Golfklubbor – Bäst I Test 2022 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Mitoosports, Happygolfer & Decathlon

Golfklubbor 2022 - Sportporten.se

Är du är på jakt efter dom bästa golfklubborna men har svårt att veta vad du ska köpa? Vi hjälper dig med tips och rekommendationer på vad som kan vara bra att tänka på när man ska köpa golfklubbor.

Men det finns många olika typer av golfklubbor anpassade för långa samt korta slag och om vi skulle gå igenom alla modellerna så skulle den här artikeln bli väldigt lång. Därför har vi valt att begränsa den här artikeln till bara järnklubbor eller järnset som det också kallas.

Vi kommer inleda den här artikeln med att berätta lite grundläggande om olika golfklubbor för att sedan rikta in oss mot järnklubbor där vi kommer berätta vad som kan vara bra att tänka på och hur man väljer rätt järnset. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra topplistor till bästa järnklubborna dam och herr 2022.

Något som kan vara bra att ha koll på, speciellt om man är ny till golf är att golfklubbor säljs oftast som järnset eller som hela golfset. Ett golfset är ett paket som inkluderar järnklubbor, träklubbor och golfbag vilket kan vara smidigt för en nybörjare. Golfset är ofta anpassade till nybörjare i golf med nybörjarvänliga klubbor som passar bra i början. Men när man blir en duktigare golfare och börjar få in grundslagen så kan golfset vara något för enkla och begränsande vilket leder till att man istället köper järnset, drivers, fairwaywood eller wedgar separat som då innehåller mer avancerade egenskaper och passar bra när man börjar röra sig ner mot officiellt handikapp (36).

Om du istället är på jakt efter andra specifika klubbor eller set så ta gärna en kik på några andra av våra artiklar :

Våra favoriter bästa golfklubborna herr

1

Cobra KING LTDX Stål - Regular & Stiff

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Wilson D9 Forged Stål Stiff

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Wilson D9 Grafit Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Callaway Rogue MAX OS Regular Grafit

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Cobra Fly XL Herr

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Våra favoriter bästa golfklubborna dam

1

Cobra King LTDx Dam

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Taylormade Lady M4

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Cobra Air X Dam

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Wilson D9 Dam

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Cobra Fly XL Järnset

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kortfattat om golfklubbor

Om man är helt ny till golf så kan det till en början verka krånligt med alla olika typer av golfklubbor. Därför vill vi lite kortfattat reda ut de olika typer av golfklubbor som man brukar finna i sin bag.

Driver – Den största och längsta klubban i bagen som används från tee för att slå de långa slagen men som oftast kräver mest av golfaren.

Fairwaywoods / Hybrider – En längre klubba som används för att få distans från tee men som även fungerar från fairway eller kortklippt ruff om man känner sig säker på bollträffen. En fairwaywood eller hybrid går kortare än en driver men har en något bättre precision.

Järnklubbor – Ett järnset består ofta av flera klubbor som man brukar dela in i långa järnklubbor och korta järnklubbor. Långa järnklubbor brukar gå från järn 4, järn 5, järn 6, järn 7 och som namnet avslöjar har ett något längre skaft för att på så sätt få mer längd på slagen. Korta järnklubbor går från järn 8 till PW och har ett kortare skaft för att få mer fokus på precision än längd vilket är önskvärt när man inte har så långt kvar till green och vill komma så nära flaggan som möjligt.

Wedge – En närspelsklubba som används för att spela in mot green, både pitchslag och chipslag. En PW har ett loft som går ungefär till 45 grader medans wedgar brukar ha ett spann mellan 48 – 64 grader vilket ger ett golfslag med mycket höjd som stannar snabbt på green utan att rulla iväg allt för mycket.

När man kommer igång med golf så bör man iallafall ha ett par järnklubbor, putter och det kan även vara roligt att ha en driver eller fairwaywood för att kunna slå de riktigt långa slagen. Men vi tycker inte att en driver är ett måste om man är sprillans ny till sporten, utan det är viktigare att få in tekniken och grundsvingen med järnklubborna först då en driver kan vara svår att bemästra till en början med sitt långa skaft.

Nedan har vi gjort en tabell med ungefärligt loft, det vill säga hur hög bollflykten kommer bli med respektive golfklubba och vid vilken typ av situation som klubban kan användas.

Klubba

Loft

Typ av golfslag

Driver

8 - 12°

Från Utslagsplats - Tee

Fairwaywood & Hybrid

15 - 25°

Tee, Fairway och Snäll Ruff

Järn 5

25°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 6

30°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 7

35°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 8

40°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 9

45°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Pitching Wedge (PW)

48°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Hur väljer man rätt järnklubbor

Järnklubbor är i stort sett obligatoriska i sin golfbag och tack vare att de finns både korta och långa järn så täcker de ofta in väldigt många olika slag ute på banan. Många golfare som har svårt för driver och fairwaywood kan faktiskt gå en hel runda på bara järnklubbor och en putter men ändå få till ett bra resultat. Det här är vanligt på golfbanor som inte är så långa men som istället kräver mycket precision.

När man ska hitta de bästa järnklubborna så handlar det mer om att hitta rätt järnklubbor beroende på nivå, spelstil och ambition. Vissa järnklubbor kan passa bättre för en viss typ golfare men de behöver nödvändigtvis inte passa dig lika bra, så det gäller att ha koll på ett par saker som bland annat :

Höger eller vänster

Det mest självklara när man ska skaffa ett järnset är att klubborna är i rätt fattning. Om man är högerhänt bör man spela med högerklubbor och ifall man är vänsterhänt så bör man spela med vänsterklubbor. Det kan också benämnas som ”RH” som står för right hand och ”LH” som står för left hand.

Golfklubbor

Skaft på järnklubborna

När man kommer i kontakt med järnset så kommer man garanterat att stöta på begrepp som bland annat grafit, stål, regular, stiff och lady. Skaften på klubborna kan vara olika styva vilket gör de mer anpassade beroende på hur snabb svinghastighet som golfaren har.

En golfare med en snabbare svinghastighet bör ha ett styvare skaft vilket möjliggör mer längd och en bättre precision. Om en golfare som slår långt men har ett allt för mjukt skaft så kommer golfaren att tappa mycket i längd samtidigt som man kommer behöva hålla tillbaka i svinghastigheten för att klubba ska ”hinna med” och tajma bollträffen i svingen.

Om man har en lösare svinghastighet så möjliggör mjukare skaft mer förlåtande egenskaper samtidigt som klubban hjälper till att skapa mer längd. Om en golfare har en lös svinghastighet och spelar med för styva klubbor så blir de helt enkelt för svårsvingade.

Nedan har vi listat en tabell med ungefärligt riktvärde i vilket skaft man bör ha beroende på hur långt man slår med en järn 7.

Längd med järn 7

Skaft

<100m

Lady

100 - 120 m

Grafit - Senior

121 - 130 m

Grafit - Regular

131 - 140 m

Stålskaft - Regular

141 - 160 m

Stålskaft - Stiff

över 160 m

Stålskaft - X-Stiff

Typ av järnklubbor

Idag finns det generellt sätt 2 olika typer av järnklubbor som är cavity-back och bladklubbor.

Cavityklubbor – Innebär att vikten är placerad mer mot ytterkanterna för att på så sätt skapa en större sweetspot vilket innebär att klubban blir snällare och mer förlåtande, speciellt vid träffar ut emot kanterna. Denna typen av järnset passar framförallt för nybörjare, golfare med högt och medel handikapp.

Bladklubbor – I bladklubbor är vikterna med centrerade vilket ger en mindre sweetspot. Men den här typen av klubba möjliggör en bättre precision och man kan som golfare sätta medvetna skruvar på bollen. Därför passar denna typen av klubba för duktigare golfare som har ett lågt handikapp och som känner sig mycket säker i bollträffen.

Järnset

Järnset antal klubbor

Järnset för herrar går ofta från 5,6,7,8,9,PW, medans dam järnset istället brukar gå från 6-SW. Ofta kan man även köpa till klubbor som bland annat järn 3 eller järn 4 om det inte inkluderas i järnsettet vilket kan vara en bra investering om man inte trivs med träklubborna men ändå vill ha mycket längd speciellt från tee.

Om man är ny till golf och vill börja spela på våra golfbanor så behöver man ett grönt kort samt ett golfmedlemskap för att få tillgång till sitt golf-id som sedan möjliggör att man kan boka starttid (undantag Pay & Play Banor). Nedan tipsar vi om ett smidigt och vad vi tycker är ett billigt upplägg på grönt kort kurs och golfmedlemskap hos Happy Golfer

Plats nummer 1 : Bästa järnklubborna herr

Cobra KING LTDX Stål - Regular & Stiff

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Skaft : Stål & Grafit Regular
Antal klubbor :
6 st (5 – PW)
Passar till :
ca 5 – 30 i hcp

Kommentar : Cobra King LTDx Herr är ett järnset som lämpar sig till en bred målgrupp golfare oavsett om man har högt, lågt eller medel hcp. Vi menar på att de här är välgjorda järnklubbor som kombinerar en bra längd och precision tack vare sin PWR-COR teknologi med Cavityback konstruktion. De här järnklubborna kommer i stålskaft och finns både i regular eller stiff flex. Regular skaftet passar om man slår ungefär 130 – 140 m med järn 7 och stiff passar för golfare som slår ungefär mellan 140 – 160 m.

För att få en bättre längd har Cobra placerat en ”flytande” stålvikt ner emot sulan och strax bakom träffytan som är innesluten av ett hård skum. Denna vikt ger träffytan en flexibilitet som går att jämföras med en driver. Det här bidrar till en högre bollhastighet och längre slag.

PWR-COR teknologin innebär att vikter har optimalt placerats längs klubban i allt från sulan, hälen och tån för att på så sätt göra klubban mer förlåtande men som också ger en högre bollbana vilket kan passa för golfare som har svårt att få höjd på bollen. På baksidan har cobra placerat en platta som bidrar till att minska onödiga vibrationer som man till exempel kan råka ut för när man toppar bollen.

Som bilden visar så sitter det en skruv vid sidan av klubbhuvudet som vid en custom fitting kan bytas ut till en lättare eller tyngre skruv beroende på vilken spelstil och förutsättningar man har. Det här tycker vi är en rolig finess som inte är helt vanligt bland järnklubbor.

I detta järnset ingår 6 klubbor från järn 5 till PW där skaftet KBS Tour 90. Vi tycker att det här är välgjorda herr järnklubbor som passar för alla typer av golfare oavsett nivå eller ambition som vill ha en något bättre längd och precision på sina slag.

Plats nummer 2 : bästa järnset herr

Wilson D9 Forged Stål Stiff

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Skaft : Stål – Stiff
Antal klubbor :
6 st (5 – PW)
Passar till :
ca 5 – 20 hcp

Kommentar : Wilson D9 Forge är ett exklusivt järnset som passar framförallt för golfare med låg- och medel hcp. Detta järnset innehåller 6 järnklubbor från 5 – PW med stålskaft i stiff vilket passar till mer långslående golfare som kan slå järna 7 mellan ca 140 – 160 m. Skaftet är True Temper DG 105S VSS med greppet Wilson Lamkin Crossline Genesis.

Vi börjar med Power Hole-teknologin där man har skapat hålrum eller ”räfflor” på undersidan som Wilson fyllt med uretanskum. Det innebär att man ökar tiden som golfbollen får kontakt med träffytan vilket ger en högre hastighet på bollen som i sin tur ger en bättre längd och profil i bollflykten. Tyngdpunkten är placerad längre ned vilket ger en utgångsvinkel som bidrar till en högre bollflykt vilket i sin tur ser till att bollen landar brantare och därmed minskar rullen vilket kan vara önskvärt speciellt vid inspel mot snabba greener. Klubbhuvudet är smidda i exklusivt kolstil vilket bidrar till en skönare känsla i bollträffen samtidigt som det ger en minimal offset och en tunnare topplinje.

Vi tycker att Wilson D9 Forged är välgjorda järnklubbor som med sitt stål och stiff skaft passar bäst för golfare som har en något snabbare svinghastighet, framförallt för låg- och medel hcp men som även kan fungera bra för golfare som har högt hcp, som slår långt och är på väg ner i hcp.

Spela video om Wilson D9 Youtube

Plats nummer 3 järnklubbor herr

Wilson D9 Grafit Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Skaft : Grafit Regular
Antal klubbor :
6 st (5 – PW)
Passar till :
ca 18 – 36 hcp

Kommentar : Wilson D9 Grafit är som namnet avslöjar ett järnset som kommer med grafitskaft i regular vilket passar för golfare med hög- och medel hcp som slår ca 120 – 130 meter med järn 7. I det här paketet får man 6 järnklubbor mellan 5 – PW med greppet Wilson Lamkin Crossline Genesis.

Vi börjar med Power Holes-teknologin vilket vi finner under sulan på klubbhuvudet där man har placerat hålrum som sedan fyllts med uretanskum vilket bidrar till en ökad så kallad trampolineffekt i hela träffytan. Det bidrar till en ökad bollhastighet som ger längre och rakare slag.

I D9 modellen har Wilson tillverkat en klubba med en mycket låg tyngdpunkt, det gör att bollen får en högre bollflykt och en brantare landningsvinkel som stannar snabbare på green vilket bidrar till en ökad kontroll i närspelet. Den låga tyngdpunkten bidrar också till att järnklubban får mer förlåtande egenskaper även vid sämre träffar ut emot kanterna.

Med sitt grafitskaft i regular kombinerat med power holes-teknologin så tycker vi att dessa klubbor passar främst för golfare med högt- och medel hcp samt nybörjare i golf som är på jakt efter lättspelade klubbor med förlåtande egenskaper samtidigt som man vill ha en högre bollflykt. Vi skulle säga att dessa klubbor passar främst för golfare mellan ca 18 – 36 i hcp.

Spela video om Wilson D9 Youtube

Plats nummer 4

Callaway Rogue MAX OS

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Skaft : Grafit Regular
Antal klubbor : 6 st (5 – PW)
Passar till :
Medel- & Hög Hcp

Kommentar : Callaway Rogue MAX OS kommer med 6 klubbor från järn 5 – PW i ett grafitskaft i regular vilket passar för golfare som slår runt 120 – 130 m med järn 7. Denna modellen har blivit urformad med bredare sulor, en bättre offset och en tjockare toppline till skillnad från Callaway Rouge MAX vilket ger ett järnset med mer förlåtande och snälla egenskaper som främst passar för golfare med medel- och högt hcp.

Med sin AI utvecklade Face Flash så får klubborna ett extra hållfast 450 stål som bidrar till att man får en högre och mer jämn bollhastighet. Träffytan är också AI utvecklad för att få en mer konstant spinn över hela träffytan oavsett loft vilket ger ett högre bollflykt och mer kontrollerad landningsvinkel vilket ger mindre rull när man landat. Det bidrar helt enkelt till att det blir enklare att hålla sig kvar på green vid inspel.

Skårorna har fått ”patented urethane microsphere” hela vägen upp till sjätte skåran vilket bidrar till en bättre träffkänsla men som också ger ett skönare ljud i slaget vilket alltid är önskvärt.

Vi tycker att detta järnset passar för golfare med medel- och högt hcp som vill ha förlåtande egenskaper men ändå bibehålla en god längd, höjd, precision och spinn.

Plats nummer 5

Cobra Fly XL Herr

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Skaft : Stål Regular
Antal klubbor :
5 st (6 – PW)
Passar till : Nybörjare & Högt HCP

Kommentar : Om du är nybörjare i golf eller har högt hcp och vill hitta ett billigt järnset så kan vi tipsa om Cobra Fly XL Herr. Detta järnset inkluderar 5 st klubbor från 6 – PW vilket ger en bra bredd på både långa som korta slag oavsett vilket läge eller situation som uppstår på banan. Järnklubborna är anpassade för att vara nybörjarvänliga och lättspelade även om man har en långsammare svinghastighet. Skaftet är givetvis i stål regular vilket ger en snäll och förlåtande klubba för golfare som slår ungefär 130 – 140 m med järn 7. 

Vi tycker att dessa klubbor passar för hög hcp golfare eller nybörjare som vill hitta billiga herr järnklubbor eller om man är på jakt efter sitt första järnset utan att vilja öppna upp hela plånboken.

Vår favorit Bästa järnset dam

Cobra King LTDx Dam

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Skaft : Grafit – Lady
Antal klubbor :
5 st (7 – SW)
Passar till :
Ca 5 – 30 Hcp

Kommentar : Cobra King LTDx Dam är ett järnset som lämpar sig till en bred målgrupp golfare oavsett om man har högt, lågt eller medel hcp. Vi menar på att de här är välgjorda järnklubbor som kombinerar en bra längd och precision tack vare sin PWR-COR teknologi med Cavityback konstruktion.

För att få en bättre längd har Cobra placerat en ”flytande” stålvikt ner emot sulan och strax bakom träffytan som är innesluten av ett hård skum. Denna vikt ger träffytan en flexibilitet som går att jämföras med en driver. Det här bidrar till en högre bollhastighet och längre slag.

PWR-COR teknologin innebär att vikter har optimalt placerats längs klubban i allt från sulan, hälen och tån för att på så sätt göra klubban mer förlåtande men som också ger en högre bollbana vilket kan passa för golfare som har svårt att få höjd på bollen. På baksidan har cobra placerat en platta som bidrar till att minska onödiga vibrationer som man till exempel kan råka ut för när man toppar bollen.

Som bilden visar så sitter det en skruv vid sidan av klubbhuvudet som vid en custom fitting kan bytas ut till en lättare eller tyngre skruv beroende på vilken spelstil och förutsättningar man har. Det här tycker vi är en rolig finess som inte är helt vanligt bland järnklubbor.

I detta järnset ingår 5 klubbor från järn 7 till SW där skaftet är i mjukt och lättsvingat grafit av Lady KBS PGI 55. Vi tycker att det här är välgjorda dam järnklubbor som passar för alla typer av golfare oavsett nivå eller ambition som vill ha en något bättre längd och höjd på sina slag.

Plats 2 : järnset dam

Taylormade Lady M4

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Skaft : Grafit – Lady
Antal klubbor :
6 st (6 – SW)
Passar till :
ca 10 – 30 hcp

Kommentar : Vi tycker att Taylormade M4 är ett välgjort dam järnset med många förlåtande egenskaper vilket lönar sig mest till dam golfare mellan ca 10 – 30 i hcp. Detta damset innehåller 6 klubbor från 6 – SW med ett mjukt skaft av grafit i lady. Greppet är Taylormade Dual Feel Dam 60 g och skaftet är TaylorMade Tune 45 Lady.

M4 har den nya Ribcor-teknologin vilket ger en ökad stabiliserad slagyta som ger mer både mer höjd och längd samtidigt som de ger mer förlåtande egenskaper då klubborna hjälper bollen att gå rakare. Ribcor bidrar också till att motverka vridningen i klubbhuvudet genom att klubban får ett ökat tröghetsmoment vilket också ger mer förlåtande egenskaper.

Speed pocket-teknologin innebär att järnklubban har en smalare sula kombinerat med en låg tyngdpunkt vilket höjer utgångsvinkeln, det bidrar också till att bollen går längre även vid träffar långt ner på träffytan. Kombinerar vi alla dessa egenskaper och teknologier får vi dam järnklubbor som går längre, högre och rakare samtidigt som vi bibehåller förlåtande egenskaper. Därför tycker vi att dessa klubbor passar främst till dam golfare med medel och högt hcp.

Spela video om Taylormade M4 järnklubbor youtube

Plats 3 : järnset dam

Cobra Air X Dam

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Skaft : Grafit – Lady
Antal klubbor :
6 st (6 – SW)
Passar till :
Medel & Högt Hcp

Kommentar : Om du är på jakt efter ett fint järnset och har högt eller medel hcp så kan vi rekommendera Cobra Air X Dam. Dessa klubbor är konstruerade för att bidra till mer längd och framförallt höjd i slagen tack vare sin lägre tyngdpunkt och högre loft. Cobra Air X Dam är tillverkade i lättviktsmaterial som gör det lättare att svinga fortare som i sin tur gör att slagen går längre.

Träffytan i dessa klubbor är utformade för att man som golfare ska få en högre bollhastighet även vid träffar som är utanför mittpunkten på klubban. Det bidrar till mer förlåtande egenskaper även om man inte är så konsekvent i bollträffen. Cobra har lagt in extra vikt som placerats emot hälen vilket gör att tån blir lättare att svinga vilket i sin tur minskar risken för att undvika ett öppet blad i själva bollträffen.

I detta järnset är 6 klubbor inkluderade som går från järn 6 upp till SW där skaftet är i mjukt och lättsvingat grafit i lady flex Cobra Ultralite 45 som väger 50 g. Sulan är något tjockare än konkurrenterna vilket hjälper till att få bollen att flyga högre och längre med mer förlåtande egenskaper men med det sagt så kan klubban kännas något tyngre speciellt om man har en väldigt lös sving. Därför rekommenderar vi dessa klubbor till främst medel och hög hcp som har en medel eller snabb svinghastighet.

Plats 4 : bästa Järnklubbor dam

Wilson D9 Ladies

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Skaft : Grafit Lady
Antal klubbor :
5 st (7 – SW)
Passar till :
ca 15 – 36 hcp

Kommentar : Wilson D9 Lady är som namnet avslöjar ett järnset som kommer med mjukt grafitskaft i lady. I det här paketet får man 5 järnklubbor mellan 7 – SW med greppet Lamkin Crossline Genesis ladys.

Vi börjar med Power Holes-teknologin vilket vi finner under sulan på klubbhuvudet där man har placerat hålrum som sedan fyllts med uretanskum vilket bidrar till en ökad så kallad trampolineffekt i hela träffytan. Det bidrar till en ökad bollhastighet som ger längre och rakare slag.

I D9 modellen har Wilson tillverkat en klubba med en mycket låg tyngdpunkt, det hör att bollen får en högre bollflykt och en brantare landningsvinkel som stannar snabbare på green vilket bidrar till en ökad kontroll i närspelet. Den låga tyngdpunkten bidrar också till att järnklubban får mer förlåtande egenskaper även vid sämre träffar ut emot kanterna.

Vi tycker att dessa järnklubbor är välgjorda med en fin blandning mellan längd och kontroll kombinerat med power holes-teknologin så tycker vi att dessa klubbor passar främst för dam golfare med högt- och medel hcp samt nybörjare i golf som är på jakt efter lättspelade klubbor med förlåtande egenskaper samtidigt som man vill ha en högre bollflykt och brantare inspelsvinkel. Vi skulle säga att dessa klubbor passar främst för golfare mellan ca 15 – 36 i hcp.

Spela video om Wilson D9 Youtube

Plats 5 : Dam Järnklubbor

Cobra Fly XL Järnset

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Skaft : Grafit Lady
Antal klubbor :
5 st (7 – SW)
Passar till :
Hög HCP & Nybörjare

Kommentar : Om du är nybörjare i golf eller har högt hcp och vill hitta ett billigt järnset så kan vi tipsa om Cobra Fly XL Dam. Detta järnset inkluderar 5 st klubbor från 7 – SW vilket ger en bra bredd på både långa som korta slag oavsett vilket läge eller situation som uppstår på banan. Järnklubborna är anpassade för att vara nybörjarvänliga och lättspelade även om man har en långsammare svinghastighet. Skaftet är givetvis i grafit i lady vilket ger en snäll och förlåtande klubba som hjälper golfaren att tajma rätt i svingen.

Vi tycker att dessa klubbor passar för hög hcp golfare eller nybörjare som vill hitta billiga dam järnklubbor eller om man är på jakt efter sitt första järnset utan att vilja öppna upp hela plånboken.

Vanliga frågor om järnklubbor

Cavityklubbor har vikten placerad mot ytterkanterna på klubbhuvudet vilket skapar en större sweetspot som ger mer förlåtande egenskaper, speciellt vid träffar ut emot kanterna. Därför passar cavityklubbor bäst för nybörjare och golfare med medel- och högt hcp.

Bladklubbor har istället en mer centrerad vikt vilket ger en mindre sweetspot där klubborna istället får en bättre precision och det blir lättare för golfaren att sätta mer medvetna skruvar på bollen. Bladklubbor passar bäst för erfarna golfare med lågt hcp och som är säkra i bollträffen

Låg svinghastighet = Grafit Senior eller Regular

Medel svinghastighet = Grafit Regular eller Stål Regular

Hög Svinghastighet : Stål stiff eller stål x-stiff

Damgolfare = Lady skaft

Nej, det är inte rekommenderat då herrklubbor kan bli för tunga och svårsvingade för en damgolfare vilket helt enkelt gör de för svårspelare. Därför rekommenderar vi att kika på dam golfklubbor med ett lady skaft i grafit.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 15

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *