Tennisskor • Bästa Tennisskorna 2022 • Bäst i Test – Sportporten.se

bästa tennisskorna 2022 - tennisskor bäst i test

Gillar du att spela tennis? Vill du bli en bättre tennisspelare och ta din tennis till nästa nivå? Då är det läge för dig att hitta och köpa de bästa tennisskorna. Men det är inte alltid helt lätt att köpa tennisskor så därför skapade vi den här artikeln för att hjälpa dig att hitta rätt tennisskor som passar för just din spelstil och nivå.

Vi kommer inleda med att berätta om tennisskor, hur de är uppbyggda och vad det finns för olika typer av skor. Sedan kommer vi att recensera några populära tennisskor från bland annat Nike, Addidas, Babolat och Wilson för att utse våra favoriter till bästa tennisskorna för herr, dam, junior & barn. Vill du dessutom hitta ett par billiga tennisskor för damer och herrar? Vi kommer också att presentera ett par bra och billiga tennisskor både för dam och herr.

Våra favoriter bästa tennisskor 2022

Bästa Tennisskor herr

Wilson Rush Pro 3.5

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Bästa Tennisskor dam

Nike Vapor Pro Women

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Bästa Tennisskor barn & Junior

Nike Vapor X Junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Billiga tennisskor Herr

Adidas game Court

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Billiga tennisskor dam

Babolat Pulsion Women

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vad är tennisskor?

När du spelar tennis är det av yttersta vikt att du kan få ut en maximal rörlighet för att vinna bollduellerna. Med rätt skor kommer du att kunna förflytta dig snabbare, smidigare och mer effektivt vilket gör att du kommer hinna till fler bollar och få en lättare resa till att vinna matcherna. Därför är tennisskor tillverkade för att vara anpassade till rörelsemönstret, underlaget i tennis, men också för att ge dig som tennisspelare en högklassig komfort samtidigt som de minskar risken för onödiga skador och slitage. Tennis kan dessutom spelas på olika underlag och därför kan även tennisskorna ha olika egenskaper och vara framtagna till olika typer av tennisbanor.

Rörelsemönstret i tennis

Men hur rör vi oss när vi spelar tennis? Tennis är en krävande och fysiskt utmanande sport som kräver mycket rörelser och förflyttningar. Rörelsemönstret i tennis handlar mycket om sidoförflyttningar framförallt längs baslinjen men också en hel del start-stop.

För att optimera dessa rörelser men också förhindra skador så ställs det höga krav på tennisskor som klarar av detta rörelsemönster och ger en bra hållbarhet som kan klara av dessa påfrestningar. Du vill absolut inte få ont i fötterna när du spelar tennis så tennisskor ska även vara komfortabla och lätta samtidigt som de är stabila med en tålig konstruktion. Om skorna är optimerade för tennis så kommer det att resultera i en mindre ansträngning för att komma rätt till bollen vilket gör att du kommer att orka mer och få en bättre uthållighet i matcherna.

ett par tennisskor

Underlag Tennisskor

När du spelar tennis måste du få rätt grepp under fötterna så att du får en bra stabilitet i slagen men också en god förmåga att skjuta ifrån för att kunna förflytta dig till nästa slag. Om du står stabilt med en god balans så kommer du kunna generera mer kraft och precision i slagen. Men det här ställer krav på tennisskor med rätt typ av sula som ger ett bra grepp på underlaget.

Tennis kan spelas på olika underlag som till exempel gräs, grus eller hardcourt, därför finns det tennisskor som är tillverkade för att prestera bättre på de olika underlagen.

Allcourt tennisskor

Den vanligaste kategorin tennisskor är allcourt tennisskor. Den här typen av tennisskor har en sula som är anpassad för alla typer av tennisbanor. Om du spelar tennis på många olika typer av underlag så är det den här typen av tennisskor att rekommendera.

Tennisskor Grus

Den andra typen av tennisskor som vi väljer att kika på är tennisskor för spel på grus som ibland kallas ”clay”. Grusplaner kan ibland upplevas som en något halare tennisbana. Därför har grus tennisskor en mer räfflad sula för att kunna få ett extra grepp så man slipper glida på grusunderlaget. Dessutom har tennisskor för grus också en förstärkning i framfoten för att på så sätt också kunna få ett bättre grepp på underlaget.

Något som kan vara bra att ha i åtanke är ifall du spelar med grusskor på annat underlag än just grus. Som en konsekvens av de mer räfflade sulorna så kan du få för bra grepp på en hardcourt- eller gräs tennisplan vilket inte alltid är önskvärt.

grusplan tennis

tennisskor Herr, Dam, barn & junior

Självklart finns det tennisskor både för herr, dam, barn och junior. Det kryllar av tillverkare när det kommer till olika kategorier av tennisskor och det finns såklart premium modeller även för barn och juniorer.

Kan jag spela tennis med vanliga träningsskor?

Tennis är en sport som kräver mycket fotarbete i sidled, speciellt vid baslinjen så därför är tennisskor tillverkade för att klara av dessa belastningar. Om man då jämför med ett par vanliga löparskor som inte alls är tillverkade för samma typ av sidoförflyttning. Utan de är tillverkade för att kunna springa framåt som till exempel i ett löpspår. Som en konsekvens om du spelar tennis med vanliga träningsskor så finns risken att belastningen i sidled blir större än vad dina skor klarar av. Det här kan resultera i både för högt slitage och kanske till och med att du skadar dig. Så därför rekommenderar vi dig att spela tennis med ett par bra tennisskor.

strängningen tennisracket

Kan jag spela tennis med padelskor?

Du kanske redan har stött på skor som säljs både för tennis och padel. Den här typen av skor är oftast tennisskor för spel på grus och på en padelbana. Då underlaget på padelbanor innehåller sand så påminner det om det underlag du har på en grustennisplan. Därför är dessa skor något mer räfflade för att kunna få ett bättre grepp på sandiga underlag. Det går bra att spela med denna typen av tennisskor på en grusbana. Däremot så om du spelar mycket på  hardcourt eller gräsbana så är padelskor inte att rekommendera då de finns risken att de ger ett för bra grepp på underlaget.

Varför ska jag köpa tennisskor?

Våra favorit tennisskor bäst i test 2022

Vår vinnare: tennisskor herr

Wilson Rush Pro 3.5

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Underlag : All Court
Modell :
Herr / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Är du på jakt efter ett par fräsiga och förstklassiga tennisskor för herrar? Wilson Rush Pro 3.5 är den senaste modellen av den populära Wilson Rush Pro serien som har en ny ovansida i effektiv mesh som ger tennisskorna en bättre andningsförmåga som gör att fötterna hålls svalare under spel.

De här herr tennisskorna är otroligt lätta och passar mycket bra för tennisspelare som gillar snabba och kvicka rörelseförflyttningar för att kunna spela en aggressiv och fartfyllt tennis. Wilson Rush Pro har ett 4D Support Chassis vilket är en bågformad konstruktion i yttersylan med en anti-twist funktion vilket ger extra kontroll i riktningsförändringar. Wilson har använt R-DST + vilket är en teknik som optimerar dämpning men som också ger ett bra frånskjut till nästa slag. Det här ger vinnande egenskaper när det kommer till att optimera rörelsemönstret och komma fram snabbare till bollen.

Wilson Rush Pro 3.5, tennisskor herr är komfortabla skor med en slitstark duralast gummiblandning som ger fenomenal tryckkraft och tålighet vilket gör att tennisskorna dels sitter bekvämt men också att de kommer att hålla länge. De här tennisskorna är anpassade för allcourt men kommer även ge ett bra grepp även för spel på padel.

Vår vinnare: tennisskor dam

Nike Vapor Pro Women

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Underlag : All Court
Modell :
Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: På jakt efter ett par tennisskor dam? Nike Vapor Pro Women är populära tennisskor för damer som också har blivit en personalfavorit hos många racketshoppar runt om i Sverige. Det här är en uppdaterad uppföljare till Nikes Vapor X serie. Vapor Pro är mycket lätta i vikt, vilket gör det enklare och smidigare med rörelsemönstret i spelet. Det gör att det kommer bli lättare att hinna till bollarna, sidoförflyttningarna blir smidigare samt att du kommer kunna spela aggressivare. Tack vare sin förstklassiga stabilitet så ger skorna en bättre balans i slagen vilket gör att man kommer kunna slå hårdare med en bättre precision.

Nike Vapor Pro Women är allcourt tennisskor som har en något grövre undersula vilket gör att det även går bra att spela tennis på grus och padel med dessa skor. Sist vill vi också nämna att denna uppdaterade modell har en mycket bättre andningsförmåga vilket hjälper fötterna att vara svala under spel.

Vår vinnare: tennisskor Barn & Junior

Nike Vapor X Junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Underlag : All Court
Modell :
Junior / Barn
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Är du på jakt efter ett par tennisskor till ditt barn? Nike Vapor X Junior är en uppdaterad juniormodell av seniormodellen Vapor X. Den nya X-versionen har en utomordentlig passform vilket gör skon bekväm vid snabba förflyttningar. I den här uppdaterade modellen har man optimerat förstärkningarna på de viktiga ytorna medans man har mindre förstärkning på de mindre viktiga ytorna, vilket har gjort att det här till en lättare sko för att på så sätt generera ökad smidighet och kvickhet i spelet.

Vapor X ger fenomenalt grepp på banan och din junior kommer dessutom få ett bra frånskjut, framförallt i sidoförflyttningarna. Den här modellen passar alla typer av barn, både pojkar och flickor som vill förbättra sin tennis. Om du letar efter ett par tennisskor till din junior så är Nike Vapor X Junior i vår mening ett ypperligt val.

Vår vinnare: billiga tennisskor herr

Adidas Game Court

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Underlag : All Court
Modell :
Herr / Juniorer
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Adidas Game Court är billiga och prisvärda herr tennisskor för dig som söker en modell men med en begränsad budget. Game Court modellen är all court tennisskor men som också går bra att spela padel med. De här tennisskorna är sköna emot fötterna och enligt tillverkaren ska de töja sig något på bredden efter användning för att passa fötterna ännu bättre. Game Court ger en bra dämpning och skorna är dessutom slitstarka trots sitt låga pris vilket motverkar både skador men också slitage. Vill du ha billiga tennisskor herr men ändå få  bra grepp och förmåga att prestera bra tennis så är Adidas Game Court ett bra val.

Vår vinnare: billiga tennisskor dam

Babolat Pulsion Women

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Underlag : All Court
Modell :
Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: På jakt efter ett par billiga dam tennisskor? Då rekommenderar vi Babolat Pulsion Woman till bästa billiga tennisskor dam. Det här är allcourt tennisskor som kommer med en förstklassig gummisula tillverkad av den välkända däcktillverkaren Michelin som ger en slitstark och tålig sula med bra grepp, framförallt för något hårdare underlag. Det gör att du kommer kunna förflytta dig bättre på tennisplanen men också få en bättre stabilitet i slagen som i sin tur gör så att du får en bättre kraft och precision.

Babolat Pulsion har en EVA Mellansula med Vibrakill teknik vilket innebär att tenniskorna har en god förmåga att absorbera stötar vilket gör det mer skonsamt och bekvämt för fötterna. Det leder till att du förebygger risken för onödiga skador och slitage. Tack vare sin mesh ovandel så ger skorna en bra andningsförmåga så att fötterna ska hållas svalare.

Flera av våra artiklar om tennis

Vill du läsa fler av våra tennisartiklar? Vi har flera artiklar om bland annat bästa tennisracket , tennisracket barn och hur du väljer rätt tennisväska.

Vill du läsa mer om tennis på svenska tennisförbundet? Klicka här

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 29

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *