Tennisrack • Bästa Tennisracket Junior & Barn 2021 • Bäst i Test • Sportporten.se

Bästa tennisracket junior och barn 2021

Har din son eller dotter fått upp ögonen för att spela tennis? Vill du hitta ett bra och billigt tennisrack till ditt barn? I den här artikeln testar vi ut några bra tennisrack för juniorer & barn mellan åldrarna 3-14 år. Är du ute efter tennisrack för personer äldre än 14 år så ska du istället kika på följande artikel vi har skrivit om tennisrack för vuxna. Vi kommer börja artikeln med att förklara skillnader mellan junior och seniorrack, vilka egenskaper du bör titta på i tennisracket och hur du väljer ut rätt tennisrack till din junior.

Våra favoriter bästa Tennisrack barn & junior - bäst i test

Bästa Tennisracket för juniorer 11-14 år

Babolat Pure Strike Junior 26

4.5/5

Bästa Tennisracket för juniorer 8-10 år

Wilson Clash 25

4.8/5

Bästa Tennisracket för Barn 6-7 år

Babolat Drive 23 Junior

4.5/5

Bästa Tennisracket för Barn 2-5 år

Babolat Ballfighter 19

4.5/5

Vad är det som skiljer junior tennisrack från ett seniorrack?

Största skillnaden mellan ett barn tennisrack och ett vuxenrack i tennis är framförallt storleken men också vikten. Ett juniorrack är helt enkelt mindre till storleken men också lättare i vikt för att det ska ge bättre manöverförmåga och förlåtande egenskaper. Ett barn som försöker spela med ett seniorrack kommer att resultera i ett alldeles för svårspelat tennisrack. Det kommer kännas för tungt, kommer inte gå bra att manövrera och på så sätt svårare att träffa bollen. Ett seniorrack kan också göra så att en junior drar på sig onödiga arm och handskador till följd av att tennisracket helt enkelt är för tungt.

Tennisrack

Upp till vilken ålder kan man spela med junior tennisrack?

Tennisrack för barn och juniorer är idag oftast tillverkade för ett åldersspann mellan 2-14 år. Är tennisracket ämnat för någon över 14 år så bör man istället titta på ett seniorrack.

Finns det tennisrack specifikt för pojkar och flickor?

Generellt sätt så lämpar sig alla tennisrack för juniorer både för pojkar och flickor.

Tennisboll

Vad ska jag titta efter i ett tennisrack för juniorer?

Det finns flera värden och parametrar man bör titta på i ett tennisrack för juniorer. Här förklarar vi de egenskaper som vi tycker är viktigast.

Längd - storlek på ramen

När vi pratar om juniorrack i tennis så pratar vi ofta om längden på träffytan i racket med måttet ”tum”. En tum motsvarar 2.54 cm. När återförsäljarna presenterar sina tennisrack för barn så står oftast längden i tum med i titeln. Som exempel de tennisracken som är lämpade för de allra minsta har en tumstorlek mellan ungefär 17-21 tum (43cm – 53cm) medans tennisrack för de lite äldre juniorerna har en tumstorlek upp emot 26 tum. Nedan har vi gjort en liten förenklad tabell med riktvärden för de olika storlekarna.

 Storlek på ramen – längdKroppslängd Ålder
 17-21 tum 0 – 115 cm 2-5 år
 22-23 tum 116 – 135 cm 6-7 år
 24-25 tum 136 – 150 cm 8-10 år
 26 tum 150 cm + 11 – 14 år
 Seniorrack 150 cm + 14 år och däröver

Rambredd/ramprofil

Med rambredd menar vi tjockleken på själva ramen. Det finns tennisrack med bred rambredd och tennisrack med smal rambredd. En bred rambredd ger dels en större sweetspot men också egenskapen att tennisracket hjälper tennisspelaren att generera mer fart i slagen. En smal rambredd ger både bättre kontroll och känsla men det ställer något högre krav på spelaren att på egen hand kunna generera mer fart i slaget. För juniorer och barn är det rekommenderat att spela med ett tennisrack som har en med bredare rambredd då det helt enkelt är snällare.

Tennisspelare Barn

Vikt i tennisracket

Vikten i tennisracket är en av de största parametrarna som skiljer ett seniorrack från juniorrack. Ett tennisrack som väger mindre kommer upplevas som mer lättmanövrerat, lättspelat och därför mer förlåtande. Men som en konsekvens av att tennisracket är lättare i vikt kommer man att tappa något i fart. Medans ett tyngre tennisrack producerar mer fart och robusta egenskaper men som en konsekvens så tappar man något i manöverbarheten. Nedan har vi listat riktvärden för vikten hos tennisrack:

  • Herrar 300-340 gram
  • Damer 270-300 gram
  • Junior upp till 10 år : max 280 gram
tennisrack test

Strängning

När vi kikar på strängning hos tennisracken så är den vanligaste två typerna av mönster 16 x 19 eller 18 x 20.

Om vi börjar med att kika på 16 x 19 mönstret så innebär det att du har 16 senor som är strängade på längden och 19 senor som är strängade på bredden. Det här benämns som de lite glesare strängningsmönstret. Med 16 x 19 så innebär det att senorna är lite mer rörliga vilket i sin tur leder till att ett sånt här tennisrack kommer att hjälpa dig att producera mera fart vilket lönar sig till nybörjare.

Vid de tätare mönstret på 18 x 20 så kommer du kunna få mer kontroll på dina slag och det blir enklare att placera tennisbollarna där du vill. Nackdelen med det här mönstret är att du tappar lite storlek på sweetspot och därmed förlåtande egenskaper. Det resulterar i att det här mönstret lönar sig mest till lite duktigare tennisspelare.

Tennisracken för juniorer är därför oftast av den glesare strängningsvarianten.

tennisspelare

Greppstorlek

Greppstorleken varierar såklart mellan racken och när du tittar på tennisrack så kanske ditt barn måste välja mellan olika greppstorlekar. En av fördelarna med tennisrack för barn och juniorer är att det är ofta standard greppstorlek på dessa tennisracken, vilket betyder att man inte behöver tänka på att välja en specifik greppstorlek vilket är utfallet för seniorrack. Men skulle man stöta på tennisrack där man får välja greppstorlek i köpet så har vi nedan gjort en tabell som visar vilka riktvärden som gäller för greppstorlekar.

 Europeiska storlekarAmerikanska storlekar
Barn0
Juniorer14 1/8
Junior/Dam24 1/4
Dam/Herr34 3/8
Herr44 1/2

Om man velar mellan två olika greppstorlekar så kan man enkelt välja den lägre storleken och sedan lägga på en grepplinda som motsvarar ungefär 0,5 i storlek. Kika på videon nedan för att se hur man lägger på en grepplinda till ditt tennisrack.

Spela videoklipp

Sammanfattning - Tennisracket barn

Idag är det relativt enkelt att välja tennisrack för din junior/barn då återförsäljarna oftast kategoriserar in tennisracken beroende på vilket ålder som tennisracket är ämnat för. Börja med att välja tennisrack utefter ålder så att racket blir i rätt storlek. Titta därefter på både vikt, träffyta och rambredd beroende på vilken nivå av tennis det gäller. Om tennisracket är till för någon som precis har börjat med tennis, så titta på ett tennisrack som har en lättare vikt, större träffyta och gles strängning. För den mera erfarna junioren som spelat tennis ett tag och känner sig redo för nästa steg så kan man kika på ett lite tyngre tennisrack med en mindre träffyta som också har en tätare strängning.

Vår vinnare:
bästa tennisrack Junior 11 - 14 år

Babolat Pure Strike Junior 26

4.5/5

Vikt : 250 gram
Träffyta :
100 sq.in
Strängning :
16 x 19
Passar till åldrar :
11 – 14 år
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Babolat Pure Strike 26 tum är ett fräsigt tennisrack för juniorer som dessutom är tillverkat i 100% grafit. Det här racket kommer med en lite tunnare ramprofil vilket passar en junior som söker lite mer känsla och fart i tennisen. Pure Strike 26 kommer ge din junior bra kraft i slagen samtidigt som racket är smidigt och lättmanövrerat i olika typer av bolldueller. Det finns egentligen ingenting att klaga på utan vi upplever att det här är ett välgjort tennisrack tickar alla boxar vad vi söker i ett bra tennisracket för juniorer mellan 11 – 14 år.

Vår vinnare:
bästa tennisrack Junior 8 - 10 år

Wilson Clash 25

4.8/5

Vikt : 240 gram
Träffyta :
100 sq.in
Strängning :
16 x 19
Passar till åldrar :
8 – 10 år
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Wilson Clash 25 är juniormodellen av den populära Wilson Clash serien. Clash 25 är något utöver det vanliga då racket har en hög vridstyvhet samtidigt som rackets flexibilitetet är exceptionell. Den här modellen kommer ge din junior en skön bollträff både i de hårda slagen men också vid de känsliga stoppbollarna. Ett flexibelt racket kommer att ge många fördelar, både vad gäller spelkänsla, mer fart och ett skonsammare racket mot armar och axlar. Det här racket kommer med tekniken FreeFlex vilket gör att ramen böjer sig i helt nya dimensioner för maximal bollkontakt och optimal kontroll. I tillverkningsprocessen har man använt sig av parallellborrning som ger ett konsekvent och mer förlåtande strängbäddsvar. Wilson Clash gör oss sällan besvikna och juniorvarianten Clash 25 tum är inget undantag. Det här tennisracket passar för barn mellan 8 – 10 år som vill ha det absolut bästa.

Vår vinnare:
bästa tennisrack för barn mellan 6 - 7 år

Babolat Drive 23 Junior

4.5/5

Vikt : 215 gram
Träffyta :
100 sq.in
Strängning :
16 x 19
Passar till åldrar :
6 – 7 år
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Ramen till Babolat Drive 23 tum Junior är tillverkad i grafit komposit. Detta lyxiga materialval ger racket en lätt vikt men framförallt en skön känsla i bollträffen vilket är skonsamt emot axlar och händer. Drive 23 junior kommer att ge ditt barn förlåtande och snälla egenskaper vilket kan vara bra ifall man inte är helt hundra på bollträffen. Tack vare de fina spelegenskaperna och de exklusiva materialvalet så passar det här racket alla nivåer av tennisspelare oavsett om man är ny till sporten eller har spelat ett tag och vill ta nästa steg i utvecklingen. Det här tennisracket passar primärt till barn mellan åldrarna 6 – 7 år men kommer också att fungera om ditt barn är 5 eller 8 år.

Vår vinnare:
bästa tennisrack för barn mellan 2 - 5 år

Babolat Ballfighter 19

4.5/5

Vikt : 170 gram
Träffyta :
82 sq.in
Passar till åldrar :
2 – 5 år
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Babolat Ballfighter 19 är bland de minsta tennisracken på marknaden då den kommer i enbart 19 tum. Det här tennisracket har tillverkats för barn i åldrarna 2 – 5 år. Sweetspot på den här modellen är generös kombinerat med en låg vikt vilket på ett snällt sätt ska hjälpa barn få en känsla för både bollträff men också för att på ett bra sätt träna in grundslagen.

Flera av våra artiklar om tennis

Här kan du dessutom läsa mer om svensk tennis

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 15

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *