Search

Begagnade golfbollar – Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för NordicaGolf, Happy Golfer & Dingolfshop

begagnade golfbollar 2024 - sportporten

Har du koll på hur mycket pengar du lägger varje golfsäsong på bara golfbollar? Ett allt vanligare koncept ifall man vill hitta billiga golfbollar men ändå kunna spela på sina favoritmodeller är att istället köpa begagnade golfbollar. För ungefär 6 säsonger sedan kom vi för första gången i kontakt med den här typen av golfboll och tack vare sin kvalité i förhållande till pris så har vi på sportporten sedan dess helt gått över till att enbart spela med begagnade golfbollar.

Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att få fler golfare att pröva på att spela med återvunna golfbollar. Vi kommer inleda med att förklara vad begagnade golfbollar är för något för att sedan tipsa om några bra  modeller som passar för alla spelarnivåer från låghandicapare till nybörjare men även bollar som passar till dam golfare samt träningsbollar. Därefter kommer vi att förklara hur processen ser ut när återvunna golfbollar framställs och hur de skiljer sig i prestanda i jämförelse nya golfbollar. Avslutningsvis kommer vi att göra ett litet räkneexempel så du kan se hur mycket pengar du faktiskt kan spara på att köpa begagnade golfbollar i jämförelse med helt nya.

Begagnade golfbollar

vad är begagnade golfbollar?

Begagnade golfbollar är helt enkelt upphittade bollar som sedan tvättas och kategoriseras efter märke, sort och ibland även kvalité. Den största fördelen med begagnade bollar är att de är mycket ekonomiska och prisvärda, helt enkelt ett bra sätt att hitta billiga golfbollar i samma märke där man i vissa fall kan få sina golfbollar till halva priset i jämförelse med nya.

Många kanske känner sig skeptiska och oroliga till att det påverkar bollens prestanda. Men det gör faktiskt ingen större skillnad ifall bollen är upphittad eller inte vilket gör att även duktiga golfare kan spela med begagnande golfbollar. Det som kan ha en påverkan är ifall bollen är i en dålig kategori och har mycket skrapmärken så kan det påverka spinnen något men det har så liten påverkan så det är inget som ens en låghandicapare kommer att märka.

Med det sagt så brukar ofta denna bollkategori komma med kosmetiska fel som till exempel reklammärkning eller tuschmärken vilket kanske inte passar för alla, men om man är mindre kinkig i bollens utseende så är det här helt klart ett bra val.

Tips på golfbollar begagnade

Vill du få bra tips på hur du hittar den bästa begagnade golfbollen? Nedan har vi listat några billiga prisvärda begagnade golfbollar från välkända märken. Jämför gärna med nypriset hos din vanliga golfbutik så kan du se hur mycket du sparar.

Premium/Tourbollar - Passar medel & Låg Hcp

Titlesit prov1 begagnad

Titleist Pro V1x

Taylormade Tour Mix

Taylormade Tour Mix

Callaway Chrome Soft

Callaway Chrome Soft

Medelklass - Passar medel & Hög Hcp

Titleist NXT Tour Begagnad

Titleist NXT Tour

Srixon Z-Star

Srixon Z-Star

Budget - Passar medel & Hög Hcp samt Nybörjare

Srixon AD333 Begagnade

Srixon AD333

Taylormade Rocketballz

Taylormade Rocketballz

Callaway Supersoft

Callaway Supersoft

Träningsbollar

Titleist Pro V1 Mix Träningsbollar

Titleist Pro V1 Mix Träningsbollar

Begagnade golfbollar dam

Srixon Soft Feel Lady

Srixon Soft Feel Lady

Bakgrund

Har du någonsin räknat på hur mycket pengar du spenderar varje golfsäsong på att köpa nya golfbollar? Vi gör ett räkneexempel! Till att börja med kan du räkna ut i snitt hur många bollar per runda du förlorar. Sedan tar du det gånger antalet rundor du spelar per säsong.

(snitt antal bortspelade golfbollar per runda)   X  (antalet rundor) = Antal bortspelade golfbollar per säsong

Som ett exempel så slår en medel golfare kanske bort i snitt 3 bollar per runda och spelar kanske upp emot 40 rundor per säsong för en ambitiös utövare. Om man multiplicerar 3 * 40 får man ett resultat som säger att man slår bort hela 120 bollar per golfsäsong. Med detta i åtanke, tänk efter hur mycket dussinpriset ligger på just den golfbollen du spelar med, så förstår du kanske att det blir mycket pengar man lägger varje år på golfbollar.

Golfboll

Konceptet med återvunna golfbollar

Idag finns det många företag som säljer begagnade golfbollar, men hur går det till? I stort sett alla begagnade golfbollar som säljs kommer från populära vattenhinder på golfbanorna. Det första som händer är att företagen kontaktar golfklubbarna för att få tillstånd att dyka i dessa vattenhinder. Därefter så tas de upphittade bollarna hem till lagret där de rengörs.

Efter att golfbollarna har rengjorts så sorteras de efter märke och kvalité. Golfbollarna kan ha lite olika kvalité som till exempel skrapmärken, logotyper eller diverse andra skönhetsfel. Det här leder till att golfbollen måste kategoriseras efter kvalité så att kunden vet vad den får.

Spela videoklipp

Hur kategoriseras golfbollarna?

Många golfshoppar använder sig av modellen A,B,C och D-klass för att kategorisera sina golfbollar. Där A-klassen är den finaste och D-klassen har den lite lägre kvalitén på golfboll. Man kan generellt sätt säga att A-klassen är i stort sett nya bollar. Medans D-klassen har skrapmärken, skönhetsfel och bör användas mer som en träningsboll.

Med det sagt så skiljer sig kategoriseringen för olika shoppar och det kan vara en bra idé att kolla upp hur golfshoppen klassar sina bollar så att man som golfare vet vad man får.

Refurbished golfbollar

En annan kategori golfbollar som dyker upp mer och mer är refurbished golfbollar. En refurbished golfboll är en upphittad ”begagnad” golfboll som först får en kemisk tvätt som tar bort bollens färg. Därefter läggs ett nytt lager färg på bollen så att den ska se ny ut och sedan läggs logga och text på golfbollen.

Men tyvärr så är nackdelen med dessa bollar att skrapmärken kan finnas kvar. Dessutom är priset för refurbished golfbollar fortfarande ganska högt i förhållande till A-klassen för begagnade golfbollar vilket i vår mening är ungefär samma produkt. Tack vare det oftast lägre priset så köper vi hellre begagnade golfbollar över refurbished golfbollar.

golfbollar

Egenskaper hos en golfboll

Men hur skiljer sig egenskaperna i golfbollen och hur är skillnaderna mellan nya och begagnade golfbollar?
Det första vi måste göra är att bryta ner golfbollen för att förstå de allra viktigaste egenskaperna.

När vi tittar på en golfboll så finns det tre viktiga egenskaper att ta hänsyn till:

  • Kompression
  • Spinn
  • Bollflykt

Kompression eller bollflykt kommer inte få någon påverkan ifall bollen är begagnad eller ej. I själva verket är det bara en av dessa faktorer som kan ha någon påverkan på begagnade golfbollar och det är golfbollens spinn.

Vad är spinn?

Spinn innebär golfbollens rotation i luften vilket innebär att golfbollen stannar lättare vilket är mycket önskvärt speciellt på green. Om du till exempel ska köpa en begagnad golfboll av den lite lägre graden av klassificering till exempel c eller d klass. Där kan man komma i kontakt med enklare små skrapmärken som eventuellt kan påverka spinnen på golfbollen. Det här är en mycket liten påverkan men det kan vara bra för dig som golfare att känna till.

golfbollar

Vad köper vi?

Vi brukar för de mesta köpa både B-klass och C-klass där vi har varit mycket nöjda med kvalitén även där några av oss spelar på singel handikapp. Vi brukar starta rundorna med B-klass bollar för att sedan successivt plocka fram C-klass bollarna beroende på hur rundan går och dagsformen.

Logotyper och märken på bollen

Som har nämnts ovan så kan det finnas någon form av skönhetsfel på begagnade golfbollar. Det kan som sagt handla om som exempel logotyper eller tusch märken. Som en konsekvens om man är kinkig med kosmetika på golfbollen så kanske inte begagnade golfbollar är för just dig. Men om man inte bryr sig speciellt mycket om kosmetiska fel på golfbollen så passar det här bra.

Golfbollar

Räkna själv!

Vi tycker att du ska räkna själv! Först och främst gör en uppskattning om hur mycket du själv tror att du slår bort varje säsong. Sedan tar du den specifika modellen på golfbollar som du brukar köpa (ny) och räknar på hur mycket du behöver betala per säsong. Därefter gör du samma kalkulation med samma modell fast med begagnade golfbollar A,B,C och D-klassen.
Blev du också förvånad över mellanskillnaden?

Sammanfattning

För att sammanfatta så rekommenderar vi att spela med begagnade golfbollar av följande anledningar.

1. Priset:
Vi gillar som sagt att räkna och vi blev förvånade över mellanskillnaden mellan nya bollar och begagnade bollar, det här är pengar som man kan lägga på annat kring min golf. Som exempel, vad kostar den där golfklubban? Vad kostar ett rangekort, en lektion eller kanske en greenfee på den där golfbanan man alltid har velat pröva? Här kan man kanske till och med spara in på sitt golfmedlemskap?

2. Märker ingen skillnad om det är en begagnad golfboll :
Personligen märker vi ingen skillnad på vår golf om vi använder en begagnad golfboll jämfört med en ny och då skulle vi säga att vi våra handikapp är blandat mellan medel men även låg.

3. Bra för miljön att återanvända golfbollar
Det tar i många år för naturen att bryta ner en golfboll där dessutom kemikalierna i nedbrytningen skadar naturen.

Vanliga frågor om återvunna golfbollar

Det är framförallt priset då begagnade golfbollar är en billigare produkt än att köpa helt nya golfbollar. Dessutom är det bra för miljön med begagnade bollar.

Ju vanligare modellen är desto troligare är det att den säljs i någon av butikerna. Är det däremot en ovanlig golfboll så kan det vara svårt att få tag på den som återvunnen golfboll.

Priser varierar såklart mellan modell men också vilken kvalité golfbollen har när den återfanns. Därför kategoriserad återvunna golfbollar ofta mellan A-D klass där A-klass är den finaste och därmed den något dyrare medans D-klassen kanske har en del skrapmärken vilket gör det till en billigare golfboll men just denna klassen bör kanske mer användas som en träningsboll.

Gillade du den här artikeln? Läs flera av våra artiklar om golf

Källa :
https://www.youtube.com/watch?v=nrTDplu6xk8

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal Röster: 24

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *