Bästa Gainer – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, Atletbutiken, Proteinbolaget & Gymgrossisten

Gainer - Sportporten

Tycker du om att träna samtidigt som du har svårt att gå upp i vikt? Vill du få en extra boost i ditt muskelbyggande samtidigt som du också får ett hjälpmedel att öka i vikt? Då tycker vi att du ska ska pröva på gainer. Det här är ett kosttillskott som innehåller rikligt med både protein och kolhydrater. Helt enkelt ett proteinpulver där man tillsatt kolhydrater som passar för utövare som vill få ett kosttillskott bidrar till mer muskler samtidigt som man går upp i vikt.

Men det finns flera olika gainers och ibland kan det vara svårt att välja i djungeln av alla produkter. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig att hitta den bästa gainern. Vi kommer inleda med att berätta om vad det här kosttillskottet är för något, för- och nackdelar men också vad som skiljer olika produkter åt. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa gainer 2023.

Gainer bäst i test

Vårt gainer bäst i test

Vi kommer i den här artikeln att testa 7 populära gainers från välkända svenska fitnessbutiker, vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika gainers med diverse smaker på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten eller tillräckligt tåliga magsäckar för att testa samtliga på marknaden. Om det däremot är någon produkt som du gillar ett hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna!

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Vår topp 5 bästa gainern 2023

1

Core Gainer

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Optimum Nutrition Serious Mass

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3

Self Omninutrition Mass Active Gainer

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Better You Vegetarisk Gainer

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Elit Nutrition ELIT GAINER Lactose free

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vad är en gainer?

Först och främst så måste vi såklart förklara vad en gainer är för något. Det här är ett kosttillskott som hjälper att bygga muskler, förbättra återhämtningen men också ett bra tillskott för att gå upp i vikt. För att gå upp i vikt och bygga muskler behöver kroppen både protein och kolhydrater.

En gainer innehåller dels vassleprotein, vilket är en restprodukt av mjölk, precis som vanligt i traditionellt proteinpulver. Men dessutom så innehåller de maltodextrin, som är en snabb kolhydrat, en hydrolyserad stärkelse som oftast kommer från majs, korn, potatis eller ris vilket bidrar till viktuppgång.

Hur funkar en gainer?

När man tränar så ökar proteinomsättningen i kroppen, även kallat för proteinsyntes. Det här betyder att om man då fyller på med extra protein så kommer man att få en bättre byggsten för att öka sin muskelmassa. Om man dessutom vill gå upp i vikt så behöver man dessutom tillföra mer kalorier än vad man gör av med. En gainer kombinerar dessa egenskaper med kosttillskott av både proteiner som stimulerar muskeltillväxt och kolhydrater som tas upp snabbt vilket är fördelaktigt för återhämtningen.

Vad är skillnaden mellan proteinpulver och gainer?

Den stora skillnaden mellan en gainer och ett proteinpulver är att den, förutom vassleproteinet även innehåller kolhydraten maltodextrain som bidrar till att man också ska öka i vikt.

Bästa Proteinpulvret

När ska jag ta gainer?

När på dygnet man ska ta sin shake är såklart individuellt. Man kommer förmodligen ha störst effekt av att ta gainer i samband med träning då kroppen gärna tar emot mer protein och lättupptagliga kolhydrater. Men man kan även dricka en shake som mellanmål eller innan man ska gå och lägga sig.

Det som är viktigt att komma ihåg är att dricka gainer inte automatiskt leder till att man kommer gå upp i vikt utan det leder till att man kommer att få ett högre kaloriintag under dygnet. Vårt tips är att man anpassar sitt intag efter måltider och träning då det här kosttillskottet absolut inte ska ersätta vanlig nyttig kost utan bara fungera som ett komplement.

Vegansk eller laktosfri gainer

Då traditionella gainers innehåller vassle som är restprodukter från komjölk så är de flesta produkter varken veganska eller fungerar för laktosintoleranta. Men tack och lov har marknaden kommit ikapp och därför erbjuds det idag både veganska gainer och laktosfri gainer.

Bästa Gainer

Biverkningar gainer

Finns det några biverkningar? Först och främst så tänk på om du har några allergier då de flesta gainers innehåller laktos. Följ alltid rekommenderad dosering på förpackningen, om du överdoserar för mycket eller för ofta kommer din kropp och framförallt mage inte må speciellt bra av det. Tänk också på att om du dricker gainer så innebär det att du förmodligen kommer att få mer fett på kroppen, om du inte tränar tillräckligt kan det resultera i att du bara får mer fett på kroppen istället för muskler. Träning och kost bör alltid gå hand i hand!

Avslutningsvis och kanske det viktigaste, kom ihåg att en gainer är ett kosttillskott som ska fungera som ett komplement ifall du har svårt att få i dig tillräckligt av din vanliga kost. Det ska absolut inte ersätta din vanliga kost och om du bara lever på gainers så kommer du inte må speciellt bra av det. Känner du dig osäker på eventuella biverkningar, allergier osv, så rådfråga alltid en läkare.

Plats nummer 1 : Bästa gainer

Core Gainer

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Protein : 29 gram
Kolhydrat : 89.1 gram
Fetthalt : 8.1 gram
Vikt : 1,6 / 4 / 8 / 12 kg
Antal Portioner : 30 (4 kg)
Energi :
551 kcal

Kommentar: Överst på vår topplista hittar vi Core Gainer som är svenskt kosttillskotts egna välkända gainer och en personal favorit hos många fitnessbutiker runt om i Sverige. Det som bland annat gör att den här produkten hamnar överst på vår lista är kombinationen mellan näringsinnehåll i förhållande till pris men också smak och konsistens.

Core Gainer

En portion har ett högt näringsinnehåll på 29 g protein och 89 g kolhydrater som bland annat innehåller fosfor, kalcium och kalium vilket vi menar på är mycket bra för en gainer. Det här är ett bra hjälpmedel för effektivare träning med ökad muskelmassa, bättre återhämtning men också en viktuppgång. Den innehåller dessutom en liten mängd kreatinmonohydrat vilket är ett ämne som bidrar till att förbättra uthålligheten på gymmet som gör att man klara 2-3 repetitioner extra innan mjölksyran kickar in.

Core Gainer kommer i flera spännande smaker där vi fick chansen att prova salted caramel som vi upplevde var mycket god med nästan en hint av kokos i eftersmaken. Konsistensen är inget att klaga på och den blandar sig lätt med både vatten eller mjölk vilket gör den mycket lättdrucken. Dessutom medföljer en praktisk doseringsskopa. Det här är vår rekommendation till utövare som vill pröva en gainer med högt näringsinnehåll från ett välkänt märke till vad vi tycker är en bra prislapp.

Core Gainer
Core Gainer Bästa Gainern

Plats nummer 2

Optimum Nutrition Serious Mass

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Protein : 50 gram
Kolhydrat : 250 gram
Fetthalt : 5 gram
Vikt : 2,7 / 5.45 kg
Antal Portioner :
8 / 16
Energi per 100 g :
374 kcal

Kommentar: Optimum Nutrition Serious Mass är en gainer i hög klass som passar för utövaren som vill kombinera muskelbyggande med att gå upp i vikt. Doseringen är något högre på ca 334 gram per portion i jämförelse med konkurrenterna men det gör också att man får i sig hela 50 gram protein och 250 gram kolhydrater per portion. Men det här gör också att förpackningens innehåll inte räcker lika länge.

Optimum Nutrition Serious Mass

Optimum Nutrition Serious Mass passar bra att ta i samband med träning eller som mellanmål, den är framförallt framtagen till utövare som är mycket ambitiösa som tränar mycket och regelbundet som dessutom vill gå upp mycket i vikt.

Vi tycker att Serious Mass har ett bra innehåll med flera näringsämnen som bland annat Vitamin A, B1, B2, C, E, Zink, magnesium och kalcium. Den finns i flera smaker och vi prövade vaniljsmaken som till en början inte smakade så mycket men i eftersmaken fick vi en tydlig och god vaniljsmak. Konsistensmässigt var inget att klaga på, den var lättblandad och klumpade sig inte i shakern.

Om vi skulle ranka näringsvärde per portion så skulle den här produkten vinna, men det beror som sagt på att dosering per portion är högre. Däremot gör det också att pris per portion blir något högre.

Optimum Nutrition Serious Mass
Optimum Nutrition Serious Mass

Plats nummer 3

Self Omninutrition Mass Active

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Protein : 30 gram
Kolhydrat : 60 gram
Fetthalt : 5 gram
Vikt : 2 / 4 kg
Antal Portioner :
20 / 40
Energi per 100 gram :
405 kcal

Kommentar: Self Omninutrition Mass Active Gainer innehåller dels de viktiga proteinerna och kolhydraterna som man behöver för att bygga muskler och gå upp i vikt. Men den är också förstärkt med viktiga vitaminer och mineraler som bidrar till att stärka kroppen och ge en bättre träning. Både protein- och kolhydrathalten är mycket hög med 30 respektive 60 gram per portion vilket tillhör toppsegmentet men inte det högsta när det kommer till kolhydrater per portion.

Self Omninutrition Mass Active Gainer

Self Omninutrition Mass Active kommer som en stor förpackning i hela 20 respektive 40 portioner vilket gör att det här kosttillskotten kommer att räcka länge och vi tycker därför också att den här produkten har ett bra pris per portion. Rekommenderad dosering från tillverkaren är att ta en portion efter träningspasset. Beroende på återförsäljare så finns den i flera olika smaker så att man kan få en variation om man vill testa någon annan smak.

Vi prövade cappuccino smaken vilket var en ganska behaglig upplevelse, speciellt om man gillar kaffe så kan vi varm rekommendera denna smak. Konsistensen var inget att klaga på och det medföljer en praktisk skopa för att göra doseringen lättare.

Self Omninutrition Mass Active Gainer
Self Omninutrition Mass Active Gainer

Plats nummer 4

Better You Vegetarisk

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Protein : 12 gram
Kolhydrat : 23 gram
Fetthalt : 2.2 gram
Vikt : 1 kg
Antal Portioner :
25
Energi per Portion :
126 kcal

Kommentar: Är du på jakt efter en vegetarisk gainer? Då tycker vi att Better you är ett bra val. Proteinet är gjort av havre, hampa samt pumpakärnor och tack vare den här blandningen protein har man lyckats fånga in samtliga essentiella aminosyror som kroppen behöver för att få byggstenar till att bygga muskler. Kolhydraterna som används kallas för palatinos, som är en unik kolhydrat med ett långsamt energiflöde vilket gör att den här vegetariska gainern passar bra att ta i samband med träning eller som mellanmål.

Better You Vegetarisk Gainer

Protein- och kolhydratinnehållet i Better You är något lägre i jämförelse med de traditionella gainers. Den kommer i flera smaker som är naturligt sötade med något som kallas för stevioglycosider. Det här har dock gjort att den blir lite svag i smakerna i jämförelse med icke vegetariska gainers.

Vi prövade smaken päron/vanilj och som förväntat var den något svag i smaken vilket resulterade i att vi tyckte den var ”helt okej” smakmässigt. Konsistensen var ingen att klaga på och den blandade sig enkelt. För att summera så tycker vi att det här är en bra och prisvärd vegetarisk gainer som är något svag i smaken.

Better You Vegetarisk Gainer
Better You Vegetarisk Gainer

Plats nummer 5

Elit Nutrition ELIT Lactose free

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Protein : 55 gram
Kolhydrat : 138 gram
Fetthalt : 24 gram
Vikt : 5.4 kg
Antal Portioner :
24
Energi per Portion :
1000 kcal

Kommentar: Då dessa produkter ofta innehåller laktos så finns det såklart alternativ för dig som är laktosintolerant. Elite Nutrition Elit är en laktosfri gainer som innehåller mycket kolhydrater som är tillsatta med matspjälkningsenzymer. Den ger hela 1000 kcal per portion och passar för den laktosintoleranta som vill få en extra boost i muskelbyggandet och samtidigt få ett hjälpmedel att gå upp i vikt. Doseringen är något högre i jämförelse med konkurrenterna där en portion ger 55 gram protein och 138 gram kolhydrater.

Elit Gainer laktosfri kommer i flera smaker men på grund av lagerstatus så kunde vi tyvärr ej få hem denna produkt utan vi har fått förlita oss på näringsinnehållet samt kundrecensioner. Påsens totala vikt är 5.4 kg där innehållet ska räcka till 24 portioner. Är du på jakt efter en laktosfri gainer så tycker vi att Elit lactose free från Elite Nutrition är ett mycket bra val.

Gillade du den här artikeln? Läs gärna fler av våra träningsartiklar:

Vår topp 5 gainer bäst i test 2023

Vanliga frågor om gainers

En gainer innehåller förutom vassleproteinet även kolhydraten maltodextrain som bidrar till att man inte bara får en lättare väg att bygga muskler utan även att man går upp i vikt.

Ja, det finns veganska och laktosfria gainers.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 19

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *