Search

Checklista inför Campingen

Checklista inför campingen

Tiden före campingen kan vara stressig för många då det är mycket saker att tänka på och komma ihåg att ta med sig. Därför kan det vara en bra idé att ha en checklista som ett smidigt verktyg för att bocka av att man har fått med sig allt i sin packning. Oavsett om du är erfaren campare eller om du campar för första gången så kan det alltid vara bra att strukturera upp en lista för campingutrustning.

Campingtält festival

Campingtält

Att ha någonstans att sova är bland de viktigaste när man ska campa. Något som många nya campare inte vet är att det finns både campingtält och vandringstält som är helt olika modeller, där campingtältet kan väga upp till 30 kg medans vandringstältet bara väger några enstaka kilo. Ett campingtält är ett tält som helt enkelt prioriterar komfort över packvikt. Det här gör att campingtält passar bra om man inte ska bära på tältet under längre sträckor. Ett vandringstält är istället ett lättare och mer kompakt tält som är anpassat för längre vandringar och transporter.

Tältet kan komma i olika storlekar och vikter så välj därför ett tält avsett för så många personer som tänker sova i tältet. För att spara på vikt och packmått så kan det vara onödigt att köpa ett större tält än man behöver.

Sovsäckar

För att få komfort men också värmeisolering så kan det vara klokt att sova i en praktisk sovsäck istället för att behöva släpa med sig otympliga täcken och kuddar. Det som kan vara bra att tänka på är att en sovsäck kan komma i olika storlekar där man gärna vill ha en så omkramande sovsäck som möjligt då det bidrar till att bibehålla värmen inuti säcken. Därför kommer olika sovsäckar i olika storlekar och det finns även sovsäckar för barn.

En annan sak som är viktig att tänka på är att sovsäckar kan vara säsongsanpassade. Om man ska campa på vintern eller vid andra tillfällen när det är mycket kallt ute så kommer en sommarsovsäck inte att klara av att bibehålla värme och hålla kylan borta. Se därför till att ha en sovsäck anpassad för den säsong du tänker använda den vilket ofta står i produktbeskrivningen.

Checklista Camping

Liggunderlag

Något som många glömmer är liggunderlaget under sovsäcken. En sovsäck ger bara värmeisolering från luften medans ett liggunderlag skyddar från kyla som kan tränga in underifrån från marken. Dessutom är tältgolvet ett ganska hård underlag och att bara köra sovsäcken emot tältgolvet kommer inte vara speciellt bekvämt.

Tänk på att liggunderlag kan komma i olika storlekar och för att spara på både packvikt och packmått så kan det vara en bra idé att inte köpa ett större liggunderlag än man behöver. Något som kan vara bra att tänka på är att liggunderlagen är säsongsanpassade och det finns modeller anpassade för vinter som sommar. Precis som med sovsäckar så är det viktigt att inte använda ett liggunderlag anpassat för sommaren under en vintercamping vilket inte kommer vara så effektivt för att hålla kylan borta.

Hoppfällbara campingstolar

Att kunna sitta upprätt i en något mer ergonomisk position är en skön bekvämlighet under campingen. Många campingstolar väger ganska lite samtidigt som de också är ganska praktiska att fälla ihop och bära med. Ska man däremot på längre vandringar så är campingstolar dock inte speciellt praktiska men för kortare transporter tycker vi att de går bra.

Första hjälpen utrustning

Första hjälpen utrustning är ett måste, speciellt ute på en camping där det kan vara långt till hjälp eller medicinsk nödutrustning. Se därför till att ha med ett första hjälpen kit.

Ficklampor

Det är alltid praktiskt att ha med ficklampor under sin camping, speciellt när man bor i tält på natten och kan behöva ha tillgång till ljus. Vi tipsar om att alltid ta med en extra ficklampa ifall den första skulle gå sönder.

Tälta

Stormkök

På vanliga campingar finns ofta möjlighet att tillaga lättare mat. Men ska man ut i naturen och vill ha möjligheten att kunna laga mat eller värma dryck så behöver man ett stormkök med tillbehör.

Kylväska

Om man ska campa på sommaren och vill få ha sin dryck kyld så är en kylväska ett bra verktyg. Ska man dessutom laga mat är det viktigt att hålla maten kyld innan tillagning. Risken är annars ifall maten inte hålls kyld är att man kan råka ut för matförgiftning. Glöm inte kylklamparna till kylväskan, ta gärna fler än färre för att säkerställa att maten eller drycken förbli kyld.

Utrustning till att äta

Om man ska äta under sin camping behövs det såklart utrustning för att äta, då menar vi tallrickar, kåsor och bestick. Tänk på att den här typen av utrustning kan i förlägningen ta upp en del vikt så här tycker vi att man hellre packar mindre än mer.

Myggmedel, Fästingplockare & solkräm

När man är utomhus, speciellt i naturen kan man råka ut för både mygg och fästingar. Se därför till att ta med både myggmedel och färstingplockare under campingen. Många glömmer tyvärr solkräm då de flesta tänker att man befinner sig i skogen, men solen kan tränga in här och var, speciellt eftersom man befinner sig utomhus större delen av tiden. Det är inte speciellt kul att bli solbränd under campingen och under sommaren tar solens strålar mer än vad många tror.

Kläder & Hygienartiklar

Självklart ska man ha rätt kläder när man är ute och campar. Många underskattar nog temperaturskillnaderna mellan dag och natt så det gäller att packa både för varmt väder och kallt väder, men glöm då inte heller regn eller vind. Att packa kläder är svårt då det ofta kan vara en otymplig packning, många packar hellre för mycket än för lite kläder men man vill samtidigt spara packvolym och vikt. Vi rekommenderar att kolla väderprognosen från flera källor noggrant så man är väl förbered och skapar sig en plan för vilka kläder man bör ta med sig.

När man campar vill man gärna hålla sig så fräsch som möjligt, ta därför med de viktigaste hygienartiklarna som tandborste, tandkräm, kanske någon deodorant.

Sammanfattning - Checklista Camping

Gillade du vår checklista? Läs gärna fler av våra artiklar om friluftsliv

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 11

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *