Sök

Bästa D Vitamin – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Atletbutiken, Gettested & Svensk hälsokost

Bästa D Vitamin 2024 - Sportporten

Är du på jakt efter att hitta bästa D vitaminet eller ett riktigt bäst i test d vitamin? Då har du kommit helt rätt för här testar vi det populära kosttillskottet för 2024! Vi har valt ut 9 populära d vitaminer från välkända svenska fitnessbutiker och apotek där vi bland annat tar hänsyn till innehåll, pris, och kundrecensioner för att utse vår topplista till bästa d vitamin.

Vi valde ut Core Vitamin D3 5000 IE+ till bästa D vitamin främst tack vare sitt innehåll i kombination med pris per portion.

Core Vitamin D3 5000 IE+

D-vitamin bäst i test Core Vitamin D3 5000 IE+

Vårt intag av D-vitamin kommer från 2 olika källor, dels från vår dagliga kost men den största delen kommer framförallt från solen. Under det svenska vinterhalvåret mellan september till april så är solens d vitamin tillförsel nästan obefintlig och man löper tyvärr en större risk att drabbas av d-vitaminbrist. Men hur vet man ifall man har brist på d vitamin? Symtom för d-vitaminbrist kan till exempel vara trötthet, muskel- och skelettsmärtor.

Men tack och lov så finns det d vitamin tillskott och i den här artikeln kommer vi att berätta om D-vitamin och hur det kan förbättra vår vardag. Vi kommer i den här artikeln berätta vad d vitamin är, vilka fördelar det har samt vad som kan vara bra att tänka på så att man köper rätt d vitamin.

D Vitamin bäst i test

Sportportens D Vitamin test

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika d-vitaminer på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten för att testa samtliga och vi tror inte vi skulle må speciellt bra eller kunna ge en rättvis bedömning om vi prövade fler. Om det däremot är någon produkt som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna!

Vår vinnare : Bästa D Vitamin

Core Vitamin D3 5000 IE+

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Antal Tabletter : 120 / 240 / 360
Vitamin D : 5000 IE / 125 µg

Överst på vår topplista finner vi Core Vitamin D3 5000 IE+ som är en egen produkt från det välkända svenska företaget Svensk Kosttillskott. Det här är ett högdoserat D3 vitamin med en IE på hela 5000 eller 125 µg, men till skillnad från konkurrenterna så innehåller de här D-Vitaminerna även kolin. Kolin är ett ämne som bidrar till ett bättre kalcium intag. Sedan vi testade produkten har förpackningen fått ett nytt grönt utseende men innehållet är exakt samma som den vi testade.

Rekommenderad dosering är 1 kapsel per dag i samband med måltid. Förpackningarna säljs som 120, 240 eller 360 vilket gör att det här d-vitamintillskottet kommer att räcka länge där också pris per kapsel enligt oss blir förhållandevis billigt och prisvärt d-vitamin.

Bästa D vitamin - Core Vitamin D3 5000 IE+
D-vitamin bäst i test Core Vitamin D3 5000 IE+

Kommentar : Vi tycker att det här är bra d vitamin kapslar med en hög dosering D3 till ett bra pris per kapsel och ett plus i kanten med den extra boosten kolin som kapslarna ger. Helt enkelt ett bra tillskott som passar för ifall man är på jakt efter ett tillskott med hög halt D3-vitamin.

Vill du hitta ett liknande d vitamin med svagare dosering men som ändå är från Svensk Kosttillskott? Då rekommenderar vi istället Core Vitamin D3 2000 IE+

Core Vitamin D3 5000 IE+ Finns att köpa här :

Plats 2 - D-vitamin Bäst i test

Healthwell Vitamin D3 5000 IE

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Tabletter : 120 / 240 / 360
Vitamin D : 5000 IE / 125 µg

Näst överst på vår topplista hittar vi Healthwell Vitamin D3 5000 IE som är mycket lik våran vinnare ovan. Det här är också ett högdoserat D-Vitamintillskott som innehåller 5000 IE eller 125 µg per kapsel. Något som vi gillar är att D3 vitaminet till det här tillskottet innehåller naturligt fett från fårull.

Rekommenderad dosering är 1 kapsel om dagen tillsammans med måltid. Förpackningarna finns i storlekar 120, 240 och 360 kapslar vilket gör att en burk räcker länge. Pris per kapsel är också förhållandevis lågt vilket vi menar på gör det här till ett billigt och prisvärt d-vitamin.

Healthwell Vitamin D3 5000 IE
Healthwell Vitamin D3 5000 IE

Kommentar : Det finns egentligen inte så mycket att klaga på utan vi tycker att det här är ett bra d vitamin som passar ifall man vill hitta ett d vitamintillskott med starkare dosering D3.

Healthwell Vitamin D3 har också en produkt som är liknande men som istället kommer i en svagare dosering på 2500 IE i Healthwell Vitamin D3 2500 IE

Healthwell Vitamin D3 finns att köpa här :

Plats 3

Holistic D3-vitamin 2000 IE

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Antal Tabletter : 90 / 180
Vitamin D : 2000 IE / 50 µg

Holistic D3-vitamin 2000 IE är precis som produkten ovan, så innehåller det här tillskottet naturligt fett från fårull. Dessa kapslar innehåller något svagare mängd D Vitamin på 2000IE eller 50 µg per kapsel vilket vi tror passar för dig som vill hitta ett bra d-vitamintillskott men som har en svagare mängd D3-vitamin. Vi tror också att det kan passa ifall man vill pröva på D vitamin för första gången och inte vill prova på den starkare doseringen.

Holistic D3-vitamin 2000 IE
Holistic D3-vitamin 2000 IE

Kommentar : Förpackningen kan komma i antingen 90 eller 180 tabletter vilket är något mindre än toppkonkurrenterna. Om vi kikar på pris per tablett så är det snarlikt, nästan identiskt med vinnarna ovan. Helt enkelt vad vi tycker är ett bra D-vitamin.

Holistic D3-Vitamin 2000 finns att köpa här :

Vår vinnare : D Vitamin vegan

Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Tabletter : 100
Vitamin D : 3000 IE / 75 µg

Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE är ett högdoserat D vitamintillskott som är anpassat efter behov från veganer och vegetarianer. På grund av att mycket av det viktiga D-Vitaminet vi får i oss kommer från kost så finns det risk att veganer och vegeterianer inte får tillräckligt med D-vitamin. Healthwell har därför skapat detta D vitamin optimerat för personer som äter vegetarisk och vegansk kost.

Healthwell Vitamin D3 Vegan är ett helt naturligt D-vitamin som kommer från vegetabilisk lav, en svampväxt. Man har tillsatt MCT-olja i den här produkten vilket gör att den får en extra bra upptagningsförmåga.

Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE
Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE
Kommentar : Styrkan D3-vitamin ligger på 3000 IE eller 75 µg per kapsel där doseringen ligger på rekommenderat 1 kapsel om dagen. Förpackningarna kommer i 100, 200 eller 300 vilket gör så att de räcker länge. Kapslarna i sig är mindre till storleken vilket gör de enkla att svälja.

Vitamin D3 Vegan 3000 IE finns att köpa här :

Vår vinnare : D Vitamin Barn

Terranova D3-Vitamin Barn

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Tabletter : 50
Vitamin D : 400 IE / 10 µg

Är du på jakt efter ett D-vitamintillskott till ditt barn? Då rekommenderar vi Terranova D3-vitamin som är speciellt anpassat för barn som behöver få i sig ett extra d-vitamin tillskott. Det här är ett naturligt D-vitamin som kommer från vegetabilisk lav som är en svampväxt.

Styrkan D-vitamin är något svagare till skillnad från D-vitamin för vuxna och Terranova D3-vitamin har en styrka som är 10 µg eller 400 IE per kapsel vilket vi tycker passar mycket bra för ett barn som behöver ett snällt d-vitamin tillskott.

Terranova D3-Vitamin Barn
Terranova D3-Vitamin Barn
Kommentar : Kapslarna är något mindre vilket ska göra det enklare för barn att svälja där rekommenderad dosering är 1-2 kapslar om dagen i samband med måltid. Terranova D3 Barn är framförallt anpassat för barn mellan åldrarna 4 – 12 år.
 
Terranova D3 Barn finns att köpa här :

Vad är D Vitamin?

D-Vitamin är en viktig vitamin som vi får i oss via vår vardagliga kost men framförallt via solens strålar. D-vitamin bildas i huden med hjälp av kolesterol som sedan ombildas till D-vitamin med tack vare solens UVB-strålar. Problemet som uppstår för oss som bor i Sverige är att solen inte står tillräckligt högt upp under vinterhalvåret vilket gör att UVB-Strålarna inte tillför tillräckligt med d-vitamin. Perioden mellan september till april är det därför en större risk att vi drabbas av d-vitaminbrist.

Om du vill undersöka ifall du har D-vitaminbrist så kan vi tipsa om ett hemmatest från Gettested, klicka här

D-Vitamin i kost

En stor del av D-vitaminet vi får i oss kommer från varierad och bra kosthållning. Framförallt från lax, kött, svamp & ägg. Men för dig som är vegan, vegetarian, äter lite fisk eller har svårt att få i dig varierad kost så kan det därför tycker vi att det kan vara extra bra att ta kosttillskott av D-vitamin.

Bästa D-vitamin

Vad är D-vitamin bra för?

D-vitamin har flera vitala funktioner för våra kroppar. Bland annat har D-vitamin en viktigt roll för skelettbildning, immunsystem, nervsystem och för cellernas tillväxt som i sin tur hjälper till att höja prestationsförmågan vid till exempel träning. En god nivå D-vitamin i kroppen gör så att man får :

Hur mycket D Vitamin behöver jag?

Enligt livsmedelsverket behöver Barn och Vuxna under 75 år 10 mikrogram D-vitamin per dag medans vuxna över 75 år samt personer med liten eller ingen solexponering bör få i sig 20 mikrogram D-vitamin om dagen. Det är framförallt under vinterhalvåret som man kan råka ut för D-vitaminbrist.

Vad betyder IE?

När man kommer i kontakt med olika D-vitaminer så kommer man förmodligen stöta på uttrycket IE. IE står för internationella enheter och är en internationell standardisering när det kommer till att mäta bland annat mängd vitamin. För att omvandla mikrogram till IE så går det 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Många D-vitamin tillskott innehåller mer än 400-1000 IE som livsmedelsverket rekommenderar, då vanliga D-vitamin tillskott kan ligga på upp emot 5000 IE. På vinterhalvåret kan det vara bra med tillskott som är upp emot 5000 IE när risken för d-vitaminbrist är som högst. Så länge du inte går upp emot 10000 IE så ska det normalt sätt inte vara någon fara.

Solstrålar

Vilket D-vitamin är bäst?

I grunden är det här kosttillskotten ganska lika men det mest primära som skiljer d-vitaminerna åt är styrkan D3 vitamin i tabletterna, vissa d vitamintabletter innehåller en högre styrka medans en del innehåller mindre styrka. Men det finns även d-vitamin som är anpassat för veganer och barn.

Basta D vitamin 1

Biverkningar av d-Vitamin

Följ alltid rekommenderad dosering, D-vitamin lagras nämnligen i kroppen och tar du för stora mängder d-vitamin tillskott under en längre period kan det resultera i att du får mycket kalcium i blodet vilket inte är helt bra. Var försiktig att kombinera D-vitamin med flera andra tillskott på samma gång och känner du dig osäker så rådfråga alltid en läkare.

Vanliga frågor om d-vitamintillskott

IE är en internationell standardisering när det kommer till att bland annat mäta mängd d-vitamin. 1 mikrogram d-vitamin = 40 IE

Enligt livsmedelsverket behöver barn och vuxna under 75 år ca 10 mikrogram d vitamin per dag medans vuxna över 75 eller personer med liten solexponering behöver ca 20 mikrogram d vitamin om dagen.

Ja, oftast är dessa d vitamin kapslar något svagare

Våra favoriter till bästa d-vitamin 2024

1

Core Vitamin D3 5000 IE+

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Healthwell Vitamin D3 5000 IE

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Holistic D3-vitamin 2000 IE

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa D Vitamin Vegan

Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Bästa D Vitamin Barn

Terranova D3-Vitamin Barn

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa d vitamintillskottet? Läs gärna vår artikel om multivitamin eller fler av våra artiklar om kost och träning.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 19

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *