Sök

Bästa Gainer – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, Atletbutiken, Tillskottsbolaget, Proteinbolaget & Gymgrossisten

Bästa Gainer - Sportporten

På jakt efter en gainer men vet inte vad du ska köpa? Då har du kommit rätt för i den här artikeln testar vi gainers och utser våra favoriter till bästa gainer för 2024. Vi har valt ut 7 populära gainers från välkända svenska fitness butiker baserat på bland annat innehåll och recensioner som vi sedan testar på bland annat smak, konsistens pris och framförallt innehåll för att sedan presentera vår topp 5 lista.

Vår favorit till bästa gainer bäst i test blev Core Gainer med ett högt näringsinnehåll, fina smaker, bra konsistens i kombination med en bra prislapp.

En gainer är ett kosttillskott som innehåller rikligt med både protein och kolhydrater, man kan säga att det är ett proteinpulver där man tillsatt extra mycket kolhydrater.

Det här gör gainers till ett fördelaktigt hjälpmedel ifall man både vill bygga muskler men också gå upp vikt. Därför är det här ett mycket effektivt kosttillskott för personer som har svårt att gå upp i vikt eller har en hög ämnesomsättning och som kan behöva ett litet extra kaloriintag.

Men det finns flera olika gainers och ibland kan det vara svårt att välja i djungeln av alla produkter. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig att hitta den bästa produkten. Vi kommer bland annat att berätta om vad det här kosttillskottet är för något, för- och nackdelar men också vad som skiljer olika produkter åt men framförallt kommer vi att presentera vår topp 5 lista till bästa gainer.

Gainer bäst i test

Jämförelsetabell per 100 g (kan variera beroende på smak)

Produkt

Protein

Kolhydrater

Energi

Fett

Socker

1. Core Gainer

21,5 g

66 g

409 kcal

6 g

12,2 g

2. Serious Mass

15 g

77 g

380 kcal

1,4 g

7,8 g

3. Raw Lean Gains

50 g

50 g

320 kcal

5,2 g

3,7 g

4. Better You Vegetarisk

30 g

57,5 g

315 kcal

5,5 g

2,5 g

5. Elit Gainer Laktosfri

25 g

63 g

451 kcal

11 g

20 g

gainer test

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika gainers med diverse smaker på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten eller tillräckligt tåliga magsäckar för att testa samtliga på marknaden. Om det däremot är någon produkt som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna!

Plats nummer 1 : Bästa gainer

Core Gainer

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Protein : 29 gram
Kolhydrat : 89.1 gram
Fetthalt : 8.1 gram
Vikt : 1,6 / 4 / 8 / 12 kg
Antal Portioner : 30 (4 kg)
Energi :
551 kcal

Överst på vår topplista hittar vi Core Gainer som är svenskt kosttillskotts egna välkända gainer och en personal favorit hos många fitnessbutiker runt om i Sverige. Det som bland annat gör att den här produkten hamnar överst på vår lista är kombinationen mellan näringsinnehåll i förhållande till pris men också smak och konsistens.

En portion har ett högt näringsinnehåll på 29 g protein och 89 g kolhydrater som bland annat innehåller fosfor, kalcium och kalium vilket vi menar på är mycket bra för en gainer. Det här är ett bra hjälpmedel för effektivare träning med ökad muskelmassa, bättre återhämtning men också en viktuppgång. Den innehåller dessutom en liten mängd kreatinmonohydrat vilket är ett ämne som bidrar till att förbättra uthålligheten på gymmet som gör att man klara 2-3 repetitioner extra innan mjölksyran kickar in.

Core Gainer
Core Gainer Bästa Gainern

Kommentar : Core Gainer kommer i flera spännande smaker där vi fick chansen att prova salted caramel som vi upplevde var mycket god med nästan en hint av kokos i eftersmaken. Konsistensen är inget att klaga på och den blandar sig lätt med både vatten eller mjölk vilket gör den mycket lättdrucken. Dessutom medföljer en praktisk doseringsskopa. Det här är vår rekommendation till utövare som vill pröva en gainer med högt näringsinnehåll från ett välkänt märke till vad vi tycker är en bra prislapp.

Core Gainer finns att köpa här :

Plats nummer 2

Optimum Nutrition Serious Mass

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Protein : 50 gram
Kolhydrat : 250 gram
Fetthalt : 5 gram
Vikt : 2,7 / 5.45 kg
Antal Portioner :
8 / 16
Energi per 100 g :
374 kcal

Optimum Nutrition Serious Mass är en gainer i hög klass som passar för utövaren som vill kombinera muskelbyggande med att gå upp i vikt. Doseringen är något högre på ca 334 gram per portion i jämförelse med konkurrenterna men det gör också att man får i sig hela 50 gram protein och 250 gram kolhydrater per portion. Men det här gör också att förpackningens innehåll inte räcker lika länge.

Optimum Nutrition Serious Mass passar bra att ta i samband med träning eller som mellanmål, den är framförallt framtagen till utövare som är mycket ambitiösa som tränar mycket och regelbundet som dessutom vill gå upp mycket i vikt.

Optimum Nutrition Serious Mass
Optimum Nutrition Serious Mass

Kommentar : Vi tycker att Serious Mass har ett bra innehåll med flera näringsämnen som bland annat Vitamin A, B1, B2, C, E, Zink, magnesium och kalcium. Den finns i flera smaker och vi prövade vaniljsmaken som till en början inte smakade så mycket men i eftersmaken fick vi en tydlig och god vaniljsmak. Konsistensmässigt var inget att klaga på, den var lättblandad och klumpade sig inte i shakern.

Om vi skulle ranka näringsvärde per portion så skulle den här produkten vinna, men det beror som sagt på att dosering per portion är högre. Däremot gör det också att pris per portion blir något högre.

Optimum Nutrition Serious Mass finns att köpa här :

Plats nummer 3

RAW Lean Gains

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Protein : 40 gram
Kolhydrat : 50 gram
Fetthalt : 4,2 gram
Vikt : 1,12 kg
Antal Portioner :
14
Energi per 100 gram :
320 kcal

RAW Lean Gains är en gainer som vi tycker passar för utövare som vill ha ett bra innehåll med mycket protein. Den här produkten innehåller hela 40 g protein per 100 g vilket är bland de högsta på marknaden när de kommer till gainers. Kolhydratintaget är däremot något lägre, speciellt om man jämför med konkurrenterna som är 50 g per 100 g.

Innehållet är bland annat Glutamin vilket är en viktig byggsten i att bygga muskler  men som också bidrar till att musklerna får en vätskesamling vilket bidrar till att ge en känsla av pump och uthållighet i styrketräningen. Dessutom finner vi något som kallas ”Immune system support” vilket består av bland annat Vitamin C och D3 vilket bidrar till att stärka immunsystemet.

RAW Lean Gains
RAW Lean Gains 3

Kommentar : Vi fick chansen att pröva deras Chocolate Caramel smak vilket vi upplevde som god och en tydlig smak. Däremot var konsistensen något tjockare och vi upplevde att vi fick skaka om shakern en extra gång för att lösa upp pulvret vilket kanske inte är så konstigt med tanke på de proteinrika innehållet. Som ett plus i kanten ingår en skopa för enklare dosering.

En burk RAW Lean Gains innehåller 1120g varav 14 portioner vilket är något mindre än konkurrenterna men de ger också en billigare prislapp. Rekommenderad dosering är 2 skopor med 3 dl vatten direkt efter träning. Om man inte tränar så bör man ta drycken direkt på morgonen.

För att summera tycker vi att RAW Lean Gains passar för utövare som fokuserar främst på att bygga muskler som vill ha en gainer med mycket protein men kanske inte lika mycket kolhydrater i ett bra innehåll.

RAW Lean Gains finns att köpa här :

Plats nummer 4

Better You Vegetarisk

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Protein : 12 gram
Kolhydrat : 23 gram
Fetthalt : 2.2 gram
Vikt : 1 kg
Antal Portioner :
25
Energi per Portion :
126 kcal

Är du på jakt efter en vegetarisk gainer? Då tycker vi att Better you är ett bra val. Proteinet är gjort av havre, hampa samt pumpakärnor och tack vare den här blandningen protein har man lyckats fånga in samtliga essentiella aminosyror som kroppen behöver för att få byggstenar till att bygga muskler. Kolhydraterna som används kallas för palatinos, som är en unik kolhydrat med ett långsamt energiflöde vilket gör att den här vegetariska gainern passar bra att ta i samband med träning eller som mellanmål.

Protein- och kolhydratinnehållet i Better You är något lägre i jämförelse med de traditionella gainers. Den kommer i flera smaker som är naturligt sötade med något som kallas för stevioglycosider. Det här har dock gjort att den blir lite svag i smakerna i jämförelse med icke vegetariska gainers.

Better You Vegetarisk Gainer
Better You Vegetarisk Gainer

Kommentar : Vi prövade smaken päron/vanilj och som förväntat var den något svag i smaken vilket resulterade i att vi tyckte den var ”helt okej” smakmässigt. Konsistensen var ingen att klaga på och den blandade sig enkelt. För att summera så tycker vi att det här är en bra och prisvärd vegetarisk gainer som är något svag i smaken.

Better You Gainer finns att köpa här :

Plats nummer 5

ELIT GAINER - Lactose free

Elit Nutrition ELIT Lactose free

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Protein : 55 gram
Kolhydrat : 138 gram
Fetthalt : 24 gram
Vikt : 5.4 kg
Antal Portioner :
24
Energi per Portion :
1000 kcal

Kommentar: Då dessa produkter ofta innehåller laktos så finns det såklart alternativ för dig som är laktosintolerant. Elite Nutrition Elit är en laktosfri gainer som innehåller mycket kolhydrater som är tillsatta med matspjälkningsenzymer. Den ger hela 1000 kcal per portion och passar för den laktosintoleranta som vill få en extra boost i muskelbyggandet och samtidigt få ett hjälpmedel att gå upp i vikt. Doseringen är något högre i jämförelse med konkurrenterna där en portion ger 55 gram protein och 138 gram kolhydrater.

Elit Gainer laktosfri kommer i flera smaker men på grund av lagerstatus så kunde vi tyvärr ej få hem denna produkt utan vi har fått förlita oss på näringsinnehållet samt kundrecensioner. Påsens totala vikt är 5.4 kg där innehållet ska räcka till 24 portioner. Är du på jakt efter en laktosfri gainer så tycker vi att Elit lactose free från Elite Nutrition är ett mycket bra val.

Elit Nutrition Elit Lactose Free Gainer finns att köpa här :

Vad är en gainer?

Först och främst så måste vi såklart förklara vad en gainer är för något. Det här är ett kosttillskott som hjälper att bygga muskler, förbättra återhämtningen men också ett bra tillskott för att gå upp i vikt. För att gå upp i vikt och bygga muskler behöver kroppen både protein och kolhydrater.

En gainer innehåller dels vassleprotein, vilket är en restprodukt av mjölk, precis som vanligt i traditionellt proteinpulver. Men dessutom så innehåller de maltodextrin, som är en snabb kolhydrat, en hydrolyserad stärkelse som oftast kommer från majs, korn, potatis eller ris vilket bidrar till viktuppgång.

Hur funkar en gainer?

När man tränar eller idrottar så ökar proteinomsättningen i kroppen, även kallat för proteinsyntes. Desto mer vi tränar desto mer protein behöver vi fylla på vilket ger en bättre byggsten för att öka sin muskelmassa. Om man även vill gå upp i vikt så behöver man dessutom tillföra mer kalorier än vad man gör av med. En gainer kombinerar dessa egenskaper med kosttillskott av både proteiner som stimulerar muskeltillväxt och kolhydrater som tas upp snabbt vilket är fördelaktigt för återhämtningen.

Vad är skillnaden mellan proteinpulver och gainer?

Den stora skillnaden mellan en gainer och ett proteinpulver är att den, förutom vassleproteinet även innehåller kolhydraten maltodextrain som bidrar till att man också ska öka i vikt.

Bästa Proteinpulvret

När ska jag ta gainer?

När på dygnet man ska ta sin shake är såklart individuellt. Man kommer förmodligen ha störst effekt av att ta gainer i samband med träning då kroppen gärna tar emot mer protein och lättupptagliga kolhydrater. Men man kan även dricka en shake som mellanmål eller innan man ska gå och lägga sig.

Det som är viktigt att komma ihåg är att dricka gainer inte automatiskt leder till att man kommer gå upp i vikt utan det leder till att man kommer att få ett högre kaloriintag under dygnet. Vårt tips är att man anpassar sitt intag efter måltider och träning då det här kosttillskottet absolut inte ska ersätta vanlig nyttig kost utan bara fungera som ett komplement.

Vegansk eller laktosfri gainer

Då traditionella gainers innehåller vassle som är restprodukter från komjölk så är de flesta produkter varken veganska eller fungerar för laktosintoleranta. Men tack och lov har marknaden kommit ikapp och därför erbjuds det idag både veganska gainer och laktosfri gainer.

Bästa Gainer

Biverkningar gainer

Finns det några biverkningar? Först och främst så tänk på om du har några allergier då de flesta gainers innehåller laktos. Följ alltid rekommenderad dosering på förpackningen, om du överdoserar för mycket eller för ofta kommer din kropp och framförallt mage inte må speciellt bra av det. Tänk också på att om du dricker gainer så innebär det att du förmodligen kommer att få mer fett på kroppen, om du inte tränar tillräckligt kan det resultera i att du bara får mer fett på kroppen istället för muskler. Träning och kost bör alltid gå hand i hand!

Avslutningsvis och kanske det viktigaste, kom ihåg att en gainer är ett kosttillskott som ska fungera som ett komplement ifall du har svårt att få i dig tillräckligt av din vanliga kost. Det ska absolut inte ersätta din vanliga kost och om du bara lever på gainers så kommer du inte må speciellt bra av det. Känner du dig osäker på eventuella biverkningar, allergier osv, så rådfråga alltid en läkare.

Vanliga frågor om gainers

En gainer innehåller förutom vassleproteinet även kolhydraten maltodextrain som bidrar till att man inte bara får en lättare väg att bygga muskler utan även att man går upp i vikt.

Ja, det finns veganska och laktosfria gainers.

Vår topp 5 bästa gainern 2024

1

Core Gainer

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Optimum Nutrition Serious Mass

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3

RAW Lean Gains

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Better You Vegetarisk Gainer

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

ELIT GAINER - Lactose free

Elit Nutrition ELIT GAINER Lactose free

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 19

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *