Sök

Bästa Yogamattan – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, CDON, Svensk hälsokost & Gymgrossisten

Bästa yogamatta 2024 - Sportporten

På jakt efter bästa yogamattan? Då har du kommit rätt för här jämför vi populära yogamattor från svenska marknaden där vi presenterar Beurer Yoga Madrass MG 280 till yogamatta bäst i test då den bland annat kommer med värmefunktion, vibrationsmassas samtidigt som den kommer med fina materialval i en exklusiv matta.

Beurer Yoga Madrass MG 280

Beurer Yoga Madrass MG 280

Med Yoga tränar du bland annat upp muskler, flexibilitet men som också bidrar förbättrar din psykiska hälsa. Yoga kräver inga förkunskaper och det passar alla oavsett ålder eller förutsättningar. Men för att du ska kunna komma igång med din yoga och framförallt yoga i hemmet så behöver du såklart en ordentlig och bra yogamatta. Men det kan ibland vara en djungel att hitta rätt bland alla yogamattor, så därför har vi skapat den här artikeln för att hjälpa dig att hitta den bästa yogamattan för 2024.

Vi kommer inleda med att berätta vad en yogamatta är för något samt vad som kan skilja mellan olika mattor. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa yogamatta där vi har med populära modeller från bland annat Yogiraj och Casall.

Vår Topp 5 bästa yogamattan

1

Beurer Yoga Madrass MG 280

Beurer Yoga Madrass MG 280

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Flowlife Flowmat 4mm

Flowlife Flowmat 4mm

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Yogiraj Organic Lite Yoga Mat 4 mm

Yogiraj Organic Lite Yoga Mat 4 mm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Casall Exercise Mat Comfort 7 mm

Bästa Tjocka Yogamatta

Casall Exercise Mat Comfort 7 mm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Yogiraj All-round Yoga Mat 4 mm

Bästa Billiga Yogamatta

Yogiraj All-round Yoga Mat 4 mm

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vad är en yogamatta?

En yogamatta är en tyg- eller plastmatta avsedd för att man ska kunna utöva yoga. Det är både svårt och obekvämt att utöva yoga bara på golvet eller på en vanlig golvmatta. Dels så kommer man inte kunna hålla balansen speciellt bra, vilket gör att man inte får ut ett lika bra yogapass, men har man riktigt otur så kan man även åka på onödiga skador. Yogamattor är stödjande, ger ett bra grepp på underlaget så att du slipper glida runt men framförallt så är många av mattorna mycket bekväma.

Yogamattor

Skillnader på yogamattor

Men vad är skillnaden mellan olika mattor och hur väljer jag ut den bästa yogamattan som passar för just mig?

Tjocklek Yogamatta

Yogamattor tillhör de tunnaste träningsmattorna till skillnad från träningsmattor eller pilatesmattor som brukar vara över 1 cm tjocka. Anledningen till att mattorna för yoga är så tunna är för att desto tunnare mattan är desto bättre balans kommer mattan ge mot underlaget.

En träningsmatta eller pilatesmatta är tillverkade för att ge bättre stöd medans en yogamatta för mer balans. Pilates innehåller en hel del övningar där man ligger på rygg och det stället därför krav på en tjockare matta. Om man ska utöva både yoga och pilates så rekommenderar vi att du istället köper två separata mattor.

Yogamatta övning

Hur tjock yogamatta ska man ha?

Men hur väljer jag tjocklek på yogamattan och vilken passar bäst för mig? Ska jag köpa en smal yogamatta eller en tjock yogamatta? Generellt sett kan man säga att desto mer fysisk yoga som man tänker utöva desto tunnare modell bör man investera i. Det innebär att ifall du ska utöva lugn yoga så går det bra med en tjockare yogamatta som istället är mer bekväm.

Tunna yogamattor är ungefär mellan 4-5 mm och passar bra till de lite mer fysiska yogaformerna som ashtangayoga och vinyasayoga. Anledningen till varför man bör ha en tunn matta är att man får en mycket bättre balans och det blir enklare för utövaren att hålla rätt positioner.

Tjocka yogamattor kan vara upp emot 10 mm tjocka och passar däremot bättre till kundaliniyoga, yinyoga eller någon annan av de lugnare yogaformerna. Här ska det istället vara en mer bekväm matta, speciellt om man har problem med knän och leder. Tjocka mattor ger mer dämpning, stöd, avlastar mer samtidigt som det är mer skonsamt mot stelhet och smärta.

Bästa yogamattan

Hur hittar man den bästa yogamattan?

Det finns såklart både bra exklusiva mattor med fina materialval och god kvalité som håller länge. Men det finns också billiga yogamattor som passar för dig som bara vill ha ett enklare alternativ. När du ska välja rätt matta så börja med att redogör just dina förutsättningar, vilken yogaform tänker du utöva vilket kan vara bra för att bestämma tjockleken på modellen. Tänk sedan ut vilken längd du behöver i mattan så att du får plats med alla dina övningar.

Plats nummer 1 : bästa yogamattan

Beurer Yoga Madrass MG 280

Beurer Yoga Madrass MG 280

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 57,5 cm x 68,2 cm x 20,2 cm
Vikt :
7.2 kg

Kommentar: Är du på jakt efter den allra bästa yogamattan 2023? Då rekommenderar vi vår solklara vinnare som blev Beurer Yoga Madrass MG 280. Den här mattan kan man även benämna som en yogamadrass. Beurer Yoga Madrass MG 280 är enligt oss en optimal matta för yoga men den har också andra exklusiva funktioner som värmefunktion och vibrationsmassage. Allt för att bidra till att göra din yoga med bekväm och komfortabel.

Den här yogamattan kommer hjälpa till att förbättra flexibilitet och rörlighet samtidigt som man som utövare också kan få tillgång till skön massage av rygg, nacke och axlar. Med Beurer Yoga Madrass MG 280 kan man alltså kombinera både yoga och massage. Mattan är smidig att vika ihop och den är förvånansvärt smidig att bära med sig trots sina 7.2 kg. Med sina fina exklusiva funktioner så hamnade Beurer Yoga Madrass MG 280 överst på vår topplista.

Beurer Yoga Madrass MG 280 finns att köpa här :

Plats nummer 2

Flowlife Flowmat 4mm

Flowlife Flowmat 4mm

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 183 x 61 cm
Vikt :
3 kg

Kommentar: På en fin andraplats finner vi Flowlife Flowmat  4 mm som vi tycker är en exklusiv och välgjord yogamatta i naturkork och naturgummi vilket gör att modellen enbart består av naturmaterial och ger ett minimalt klimatavtryck. Måtten är 183 x 61 cm vilket är i linje med övriga yogamattor. Den här modellen prioriterar stabilitet, grepp samt en god dämpning på bekostnad av att vikten istället är 4 kg vilket är något tyngre än sina konkurrenten men som bidrar till att mattan inte glider.

Tack vare sin tunna tjocklek på 4 mm så passar den här mattan till de lite mer fysiska yogaformerna som vinyasayoga och ashtangayoga. Vi rekommenderar den här yogamattan till alla typer av utövare som är på jakt efter en bekväm matta med fokus på den mer fysiska yoga och prioriterar bra grepp och stabilitet mot underlaget.

Flowlife Flowmat 4 mm finns att köpa här :

Plats nummer 3

Yogiraj Organic Lite Yoga Mat 4 mm

Yogiraj Organic Lite Yoga Mat 4 mm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 61 x 183 x 0.4 cm
Tjocklek :
4 mm

Kommentar: Yogiraj Organic Lite Yoga Mat är en smal yogamatta på 4 mm vilket vi tycker passar för lite mer fysiska yogaformer. Den här yogamattan är tillverkad i ett ekologiskt naturgummi samtidigt som den också är fri från onödiga toxiner eller andra skadliga ämnen. Yogiraj Organic Lite Yoga Mat 4 mm ger ett mycket grepp och stabilitet på underlaget så att man slipper glida runt under sin yoga.

Storleken är på 183 x 61 cm vilket ger en generös yta så att man ska få plats med alla sina övningar. Med sin lätta vikt så är den lätt och praktiskt att flytta runt i hemmet eller om man ska transportera mattan till ett yogapass. Tack vare sin lite tunnare tjocklek så tycker vi att den här modellen passar bra till fysisk yoga som kräver mer balans än komfort som exempel ashtangayoga eller vinyasayoga.

Yogiraj Organic Lite Yoga Mat 4 mm finns att köpa här :

Plats nummer 4

Casall Exercise Mat Comfort 7 mm

Casall Exercise Mat Comfort 7 mm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 180 x 61 x 0,7 cm
Vikt :
0.93 kg
Tjocklek :
7 mm

Kommentar: Är du på jakt efter en tjock yogamatta? Casall Exercise Mat Comfort är en stor yogamatta på 180 x 61 cm med en tjocklek på hela 7 mm vilket vi tycker gör det här till en bra matta för dig som söker mycket mjukhet och bekvämlighet. Trots sin tjocklek så väger den här modellen ändå bara 0.93 kg vilket vi tycker gör den enkel och smidig att bära runt.

Casall Exercise Mat Comfort 7 mm är tillverkad av återvinningsbart TPE-Gummi som ger bra stabilitet emot underlaget så att du inte riskerar att glida runt under dina övningar. Då det här är en tjock yogamatta så tycker vi att den passar perfekt till mindre intensiv yoga som exempel kundaliniyoga eller yinyoga. Men vi tycker också att den passar bra till pilates eller annan träning där du behöver ett tjockare underlag. Casall Exercise Mat Comfort 7 mm har allt vi söker i en skön och bekväm yogamatta.

Casall Exercise Mat Comfort 7 mm finns att köpa här :

Plats nummer 5

Yogiraj All-round Yoga Mat 4 mm

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek : 183 cm x 61 cm x 4 mm
Vikt :
1.1 kg
Tjocklek :
4 mm

Kommentar: Om du är ute efter en billig men ändå funktionell yogamatta så menar vi på att Yogiraj All-round Yoga Mat 4 mm ett bra prisvärt val. Den här modellen är tillverkad i giftfri PVC av mycket hög kvalitet, samtidigt som den också är lättskött och kan maskintvättas i 30 grader. Yogiraj All-round Yoga Mat kommer dessutom i flera olika färger och visst är det roligt att ha en snygg yogamatta.

Tack vare att det är en smal yogamatta på 4 mm så menar vi på att den här modellen passar till mer fysisk yoga som kräver mer balans än komfort. Det här är enligt oss ett bra val ifall du vill hitta en billig yogamatta men som ändå fullt funktionell. Är du helt ny till yoga och vill hitta en bra startmatta så rekommenderar vi den här modellen.

Yogiraj All-round Yoga Mat 4 mm finns att köpa här :

Gillade du den här artikeln om träningsutrustning? Läs gärna fler av våra artiklar om kost och träning.

Vanliga frågor om yogamattor

En yogamatta är anpassad för optimal smidighet och är oftast bara ett par millimeter tunn medans en träningsmatta är tjockare för att ge bättre stabilitet för träningsövningar och är därför runt 1 cm tjock.

Priset varierar såklart med kvalitén då det finns allt från exklusiva till billiga yogamattor. Men de billigaste modellerna kostar oftast bara ett par hundringar medans exklusiva modeller kan kosta en bit över 1000kr.

Det finns några saker som skiljer yogamattorna åt förutom kvalitén.

  • Längd
  • Material
  • Tjocklek

Utgången modell

Casall Yoga Mat Natural Cork 5 mm

Casall Yoga Mat Natural Cork 5 mm

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 183 x 61 cm
Vikt :
3 kg

Kommentar: Vi tycker att Casall Yoga Mat Natural Cork 5 mm är en exklusiv och välgjord yogamatta i naturkork och naturgummi vilket gör att modellen enbart består av naturmaterial. Måtten är 183 x 61 cm vilket är i linje med övriga yogamattor. Den här modellen prioriterar stabilitet, grepp samt en god dämpning på bekostnad av att vikten istället är 3 kg vilket är något tyngre än sina konkurrenten men som bidrar till att mattan inte glider.

Tack vare sin tunna tjocklek på 0.5 mm så passar den här mattan till de lite mer fysiska yogaformerna som vinyasayoga och ashtangayoga. Vi rekommenderar den här yogamattan till alla typer av utövare som är på jakt efter en bekväm matta med fokus på den mer fysiska yoga och prioriterar bra grepp och stabilitet mot underlaget.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster: 23

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *