Sök

Bästa Crosstrainer – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Träningspartner, Gymgrossisten, Maxpuls, Kraftmark & Sportgymbutiken

Bästa crosstrainer 2024 - Sportporten

Nyfiken på en crosstrainer? Då har du kommit helt rätt för här hjälper vi dig att hitta bästa crosstrainer för 2024. Vi har jämfört flera modeller och utsett Bowflex Max Trainer M8i till crosstrainer bäst i test tack vare sin fina kombination av en crosstrainer och en trappmaskin vilket aktiverar 80 % mer muskelmassa samtidigt som maskinen har flera inbyggda program och träningspass i en kombination med en dubbla skärmar, usb-laddning samt flera olika träningsprofiler.

En crosstrainer är en träningsmaskin som blir allt mer populära och du kanske redan har stött på denna maskin på gymmet. Men det finns många modeller på marknaden och är man ny till det här träningskonceptet är det kanske svårt att veta vilken crosstrainer som skulle passa. Därför har vi skapat den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra crosstrainer.

Vi kommer inleda med att berätta vad en crosstrainer är och vilken träning den samt vilka muskelgrupper den tränar. Sedan kommer vi att berätta skillnaderna mellan olika modeller samt vad som kan vara bra att tänka på när man ska köpa crosstrainer. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 4 lista till bästa crosstrainer 2024.

Vår Topp 4 bästa crosstrainer

1

Bowflex Max Trainer M8i - 1

Bowflex Max Trainer M8i

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Abilica Crosstrainer Premium FC BT

Abilica Crosstrainer Premium FC BT

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer - 1

Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Abilica Crosstrainer WinElip Cruise - 1

Abilica Crosstrainer WinElip Cruise

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vad är en crosstrainer?

Vi måste såklart inleda med att berätta vad en crosstrainer är för något. En crosstrainer är en smidigt och effektiv träningsmaskin som mer eller mindre obligatorisk på våra gym men som på senaste tiden även blivit allt mer populärt i hemmet. För att sammanfatta skulle vi nästan kunna säga att en crosstrainer har plockat fram det bästa från ett löpband, träningscykel och en trappmaskin.

Till varje crosstrainer kommer ett svänghjul som börjar snurra med hjälp av rörelserna man utövar mot pedalerna och handtagen. Svänghjulet omges av magneter som styr motståndet i träningsmaskinen, på så sätt kan man välja motståndsnivå på svänghjulet och anpassa trögheten. Det här gör att man kan anpassa om man vill köra ett hårt och intensivt pass, ett längre uthållighetspass eller en snällare uppvärmning för att aktivera kroppen.

Det här en mycket effektiv träning som i stort sätt tränar hela kroppen samtidigt som den ger både styrka och kondition kombinerat med en träning som även är mjuk och skonsam för kroppen. Därför tycker vi att den här typen av träning passar för alla nivåer eller ambitioner samt även om man är äldre utövare.

Spela video om Crosstrainer youtube

Vilken träning ger en crosstrainer?

En crosstrainer är unik på det sättet att du kombinerar en bra helhetsträning där du i stort sätt tränar upp emot 80% av kroppens muskler. Tack vare rörelsemönstret som man producerar med en crosstrainer så får man en mycket allsidig träning och ett bra test för ben, bröst, axlar, armar, mage och core. Inte nog med att det är ett bra verktyg för att få mer muskler men det kan också starkt bidra till en bättre kondition, vilket leder till att man stärker hjärta och lungor samtidigt som det också kan förbättra hållningen.

Om vi som exempel jämför med löpning där du belastar med stötar, ojämnt underlag m.m till skillnad från en crosstrainer där du aldrig råka ut för det. Vilket gör träningen mycket snäll och skonsam även om du rehabiliterar. En annan fördel är att det är smidigt och enkelt att kontrollera tempo och nivå på träningspasset då de flesta modeller kommer med olika svårighetsgrader och träningsprogram vilket är ett bra verktyg för att göra träningen roligare.

Vilka muskelgrupper tränas? Crosstrainer träning

Det är främst benmusklerna som tränas med en crosstrainer vilket aktiverar quadriceps och hamstring (fram- respektive baksida lår) samt gluteus maximus även kallat för rumpmuskeln. Dessutom tränar det även vadmusklerna gastrocnemius och soleus.

Kikar vi på armmusklerna så bidrar rörelsemönstret att vi tränar både biceps och triceps (fram och baksida överarm). För axlarna så tränas både deltamusklerna (skuldermuskeln) samt rotatorkuffmuskler som är ansvariga för axelledens rörelse.

Som med mycket annat konditionsträning så bygger man upp en god stabilitet och hållning vilket är bra för magmusklerna. Både rectus abdominins vilket är de raka magmusklerna men även obliques som är musklerna på sidan av magen.

En muskelgrupp som många glömmer är hjärt- och lungmusklerna. När vi konditionstränar aktiverar vi dels hjärtat med ökad frekvens men även vår syreupptagningsförmåga blir bättre som stärker våra lungor.

För att sammanfatta så är en crosstrainer en maskin som är bra på att aktivera många muskelgrupper och därför är det många som ser fördelarna med en träningsmaskin som ger en mycket allsidig träning.

Crosstrainer

Crosstrainer gå ner i vikt & förbättra konditionen

Crosstrainers är inte bara bra för att träna upp musklerna och förbättra konditionen, de är dessutom effektiva för att gå ner i vikt. Ett 30 minuters pass förbränner ungefär 150 kalorier på lätt nivå och upp emot 350 kalorier för ett tyngre pass.

Hur väljer man rätt modell? crosstrainer test

Det finns givetvis ett stort utbud på marknaden med olika varianter och typer av crosstrainers även om de flesta ger ungefär samma typ och nivå av träning. Man kan hitta allt från billiga modeller med bara de grundläggande funktionerna till mer exklusiva modeller med påkostade materialval och funktioner. Redan nu kan det därför vara en bra idé att tänka ut vilka funktioner och prisklass som skulle passa. Nedan har vi listat några bra saker som kan vara bra att tänka på för att hitta sin crosstrainer bäst i test.

Display

I stort sätt alla av dagens modeller kommer med någon form av display. Det finns både enklare siffer och textdisplayer där man kan se steg, avstånd, tid m.m. Men det finns också mer avancerade och påkostade displayer med många smarta och praktiska funktioner som gör att man får en bättre visualisering över träningen som bland annat motstånd samt sträcka. Det resulterar ofta i en extra boost i passet och göra träningen roligare.

Bowflex Max Trainer M8i
Display Crosstrainer

Pulsmätning

Många crosstrainers kommer med pulskontroll som oftast mäts via handtaget. Denna information presenteras sedan i displayen. Det här kan vara en användbar funktion om man testa att mäta progressionen och effektiviteten i träningen som gör att man kan justera motståndet för att få en lättare eller tuffare nivå.

Frontdrift Eller Bakdrift

Crosstrainers kan antingen vara framdrivna eller bakdrivna. Det har egentligen inte så stor betydelse men om man får välja så tycker vi att en framdriven modell att föredra då rörelsen blir något planare vilket minskar belastningen på rörelsen.

Storlek

Om du är på jakt efter att köpa en crosstrainer till hemmet så kan det vara bra att ha i åtanke hur stor plats den kommer att ta. Det gäller dels plats runtomkring men man bör också tänka på takhöjden. Vilka dimensioner som träningsmaskinen har brukar oftast stå i produktspecifikationen och det kan vara en god idé att mäta ut den tilltänkta ytan i hemmet så att man verkligen får plats.

Bästa Crosstrainer

Steglängd

När man pratar om crosstrainer så kan stöta på begreppet steglängd. Det innebär helt enkelt längden på steget i rörelsen. Längre steglängd ger en bättre och effektivare träning, precis som när du är ute och går så är det jobbigare och tyngre ju längre steg man tar. Steglängderna varierar men på billigare modeller så ligger steglängden mellan 30 – 40 cm medans de mer exklusiva maskinerna kan erbjuda steglängder över 50 cm.

Finns det praktiska funktioner för att ha denna crosstrainer hemma?

Om man vill hitta en bra crosstrainer att ha hemma så vill man gärna att det ska ingå praktiska transporthjul. Detta för att det ska vara med praktiskt att flytta undan maskinen när man har tränat klart. Dagens crosstrainers har ofta transporthjul men det kan vara en god idé att ta en extra koll vilket ofta står i produktbeskrivningen.

Pris Crosstrainer

Priset varierar mycket mellan en billig crosstrainer och en exklusiv modell. Här tycker vi att man får tänka efter lite vad man har för förutsättningar är med sin träning och hur ambitiös man vill vara. Vill man hitta en modell i den billiga prisklassen så kommer man att få en enklare träningsmaskin som gör jobbet med en enkel display utan några större funktioner.

En exklusiv modell kommer istället att vara mycket stabilare, ge en bättre träning samtidigt som man får mycket roliga extra funktioner som stor displayskärm, olika träningsprogram m.m. Dessutom är materialvalet i dessa modeller något bättre vilket gör de mer tåliga och framförallt att de håller längre.

Plats nummer 1 : bästa crosstrainer

Bowflex Max Trainer M8i

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 121.7 x 78.2 x 165.6 cm
Ståhöjd : kroppslängd + 38 cm
Max användarvikt: 136 kg
Antal Program : 7
Antal Motstånd : 20
Pulsmätare : Ja

Kommentar: Om man vill hitta det allra bästa och ett bra test när det kommer till crosstrainer så kan vi rekommendera Bowflex Max Trainer M8i. Många menar på att det här inte är en renodlad crosstrainer vilket stämmer då det här är en hybrid som kombinerar båda positiva träningseffekter mellan en trappmaskin och en crosstrainer.

Bowflex Max Trainer M8i är en mångsidig träningsmaskin som aktiverar 80% mer muskelmassa än en traditionell crosstrainer. Med sina 7 inbyggda program så kan man få allt mellan korta intensiva träningspass på 4 minuter för utövare som har svårt att få tid i sin vardag eller längre 30 minuters pass för att verkligen utmana konditionen. Det här gör att man verkligen kan skräddarsy nivån på sin träning beroende på ambition, dagsform och tid.

När det kommer till funktioner och program så kommer Bowflex Max Trainer M8i med dubbla LCD- / LED-skärmar som förser utövaren med all viktig träningsstatistik under passet. Man får även en USB-laddning som gör att man till exempel kan ladda sin telefon under träningen. Dessutom har den här modellen 4 användarprofiler ifall man är fler som ska använda maskinen, till exempel en familj.

Tack vare sin smarta design så tar den här träningsmaskinen faktiskt lite plats där måtten bara är 121.7 x 78.2 x 165.6 cm vilket vi tror passar för utövare som vill att crosstrainern ska ta mindre plats i hemmet. Bowflex Max Trainer M8i har helt enkelt allt vi önskar i en exklusiv och påkostad modell som vi tror passar för utövare som söker det bästa när det kommer till crosstrainer.

Bowflex Max Trainer M8i finns att köpa här :

Plats nummer 2

Abilica Crosstrainer Premium FC BT

Abilica Premium FC BT

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek :  170 x 65 x 183 cm
Ståhöjd : kroppslängd + 42 cm
Max användarvikt: 200 kg
Antal Program : 14
Antal Motstånd : 32
Pulsmätare : Ja

Kommentar: Vi tycker att Abilica Premium FC BT är en renodlad premium crosstrainer som vi tror passar för utövare som söker hög kvalité i en slitstark och kraftfull träningsmaskin.

Den här modellen kommer med flera bra och spännande funktioner som inte bara bidrar till en bra träning men som också kan ge en extra motivation under passet för att orka de där lilla extra. Abilica Premium FC BT kommer därför med inbyggd dator med bluetooth anslutning som gör att du enkelt kan koppla ihop maskinen med en surfplatta. På det här sättet kan man skapa en egen rutt i Google Maps och följa med med hjälp av Google Streetview för att få en spännande träningsupplevelse till skillnad från att bara stirra in i en vägg eller på siffror i en display.

Vi tycker att Abilica Premium FC BT är en robust och påkostad träningsmaskin som har en förstärkt konstruktion så att den ska vara stabil och tålig under träningen. Steglängden är på hela 51 cm och man kan enkelt justera lutningen på pedalerna för att passa för utövaren. Abilica Crosstrainer Premium FC BT kommer med hela 32 motståndsnivåer så att man verkligen kan anpassa sin träning efter både nivå och dagsform för att få ut ett så bra träningspass som möjligt. Därför tycker vi att den här modellen passar för alla nivåer och ambitioner.

Abilica Premium FC BT finns att köpa här :

Plats nummer 3

Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer

Xterra Fitness FS3.9E

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 166 x 56 x 163 cm
Ståhöjd : kroppslängd + 37 cm
Max användarvikt: 148 kg
Antal Program : 15
Antal Motstånd : 16
Pulsmätare : Ja

Kommentar: Xterra Fitness FS3.9E är en populär mellanklass crosstrainer som vi upplever vara väldigt prisvärd med fina funktioner och en robust konstruktion. Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer kommer med en användarvänlig snygg dubbel LCD-färgad display där man får tillgång till 15 olika träningsprogram och 16 motståndsnivåer. Det här gör att man kan få en stor variation och skräddarsy träningen efter både dagsform och ambition. I displayen kan man övervaka allt i träningen samt få spännande statistik.

Till skillnad från premium modellerna så har den här modellen inte lika många olika tekniska funktioner. Men vill man istället ha en bra renodlad crosstrainer till ett bra pris, för utövare som inte är i behov av allt ”lullull” så är det här i vår mening en bra rekommendation till en bra men inte överdriven träningsmaskin som ändå gör jobbet.

Xterra Fitness FS3.9E finns att köpa här :

Plats nummer 4

Abilica Crosstrainer WinElip Cruise

Abilica WinElip Cruise

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek : 126 x 62 x 150 cm
Ståhöjd : kroppslängd + 32 cm
Max användarvikt: 130 kg
Antal Program : 5
Antal Motstånd : 32
Pulsmätare : Ja

Kommentar: Abilica WinElip Cruise tillhör bland de billigaste crosstrainers på marknaden. Abilica Crosstrainer WinElip Cruise kommer med hela 32 olika motstånd som gör att man ändå får en stor variation och kan anpassa nivån på träningspassen. Träningsdatorn kommer med 5 olika förinställda träningspass som bidrar till att göra träningen roligare med mer motivation för att klara sina mål.

Steglängden är på 32 cm och den kommer trots sitt låga pris med en inbyggd pulsmätare. Vill du hitta en billig och enkel modell som gör jobbet utan massa tilläggsfunktioner så menar vi att Abilica WinElip Cruise är ett bra val.

Abilica WinElip Cruise finns att köpa här :

Gillade du den här träningsartikeln? Läs gärna fler av våra träningsartiklar

Vanliga frågor

En av fördelarna med crosstrainer är att man tränar nästan 80 % av kroppens muskler och tack vare sitt rörelsemönster så ger det också en skonsam träning för leder och knän men även för ryggen.

Muskler som tränas :

 • Ben
 • Bröst
 • Axlar
 • Armar
 • Mage
 • Core

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man ska välja crosstrainer som bland annat prisklass men också vilka funktioner som är önskvärda

 • Display eller inte?
 • Pulsmätning?
 • Front- eller bakdrift?
 • Storlek?
 • Steglängd?
 • Pris?

Steglängd är helt enkelt längden på steget i rörelsen. Ju längre steglängden är desto bättre och effektivare blir träningen.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 37

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *