / 5. Antal Röster: 33

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *