Sök

Bästa Tennisracket – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten, Tennisxpert, Dechatlon, & Tennisshoppen

Bästa Tennisracket 2024 - Sportporten

Gillar du att spela tennis? Vill du köpa det bästa tennisracket på marknaden? Vill du dessutom hitta ett billigt men ändå bra tennisrack? Men det kan ibland vara svårt att veta vilket rack man ska köpa i den djungel av alla olika modeller med diverse svårighetsgrader. Därför har vi skapat den här artikeln med målet att hjälpa dig att hitta rätt tennisrack som passar för just din nivå och spelstil.

Vi kommer att inleda med att berätta om olika modeller och typer av tennisrack samt vilka faktorer och egenskaper som är bra att känna till när man ska hitta en modell som passar. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa tennisracket herr, dam samt bästa tennisrack för nybörjare samt ett bra billig rack.

Är du på jakt efter ett tennisrack ämnat för någon under 14 år? Då rekommenderar vi att du istället kikar på vår artikel tennisracket barn då denna artikel bara täcker vuxen tennisrack.

Våra favoriter bästa Tennisracket

Wilson Shift 99 V1

Bästa Tennisracket Herr

Wilson Shift 99 V1

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Wilson Shift 99L V1

Bästa Tennisracket Dam

Wilson Shift 99L V1

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Babolat Evoke 102

Bästa Billiga Tennisracket

Babolat Evoke 102

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Babolat Evo Drive 115

Bästa Tennisracket Nybörjare

Babolat Evo Drive 115

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vad tittar man på i tennisrackets?

Det finns flera faktorer som kan vara bra att titta på innan man väljer en modell. Racken kommer ofta med olika svårighetsgrader så man kan inte bara gå och köpa den fräsigaste modellen och tro att man kommer prestera grym tennis. Utan det handlar mer om att köpa rätt rack för ens nivå och spelstil. Här går vi igenom några av de viktigare egenskaperna :

Rambredd/Ramprofil

Rambredd eller ramprofil som det ibland kallas innebär hur tjock ramen på racket är.

Smal rambredd
– En smal rambredd betyder att racket har något mindre sweetspot men dessa modeller ger istället en bättre kontroll och känsla. Generellt sätt kan man säga att smalare ramprofiler lönar sig till de duktigare spelarna.

Tjock rambredd – Tennisrack med tjockare rambredd får som ett resultat en större sweetspot. Den här typen av rack passar mest till utövare som vill ha förlåtande egenskaper i sitt rack. Därför rekommenderar vi denna typ av rack för nybörjare.

tennisrack

Vikt

Det finns såklart både lätta och tunga tennisrack. Ett tyngre rack kommer kännas mer stabilt och generera mera fart vid bollträff. Om vi istället kikar på ett lättare tennisrack så är de mer lättmanövrerade, lättare att svinga och i sin tur mer lättspelade. Dessutom är de lättare racken mer skonsamma emot armen och på så sätt bättre för att förebygga skador som till exempel tennisarmbåge.

När man ska välja vikt i sitt rack så kan man säga att desto snabbare man svingar desto tyngre racket bör man spela med. Vi tycker att man ska välja ett så pass tungt racket som man känner att man kan klara av att spela med, men om man som spelare är osäker så rekommenderar vi att istället välja en mellanvikt.
Nedan har vi ungefärliga riktlinjer för vikt i tennisrack för herrar, damer och juniorer:

  • Herr 300-340 gram
  • Dam 270-300 gram
  • Junior upp till 10 år : max 280 gram

Strängning

Inom tennisrack pratar vi oftast om två typer av mönster på strängningen som antingen är 16 x 19 eller 18 x 20.

Om vi börjar med att kika på 16 x 19 mönstret så innebär det att racket har 16 senor som är strängade på längden och 19 senor som är strängade på bredden. Det här benämns som glesare strängningsmönster. Med 16 x 19 mönstret så innebär det att senorna är lite mer rörliga vilket i sin tur leder till att ett sånt här rack kommer att hjälpa utövaren att producera mera fart i slagen vilket lönar sig framförallt till nybörjare.

Vid de tätare mönstret på 18 x 20 så kommer racket att ge mer kontroll på slagen och det blir enklare att placera bollarna där man vill. Nackdelen med det här mönstret är att man tappar lite storlek på sweetspot och därmed förlåtande egenskaper. Det resulterar i att det här mönstret lönar sig mest till lite duktigare tennisspelare som är något säkrare på bollträffen.

tennisrack

Träffyta

Storleken på träffytan går i linje med hur stor sweetspot är. Desto större träffyta desto större sweetspot. Tennisrack har oftast en träffyta mellan 95 – 105 sq.in där 105 är den lite större träffytan och 95 är den lite mindre.

En stor träffyta gör att racket bidrar till mer förlåtande egenskaper men man kommer att tappa lite precision i sina slag. Om vi tittar på ett tennisrack med liten träffyta så kommer man bli något straffad om man inte kommer rätt till sweetspot men däremot vid träff så kommer denna typ av rack generera ännu mera kraft men också en bättre precision.

Vilken träffyta ska man välja?

Är man nybörjare i tennis så tycker vi att man ska välja en träffyta som ligger mellan 100-105 sq.in för att få mer förlåtande egenskaper. Känner man sig däremot lite säkrare i sin bollträff kan man gå från 100 sq.in och därunder för att på så sätt kunna producera mer fart men också på ett bättre och mer kontrollerat sätt kunna placera bollarna bättre. Känner man sig osäker på vilket träffyta som man ska välja så tycker vi att man ska välja ett rack med träffyta runt 100 sq.in.

tennisrack

Greppstorlek tennisracket

Det finns riktlinjer för herrar, damer och juniorer vilken greppstorlek som rekommenderas. Om man velar mellan två olika greppstorlekar, så rekommenderar vi att välja den mindre greppstorleken och sedan kan man istället lägga på en överlinda runt tennisgreppen som motsvarar ungefär en halv storlek. Nedan har vi gjort en enkel tabell med riktlinjer för greppstorlek.

 
 Europeiska storlekarAmerikanska storlekar
Barn0
Juniorer14 1/8
Junior/Dam24 1/4
Dam/Herr34 3/8
Herr44 1/2

Balans

När vi pratar om balans i tennisrack så finns det rack som är topptunga och topplätta. Balansen i racket handlar mycket om spelstil ifall man gillar att spela offensivt, defensivt eller lite av varje. För att göra det enkelt så är topptunga tennisrack bättre på att ge mera fart på bekostnad av sämre kontroll/precision medans topplätta rack hjälper spelaren med mer kontroll/precision på bekostnad av något sämre fart.

När återförsäljarna presenterar sina rack så pratar det om en standard balanspunkt på 32 cm (320mm) där allt över 32 cm är topptunga rack och allt under 32cm är topplätta rack.

Balanspunkt tennisrack

Sammanfattning

Hur väljer man rätt tennisracket?

Vi tycker att det första man bör göra är att tänka ut hur vilken nivå man ligger på och hur långt man har kommit i sin tennis samt vilken ambition man har med sporten. Vi rekommenderar att man först och främst ska välja ett tennisrack utefter sweetspot. Det vill säga hur säker man känner sig i bollträffen. Är man nybörjare så tipsar vi om att kika på rack med större träffyta, glesa strängning och en tjockare ramprofil. Om man vill ta nästa kliv eller känner att man är en motionär eller expert så rekommenderar vi istället en mindre träffyta, tätare strängningsmönster och en tunnare ramprofil.

Nästa steg blir att tänka ut om man spelar offensiv, defensiv eller allround tennis? Gillar man att spela aggressivt och slå hårda bollar? Då tycker vi att man ska kika efter ett lite tyngre rack med en balans över 32 cm för att på så sätt få ut mer kraft av sitt tennisrack.

Vill man hellre spela en mer defensiv tennis så kan man kika på en modell som har en lättare vikt med en balans under 32 cm. Är man som spelare osäker på vilket typ av tennis man spelar eller om man vill komma åt allround egenskaperna så tycker vi att man istället kan kika på något mellanvärde i träffyta, strängning, vikt, rambredd och balans.

Vår vinnare: Bästa tennisrack herr

Wilson Shift 99 V1

Wilson Shift 99 V1

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 300 gram
Träffyta :
99 sq.in
Strängning : 16 x 20
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Motionär & Expert

Kommentar : Vi menar på att Wilson Shift 99 V1 är ett förstklassigt tennisracket när det kommer till egenskaper men också materialval och teknologier. Det här är ett påkostat rack utvecklat av avancerade spelare världen över, som vi tror passar för motionärer och seriösa tennisspelare som söker kvalité.

Vi börjar med ARC 3D-ramteknologi vilket är en lateral böjning som bidrar till mer spinn, längre bollkontakt och en mer hanterbar kraft i slagen vilket dels ger racket förlåtande egenskaper som också bidrar till en bättre precision i slagen. Wilson Labs har också utformat en ramgeometri som skapar ytterligare stabilitet vilket bidrar till ett bättre djup i slagen.

Wilson Shift 99 V1 kommer med en träffyta på 99 sq.in, en vikt på 300 gram samt ett strängningsmönster på 16 x 20 vilket skapar en bra balans mellan kraft, spinn och kontroll. Som en extra information så har man använt sig av växtbaserade material agriplats som minskar miljöpåverkan.

Den här modellen finns även i Wilson Shift Pro 99 V1 som istället har en högre vikt på 315 gram och ett mönster på 18 x 20.

Wilson Shift 99 V1 finns att köpa här :

Vår vinnare: Bästa tennisrack dam

Wilson Shift 99L V1

Wilson Shift 99L V1

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 285 gram
Träffyta :
99 sq.in
Strängning :
16 x 20
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar : Vi menar på att Wilson Shift 99L V1 är ett förstklassigt tennisracket när det kommer till egenskaper men också materialval och teknologier. Det här är ett påkostat rack utvecklat av avancerade spelare världen över, som vi tror passar för motionärer och seriösa tennisspelare som söker kvalité.

Vi börjar med ARC 3D-ramteknologi vilket är en lateral böjning som bidrar till mer spinn, längre bollkontakt och en mer hanterbar kraft i slagen vilket dels ger racket förlåtande egenskaper som också bidrar till en bättre precision i slagen. Wilson Labs har också utformat en ramgeometri som skapar ytterligare stabilitet vilket bidrar till ett bättre djup i slagen.

Wilson Shift 99L V1 kommer med en träffyta på 99 sq.in, en vikt på 285 gram samt ett strängningsmönster på 16 x 20 vilket skapar en bra balans mellan kraft, spinn och kontroll. Som en extra information så har man använt sig av växtbaserade material agriplats som minskar miljöpåverkan.

Wilson Shift 99L V1 finns att köpa här :

Vår vinnare: Bästa billiga tennisrack

Babolat Evoke 102

Babolat Evoke 102

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 270 gram
Träffyta :
102 sq.in
Strängning :
16 x 19
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär

Kommentar: Om du vill hitta ett billigt och bra tennisracket så rekommenderar vi Babolat Evoke 102. Det här är ett lättspelat aluminiumrack som kommer med en bra tilltagen träffyta på 102 sq.in. Evoke 102 väger bara 270 gram vilket bidrar till att racket blir mer lättmanövrerat och enklare att svinga vilket kan vara önskvärt framförallt för nybörjaren.

Vi tycker att det här racket passar bra för nybörjare som vill komma igång med ett något billigare första tennisrack eller för motionärer som vill hitta en billig modell. Om man är erfaren motionär eller expert så kan det här racket däremot vara lite för simpelt.

Babolat Evoke 102 finns att köpa här :

Vår vinnare: Bästa tennisracket nybörjare

Babolat Evo Drive 115

Babolat Evo Drive 115

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 240 gram
Träffyta :
115 sq.in
Strängning :
16 x 17
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär

Kommentar: Vi rekommenderar Babolat Evo Drive som ett mycket nybörjarvänligt tennisrack från Babolat. Den här modellen kommer med en mycket stor träffyta på hela 115 sq.in vilket gör det lätt för spelaren att hitta sweetspot samtidigt som racket ger förlåtande egenskaper vid felträffar. Det här tycker vi passar bra för utövare som är nybörjare till tennis och söker ett rack där man får en extra hjälp att hitta sweetspot och få in känslan för grundslagen. 

Strängningen i det här tennisracket är av det lite ovanliga mönstret 16 x 17 vilket gör att racket kommer att hjälpa spelaren att producera extra fart i slagen vilket passar bra ifall man har en lösare sving.

Tack vare sin lätta vikt på låga 240 g så blir Babolat Evo drive dessutom väldigt lättmanövrerat och lätthanterligt. Det här racket har allt vi söker i ett bra tennisrack för nybörjare men också för motionärer som är ute efter ett rack med förlåtande och snälla egenskaper.

Babolat Evo Drive 115 finns att köpa här :

Flera av våra artiklar om tennis

Klicka här för att komma till svenska tennisförbundet

Vanliga frågor om tennisracket

Det finns riktlinjer för herrar, damer och juniorer vilket greppstorlek som rekommenderas. Om man velar mellan 2 olika storlekar så är det enkelt att i efterhand lägga på en grepplinda som motsvarar ungefär en halv greppstorlek.

Nedan är ungefärliga riktlinjer

Barn = 0
Juniorer = 1
Junior/Dam = 2
Dam/Herr = 3
Herr = 4

Självklart finns det tennisrack för barn. Barn tennisrack är anpassade för barn upp till ungefär 14 års ålder. Denna typen av rack är mindre till storleken och till en längre vikt för att vara mer lätthanterligt för ett barn. Risken om ett barn spelar med ett vuxen tennisrack är att racket blir för klumpigt och svårspelat.

Våra favoriter tennisracket bäst i test 2024

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 20

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *