Squashskor – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten, Salming

Squashskor 2023 - Sportporten

Gillar du att spela squash? Varför inte förbättra ditt spel genom att investera i ett par grymma squashskor? Squash är en mycket fysiskt ansträngande racketsport som ställer höga krav på snabba rörelser med mycket fotarbete. Med rätt skor kommer man som utövare att få ett bra hjälpmedel till att komma snabbare till bollen och därmed en enklare väg till att vinna matcherna.

I den här artikeln kommer vi att prata om squashskor och gå igenom vad som kan vara bra att veta för att hitta de bästa squashskorna som passar för just ditt spel och ambition. Vi kommer inleda med att berätta om squashskor och hur de bidrar till att göra dig till en bättre squashspelare. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa squashskor herr, dam, barn och junior. Vi kommer bland annat att prata om populära squashskor från Salming. Vill du dessutom hitta ett par bra billiga squashskor? Vi kommer även att utse våra favoriter till bästa billiga squashskor för damer och herrar.

Våra favoriter bästa Squashskorna

Bästa Squashskor Herr

Salming Recoil Kobra

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Bästa Squashskor Dam

Salming Kobra 3 Women

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Bästa Squashskor Barn & Junior

Salming Rival Kid

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Billiga Squashskor Herr

FZ Forza Tarami Men

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Billiga Squashskor Dam

FZ Forza Talia Women

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Skor squash

Squashskor är speciellt tillverkade som ett bra hjälpmedel för att man ska kunna prestera ännu bättre squash. Genom att tillverka skor som är optimerade för både underlaget och rörelsemönstret i squash så kommer squashskorna hjälpa utövaren att ta sitt spel till nästa nivå. Dessutom är dessa skor konstruerade för att vara mer skonsamma och komfortabla samtidigt som de också minskar belastningen för fötterna vilket i sin tur förebygger onödiga skador och slitage.

Med rätt racketskor kommer man att kunna förflytta sig bättre och kvickare för att kunna positionera sig snabbare till nästa slag. Om skorna ger rätt grepp mot underlaget så kommer man att få en bättre stabilitet som i sin tur resulterar i att det blir lättare att träffa bollen rätt samtidigt som det kommer generera bättre kraft och precision i slagen. 

Underlaget i squash

Squash spelas i regel inomhus på lamellträ vilket ofta är samma underlag som man stöter på i en vanlig gympasal. Squashskor är därför anpassade för det här underlaget så att man ska få ett optimalt grepp och en bra stabilitet. Är sulorna anpassade för underlaget kommer det bli enklare att skjuta ifrån vilket ger en bättre explosivitet för att snabbare förflytta sig till nästa slag vilket är mycket viktigt i squash.

Squashskor framställs dessutom ofta med ljusa sulor, detta för att skorna inte ska lämna onödiga märken på squashplanen. Det är inte bra om man spelar squash med sina utomhusträningsskor med mörk sula, då det kommer lämna fula märken och förstöra underlaget.

squashplan

Rörelsemönster i squash

När man spelar squash så rör man sig med mycket kvicka rörelser, men inte bara fram och tillbaka längs planen utan även i sidled. Det här ställer krav på racketskor med maximal smidighet vilket gör att squashskor ofta är lätta i vikt och med en förstklassig flexibilitet. Dessutom kan även hopp vara inkluderat och man kan behöva skor som har en bra dämpning.

Därför tillverkas squashskor för att klara av dessa rörelser dels för att man som spelare ska kunna förflytta sig bättre på squashbanan men också för att förebygga onödiga skador och slitage emot fötterna. Fotarbetet är en otroligt viktig del i squash och det kommer bli stor skillnad att nå fram till squashbollarna och vinna kluriga bolldueller om man har rätt skor som är optimerade för just squash.

Squash med andra racketskor

Kan man spela squash med racketskor som egentligen är avsedda för andra racketsporter? För att reda ut det här måste vi kolla på rörelsemönstret och underlaget i andra racketsporter. Närmast squash finner vi först och främst badminton som i stort sett har indentiskt rörelsemönster och underlag som squash. Skillnaden är att i badminton har man något mer hopp vilket gör att badmintonskor har ett mer förstärkt hälparti för att ge en bättre dämpning. Men med det sagt så tycker vi att det går det bra att spela squash med badmintonskor.

Tittar vi sedan på padelskor och tennisskor så skiljer sig både rörelsemönstret och framförallt underlaget väldigt mycket i dessa sporter. Därför rekommenderar vi inte att spela squash med padel- eller tennisskor.

Squash med vanliga träningsskor

Först och främst, som även har nämnts ovan, så är det INTE bra att spela squash med ett par träningsskor avsedda för utomhusbruk då de kan lämna fula märken på squashplanen. Dessutom är vanliga träningsskor inte uppbyggda för att klara av de snabba och kvicka sidoförflyttningarna vilket i sin tur kommer leda till att man sliter ut skorna snabbare samt att risken finns att man kan åka på dumma skador.

Vanliga träningsskor är också något tyngre i vikt vilket gör att dessa skor kommer bli klumpiga vilket resulterar i att man inte kommer kunna förflytta sig lika snabbt, men med det sagt om man bara ska spela squash nån enstaka gång så går det bra med vanliga träningsskor. Men men det sagt så rekommenderar vi såklart att man spelar squash med ett par skor avsedda för squash.

Squashskor

Sammanfattning

Squashskor är tillverkade för att vara optimerade för sporten squash genom att vara anpassade för rörelsemönstret samt underlaget som man spelar squash på. Med rätt racketskor kommer man kunna förflytta sig snabbare och kvickare samtidigt som de ger ett bättre grepp emot underlaget som förbättrar stabiliteten. De här bidrar till att man får lättare att röra sig mer effektivt och ett bra verktyg för att vinna matcherna. Tack vare att squashskor är tillverkade för rörelsemönstret i sporten så blir skorna mer komfortabla och bekväma att spela i samtidigt som de minskar risken för skador och onödigt slitage.

Vår vinnare: Bästa squashskor herr

Salming Recoil Kobra

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Modell : Herr / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Vill du hitta ett par riktigt bra squashskor för herrar? Då tycker vi att Salming Recoil Kobra är ett bra val. De här squashskorna är utrustande med en Recoil-mellansula vilket ger bra responsiv dämpning vilket skaparen bra komfort och stabilitet. Den här modellen väger bara 304 gram vilket ger mycket lätta och kvicka skor som kommer göra rörelseförflyttningarna smidigare och mindre energikrävande.

Yttersulan består av HexaGrip som kommer ge ett utmärkt grepp om underlaget som både bidrar till en bättre stabilitet men som också gör frånskjuten mer effektiva vilket innebär att du kommer få hjälp att komma snabbare fram till nästa position. De här skorna fungerar utmärkt till squash men fungerar även bra till andra inomhussporter på liknande underlag som till exempel badminton, pickleball eller varför inte innebandy.

Spela video om Salming Recoil Kobra youtube

Vår vinnare: Squashskor Dam

Salming Kobra 3 Women

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Modell : Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Är du på jakt efter ett par riktigt snygga och stilrena squashskor för damer? Då rekommenderar vi Salming Kobra 3 som är unika dam squashskor som kombinerar en bra stabilitet, god dämpning men framförallt en låg vikt på bara 265 gram vilket gör att dessa lätta skor kommer tillåta utövare att spela snabb och kvick squash. Mellansulan har ett responsivt material Recoil Energy Rebound Foam som ger en exceptionellt skön dämpning men också extra energi i frånskjutet vilket vi menar på är extra bra i långa tunga bolldueller.

I Hälpartiet har Salming lagt in ett extra dämpande material SoftFOAM som har hela 70% bättre stötupptagningsförmåga än vanlig EVA vilket är skonsamt och bekvämt mot fötterna. Kobra 3 kommer med Salmings Hexagrip vilket bidrar till ett mycket bra grepp på squashbanan vilket gör att man som spelare kommer kunna förflytta sig snabbare och mer effektivt under spelet.Vi rekommenderar Salming Kobra 3 Women till alla typer av damspelare oavsett nivå som är på jakt efter hög kvalité men också ett par skor som bidrar till förbättrat spel.

Vår vinnare: Squashskor Barn & Junior

Salming Rival Kid 2023

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Modell : Junior / Barn / Dam
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Vill du hitta ett par bra squashskor till ditt barn? Då kan vi tipsa om Salming Rival Kid 2023 som  är tillverkad för inomhusidrott och då bland annat squash, men som också fungerar för andra typer av inomhussporter vilket gör att din junior även kan ha de här skorna på till exempel skolidrotten.

Vi börjar med ovandelen som är utrustad med luftig och fräsch mesh vilket bidrar till att skorna får en bra andningsförmåga. Mellansulan har fått slitstarka förstärkningar som bland annat bidrar till att ditt barn får lättare och mer kvicka rörelseförflyttningar samtidigt som de ger ett bättre stöd och stabilitet vilket i sin tur kan minska risken för onödiga skador. Det här kan vara extra önskvärt speciellt i squash där man gärna vill ha en bra stabilitet speciellt vid snabba förflyttningar.

På yttersulan har Salming applicerat ett Hexagon mönster som bidrar till ett bättre grepp vilket är önskvärt vid snabba bolldueller. Den här typen av mönster passar bra för all typ av inomhusidrott och inte bara squash. 

Vår vinnare: Billiga Squashskor Herr

FZ Forza Tarami Men

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Modell : Herr / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Söker du efter ett par billiga och prisvärda squashskor för herrar? Då tycker vi att FZ Forza Tarami Men är ett bra val. Det här är i grunden ett par badmintonskor men då rörelsemönstret och underlaget är så pass lika i sporterna så menar vi på att de här skorna även fungerar bra till squash. FZ Forza Tarami Herr kommer med X-Tech och Lat teknologier vilket betyder att skorna ger en mycket bra stabilitet men också flexibilitet som är önskvärt så att man lättare kan komma rätt till slaget.

Sulan ger ett mycket bra grepp på planen vilket underlättar för smidigare och snabbare förflyttningar. Forza Tarami Herr har också en god dämpning i hälpartiet vilket ger ett skönt stöd speciellt vid hopp. De här squashskorna passar alla typer av herrar som vill hitta en bra och billig squash sko oavsett nivå eller ambition.

Vår vinnare: Billiga Squashskor dam

FZ Forza Talia Women

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Modell : Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: FZ Forza Talia Women är i vår mening billiga och prisvärda squashskor för damer. FZ Forza Talia Women är i grunden badmintonskor men vi tycker att de fungerar precis lika bra till squash då sporterna är så pass lika. De här skorna erbjuder en fin kombination av både bra grepp och en flexibilitet som kommer bidra till en mer effektiv och snabbare förflyttning på squashbanan. De här squashskorna är bekväma med god komfort samtidigt som de också ger en bra andningsförmåga för att hålla fötterna svala.

Tack vare sin design och konstruktion så tycker vi att de här skorna även bra för andra racketsporter förutom till badminton även för pingis och pickleball där underlaget är av samma karaktär. FZ Forza Talia Women är vår rekommendation till bra billiga squashskor för damer.

Gillade du den här artikeln om squash? Då kan vi även passa på att rekommendera vår artikel om squashracket
Vill du dessutom läsa mer om svensk squash? Klicka här för att komma till svenska squashförbundet

Vanliga frågor

Squashskor är anpassade både för underlaget och rörelsemönstret i squash. Det innebär att man som spelare kommer få ett bättre grepp på underlaget samtidigt som skorna bidrar till en bättre och mer effektiv rörelseförflyttning samtidigt som de ger en bättre stabilitet.

Om man bara ska spela squash nån enstaka gång så tycker vi att det går det bra med vanliga träningsskor, dock ska man tänka på att de inte får ha svart sula då det kommer lämna fula märken på squashbanan.

Våra favoriter squashskor bäst i test

Utgången modell

Salming Hawk Court Jr

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Modell : Junior / Barn / Dam
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Vill du hitta ett par squashskor till din junior? Salming Hawk Court Junior är barn squashskor som är tillverkad både för squash men som också fungerar för andra typer av inomhussporter vilket gör att din junior även kan ha de här skorna på till exempel skolidrotten.

Salming Hawk Court Jr är tillverkad med en slitstark PU-överdel, en lättvikts EVA-mellansula och en Hexagonmönstrad yttersula för att stimulera fotens naturliga rörelser vilket gör att de här barn squashskorna mycket bekväma för ditt barns fötter men också tillverkad för att förebygga skador.

Salming Hawk Court Junior är otroligt lätta då de bara väger 222 gram vilket gör den till ett par extremt kvicka och smidiga skor. Hawk Court kommer med teknologierna RollBar och Hexagrip vilket dels ger optimalt grepp på banan kombinerat med extra bra grepp i vändningarna och frånskjuten som gör att din junior kommer kunna ta sin squash till nästa nivå.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster: 15

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *