Golfklubbor – Bäst I Test 2022 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Mitoosports & Decathlon

Golfklubbor 2022 - Sportporten.se

Är du är på jakt efter dom bästa golfklubborna men har svårt att veta vad du ska köpa? Vi hjälper dig med tips och rekommendationer på vad som kan vara bra att tänka på när man ska köpa golfklubbor.

Men det finns många olika typer av golfklubbor anpassade för långa samt korta slag och om vi skulle gå igenom alla modellerna så skulle den här artikeln bli väldigt lång. Därför har vi valt att begränsa den här artikeln till bara järnklubbor eller järnset som det också kallas.

Vi kommer inleda den här artikeln med att berätta lite grundläggande om olika golfklubbor för att sedan rikta in oss mot järnklubbor där vi kommer berätta vad som kan vara bra att tänka på och hur man väljer rätt järnset. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra topplistor till bästa järnklubborna dam och herr 2022.

Något som kan vara bra att ha koll på, speciellt om man är ny till golf är att golfklubbor säljs oftast som järnset eller som hela golfset. Ett golfset är ett paket som inkluderar järnklubbor, träklubbor och golfbag vilket kan vara smidigt för en nybörjare. Golfset är ofta anpassade till nybörjare i golf med nybörjarvänliga klubbor som passar bra i början. Men när man blir en duktigare golfare och börjar få in grundslagen så kan golfset vara något för enkla och begränsande vilket leder till att man istället köper järnset, drivers, fairwaywood eller wedgar separat som då innehåller mer avancerade egenskaper och passar bra när man börjar röra sig ner mot officiellt handikapp (36).

Om du istället är på jakt efter andra specifika klubbor eller set så ta gärna en kik på några andra av våra artiklar :

Våra favoriter bästa golfklubborna herr

1

Taylormade Stål Regular M4

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Wilson D9 Forged Stål Stiff

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Wilson D9 Grafit Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Titleist T300II Regular grafit

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Callaway Rogue MAX OS Regular Grafit

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Våra favoriter bästa golfklubborna dam

1

Taylormade Lady M4

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Wilson D9 Dam

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kortfattat om golfklubbor

Om man är helt ny till golf så kan det till en början verka krånligt med alla olika typer av golfklubbor. Därför vill vi lite kortfattat reda ut de olika typer av golfklubbor som man brukar finna i sin bag.

Driver – Den största och längsta klubban i bagen som används från tee för att slå de långa slagen men som oftast kräver mest av golfaren.

Fairwaywoods / Hybrider – En längre klubba som används för att få distans från tee men som även fungerar från fairway eller kortklippt ruff om man känner sig säker på bollträffen. En fairwaywood eller hybrid går kortare än en driver men har en något bättre precision.

Järnklubbor – Ett järnset består ofta av flera klubbor som man brukar dela in i långa järnklubbor och korta järnklubbor. Långa järnklubbor brukar gå från järn 4, järn 5, järn 6, järn 7 och som namnet avslöjar har ett något längre skaft för att på så sätt få mer längd på slagen. Korta järnklubbor går från järn 8 till PW och har ett kortare skaft för att få mer fokus på precision än längd vilket är önskvärt när man inte har så långt kvar till green och vill komma så nära flaggan som möjligt.

Wedge – En närspelsklubba som används för att spela in mot green, både pitchslag och chipslag. En PW har ett loft som går ungefär till 45 grader medans wedgar brukar ha ett spann mellan 48 – 64 grader vilket ger ett golfslag med mycket höjd som stannar snabbt på green utan att rulla iväg allt för mycket.

När man kommer igång med golf så bör man iallafall ha ett par järnklubbor, putter och det kan även vara roligt att ha en driver eller fairwaywood för att kunna slå de riktigt långa slagen. Men vi tycker inte att en driver är ett måste om man är sprillans ny till sporten, utan det är viktigare att få in tekniken och grundsvingen med järnklubborna först då en driver kan vara svår att bemästra till en början med sitt långa skaft.

Nedan har vi gjort en tabell med ungefärligt loft, det vill säga hur hög bollflykten kommer bli med respektive golfklubba och vid vilken typ av situation som klubban kan användas.

Klubba

Loft

Typ av golfslag

Driver

8 - 12°

Från Utslagsplats - Tee

Fairwaywood & Hybrid

15 - 25°

Tee, Fairway och Snäll Ruff

Järn 5

25°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 6

30°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 7

35°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 8

40°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 9

45°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Pitching Wedge (PW)

48°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Hur väljer man rätt järnklubbor

Järnklubbor är i stort sett obligatoriska i sin golfbag och tack vare att de finns både korta och långa järn så täcker de ofta in väldigt många olika slag ute på banan. Många golfare som har svårt för driver och fairwaywood kan faktiskt gå en hel runda på bara järnklubbor och en putter men ändå få till ett bra resultat. Det här är vanligt på golfbanor som inte är så långa men som istället kräver mycket precision.

När man ska hitta de bästa järnklubborna så handlar det mer om att hitta rätt järnklubbor beroende på nivå, spelstil och ambition. Vissa järnklubbor kan passa bättre för en viss typ golfare men de behöver nödvändigtvis inte passa dig lika bra, så det gäller att ha koll på ett par saker som bland annat :

Höger eller vänster

Det mest självklara när man ska skaffa ett järnset är att klubborna är i rätt fattning. Om man är högerhänt bör man spela med högerklubbor och ifall man är vänsterhänt så bör man spela med vänsterklubbor. Det kan också benämnas som ”RH” som står för right hand och ”LH” som står för left hand.

Golfklubbor

Skaft på järnklubborna

När man kommer i kontakt med järnset så kommer man garanterat att stöta på begrepp som bland annat grafit, stål, regular, stiff och lady. Skaften på klubborna kan vara olika styva vilket gör de mer anpassade beroende på hur snabb svinghastighet som golfaren har.

En golfare med en snabbare svinghastighet bör ha ett styvare skaft vilket möjliggör mer längd och en bättre precision. Om en golfare som slår långt men har ett allt för mjukt skaft så kommer golfaren att tappa mycket i längd samtidigt som man kommer behöva hålla tillbaka i svinghastigheten för att klubba ska ”hinna med” och tajma bollträffen i svingen.

Om man har en lösare svinghastighet så möjliggör mjukare skaft mer förlåtande egenskaper samtidigt som klubban hjälper till att skapa mer längd. Om en golfare har en lös svinghastighet och spelar med för styva klubbor så blir de helt enkelt för svårsvingade.

Nedan har vi listat en tabell med ungefärligt riktvärde i vilket skaft man bör ha beroende på hur långt man slår med en järn 7.

Längd med järn 7

Skaft

<100m

Lady

100 - 120 m

Grafit - Senior

121 - 130 m

Grafit - Regular

131 - 140 m

Stålskaft - Regular

141 - 160 m

Stålskaft - Stiff

över 160 m

Stålskaft - X-Stiff

Typ av järnklubbor

Idag finns det generellt sätt 2 olika typer av järnklubbor som är cavity-back och bladklubbor.

Cavityklubbor – Innebär att vikten är placerad mer mot ytterkanterna för att på så sätt skapa en större sweetspot vilket innebär att klubban blir snällare och mer förlåtande, speciellt vid träffar ut emot kanterna. Denna typen av järnset passar framförallt för nybörjare, golfare med högt och medel handikapp.

Bladklubbor – I bladklubbor är vikterna med centrerade vilket ger en mindre sweetspot. Men den här typen av klubba möjliggör en bättre precision och man kan som golfare sätta medvetna skruvar på bollen. Därför passar denna typen av klubba för duktigare golfare som har ett lågt handikapp och som känner sig mycket säker i bollträffen.

Järnset

Järnset antal klubbor

Järnset för herrar går ofta från 5,6,7,8,9,PW, medans dam järnset istället brukar gå från 6-SW. Ofta kan man även köpa till klubbor som bland annat järn 3 eller järn 4 om det inte inkluderas i järnsettet vilket kan vara en bra investering om man inte trivs med träklubborna men ändå vill ha mycket längd speciellt från tee.

Plats nummer 1 : Bästa järnklubborna herr

Taylormade Regular M4

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Skaft : Stål Regular & Grafit Senior
Antal klubbor :
6 st (5 – PW)
Passar till :
ca 15 – 30 hcp

Kommentar : Vi tycker att Taylormade M4 är ett välgjort järnset med många förlåtande egenskaper vilket lönar sig mest till golfare mellan ca 15-30 i hcp. Detta järnset innehåller 6 klubbor från 5 – PW med ett skaft av stål i regular vilket passar ungefär för golfare som slår 130-140 m med järn 7. Greppet är Taylormade Dual Feel 46,5 och skaftet är KBS MAX 85g.

M4 har den nya Ribcor-teknologin som ger klubban en ökad stabiliserad slagyta vilket ger mer höjd på slagen, mer längd samtidigt som de ger mer förlåtande egenskaper då det hjälper bollen att gå rakare. Ribcor bidrar också till att motverka vridningen i klubbhuvudet genom att klubban får ett ökat tröghetsmoment vilket också ger mer förlåtande egenskaper.

Speed pocket-teknologin innebär att järnklubban har en smalare sula kombinerat med en låg tyngdpunkt vilket höjer utgångsvinkeln, det bidrar också till att bollen går längre även vid träffar långt ner på träffytan. Kombinerar vi alla dessa egenskaper och teknologier får vi järnklubbor som går längre, högre och rakare samtidigt som vi bibehåller förlåtande egenskaper. Därför passar dessa klubbor främst till golfare med medel- och högt hcp.

Dessa klubbor finns även med grafit seniorskaft ifall man slår mellan 100 – 120 med järn 7, samt vänster i stål regular. Om du är mer intresserade av dessa varianter så klicka i sånt fall på länkarna nedan :

Taylormade M4 – Vänster Regular
Taylormade M4 – Senior Höger

Spela video om Taylormade M4 järnklubbor youtube

Plats nummer 2 : bästa järnset herr

Wilson D9 Forged Stål Stiff

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Skaft : Stål – Stiff
Antal klubbor :
6 st (5 – PW)
Passar till :
ca 5 – 20 hcp

Kommentar : Wilson D9 Forge är ett exklusivt järnset som passar framförallt för golfare med låg- och medel hcp. Detta järnset innehåller 6 järnklubbor från 5 – PW med stålskaft i stiff vilket passar till mer långslående golfare som kan slå järna 7 mellan ca 140 – 160 m. Skaftet är True Temper DG 105S VSS med greppet Wilson Lamkin Crossline Genesis.

Vi börjar med Power Hole-teknologin där man har skapat hålrum eller ”räfflor” på undersidan som Wilson fyllt med uretanskum. Det innebär att man ökar tiden som golfbollen får kontakt med träffytan vilket ger en högre hastighet på bollen som i sin tur ger en bättre längd och profil i bollflykten. Tyngdpunkten är placerad längre ned vilket ger en utgångsvinkel som bidrar till en högre bollflykt vilket i sin tur ser till att bollen landar brantare och därmed minskar rullen vilket kan vara önskvärt speciellt vid inspel mot snabba greener. Klubbhuvudet är smidda i exklusivt kolstil vilket bidrar till en skönare känsla i bollträffen samtidigt som det ger en minimal offset och en tunnare topplinje.

Vi tycker att Wilson D9 Forged är välgjorda järnklubbor som med sitt stål och stiff skaft passar bäst för golfare som har en något snabbare svinghastighet, framförallt för låg- och medel hcp men som även kan fungera bra för golfare som har högt hcp, som slår långt och är på väg ner i hcp.

Spela video om Wilson D9 Youtube

Plats nummer 3

Wilson D9 Grafit Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Skaft : Grafit Regular
Antal klubbor :
6 st (5 – PW)
Passar till :
ca 18 – 36 hcp

Kommentar : Wilson D9 Grafit är som namnet avslöjar ett järnset som kommer med grafitskaft i regular vilket passar för golfare med hög- och medel hcp som slår ca 120 – 130 meter med järn 7. I det här paketet får man 6 järnklubbor mellan 5 – PW med greppet Wilson Lamkin Crossline Genesis.

Vi börjar med Power Holes-teknologin vilket vi finner under sulan på klubbhuvudet där man har placerat hålrum som sedan fyllts med uretanskum vilket bidrar till en ökad så kallad trampolineffekt i hela träffytan. Det bidrar till en ökad bollhastighet som ger längre och rakare slag.

I D9 modellen har Wilson tillverkat en klubba med en mycket låg tyngdpunkt, det gör att bollen får en högre bollflykt och en brantare landningsvinkel som stannar snabbare på green vilket bidrar till en ökad kontroll i närspelet. Den låga tyngdpunkten bidrar också till att järnklubban får mer förlåtande egenskaper även vid sämre träffar ut emot kanterna.

Med sitt grafitskaft i regular kombinerat med power holes-teknologin så tycker vi att dessa klubbor passar främst för golfare med högt- och medel hcp samt nybörjare i golf som är på jakt efter lättspelade klubbor med förlåtande egenskaper samtidigt som man vill ha en högre bollflykt. Vi skulle säga att dessa klubbor passar främst för golfare mellan ca 18 – 36 i hcp.

Spela video om Wilson D9 Youtube

Plats nummer 4

Titleist T300II Regular

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Skaft : Grafit Regular
Antal klubbor : 7
st (5 – GW)
Passar till :
ca 10 – 25 hcp

Kommentar : Titleist T300 är exklusiva järnklubbor som kommer med regular skaft i grafit vilket passar för svinghastigheter där man slår ca 120 – 130 m med järn 7. Detta järnset innehåller 7 järnklubbor från järn 5 till GW (48 grader) med greppen Greppet Golf Pride 55 gram och skaftet Mitsubishi Tensei AV Red AM2.

Den här modellen har fått 40 % mer tungsten än sin tidigare modell vilket bidrar till en bättre och mer solid känsla men som även ger en bra balans mellan fart och förlåtande egenskaper. Under klubbhuvudet finner vi Max Impact Technologi vilket är en förbättrad polymerkärna som ger en högre bollhastighet och en förbättrad feedback till golfaren.

Dessa järnklubbor har en variabel tjocklek där de långa och mellanjärnen har en tunnare tjocklek mot hälen vilket ger en ökad prestanda i de fallen som man träffar bollen för långt ner på klubbhuvudet. Det gör helt enkelt att dåliga slag ger mindre konsekvenser.

Detta järnset har flera fina teknologier och materialval där man får en fin kombination mellan längd, precision och förlåtande egenskaper. Vi menar på att dessa grafit golfklubbor passar främst för herr golfare mellan ca 10 – 25 i hcp som inte har den snabbaste svinghastigheten och inte kan bemästra stiff skaft men som ändå vill ha bra fart på bollen samtidigt som man bibehåller snälla egenskaper vid felträffar.

Spela video om Titleist Järnklubbor Youtube

Plats nummer 5

Callaway Rogue MAX OS

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Skaft : Grafit Regular
Antal klubbor : 6 st (5 – PW)
Passar till :
Medel- & Hög Hcp

Kommentar : Callaway Rogue MAX OS kommer med 6 klubbor från järn 5 – PW i ett grafitskaft i regular vilket passar för golfare som slår runt 120 – 130 m med järn 7. Denna modellen har blivit urformad med bredare sulor, en bättre offset och en tjockare toppline till skillnad från Callaway Rouge MAX vilket ger ett järnset med mer förlåtande och snälla egenskaper som främst passar för golfare med medel- och högt hcp.

Med sin AI utvecklade Face Flash så får klubborna ett extra hållfast 450 stål som bidrar till att man får en högre och mer jämn bollhastighet. Träffytan är också AI utvecklad för att få en mer konstant spinn över hela träffytan oavsett loft vilket ger ett högre bollflykt och mer kontrollerad landningsvinkel vilket ger mindre rull när man landat. Det bidrar helt enkelt till att det blir enklare att hålla sig kvar på green vid inspel.

Skårorna har fått ”patented urethane microsphere” hela vägen upp till sjätte skåran vilket bidrar till en bättre träffkänsla men som också ger ett skönare ljud i slaget vilket alltid är önskvärt.

Vi tycker att detta järnset passar för golfare med medel- och högt hcp som vill ha förlåtande egenskaper men ändå bibehålla en god längd, höjd, precision och spinn.

Vår favorit Bästa järnset dam

Taylormade Lady M4

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Skaft : Grafit – Lady
Antal klubbor :
6 st (6 – SW)
Passar till :
ca 15 – 30 hcp

Kommentar : Vi tycker att Taylormade M4 är ett välgjort dam järnset med många förlåtande egenskaper vilket lönar sig mest till dam golfare mellan ca 15 – 30 i hcp. Detta damset innehåller 6 klubbor från 6 – SW med ett mjukt skaft av grafit i lady. Greppet är Taylormade Dual Feel Dam 60 g och skaftet är TaylorMade Tune 45 Lady.

M4 har den nya Ribcor-teknologin vilket ger en ökad stabiliserad slagyta som ger mer både mer höjd och längd samtidigt som de ger mer förlåtande egenskaper då klubborna hjälper bollen att gå rakare. Ribcor bidrar också till att motverka vridningen i klubbhuvudet genom att klubban får ett ökat tröghetsmoment vilket också ger mer förlåtande egenskaper.

Speed pocket-teknologin innebär att järnklubban har en smalare sula kombinerat med en låg tyngdpunkt vilket höjer utgångsvinkeln, det bidrar också till att bollen går längre även vid träffar långt ner på träffytan. Kombinerar vi alla dessa egenskaper och teknologier får vi dam järnklubbor som går längre, högre och rakare samtidigt som vi bibehåller förlåtande egenskaper. Därför tycker vi att dessa klubbor passar främst till dam golfare med medel och högt hcp.

Spela video om Taylormade M4 järnklubbor youtube

Plats 2 : bästa Järnklubbor dam

Wilson D9 Ladies

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Skaft : Grafit Lady
Antal klubbor :
6 st (7 – SW)
Passar till :
ca 15 – 36 hcp

Kommentar : Wilson D9 Lady är som namnet avslöjar ett järnset som kommer med mjukt grafitskaft i lady. I det här paketet får man 6 järnklubbor mellan 7 – SW med greppet Lamkin Crossline Genesis ladys.

Vi börjar med Power Holes-teknologin vilket vi finner under sulan på klubbhuvudet där man har placerat hålrum som sedan fyllts med uretanskum vilket bidrar till en ökad så kallad trampolineffekt i hela träffytan. Det bidrar till en ökad bollhastighet som ger längre och rakare slag.

I D9 modellen har Wilson tillverkat en klubba med en mycket låg tyngdpunkt, det hör att bollen får en högre bollflykt och en brantare landningsvinkel som stannar snabbare på green vilket bidrar till en ökad kontroll i närspelet. Den låga tyngdpunkten bidrar också till att järnklubban får mer förlåtande egenskaper även vid sämre träffar ut emot kanterna.

Vi tycker att dessa järnklubbor är välgjorda med en fin blandning mellan längd och kontroll kombinerat med power holes-teknologin så tycker vi att dessa klubbor passar främst för dam golfare med högt- och medel hcp samt nybörjare i golf som är på jakt efter lättspelade klubbor med förlåtande egenskaper samtidigt som man vill ha en högre bollflykt och brantare inspelsvinkel. Vi skulle säga att dessa klubbor passar främst för golfare mellan ca 15 – 36 i hcp.

Spela video om Wilson D9 Youtube

Vanliga frågor om järnklubbor

Cavityklubbor har vikten placerad mot ytterkanterna på klubbhuvudet vilket skapar en större sweetspot som ger mer förlåtande egenskaper, speciellt vid träffar ut emot kanterna. Därför passar cavityklubbor bäst för nybörjare och golfare med medel- och högt hcp.

Bladklubbor har istället en mer centrerad vikt vilket ger en mindre sweetspot där klubborna istället får en bättre precision och det blir lättare för golfaren att sätta mer medvetna skruvar på bollen. Bladklubbor passar bäst för erfarna golfare med lågt hcp och som är säkra i bollträffen

Låg svinghastighet = Grafit Senior eller Regular

Medel svinghastighet = Grafit Regular eller Stål Regular

Hög Svinghastighet : Stål stiff eller stål x-stiff

Damgolfare = Lady skaft

Nej, det är inte rekommenderat då herrklubbor kan bli för tunga och svårsvingade för en damgolfare vilket helt enkelt gör de för svårspelare. Därför rekommenderar vi att kika på dam golfklubbor med ett lady skaft i grafit.

Gillade du vår artikel om att hitta bästa golfklubban? Läs gärna fler av våra golfartiklar

Golfklubbor bäst i test herr

Golfklubbor dam bäst i test

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 15

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.