Bästa Crosstrainer – Bäst i Test 2022 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Träningspartner, Gymgrossisten, Maxpuls & Sportgymbutiken

crosstrainer 2022 - Sportporten.se

Gillar du att träna? Har du svårt att få tid över i vardagen till din träning? Då rekommenderar vi att träna hemma med en crosstrainer. En crosstrainer är en träningsmaskin som blir allt mer populära och du kanske redan har stött på denna effektiva träning förut. Men det finns både billiga och mer exklusiva modeller vilket gör att det kan ibland vara en djungel att hitta en modell som passar för just din ambition. Därför har vi skapat den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra crosstrainer.

Vi kommer inledningsvis att berätta vad en crosstrainer är och vilken träning den ger för din kropp. Sedan kommer vi att berätta skillnaderna mellan olika modeller, framförallt vad du får med en exklusiv modell i jämförelse med en billig crosstrainer. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa crosstrainer 2022 där vi bland annat presenterar populära modeller som Bowflex Max Trainer M8i, Abilica Premium FC BT och Masterfit TP500.

Vår Topp 5 bästa crosstrainer

1

Bowflex Max Trainer M8i

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Abilica Crosstrainer Premium FC BT

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Masterfit Crosstrainer TP500

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Abilica Crosstrainer WinElip Cruise

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vad är en crosstrainer?

Vi måste såklart börja med att berätta vad en crosstrainer är för något. En crosstrainer är en smidigt och effektiv träningsmaskin som blir allt mer populärt på våra gym men även i hemmet. Man kan säga att en crosstrainer har plockat fram det bästa från ett löpband, träningscykel och en trappmaskin.

Eftersom att den här träningsmaskinen passar i stort sätt alla målgrupper, så är det en mycket effektiv träning som i stort sätt tränar hela kroppen samtidigt som den ger både styrka och kondition kombinerat med en träning som även är mjuk och skonsam för kroppen.

Till varje crosstrainer kommer ett svänghjul som börjar snurra med hjälp av pedalerna och handtagen. Svänghjulet omges av magneter som styr motståndet i träningsmaskinen, på så sätt kan du välja motståndsnivå på svänghjulet och anpassa trögheten.

Spela video om Crosstrainer youtube

Vad tränar man med crosstrainer?

En crosstrainer är unik på det sättet att du kombinerar en bra helhetsträning där du i stort sätt tränar upp emot 80% av kroppens muskler i samband med att du också får en mycket bra konditionsträning. Tack vare rörelsemönstret så ger den också en mycket skonsam träning för dina leder, knän och även rygg.

Om vi som exempel jämför med löpning där du belastar med stötar, ojämnt underlag m.m till skillnad från en crosstrainer där du aldrig råka ut för det. Vilket gör träningen mycket snäll och skonsam även om du rehabiliterar. En annan fördel är att det är smidigt och enkelt att kontrollera tempo och nivå på träningspasset då de flesta modeller kommer med olika svårighetsgrader och träningsprogram vilket är ett bra verktyg för att göra träningen roligare.

Crosstrainer

Vilka muskler tränar jag med en crosstrainer?

Med en crosstrainer får man en mycket allsidig träning då man tränar ben, bröst, axlar, armar, mage och core. Inte nog med att det är ett bra verktyg för att få mer muskler men det kan också starkt bidra till en bättre kondition, vilket leder till att man stärker hjärta och lungor samtidigt som det också kan förbättra hållningen.

Crosstrainer gå ner i vikt - Konditionsträning

Crosstrainers är effektiva både för att gå ner i vikt men också för att få en förbättrad kondition. Ett 30 minuters pass förbränner ungefär 150 kalorier på lätt nivå och upp emot 350 kalorier för ett tyngre pass.

Hur väljer man rätt modell?

Det finns olika varianter och typer av crosstrainers även om de flesta ger samma typ av träning. Det finns allt ifrån billiga modeller med bara de grundläggande funktionerna men också exklusiva modeller med påkostade materialval och funktioner. Nedan har vi listat några bra saker att tänka på.

Display

I stort sätt alla modeller som idag tillverkas kommer med någon form av display. Det finns både enklare siffer och textdisplayer där man kan se steg, avstånd, tid m.m. Men det finns också mer påkostade displayer med flera smarta och praktiska funktioner som gör att man får en bättre visualisering över träningen som bland annat motstånd och sträcka vilket kan ge en extra boost och göra träningen roligare.

Bowflex Max Trainer M8i
Display Crosstrainer

Pulsmätning

Många crosstrainers kommer med pulskontroll som oftast mäts via handtaget. Denna information presenteras sedan i displayen. Det här kan vara en bra funktion om man vill mäta progressionen och effektiviteten i träningen som gör att man kan ändra motståndet för att få en lättare eller tuffare nivå.

Frontdrift Eller Bakdrift

Crosstrainers kan antingen vara framdrivna eller bakdrivna. Det har egentligen inte så stor betydelse men om du får välja så är en framdriven modell att föredra då rörelsen blir något planare vilket minskar belastningen på rörelsen.

Storlek

Om du är på jakt efter att köpa en crosstrainer till hemmet så kan det vara bra att ha i åtanke hur stor plats den kommer att ta. Det gäller dels plats runtomkring men också takhöjden.

Det kan såklart vara lockande att köpa en så liten crosstrainer som tar så lite plats som möjligt, men det du ska ha klart för dig om du köper en mindre modell till ytan, som en konsekvens så kan den bli mindre stabil och tåla mindre belastningar. Visst, din träningsmaskin måste få plats men tänk också på att en större crosstrainer kommer vara mer stabil.

Bästa Crosstrainer

Steglängd

När man pratar om crosstrainer så kan stöta på begreppet steglängd. Det innebär helt enkelt längden på steget i rörelsen. Längre steglängd ger en bättre och effektivare träning, precis som när du är ute och går så är det jobbigare och tyngre ju längre steg du tar. Steglängderna varierar men på billigare modeller så ligger steglängden mellan 30 – 40 cm medans de mer exklusiva maskinerna kan erbjuda steglängder över 50 cm.

Finns det praktiska funktioner för att ha denna crosstrainer hemma?

Om man vill hitta en bra crosstrainer att ha hemma så vill man gärna att det ska finnas praktiska transporthjul till modellen. Detta för att det ska vara med praktiskt att flytta undan maskinen när du har tränat klart. Dagens crosstrainers har ofta transporthjul men det kan vara en god idé att ta en extra koll om du är osäker.

Pris Crosstrainer

Priset varierar mycket mellan en billig crosstrainer och en exklusiv modell. Här får du tänka efter lite vad just dina förutsättningar är med din träning och hur ambitiös du vill vara. Vill du hitta en modell i den billiga prisklassen så kommer du att få en enklare träningsmaskin som gör jobbet med en enkel display utan några större funktioner.

En exklusiv modell kommer istället att vara mycket stabilare, ge en bättre träning samtidigt som du får mycket extra funktioner som stor displayskärm, olika träningsprogram m.m. Dessutom är materialvalet i dessa modeller något bättre vilket gör de mer tåliga och framförallt att de håller längre.

Plats nummer 1 : bästa crosstrainer

Bowflex Max Trainer M8i

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 121.7 x 78.2 x 165.6 cm
Ståhöjd : kroppslängd + 38 cm
Max användarvikt: 136 kg
Antal Program : 7
Antal Motstånd : 20
Pulsmätare : Ja

Kommentar: Överst på vår topplista kom Bowflex senaste och påkostade träningsmaskin Bowflex Max Trainer M8i. Många menar på att det här inte är en renodlad crosstrainer vilket stämmer då det här är en hybrid som kombinerar båda positiva träningseffekter mellan en trappmaskin och en crosstrainer.

Bowflex Max Trainer M8i är en mångsidig träningsmaskin som aktiverar 80% mer muskelmassa än en traditionell crosstrainer. Med sina 7 inbyggda program kan du få allt mellan korta intensiva träningspass på 4 minuter för dig som har svårt att få tid i din vardag eller längre 30 minuters pass. Det här gör att du verkligen kan skräddarsy nivån på din träning beroende på ambition, dagsform och tid.

Bowflex Max Trainer M8i kommer med dubbla LCD- / LED-skärmar som förser dig med all viktig träningsstatistik under ditt pass. Du får även en USB-laddning som gör att du till exempel kan ladda till telefon medans du tränar. Dessutom har den här modellen 4 användarprofiler ifall ni är fler som ska använda maskinen. Tack vare sin smarta design så tar den här träningsmaskinen lite plats där måtten är 121.7 x 78.2 x 165.6 cm vilket passar för dig som vill att crosstrainern ska ta mindre plats i hemmet. Bowflex Max Trainer M8i har helt enkelt allt vi önskar i en exklusiv och påkostad modell som vi tror passar för dig som söker det bästa.

Plats nummer 2

Abilica Premium FC BT

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek :  170 x 65 x 183 cm
Ståhöjd : kroppslängd + 42 cm
Max användarvikt: 200 kg
Antal Motstånd : 32
Pulsmätare : Ja

Kommentar: Abilica Premium FC BT är en renodlad premium crosstrainer som vi tror passar för dig som söker hög kvalité i en slitstark maskin. Den här modellen kommer med flera bra och spännande funktioner så att du ska få både en roligt träning men också en extra motivation under ditt pass för att orka de där lilla extra. Abilica Premium FC BT kommer därför med inbyggd dator med bluetooth anslutning som gör att du enkelt kan koppla ihop maskinen med en surfplatta. På det här sättet kan man skapa en egen rutt i Google Maps och följa med med hjälp av Google Streetview för att få en spännande träningsupplevelse.

Abilica Premium FC BT är en robust och påkostad träningsmaskin med förstärkt konstruktion så att den ska vara stabil och tålig under träningen. Steglängden är på hela 51 cm och man kan enkelt justera lutningen på pedalerna för att passa för just dig. Abilica Crosstrainer Premium FC BT kommer med hela 32 motståndsnivåer så att man verkligen kan anpassa sin träning efter både nivå och dagsform för att få ut ett så bra träningspass som möjligt.

Plats nummer 3

Xterra Fitness FS3.9E

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 166 x 56 x 163 cm
Ståhöjd : kroppslängd + 37 cm
Max användarvikt: 148 kg
Antal Program : 15
Antal Motstånd : 16
Pulsmätare : Ja

Kommentar: Xterra Fitness FS3.9E är en populär mellanklass crosstrainer som vi upplever vara väldigt prisvärd med fina funktioner och en robust konstruktion. Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer kommer med en användarvänlig snygg dubbel LCD-färgad display där man får tillgång till 15 olika träningsprogram och 16 motståndsnivåer. Det här gör att man kan få en stor variation och skräddarsy träningen efter både dagsform och ambition. I displayen kan man övervaka allt i träningen samt få spännande statistik.

Till skillnad från premium modellerna så har den här modellen inte lika många olika tekniska funktioner. Men vill du ha en bra renodlad crosstrainer till ett bra pris och för dig som inte är i behov av allt ”lullull” så är det här i vår mening en bra rekommendation till en bra men inte överdriven träningsmaskin som ändå gör jobbet.

Plats nummer 4

Masterfit TP500

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 165 x 62 x 157 cm
Ståhöjd : kroppslängd + 32 cm
Max användarvikt: 135 kg
Antal Program : 12
Antal Motstånd : 16
Pulsmätare : Ja

Kommentar: På jakt efter en enkel, billig och prisvärd crosstrainer? Masterfit TP500 tillhör i vår mening budget crosstrainer som vi tror passar för dig som bara vill ha det enklaste i en träningsmaskin. Den förinställda användarvänliga datorn erbjuder 12 olika träningsprogram med 16 olika motståndsnivåer vilket ger en bra bred variation mellan nivåstegarna. Dessutom kan man lagra 4 olika användarprofiler som bland annat mäter tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning, intensitet m.m. så att man har koll på hur det går med träningen och vilka framsteg man gör.

Den här modellen kommer med långa praktiska handtag, pulsmättning och en steglängd på 40 cm vilket är förhållandevis högt för att vara i den lägre prisklassen. Dessutom kommer Masterfit TP500 med smidiga transporthjul vilket gör att man enkelt kan förflytta den här modellen när man har tränat klart vilket passar bra i hemmet ifall man vill frigöra plats. Det här är helt enkelt vad vi tycker är en billig träningsmaskin som gör jobbet och en bra rekommendation ifall du är nybörjare till crosstrainer och vill börja med en enklare modell som inte kostar allt för mycket.

Plats nummer 5

Abilica WinElip Cruise

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek : 126 x 62 x 150 cm
Ståhöjd : kroppslängd + 32 cm
Max användarvikt: 130 kg
Antal Program : 5
Antal Motstånd : 32
Pulsmätare : Ja

Kommentar: Abilica WinElip Cruise tillhör bland de billigaste crosstrainers på marknaden. Abilica Crosstrainer WinElip Cruise kommer med hela 32 olika motstånd som gör att du har stor variation och kan anpassa nivån på träningspassen. Träningsdatorn kommer med 5 olika förinställda träningspass som bridrar till att göra träningen roligare med mer motivation för att klara sina mål.

Steglängden är på 32 cm och den kommer trots sitt låga pris med en inbyggd pulsmätare. Vill du hitta en billig och enkel modell som gör jobbet utan massa tilläggsfunktioner så menar vi att Abilica WinElip Cruise är ett bra val.

Gillade du den här träningsartikeln? Läs gärna fler av våra träningsartiklar

Vanliga frågor

En av fördelarna med crosstrainer är att man tränar nästan 80 % av kroppens muskler och tack vare sitt rörelsemönster så ger det också en skonsam träning för leder och knän men även för ryggen.

Muskler som tränas :

 • Ben
 • Bröst
 • Axlar
 • Armar
 • Mage
 • Core

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man ska välja crosstrainer som bland annat prisklass men också vilka funktioner som är önskvärda

 • Display eller inte?
 • Pulsmätning?
 • Front- eller bakdrift?
 • Storlek?
 • Steglängd?
 • Pris?

Steglängd är helt enkelt längden på steget i rörelsen. Ju längre steglängden är desto bättre och effektivare blir träningen.

Vår Topp 5 Crosstrainer Bäst I Test

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 37

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.