Bästa D-Vitamin • Bäst i Test – Sportporten.se

Bästa D-Vitamin 2022 - d vitamin bäst i test

Vårt intag av D-vitamin kommer från 2 olika källor, dels från vår dagliga kost men den största delen kommer framförallt från solen. Under vinterhalvåret mellan september till april så är Solens d vitamin tillförsel nästan obefintlig och man löper en större risk att drabbas av d-vitaminbrist. Hur vet jag ifall jag har brist på d vitamin? Symtom för d-vitaminbrist kan vara till exempel trötthet, muskel- och skelettsmärtor.

Men tack och lov så finns det d vitamin tillskott och i den här artikeln kommer vi att berätta om D-vitamin och hur det kan förbättra din vardag. Avslutningsvis kommer vi att ta fram våra favoriter till bästa D vitamin 2022 men också våra favoriter till bästa D-Vitamin för barn samt veganer.

Informationen i den här artikeln ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Tala alltid med läkare om eventuella frågor du har om ett medicinskt tillstånd. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en vanlig varierad kost.

Solstrålar

Våra favoriter till bästa d vitamintillskottet 2022

1.

Core Vitamin D3 5000 IE+

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

Healthwell Vitamin D3 5000 IE

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3.

Holistic D3-vitamin 2000 IE

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa D-Vitamin Vegan

Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Bästa D-Vitamin Barn

Terranova D3-Vitamin Barn

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vad är D Vitamin?

D-Vitamin är ett vitamin som vi får i oss via vår vardagliga kost men framförallt via solens strålar. D-vitamin bildas i huden av kolesterol som sedan ombildas till D-vitamin med hjälp av solens UVB-strålar. Problemet som uppstår för oss som bor i Sverige är att solen inte står tillräckligt högt upp på vintern vilket gör att UVB-Strålarna inte tillför tillräckligt med d-vitamin. Perioden mellan september till april är det därför en större risk att vi drabbas av d-vitaminbrist.

D-Vitamin i kost

En stor del av D-vitaminet vi får i oss kommer ifrån varierad och bra kosthållning. Framförallt ifrån Lax, Kött, Svamp & Ägg. Men för dig som är vegan, vegetarian, äter lite fisk eller har svårt att få i dig varierad kost så kan det därför vara extra bra att ta kosttillskott av D-vitamin.

Bästa D-vitamin

Vad är D-vitamin bra för?

D-vitamin har flera vitala funktioner för våra kroppar. Bland annat har D-vitamin en viktigt roll för skelettbildning, immunsystem, nervsystem och för cellernas tillväxt som i sin tur hjälper dig att höja prestationsförmågan vid till exempel träning. En god nivå D-vitamin i kroppen gör så att du får :

  • Bättre Immunförsvar
  • Stärker tänder och skelett
  • Reducerar muskelsvaghet

Hur mycket D-Vitamin behöver jag?

Enligt livsmedelsverket behöver Barn och Vuxna under 75 år 10 mikrogram D-vitamin per dag medans vuxna över 75 år samt personer med liten eller ingen solexponering bör få i sig 20 mikrogram D-vitamin om dagen. Det är framförallt under vinterhalvåret som du kan råka ut för D-vitaminbrist.

Vad betyder IE?

När du kommer i kontakt med olika D-vitaminer så kommer du förmodligen stöta på uttrycket IE. IE står för internationella enheter och är en internationell standardisering när det kommer till att mäta bland annat mängd vitamin. För att omvandla mikrogram till IE så går det 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Många D-vitamin tillskott innehåller mer än 400-1000 IE som livsmedelsverket rekommenderar, då vanliga D-vitamin tillskott kan ligga på upp emot 5000 IE. På vinterhalvåret kan det vara bra med tillskott som är upp emot 5000 IE när risken för d-vitaminbrist är som högst. Så länge du inte går upp emot 10000 IE så ska det normalt sätt inte vara någon fara.

Vilket D-vitamin är bäst?

Det mest primära som skiljer d-vitaminerna åt är styrkan D3 vitamin i tabletterna, vissa d vitamintabletter innehåller en högre styrka medans en del innehåller mindre styrka. Men det finns även d-vitamin som är anpassat för veganer och barn.

Biverkningar av d-Vitamin

Följ alltid rekommenderad dosering, D-vitamin lagras nämnligen i kroppen och tar du för stora mängder d-vitamin tillskott under en längre period kan det resultera i att du får mycket kalcium i blodet. Var försiktig att kombinera D-vitamin med flera andra tillskott på samma gång och känner du dig osäker så rådfråga alltid en läkare.

Våra favoriter D-Vitamin bäst i test för 2022

Vår vinnare : bästa D-Vitamin

Core Vitamin D3 5000 IE+

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Antal Tabletter : 120
Vitamin D : 5000 IE / 125 µg

Kommentar: Core Vitamin D3 5000 IE+ är en egen produkt från det välkända svenska företaget Svensk Kosttillskott. Det här är ett högdoserat D3 vitamin med en IE på 5000 eller 125 µg, men till skillnad från konkurrenterna så innehåller de här D-Vitaminerna även kolin. Kolin är ett ämne som bidrar, precis som D-vitamin till ett bättre kalcium intag. Det är rekommenderat att ta en kapsel per dag i samband med måltid.

Plats nummer 2

Healthwell Vitamin D3 5000 IE

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Tabletter : 120
Vitamin D : 5000 IE / 125 µg

Kommentar: Healthwell Vitamin D3 5000 IE är precis som våran vinnare ovan en egen produkt ifrån Svensk kosttillskott. Det här är också ett högdoserat D-Vitamin som innehåller 5000 IE eller 125 µg per kapsel. D3 vitaminet till det här tillskottet innehåller naturligt fett från fårull. Storleken på dessa tabletter är något mindre vilket gör de enkla att svälja för dig som har svårt med sväljtabletter.

Plats nummer 3

Holistic D3-vitamin 2000 IE

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Antal Tabletter : 180
Vitamin D : 2000 IE / 50 µg

Kommentar: Holistic D3-vitamin 2000 IE är precis som produkten ovan, ett fett utvunnet helt naturligt från fårull. Dessa kapslar innehåller något svagare mängd D Vitamin på 2000IE eller 50 µg per kapsel. Det här D-Vitaminet passar för dig som vill ha ett något lägre näringsinnehåll av D3 Vitamin.

Vår vinnare : D-Vitamin vegan

Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Tabletter : 100
Vitamin D : 2000 IE / 75 µg

Kommentar: Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE är ett högdoserat D vitamintillskott som är anpassat efter behov från veganer och vegetarianer. På grund av att mycket av det viktiga D-Vitaminet vi får i oss kommer ifrån kost så finns det risk att veganer och vegeterianer inte får tillräckligt med D-vitamin. Healthwell har därför skapat detta D-vitamin optimerat för personer med vegetarisk och vegansk kost. Healthwell Vitamin D3 Vegan är ett helt natuligt D-vitamin som kommer ifrån vegetabilisk lav, en svampväxt. Man har tillsatt MCT-olja i den här produkten vilket gör att den får en extra bra upptagningsförmåga.

Vår vinnare : D-Vitamin Barn

Terranova D3-Vitamin Barn

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Tabletter : 50
Vitamin D : 400 IE / 10 µg

Kommentar: Terranova D3-vitamin är speciellt anpassat för barn som behöver få i sig ett extra d-vitamin tillskott. Det här är ett naturligt D-vitamin som kommer ifrån vegetabilisk lav, en svampväxt. Kapslarna är något mindre vilket ska göra det enklare för barn att svälja. Styrkan D-vitamin är något svagare till skillnad från D-vitamin för vuxna och Terranova D3-vitamin har en styrka som är 10 µg eller 400 IE per kapsel vilket passar bra för ett barn. Det här D-vitaminet passar till barn mellan 4 – 12 år.

Gillade du den här artikeln om D-vitamin? Läs gärna vår artikel om multivitamin eller fler av våra artiklar om kost och träning.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 19

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *