Sök

Bästa Probiotikan – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, Cdon & Gymgrossisten

Bästa probiotikan 2024 - Sportporten

På jakt efter bästa probiotikan? Då har du kommit helt rätt. Om du ibland har matsmältningsbesvär, magont eller förstoppning så kan probiotika bidra med nyttiga bakterier som är bra för mage och tarmflora.

Vi valde ut 6 st olika probiotika från välkända svenska fitnessbutiker och apotek med bra rykte, innehåll och kundrecensioner som vi sedan testade och jämföra. Vi krönte vår vinnare till Healthwell Probiotic Vital bäst i test probiotika med hög kvalité på innehållet, många bakteriestammar och bakterier samt bra tillsatt innehåll, till vad vi tycker är ett bra pris per portion.

Idag får vi tyvärr i oss mycket industriproducerad mat och mycket konserveringsmedel vilket tyvärr kan leda till en sämre bakteriebalans i kroppen. Probiotika bidrar med att skapa en balans mellan ”bra” och ”dåliga” bakterier i tarmfloran samtidigt som de kan minska PH-värdet vilket ger skydd mot skadliga bakterier. De största fördelarna med probiotika är bland annat :

probiotika bäst i test

Ofta får vi i oss mycket probiotika naturligt genom varierad kost men för personer som har svårt att äta den här typen av kost eller ifall man ofta har problem med tarmfloran så kan ett probiotiskt kosttillskott vara att föredra.

Men de finns flera olika probiotiska tillskott på marknaden och är man ny till den här typen av kosttillskott så är det kanske inte helt lätt att veta vilken probiotika som passar bäst för just en själv. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi först går igenom vad probiotika är och vad som kan vara bra att ha i åtanke så man väljer rätt tillskott.

Vårt Probiotika test

I vår bedömning har vi bland annat tagit hänsyn till :

Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika probiotika på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten för att testa samtliga och vi tror inte vi skulle må speciellt bra eller kunna ge en rättvis bedömning om vi prövade fler. Om det däremot är någon produkt som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna

Plats nummer 1 : bästa probiotikan

Healthwell Probiotic Vital

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Bakterier: 10 miljarder
Antal Stammar : 7
Form : Kapslar

Kommentar : Healthwell Probiotic Vital från svensk kosttillskott kommer med 10 miljarder mjölksyrabakterier med 7 olika stammar. Den här produkten håller hög kvalité då kapslarna har tillsatt prebiotiska fibrer som är bra för att froda bakterierna och få de att överleva bättre. Vi finner även de vanligaste bakteriestammarna som laktobaciller, bifidobakterier och streptokocker. I probiotic vital har healthwell bland annat tillsatt vitamin C (bra för immunförsvaret) , inulin och FOS.

Probiotic Vital bäst i test probiotika
mjölksyrabakterier bäst i test

Kapseln är syrasäkrad vilket innebär att de bättre överlever transporten genom magsäcken och ner i tarmen. Som ett plus i kanten har de även symbolen vegetarian friendly vilket innebär att de är tillverkade från vegetabilier. Rekommenderad dosering är 1 kapsel om dagen i samband med måltid.

Helt enkelt en probiotika med hög effekt, innehåller prebiotiska fibrer och ett välbalanserat innehåll i förhållande till bakterier och stammar till vad vi tycker är en bra prislapp.

Healthwell Probiotic Vital finns att köpa här :

Plats nummer 2

Healthwell Probiotic Premium

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Antal Bakterier: 20 miljarder
Antal Stammar : 16
Form : Kapslar

Kommentar : Om du är på jakt efter en högdoserad probiotika med många stammar så kan vi rekommendera Healthwell Probiotic Premium. Denna produkt innehåller hela 20 miljarder bakterier och 16 olika stammar från bland annat lactobacillus, bifidobakterier och streptokocker vilket är de vanligaste stammarna. Man har även tillsatt Vitamin C vilket är bra för immunförsvaret och Vitamin B som är bra för slemhinnor.

Healthwell Probiotic Premium
Healthwell Probiotic Premium

Något som vi verkligen gillar med den här produkten är att det även är en synbiotika då man har tillsatt prebiotika vilket fungerar som en slags föda för de goda bakterierna. Kapslarna är säkrade för att 90 % av alla bakterierna ska överleva transporten genom magsyran och in i tarmsystemet. Även burken har ett inre membran som garanterar att burken försluts kombinerat med ett torkmedel i locket som förhindrar fukt vilket gör att bakterierna inte tappar sin effekt.

Rekommenderad dosering är 1 kapsel om dagen tillsammans med ett glas vatten. Som ett plus i kanten är produkten även vegetarian friendly vilket innebär att produktens innehåll är växtbaserad och även lämplig för veganer. Prislappen kanske är något högre än konkurrenterna men kvalitén tycker vi är bland de högsta på marknaden för ett högdoserad och effektiv probiotika.

Healthwell Probiotic Premium finns att köpa här :

Plats nummer 3

Puori Probiotika & Prebiotika SB3

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Antal Bakterier: 13 miljarder
Antal Stammar : 2
Form : Pulver

Kommentar : Om du istället vill ta din probiotika i pulver så kan vi rekommendera denna produkt från Puori. Puori Probiotika & Prebiotika SB3 innehåller 13 miljarder bakterier och en kombination av 2 stammar från bifidobacterium och Lactobacillus fermentum med 200mg tillsatt vitamin C. Som namnet antyder innehåller den här probiotikan även prebiotika vilket är bra för att göda de goda bakterierna i tarmen.

Puori Probiotika & Prebiotika SB3 test

Till skillnad från de flesta typen av dessa tillskott som kommer i kapselform så kommer den här istället som pulver i portionspåsar i form av stickor. Man tar en sticka pulver om dagen som löses upp i 1 dl vatten och ska helst drickas i samband med måltid. Vi upplevde innehållet lättlösligt där det blandade sig lätt med vätskan och produkten är ej smaksatt vilket gör det enkelt att få i sig.

Vi tycker att Puori Probiotika & Prebiotika SB3 har en hög dosering men kanske något få stammar och något dyrare om man kollar på pris i förhållande till antalet portioner. Därför tycker vi inte riktigt den här produkten kommer upp i samma klass rent innehållsmässigt som en del andra produkter på marknaden utan vi menar på att den här produkten är mest gjort ifall man har svårt för kapslar och föredrar pulver.

Puori Probiotika & Prebiotika SB3 finns att köpa här :

Plats nummer 4

Probiotic Active

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Antal Bakterier: 10 miljarder
Antal Stammar : 7
Form : Kapslar

Kommentar : Probiotic Active som namnet avslöjar är anpassad för personer med aktiv livsstil. Den är på många sätt lik Healthwell Vital ovan då den innehåller 10 miljarder bakterier från 7 olika stammar. De sju stammarna består bland annat av de vanligaste : laktobaciller, bifidobakterier och streptokocker.

Probiotic Active 1
Probiotic Active

Kapseln är syrasäkrad vilket innebär att de flesta bakterierna är skyddade så de inte förstörs av magsyran utan kan överleva hela vägen ner i tarmen. Som ett plus i kanten är även burken konstruerad för att bibehålla hållbarheten i kapslarna ytterligare. Som ett plus i kanten har Probiotic Active fått en ”vegetarian Friendly” certifiering vilket innebär att innehållet är växtbaserat och lämplig även för veganer.

För att sammanfatta tycker vi att Probiotic Active från Svenskt kosttillskott har ett bra innehåll och passar för personer som lever en aktiv livsstil till vad vi tycker är en bra prislapp per kapsel.

Probiotic Active finns att köpa här :

Plats nummer 5

Holistic LactoVitalis Pro

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Antal Bakterier: 20 miljarder
Antal Stammar : 12
Form : Kapslar

Kommentar : Holistic LactoVitalis Pro är ett högdoserat probiotika då det innehåller 20 miljarder bakterier från hela 12 olika stammar vilket är bland de högre på marknaden. LactoVitalis Pro har dessutom tillsatt vitamin C som är bra för immunsystemet samt riboflavin vilket är bra för att slemhinnor.

Holistic LactoVitalis Pro
Holistic LactoVitalis Pro

Holistic har använt sig av en patenterad process i kapslarna vilket bidrar till att de skyddar bakterierna för magsyra så de når hela vägen ner i tarmen vilket gör dem effektiva. Den här produkten är även bra för veganer. Vi tycker att den här produkten är väldigt lik premium probiotikan från Healthwell med skillnaden att den här har något färre stammar samtidigt som Holistic LactoVitalis Pro faktiskt är något dyrare.

Holistic LactoVitalis Pro finns att köpa här :

probiotika barn bäst i test

Holistic LactoVitalis Kids

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Antal Bakterier: 3 miljarder
Antal Stammar : 6
Form : Tabletter

Kommentar : Om du är på jakt efter en probiotika till ditt barn så kan vi rekommendera Holistic LactoVitalis Kids. Det är inte alla barn som kan svälja kapslar så därför kommer den här produkten istället som tuggtabletter med citronsmak som ska göra det lättare för barn som behöver få i sig probiotika.

Holistic LactoVitalis Barn Bäst i Test
probiotika Barn bast i test

Holistic LactoVitalis Kids innehåll är anpassat för barn då det innehåller 3 miljarder bakterier från 6 olika stammar. Dessutom har man tillsatt vitamin C som är bra för immunförsvaret. 

Tuggtabletterna är små till storleken vilket gör de enkla att få i sig och som ett plus i kanten upplever vi citronsmaken mycket god men inte för stark vilket vi tror gör att barn kommer gilla LactoVitalis Kids.

Rekommenderad dosering är 1 tablett om dagen. Helt enkelt en bra probiotika för barn med svag dosering men ändå många stammar med tuggtabletter i citronsmak som är enkel för barn att få i sig.

Holistic LactoVitalis Barn finns att köpa här :

Vad är probiotika?

Vi måste såklart inleda med att berätta vad probiotika är. Probiotika består faktiskt av levande mikroorganismer som finns i tarmen och kan stödja allt från mental hälsa till immunförsvaret, helt enkelt nyttiga bakterier som är bra för magen och tarmfloran. 

Probiotika finns i en del mat som bland annat grönsaker, yoghurt, kimchi eller kombucha men om man har svårt för den här typen av kost så kan ett probiotisk kosttillskott vara att föredra, speciellt om man har svårt att äta varierad kost eller ofta äter industriproducerad mat.

bästa probiotikan

Vilka egenskaper ska man kika efter i probiotika?

De finns flera olika probiotiska tillskott på marknaden och det är kanske inte helt lätt att veta vilket tillskott man bör köpa. Nedan listar vi ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke så man väljer rätt typ av tillskott :

Mängd bakterier

När man ska leta efter en bra probiotika så kommer man förmodligen att stöta på begreppet antalet levande bakterier som mäts i CFU (colony forming unit). Om man inte har så mycket syntom så tycker vi att man bör börja med en lättare dos som inte överstiger 10 miljarder bakterier för att sedan trappa upp. Det absolut viktigaste är att inte överdosera, speciellt i början.

Bakteriestammar

När det kommer till vilken bakteriestamm man bör välja så är det en individuell fråga och beror på vilka bakterier som skapar obalans i ens kropp. Lactobacillus och Bifidobacterium är de vanligaste på marknaden och har genom studier visats vara de mer effektiva stammarna. Vi tycker att man även bör kika på en probiotika som har fler än 2-3 stammar för att öka chansen att hitta stammarna som passar för just din kropp. Många produkter har även tillsatt Vitamin C vilket är bra för immunförsvaret.

Vad är prebiotika?

Ett annat begrepp som man förmodligen kommer stöta på är prebiotika. Det här är fibrer som bidrar till att göda probiotiska bakterier i tarmen. Förutom att göda tillväxten av nyttiga bakterier så kan även prebiotika göra så att maten rör sig bättre genom tarmen, förbättrar PH värde och även bidrar till ett bättre upptag av viktiga mineraler. Många av de bättre probiotiska kosttillskotten på marknaden innehåller även prebiotika.

Probiotika bäst i test

Bakterieöverlevnad

Probiotiska tillskott är ofta känsliga för magsyra och man vill därför gärna välja kapslar eller tabletter som har en förmåga att nå tarmen intakt. Därför rekommenderar vi att kika efter syrabeständiga kapslar som klarar av magsyran och bryts ned när de väl når tarmen vilket gör de mer effektiva.

Form

Idag är det vanligast att probiotika kommer i kapselform men för personer som har svårt att svälja kapslar finns det tack och lov även en del produkter i pulverform eller tabletter. Många barn kan ha speciellt svårt för just kapslar så därför finns faktiskt probiotika för barn som oftast är i smaksatt tablettform.

Vad är skillnaden mellan probiotika & mjölksyrabakterier?

Det är vanligt att många förväxlar probiotika och mjölksyrabakterier som samma sak, men de är det faktiskt inte. Det kryllar av många olika mjölksyrabakterier men alla kategoriseras inte som probiotika. Mjölksyrabakterier är inledande i släkten, stammar och familjer där olika stammar kan ha väldigt olika egenskaper. Medans probiotika istället är ett samlingsnamn för goda bakterier av vissa stammar som genom studier ha visats ha positiva hälsoeffekter.

Vanliga frågor om Probiotika

Probiotika bidrar med nyttiga bakterier som är bra för mage och tarmflora.

Prebiotika här är fibrer som bidrar till att göda probiotiska bakterier i tarmen. Förutom att göda tillväxten av nyttiga bakterier så kan även prebiotika göra så att maten rör sig bättre genom tarmen, förbättrar PH värde och även bidrar till ett bättre upptag av viktiga mineraler

Ja, det finns probiotika som är anpassade för barn

Våra favoriter bästa probiotika

1

Healthwell Probiotic Vital

Healthwell Probiotic Vital

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Healthwell Probiotic Premium

Healthwell Probiotic Premium

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3

Probiotika & Prebiotika SB3

Puori Probiotika & Prebiotika SB3

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

4

Probiotic Active

Probiotic Active

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

5

Holistic LactoVitalis Pro

Holistic LactoVitalis Pro

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Holistic LactoVitalis Kids

Bästa Probiotikan Barn

Holistic LactoVitalis Kids

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa probiotikan? Läs gärna fler av våra kosttillskott

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 9

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *