Search

Bästa Padelracket 2024 – Bäst i Test | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten, Padelxpert, Stiga

Bästa Padelrack 2024 - Sportporten

Tycker du om att spela padel? Är du less på ditt nuvarande padelrack eller trött på att behöva spela med låneracken på padelanläggningarna? Vill du dessutom gärna köpa det senaste och bästa padelracket? Vi har jämfört och utsett Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0 till bästa padelracket för 2024 tack vare sina allround egenskaper vilket passar en bred grupp padelspelare samt sina fina tekniker och materialval i vad vi tycker är ett exklusivt rack utan att vara i den översta prisklassen.

Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0

Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0 2022
4.9/5

Betyg 4.9 / 5

I den här artikeln kommer vi först att berätta lite kortfattat vad det finns för olika typer av racket, vad du som spelare behöver tänka på för att hitta ett rack som passar för just din spelstil och nivå. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 6 lista till bästa padelrack 2024. Vi kommer bland annat att prata om populära modeller som Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0, Head Graphene XT Vector men också Stiga Arc 2.

De modeller vi kommer presentera i den här artikeln kommer primärt att vara padelrack anpassat herrar. Vill du däremot hitta specifika padelracket för damer, barn eller nybörjare så läs gärna några av våra andra guider nedan.

Flera av våra artiklar om padel

Vår topp 6 bästa padelracket

Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0 2022

1. Bästa Padelracket

Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Stiga Arc 2 2022

2. Padelracket

Stiga Arc 2

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Cabra Premium Wizard 2022

3. Padelracket

Cabra Premium Wizard

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Babolat Viper Technical 2024

4. Padelracket

Babolat Viper Technical

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Babolat Vertuo Air

5. Padelracket

Babolat Vertuo air

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Head Graphene XT Vector

6. Padelracket

Head Graphene XT Vector

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kortfattat om padelrack

Först och främst måste vi såklart berätta om grunderna inom olika padelrack. Det finns olika former och egenskaper som padelspelare behöver ta hänsyn till när man ska köpa padelrack. Här är vad vi tycker är de fyra viktigaste egenskaperna som man behöver ha kännedom om när man ska välja rätt rack .

Bästa Padelracket

Racketform

Det finns generellt sätt 3 olika typer av racketformer på padelrack:

Formen på racket avgör hur stor sweetspot racket har och desto större sweetspot, desto snällare är padelracket vid felträffar ut emot kanterna. Men om man istället har en modell med mindre sweetspot så kommer racket att generera mycket mera fart vid korrekt bollträff.

Nedan har vi ritat ut i röd markering, sweetspot på ett rund, ett droppformat och slutligen ett diamantformat padelrack.

Sweetspot på runt padelrack
sweetspot droppformat padelrack
sweetspot diamantformat padelrack

Ett rund padelrack har en stor sweetspot men som genererar minst fart, medans ett diamantformat padelrack har minst sweetspot men genererar mest fart. Ett droppformat padelrack är ett slags mellanvärde när det kommer till sweetspot och fart.

För padelspelare innebär det här att man måste tänka ut hur bra bollträff man tror att man har. Om man är ny till sporten och inte hunnit bli helt hundra på bollträffen ännu så kan det vara en bra idé att kika på ett runt eller droppformat padelracket. Det ska dock nämnas att det inte bara är nybörjare som spelar med runda rack. Även proffs på touren spelar med runda padelrack då proffsen kan få ut maximal kontroll och på så sätt öka precisionen när det kommer till att placera bollarna.

Känner man sig däremot säkrare på bollträffen och söker lite mer fart i racket så rekommenderar vi att istället kika på ett droppformat ett diamantformat rack.

För & nackdelar med runt padelrack

För & nackdelar med Droppformat padelrack

För & nackdelar med Diamantformat padelrack

För att sammanfatta så tycker vi att man ska välja form på rackethuvudet utefter hur säker man känner sig i bollträffen och grundslagen.

Nybörjare – Runt / Droppformat
Motionär – Rund / Droppformat / Diamant
Expert – Rund / Droppformat / Diamant

Vikt

Vikten i racket påverkar både farten på bollen men också hur snabbt och smidigt man kan röra sig på banan. Ett rack som väger mindre är såklart mer lättspelat medans ett tyngre rack istället är mer robust och hjälper spelaren att producera extra fart samt kraft i slagen.

Lätt vikt – Med ett lätt padelrack så blir racket mera lättmanövrerat tack vare att det är mindre massa som man ska förflytta vilket i sin tur ger en ökad smidighet samt att man tillåts röra handen och armen kvickare vilket kan vara önskvärt, speciellt om man gillar snabba nätdueller.
 

Tung vikt – De tunga racken kan ibland upplevas något klumpigare men i och med att racket är tyngre så genererar det mer fart på bollen. De tunga racken lönar sig något mer till utövare som är på medel nivå eller expert som söker en fartinriktad padel.

Det skiljer sig lite i vikt mellan modellerna för herrar, damer och juniorer. Nedan har vi listat ett ungefärligt riktvärde.

  • Vikt rack herr : 350 – 390 gram
  • Vikt rack för damer : 320 – 375 gram
  • Vikt rack för juniorer och barn : 280 – 330 gram
Head Padelrack

Balans

Med balansen i racket så menar vi vart tyngdpunkten på racket är placerat. Det finns padelrack som har hög balans vilket innebär att balanspunkten är placerad mer emot rackethuvudet och på samma sätt finns det padelrack med låg balans där balanspunkten är placerad mer emot skaftet. Den sista kategorin är padelrack som har medel balans, vilket innebär att tyngdpunkten är placerad i mitten på racket.

balans i ett padelrack

Vart balansen eller tyngdpunkten i racket sitter har att göra med ifall man som spelare vill komma åt offensiva eller defensiva egenskaper.

Ett rack med hög balans kommer hjälpa utövaren till en bättre offensiv padel med mera aggressivitet och mer fart. Medans en modell med låg balans kommer bidra till mer kontroll och precision vilket hjälper spelare som vill spela en mer defensiv padel med fokus på bollplacering.

Vill man däremot ha allround egenskaper eller om man känner sig osäker på vilken typ av padel man spelar så kommer man kunna få ut lite av varje med ett rack som har en medel balans.

Hög Balans – Fartinriktat – Offensivt
Medel Balans – Allround
Låg Balans – Kontroll & Precision – Defensivt

Material på träffytan

Inom padelrack så pratar vi om framförallt två olika typer av material på träffytan. Dessa materialtyper är glasfiber och kolfiber.

Glasfiber – Rack som har glasfiber i träffytan är generellt sätt de lite billigare modellerna. Tack vare att glasfiber är något mjukare så blir också racket mjukare. Det här materialet gör att sweetspot blir något större men framförallt ifall man har en lösare sving så kommer glasfibret att hjälpa spelaren att producera ännu mera fart på bollen. Har man dessutom lätt att få skador så är det här materialet mer skonsamt emot armen och ett bättre material för att förebygga skador som till exempel padelarmbåge.

Kolfiber – Kolfiberracken är de lite mer påkostade och exklusivare racken. Detta material är något styvare i känslan så har man en högre svinghastighet så får man ut mera fart i ett kolfiberrack i jämförelse med ett glasfiberrack.

Skruv på padelracket

Gillar du att skruva bollen? En del padelrack erbjuder friktionsytor på träffytan för att öka skruven på bollen, gillar man att överraska sina motståndare med kluriga skruvar så rekommenderar vi verkligen dessa modeller.

padelrack

Hur skiljer sig padelrack för herrar jämfört med padelrack för damer och juniorer?

Den största skillnaden är att vikten är lägre i padelrack som är anpassade för damer och juniorer. Detta för att dessa rack ska vara enklare att svinga men även mer skonsamma emot armen/handen vilket i sin tur förebygger skador.

Rack för barn och juniorer är dessutom mindre till storleken med smalare rackethuvud och grepp för att helt enkelt passa en junior. Om ditt barn försöker spela med ett seniorrack kommer racket att bli för klumpigt och svårspelat. När vi pratar om junioranpassade rack så är riktvärdet att när man är över 12 år så går det bra att byta och spela med ett senior rack.

Vad kostar ett bra padelracket?

Kostnaden för ett padelrack kan gå allt ifrån ett par hundringar till upp emot 4000kr för de mer exklusiva modellerna. I vår mening om man går under 1000kr för ett padelrack så kommer materialvalet och kvalitén gå ner så pass mycket att man tappar spelförmåga i sin padel. Man ska givetvis inte gå för de dyraste och fräsigaste racken heller och tro att man kommer prestera grym padel. Utan som nämnts mycket ovan så handlar mer om att hitta rätt rack beroende på nivå och spelstil samtidigt som vi tycker att man inte ska gå allt för långt ner i kvalité.

Om du letar efter bra men ändå billiga padelrack så kan vi rekommendera vårt test om billiga padelracket.

droppformat padelrack

Hur väljer man det bästa padelracket?

När man ska välja ut sitt padelrack så rekommenderar vi att börja med att tänka efter hur säker man är i bollträffen, hur väl man kan grundslagen och vilken nivå av padel man spelar. Det är en viktig faktor när det kommer till att välja rackform utefter hur stor sweetspot man vill ha. Om man prioriterar stor sweetspot så är de runda racken bäst. Om man istället prioriterar fart och känner sig säker på bollträffen så är diamantformade rack att föredra. Om man känner sig osäker eller vill kunna spela med både fart och kontroll så är droppformade rack vår rekommendation.

Sedan tycker vi att man ska bestämma balans på racket. Hög balans bidrar till att racket producerar mer fart vilket är önskvärt för offensivt och aggressivt spel. Låg balans prioriterar manöverbarhet men också kontroll och kvickhet. Medel balans är ett mellanvärde ifall man som spelare vill komma åt båda egenskaperna.

Vi tycker att det framförallt är form och balansen som är viktig när det kommer till att välja rätt modell, övriga aspekter är enligt oss lite smak och tycke.

Vår vinnare: Bästa padelracket

Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0 2022

Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 370 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter det bästa padelracket 2024? Då rekommenderar vi vår vinnare i topplistan Head Graphene 360+ Alpha Elite V2 som är den senaste modellen ur denna populära serie padelrack från Head. Det här menar vi på är ett rack i absoluta toppklass som har blivit en av favoriterna på våra padelhallar i Sverige.

I tillverkningsprocessen har Head använt sig av tekniken ”Optimized Sweetspot” vilket innebär att hålen är optimalt placerade för att på så få en större sweetspot som gör racket mer förlåtande vid felträffar ut mot kanten. Man har också använts sig av tekniken ”Smart Bridge” vilket är en teknologi som minskar vibrationerna vid bollträffen vilket förebygger onödiga skador som t.ex. padelarmbåge.

Head Graphene 360+ Alpha Elite V2 innehåller det unika materialet graphene vilket är ett något mjukare material än grafit. Det här kommer bidra till att ge spelaren mera fart i racketen samtidigt som man också kommer att bibehålla både kontroll och spelkänsla.

Tack vare sin droppform och medel balans så är det här ett mångsidigt allround padelrack som vi tycker passar för spelare som vill kunna spela en bra kombination med både offensiv och defensiv padel vilket gör att det här padelracket passar alla typer av spelare. Många menar på att det här racket bara är för motionärer och experter men vi menar på att tack vare sin stora sweetspot och mjukare kärna så kan även duktigare nybörjare bemästra det här racket om man har börjat få in lite bollkänsla samt en känsla för grundslagen. Genom sina exklusiva materialval och egenskaper så blir Head Graphene 360+ Alpha Elite V2 vår vinnare till bästa padelracket 2024.

Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0 finns att köpa här :

Plats 2

Stiga Arc 2 2022

Stiga Arc 2

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 355 – 375 gram
Form : Runt
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensiv / Allround

Kommentar: Stiga sports är mest kända för att tillverka exceptionell pingisutrustning så därför blir vi såklart nyfikna på hur bra Stiga är på padelrack. Tillsammans med förbundskapten för Svenska padellandslaget Daniel Dios Zetterlind så har Stiga tagit fram padelracket Stiga ARC 2.

Stiga ARC 2 är den senaste uppdaterade modellen som är handgjord i skandinavisk design med en rund form och låg balans. Det här gör att racket är tillverkat för utövare som söker maximal precision och kontroll vilket i sin tur gör så att man kommer få mycket hjälp av racket att placera bollarna där man önskar. Sweetspot är väl tilltagen vilket gör det enklare att få en bra bollträff men framförallt förlåtande egenskaper vid träffar ut emot kanterna. Årets modell kommer dessutom med ruggad yta ”power grip” som ger en extra skruv på bollen.

Den här modellen har en tunt ytlager av kolfiber Carbon Fusion kombinerat med glasfiber vilket ger en mjuk och skonsam känsla i bollträffen samtidigt som man kommer få ut en bra fart på bollen i ett slitstarkt och robust padelrack. Vi tycker att det här racket passar alla typer av spelare oavsett nivå och ambition som söker efter en välgjord modell med fokus på bollplacering och kontroll.

Stiga Arc 2 finns att köpa här :

Plats 3

Cabra Premium Wizard 2022

Cabra Premium Wizard

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 350-370 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Är du på jakt efter ett riktigt fräsigt rack främst med fokus på kontroll och precision? Då kan vi varmt rekommendera Cabra Premium Wizard. Vi tycker att det här är ett mycket välgjort och lyxigt padelrack som kommer med en rund form vilket ger en stor sweetspot som främst riktar sig till spelare som söker defensiva egenskaper. Men tack vare att balansen är medel så får man även bra fart på slagen i det offensivare spelet och därför tycker vi att det här racket passar bra för många spelstilar.

Ramen är tillverkad i slitstarkt kolfiber vilket dels ger en bra grundstruktur till racket men som även ger ett bra skydd från stötar emot glaset eller gallret. Träffytan består av hela 12K kolfiber vilket ger en hård yta som genererad mycket kraft vilket möjliggör även aggressivt spel.

Kärnan består av Cabras Intellicore teknik vilket innebär att racket är tillverkat i lager med olika densitet. Det här betyder i sin tur att responsen från racket varierar beroende på vilket typ av slag du vill slå. Om du vill slå ett hårt slag kommer racket att återge en snabb och hård respons medans vid lösare slag så blir responsen istället mjukare och mer känslig.

Något som vi verkligen gillar med det här racket är att vi hittar en dubbelstruktur i träffytan för att ge väldigt mycket skruv. Dels har Cabra applicerat deras Frost grip struktur som ger en bra grundskruv men sedan har man även lagt på en sandpappersyta för att ge ännu mera skruv.

Vi tycker att det här är ett mycket välgjort och lyxigt padelrack med fina material och tekniker som passar för motionärer och experter. Om man däremot är nybörjare kan racket bli något svårbemästrad med sina avancerade egenskaper och då rekommenderar vi att man tittar på ett annat rack. Specifikationerna och teknikerna lönar sig mest till defensivt spel med mycket precision och bollplacering kombinerat med mycket skruv. Däremot om man vill spela aggressivt med en och annan smash så möjliggör racket det med sin hårda träffyta kombinerat med medel balans.

Cabra Premium Wizard finns att köpa här :

Plats 4

Babolat Viper Technical 2024

Babolat Viper Technical

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 355-375 gram
Form : Diamant
Balans : Hög
Passar till : Motionär / Expert
Spelstil : Allround / Offensivt

Kommentar: Vill du kunna spela offensiv padel med hårt tryck i smasharna? Då rekommenderar vi Babolat Viper Technical som är ett diamantformat padelrack med en högbalans som kommer låta utövaren spela en aggressiv och fartinriktad padel. Viper Technical är den senaste modellen i den här racketserien från Babolat som nu kommer med en träffyta i 100% kolfiber i 12k vilket innebär att racket är tillverkat för att producera mycket fart och explosivitet i bollträffen. I träffytan finner vi också 3D+ som är ett räfflat mönster vilket kommer ge spelaren mera skruv på bollarna.

Babolat Viper Technical innehåller VibraSorb som är ett vibrationsdämpade system vilket reducerar vibrationerna i bollträffen men som också ökar komforten i slagen och minskar riskerna för skador. Som med många andra exklusiva rack från Babolat så har man använt sig av tekniken Hole pattern system (HPS) vilket innebär att man har borrat hålen i racket utefter rackets form och sweetspot. Det leder till att man får ut ännu mera fart men också en ökad skruv på bollen. Kombinerar vi alla dessa faktorer får vi ett offensivt exklusivt padelrack men som ändå behåller mjuka och skonsamma egenskaper i bollträffen.

Babolat Viper Technical är helt enkelt ett fartfyllt rack med fina materialval som vi tycker passar för spelare som har en viss säkerhet i bollträffen och gillar att spela offensiv padel. Däremot så rekommenderar vi inte det här racket till nybörjare då sweetspot är relativt liten och som en konsekvens kan racket därför bli för svårspelat om man är ny till sporten.

Babolat Viper Technical finns att köpa här :

Plats 5

Babolat Vertuo Air

Babolat Vertuo Air

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 345 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Vill du hitta ett lättmanövrerat och kvickt padelrack? Då tycker vi att Babolat Veruto Air är ett mycket bra val. Babolat Vertuo Air kommer med tekniken ”Hole Pattern-System” vilket betyder att när man har borrat hålen i det här racket så är de anpassade efter rackets form och sweetspot. Detta ger i sin tur ökad effekt i slagen som ger ännu mera fart och ett bra grepp på bollen vilket kommer ge en utökad spinn.

Träffytan är tillverkad i mjukt glasfiber kombinerat med nya teknologin ”Vibrasorb System” som är ett vibrationsdämpande system som helt enkelt är till för att reducera vibrationerna i bollträffen. Det bidrar till att spelare får mer komfort men också minskad risk för skador såsom tennisarmbåge.

Tack vare sin lätta vikt så tycker vi att det här racket passar även för damer men också en stark rekommendation som inspelsrack för juniorer som vill ta steget och testa på seniorrack. Tack vare sin droppform och medelbalans kommer man att få ut bra allround egenskaper där man kommer tillåtas spela en bra mix mellan både offensiv och defensiv padel. Vi rekommenderar det här racket till spelare som framförallt är ute efter ett lättmanövrerat padelrack.

Babolat Vertuo Air finns att köpa här :

Plats 6

Head Graphene XT Vector

Head Graphene XT Vector

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 360 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Head Graphene XT Vector är ett mycket populärt padelrack och en personalfavorit hos många racketshoppar i Sverige. Vi tycker att det här är ett välbyggt padelrack som kommer i rund form och medel balans. Tack vare sin form är sweetspot stor vilket gör att racket passar både nybörjare som vill ha ett snällt och förlåtande padelrack men också experter som vill få ut maximal kontroll och precision. Balansen är medel vilket gör att man kommer kunna få en bra fart på bollen samtidigt som man bibehåller de kontrollerade egenskaperna.

Head har applicerat graphene i det här racket som är ett något mjukare material än kolfiber vilket ge spelaren en skönare och skonsammare bollträff samtidigt som racket ändå bidrar till en bra fart på bollen. Vi tycker att det här är ett något billigare padelrack som vi tror passar för många typer av utövare som söker ett rack med stor sweetspot i en god kvalité med fokus på det defensiva spelet men ändå möjligheten att kunna spela ett offensivt spel.

Head Graphene XT Vector finns att köpa här :

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa padelracket? Läs gärna fler av våra racketsport artiklar

Vanliga frågor

Det beror helt på nivå, spelstil och förutsättningar. Det handlar mer om att hitta det bästa padelracket som passar för ens egna spelstil. Bara för att man köper det dyraste och fräsigaste padelracket så behöver det inte betyda att man kommer prestera bra padel, det kan till och med vara en nackdel där racket blir för svårspelat eller inte alls stämmer överens med hur man spelar padel. Därför är det viktigt att hitta en padelracket som passar för ens egna nivå mer än att kolla på prislappen

När man ska hitta ”rätt” padelrack så tycker vi att man ska börja med formen på rackethuvudet då det har att göra med hur stor sweetspot racket kommer att få vilket kan vara viktigt beroende på hur säker man känner sig i bollträffen. Det andra vi tycker att man ska undersöka är vilken balans som racket har då det finns både topptunga och topplätta padelrack vilket har betydelse ifall man gillar att spela offensivt, defensivt eller en blandning mellan de två.

Priset varierar såklart med märke och kvalité men billiga modeller kan kosta ett par hundralappar medans mer exklusiva modeller kan kosta upp emot 4000kr

Våra favoriter till padelracket bäst i test 2024

Vill du läsa mer om svensk padel? Klicka här för att komma till svenska padelförbundet

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 34

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *