Search

Wedge – Bäst I Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Decathlon, Nordicagolf, Happygolfer & Dingolfshop

Bästa Wedge 2024 - sportporten

Är du på jakt efter en wedge? Då har du kommit helt rätt! Vi har jämfört och utsett Taylormade Milled Grind 3 Chrome till bästa wedge för 2024 främst tack vare sin Raw Groove-design med ännu vassare och djupare skåror som bidrar till mer spinn.

I den här artikeln kommer vi främst att prata om herr wedgar med stålskaft, men om du istället är på jakt efter en dam wedge så kan vi tipsa om Titleist Vokey SM10 Tour Chrome – Graphite vilket är en snällare wedge i grafitskaft.

Hur många slag per runda använder du till att chippa eller pitcha? Det är fler än vad många tror och därför ska man inte glömma bort att en wedge är minst lika viktig som en driver eller järnklubbor. Tack vare att dagens wedgar finns i väldigt många utföranden och loftvinklar så är det inte helt ovanligt att många golfare optimerar sina set och har 2 – 3 olika wedgar i bagen.

Men att välja ut rätt modell är kanske inte helt enkelt, speciellt när det finns så många olika att välja bland. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en wedge. Vi kommer inleda med att berätta vad det här är för typ av golfklubba och vilka egenskaper som kan vara bra att ta hänsyn till, så att valet av klubba blir lättare. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa wedgarna 2024 där vi bland annat pratar om wedge modeller från Titleist, Taylormade och Callaway.

Vår topp 5 bästa wedgarna

1

TaylorMade Milled Grind 4 Chrome Wedge

Taylormade Milled Grind 4 Chrome Wedge

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Titleist Vokey SM10 Tour Chrome

Titleist Vokey Design SM10 Tour Chrome Wedge

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Cobra Snakebite

Cobra Snakebite

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Callaway Jaws Raw Chrome Wedge

Callaway Jaws Raw Chrome Wedge

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

MacGregor Gunmetal MACTEC X

MacGregor Gunmetal MACTEC X

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Vad är en golf wedge klubba?

För de korta inspelen före green eller innanför 100 m kan det vara fördelaktigt att använda en wedge. Tack vare sitt höga loft och djupa skåror så ger den här golfklubban ett slag med mycket höjd och en förmåga att stanna snabbt på green vilket ofta är önskvärt, speciellt på snabbare greener.

Vanliga järnset eller golfset går ofta från järnklubborna 5-PW men då en pitching wedge (PW) ofta har en loftvinkel runt 45 grader så blir man ibland begränsad som golfare. Det kan därför vara svårt att få till en bra höjd och spinn på bollen vilket resulterar i att man ofta får svårt att stanna på green. Därför är det mycket fördelaktigt att köpa till en eller flera wedgar som istället brukar ha loft mellan 48 – 64 grader. Det här bidrar till att man får mer kontroll och precision runt greenerna vilket kommer bidra till att man sparar ett och annat slag på banan och på så sätt gå ner i handikapp.

Bästa Wedgen

Olika typer av wedgar

Som tidigare nämnt så finns det pitching wedge som har ett loft runt 45 grader. En sand wedge (SW) har ett loft runt 54 grader och tack vare sin höga bounce så används denna klubba främst från bunkern. Den sista kategorin är Lob wedge (LW) som har runt 60 graders loft för att istället fokusera mycket på höjd än längd. Du har säkert stött på ett läge på banan när där man har en kort chip där flaggan står kort och du har en bunker eller vattenhinder framför. Då är en LW ett perfekt vapen att ta fram.

I många nybörjar golfset så kan det även inkluderas en SW bland järnklubborna, men dessa SW klubbor är ganska simpla och har ofta inte så avancerade egenskaper som en ”riktig” wedge har. Men med det sagt så om man är helt ny till golf så kan man börja med en inkluderad SW men när man blir duktigare och börjar få in en känsla i närspelet kan det vara en god idé att titta på en riktig wedge.

Loft

Wedgar kan komma i olika loft från allt mellan 48 – 64 grader vilket ger en bra och hög bollflykt i närspelet som inte en pitch kan åstadkomma. Därför är det inte helt ovanligt att golfare har 2 – 3 olika wedgar i bagen för att på så sätt kunna optimera olika lägen och situationer som kan åstadkomma på banan. Oftast brukar golfare ha en wedge med ett högre loft kring 60 grader och en något flackare klubba som är runt 52 grader.

Hur många klubbor man ska ha tycker vi är individuellt och upp till golfaren. Man får helt enkelt blanda in vilken spelstil man har och vilka typer av slag man vill kunna slå. Om man vill börja med bara en wedge, så tycker vi att det är bäst att ta en klubba med en loftvinkel runt 56 grader.

Wedge

Bounce

När man kikar på en wedge så har man säkert kommit i kontakt med begreppen 60/14° eller 52/8° där den första siffran står för loft och den andra siffran betyder klubbans bounce.

Bounce betyder vinkeln mellan marken och klubbans sula vilket brukar vara någonstans mellan 4 – 18 grader. Det här betyder helt enkelt hur benägen klubban är att studsa emot marken och inte gräva ner sig. Ju högre bouncevinkel som klubban har ju mer reduceras risken att man gräver ner sig i sanden eller gräset.

Men hur vet man vad man ska välja? Om man är osäker så rekommenderar vi att man går för en wedge med relativt neutral bounce. Se vår tabell nedan med rekommendationer beroende på vilken spelstil man har.

Låg Bounce

Hög Bounce

Små Torvor

Stora, djupa torvor

Flack infallsvinkel

Brant infallsvinkel

Mer tendenser till att toppa bollen än att duffa

Mer tendenser till att duffa bollen än att toppa

Hårda underlag

Mjuka underlag

Wedge Dam

Som med alla golfklubbor så kommer även wedgar med olika typer av skaft som kan antingen vara styvare eller mjukare. En dam wedge kommer ofta i grafit för att de ska vara enklare att svinga, så om man som damgolfare vill hitta en wedge så kika efter en modell som har grafit skaft.

Vilken wedge ska man välja?

Vi tycker att det kan vara en bra idé att investera i en wedge ganska tidigt i golfkarriären när man börjar få in grunderna och lite känsla i chip/pitch slagen. Då närspelet står för största delen av slagen under en runda så kommer man förmodligen att använda denna klubba mer än till exempel en driver.

Hur många wedgar man ska ha i bagen är såklart individuellt och det kan bero på allt från spelstil till teknik där man känner att man har behov för en viss typ av wedge för diverse situationer på banan. I stort sätt alla vi på Sportporten spelar med 2 wedgar. En SW runt 50-54 grader och enLW runt 60 grader för slag som kräver mycket höjd och stannar snabbt.

Om man ska köpa sin första wedge och egentligen bara vill ha en klubba så rekommenderar vi en klubba runt 56 grader för att täcka så många olika typer av situationer som möjligt.

När det kommer till bounce så rekommenderar vi att använda tabellen ovan för att reda ut om man behöver en klubba med hög eller låg bounce, om man är osäker så tycker vi man ska kika på en wedge med neutral bounce.

Vår vinnare : Bästa Golf driver herr

TaylorMade Milled Grind 4 Chrome Wedge

TaylorMade Milled Grind 4 Chrome Wedge

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Loft : 46 – 60°
Passar till :
Låg / Medel / Hög Hcp
Modell : Herr

Kommentar : Taylormade MG4 Chrome är en välgjord wedge som kommer med fina egenskaper och materialval som vi menar för alla typer av golfare oavsett nivå. Taylormade har konstruerad klubbhuvudets sula för att smidigare glida genom gräset för att på så sätt skapa en mer konsekvent bollträff.

Med sin RAW groove-design så har skårorna blivit både vassare och djupare än sina tidigare modeller vilket framförallt bidrar till en bättre spinn. Mellan skårorna finner vi upphöjda mikroribbor vilket ger en bättre kontakt mot bollen som i sin tur ger ännu mer spinn. Man har dessutom Spin Tread vilket är ett mönster som gör att klubban tar bort vatten så att bollen får vara kvar ännu längre på träffytan vilket också leder till mer spinn.

Något som vi tycker är spännande med just denna modell är att den har en Raw Face obehandlad träffyta som med tiden kommer ge en medveten rost. Det här kanske låter konstigt men det bidrar faktiskt till en ännu bättre spinn och känsla i närspelet samtidigt som klubban får ett snyggare utseende.

Det här är helt enkelt en välgjord wedge som kommer i flera olika loft (46 – 60) och passar för många typer av golfare oavsett om man har högt eller lågt handikapp.

TaylorMade Milled Grind 4 Chrome Wedge finns att köpa här :

Plats 2

Titleist Vokey SM10 Tour Chrome

Titleist Vokey Design SM10 Tour Chrome Wedge

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Loft : 46 – 62°
Passar till :
Låg / Medel / Hög Hcp
Modell :
Herr

Kommentar : Titleist Vokey Design SM10 Tour Chrome Wedge har en progressiv tyngdpunkt beroende på vilket loft man har i klubban. Det vill säga att ju högre loftvinkel klubban har desto högre upp flyttas tyngdpunkten vilket förbättrar både precisionen men även bollflykten.

Som med många andra högkvalitets wedgar så lägger man stor vikt i fräsningen av skårorna och så även i denna modell. Även här har skårorna anpassats beroende på loftvinkel där wedgar med högt loft har något bredare men mindre djupa skåror medans wedgar med lågt loft istället har djupare men smalare skåror. Det här resulterar i att klubban får mer spinn och ger en bättre längdkontroll.

Sulan är konstruerad för att passa flera olika svingar och även typer av underlag för att locka en bred målgrupp golfare. Helt enkelt en välgjord och genomtänkt wedge med fina tekniker och många loftmöjligheter från låga 46 till höga 62 grader som vi tycker passar för alla typer av golfare oavsett om man har högt eller lågt hcp.

Titleist Vokey Design SM10 Tour Chrome Wedge finns att köpa här :

Plats 3

Cobra Snakebite

Cobra Snakebite

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Loft : 48 – 60°
Passar till :
Låg / Medel / Hög Hcp
Modell :
Herr

Kommentar : På en tredje plats hittar vi Cobra Snakebite som är en full-face wedge vilket innebär att det är skåror längs hela träffytan. Det innebär att man får spinn på bollen även om man träffar ut emot kanterna vilket ger en förlåtande wedge även om man inte är konsekvent i bollträffen. Den här modellen finns i flera loftvinklar mellan 48 – 60 grader beroende på hur hög bollflykt och längd man vill åstadkomma.

Vi tycker att Cobra Snakebite passar alla typer av golfare oavsett nivå eller ambition som vill ha en god känsla och kontroll i sin wedge med mycket spinn.

Cobra Snakebite finns att köpa här :

Plats 4

Callaway Jaws Raw Chrome Wedge

Callaway Jaws Raw Chrome Wedge

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Loft : 50 – 60°
Passar till :
Låg / Medel / Hög Hcp
Modell : Herr

Kommentar : Callaway Jaws Raw Chrome Wedge är en mycket välgjord wedge som är designad med nya Jaws-skåror för att få ett ännu bättre grepp om bollen som bidrar till en större precision och ökad spinn. I den här modellen har Callaway implementerat ”Groove-in-Groove” teknologi vilket innebär att träffytan har mikroskåror mellan varje skåra vilket gör att bollen får ett bättre fäste och därmed stannar snabbare vilket kan vara mycket önskvärt, speciellt på mycket snabba greener. Men det medför också att klubborna är något svårare att rengöra och man kommer förmodligen att behöva vatten för att få bort all smuts.

Vi rekommenderar den här klubban till alla typer av golfare som vill få en bra bite på botten med mycket spinn kombinerat med en härlig känsla och balans i de korta slagen. För oss är Callaway kända för att tillverka golfklubbor i bra kvalité och vi tycker att deras Wedge Jaws inte är något undantag.

Callaway Jaws Raw Chrome finns att köpa här :

Plats nummer 5

MacGregor Gunmetal MACTEC X

MacGregor Gunmetal MACTEC X

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Loft : 52 – 60°
Passar till :
Medel & Hög Hcp
Modell : Herr

Kommentar : Vill du hitta en billig wedge? Då tipsar vi om MacGregor Gunmetal Mactec X. Den här wedgen är tillverkat i rostfritt stål för att bidra till en bättre feedback och känsla i slagen. Med sin kilform med större spår så bidrar det till mer spinn och en ökad kontroll från många olika typer av situationer man kan störa på.

Vi skulle säga att den här klubban passar med till nybörjare, hög och medel hcp där golfaren vill hitta en billig wedge eller sin först wedge att börja med. Om man har lågt hcp så finns risken att klubban är lite för enkel. Den finns i utförande 52, 56 och 60 grader.

MacGregor Gunmetal MACTEC X finns att köpa här :

Vanliga frågor om wedgar

Bounce är vinkeln mellan marken och klubbans sula som brukar vara någonstans mellan 4 – 18 grader. Det betyder helt enkelt hur benägen klubban är att studsa emot underlaget och inte gräva ner sig.

Det är såklart individuellt beroende på spelstil och teknik. Det är inte helt ovanligt att många golfare har 2 – 3 wedgar i bagen för att kunna ha en optimal klubba på så många lägen som möjligt. Men det finns även golfare som nöjer sig med bara en wedge i bagen.

PW brukar ha en loftvinkel runt 45 grader.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa wedgen? Läs gärna fler av våra golfartiklar

Källa :

https://sv.wikipedia.org/wiki/Golfklubba

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 11

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *