Begagnade golfbollar – Sportporten.se

begagnade golfbollar

Har du koll på hur mycket pengar du lägger varje golfsäsong på bara golfbollar? Ett nytt koncept som har blivit allt vanligare är att istället köpa begagnade golfbollar.

För ungefär 6 säsonger sedan kom jag för första gången i kontakt med det här konceptet. Sedan dess har jag helt gått över till att enbart spela med begagnade golfbollar. Av denna anledningen så har vi på sportporten skapat den här artikeln för att förklara varför vi tycker att även du ska gå över till att spela golf med begagnade golfbollar.

Tips på begagnade golfbollar

Vill du få bra tips på hur du hittar den bästa begagnade golfbollen? Nedan har vi listat några billiga prisvärda begagnade golfbollar av kända märken, jämför gärna med nypriset hos din vanliga golfbutik.

Titleist Pro V1 2017-2020 Klass A/B

Callaway Mix Klass A/B

Titleist Pro V1 Mix Träningsbollar

Bakgrund

Har du någonsin räknat på hur mycket pengar du spenderar varje golfsäsong på att köpa nya golfbollar? Vi gör ett räkneexempel! Till att börja med kan du räkna ut i snitt hur många bollar per runda du förlorar. Sedan tar du det gånger antalet rundor du spelar per säsong.

(snitt antal bortspelade golfbollar per runda)   X  (antalet rundor) = Antal bortspelade golfbollar per säsong

Som ett eget exempel slår jag själv bort i snitt 3 bollar per runda och spelar kanske upp emot 40 rundor per säsong. Om jag multiplicerar 3 * 40 får jag ett resultat som säger att jag slår bort hela 120 bollar per golfsäsong. Med detta i åtanke, tänk efter hur mycket dussinpriset ligger på just den golfbollen du spelar med, så förstår du kanske att det blir mycket pengar.

Golfboll

Konceptet med begagnade golfbollar

Idag blir det allt vanligare med företag på marknaden som säljer begagnade golfbollar, men hur går det till? I stort sett alla begagnade golfbollar som säljs kommer ifrån populära vattenhinder på golfbanorna. Det första som händer är att företagen kontaktar golfklubbarna för att få tillstånd att dyka i dessa vattenhinder. Därefter så tas de upphittade bollarna hem till lagret där de rengörs.

Efter att golfbollarna har rengjorts så sorteras de efter märke och kvalité. Golfbollarna kan ha lite olika kvalité som till exempel skrapmärken, logotyper eller diverse andra skönhetsfel. Det här leder till att golfbollen måste kategoriseras efter kvalité så att kunden vet vad den får.

Spela videoklipp

Hur kategoriseras golfbollarna?

Det varierar lite mellan de olika aktörerna som säljer dessa golfbollar, med de flesta använder sig av modellen A,B,C och D-klass för att kategorisera golfbollarna. Där A-klassen är den finaste och D-klassen har den lite lägre kvalitén på golfboll. Man kan generellt sätt säga att A-klassen är i stort sett nya bollar. Medans D-klassen har skrapmärken, skönhetsfel och bör användas mer som en träningsboll.

golfboll i vatten

Kostnad för diverse klasser

Priset varierar efter kvalité, en klass A-boll kostar såklart mer än en klass D-boll.

Refurbished golfbollar

En annan kategori golfbollar som dyker upp mer och mer är refurbished golfbollar, men vad är det här? En refurbished golfboll är en upphittad ”begagnad” golfboll som först får en kemisk tvätt som tar bort bollens färg. Därefter läggs ett nytt lager färg på bollen så att den ska se ny ut och sedan läggs logga och text på golfbollen. Men tyvärr så är nackdelen med dessa bollar att skrapmärken kan finnas kvar. Dessutom är priset för refurbished golfbollar fortfarande ganska högt i förhållande till A-klassen för begagnade golfbollar vilket i min mening är ungefär samma produkt. Tack vare det oftast lägre priset så köper jag hellre begagnade golfbollar över refurbished golfbollar.

golfbollar

Egenskaper hos en golfboll

Men hur skiljer sig egenskaperna i golfbollarna och hur är skillnaderna mellan nya och begagnade golfbollar?
Det första vi måste göra är att bryta ner golfbollen för att förstå de allra viktigaste egenskaperna.

viktigaste egenskaperna i en golfboll

När vi tittar på en golfboll så finns det tre viktiga egenskaper att ta hänsyn till:

  • Kompression
  • Spinn
  • Bollflykt

När vi tittar på kompression och bollflykt kommer det inte bli någon skillnad ifall bollen är begagnad eller ej. I själva verket är det bara en av dessa faktorer som kan ha någon påverkan på begagnade golfbollar och det är golfbollens spinn.

golfbollar

Men Vad är spinn?

Spinn innebär golfbollens rotation i luften. Som exempel om du är en duktig golfare vill du gärna ha en boll som spinner mycket runt greenen, vilket innebär att golfbollen stannar lättare. Är du däremot ganska ny till sporten så föredrar du nog en boll som spinner lite. Som ett resultat av att bollen spinner mindre så blir bollflykten längre och du får mer rull när bollen landar.

För att sammanfatta det som nämndes ovan, om du som exempel ska köpa en begagnad boll av den lite lägre graden av klassificering. Där kan du komma i kontakt med enklare små skrapmärken som eventuellt kan påverka spinnen på golfbollen. Det här är en mycket liten påverkan men det kan vara bra för dig som golfare att känna till.

Vad köper jag för golfboll?

Eftersom att vi vill sälja in det här konceptet till dig så måste vi såklart berätta om våra tankar och hur vi lägger upp vår golf i förhållande till begagnade golfbollar.

Begagnade golfbollar

Vad köpte jag den här säsongen?

Som nämndes överst i artikeln så slår jag personligen bort ungefär 120 golfbollar per säsong och mitt hcp ligger på 6.5. Så inför varje golfsäsong brukar jag köpa 50 st golfbollar av B-klass och 50 st golfbollar C-klass av den golfboll som passar mig bra.
Fastän det kan påverkar spinnen på golfbollen så räcker C-klassen ypperligt även för min nivå av golf. Framförallt kan jag även tycka det är skönt att köpa många bollar åt gången så det räcker nästan hela säsongen. Istället för att jag ska åka och köpa ett dussin golfbollar varannan vecka.

Logotyper och märken på bollen

Som har nämnts ovan så kan det finnas någon form av skönhetsfel på begagnade golfbollar. Det kan som sagt handla om som exempel logotyper eller tusch märken. Som en konsekvens om du är kinkig med kosmetika på golfbollen så kanske inte begagnade golfbollar är för just dig. Men för mig själv som inte bryr mig speciellt mycket om kosmetiska fel på min golfboll så passar det här mig bra.

Golfbollar

Räkna själv!

Vi tycker att du ska räkna själv! Först och främst gör en uppskattning om hur mycket du själv tror att du slår bort varje säsong. Sedan tar du den specifika modellen på golfbollar som du brukar köpa (ny) och räknar på hur mycket du behöver betala per säsong. Därefter gör du samma kalkulation med samma modell fast med begagnade golfbollar A,B,C och D-klassen.
Blev du också förvånad över mellanskillnaden?

Sammanfattning

För att sammanfatta så tycker vi att du ska byta till begagnade golfbollar av följande anledningar.

1. Priset:
Vi gillar som sagt att räkna och vart förvånade över mellanskillnaden, det här är pengar som du kan lägga på annat kring min golf. Som exempel, vad kostar den där golfklubban du vill ha? Vad kostar ett rangekort, en lektion eller kanske en greenfee på den där golfbanan du alltid har velat pröva? Här kan du kanske till och med spara in på ditt golfmedlemskap?

2. Märker ingen skillnad om det är en begagnad golfboll :
Personligen märker jag ingen skillnad på min golf om jag använder en begagnad golfboll jämfört med en ny och då skulle jag säga att mitt handicap är helt okej, du kanske märker skillnad men jag gör det inte!

3. Bra för miljön att återanvända golfbollar
Det tar i många år för naturen att bryta ner en golfboll där dessutom kemikalierna i nedbrytningen skadar naturen.

Gillade du den här artikeln? Läs flera av våra artiklar om golf

Källa :
https://www.youtube.com/watch?v=nrTDplu6xk8

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 21

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *