Yogamattor • Bästa Yogamattan • Bäst i Test • Sportporten.se

Yogamattor - Bästa yogamattan - bäst i test

Tycker du om att praktisera yoga? Yoga gör så att du tränar muskler, flexibilitet men framförallt förbättrar din psykiska hälsa. Yoga kräver inga förkunskaper och det passar alla oavsett ålder eller förutsättningar. Men för att du ska kunna utöva Yoga och framförallt Yoga i hemmet så behöver du en ordentlig och bra yogamatta.

Därför har vi skapat den här artikeln för att hjälpa dig hitta den bästa yogamattan. Vi kommer först att berätta om skillnaderna mellan olika yogamattor för att avslutningsvis presentera vår topp 5 till bästa yogamattan 2021.

Yogamattor

Vår Topp 5 bästa yogamatta 2021 - bäst i test

1.

Beurer Yoga Madrass MG 280

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

Yogiraj Premium Wool Yoga Mat

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3.

Nyttadesign Yogamatta Eco Yoga Mat 4 mm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4.

Bästa Tjocka Yogamatta

Casall Exercise Mat Comfort 7 mm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5.

Bästa billiga yogamatta

Yogiraj All-round Yoga Mat 4 mm

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vad är en yogamatta?

En yogamatta är en tyg- eller plastmatta avsedd för att du ska kunna utöva yoga. Det är både svårt och obekvämt att utöva yoga bara på golvet eller på en vanlig golvmatta. Dels så kommer du inte kunna hålla balansen speciellt bra, vilket gör att du inte får ut ett lika bra yogapass, men har du riktigt otur kan du även åka på onödiga skador.

Yogamattor är stödjande, ger ett bra grepp på underlaget så att du slipper glida runt men framförallt så är yogamattorna bekväma.

Skillnader på yogamattor

Men vad är skillnaden mellan yogamattorna och hur väljer jag rätt yogamatta?

Längd – Vissa yogamattor skiljer sig på längden, de flesta mattorna är mellan 170 – 190 cm långa. Ha i åtanke att köpa en tillräckligt stor yogamatta så att mattan fungerar för de övningar du har tänkt utöva.

Material – Billiga Yogamattor kommer oftast i ett plastmaterial medans mer exklusiva och välgjorda yogamattor kommer i naturmaterial.

Tjocklek – Den största skillnaden mellan yogamattorna är olika tjocklekar. De vanligaste är att yogamattorna är mellan 3 – 8 mm tjocka vilket innebär att det finns både tjocka yogamattor och smala yogamattor.

Tjocklek Yogamatta

Yogamattor tillhör de tunnaste träningsmattorna till skillnad från träningsmattor eller pilatesmattor som brukar vara över 1 cm tjocka. Anledningen till att yogamattorna är så tunna är för att desto tunnare mattan är desto bättre balans kommer mattan ge mot underlaget.

En träningsmatta eller pilatesmatta är tillverkade för att ge bättre stöd medans en yogamatta för mer balans. Pilates innehåller en hel del övningar där du ligger på rygg och det stället därför krav på en tjockare matta. Om du ska utöva både yoga och pilates så rekommenderar vi att du istället köper två separata mattor.

Yogamatta övning

Hur tjock yogamatta ska man ha?

Men hur väljer jag tjocklek på yogamattan och vilken passar bäst för mig? Ska jag köpa en smal yogamatta eller en tjock yogamatta? Generellt sett kan man säga att desto mer fysisk yoga du tänker utöva desto tunnare yogamatta bör du investera i. Det innebär att ifall du ska utöva lugn yoga så går det bra med en tjockare yogamatta som istället är mer bekväm.

Tunna yogamattor är ungefär mellan 4-5 mm och passar bra till de lite mer fysiska yogaformerna som ashtangayoga och vinyasayoga. Anledningen till varför du ska ha en tunn yogamatta är att du får en mycket bättre balans och det blir enklare för dig att hålla rätt positioner.

Tjocka yogamattor kan vara upp emot 10 mm tjocka och passar däremot bättre till kundaliniyoga, yinyoga eller någon annan av de lugnare yogaformerna. Här ska det istället vara en mer bekväm matta, speciellt om du har problem med knän och leder. Tjocka yogamattor ger mer dämpning, stöd, avslastar mer samtidigt som det är mer skonsamt mot stelhet och smärta.

Hur hittar jag bästa yogamattan?

Det finns såklart både bra exklusiva yogamattor med fina materialval och god kvalité som håller länge. Men det finns också billiga yogamattor för dig som bara vill ha ett enklare alternativ.

När du ska välja rätt yogamatta så börja med att redogör just dina förutsättningar, vilken yogaform tänker du utöva vilket kan vara bra för att bestämma tjockleken på yogamattan. Tänk sedan ut vilken längd du behöver i mattan så att du får plats med alla dina övningar.

Yogamatta

Vår topp 5 bästa yoggamattan 2021 - bäst i test

Plats nummer 1 : bästa yogamattan

Beurer Yoga Madrass MG 280

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 57,5 cm x 68,2 cm x 20,2 cm
Vikt :
7.2 kg


Kommentar: Är du på jakt efter den allra bästa yogamattan 2021? Vår solklara vinnare blev Beurer Yoga Madrass MG 280. Den här yogamattan kan man även benämna som en yogamadrass. Beurer Yoga Madrass MG 280 är en optimal matta för din yoga men den har också andra exklusiva funktioner som värmefunktion och vibrationsmassage.

Den här yogamattan kommer förbättra din flexibilitet och rörlighet samtidigt som du också kan få tillgång till skön massage av rygg, nacke och axlar.  Med Beurer Yoga Madrass MG 280 kan du alltså kombinera både yoga och massage.

Mattan är smidig att vika ihop och den är förvånansvärt smidig att bära med sig trots sina 7.2 kg. Med sina fina exklusiva funktioner blev Beurer Yoga Madrass MG 280 vår vinnare i bäst i test yogamatta 2021.

Beurer Yoga Madrass MG 280 test

Plats nummer 2 : bästa yogamattan

Yogiraj Premium Wool Yoga Mat

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 200 x 75 cm
Vikt :
2 kg


Kommentar: Yogiraj Premium Wool Yoga Mat är en exklusiv yogamatta med Woolmark & Oeko-Tex certifiering som är tillverkad i 100 % merinoull från Italien. Undersidan på den här yogamattan är gjord i latex vilket gör att mattan är stabil och glider inte runt på golvet. Storleket är väl tilltagen på 200 x 75 cm så att du ska få plats att utöva alla dina yogaövningar.

Tack vare det sköna merinoullet så ger det här yogamattan mycket bra värme och komfort till din yoga. Yogiraj Premium Wool Yoga Mat har det vi söker i en bekväm och skön yogamatta och den blev vår plats nummer 2 till bästa yogamattan 2021.

Plats nummer 3 : bästa yogamattan

Nyttadesign Yogamatta Eco Yoga Mat 4 mm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 64 x 183 x 0.4 cm.
Vikt :
1.8 kg
Tjocklek :
4 mm


Kommentar: Nyttadesign Yogamatta Eco Yoga Mat är en smal yogamatta på 4 mm. Den här yogamattan är tillverkad med en underdel i naturgummi vilket ger bra grepp och stabilitet på underlaget. Det här är en miljövänlig yogamatta som tål att tvättas i tvättmaskin. Storleken är väl tilltagen på 183 x 64 cm så att du ska få plats med alla dina yogaövningar. 

Nyttadesign Yogamatta Eco Yoga Mat 4 mm passar bra till fysisk yoga som kräver mer balans än komfort som exempel ashtangayoga eller vinyasayoga. Det här är en bra och exklusiv yogamatta för dig som söker den bästa tunna yogamattan.

Plats nummer 4 : bästa yogamattan

Casall Exercise Mat Comfort 7 mm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 180 x 61 x 0,7 cm.
Vikt :
0.93 kg
Tjocklek :
7 mm


Kommentar: Är du på jakt efter en tjock yogamatta? Casall Exercise Mat Comfort är en stor yogamatta på 180 x 61 cm med en tjocklek på hela 7 mm vilket gör det här till en bra yogamatta för dig som söker mycket mjukhet och bekvämlighet. Trots sin tjocklek så väger den här yogamattan bara 0.93 kg vilket gör den enkel och smidig att bära runt.

Casall Exercise Mat Comfort 7 mm är tillverkad av återvinningsbart TPE-Gummi som ger bra stabilitet emot underlaget. Tack vare att den här mattan går under kategorin ”yogamatta tjock” så passar den perfekt till mindre intensiv yoga som exempel kundaliniyoga eller yinyoga. Men den den passar också bra till pilates eller annan träning där du behöver ett tjockare underlag.

Casall Exercise Mat Comfort 7 mm har allt vi söker i en skön och bekväm yogamatta och den toppar vår lista på bästa tjocka yogamattan.

Plats nummer 5 : bästa yogamattan

Yogiraj All-round Yoga Mat 4 mm

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek : 183 cm x 61 cm x 4 mm
Vikt :
1.1 kg
Tjocklek : 4 mm

Kommentar: Om du är ute efter en billig men ändå funktionell yogamatta så är Yogiraj All-round Yoga Mat 4 mm ett bra prisvärt val. Den här yogamattan är tillverkad i giftfri PVC av mycket hög kvalitet, samtidigt som den också är lättskött och kan maskintvättas hemma i 30 grader. Yogiraj All-round Yoga Mat kommer dessutom i flera olika färger.

Yogiraj All-round Yoga Mat har en tjocklek på 4 mm och den kommer i flera spännande färger. Tack vare att det är en smal yogamatta så passar den till mer fysisk yoga som kräver mer balans över komfort. Det här är enligt oss ett bra val ifall du vill hitta en billig yogamatta men som ändå fullt funktionell.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 21

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *