Tennisrack • Bästa Tennisracket 2022 • Bäst i Test – Sportporten.se

Tennisrack - Bästa tennisracket 2022

Gillar du att spela tennis? Vill du köpa det bästa tennisracket på marknaden? Vill du hitta ett billigt men ändå bra tennisrack? Men det kan ibland vara svårt att veta vilket rack man ska köpa i den djungel av alla olika modeller. Därför har vi skapat den här artikeln med målet att hjälpa dig att hitta rätt tennisrack som passar för just din nivå och spelstil.

Vi kommer att inleda med att berätta om olika modeller och typer av tennisrack samt vilka faktorer och egenskaper som är bra att känna till när du ska hitta en modell som passar. Avslutningsvis kommer vi att recensera några populära tennisrack från bland annat Wilson, Head och Babolat, för att utse våra favoriter till bästa tennisracket dam, herr, nybörjare och bästa billiga tennisrack.

Är du på jakt efter ett tennisrack ämnat för någon under 14 år? Då ska du istället kika på vår artikel tennisracket barn

Våra favoriter bästa Tennisrack

Bästa Tennisracket herr

Wilson Blade 98 V8 2022

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Bästa Tennisracket dam

Wilson Clash 100L

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Bästa billiga Tennisracket

Head Attitude Tour

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa Tennisracket nybörjare

Babolat evo drive

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vad tittar jag på i ett tennisrack?

Det finns flera faktorer du behöver kika på innan du väljer ut bästa tennisracket, här går vi igenom några av de viktigare:

Rambredd/Ramprofil

Rambredd eller ramprofil som det ibland kallas innebär hur tjock ramen på racket är.

Smal rambredd
– En smal rambredd betyder att racket har något mindre sweetspot men dessa modeller ger dig istället en bättre kontroll och känsla. Generellt sätt kan man säga att smalare ramprofiler lönar sig till de duktigare spelarna.

Tjock rambredd – Tennisrack med tjockare rambredd får som ett resultat en större sweetspot. Den här typen av rack passar mest till dig som vill ha förlåtande egenskaper i ditt rack.

tennisrack

Vikt

Det finns såklart både lätta och tunga tennisrack. Ett tyngre rack kommer kännas mer stabilt och generera mera fart vid bollträff. Om vi istället kikar på ett lättare tennisrack så är de mer lättmanövrerade, lättare att svinga och i sin tur mer lättspelade. Dessutom är de lättare racken mer skonsamma emot din arm och på så sätt bättre för att förebygga skador som till exempel tennisarmbåge.

När du ska välja vikt i ditt rack så kan man säga att desto snabbare du svingar desto tyngre racket bör du spela med. Välj ett så pass tungt racket som du känner att du kan klara av att spela med, men om du är osäker så välj istället en mellanvikt.
Nedan har vi ungefärliga riktlinjer för vikt i tennisrack för herrar, damer och juniorer:

  • Herrar 300-340 gram
  • Damer 270-300 gram
  • Junior upp till 10 år : max 280 gram

Strängning

Inom tennisrack pratar vi oftast om två typer av mönster på strängningen som antingen är 16 x 19 eller 18 x 20.

Om vi börjar med att kika på 16 x 19 mönstret så innebär det att racket har 16 senor som är strängade på längden och 19 senor som är strängade på bredden. Det här benämns som glesare strängningsmönster. Med 16 x 19 så innebär det att senorna är lite mer rörliga vilket i sin tur leder till att ett sånt här rack kommer att hjälpa dig att producera mera fart i slagen vilket lönar sig framförallt till nybörjare.

Vid de tätare mönstret på 18 x 20 så kommer racket att ge dig mer kontroll på dina slag och det blir enklare att placera tennisbollarna där du vill. Nackdelen med det här mönstret är att man tappar lite storlek på sweetspot och därmed förlåtande egenskaper. Det resulterar i att det här mönstret lönar sig mest till lite duktigare tennisspelare som är något säkrare på bollträffen.

tennisrack

Träffyta

Storleken på träffytan går i linje med hur stor sweetspot är. Desto större träffyta desto större sweetspot. Tennisrack har oftast en träffyta mellan 95 – 105 sq.in där 105 är den lite större träffytan och 95 är den lite mindre.

En stor träffyta gör att racket ger dig mer förlåtande egenskaper men du kommer att tappa lite precision i dina slag.
Om vi tittar på ett tennisrack med liten träffyta så kommer du bli något straffad om du inte kommer rätt till sweetspot men däremot vid träff så kommer denna typ av rack generera ännu mera kraft men också en bättre precision.

Vilken träffyta ska jag välja?

Är du nybörjare i tennis så tycker vi att du ska välja en träffyta som ligger mellan 100-105 sq.in för att få mer förlåtande egenskaper. Känner du dig däremot lite säkrare i din bollträff kan du gå ifrån 100 sq.in och därunder för att på så sätt kunna producera mer fart men också på ett bättre och mer kontrollerat sätt kunna placera bollarna bättre. Känner du dig osäker på vilket träffyta du ska välja så tycker vi att du ska välja ett rack med träffyta runt 100 sq.in.

tennisrack

Greppstorlek tennisracket

Det finns riktlinjer för herrar, damer och juniorer vilken greppstorlek som rekommenderas. Om du velar mellan två olika greppstorlekar, välj i sånt fall den mindre greppstorleken och sedan kan du istället lägga på en överlinda runt tennisgreppen som motsvarar ungefär en halv storlek. Nedan har vi gjort en enkel tabell med riktlinjer för greppstorlek.

 
 Europeiska storlekarAmerikanska storlekar
Barn0
Juniorer14 1/8
Junior/Dam24 1/4
Dam/Herr34 3/8
Herr44 1/2
Spela videoklipp

Balans

När vi pratar om balans i tennisrack så finns det rack som är topptunga och topplätta. Balansen i racket handlar mycket om din spelstil i tennis ifall du gillar att spela offensivt, defensivt eller lite av varje. För att göra det enkelt så är topptunga tennisrack bättre på att ge mera fart på bekostnad av sämre kontroll/precision medans topplätta rack ger dig mer kontroll/precision på bekostnad av något sämre fart.

När återförsäljarna presenterar sina rack så pratar det om en standard balanspunkt på 32 cm (320mm) där allt över 32 cm är topptunga rack och allt under 32cm är topplätta rack.

Balanspunkt tennisrack

Sammanfattning

Hur väljer jag rätt tennisracket?

För det första så måste du tänka efter lite vad just du är för tennisspelare och hur långt du har kommit i din tennis. Börja med att välja tennisrack utefter hur säker du känner dig i bollträffen vilket påverkar valet hur stor sweetspot du behöver. Är du nybörjare så välj ett rack med större träffyta, glesare strängning och en tjockare ramprofil. Känner du dig något säkrare på bollträffen kan du istället välja en lite mindre träffyta, tätare strängningsmönster och en tunnare ramprofil.

Nästa steg blir att tänka ut om du spelar offensiv, defensiv eller allround tennis? Gillar du att spela aggressivt och slå hårda bollar? Då kan du kika efter ett lite tyngre rack med en balans över 32 cm för att på så sätt få ut mer kraft av ditt tennisrack. Vill du hellre spela en mer defensiv tennis kan du kika på en modell som har en lättare vikt med en balans under 32 cm. Är du osäker på vilket typ av tennis du spelar eller om du vill komma åt allround egenskaperna så kan du kika på något mellanvärde i träffyta, strängning, vikt, rambredd och balans.

Våra favoriter tennisracket bäst i test 2022

Vår vinnare: bästa tennisrack herr

Wilson Blade 98 V8

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 305 gram
Träffyta :
98 sq.in
Strängning : 16 x 19
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Motionär & Expert

Kommentar: Wilson Blade 98 V8 är den senaste modellen från Wilson som kombinerar Clash och Pro serien för att nu presentera Wilson Blade för 2022. Vi börjar med teknologin ”Directconnect” vilket innebär det är kolfiber hela väger ner till handtaget. Kolfiber är ett stark och stabilt material som ändå väger lite. Det gör att den här uppdaterade modellen blir ännu mer vridstyv vilket i sin tur resulterar i en bättre kontroll vid bollträffen samtidigt som det också skapar en bättre känsla.

FORTYFIVE° är en teknologi som bidrar till att racket får en ännu bättre flexibilitet men som ändå bibehåller vridstyvhet och stabilitet för att ge en skön känsla i träffen. Kortfattat kan man säga att felträffarna blir mjukare.

Spela videoklipp

Den här modellen har ett strängningmönster på 16 x 19 vilket lönar sig mer till spelare som trivs med en mer fartorienterad tennis, däremot så har Wilson även utvecklat sin blade modell med 18 x 20 mönster som passar bättre för dig som prioriterar kontroll.  Är du istället intresserad av denna modell så klicka här.

Det här tennisracket passar till motionärer och experter som har kommit en bit i sin tennis. Det här racket lönar sig inte till nybörjare då Blade 98 V8 ställer krav på en viss svinghastighet. Wilson är kända för att producera tennisrack i bra kvalité och deras senaste blade är ett bra bevis på det. Det här racket har allt vi söker i ett bra tennisrack för herrar som är ute efter att ta deras tennis till nästa nivå.

Vår vinnare: bästa tennisrack dam

Wilson Clash 100L

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 280 gram
Träffyta :
100 sq.in
Strängning :
16 x 19
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: På jakt efter ett bra tennisracket för damer? Clash är en populär serie tennisrack från Wilson och det här är deras 100L modell som har en mindre vikt på 280 gram vilket gör att tennisracket passar bra både för dam men också äldre juniorer. Det här en modell som har mycket flexibilitet men med den unika egenskaper att den bibehåller en hög vridstyvhet.

Tack vare teknikerna ”Free flex” och ”Stable Smart” som är framforskat av Wilson så ger racket en skön känsla i träffen samtidigt som racket ändå ger en bra stabilitet och kontroll. Med den goda flexibiliteten och mjuka egenskaper som Wilson Clash 100l erbjuder så är det här ett bra rack som ger mindre belastning mot armar och axlar vilket är ett bra hjälpmedel till att motverka tennisarmbåge.

Det här är i grunden ett rack som passar för dig som är ute efter fart och ett offensivare spel, men tack vare sin vridstyvhet så går det även bra att spela kontrollinriktad tennis med mycket precision. Det gör att det här racket passar till allt från nybörjare till experter som vill ha ett bra och exklusivt tennisrack i förstklassig kvalité.

Vår vinnare: bästa billiga tennisrack

Head Attitude Tour

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 275 gram
Träffyta :
100 sq.in
Strängning :
16 x 19
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär

Kommentar: Attitude Tour är ett mycket prisvärt och i vår mening billigt tennisracket från Head. Med sin lätta vikt på 275 gram och strängning på 16 x 19 så blir det här ett mycket lättspelat och lättmanövrerat allround rack som passar många olika spelstilar. Träffytan ligger på 100 sq.in vilket gör att du enklare kommer att hitta sweetspot och få ut förlåtande egenskaper vid felträffar.

Tack vare sina snälla och lätthanterliga egenskaper så passar det här tennisracket både nybörjare och motionärer som vill ta nästa steg för att utveckla sin tennis. Head är kända för att producera hög nivå och kvalité på derasHead Attitude Tour är inget undantag. Det här är helt enkelt ett billigt och bra rack som kommer låta dig spela en bra mix mellan offensiv och defensiv tennis.

 

Vår vinnare: bästa tennisrack nybörjare

Babolat Evo Drive

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 270 gram
Träffyta :
104 sq.in
Strängning :
16 x 17
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär

Kommentar: Babolat Evo Drive är ett nybörjarvänligt tennisrack från Babolat. Den här modellen kommer med en stor träffyta på hela 104 sq.in vilket gör det lätt för dig att hitta sweetspot samtidigt som racket ger förlåtande egenskaper vid felträffar. Det här passar bra för dig som är nybörjare till tennis och söker ett rack där du får en extra hjälp att hitta sweetspot och få in känslan för grundslagen. Strängningen i det här tennisracket är av det lite ovanliga mönstret 16 x 17 vilket gör att racket kommer att hjälpa dig att producera extra fart i slagen vilket passar bra ifall du har en lösare sving.

Tack vare sin lätta vikt så blir Babolat Evo drive dessutom väldigt lättmanövrerat och lätthanterligt. Det här racket har allt vi söker i ett bra tennisrack för nybörjare men också för motionärer som är ute efter ett rack med förlåtande och snälla egenskaper. 

Flera av våra artiklar om tennis

Vill du läsa mer ifrån svenska tennisförbundet? Klicka här

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 20

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *