Sök

Bästa Värmestrumpor – Bäst I Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth, Outdoorexperten & Skistart.com

Värmestrumpor - Elstrumpor 2024 - Sportporten

Trött på att frysa om fötterna och framförallt tårna under dina friluftsäventyr? Då kan det vara en god idé att pröva ett par elektriska värmestrumpor eller elstrumpor som de också kan kallas. Oavsett om det är höst, vinter eller vår så kan man ofta hamna i en situation där man fryser om fötterna. Det vanligaste är kanske att man fryser under skidåkning men det kan även handla om vandringar, fisketurer eller jakt, speciellt när man är mycket stillasittandes.

Men det finns flera olika värmestrumpor på marknaden och det kan vara en riktig djungel om man vill hitta de bästa värmestrumporna. Därför har vi skapat den här artikeln där vi vill hjälpa dig hitta en riktigt bra modell. Vi har jämfört olika modeller och utsett Seger Heat Mid Komplett till värmestrumpor bäst i test tack vare sitt materialval, långa batteritid samt att man enkelt kan justera värmen via sin smartphone. Medans Therm-ic Sock Set Heat First +1200 blev vår favorit till mest prisvärda modellen.

Seger Heat Mid Komplett

Seger Heat Thin Komplett
4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Värmestrumpor fungerar tack vare insydda värmeslingor under foten, baksidan av vaden och hela vägen fram till tårna som drivs tack vare batterier som man finner på på strumpans övre delar. Det här gör att man kan hålla fötterna varma i flera timmar då en del modeller klarar att värma i upp till 14 – 15 timmar.

Men det finns många olika värmestrumpor ute på marknaden och är man helt ny till det här konceptet så är det kanske inte helt lätt att veta vilka elstrumpor som är bäst. Därför har vi valt att ta fram den här artikeln där vi vill hjälpa dig hitta ett par riktigt bra värmestrumpor.

Vi kommer inleda med att berätta vad en värmestrumpa är, hur den fungerar och vilka fördelar den har. Därefter kommer vi gå igenom bra saker att tänka på så man köper en strumpa som passar för ens aktivitet men även budget. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa värmestrumpor 2024 med modeller från bland annat Therm-ic, Lenz och Lenz.

Våra favoriter bästa värmestrumpor

1

Seger Heat Thin Komplett

Seger Heat Mid Komplett

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Therm-ic Sock Set Heat First +1200

Therm-ic Sock Set Heat First +1200​

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Therm-ic Powersocks Set Heat Uni + S-Pack 700 B

Therm-ic Powersocks Set Heat Uni + S-Pack 700 B

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Lenz Heat Sock 6.1 Toe Cap Compression

Lenz Heat Sock 6.1 Toe Cap Compression

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

5

Avignon Heat Sock Surround

Avignon Heat Sock Surround

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vad är värmestrumpor

Värmestrumpor är som sagt elektriska och drivs tack vare uppladdningsbara batterier som man ofta finner i de övre delarna av strumpan beroende på modell. Strumporna i sig är vanligtvis tillverkade i någon form av syntetiskt material med värmeslingor runt hela fötterna samt tårna vilket gör det skönt och behagligt under kalla äventyr.

Tack vare en knapp på batteriet så sätter man igång värmetillförseln till strumporna. En del avancerade modeller har även på- och av-funktion via smartapp från telefonen. Dessutom kan vissa modeller även ha flera steg på temperaturen om man vill ha extra värme eller bra måttligt varmt.

De flesta värmestrumporna är faktiskt unisex vilket gör att de passar för herr, dam och barn så länge de finns i rätt storlek såklart.

Värmestrumpor

När kan man använda värmestrumporna?

När det är kallt och kroppen vill spara värme till våra mest vitala organ så dras blodkärlen ihop i fötterna och det är därför många börjar frysa främst om tårna. Men det är här värmestrumporna kan göra underverk och man slipper få sin utomhusaktivitet förstörd. Det här gör att man kan vara utomhus under längre perioder och man behöver inte få sitt äventyr förstört på grund av kyla.

Många associerar nog främst värmestrumpor med skidåkning men de kan användas till mycket mer än bara det. Det kan handla om allt mellan vandringar till jakt, skridskor eller varför inte en ridtur? Att frysa om fötterna kan man i stort sett göra året runt, då även sommarnätter kan vara kalla.

Värmestrumpor bäst i test

Vad är skillnaden mellan värmestrumpor och värmesula?

Både värmestrumpor och värmesulor har samma syfte, att hålla fötterna varma. Även värmesulan är elektrisk och batteridriven där skillnaden är att värmeslingan finner vi i sulan. Båda har sina fördelar respektive nackdelar men vi tycker att värmestrumpan ger en bättre värmespridning längs hela foten än vad sulan gör.

Vad ska man tänka på med elstrumpor?

De elektriska strumporna varierar såklart mellan olika modeller och märken vilket kan göra det svårt att veta vilken modell man ska investera i. Nedan har vi listat några saker som kan vara bra att ha i åtanke men redan nu kan vi tipsa om att redogöra för sig själv när man behöver sina värmestrumpor, hur ambitiös vill man vara i sitt köp och vilken prisklass skulle passa? Men med det sagt så är grundkonstruktionen ganska lika på de flesta modellerna och det är främst batteritiden och materialet i själva strumpan som mest skiljer de åt

Material & Kvalité

Givetvis vill man att strumporna ska ha en bra passform och sitta bekvämt runt fötterna under äventyret. De flesta värmestrumporna på marknaden kommer i något form av syntetiskt och stretchigt material. Vi rekommenderar att kika efter strumpor med stor andel merinoull vilket är ett material som både lätt och mjuk. Om man köper billiga värmestrumpor kan det finnas en risk att kvalitén går ner väldigt mycket.

Bästa värmestrumporna

Batteri & funktioner

Självklart är det mer praktiskt att ha värmestrumpor som har ett tåligare batteri som håller längre. Mer avancerade modeller kan hålla värmen i upp till 10 – 15 timmar medans billigare värmestrumpor kanske bara håller i ett par timmar. Om man vet med sig att man ofta brukar vara ute under längre perioder så är batteritiden i värmestrumpor en viktig faktor som oftast står i produktspecifikationen. Det kan också vara smart att kolla att batteriet ingår i köpet så man slipper köpa till det separat, även det brukar stå i produktspecifikationen.

När det kommer till funktioner som vi tidigare nämnt så kan det på vissa modeller finnas möjligheten att kunna reglera temperaturen vilket kan vara en bra funktion om det är extra kallt ute eller om man ska vara ute på ett vår- eller höstäventyr där man inte är i behov av den varmaste temperaturen. Det ska tilläggas att ju varmare temperatur man ställer in på dessa modeller, desto kortare kommer batteritiden att bli. Så om en tillverkare hävdar att sin strumpa har en batteritid på 14 timmar så kanske den bara har 3-4 timmar batteritid i den varmaste temperaturinställningen.

Är strumporna lätta att tvätta?

Givetvis kan strumporna lukta surt efter en dags äventyr, speciellt vid skidåkning. Därför vill man gärna kunna slänga in strumporna i tvättmaskinen. De flesta modellerna tål faktiskt tvättmaskin på 30 grader men glöm inte att ta bort batteriet innan man kör igång tvättmaskinen. Ibland kan det även medfölja en praktiskt tvättpåse för att skydda strumporna. Om man är osäker på rengöringen så står det i stort sett alltid i produktspecifikationen.

Plats nummer 1 - Värmestrumpor Bäst i Test

Seger Heat Thin Komplett

Seger Heat Mid Komplett

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Man / Kvinna / Barn : Unisex
Batteritid :
14 h
Batteri Medföljer :
Ja
Material :
Syntet

Kommentar : Seger Heat Mid Komplett är svensktillverkade värmestrumpor som består av en EXP-behadlat merinoull som även innehåller återvunnen polyamid. Hela 28% av materialvalet består av merinoull vilket ger en liten fingervisning om bra kvalité och komfort, speciellt om vi jämför med många av konkurrenterna på marknaden. Som ett plus i kanten så är mer än 50% av strumpan tillverkat från återvunnet material.

Det medföljande batteriet fästs vid strumpans topp tack vare magnetfästet som finns under mudden. Värmen kan smidigt justeras antingen direkt på batteriet eller via sin smartphone. Batteritiden är god upp emot 14 timmar vilket räcker gott för längre äventyr och klart bland de bättre på marknaden. Som ett plus i kanten finns strumporna i många olika storlekar samt att de är unisex vilket gör att de passar bra för herr, dam och barn.

Om vi kikar på kvalité, materialval samt att man kan justera värmen via sin smartphone så tycker vi att det här är de bästa värmestrumporna på marknaden men det kommer också till en något högre prisklass.

Seger Heat Mid Komplett finns att köpa här :

Plats nummer 2

Therm-ic Sock Set Heat First +1200

Therm-ic Sock Set Heat First +1200​

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Man / Kvinna / Barn : Unisex
Batteritid :
14 h
Batteri Medföljer :
Ja
Material :
Polyamid

Kommentar : Vi tycker att Therm-ic Sock Set Heat First +1200 är välgjorda eluppvärma strumpor med fina materialval samt en god batteritid. Materialet i strumporna består av 85% polyamid som är bra för att bibehålla värme men även transportera bort fukt.

I köpet ingår 2 uppladdningsbara batterier som man fäster längst upp på strumpans utsida. Batterierna är kraftfulla med en batteritid på hela 14 timmar (beroende på val av styrka) vilket kan vara önskvärt speciellt om man är ute på längre äventyr. Dessa strumpor kommer med 3 st värmeinställningar vilket vi tycker ger ett bra plus i kanten och bra valmöjligheter.

Dessa elstrumpor tål tvättmaskin upp till 30 grader med lätt centrifugering, dock utan sköljmedel eller blekmedel och för att skydda strumporna så kan det vara en god idé att använda sig av en tvättpåse. Helt enkelt ett bra par värmestrumpor med lång batteritid och som tål tvättmaskin till vad vi tycker är en bra prislapp om man jämför med många av konkurrenterna på marknaden men som kanske inte innehåller så mycket ull. Om du vill gå ner något pris och klarar dig på halva batteritiden kan vi tipsa om den liknande +700 modellen.

Therm-Ic Sock Set Heat First +1200 finns att köpa här :

Plats nummer 3

Therm-ic Powersocks Set Heat Uni + S-Pack 700 B

Therm-ic Powersocks Set Heat Uni + S-Pack 700 B

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Man / Kvinna / Barn : Unisex
Batteritid :
8 h
Batteri Medföljer :
Ja
Material :
Polyamid & Akryl

Kommentar : Therm-ic Powersocks Set Heat Uni + S-Pack 700 B är i stort sett ganska lika +1200 modellen med skillnaden att dessa strumporna kommer med en batteritid på 8 timmar och därav en något billigare prislapp. Därför kan denna modell vara bra ifall man vill ha strumpor i god kvalité men som inte är i behov av de fräsigaste batterierna med längst batteritid, utan man är mer van vid kortare äventyr upp till 8 timmar.

Den här modellen har fått en förstärkning kring skenben, vrist och anklar för en bättre komfort samt en bättre dämpning kring toppen av fötterna och hälen. Det här paketet inkluderar ett par S-pack 700 bluetooth batterier som kopplas upp via Therm-ic-Appen så man kan styra värmen i strumporna.

Materialet består av bland annat Polyamid, Akryl samt X-tecnologyfibrer Xitaloft och Nylon. Strumporna kan tvättas i maskin upp till 30°C. Helt enkelt vad vi tycker är en bra modell i en budget prisklass utan en massa lullull men som ändå har ett bra materialval och en bra batteritid i förhållande till pris.

Therm-ic Powersocks Set Heat Uni + S-Pack 700 B finns att köpa här :

Plats 4

Lenz Heat Sock 6.1 Toe Cap Compression

Lenz Heat Sock 6.1 Toe Cap Compression

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Man / Kvinna / Barn : Unisex
Batteri Medföljer :
Nej
Material :
Syntet

Kommentar : Lenz Heat Sock 6.1 Toe Cap Compression som namnet avslöjar så har strumporna en ergonomisk design som utan veck som värmer ovanpå och under tårna. Strumporna har fått förstärkningar runt tårna och smalbenet samtidigt som de är tillverkade för att skapa en god andningsförmåga. Materialet består av 55% polyamid, 35% merinoull och 10 % elastan. Som ett plus i kanten så kan de tvättas i 30 grader och en praktisk tvättpåse ingår faktiskt i köpet. Vi gillar att strumporna består av hela 35% merinoull vilket är bland de högsta på svenska marknaden.

Men det som ska nämnas är att batterier inte ingår i köpet utan de måste man köpa Lenz Litiumbatteriet separat vilket kan vara bra att ha koll på och det är bland annat därför som prislappen är något lägre.

Lenz Heat Sock 6.1 Toe Cap Compression finns att köpa här :

Plats nummer 5

Avignon Heat Sock Surround

Avignon Heat Sock Surround

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Man / Kvinna / Barn : Unisex
Batteritid :
10 h
Batteri Medföljer :
Ja
Material :
Ull/Syntet

Kommentar : Är du på jakt efter billiga värmestrumpor? Då kan vi tipsa om Avignon Heat Sock Surround som kommer i en lägre prisklass än de mest exklusiva modellerna. Som produktnamnet antyder så har strumporna surroundvärme runt tårna vilket kan vara extra önskvärt under kalla dagar. Materialet består av 35 % ull, 35 % akryl, 15% polyester och 15% elastan.

Strumporna har inbyggt batteri med tre värmelägen och effekt på 40 – 60 °C. Knappkontrollen ligger vid skaftet av strumpan. Värmetiden ligger på 10 h vilket vi tycker är bra trots sitt lägre pris. Som ett plus i kanten ingår även 2 st 5V litium polymer 3000mAh powerbanker i köpet som man via en mikro-usb kabel använder för att ladda batteriet i strumporna. Helt enkelt bra och praktiska värmestrumpor som kommer med en god batteritid, olika värmelägen till en prislapp så vi tycker är bra i förhållande till konkurrenterna.

Avignon Heat Sock Surround finns att köpa här :

Vanliga frågor om elstrumpor - Värmestrumpor

Priset varierar såklart med kvalité och modell men man får nog räkna med ungefär 2000 – 3000 kr för ett par eluppvärma strumpor

Givetvis kan man använda värmestrumpor till annat än skidåkning. I stort sett alla aktiviteter där man riskerar att frysa om fötterna. Det kan handla om allt från vandringar, jakt eller ridturer.

Batteritiden brukar vara runt 5 – 15 timmar beroende på modell. En del modeller har även olika temperaturinställningar och vid en mildare inställning så räcker batteriet längre.

Gillade du den här artikeln om att finna bästa värmesockorna? Läs gärna fler av våra friluftsartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 17

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *