Sök

Bästa Golfklubbor – Bäst I Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Nordicagolf, Happygolfer & Decathlon

Bästa Golfklubbor 2024 - Sportporten

Är du är på jakt efter dom bästa golfklubborna men har svårt att veta vad du ska köpa? Vi hjälper dig med tips och rekommendationer på vad som kan vara bra att tänka på när man ska köpa golfklubbor.

Men det finns många olika typer av golfklubbor anpassade för långa samt korta slag och om vi skulle gå igenom alla modellerna så skulle den här artikeln bli väldigt lång. Därför har vi valt att begränsa den här artikeln till bara järnklubbor eller järnset som det också kallas.

Vi kommer inleda den här artikeln med att berätta lite grundläggande om olika golfklubbor för att sedan rikta in oss mot järnklubbor där vi kommer berätta vad som kan vara bra att tänka på och hur man väljer rätt järnset. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra topplistor till bästa järnklubborna dam och herr 2024 där vi pratar om järnset från populära märken som Mizuno, Taylormade, Cobra och Wilson.

Något som kan vara bra att ha koll på, speciellt om man är ny till golf är att golfklubbor säljs oftast som järnset eller som hela golfset. Ett golfset är ett paket som inkluderar järnklubbor, träklubbor och golfbag vilket kan vara smidigt för en nybörjare. Golfset är ofta anpassade till nybörjare i golf med nybörjarvänliga klubbor som passar bra i början. Men när man blir en duktigare golfare och börjar få in grundslagen så kan golfset vara något för enkla och begränsande vilket leder till att man istället köper järnset, drivers, fairwaywood eller wedgar separat som då innehåller mer avancerade egenskaper och passar bra när man börjar röra sig ner mot officiellt handikapp (36).

Om du istället är på jakt efter andra specifika klubbor eller set så ta gärna en kik på några andra av våra artiklar :

Våra favoriter bästa golfklubborna herr

1

Mizuno JPX 923 Hot Metal

Mizuno JPX 923 Hot Metal

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Cobra Darkspeed Järnset

Cobra Darkspeed Järnset

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

TaylorMade Qi10

TaylorMade Qi10

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Wilson Staff Dynapower

Wilson Staff Dynapower

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

5

Cobra Fly XL Herr

Cobra Fly XL Herr

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Våra favoriter bästa golfklubborna dam

1

Cobra Darkspeed Grafit Dam

Cobra Darkspeed Grafit Dam

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

TaylorMade Kalea Premier Lady

TaylorMade Kalea Premier Lady

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Titleist T350 3G

Titleist T350 3G

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Wilson Staff Dynapower Dam

Wilson Staff Dynapower Dam

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

5

Cobra Fly XL Järnset

Cobra Fly XL Järnset

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kortfattat om golfklubbor

Om man är helt ny till golf så kan det till en början verka krånligt med alla olika typer av golfklubbor. Därför vill vi lite kortfattat reda ut de olika typer av golfklubbor som man brukar finna i sin bag.

Driver – Den största och längsta klubban i bagen som används från tee för att slå de långa slagen men som oftast kräver mest av golfaren.

Fairwaywoods / Hybrider – En längre klubba som används för att få distans från tee men som även fungerar från fairway eller kortklippt ruff om man känner sig säker på bollträffen. En fairwaywood eller hybrid går kortare än en driver men har en något bättre precision.

Järnklubbor – Ett järnset består ofta av flera klubbor som man brukar dela in i långa järnklubbor och korta järnklubbor. Långa järnklubbor brukar gå från järn 4, järn 5, järn 6, järn 7 och som namnet avslöjar har ett något längre skaft för att på så sätt få mer längd på slagen. Korta järnklubbor går från järn 8 till PW och har ett kortare skaft för att få mer fokus på precision än längd vilket är önskvärt när man inte har så långt kvar till green och vill komma så nära flaggan som möjligt.

Wedge – En närspelsklubba som används för att spela in mot green, både pitchslag och chipslag. En PW har ett loft som går ungefär till 45 grader medans wedgar brukar ha ett spann mellan 48 – 64 grader vilket ger ett golfslag med mycket höjd som stannar snabbt på green utan att rulla iväg allt för mycket.

När man kommer igång med golf så bör man iallafall ha ett par järnklubbor, putter och det kan även vara roligt att ha en driver eller fairwaywood för att kunna slå de riktigt långa slagen. Men vi tycker inte att en driver är ett måste om man är sprillans ny till sporten, utan det är viktigare att få in tekniken och grundsvingen med järnklubborna först då en driver kan vara svår att bemästra till en början med sitt långa skaft.

Nedan har vi gjort en tabell med ungefärligt loft, det vill säga hur hög bollflykten kommer bli med respektive golfklubba och vid vilken typ av situation som klubban kan användas.

Klubba

Loft

Typ av golfslag

Driver

8 - 12°

Från Utslagsplats - Tee

Fairwaywood & Hybrid

15 - 25°

Tee, Fairway och Snäll Ruff

Järn 5

25°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 6

30°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 7

35°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 8

40°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 9

45°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Pitching Wedge (PW)

48°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Hur väljer man rätt järnklubbor

Järnklubbor är i stort sett obligatoriska i sin golfbag och tack vare att de finns både korta och långa järn så täcker de ofta in väldigt många olika slag ute på banan. Många golfare som har svårt för driver och fairwaywood kan faktiskt gå en hel runda på bara järnklubbor och en putter men ändå få till ett bra resultat. Det här är vanligt på golfbanor som inte är så långa men som istället kräver mycket precision.

När man ska hitta de bästa järnklubborna så handlar det mer om att hitta rätt järnklubbor beroende på nivå, spelstil och ambition. Vissa järnklubbor kan passa bättre för en viss typ golfare men de behöver nödvändigtvis inte passa dig lika bra, så det gäller att ha koll på ett par saker som bland annat :

Höger eller vänster

Det mest självklara när man ska skaffa ett järnset är att klubborna är i rätt fattning. Om man är högerhänt bör man spela med högerklubbor och ifall man är vänsterhänt så bör man spela med vänsterklubbor. Det kan också benämnas som ”RH” som står för right hand och ”LH” som står för left hand.

Golfklubbor

Skaft på järnklubborna

När man kommer i kontakt med järnset så kommer man garanterat att stöta på begrepp som bland annat grafit, stål, regular, stiff och lady. Skaften på klubborna kan vara olika styva vilket gör de mer anpassade beroende på hur snabb svinghastighet som golfaren har.

En golfare med en snabbare svinghastighet bör ha ett styvare skaft vilket möjliggör mer längd och en bättre precision. Om en golfare som slår långt men har ett allt för mjukt skaft så kommer golfaren att tappa mycket i längd samtidigt som man kommer behöva hålla tillbaka i svinghastigheten för att klubba ska ”hinna med” och tajma bollträffen i svingen.

Om man har en lösare svinghastighet så möjliggör mjukare skaft mer förlåtande egenskaper samtidigt som klubban hjälper till att skapa mer längd. Om en golfare har en lös svinghastighet och spelar med för styva klubbor så blir de helt enkelt för svårsvingade.

Nedan har vi listat en tabell med ungefärligt riktvärde i vilket skaft man bör ha beroende på hur långt man slår med en järn 7.

Längd med järn 7

Skaft

<100m

Lady

100 - 120 m

Grafit - Senior

121 - 130 m

Grafit - Regular

131 - 140 m

Stålskaft - Regular

141 - 160 m

Stålskaft - Stiff

över 160 m

Stålskaft - X-Stiff

Typ av järnklubbor

Idag finns det generellt sätt 2 olika typer av järnklubbor som är cavity-back och bladklubbor.

Cavityklubbor – Innebär att vikten är placerad mer mot ytterkanterna för att på så sätt skapa en större sweetspot vilket innebär att klubban blir snällare och mer förlåtande, speciellt vid träffar ut emot kanterna. Denna typen av järnset passar framförallt för nybörjare, golfare med högt och medel handikapp.

Bladklubbor – I bladklubbor är vikterna med centrerade vilket ger en mindre sweetspot. Men den här typen av klubba möjliggör en bättre precision och man kan som golfare sätta medvetna skruvar på bollen. Därför passar denna typen av klubba för duktigare golfare som har ett lågt handikapp och som känner sig mycket säker i bollträffen.

Järnset

Järnset antal klubbor

Järnset för herrar går ofta från 5,6,7,8,9,PW, medans dam järnset istället brukar gå från 6-SW. Ofta kan man även köpa till klubbor som bland annat järn 3 eller järn 4 om det inte inkluderas i järnsettet vilket kan vara en bra investering om man inte trivs med träklubborna men ändå vill ha mycket längd speciellt från tee.

Om man är ny till golf och vill börja spela på våra golfbanor så behöver man ett grönt kort samt ett golfmedlemskap för att få tillgång till sitt golf-id som sedan möjliggör att man kan boka starttid (undantag Pay & Play Banor). Nedan tipsar vi om ett smidigt och vad vi tycker är ett billigt upplägg på grönt kort kurs och golfmedlemskap hos Happy Golfer

Plats nummer 1 : Bästa järnklubborna herr

Mizuno JPX 923 Hot Metal Stål

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Skaft : Stål – Regular & Stiff
Antal klubbor :
6 st (5 – PW)
Passar till :
ca 10 – 25 i hcp

Kommentar : Vi menar på att Mizuno ofta levererar järnklubbor i hög kvalité och vi tycker att deras JPX 923 Hot Metal inte är något undantag. JPX 923 är främst framtagen för golfare med medel hcp och vi skulle säga någonstans mellan 10-25 i hcp och då klubborna kommer med stål skaft så bör man slå ungefär 130 – 140 m med järn 7 för regular och 140 – 160 m med stiff. Om man är under 10-15 i hcp men vill ha åt samma fina kvalité så kan vi rekommendera JPX 923 PRO som lämpar sig till golfare med något lägre handikapp.

I träffytan har Mizuno lagt in 4335 stål av nickel cromoly vilket är ett 8 % tunnare men ändå 35 % starkare jämfört med sin föregångare vilket leder till mer fart på bollen även vid lägre svinghastigheter. Med sin träffyta i V-chassi så minskar vibrationerna vilket bidrar till att skapa en skönare och mer behaglig träffkänsla.

Tyngdpunkten på klubbhuvudet är låg vilket skapar en högre utgångsvinkel vilket ger bättre stopp på bollen vilket främst är önskvärt vid inspel där man vill att bollen ska stanna snabbare och inte rulla av green.

Skaftet är i KBS $-Taper Lite och den kommer i klubborna 5 – PW. För att summera så tycker vi att JPX 923 främst passar för medelgolfare som söker god kvalité, längd, hög bollbana och även precision.

Mizuno JPX 932 Hot Metal finns att köpa här :

Plats nummer 2

Cobra Darkspeed Järnset

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Skaft : Stål & Grafit Regular, Stiff, Senior
Antal klubbor :
6 st (5 – PW)
Passar till :
ca 5 – 30 i hcp

Kommentar : Cobra Darkspeed är ett järnset som lämpar sig till en bred målgrupp golfare oavsett om man har högt, lågt eller medel hcp. Något som vi gillar med dessa järnklubbor är att de har en ihålig konstruktion vilket gör att träffytan får mer flexibilitet som i sin tur ger en bättre längd på slagen. Konstruktionen gör att man kan ha ännu mer vikt i sulan som ger mer spinn och en högre launch. I hålrummet har man fyllt med mjukt skum som bidrar till bättre känsla, ljud men som framförallt dämpar vibrationerna vid felträffar.

Cobra har implementerat sin PWRSHELL teknologi i klubborna som gör att träffytan är större både nere vid sulan men också uppe vid toppen som i sin tur ger en klubba med mer förlåtande egenskaper vid felträffar. PWR-Bridge Weightning gör att ge ännu mer bollhastighet samtidigt som sulan får en bättre flexibilitet.

De här järnklubborna kommer i stålskaft och finns både i regular eller stiff flex. Regular skaftet passar om man slår ungefär 130 – 140 m med järn 7 och stiff passar för golfare som slår ungefär mellan 140 – 160 m. Klubborna finns även i grafit i Cobra Darkspeed Grafit.

Vi tycker att det här är välgjorda herr järnklubbor med fina tekniker som vi tror passar för alla typer av golfare oavsett nivå eller ambition som vill ha en något bättre längd och precision på sina slag. Som ett plus i kanten tycker vi att det här också är mycket prisvärda järnklubbor.

Cobra Darkspeed finns att köpa här :

Plats nummer 3 järnklubbor herr

TaylorMade Qi10 Järnset Herr

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Skaft : Stål – Regular, Senior, Stiff & X-Stiff
Antal klubbor :
6-7 st (5 – PW) eller (5 – SW)
Passar till :
ca 10 – 30 hcp

Kommentar : Vi tycker att taylormade inte bara levererar drivers och fairwaywoods i hög kvalité, de kan också tillverka järnklubbor med hög prestanda. Deras Stelth Järnset lämpar sig främst till medelgolfare som har ungefär någonstans mellan 10 – 25 i hcp. Den här modellen går att skräddarsy som stål regular, senior, stiff eller x-stiff.

Taylormade har applicerat sin patenterade konstruktion i träffytan som ger flexibilitet men som kraftigt reducerar sidspinn vilket i sin tur ger rakare slag genom hela järnsettet.

FLTD CG står för floating center of gravity vilket ger en optimerad placering av klubbornas tyngdpunkt för att ge mer längd till de långa järnen och en bättre precision på de korta järnen. Qi10 settet har en större sweetspot och en omformad framkant av klubban vilket ger mer markkontakt och en högre utgångsvinkel på klubborna.
 
Klubborna finns både som grafit eller stål samt i samt regular, stiff, senior och x-stiff. Vi tycker att Taylormade Qi10 har fina teknologier som främst riktar sig till förlåtande egenskaper och främst reducering av spinn.

Taylormade Qi10 finns att köpa här :
 

Plats nummer 4

Wilson Staff Dynapower

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Antal klubbor : 6 st (5 – PW)
Skaft : Regular, Senior, Stiff & X-Stiff
Passar till : Medel- & Hög Hcp

Kommentar : Wilson Staff Dynapower riktar sig främst till golfare med medel- och högt hcp med förlåtande egenskaper som bidrar till en bättre längd och precision även vid felträffar. Den här modellen kommer med klubbor i stål från 5 – PW som går att skräddarsy regular, senior, stiff eller x-stiff.

Wilson har använt sig av AI-teknik för att analysera flera olika tjocklekar på träffytan för att på så sätt kunna skapa ett klubbhuvud som ger en maximal fart på bollen över hela träffytan, eller helt enkelt en mycket större sweetspot från centrum och ut till tån. Konstruktionen har ett mycket stort vridmotstånd vilket hjälper golfaren att få mer stabilitet i slagen även vid orena träffar vilket är mycket önskvärt för golfare med högre handikapp. Dessutom har man placerat tyngdpunkten lågt vilket ger slagen en högre utgångsvinkel där bollen lättare får stopp vid landning vilket är önskvärt vid inspel mot green så bollen slipper rulla av.

Helt enkelt vad vi tycker är ett snällt och förlåtande järnset som passar för golfare med medel och högt hcp som främst söker förlåtande egenskaper men som också vill få hjälp att få ut lite extra längd på sina slag. Dessutom tycker vi att det är ganska prisvärda klubbor.


Wilson Staff Dynapower finns att köpa här :

Plats nummer 5

Cobra Fly XL Herr

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Skaft : Stål Regular
Antal klubbor :
5 st (6 – PW)
Passar till : Nybörjare & Högt HCP

Kommentar : Om du är nybörjare i golf eller har högt hcp och vill hitta ett billigt järnset så kan vi tipsa om Cobra Fly XL Herr. Detta järnset inkluderar 5 st klubbor från 6 – PW vilket ger en bra bredd på både långa som korta slag oavsett vilket läge eller situation som uppstår på banan. Järnklubborna är anpassade för att vara nybörjarvänliga och lättspelade även om man har en långsammare svinghastighet. Skaftet är givetvis i stål regular vilket ger en snäll och förlåtande klubba för golfare som slår ungefär 130 – 140 m med järn 7. 

Vi tycker att dessa klubbor passar för hög hcp golfare eller nybörjare som vill hitta billiga herr järnklubbor eller om man är på jakt efter sitt första järnset utan att vilja öppna upp hela plånboken.

Cobra Fly XL Herr finns att köpa här :

Vår favorit Bästa järnset dam

Cobra Darkspeed Grafit Dam

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Skaft : Grafit – Lady
Antal klubbor :
6 st (6 – SW)
Passar till :
Ca 5 – 36 Hcp

Kommentar : Cobra Darkspeed är ett järnset som vi tycker lämpar sig till en bred målgrupp golfare oavsett om man har högt, lågt eller medel hcp. Något som vi gillar med dessa järnklubbor är att de har en ihålig konstruktion vilket gör att träffytan får mer flexibilitet som i sin tur ger en bättre längd på slagen. Konstruktionen gör att man kan ha ännu mer vikt i sulan som ger mer spinn och en högre launch. I hålrummet har man fyllt med mjukt skum som bidrar till bättre känsla, ljud men som framförallt dämpar vibrationerna vid felträffar.

Cobra har implementerat sin PWRSHELL teknologi i klubborna som gör att träffytan är större både nere vid sulan men också uppe vid toppen som i sin tur ger en klubba med mer förlåtande egenskaper vid felträffar. PWR-Bridge Weightning gör att ge ännu mer bollhastighet samtidigt som sulan får en bättre flexibilitet.

Klubborna är identiska mer herrklubborna med skillnaden att damklubborna har 1″ kortare skaft, en lägre svingvikt samt det visuella med den blåa detaljer på klubbhuvudet.

Vi tycker att det här är välgjorda dam järnklubbor med fina tekniker som vi tror passar för alla typer av golfare oavsett nivå eller ambition som vill ha en något bättre längd och precision på sina slag. Som ett plus i kanten tycker vi att det här också är mycket prisvärda järnklubbor.

Cobra Darkspeed Dam finns att köpa här :

Plats 2 : järnset dam

TaylorMade Kalea Premier Lady

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Skaft : Grafit – Lady
Antal klubbor :
7 st (6 – SW)
Passar till :
ca 10 – 36 hcp

Kommentar : Vi tycker att TaylorMade Kalea Premier Lady passar främst för golfare som har ungefär mellan 10 – 36 i hcp. Den kommer med klubborna 6 – SW i ladyskaft med Kalea Premier 40 (lite) som bara väger 47 g vilket bidrar till att göra klubborna snälla och lättsvingade även vid lösare svinghastigheter.

Taylormade har skapat dessa klubbor främst för golfare som söker mer förlåtande järnklubbor. Med sin Cap Back höghållfasta stålkonstruktion så får man ut bra fart på bollen samtidigt som man bibehåller förlåtande egenskaper. Med en låg tyngdpunkt så får klubban en hög utgångsvinkel vilket skapar mer höjd på slagen vilket kan vara önskvärt speciellt om man vill få bollen att inte rulla av green. I den här serien hittar vi även Taylormades patenterade ”Speed pocket-teknologi” vilket hjälper till att skapa extra längd på slagen även vid låga träffar på träffytan.

Helt enkelt ett välgjort dam järnset som passar för många typer av golfare som främst söker ett snällt järnset men som ändå hjälper till att ge lite extra längd på slagen.

Taylormade Kalea Premier Dam finns att köpa här :

Plats 3 : järnset dam

Titleist T350 3G

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Skaft : Grafit – Lady
Antal klubbor :
6 st (5 – PW)
Passar till :
Ca 5 – 30

Kommentar : Om du är på jakt efter ett fint järnset oavsett hcp så kan vi rekommendera Titleist T350 3G. I denna design hittar vi ett klubbhuvud med ihålig tourdesign som ger bättre utgångsvinkel, mer längd och förlåtande egenskaper. Tack vare sin ihåliga konstruktion så bidrar det till en bättre bollhastighet samtidigt som man bibehåller de förlåtande egenskaperna.

Träffytan är förstärkt med Titleist MAX Impact Technology i kombination med Dual-Taper yta vilket skapar en konsekvent bollhastighet över hela träffytan även vid träffar utanför sweetspot vilket är önskvärt speciellt för golfare med högre handikapp som har svårt med konsekventa bollträffar.

Sulan är slipad för variabel bounce tack vare att man planar ut bakkanten på klubban vilket bidrar till att klubbhuvudet får en bättre hastighet genom marken även efter bollträffen vilket inte bara ger mer fart på bollen men också en bättre känsla. Klubborna finns som grafit lady med Tensei AV RED AM2 skaft.

För att sammanfatta tycker vi att T350 3G är välgjorda klubbor med fina teknologier som ger allt från fart, känsla och förlåtande egenskaper som vi tycker passar för alla typer av golfare oavsett handikapp.

Titleist T350 3G finns att köpa här :

Plats 4 : bästa Järnklubbor dam

Wilson Staff Dynapower Dam

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Skaft : Grafit Lady
Antal klubbor :
5 st (7 – SW)
Passar till :
ca 15 – 36 hcp

Kommentar : Wilson Staff Dynapower riktar sig främst till golfare med medel- och högt hcp med förlåtande egenskaper som bidrar till en bättre längd och precision även vid felträffar. Den här modellen kommer med klubbor i lady skaft från järn 7 – SW.

Wilson har använt sig av AI-teknik för att analysera flera olika tjocklekar på träffytan för att på så sätt kunna skapa ett klubbhuvud som ger en maximal fart på bollen över hela träffytan, eller helt enkelt en mycket större sweetspot från centrum och ut till tån. Konstruktionen har ett mycket stort vridmotstånd vilket hjälper golfaren att få mer stabilitet i slagen även vid orena träffar vilket är mycket önskvärt för golfare med högre handikapp. Dessutom har man placerat tyngdpunkten lågt vilket ger slagen en högre utgångsvinkel där bollen lättare får stopp vid landning vilket är önskvärt vid inspel mot green så bollen slipper rulla av.

Helt enkelt vad vi tycker är ett snällt och förlåtande järnset som passar för golfare med medel och högt hcp som främst söker förlåtande egenskaper men som också vill få hjälp att få ut lite extra längd på sina slag. Dessutom tycker vi att det är ganska prisvärda klubbor.
 

Wilson Dynapower Dam finns att köpa här :

Plats 5 : Dam Järnklubbor

Cobra Fly XL Järnset

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Skaft : Grafit Lady
Antal klubbor :
5 st (7 – SW)
Passar till :
Hög HCP & Nybörjare

Kommentar : Om du är nybörjare i golf eller har högt hcp och vill hitta ett billigt järnset så kan vi tipsa om Cobra Fly XL Dam. Detta järnset inkluderar 5 st klubbor från 7 – SW vilket ger en bra bredd på både långa som korta slag oavsett vilket läge eller situation som uppstår på banan. Järnklubborna är anpassade för att vara nybörjarvänliga och lättspelade även om man har en långsammare svinghastighet. Skaftet är givetvis i grafit i lady vilket ger en snäll och förlåtande klubba som hjälper golfaren att tajma rätt i svingen.

Vi tycker att dessa klubbor passar för hög hcp golfare eller nybörjare som vill hitta billiga dam järnklubbor eller om man är på jakt efter sitt första järnset utan att vilja öppna upp hela plånboken.

Cobra Fly XL Dam finns att köpa här :

Vanliga frågor om järnklubbor

Cavityklubbor har vikten placerad mot ytterkanterna på klubbhuvudet vilket skapar en större sweetspot som ger mer förlåtande egenskaper, speciellt vid träffar ut emot kanterna. Därför passar cavityklubbor bäst för nybörjare och golfare med medel- och högt hcp.

Bladklubbor har istället en mer centrerad vikt vilket ger en mindre sweetspot där klubborna istället får en bättre precision och det blir lättare för golfaren att sätta mer medvetna skruvar på bollen. Bladklubbor passar bäst för erfarna golfare med lågt hcp och som är säkra i bollträffen

Låg svinghastighet = Grafit Senior eller Regular

Medel svinghastighet = Grafit Regular eller Stål Regular

Hög Svinghastighet : Stål stiff eller stål x-stiff

Damgolfare = Lady skaft

Nej, det är inte rekommenderat då herrklubbor kan bli för tunga och svårsvingade för en damgolfare vilket helt enkelt gör de för svårspelare. Därför rekommenderar vi att kika på dam golfklubbor med ett lady skaft i grafit.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 16

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *