Sök

Squashracket – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten

Bästa Squashrack 2024 - Sportporten

Gillar du att spela squash? Vill du köpa det bästa squashracket? Vill du dessutom hitta ett billigt squashrack? Men hur vet man vilket rack man ska köpa och vad passar för just min spelstil? Vi har därför valt att skapa den här artikeln där vi pratar om olika squashrack med målsättning att hjälpa dig hitta ett rack som passar beroende på nivå, spelstil och ambition.

Vi har jämfört och valt ut Tecnifibre Slash 130 till bästa squashracket bland annat tack vare sina fina tekniker och material samt att vi tycker den besitter egenskaper som passar oavsett om man trivs med offensiv- eller defensiv spelstil.

Våra favorit bäst i test squashracket

Tecnifibre Slash 130

Tecnifibre Slash 130
4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vi kommer inleda med att berätta lite kortfattat om olika squashrack så att du ska få en inblick i vad som är viktigt att titta på innan man investerar i ett rack. Vi kommer gå igenom bland annat rackform, balans, vikt m.m.

Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa squashracket 2024 där vi bland annat pratar om squashrack från Tecnifibre och Dunlop. I vår topplista presenterar vi bra squashrack för herr, dam, junior men också nybörjare samt ett bra billigt rack som vi tror passar för användare som inte vill lägga de största pengarna på ett rack.

bästa Squashracket

Tecnifibre Slash 130

Bästa Squashracket

Tecnifibre Slash 130

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Head Cyber Elite

Bästa Billiga Squashracket

Head Cyber Elite

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Tecnifibre Cross Shot

Bästa Squashracket Nybörjare

Tecnifibre Cross Shot

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Tecnifibre Carboflex Junior X Top 2023

Bästa Squashracket Junior & Barn

Tecnifibre Carboflex Junior X-Top

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kortfattat om squashrack

För att man ska kunna välja ut ett bra rack så måste vi börja med att berätta lite kortfattat om de olika modellerna. De finns flera modeller ute på marknaden och många skiljer sig i material, form, vikt och balans. Vi tycker att det är bra om man redan nu börjar tänka ut vilken nivå, ambition och spelstil man har med sin squash. Vi rekommenderar inte att man bara köper det fräsigaste dyraste racket och tror att man kommer presentera grym squash utan det handlar mycket om nivå och spelstil för att verkligen kunna hitta ett squashrack som passar för ens egna spel.

Racketform

Inom squashrack så pratar man vanligtvis om två typer av rackformer. Det första är det droppformade squashracket och det andra är det klassiska squashracket.

Det som visuellt skiljer dessa racken åt är att strängarna i det droppformade racket går nästan hela vägen ner till handtaget. Det här leder till att ett droppformat rack har en något större sweetspot än de klassiska racken. Det här leder i sin tur till att de droppformade modellerna är enklare för nybörjare att lättare få en bättre träff och fart på bollen. Framförallt så blir racket mer förlåtande vid träffar mer ut emot kanten.

Om vi sedan jämför med de klassiska racken så blir då sweetspot något mindre. Däremot när man träffar sweetspot med ett klassiskt rack så får man ut något mera i fart och en bättre förmåga att placera bollarna.

jämförelse mellan klassiskt och droppformat squashracket

Vikt

Vikten på squashrack ligger mellan vanligtvis mellan 110 – 170 gram. Modeller som väger mindre är oftast de mer exklusivare racken då materialvalet är lättare och bättre.

Lätta Squashrack – Ger utövaren möjligheten av spela mer offensivt och man får bättre men också smidigare manövreringsförmåga runt banan. Ett lätt squashracket är helt enkelt mer lättmanövrerat och man får ett bra hjälpmedel till att kunna spela en aggressivare och kvickare squash.

Tunga Squashrack – Ger istället mer förlåtande och snälla egenskaper då racket kommer att hjälpa till med att generera mera kraft i bollen. Är man nybörjare så tycker vi därför att man ska kika efter ett lite tyngre squashrack för att få hjälp även vid lösare svingar.

Squashbana

Balans

När vi pratar om balans i ett squashracket så pratar vi om vart på racket som tyngdpunkten ligger. Squashrack kan komma som topptunga, topplätta och neutrala.

Head Heavy – Innebär att tyngdpunkten ligger högt upp på racket. Ett topptungt rack leder till att man får mer tryck i sina slag, vilket gör det enklare att slå hårt. Dessutom bidrar topptunga rack till en bra kontroll i sina slag då man har en bättre känsla för rackethuvudet. Vi tycker att topptunga squashrack passar för fartfylld och offensiv squash.

Head Light – Betyder att mycket av tyngden sitter mer emot skaftet. Det här gör att dessa racken är lättare att manövrera och därför menar vi på att den här typen av squashrack passar mest för nybörjare som söker förlåtande och kontrollinriktade egenskaper. Men även duktigare motionärer och experten som söker maximal precision och manöverbarhet.

Even Balanced –
Vilket innebär ett mellanting mellan de två ovan, det här ge bra allround egenskaper. Det innebär att racket passar både för offensivt och kontrollinriktat spel. Vi rekommenderar Even Balance modeller för utövare som har en stor blandning i sitt spel eller är osäker på vilken typ av spelstil man har.

squashracket

Hur väljer man rätt squashrack?

Men vad ska man titta efter när man letar efter ett squashracket? Vi tycker att man ska börja med att redogöra för sig själv vilken nivå man har på sitt spel men också vad man har för mål och ambition med sporten. Därefter vilken spelstil man tror att man har, om man föredrar offensivt spel eller defensivt spel. Allt det här för att välja nivå på racket, men också kunna välja rack efter vikt och framförallt balans.

Sammanfattning

Är du nybörjare i squash så tycker vi att du ska välja ett lite tyngre racket som är head light eller even balanced för att komma åt förlåtande och snälla egenskaper medans du lär dig bollträffen.

Är du på en medelnivå och osäker på vilken typ av spelstil du spelar så rekommenderar vi istället att du köper en modell som är even balanced vilket ger dig bra allround egenskaper så du kan få ut lite av varje när det kommer till både precision och fart.

Vår vinnare: Bästa Squashrack

Tecnifibre Slash 130

Tecnifibre Slash 130

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 130 gram
Balans : Even
Passar till : Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Tecnifibre Slash 130 är utvecklad tillsammans med en av världens bästa squashspelare Mostafa Asal (rankad 3a i världen) som har tagit fram ett toppracket som är bland de mest populära även på svenska marknaden. Det här racket kommer i en lätt vikt om 130 gram med en even balans vilket ger bra allround egenskaper både för snabbt och fartfyllt spel kombinerat med kontroll och precision. Det innebär att racket passar för många spelstilar.

Jämför vi med racken 120 och 125 i samma serie så är detta racket ett mer allround racket som passar både för offensivt och defensivt spel medans Slash 120 prioriterar kontroll och 125 lämpar sig mer för kraft.

Vi börjar med X-TOP teknologin som vi sett i flera föregångare där man tagit bort stötdämparen och istället fokuserar på prestanda med aktiva fibrer som bidrar till en bättre hastighet, minskat motstånd och en smidigare spelbarhet. Plaströrsdämparen består av en blandning mellan olika aramidfibrer som fått en PTFE-behaldning vilket bidrar till att racket blir mer slitstarkt som i sin tur ger racket en bättre livslängd. 

Vi finner även Yoke Control Teknologin vilket ger rackethuvudet en mindre men rundare konstruktion som bidrar till en bättre precision i slagen samtidigt som skaftet har blivit tunnare men att man använt en förstärkning i rackethalsen som ger en bättre stabilitet. Det här skapar en bra balans mellan mer fart i slagen men samtidigt som man bibehåller kontroll.

Tecnifibre Slash 130 har en 305 sträng vilket är den mest elastiska strängen, främst för kraft men även för komfort.

För att sammanfatta tycker vi att Tecnifibre Slash 130 har de mesta när det kommer till bra materialval, teknologier och egenskaper för duktigare squashspelare som vill hitta en bra blandning mellan fart och precision.

Tecnifibre Slash 130 finns att köpa här :  

Vår vinnare: Bästa Billiga Squashrack

Head Cyber Elite

Head Cyber Elite

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Vikt : 190 gram
Balans : Head Light
Passar till : Nybörjare / Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround

Kommentar: Vi tycker att Head Cyber Elite är ett mycket billigt och prisvärt squashracket som passar främst för nybörjare. Det här racket kommer med en stor sweetspot vilket bidrar till snälla och förlåtande egenskaper vid träffar ut emot kanterna. Tack vare sin lite tyngre vikt på 190 gram så kommer det här racket hjälpa utövaren att producera extra fart vid bollträff vilket passar för spelare som har en lösare sving. Dessutom har Head implementerat sin ”amplified fibre” teknik vilket bidrar till mer styvhet i ramen som leder till att man får ut ännu mer kraft i slagen.

Balansen i den här modellen är topplätt vilket gör att racket blir mer lättmanövrerat och smidigt i spelet. Vi tycker att det här racket passar främst till nybörjare men som även kan fungera till motionärer som vill ha ett billigt men ändå bra squashrack.

Head Cyber Elite finns att köpa här :

Vår vinnare: Bästa squashracket nybörjare

Tecnifibre Cross Shot

Tecnifibre Cross Shot

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 190 gram
Balans : Head Light
Passar till : Nybörjare / Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Om du är ny till squash och behöver ett snällt samt förlåtande rack för att träna in grundslagen så kan vi tipsa om Tecnifibre Cross Shot. Det här racket har ett relativt stort rackethuvud på 500 cm2 vilket bidrar till att träffytan blir större kombinerat med sin topplätta balans vilket ger ett nybörjarvänligt squashrack med lättmanövrerade egenskaper.

Vikten ligger på 190 gram vilket gör att racket ger spelaren mer fart och tyngd i slagen vilket är extra önskvärt när man är ny till sporten. Vi tycker helt enkelt att det här är ett bra allround rack som passar främst till nybörjare och motionärer som söker ett billigt och snällt squashrack.

Tecnifibre Cross Shot finns att köpa här :

Vår vinnare: Bästa squashrack barn & Junior

Tecnifibre Carboflex Junior X Top 2023

Tecnifibre Carboflex Junior X-Top

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 155 gram
Balans : Head Heavy, Even
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Är du på jakt efter ett bra squashrack till ditt barn? Då kan vi tipsa om Tecnifibre Carboflex Junior X-Top. Den här serien är utvecklad av världsspelaren Mohamed El Shorbagy och har blivit ett populärt val bland våra racketshoppar. Denna modellen är juniorvarianten på denna racket serien.

Med sina 155 gram så bidrar racket till att ge extra fart och tyngd i slagen vilket kan vara önskvärt för barn som har svårt att producera fart på egen hand. Racket kombinerar inte bara med fin fart utan även en bra spelkänsla och aerodynamik i en bra balans vilket kan vara önskvärt oavsett om man gillar att spela offensivt eller defensivt. Helt enkelt ett bra junior squashracket oavsett om man är expert eller nybörjare till sporten där man vill träna in grundslagen.

Tecnifibre Carboflex Junior X-Top finns att köpa här :

Gillade du den här artikeln om squash? Läs mer om när vi prövade på squash. Vi har också gjort en artikel där vi testar squashskor

Källa :
https://en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_El_Shorbagy

Vanliga frågor

Det beror helt på nivå, spelstil och förutsättningar. Vi rekommenderar att inte välja det allra dyraste och fräsigaste squashracket och tro att man kommer bli proffs direkt utan det handlar mer om att hitta ”rätt” squashrack beroende på hur långt man har kommit i sitt spel, hur säker man känner sig i bollträffen och vilken typ av squash som man gillar att spela med hänsyn till offensivt spel eller defensivt spel.

Givetvis finns det squashrack som är anpassade för nybörjare. Dessa racken har ofta större sweetspot och en lägre vikt för att vara mer lättmanövrerade men som också ger mer förlåtande bollträffar ut emot kanterna. Dessa rack ger en snällare väg in i sporten samtidigt som det blir lättare att få in en bättre känsla i grundslagen.

Våra favorit squashracket bäst i test

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 31

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *