Bästa Gainer • Bäst i Test – Sportporten.se

Bästa gainer för 2022

Tycker du om att träna? Vill du få en extra boost i ditt muskelbyggande samtidigt som du också får ett hjälpmedel att gå upp i vikt? Då ska du pröva på gainer. En gainer är ett kosttillskott som innehåller rikligt med både protein och kolhydrater. Många menar på att en gainer är ett proteinpulver för dig som vill gå upp mycket i vikt. Det stämmer delvis och vi kommer i den här artikeln att förklara varför.

Vi kommer inledningsvis berätta lite kortfattat om vad gainers är för något, när du ska ta gainer och hur du väljer rätt gainer för just din nivå och träning. Avslutningsvis kommer vi att utse våra favoriter till bästa gainern för 2022.

Informationen i den här artikeln ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Tala alltid med läkare om eventuella frågor du har om ett medicinskt tillstånd. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en vanlig varierad kost.

träna

Vår Topp 5 bästa gainern 2022

1.

Optimum Nutrition Serious Mass

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

Self Omninutrition Mass Active Gainer

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3.

Core Gainer

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4.

Better You Vegetarisk Gainer

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5.

Elit Nutrition ELIT GAINER Lactose free

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vad är en gainer?

Först och främst så måste vi såklart förklara vad en gainer är för något. En gainer är ett kosttillskott som hjälper dig att bygga muskler, förbättra återhämtningen men också ett bra tillskott för att gå upp i vikt. För att gå upp i vikt och bygga muskler behöver kroppen både protein och kolhydrater. En gainer innehåller dels vassleprotein, vilket är en restprodukt av mjölk som är vanligt i traditionella proteinpulver. Dessutom så innehåller gainer maltodextrin, som är en snabb kolhydrat, en hydrolyserad stärkelse som oftast kommer ifrån majs, korn, potatis eller ris.

Hur funkar en gainer?

När du tränar så ökar proteinomsättningen i din kropp, även kallat för proteinsyntes. Det här betyder att om du då fyller på med extra protein så kommer du få en bättre byggsten för att öka din muskelmassa. Om du dessutom vill gå upp i vikt behöver du tillföra mer kalorier än vad du gör av med. En gainer kombinerar dessa egenskaper med kosttillskott av både proteiner som stimulerar muskeltillväxt och kolhydrater som tas upp snabbt vilket är fördelaktigt för din återhämtning.

Vad är skillnaden mellan proteinpulver och gainer?

Den stora skillnaden mellan en gainer och ett proteinpulver är att en gainer förutom vassleproteinet även innehåller kolhydraten maltodextrain som är till för att du också ska öka i vikt.

Bästa Proteinpulvret

När ska jag ta gainer?

När på dygnet du ska ta gainer är såklart individuellt. Du kommer förmodligen ha störst effekt av att ta gainer i samband med träning då kroppen gärna tar emot mer protein och lättupptagliga kolhydrater. Men du kan även dricka en shake gainer som mellanmål eller innan du ska gå och lägga dig.

Det du måste komma ihåg är att dricka gainer inte automatiskt leder till att du kommer gå upp i vikt men du kommer få ett högre kaloriintag under ditt dygn. Vårt tips är att du anpassar ditt intag efter måltider och träning då en gainer inte ska ersätta vanlig nyttig kost utan fungera som ett komplement.

Vegetariska och laktosfri gainer?

Då traditionella gainers innehåller vassle som är restprodukter ifrån komjölk så är de flesta gainers varken veganska eller fungerar för laktosintoleranta. Men tack och lov har marknaden kommit ikapp och därför erbjuds det idag både veganska gainer och laktosfri gainer.

Bästa Gainern

Biverkningar gainer

Finns det några biverkningar av gainers? Först och främst så tänk på om du har några allergier då de flesta gainer innehåller laktos. Följ alltid rekommenderad dosering på förpackningen, om du överdoserar för mycket eller för ofta kommer din kropp och framförallt mage inte må speciellt bra av det. Tänk också på att om du dricker gainer så innebär det att du förmodligen kommer att få mer fett på kroppen, om du inte tränar tillräckligt kan det resultera i att du bara får mer fett på kroppen istället för muskler. Träning och kost bör alltid gå hand i hand!

Avslutningsvis och kanske det viktigaste, kom ihåg att en gainer är ett kosttillskott som ska fungera som ett komplement ifall du har svårt att få i dig tillräckligt av din vanliga kost. Det ska absolut inte ersätta din vanliga kost och om du bara lever på gainer så kommer du inte må speciellt bra av det. Känner du dig osäker på eventuella biverkningar, allergier osv, så rådfråga alltid en läkare.

Vår topp 5 gainer bäst i test för 2022

Plats nummer 1 : bästa gainer

Optimum Nutrition Serious Mass

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Protein : 50 gram
Kolhydrat : 250 gram
Fetthalt : 5 gram
Vikt : 5.45 kg
Antal Portioner :
16
Energi per Portion :
1250 kcal

Kommentar: Optimum Nutrition Serious Mass är en högkvalitativ gainer för dig som vill kombinera muskelbyggande med att gå upp i vikt. Doseringen är något högre med denna gainer (ca 334gram) i jämförelse med konkurrenterna men det gör också att du får i dig hela 50 gram protein och 250 gram kolhydrater per portion.

Optimum Nutrition Serious Mass passar bra att ta i samband med träning eller som mellanmål, den är framförallt framtagen till dig som tränar ofta och regelbunden som dessutom vill gå upp mycket i vikt.

Serious Mass kommer i flera goda smaker och vi gillade samtliga förutom chocolate peanut butter som vi upplevde va lite för söt i smaken. Konsistensen är mycket bra och vi upplevde att den här gainern sällan klumpar sig. Tack vare sitt högkvalitativa innehåll så tickar Serious Mass allt vi söker i en bra gainer som kommer kunna ge dig en extra boost till att bygga muskler och gå upp i vikt.

Plats nummer 2

Self Omninutrition Mass Active Gainer

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Protein : 30 gram
Kolhydrat : 60 gram
Fetthalt : 5 gram
Vikt : 4 kg
Antal Portioner :
40
Energi per Portion :
405 kcal

Kommentar: Self Omninutrition Mass Active Gainer innehåller dels de viktiga proteinerna och kolhydraterna som du behöver för att bygga muskler och gå upp i vikt. Men den här gainer är också förstärkt med viktiga vitaminer och mineraler. Hinken till Self Omninutrition Mass Active Gainer är rejäl som räcker till hela 40 portioner vilket gör att den här gainern kommer att räcka länge.

Mass Active passar bra att ta dels i samband med träning men fungerar även bra som ett mellanmål. Beroende på återförsäljare så finns denna gainer i flera olika smaker och vi upplevde en bra konsistens och att den sällan klumpar vid blandning.

Plats nummer 3

Core Gainer

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Protein : 29 gram
Kolhydrat : 89.1 gram
Fetthalt : 8.1 gram
Vikt : 4 kg
Antal Portioner :
30
Energi per Portion :
551 kcal

Kommentar: Core Gainer är svenskt kosttillskotts egna välkända gainer och en personal favorit hos många fitnessbutiker runt om i Sverige. Med där här gainern får du 30 portioner med 29 gram protein och 89.1 gram kolhydrater per portion. Kaloriinehållet på 551 kcal är något lägre om man jämför med toppkandidaterna i vårt test för bästa gainer.

Core Gainer finns i många goda smaker där vi mest gillade gräddig vaniljshake och salted caramel. Konsistensen är bra och den blandar sig lätt med både vatten eller mjölk vilket gör den här gainern mycket lättdrucken.

Plats nummer 4

Better You Vegetarisk Gainer

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Protein : 12 gram
Kolhydrat : 23 gram
Fetthalt : 2.2 gram
Vikt : 1 kg
Antal Portioner : 25
Energi per Portion :
126 kcal

Kommentar: Är du på jakt efter en vegetarisk gainer? Då är Better you valet för dig. Proteinet i den här gainer är gjort av havre, hampa och pumpakärnor. Tack vare den här blandningen protein har man lyckats fånga in samtliga essentiella aminosyror som din kropp behöver för att få byggstenar till att bygga muskler. Kolhydraterna som används kallas för palatinos, som är en unik kolhydrat med ett långsamt energiflöde vilket gör att den här vegetariska gainern passar bra att ta i samband med träning eller som mellanmål.

Protein- och kolhydratinnehållet i Better You är något lägre i jämförelse med de traditionella gainers. Konsistensen är inget att klaga på och den kommer i flera smaker som är naturligt sötade med något som kallas för stevioglycosider. Det här har dock gjort att den här gainern blir lite svag i smakerna i jämförelse med icke vegetariska gainers.

Plats nummer 5

Elit Nutrition ELIT GAINER Lactose free

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Protein : 55 gram
Kolhydrat : 138 gram
Fetthalt : 24 gram
Vikt : 5.4 kg
Antal Portioner :
24
Energi per Portion :
1001 kcal

Kommentar: Då gainers ofta innehåller laktos så finns det såklart gainers för dig som är laktosintolerant. Elite Nutrition Elit Gainer är en laktosfri gainer som innehåller mycket kolhydrater som är tillsatta med matspjälkningsenzymer. Den ger hela 1001 kcal per portion och passar för den laktosintoleranta som vill få en extra boost i muskelbyggandet och samtidigt få ett hjälpmedel att gå upp i vikt.

Elit Gainer laktosfri gainer kommer i flera smaker men vi tycker dock att den lätt klumpar sig vid blandning till skillnad från konkurrenterna så vi får ibland skaka om shakern en extra gång vilket ändå löser problemet. Är du på jakt efter bästa laktosfria gainer så är Elit Gainer lactose free från Elite Nutrition enligt oss ett mycket bra val.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa gainern? Läs gärna fler av våra träningsartiklar:

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 19

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *