Bästa Drivers – Bäst I Test 2022 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för NordicaGolf, Decathlon & MiToo Sports

Driver Golf 2022 - sportporten.se

Är du på jakt efter en ny golf driver? Men är du osäker på vad du ska köpa eller vilka egenskaper i drivers som man ska leta efter? Då har du kommit helt rätt! Finns det något härligare i golf än att få till en perfekt drive? Känslan av att träffa klockrent i sweetspot och få de där härliga ljudet medans bollen flyger iväg.

Men ibland kan det vara en djungel att hitta rätt bland alla olika drivers. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra modell. Vi kommer inleda med att berätta om olika drivers samt vad som kan vara bra att tänka på för att köpa en riktigt bra modell. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra topplistor till bästa drivers 2022 med favoriter för herr, dam, barn och junior.

Vår topp 5 bästa driver Herr

1

PXG 0811XF Gen4 10.5 Driver

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Taylormade M4 10,5°

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Titleist TSI2

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

MacGregor Driver V FOIL Loft 10,5°

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

5

Wilson SGI Drivers Men

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Vår topp 3 bästa drivers dam

1

Taylormade Lady M4 12°

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Wilson PRO STAFF SGI Offset Lady

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

3

Wilson SGI Drivers Lady

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Vår topp 3 bästa driver barn & Junior

1

U.S Kids Golf DV3 series

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

2

Inesis Kids Driver 8 - 10 år

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

3

Inesis Kids Driver 11 - 13 år

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vad är en golf driver?

En driver är den längsta och största klubborna i bagen som går allra längst. Tack vare sin konstruktion och stora klubbhuvud så är den här klubban idealisk att använda från tee där man är tillåten att använda en pegg för att få bollen att komma så långt som möjligt. Men för riktigt duktiga golfare så kan en driver även vara ett bra vapen att ta till om bollen ligger bra på fairway, men då får man såklart inte använda pegg.

Spela video om Bästa driver youtube

Få lite inspiration med ett klipp för de bästa driver slagen 2021

Vilka egenskaper ska man ta hänsyn till?

När man ska köpa en driver så är det ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke så att man kan köpa en modell som passar för ens egna sving och ambition. Det är inte speciellt roligt att köpa en för svårspelad driver som kommer att påverka spelet negativt. Det är inte heller speciellt kul att köpa en för mjuk driver där man istället tappar längd.

För att underlätta valet av modell så tycker vi att man redan nu bör redogöra 2 saker. För det första så bör man fundera hur långt man har kommit i sin golf, vilket handikapp man har och hur snabbt man svingar för att på så sätt reda ut hur avancerad klubban borde vara. Det andra som kan vara bra att tänka ut är vilken prisklass som skulle passa då det finns allt från exklusiva modeller till billiga drivers.

Driver Golf

Driver Golf herr, dam och Junior

När man ska börja kika bland alla modeller så tycker vi att det är enklast att sortera efter kön då drivers är kategoriserade och anpassade för herr, dam, barn och junior.

Dam drivers har ett mjukare skaft för att på så sätt vara anpassade för svinghastigheter hos dam golfare. Dessutom är de ofta något kortare till längden för att de ska bli enklare att svinga med.

En barn driver är kortare på längden, mjukare i skaftet och ofta ett mindre klubbhuvud för att barn ska få det lättare att orka svinga klubban och träffa bollen på rätt sätt. När en junior blir lite drygt 11-12 år gammal, börjar få lite längd och även svinghastighet så kan det vara läge att kolla på en senior driver. Om drivern till en början skulle kännas något lång så går det bra att bara greppa ner på klubban.

Höger- eller Vänsterfattning

Hur vet man som golfare om man ska spela med höger eller vänsterklubba? Det är ganska enkelt, om du är högerhänt ska du ha en högerfattning (RH) medans ifall du är vänsterhänt ska du ha en driver med vänsterfattning (LH).

Driver Barn

Skaft

När man kikar på golfklubbor så kommer man garanterat komma i kontakt med vilken typ av skaft som klubban har. Desto snabbare svinghastighet man har desto styvare skaft kan man ha på klubban vilket kommer resultera i en bättre längd. Om man däremot har för lätt skaft så kommer det att påverka slaget negativt då man som golfare måste hålla tillbaka i svinghastigheten för att klubban ska hinna med vilket kommer påverka både längd och precision i slaget. Därför är det viktigt att välja rätt skaft beroende på vilken svinghastighet man har.

Nedan har vi en tabell som visar ungefärliga värden man bör ha på skaftet beroende på hur långt man slår med driver

Längd med driver

Skaft

<160m

Lady

160 - 185 m

Senior

185 - 220 m

Regular

220 - 250 m

Stiff

>250 m

X - Stiff

Om man inte har spelat med driver förut och inte vet hur långt man slår så har vi även en ungefärlig tabell för vilken typ av skaft man bör ha beroende på hur långt man slår med en järn 7a. Det här ger en indikering på hur snabb svinghastighet man besitter och är därför relativt applicerbart även för att hitta skaft till en driver.

Längd med järn 7

Skaft

<100m

Lady

100 - 120 m

Grafit - Senior

121 - 130 m

Grafit - Regular

131 - 140 m

Stålskaft - Regular

141 - 160 m

Stålskaft - Stiff

över 160 m

Stålskaft - X-Stiff

Loft

Loftvinkeln är vinkeln på klubbhuvudet där dagens modeller ofta kommer i ett spann mellan 9 – 13 grader. Man kan säga att ju snabbare svinghastighet man har desto lägre loft kommer man att kunna spela med. Det innebär att golfaren har en bättre förmåga att få en högre bollbana. Medans en damgolfare, junior eller senior som inte har lika snabb svinghastighet bör istället gå för ett loft närmare 12 grader för att få lite extra hjälp att få höjd på bollen vilket kommer resultera i ett längre slag.

Om man som golfare har en snabb sving men spelar med ett för högt loft så kommer man istället att tappa i längd, så därför har många herrgolfare driver loft mellan 9 – 10,5 grader.

Spela video om Long Drive youtube

Det arrangeras tävlingar i long drive och här är svinghastigheterna så snabba att loftvinkeln på dessa modeller kan vara så låg som 5 grader men ändå kunna generera en bra bollflykt. Se filmen ovan från VM i longdrive där de bästa kan slå sina slag en bra bit över 350m.

Storlek på klubbhuvudet

Ett annat begrepp som kan dyka upp är storleken på klubbhuvudet och det är något som man inte behöver lägga så stor vikt i men som vi ändå tycker kan vara värt att nämna. Idag är de flesta modellerna 460cc vilket ger ett stort klubbhuvud med en väl tilltaget träffyta och sweetspot. Däremot kan en barn och junior drive istället ha ett något mindre klubbhuvud så att det blir mer lätthanterligt för ett barn att träffa bollen, det gäller framförallt i de allra yngsta åldrarna.

Driver

Vikter - Ställbara drivers & Offset

Tekniken kring golfutrustning går ständigt framåt och så gäller även för drivers. Många av dagens nya och mer avancerade drivers är ofta ställbara vilket innebär att man kan modifiera vikter och även loftvinkeln på klubban för att optimera bollbanan och även reducera oönskade skruvar.

Draw, Fade, Neutral

Som golfare stöter man tyvärr garanterad på olika bollbanor som går till höger eller vänster. Om man som högerspelare skruvar en boll till vänster så kallas det för draw (kontrollerad) eller hook (okontrollerad) och ifall det är en högerskruv så kallas det istället fade (kontrollerad) eller slice ( okontrollerad). Är man vänsterspelare så får man tänka tvärtom.

Vikter

Det vanligaste problemet som många har med en driver är slicen, att bollen skruvar sig okontrollerat åt höger. För att försöka motverka en slice så kan man då placera vikterna i hälen på klubbhuvudet vilket resulterar i ett mer stängt klubbhuvud vid bollträffen, helt enkelt en driver som försöker slå en draw. På samma sätt finns det drivers som är mer fade orienterade ifall man har problem med vänsterskruvar. Då placeras vikterna vikten längst ut på klubban för att istället åstadkomma en mer öppen bollträff. En neutral driver har istället viktplaceringarna jämnt fördelarna längs hela klubbar.

Bästa Driver

Offset

En offset driver innebär att klubbhuvudet sitter något bakom själva skaftet vilket medför att klubbhuvudet inte blir lika öppet vid bollträffen vilket reducerar en eventuell slice. Oftast är offset drivers bättre för lösare svinghastigheter.

Sammanfattning - Hur väljer man driver i golf?

Som tidigare nämnt så rekommenderar vi att man börjar med att gå igenom tabellen för att reda ut om man har en snabb eller långsam svinghastighet för att på så sätt bestämma skaft på klubban och därefter även loftvinkeln. Har man en långsammare sving så kan en högre loftvinkel vara att föredra för att få mer längd och motsatsen med en lägre loftvinkel om man har en snabbare svinghastighet.

När det kommer till en ställbar driver så kan det absolut hjälpa med att modifiera vikter för att bota diverse skruvar, men vi tycker ändå att man ska vara försiktig och inte ”överskruva” eller ”övermodifiera” sin driver vilket kan ha en negativ påverkan på svingen, att man helt enkelt övar in ett felaktigt slag.

Vår vinnare : Bästa Golf driver herr

PXG 0811XF Gen4 10.5

4.9/5

Betyg 4,9 / 5

Skaft : Stiff & Regular
Loft : 10,5 – (+- 1,5)
Justerbart loft : Ja
Justerbara vikter : Ja
Passar till : Hög / Medel / Låg HCP

Kommentar : Är du på jakt efter en riktigt vass och exklusiv driver? Då kan vi tipsa om PXG 0811XF Gen 4. XF står för ”extreme forgiveness” och det är tack vare en större träffyta som ger mer förlåtande egenskaper vilket passar för golfare som inte är helt 100 i bollträffen. Det här är en driver som vi menar på har mycket exklusiva materialval som ett starkt Ti412 titanium legerat stål som skapar ett klubbhuvud som bidrar till en snabbare bollhastighet för att på så sätt få längre slag. Med sin Honeycomb TPE insert så dämpar klubban oönskade vibrationer samtidigt som det bidrar till en bättre känsla i bollträffen men också ett härligare ljud.

Den här modellen har även fina justeringsmöjligheter till exempel så kan man ändra loftet med +- 1,5 grad för att kunna modifiera bollflykten men det finns även 3 viktportar i sulan som gör att man kan placera och modifiera vikterna i klubbhuvudet för att reducera oönskade skruvar.

Vi rekommenderar PXG 0811XF Gen 4 till en bred målgrupp golfare som söker en klubba med fina materialval, bra justeringsmöjligheter och förlåtande egenskaper. Även om man har en snabbare svinghastighet så finns denna modellen med stiff skaft.

Om man däremot har lågt handikapp, hög svinghastighet och känner sig mycket säker på bollträff så tycker vi att det finns andra modeller på marknaden där man kan få några extra meter. Vid en lösare sving så kan vi även rekommendera deras modell som även kommer med 12 graders loft – Klicka här

Spela video om PXG GEN 4 0811 video

Plats 2

Taylormade M4 10,5°

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Skaft : Stiff, Regular & Senior
Loft : 10,5 – +- 2,0°
Justerbart loft : Ja
Passar till : Hög / Medel / Låg HCP

Kommentar : Enligt oss så har Taylormade varit duktiga på att producera drivers och fairwaywoods i hög kvalité under en längre tid där deras M4 inte är något undantag. Vi börjar med deras Twist Face-teknologi som innebär att formerna på träffytan är konstruerade för att korrigera onödiga tå- och hälträffar för att på så sätt skapa mer förlåtande egenskaper vilket ger rakare slag och en bättre längd.

Hammerhead-sulan bidrar till en större och mer flexibel sweetspot, vilken ger bättre förutsättningar att träffa bollen rätt samtidigt som spåren i sulan ger ökad bollhastighet samtidigt som den reducerar oönskad skruv. Skaftet består av en Fujikura Atmos 55 g och greppet är Taylormade Dual feel 47 g. Dessutom finns möjligheten att justera loftet +-2° om man vill ändra bollflykten.

Vi skulle säga att Taylormade M4 passar alla typer av golfare oavsett handikapp och ambition. Just den här modellen kommer i 10,5 graders loft med stiff skaft men den finns även med senior skaft 12 grader och vänsterfattning 10,5 regular. Det här är helt enkelt en välgjord driver med fina material och teknologier för ökad längd och minskad skruv.

Plats 3

Titleist TSI2

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

Skaft : Regular
Loft : 10° – (-0,75° + 1,5°)
Justerbart loft : Ja
Passar till : Medel HCP

Kommentar : På en fin tredjeplats finner vi Titleist TSI2 som står för ”titleist speed inpact”. Den här modellen har en tunnare ATI träffyta 425-titan som bidrar till en mer konsekvent bollhastighet och spinn över hela träffytan. Att träffytan är tunnare bidrar till ännu mer fart och därmed även längd. Dessutom är kronan något tunnare och man har fördelat vikterna med några extra gram bak på klubbhuvudet som bidrar till mer förlåtande egenskaper.

Titleist har jobbat mycket med aerodynamiken i klubban för att minska luftmotståndet i svingen med hela 15% vilket gör att golfaren kan svinga snabbare och därmed få en bättre längd. TSI2 har fina justeringsmöjligheter där det går att ställa in loftvinkeln ner 0.75° och upp 1,5 °.

I denna driver serie från titleist, så passar Tsi1 för nybörjare, 2 för medelgolfare där 3 och 4 passar för golfare med lågt hcp. Därför rekommenderar vi denna driver framförallt till medelhandikappare som vill ha en bra kombination mellan längd och förlåtande egenskaper. Just den här modellen kommer med skaft i regular och en loftvinkel på 10°.

Spela video om Titleist TSI youtube

Plats nummer 4

MacGregor Driver V FOIL Loft 10,5°

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Skaft : Regular
Loft : 10,5° & 12 °
Passar till : Medel & Hög HCP

Kommentar : Vill du hitta en lättspelad driver utan att behöva gå upp i den allra högsta prisklassen? Då vill vi tipsa om MacGregor Driver V Foil. Den här modellen är konstruerad med en större träffyta för ökad stabilitet och därmed förlåtande egenskaper vilket passar bra framförallt för medel- och höghandikappare samt nybörjare i golf. Träffytan är tillverkad i tunt titan vilket bidrar till en bättre hastighet för att få några extra meter.

Den har en väl tilltagen sweetspot vilket ger en lättspelad driver vilket passar för golfare som inte är 100% konsekvens i bollträffen. Dessutom finns den med 10,5° eller 12° loft och vi rekommenderar 12° för golfare med något långsammare svinghastigheter. Helt enkelt en något snällare och lättspelad driver utan att behöva vara i den dyraste prisklassen.

Plats nummer 5

Wilson SGI Drivers Men

4.3/5

Betyg 4,3 / 5

Loft : 10,5°
Passar till : Hög HCP & Nybörjare

Kommentar : Vill du hitta en billig driver eller kanske din allra första modell av den här klubban? Då tipsar vi om Wilson SGI Driver för herrar. Den här klubban är en enklare modell som kommer i standardstorleken 460 cc men en bra sweetspot som ger förlåtande egenskaper om man inte är helt 100 på bollträffen. Det här är ingen avancerad modell som kommer med massa teknologier eller finesser och på bekostnad av att du kommer förmodligen inte slå lika långt som med de finaste modellerna. Men vill man hitta en snäll budget driver att börja med så tycker vi att det här är en bra klubba.

Vi rekommenderar den här modellen till nybörjare eller golfare med högt hcp som kanske vill prova på den här typen av klubba eller köpa sin allra första driver utan att behöva öppna upp hela plånboken.

Vår vinnare : Bästa Driver golf dam

Taylormade Lady M4 12°

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Skaft : Lady
Loft : 12 – +- 2,0°
Justerbart loft : Ja
Passar till : Hög / Medel / Låg HCP

Kommentar : Vill du hitta bland det bästa när det kommer till dam drivers? Då vill vi tipsa om Taylormade Lady M4 12°. Vi börjar med deras Twist Face teknologi som bidrar till minskad hook och slice samtidigt som den skapar rakare bollflykter. Loftet är lägre i hälen och högre i tån vilket ger mer förlåtande och snälla egenskaper. Med sin hammerhead sula så blir sweetspot något större samtidigt som träffytan är lättare och mjukare vilken också skapar förlåtande egenskaper speciellt om man inte är 100 i bollträffen. Skårorna bidrar till en bättre bollhastighet samtidigt som den reducerar skruv vilket i sin tur ger en bättre längd på slagen.

Loften är justerbart från standard 12 ° med +- 2° ifall man vill korrigera bollflykten. Skaftet är i mjuk lady grafit Taylormade tunned 45g och greppet är taylormade dual feel 37g.

Vi rekommendrar denna driver till alla typer av dam golfare som söker bra kvalité, längd, precision och fina teknologier som bidrar till mer förlåtande egenskaper och minskad hook och slice. Vi menar på att Taylormade är kända för att under en längre tid tillverkad drivers och fairwaywoods i hög kvalité och deras modell m4 är inget undantag.

Plats 2

Wilson PRO STAFF SGI Offset Lady

4.5/5

Betyg 4,5 / 5

Skaft : Lady
Loft : 10,5 °
Offset : Ja
Passar till : Hög HCP & Nybörjare

Kommentar : Vill du hitta en enklare och något billigare dam driver? Då tipsar vi om Wilson Pro Staff SGI Offset Lady. Det här är en enklare modell som kommer i standardstorlek 460 cc. Wilson har fokuserad på att konstruera en driver med stabilitet i klubbhuvudet för att ge en hög bollflykt utan att tumma på precisionen vid snedträffar.

Att klubban är offset innebär att klubbhuvudet sitter något bakom själva skaftet vilket gör att klubbhuvudet inte blir lika öppet vid bollträffen vilket är bra för att motverka och reducera eventuell slice. Offset drivers är bra framförallt om man har lösare svinghastighet.

Den här modellen kommer med 10,5 ° loft i ett lättvikts grafitskaft som passar för dam golfare framförallt med högt handikapp eller nybörjare.

Vi rekommenderar denna driver till dam golfare som är ute efter en lättspelad budget driver som inte har några större krav på avancerade teknologier. Den passar främst till nybörjare eller golfare med högt hcp som kanske vill köpa sin första driver eller om man har tendenser till slice och vill hitta en drive med offset.

Plats 3

Wilson SGI Drivers Lady

4.5/5

Betyg 4,5 / 5

Skaft : Lady
Passar till : Hög HCP & Nybörjare

Kommentar : På en tredje plats hittar vi Wilson SGI Drivers Lady. Den här modellen är ganska lik modellen ovan där de största skillnaderna är att denna modellen inte är offset, har en högre loftvinkel och en annan färg.

Det här är en enklare modell som kommer i standardstorlek 460 cc. Wilson har fokuserad på att konstruera en driver med stabilitet i klubbhuvudet för att ge en hög bollflykt utan att tumma på precisionen vid snedträffar.

Vi rekommenderar denna driver till dam golfare som är ute efter en lättspelad budget driver som inte har några större krav på avancerade teknologier. Den passar främst till nybörjare eller golfare med högt hcp som kanske vill köpa sin första driver eller ifall man är på jakt efter en enklare driver utan att behöva öppna upp hela plånboken.

Vår vinnare : Bästa Drivern Barn

U.S Kids Golf DV3 series

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Passar till : 5 – 13 år beroende på modell

Kommentar : Vill du som förälder hitta en bra driver till ditt barn? Då rekommenderar vi drivers från U.S Kids DV3 Series. U.S kids DV3 är framställda och optimerade tack vare trackman teknologi för att få bättre längd men även förlåtande drivers vilket är extra viktigt för barn då de fortfarande växer och utvecklar sin sving. Den här modellen finns anpassad för alla olika typer av ålderskategorier och finns även som vänsterklubbor. Modellen ovan är deras UL57-s vilket passar för åldrarna 9 – 11 år med en volym på 360 cc och loft på 17 grader.

UL57-s Left – 9 – 11 år – Vänsterspelare – 360 cc, Loft 17°.
UL63-s Right – 11 – 13 år – Högerspelare – 400 cc, Loft 15°.
UL63-s Left – 11 – 13 år – Vänsterspelare – 400 cc, Loft 15°.
UL51-s Right – 7 – 9 år – Högerspelare – 320 cc, Loft 19°.
UL51-s Left – 7 – 9 år – Vänsterspelare – 320 cc, Loft 19°.
UL45-s Right – 5 – 7 år – Högerspelare
UL45-s Left – 5 – 7 år – Vänsterspelare

Plats 2

Inesis Kids 8 - 10 år

4.5/5

Betyg 4,5 / 5

Loft : 14 °
Storlek på klubbhuvudet : 460 cc
Passar till : Hög HCP & Nybörjare

Kommentar : Är du som förälder på jakt efter en barn driver som passar för barn mellan 8 – 10 år? Då kan vi tipsa om denna billiga driver som är anpassad för barn mellan 125 – 140 cm. Loftet är på 14° och klubbhuvudet har faktiskt ett fullstor storlek på 460 cc vilket inte alltid är helt vanligt för barn drivers. Att loftet är på 14° passar bra till barn i den här åldern då de inte har hunnit utveckla någon snabbare svinghastighet och behöver därför hjälp av klubban för att kunna producera en högre bollflykt.

Det här är helt enkelt en snäll driver som passar till alla barn i den här ålderskategorin. Börjar man däremot närma sig 10 år, har spelat golf ett tag och börjar få in en något snabbare svinghastighet så finns risken att den här modellen är lite för enkel.

Plats 3

Inesis Kids 11 - 13 år

4.4/5

Betyg 4,4 / 5

Loft : 14 °
Storlek på klubbhuvudet : 460 cc
Passar till : Hög HCP & Nybörjare

Kommentar : Inesis är Decathlons egna märke och det här är deras driver som är anpassad för golfare mellan 11 – 13 år eller som är mellan 140 – 155 cm på längden. Loftet är på 14° och klubbhuvudet har faktiskt ett fullstor storlek på 460 cc vilket inte alltid är helt vanligt för barn drivers. Att loftet är på 14° passar bra till barn i den här åldern då de inte har hunnit utveckla någon snabbare svinghastighet och behöver därför hjälp av klubban för att kunna producera en högre bollflykt

Den här modellen lämpar sig bäst för nybörjare eller hög hcp om man har en något långsammare svinghastighet. Däremot om man är duktigare junior i den här åldern och börjar få lite högre tempo i svingen så rekommenderar vi en annan klubba och kanske även en senior driver i regular skaft. Det här är helt enkelt en billig enkel barn driver som passar bra som en förlåtande första modell.

Vanliga frågor om driver golf

Loftet på en driver betyder vinkeln som klubbhuvudet har. Dagens modeller kommer ofta i ett spann mellan 9 – 13 grader och ju snabbare svinghastighet man har desto lägre loft kommer man kunna bemästra för att på så sätt få mer längd i slaget.

Idag finns det ett brett utbud på olika skaft till drives där de vanligaste är : Lady, Senior, Regular, Stiff och X-stiff. Vad man ska välja beror på hur snabb svinghastighet man har.

Priset varierar såklart med kvalitén och det finns allt mellan dyra till billiga drives. Men man får nog räkna med någon tusenlapp för den billigaste och ett par tusenlappar för mer exklusiva modeller.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa drivers? Läs gärna fler av våra golfartiklar

Källa :

https://sv.wikipedia.org/wiki/Golfklubba

Våra Favoriter Drivers Bäst i test 2022 Herr

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 12

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.