Sök

Bästa Tennisskorna – Bäst I Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten, Tennisxpert & Tennisshoppen

Bästa Tennisskorna 2024 - Sportporten

Gillar du att spela tennis? Vill du bli en bättre tennisspelare och ta din tennis till nästa nivå? Då rekommenderar vi att investera i ett par riktigt fräsiga tennisskor. Men det är inte alltid helt lätt att köpa tennisskor då det finns en hel djungel mellan olika modeller, så därför skapade vi den här artikeln för att hjälpa dig att hitta rätt tennisskor som passar för just din spelstil och nivå.

Vi kommer inleda med att berätta om tennisskor, hur de är uppbyggda och vad det finns för olika typer av skor. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa tennisskorna herr, dam, junior och barn där vi bland annat presenterar modeller som Asics Solution Speed FF 2, Nike Zoom Court NXT och Adidas Game Court.

Våra favoriter bästa tennisskor 2024

Asics Solution Speed FF 2

Bästa Tennisskor Herr

Asics Solution Speed FF 2

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Nike Zoom Court NXT

Bästa Tennisskor Dam

Nike Zoom Court NXT

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Babolat Propulse Junior

Bästa Tennisskor Barn & Junior

Babolat Propulse Junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Adidas Game Court 2.0

Billiga Tennisskor Herr

Adidas gameCourt 2.0 Men

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Adidas Gamecourt 2.0 Women

Billiga Tennisskor Dam

Adidas Gamecourt 2.0 Women

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vad är tennisskor?

När man spelar tennis är det av yttersta vikt att man kan få ut en maximal rörlighet för att vinna bollduellerna. Med rätt skor får man ett bra hjälpmedel till att kunna förflytta sig snabbare, smidigare och mer effektivt vilket bidrar till att man kommer hinna till fler bollar och få en lättare resa till att vinna matcherna. Därför är tennisskor tillverkade för att vara anpassade till rörelsemönstret, underlaget i tennis, men också för att ge tennisspelaren en högklassig komfort samtidigt som de minskar risken för onödiga skador och slitage. Tennis kan dessutom spelas på olika underlag och därför kan även tennisskorna ha olika egenskaper och vara framtagna till olika typer av tennisbanor.

Rörelsemönstret i tennis

Men hur rör vi oss när vi spelar tennis? Tennis är en krävande och fysiskt utmanande sport som kräver mycket rörelser och förflyttningar. Rörelsemönstret i tennis handlar mycket om sidoförflyttningar framförallt längs baslinjen men också en hel del start-stop.

För att optimera dessa rörelser men också förhindra skador så ställs det höga krav på tennisskor som klarar av detta rörelsemönster och ger en bra hållbarhet som kan klara av dessa påfrestningar. Man vill absolut inte få ont i fötterna när man spelar tennis, så tennisskor ska även vara komfortabla och lätta samtidigt som de är stabila med en tålig konstruktion. Om skorna är optimerade för tennis så kommer det att resultera i en mindre ansträngning för att komma rätt till bollen vilket bidrar till att man kommer att orka mer och få en bättre uthållighet i matcherna.

Tennisskor bäst i test

Underlag Tennisskor

När man spelar tennis måste man få rätt grepp under fötterna så att man som spelare får en bra stabilitet i slagen men också en god förmåga att skjuta ifrån för att kunna förflytta sig till nästa slag. Om man står stabilt med en god balans så kommer man kunna generera mer kraft och precision i slagen. Men det här ställer krav på tennisskor med rätt typ av sula som ger ett bra grepp på underlaget.

Tennis kan spelas på olika underlag som till exempel gräs, grus eller hardcourt som vi ofta finner inomhus, därför finns det tennisskor som är tillverkade för att prestera bättre på de olika underlagen. De vanligaste är att tennisskor kommer som antingen grusskor(clay), hardcourt/allcourt skor.

Tennisskor Grus - Tennisskor Clay

Många tennisbanor har ett underlag i form av grus och därför finns det tennisskor som är anpassade för spel på detta underlag eller ”clay” som det ibland benämns. Denna typ av sko har en något mer räfflad sula för att kunna få ett extra bra grepp mot grusunderlaget vilket bidrar till att man glider mindre. Dessutom har tennisskor för grus också en förstärkning i framfoten för att på så sätt också kunna få ett bättre grepp på underlaget.

grusplan tennis

Hardcourt Tennisskor

Hardcourt tennisbanor finner vi framförallt inomhus men kan även finnas utomhus. Den här typen av skor är något mindre räfflade och har istället prioriterat ett starkare gummi är mer anpassat för de hårda underlaget.

ett par tennisskor

Tennisskor grus eller allcourt?

Om man spelar på många olika typer av underlag som rekommenderar vi att man investerar i ett par allcourt eller hardcourt skor då de är mer anpassade för alla typer av underlag och de går fint att spela på även om man sporadiskt spelar på grus. Men spelar man däremot ofta på grus så kan det vara en bra idé att spela med ett par renodlade grusskor.

Det som är viktigt att tänka på är att inte spela med tennisskor för clay på andra underlag än just grus då sulorna ger så pass bra grepp på ett grusunderlag, riskerar att ge ett för bra grepp på annat underlag än just grus. Som en konsekvens kan man åka på onödiga skador och framförallt så slits skorna ut mycket snabbare vilket drabbar livslängden på tennisskorna. En av fördelarna med grusskor är dock att de fungerar även bra på padelbanan där underlaget har liknande karaktär och vi kommer gå in på det mer längre ner.

Tennisskor Herr, Dam, Barn & Junior

Självklart finns det tennisskor både för herr, dam, barn och junior. Det kryllar av tillverkare när det kommer till olika kategorier av tennisskor och det finns såklart premium modeller även för barn och juniorer.

Kan man spela tennis med vanliga träningsskor?

Tennis är en sport som kräver mycket fotarbete i sidled, speciellt vid baslinjen så därför är tennisskor tillverkade för att klara av dessa belastningar. Om man då jämför med ett par vanliga löparskor som inte alls är tillverkade för samma typ av sidoförflyttning. Utan de är tillverkade för att kunna springa framåt som till exempel i ett löpspår. Som en konsekvens om man spelar mycket tennis med vanliga träningsskor så finns risken att belastningen i sidled blir större än vad skorna klarar av. Det här kan resultera i både för högt slitage och kanske till och med att man skadar sig. Så därför rekommenderar vi utövare som spelar tennis ofta att spela med ett par bra tennisskor.

Bästa Tennisskorna

Kan man spela tennis med padelskor?

Du kanske redan har stött på skor som säljs både för tennis och padel. Den här typen av skor är oftast tennisskor för spel på grus och på en padelbana. Då underlaget på padelbanor innehåller sand så påminner det om det underlag man har på en grustennisplan. Därför är dessa skor något mer räfflade för att kunna få ett bättre grepp på sandiga underlag. Det går bra att spela med denna typen av tennisskor på en grusbana. Däremot så om man spelar mycket på hardcourt eller gräsbana så är padelskor inte att rekommendera då de finns risken att de ger ett ”för bra grepp” på underlaget.

Varför ska man köpa tennisskor?

Vi listar våra 3 rekommendationer till varför tennisskor kan bidra till att man blir en bättre spelare.

Vår vinnare: Tennisskor herr

Asics Solution Speed FF 2

Asics Solution Speed FF 2

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Underlag : All Court
Modell :
Herr / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: På jakt efter ett par riktigt vassa tennisskor för herrar? Då rekommenderar den senaste modellen från Asics Soulution Speed FF 2 serien. Den här modellen har blivit otroligt populär och är även en stor favorit hos många racketshoppar.

Vi börjar med mellansulan som använder sig av ”Twisstruss” vilket bidrar till ännu snabbare förflyttningar i djupled kombinerat med ”dynawrap” som säkrar en stabilitet i sidled. Med sin flytefoam och extra dämpning i hälpartiet så ger skon i sin helhet en mycket bra dämpning som bidrar till ett bättre stöd och flexibilitet vilket resulterar dels i att skorna blir mer bekväma men det minskar också risken för onödiga skador.

Undertill har Solution Speed FF 2 en ny uppdaterad sula som ska ge ett ännu bättre grepp än sina föregångare. Sulan är av sicksack eller fiskbensmönster vilket framförallt är optimalt för grustennis men som faktiskt även fungerar bra för padel. Denna modell finns givetvis även som allcourt sula vilket passar bättre om man spelar på flera olika underlag och bara spelar sporadiskt på grus : Klicka här Asics Solution Speed FF 2 – allcourt.

Vi tycker att den här modellen passar alla typer av tennisspelare oavsett nivå som vill hitta ett par herr tennisskor som prioriterar bra flexibilitet, stabilitet och snabbhet till en hög kvalité i ett par välgjorda skor.

Asics Solution Speed FF 2 finns att köpa här :

Vår vinnare: Tennisskor Dam

Nike Zoom Court NXT

Nike Zoom Court NXT

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Underlag : All Court
Modell :
Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: På jakt efter ett par dam tennisskor? Då vill vi tipsa om Nike Zoom Court NXT.Vi börjar med ovansidan som kommer i ett lätt mesh material som bidrar till att skorna får en bra andningsförmåga som hjälper till att hålla fötterna svala under spel. Ankelkragen är i ett bekvämt och komfortabelt material som bidrar dels till att det blir enkelt att komma i och ur skon men de hjälper också hälpartiet att få en bättre stabilitet.

I framfoten har Nike implementerat ”Zoom air” vilket är en slags kudde i framfoten vilket bidrar till ett bättre frånskjut. Det här resulterar i att utövaren får en bättre explosivitet och på så sätt komma fram effektivare till nästa position. I mitten på skon finner vi ”Nike Flyplate” som är stabil men även flexibel platta som bidrar till både kvickhet och stabilitet i skorna. Nike har prioriterat låg vikt i denna modell som ger ett par lättmanövrerade skor som bidrar till snabbare rörelseförflyttningar.

Sulan är tillverkad för att spela på de flesta underlagen, speciellt på hardcourt men fungerar även fint för padel. Däremot om man spelar mycket på grus så tycker vi att man istället bör investera i ett par renodlade tennisskor för clay. Vi rekommenderar de här dam tennisskorna till alla typer av spelare oavsett nivå eller ambition.

Nike Zoom Court NXT finns att köpa här :

Vår vinnare: Tennisskor Barn & Junior

Babolat Propulse Junior

Babolat Propulse Junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Modell : Junior / Barn
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: På jakt efter ett par bra tennisskor till ditt barn? Då vill vi tipsa om Babolat Propulse Junior all court som vi menar på är ett par välgjorda tennisskor som även fungerar för padel. De här skorna kommer i en låg vikt som därför prioriterar snabbhet och smidighet på banan med snabba kvicka förflyttningar.

Sulan är tillverkad av den franska däcktillverkaren Michelin som har tagit fram en slitstark gummisula i sicksackmönster för att ge optimalt grepp på grusunderlag men som också fungerar mycket bra för padel, speciellt på sandiga padelbanor. ”Power Belt” teknologin betyder att kardborrespännet ger mycket bra stabilitet och stöd vid snabba riktningsförändringar vilket är bra för att motverka onödiga skador men också ge en effektivare förflyttning.

I hälen har Babolat implementerat ett komprimeringssystem i hälpartiet vilket ger en skonsammare stötdämpning vilket bidrar till att det blir mer behagligt för dina fötter. På ovansidan sitter ”Cell Shield” som är ett kraftfullt material med god andningsförmåga som bidrar till att dina barns fötter hålls svala och torra under spel.

Vi rekommenderar de här tennisskorna till alla typer av barn tennisspelare oavsett nivå och ambition. Men däremot så tycker vi att skorna är så pass nischade för just tennis vilket gör att vi inte tycker att de passar till skolidrotten eller andra sporter.

Babolat Propulse Junior finns att köpa här :

Vår vinnare: Billiga tennisskor herr

Adidas Game Court 2.0

Adidas GameCourt 2.0 Men

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Underlag : All Court
Modell :
Herr / Juniorer
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Vi tycker att Adidas GameCourt 2.0 är billiga och prisvärda herr tennisskor som vi tror passar för spelare som söker en bra modell men som inte vill lägga de dyraste pengarna på ett par tennisskor. GameCourt modellen är anpassade för allcourt vilket vi menar på passar för de flesta underlagen men däremot om man spelar mycket på grus så är det bättre att investera i ett par renodlade grusskor. Tack vare sin sula och anpassade rörelsemönstret går det även bra att spela padel med den här modellen.

De här tennisskorna är sköna emot fötterna och enligt tillverkaren ska de töja sig något på bredden efter användning för att passa fötterna ännu bättre. GameCourt bidrar till en bra dämpning och skorna är dessutom slitstarka vilket motverkar både skador men också slitage. Är du på jakt efter ett par billiga herr tennisskor men ändå få bra grepp och förmåga att prestera bra tennis så tycker vi att Adidas GameCourt är ett bra val.

Adidas GameCourt 2.0 Men finns att köpa här :

Vår vinnare: Billiga tennisskor dam

Adidas Gamecourt 2.0 Women

Adidas Gamecourt 2.0 Women

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Underlag : All Court
Modell :
Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Vi tycker att Adidas GameCourt 2.0 är billiga och prisvärda dam tennisskor som vi tror passar för spelare som söker en bra modell men som inte vill lägga de dyraste pengarna på ett par tennisskor. GameCourt modellen är anpassade för allcourt vilket vi menar på passar för de flesta underlagen men däremot om man spelar mycket på grus så är det bättre att investera i ett par renodlade grusskor. Tack vare sin sula och anpassade rörelsemönstret går det även bra att spela padel med den här modellen.

De här tennisskorna är sköna emot fötterna och enligt tillverkaren ska de töja sig något på bredden efter användning för att passa fötterna ännu bättre. GameCourt bidrar till en bra dämpning och skorna är dessutom slitstarka vilket motverkar både skador men också slitage. Är du på jakt efter ett par billiga dam tennisskor men ändå få bra grepp och förmåga att prestera bra tennis så tycker vi att Adidas GameCourt är ett bra val.

Adidas GameCourt 2.0 Women finns att köpa här :

Flera av våra artiklar om tennis

Vill du läsa fler av våra tennisartiklar? Vi har flera artiklar om bland annat bästa tennisracket , tennisracket barn och hur du väljer rätt tennisväska.

Vanliga frågor

Tack vare att tennisskor är anpassade för rörelsemönstret och underlaget i tennis så bidrar det till att man som spelare kommer kunna röra sig snabbare och mer effektivt samtidigt som man får ett bättre grepp på underlaget vilket ger en bättre stabilitet.

Grus tennisskor har en något mer räfflad sula som ger ett bättre grepp och mindre glid emot grusunderlaget. Hardcourt tennisskor är istället anpassade för hardcourt. Om man spelar med grusskor på hardcourt finns risken att man kan få ”för bra grepp” emot underlaget vilket kan resultera i onödigt slitage och eventuellt skador. Om man spelar med hardcourt skor på grus så kommer man att glida något mer än med renodlade grusskor.

Våra favorit tennisskor bäst i test 2024

Klicka här för att komma till svenska tennisförbundet

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 30

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *