Bästa Motionscykeln – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Träningspartner, Gymgrossisten, kraftmark, maxpuls & Sportgymbutiken

Bästa Motionscykel 2023 - sportporten

Tycker du om motionsträna med cykel? Varför inte investera i en motionscykel för hemmabruk? Men det finns en hel djungel mellan olika modeller och det kanske inte är helt lätt att välja rätt träningscykel, så därför har vi skapat den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta den bästa motionscykeln 2023.

Vi kommer inleda med att berätta om olika typer av träningscyklar, vad som skiljer de åt och vad som kan vara bra att tänka på för att välja rätt motionscykel. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista bästa motionscykel 2023 där vi förklarar varför Abilica Premium UB BT hamnade på vår förstaplats men där vi också pratar om modeller som Abilica Voyage BT och Masterfit TP200.

Det är skillnad på motionscyklar och spinningcyklar, vi kommer att förklara vad skillnaden är längre ner i artikeln. Men är du redan nu vet vad skillnaden är och istället på jakt efter en spinningcykel så läs då vår artikel om att hitta den bästa spinningcykeln.

Vår Topp 5 bästa motionscykeln

1

Abilica Motionscykel Voyage BT

Abilica Voyage BT

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Masterfit TP 900

Masterfit TP900

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

masterfit Motionscykel tp200

Masterfit TP200

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Abilica WinMag Cruise

Abilica WinMag Cruise

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

5

Nordic Motionscykel Nordic 205

Nordic 205

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Hur tränar man med en motionscykel?

Att cykla på en motionscykel ger enligt oss en mycket bra och rolig träning, dels så får man en god konditionsträning som stärker både hjärta och lungor. Men också en bra muskelträning för främst lår, vader och rumpa. Det här gör att man får en bra allround träning med både kondition och muskler samtidigt som det bidrar till att förbättra sin hälsa vilket leder till att man får ett bättre humör i vardagen.

Förbränning

Hur mycket förbränner jag under ett pass med motionscykeln? Det är givetvis individuellt men ett hårt 30 minuters pass så förbränner man lite drygt 330 kalorier vilket gör det till en effektiv och bra träningsform ifall man vill ha ett bra hjälpmedel till att gå ner i vikt och förbränna kalorier.

Motionscykel hemma och inomhus

Dagens motionscyklar är ofta mycket praktiska med bland annat transporthjul och en lättare vikt för att passa bättre i hemmet vilket möjliggör att man kan flytta undan cykeln när man har tränat klart. Under vintern är det många som känner abstinens när snön kommer och man får ställa undan utomhuscykeln. Men med en motionscykel kan man ju faktiskt träna inomhus.

Bästa Motionscykeln

Fördelar med motionscykel

Det finns många fördelar med motionscyklarna. Förutom de mest självklara att man får en förbättrad kondition och muskler men också en bra bidragande träning till att gå ner i vikt. Nedan har vi listat vad vi tycker är de största fördelarna:

Olika typer av träningscyklar

När det kommer till träningscyklar så är de 3 vanligaste varianterna:

Upprätt motionscykel

Den klassiska träningscykeln där man sitter precis som på en vanlig cykel. Denna klass träningscyklar kommer ofta med exklusiva displayer och roliga tilläggsfunktioner.

Nordic Motionscykel Nordic 100

Liggande motionscykel

I en liggande träningscykel så är man mer tillbaka lutad där man även har ett ryggstöd. Det här är en lite snällare och mer skonsam träningsmaskin som är populär bland utövare som lätt får ont i ryggen. Det här är därför en bra motionscykel för äldre

Liggande träningscykel

Spinningcykel

Du har säkert stött på spinningcyklar om du någon gång gått på ett spinning pass. Den här modellen liknar mer en vanlig cykel där svänghjulet är direktkopplat med kedja eller rem till pedalerna som gör det jobbare att trampa igång cykeln.

Spinnincykel

Motionscykel eller spinningcykel?

Den stora skillnaden mellan motionscyklar och spinningcyklar är att svänghjulet i spinningcykeln är kopplad på en rem eller kedja för att efterlikna vanlig cykling. Spinningcykeln är därför mer stabil och robust vilket gör att den typen av cykel tål mycket mer. Spinningcyklar kräver ingen strömförsörjning och har ofta olika motståndsnivåer. Däremot så brukar renodlade motionscyklar komma med mer tilläggsfunktioner för en roligare träning samtidigt som den också kan vara en något mer skonsam träning med skönare sadlar m.m.

För att sammanfatta så tycker vi att spinningcykeln passar något bättre för intensiv och explosiv träning medans motionscyklar är mer komfortabla som lönar sig till längre och mindre intensiva träningspass.

Användarvikt

I stort sätt alla motionscyklar har en specifik maximal användarvikt, det här handlar inte bara om säkerhet utan det kan också skvallra lite om hur bra kvalitén är på cykeln samt hur stabil och robust modellen är.

Motstånd

Det finns olika typer av motstånd till motionscyklar där exklusiva träningscyklar har magnetiskt motstånd vilket ger en skönare upplevelse och blir tystare vid träning. I jämförelse med billiga motionscyklar som använder sig av bromsband eller luftmotstånd.

Vikt på svänghjul

En tyngre vikt på svänghjulet ger ofta mer stabilitet samt en skönare träningsupplevelse och de här kan också berätta lite om hur bra motionscykeln är. De tyngre svänghjulen hittar vi därför oftast i de mer exklusiva modellerna.

motionscykel

Display & Funktioner

En del cyklar kommer med roliga och användarvänliga displayskärmar som kan erbjuda både lätta och utmanande träningsprogram. Dessutom så kan displayerna presentera praktiskt information som tid, längd, kaloriförbräning m.m. En del modeller kommer också med pulsmätning så att man kan hålla koll på nivån under träningspasset.

Tekniken går framåt inom alla träningsmaskiner och med exklusiva modeller brukar tillverkarna kunna erbjuda egna programvaror så du kan koppla ihop motionscykeln med din telefon, surfplatta eller dator för att få bättre statistik och resultat från din träning. Det har till och med gått så långt att du kan med vissa motionscyklar få en simulering och presenterat av en riktig cykeltur på en skärm.

Pris - Kvalité

Som du kanske förstått så skiljer sig priset åt på billiga motionscyklar och mer exklusiva modeller. När du ska välja ut den bästa motionscykeln så tycker vi att du ska tänka ut vilka mål och hur ambitiös du vill vara med din träning. Exklusiva träningscyklar är i regel tillverkade i ett bättre material och roliga spännande funktioner som kommer kunna ge en extra boost i din träning. Dessutom är denna kategori motionscyklar mer robusta, tåligare vilket gör att de kommer att hålla längre. Men är du däremot ute efter att bara köpa en enkel billig motionscykel som gör jobbet utan massa funktioner så finns det även där ett stort utbud.

Plats nummer 1

Abilica Motionscykel Voyage BT

Abilica Motionscykel Voyage BT

4.8/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 95 x 51 x 143 cm
Max användarvikt: 200 kg
Vikt Svänghjul : 8 kg
Antal Program : 14
Antal Motstånd : 32
Display : Ja

Kommentar: På jakt efter bästa motionscykeln 2023? Då tipsar vi om Abilica Voyage BT är enligt oss en mycket bra och prisvärd motionscykel. Abilica Motionscykel Voyage BT kommer med hela 14 förinställda program och 32 olika motståndsnivåer av servo-magnet vilket gör att man verkligen kan skräddarsy sitt träningspass med både kortare intensivare pass som långa uthålliga pass.

Abilica Motionscykel Voyage BT har en lätthanterlig inbyggd dator där man får bra statistik presenterad och en bra överblick hur det går i passet. En extra rolig funktion är att man enkelt kan koppla ihop sin telefon eller surfplatta för att sedan simulera en helt egen rutt i Google Maps som man sedan kopplar till Google StreetView vilket gör att man kan se vart man cyklar.

För att ge en fingervisning om god kvalité så ligger maxvikten ligger på 200kg och svänghjulet har en vikt på hela 8kg i en kraftfull och stabil konstruktion som tål mycket.  Abilica Motionscykel Voyage BT är en bra och vi skulle även säga prisvärd modell för dig som vill ha en bra konstruktion med roliga funktioner men utan att ligga i översta prisklassen.

Plats nummer 2

Masterfit TP 900

Masterfit TP 900

4.9/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 122 x 61 x 154 cm
Max användarvikt : 150 kg
Vikt Svänghjul : 7 kg
Antal Program : 12
Antal Motstånd : 32
Display : Ja

Kommentar: Masterfit TP 900 är enligt oss är en exklusiv och påkostad träningscykel. Den här modellen kommer med ett motoriserat magnetiskt motstånd på hela 32 motståndsnivåer vilket gör att man verkligen kommer kunna anpassa sitt träningspass oavsett nivå och dagsform. Det här motståndet ger inte bara en jämn upplevelse utan är också mycket tyst vilket kan vara önskvärt för träning i hemmet.

TP900 har en användarvänlig inbyggd dator som visar allt man behöver som tid, avstånd, hastighet, kaloriförbrukning, hjärtfrekvens och steg per minut. Den kommer med hela 12 förinställda program vilket vi tycker ger en bra variation i träningen.

Vi tycker att det här är en kraftfull modell med en max användarvikt på 150kg och en svänghjulsvikt på 7 kg vilket gör det här till en mycket tålig motionscykel. Dessutom kommer den här modellen med ett transporthjul som gör att man enkelt kan flytta maskinen ifall man till exempel vill frigöra plats i hemmet. Vi tycker att Masterfit TP 900 lämpar sig till alla nivåer och som passar för dig som söker hög kvalité och många motståndsnivåer i en motionscykel.

Plats nummer 3

masterfit Motionscykel tp200

Masterfit Motioncykel TP200

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 91 x 58 x 152 cm
Max användarvikt: 120 kg
Vikt Svänghjul : 7 kg
Antal Program : 16
Antal Motstånd :
32

Kommentar: Det väletablerade företaget Mastefit har funnits länge på den svenska marknaden och är enligt oss kända för att producera prisvärd träningsutrustning och deras Motionscykel TP200 är heller inget undantag. Masterfit Motioncykel TP200 kommer med hela 16 program och 32 motståndsnivåer som ger en bra träning med möjligheten att testa flera olika program och svårighetsgrader beroende på nivå och dagsform. Vikten i svänghjulet är på 7 kg vilket är bra för den här prisklassen där modellen också kommer med transporthjul vilket underlättar ifall man behöver flytta på maskinen eller frigöra yta i hemmet.

Med Masterfit TP200 får man alla viktiga funktioner som den lättanvända displayen där man får presenterat den viktigaste informationen till exempel tid, distans och pulsmätning som bidrar till att man kan nå dina träningsmål.

Plats nummer 4

Abilica WinMag Cruise

Abilica WinMag Cruise

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek : 95 x 58 x 142 cm
Max användarvikt: 130 kg
Vikt Svänghjul : 7 kg
Antal Program : 12
Antal Motstånd : 32

Kommentar: Abilica WinMag Cruise är en stabil motionscykel i budgetprisklassen. Den här modellen kommer med hela 32 olika motståndsnivåer och 12 förinställda träningsprogram vilket vi upplever är mycket bra i den här prisklassen. Det här gör att man verkligen kan skräddarsy och anpassa sitt träningsprogram oavsett ambition och dagsform.

Måtten är 95 x 58 x 142 cm där cykeln passar till utövare som är upp till 190 cm långa där max användarvikt är 130 kg. Den här träningsmaskinen har en vikt på 33 kg med medföljande transporthjul som gör att man kan flytta undan maskinen när man har tränat klart och vill frigöra yta i hemmet. Displayen är av en enklare karaktär och den är inte bakgrundsbelyst vilket för den kräsna drar ner betyget något.

Vi rekommenderar Abilica WinMag Cruise motionscykel till utövare som vill hitta en billig och enklare modell men som ändå vill ha tillgång till flera träningsprogram och framförallt många motståndsnivåer.

Plats nummer 5

Nordic Motionscykel Nordic 205

Nordic Motionscykel Nordic 205

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Storlek : 93 x 51 x 135 cm
Max användarvikt: 110 kg
Vikt Svänghjul : 6 kg
Antal Motstånd : 8

Kommentar: Är du ute efter en billig och enkel motionscykel? Då rekommenderar vi Nordic Motionscykel Nordic 205 som är en lättare modell i den billigare priskategorin men som ändå gör jobbet. Den här motionscykeln kommer med 8 olika motståndsnivåer med manuellt motstånd vilket är ungefär vad man kan förvänta sig i den här prisklassen men som ändå kommer ge en bra nivåstege i träningen ifall man behöver växla upp eller ned.

Svänghjulet har en vikt på 6 kg vilket ändå är förhållandevis högt för den här prisklassen som ändå ger en robust och kraftfull träningscykel. Storleken är 93 x 51 x 135 cm med en max användarvikt på 110 kg vilket gör att den här cykeln passar en bred målgrupp. Den kommer med ett praktiskt transporthjul vilket gör att den passar bra för hemmamiljö. Nordic 205 är helt enkelt enligt oss en billig motionscykel som passar bra för utövare som är ute efter en enklare träningscykel som inte är i behov av tilläggssfunktioner utan fokuserar hellre på priset.

Gillade du den här artikeln om träning? Läs gärna fler av våra träningsartiklar

Vanliga frågor

De muskelgrupper som man främst tränar med motionscykeln är lår, vader och rumpa. Men de ger även en bra träning för armar, rygg och core.

Både motionscykeln och spinningcykeln har i grunden liknande användningsområde. En motionscykel kommer ofta med fler funktioner och diverse träningsprogram medans en spinningcykel istället är kopplad på en rem eller kedja för att mer efterlikna vanlig cykling.

En spinningcykel lämpar sig därför något bättre för intensiv och explosiv träning medans en motionscykel är bättre för lugnare tempo eller som en bra uppvärmning.

Priset varierar såklart med kvalité där det finns exklusiva motionscyklar med fina materialval samt roliga och spännande extrafunktioner som bidrar till en roligare träning, denna prisklass kan gå upp emot 10000kr.

Det finns även billiga motionscyklar där man är lite mer sparsam när det kommer till material och funktioner, dessa modeller brukar gå på ett par tusenlappar.

Vår topp 5 motionscykel bäst i test

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 23

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *