Sök

Bästa Tennisracket Barn – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten,CDON, Tennisxpert & Tennisshoppen

Tennisracket barn & junior 2024 - Sportporten

Har din son eller dotter fått upp ögonen för att spela tennis? Är det dags att investera i ett nytt barn tennisrack? Vill du dessutom hitta ett billigt tennisracket till ditt barn? I den här artikeln hjälper vi dig som förälder att hitta det bästa tennisracket för junior & barn mellan åldrarna 3 – 14 år.

Är du istället ute efter ett rack för spelare äldre än 14 år så rekommenderar vi dig istället kika på följande artikel vi har skrivit om bästa tennisracket där vi testar senior tennisrack.

Vi kommer börja artikeln med att förklara skillnader mellan olika modeller, vilka egenskaper man bör titta på men framförallt vad som är bra att tänka på när man ska välja tennisracket till sitt barn. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa tennisracket för barn och junior i olika ålderskategorier.

Våra favoriter bästa Tennisracket barn & junior

Wilson Blade V9 Junior 26

Bästa Tennisracket Junior 9 - 12 år

Wilson Blade 26 V9.0

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Wilson Clash 25 v2

Bästa Tennisracket Junior 7 - 10 år

Wilson Clash 25 v2

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Babolat Nadal Junior 23 2022

Bästa Tennisracket Barn 6 - 8 år

Babolat Nadal Junior 23

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Babolat Nadal Junior 19

Bästa Tennisracket Barn 2 - 5 år

Babolat Nadal Junior 19

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Vad är det som skiljer junior tennisrack från ett seniorrack?

Största skillnaden mellan ett barn tennisrack och ett vuxenrack i tennis är framförallt storleken men också vikten. Ett juniorrack är helt enkelt mindre till storleken men också lättare i vikt för att det ska ge bättre manöverförmåga och förlåtande egenskaper.

Ett barn som försöker spela med ett seniorrack kommer att resultera i ett alldeles för svårspelat rack. Det kommer kännas för tungt, kommer inte gå bra att manövrera och på så sätt svårare att träffa bollen. Ett seniorrack kan också göra så att en junior drar på sig onödiga arm och handskador till följd av att tennisracket helt enkelt är för tungt.

Tennisrack

Upp till vilken ålder kan man spela med junior tennisrack?

Tennisrack för barn och juniorer är idag oftast tillverkade för ett åldersspann mellan 2-14 år. Är tennisracket ämnat för någon över 14 år så bör man istället titta på ett seniorrack.

Finns det tennisrack specifikt för pojkar och flickor?

Generellt sätt så lämpar sig alla barn tennisrack både för pojkar och flickor.

Tennisboll

Vad ska man titta efter i ett tennisrack för en junior?

Det finns flera värden och parametrar man bör titta på i ett tennisrack för juniorer. Här förklarar vi de egenskaper som vi tycker är viktigast.

Längd - storlek på ramen

När vi pratar om junior tennisrack så pratar vi ofta om längden på träffytan i racket med måttet ”tum”. En tum motsvarar 2.54 cm.

När butikerna presenterar sina tennisrack för barn så står oftast längden i tum med i titeln. Som exempel är de modellerna som är lämpade för de allra minsta, så ligger tumstorleken mellan ungefär 17-21 tum (43cm – 53cm) medans tennisrack för de lite äldre juniorerna har en tumstorlek upp emot 26 tum. Nedan har vi gjort en liten förenklad tabell med riktvärden för de olika storlekarna.

 Storlek på ramen – längdKroppslängd Ålder
 17-21 tum 0 – 115 cm 2 – 5 år
 22-23 tum 116 – 135 cm 6 – 7 år
 24-25 tum 136 – 150 cm 8 – 10 år
 26 tum 150 cm + 9 – 13 år
 Seniorrack 150 cm + 14 år och däröver

Rambredd/ramprofil

Med rambredd menar vi tjockleken på själva ramen. Det finns barn rack med bred rambredd och modeller med smal rambredd. En bred rambredd ger dels en större sweetspot men också egenskapen att racket hjälper spelaren att generera mer fart i slagen. En smal rambredd ger både bättre kontroll och känsla men det ställer något högre krav på spelaren att på egen hand kunna generera mer fart i slaget.

För juniorer och barn är det rekommenderat att spela med ett tennisrack som har en med bredare rambredd då det helt enkelt är snällare och mer lättspelat.

Tennisracket barn

Vikt

Vikten i tennisracket är en av de största parametrarna som skiljer ett seniorrack från juniorrack. Ett rack som väger mindre kommer upplevas som mer lättmanövrerat, lättspelat och därför mer förlåtande. Men som en konsekvens av att tennisracket är lättare i vikt kommer man att tappa något i fart. Medans ett tyngre rack producerar mer fart och robusta egenskaper men som en konsekvens så tappar man något i manöverbarheten. Nedan har vi listat riktvärden för vikten hos tennisrack:

  • Herrar 300 – 340 gram
  • Damer 270 – 300 gram
  • Junior upp till 10 år : max 280 gram
tennisrack test

Strängning

När vi kikar på strängning hos tennisracken så är den vanligaste två typerna av mönster 16 x 19 eller 18 x 20.

Om vi börjar med att kika på 16 x 19 mönstret så innebär det att racket har 16 senor som är strängade på längden och 19 senor som är strängade på bredden. Det här benämns som de lite glesare strängningsmönstret. Med 16 x 19 så innebär det att senorna är lite mer rörliga vilket i sin tur leder till att ett sånt här tennisrack kommer att hjälpa spelaren att producera mera fart vilket lönar sig till nybörjare.

Vid de tätare mönstret på 18 x 20 så kommer man kunna få mer kontroll på sina slag och det blir enklare att placera tennisbollarna där man vill. Nackdelen med det här mönstret är att man tappar lite storlek på sweetspot och därmed förlåtande egenskaper. Det resulterar i att det här mönstret lönar sig mest till lite duktigare tennisspelare. Tennisrack för juniorer är därför oftast av den glesare strängningsvarianten.

tennisspelare

Greppstorlek

Greppstorleken varierar såklart mellan racken och när man tittar på tennisrack så kanske sitt barn måste välja mellan olika greppstorlekar. En av fördelarna med tennisrack för barn och juniorer är att det är ofta standard greppstorlek på dessa racken, vilket betyder att man inte behöver tänka på att välja en specifik greppstorlek vilket är utfallet för seniorrack. Men skulle man ändå stöta på rack där man får välja greppstorlek i köpet vilket är ganska ovanligt så har vi nedan gjort en tabell som visar vilka riktvärden som gäller för greppstorlekar.

 Europeiska storlekarAmerikanska storlekar
Barn0
Juniorer14 1/8
Junior/Dam24 1/4
Dam/Herr34 3/8
Herr44 1/2

Om man velar mellan två olika greppstorlekar så kan man enkelt välja den lägre storleken och sedan lägga på en grepplinda som motsvarar ungefär 0,5 i storlek. Kika på videon nedan för att se hur man lägger på en grepplinda till ditt tennisrack.

Sammanfattning - välja Tennisracket barn

Idag är det relativt enkelt att välja tennisrack för din junior / barn då racketshopparna oftast kategoriserar in racken beroende på vilket ålder som modellen är ämnat för.

Vi tycker att man ska börja med att välja tennisrack utefter ålder så att racket blir i rätt storlek. Titta därefter på både vikt, träffyta och rambredd beroende på vilken nivå av tennis det gäller. Om tennisracket är till för någon som precis har börjat med tennis, så titta på ett rack som har en lättare vikt, större träffyta och gles strängning. För den mera erfarna junioren som spelat tennis ett tag och känner sig redo för nästa steg så kan man kika på ett lite tyngre tennisrack med en mindre träffyta som också har en tätare strängning.

Vår vinnare: Tennisrack junior 9 - 12 år

Wilson Blade V9 Junior 26

Wilson Blade 26 V9.0

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 255 gram
Träffyta :
100 sq.in
Strängning :
16 x 19
Passar till åldrar :
9 – 12 år
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Wilson Blade 26 V9.0 är den senaste juniormodellen i denna populära tennisracket serie från Wilson. Den har många fina egenskaper som i vuxenmodellen men till ett mindre storlek med en vikt på 255 gram och 26 tum lång vilket passar till spelare som är mellan åldrarna 9 – 12 år. Den här modellen finns även i 25 tum vilket passar för utövare mellan 7 – 10 år.

I det här racket har Wilson använt sig av något som kallas Parallell drilling vilket innebär att racket får en mer förlåtande respons kombinerat med en större sweetspot som ger bättre känsla och kontroll i slagen vilket passar bra för en junior. Top Grip Taper innebär att greppet blir smalare emot toppen vilket skapar en bättre känsla men som också gör det enklare att använda båda händerna, speciellt vid backhandslag.

Racket har en bra tilltagen träffyta på 100 sq.in med en strängning på 16 x 19 och vi menar på att de flesta ungdomsspelarna mellan 9 – 12 år kommer kunna prestera bra tennis med det här racket oavsett nivå. Vi tycker att det här är ett välgjort barn tennisrack där man får bra kvalité och fina spelegenskaper som ett sista rack innan junioren kliver över på vuxenmodellerna.

Wilson Blade 26 V9.0 finns att köpa här :

Vår vinnare: Tennisrack junior 7 - 10 år

Wilson Clash 25 v2

Wilson Clash 25 v2

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 240 gram
Träffyta :
100 sq.in
Strängning :
16 x 19
Passar till åldrar :
7 – 10 år
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Wilson Clash serie är bland de populäraste racketserierna från Wilson och det här är den senaste modellen Clash 25 V2 som är baserad på vuxenmodellen clash 100 fast mindre och lättare för att passa en junior mellan åldrarna 7 – 10 år.

I det här racket finner vi ”Fortyfive” tekniken vilket innebär att racket har kolfiber på toppen av rackethuvudet vilket dels ger större flexibilitet kombinerat med en större sweetspot vilket gör det lättare för juniorer att få en bra känsla i bollträffen. Det som gör detta racket unikt är att tekniken bibehåller en hög vridstyvhet trots sin höga flexibilitet vilket resulterar i att man bibehåller både kontroll och stabilitet.

Clash 25 kommer bidra till att ge junioren en skön bollträff både i de hårda slagen men också vid de känsliga stoppbollarna. Tack vare att det här är ett mycket flexibelt tennisrack som kommer att ge många fördelar, både vad gäller spelkänsla men också mer fart och ett skonsammare racket mot armar och axlar så att man slipper onödiga skador.

Serien Wilson Clash gör oss sällan besvikna och juniorvarianten Clash 25 tum är inget undantag. Det här är ett bra allround tennisracket som vi tycker passar alla nivåer och spelstilar till barn mellan 7 – 10 år som vill ha bland det absolut bästa när det kommer till kvalité.

Wilson Clash 25 V2 finns att köpa här :

Vår vinnare: Tennisrack barn 6 - 8 år

Babolat Nadal Junior 23 2022

Babolat Nadal Junior 23

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 215 gram
Träffyta :
93 sq.in
Strängning :
16 x 19
Passar till åldrar :
6 – 8 år
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: På jakt efter ett bra tennisrack för barn i åldrarna 6 – 8 år? Då tycker vi att Babolat Nadal Junior 23 är ett bra val. Babolat Nadal Junior 23 är ett snällt och välgjort tennisrack vilket vi tycker passar för barn som precis har börjat med tennis och behöver ett bra tennisrack för att träna in bollträffen och grundslagen. 

Det här racket har egenskaper likt vuxenracket Pure Aero-serien vilket är bland de bättre racketserierna som Babolat har producerat. Vikten är 215 gram vilket ger ett lättmanövrerat barnrack som dessutom har en väl tilltagen träffyta på 93 sq.in.

Tack vare de fina spelegenskaperna och de exklusiva materialvalet så passar det här racket alla nivåer av barn tennisspelare oavsett om man är ny till sporten eller har spelat ett tag och vill ta nästa steg i utvecklingen. Det här tennisracket passar primärt till barn mellan åldrarna 6 – 8 år.

Babolat Nadan Junior 23 finns att köpa här :

Vår vinnare: Tennisrack barn 2 - 5 år

Babolat Nadal Junior 19

Babolat Nadal Junior 19

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Vikt : 179 gram
Träffyta :
80 sq.in
Passar till åldrar :
2 – 5 år
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Babolat Nadal Junior 19 är bland de minsta tennisracket på marknaden då den kommer i enbart 19 tum vilket gör att det passar bra för barn i åldrarna 2 till 5 år. Racket har en vikt på låga 179 gram som i sin tur gör det mer lätthanterligt för ett barn i den låga åldern att kunna svinga racket. Helt enkelt ett snällt och förlåtande tennisracket för de yngsta tennisspelarna.

Babolat Nadal Junior 19 finns att köpa här :

Flera av våra artiklar om tennis

Vanliga frågor

De flesta barn och juniormodellerna är anpassade upp till ungefär 14 års ålder, därefter går det bra att byta över till ett vuxen tennisrack.

Tennisrack för barn och juniorer är ofta indelade i storlek i tum som visar längden på ramen. Nedan är ungefärliga riktvärden i tum beroende på ålder.
17 – 21 tum = 2 – 5 år
22 – 23 tum = 6 – 7 år
24 – 25 tum = 8 – 10 år
26 tum = 11 – 14 år

Våra favoriter tennisracket barn & junior bäst i test

Här kan du dessutom läsa mer om svensk tennis

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 16

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *