Tennisrack • Bästa Tennisracket 2021 • Bäst i Test • Sportporten.se

Tennisrack - Bästa tennisracket 2021

Gillar du att spela tennis? Vill du köpa det bästa tennisracket? Vill du hitta ett billigt men ändå bra tennisrack? Oavsett om du kollar på en tennisracket rea eller en tennis outlet så hjälper vi dig i den här artikeln att hitta några bra men också billiga tennisrack. Vi kommer att testa olika tennisrack för att sedan utse bästa tennisracket dam, herr, men också bästa tennisracket nybörjare och bästa billiga tennisrack.

Är du på jakt efter ett tennisrack ämnat för någon under 14 år? Då ska du istället kika på vår artikel Tennisracket barn

Våra favoriter bästa Tennisrack - bäst i test

Bästa Tennisracket herr

Wilson clash 100

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Bästa Tennisracket dam

Head Graphene 360+ Radical s 2021

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Bästa billiga Tennisracket

Head Attitude Tour 2021

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa Tennisracket nybörjare

Babolat evo drive 2021

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vad tittar jag på i ett tennisrack?

Det finns flera faktorer du behöver kika på innan du väljer ut bästa tennisracket, här går vi igenom några av de viktigare:

Rambredd/Ramprofil

Rambredd eller ramprofil som det ibland kallas innebär hur tjock ramen på tennisracket är.

Smal rambredd
– En smal rambredd betyder att racket har något mindre sweetspot men dessa tennisrack ger dig istället en bättre kontroll och känsla. Generellt sätt kan man säga att smalare ramprofiler lönar sig till de duktigare spelarna.

Tjock rambredd – Tennisrack med tjockare rambredd får som ett resultat en större sweetspot. Den här typen av rack passar mest till dig som vill ha förlåtande egenskaper i ditt tennisrack.

tennisrack

Vikten i ett tennisrack

Det finns såklart både lätta och tunga tennisrack. Ett tyngre tennisrack kommer kännas mer stabilt och generera mera fart vid bollträff. Om vi istället kikar på ett lättare tennisrack så är de mer lättmanövrerade, lättare att svinga och i sin tur mer lättspelade. Dessutom är de lättare tennisracken mer skonsamma emot din arm och på så sätt bättre för att förebygga skador som till exempel tennisarmbåge.

När du ska välja vikt i ditt tennisrack så kan man säga att desto snabbare du svingar desto tyngre racket bör du spela med. Välj ett så pass tungt racket som du känner att du kan klara av att spela med, men om du är osäker så välj istället en mellanvikt.
Nedan har vi ungefärliga riktlinjer för vikt i tennisrack för herrar, damer och juniorer:

  • Herrar 300-340 gram
  • Damer 270-300 gram
  • Junior upp till 10 år : max 280 gram

Strängning i tennisracket

Inom tennisrack pratar vi oftast om två typer av mönster på strängningen som antingen är 16 x 19 eller 18 x 20.

Om vi börjar med att kika på 16 x 19 mönstret så innebär det att tennisracket har 16 senor som är strängade på längden och 19 senor som är strängade på bredden. Det här benämns som glesare strängningsmönster. Med 16 x 19 så innebär det att senorna är lite mer rörliga vilket i sin tur leder till att ett sånt här tennisrack kommer att hjälpa dig att producera mera fart i slagen vilket lönar sig framförallt till nybörjare.

Vid de tätare mönstret på 18 x 20 så kommer tennisracket ge dig mer kontroll på dina slag och det blir enklare att placera tennisbollarna där du vill. Nackdelen med det här mönstret är att man tappar lite storlek på sweetspot och därmed förlåtande egenskaper. Det resulterar i att det här mönstret lönar sig mest till lite duktigare tennisspelare som är något säkrare på bollträffen.

tennisrack

Träffyta på tennisracken

Storleken på träffytan i ett tennisrack går i linje med hur stor sweetspot är. Desto större träffyta desto större sweetspot. Tennisrack har oftast en träffyta mellan 95 – 105 sq.in där 105 är den lite större träffytan och 95 är den lite mindre.

En stor träffyta gör att tennisracket ger dig mer förlåtande egenskaper men du kommer att tappa lite precision i dina slag.
Om vi tittar på ett tennisrack med liten träffyta så kommer du bli något straffad om du inte kommer rätt till sweetspot men däremot vid träff så kommer denna typ av rack generera ännu mera kraft men också en bättre precision.

Vilken träffyta ska jag välja?

Är du nybörjare i tennis så tycker vi att du ska välja en träffyta som ligger mellan 100-105 sq.in för att få mer förlåtande egenskaper. Känner du dig däremot lite säkrare i din bollträff kan du gå ifrån 100 sq.in och därunder för att på så sätt kunna producera mer fart men också på ett bättre och mer kontrollerat sätt kunna placera bollarna bättre. Känner du dig osäker på vilket träffyta du ska välja så tycker vi att du ska välja ett tennisrack med träffyta runt 100 sq.in.

tennisrack

Greppstorlek på tennisracket

Det finns riktlinjer för herrar, damer och juniorer vilken greppstorlek som rekommenderas. Om du velar mellan två olika greppstorlekar, välj i sånt fall den mindre greppstorleken och sedan kan du istället lägga på en överlinda runt tennisgreppen som motsvarar ungefär en halv storlek. Nedan har vi gjort en enkel tabell med riktlinjer för greppstorlek.

 
 Europeiska storlekarAmerikanska storlekar
Tennisrack Barn0
Juniorer14 1/8
Junior/Dam24 1/4
Dam/Herr34 3/8
Herr44 1/2
Spela videoklipp

Balans i tennisracket

När vi pratar om balans i tennisrack så finns det tennisrack som är topptunga och topplätta. Balansen i tennisracket handlar mycket om din spelstil i tennis ifall du gillar att spela offensivt, defensivt eller lite av varje. För att göra det enkelt så är topptunga tennisrack bättre på att ge mera fart på bekostnad av sämre kontroll/precision medans de topplätta tennisracken ger dig mer kontroll/precision på bekostnad av något sämre fart.

När återförsäljarna presenterar sina rack så pratar det om en standard balanspunkt på 32 cm (320mm) där allt över 32 cm är topptunga tennisrack och allt under 32cm är topplätta tennisrack.

Balanspunkt tennisrack

Sammanfattning - bästa tennisracket

Hur väljer jag rätt tennisracket?

För det första så måste du tänka efter lite vad just du är för tennisspelare och hur långt du har kommit i din tennis. Börja med att välja tennisrack utefter hur säker du känner dig i bollträffen vilket påverkar valet hur stor sweetspot du behöver. Är du nybörjare så välj ett tennisrack med större träffyta, glesare strängning och en tjockare ramprofil. Känner du dig något säkrare på bollträffen kan du istället välja en lite mindre träffyta, tätare strängningsmönster och en tunnare ramprofil.

Nästa steg blir att tänka ut om du spelar offensiv, defensiv eller allround tennis?
Gillar du att spela aggressivt och slå hårda bollar? Då kan du kika efter ett lite tyngre tennisrack med en balans över 32 cm för att på så sätt få ut mer kraft av ditt tennisrack. Vill du hellre spela en mer defensiv tennis kan du kika på ett tennisrack som har en lättare vikt med en balans under 32 cm. Är du osäker på vilket typ av tennis du spelar eller om du vill komma åt allround egenskaperna så kan du kika på något mellanvärde i träffyta, strängning, vikt, rambredd och balans.

Vår vinnare: bästa tennisrack herr

Wilson Clash 100

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 295 gram
Träffyta :
100 sq.in
Strängning : 16 x 19
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Är du på jakt efter det bästa tennisracket? Wilson clash 100 är ett exklusivt herr tennisrack och ett av de mest flexibla tennisracken på marknaden. Det här tennisracket för herrar har blivit otroligt populärt senaste åren och har blivit en favorit hos många tennisshoppar.

Ett flexibelt tennisracket ger fördelarna att du som spelare får mera fart, är mer skonsamt mot armen samt ger en behagligare och skönare träffkänsla vilket är bra för att motverka till exempel tennisarmbåge. Men med ett flexibelt tennisrack kommer ofta med konsekvenser då tennisracket gör att du förlorar vridstyvheten i ramen vilket leder till förlorad kontroll och stabilitet i bollträffen. Men det här har Wilson haft i åtanke och utvecklat nya teknologierna Free Flex och Stable Smart som gör att Clash 100 trots den höga flexibiliteten även har en hög vridstyvhet. Denna unika kombination av hög flexibilitet samt hög vridstyvhet gör att Wilson har utvecklat ett helt ny typ av tennisrack.

Detta är i grunden ett fartracket men fungerar även bra för dig som söker mycket kontroll och precision i ditt spel. Tack vare sina fina egenskaper, teknologier och materialval så upplever vi att en bred målgrupp kan spela med det här tennisracket, oavsett offensiv eller defensiv spelstil, allt ifrån nybörjare till experter som söker det bästa tennisracket.

Vår vinnare: bästa tennisrack dam

Head Graphene 360+ Radical S 2021

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 285 gram
Träffyta :
102 sq.in
Strängning :
16 x 19
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Head Graphene 360+ Radical S 2021 är ett lättspelat tennisracket med en lite större träffyta på 102 sq.in som hjälper dig att få renare träffar även vid bollträff mer emot kanterna. Den här modellen är påkostad och välgjort med fina materialval då Head har applicerat graphene i det här tennisracket vilket kommer ge dig ett tennisrack med en större sweetspot, bättre flexibilitet och en skönare känsla i bollträffen.

Vi tycker att det här tennisracket passar en bred målgrupp, inte bara för damer utan också herrar och juniorer kommer prestera grym tennis med det här racket. Head Graphene 360+ Radical S 2021 är ett mycket bra allround racket som kombinerar både fart, kontroll och framförallt spelkänsla vilket passar till allt ifrån nybörjare till experter. Tack vare sin låga vikt, stora sweetspot och sitt exklusiva graphene material så blev Head Graphene 360+ Radical S 2021 vår vinnare till bästa tennisrack dam.

Vår vinnare: bästa billiga tennisrack

Head Attitude Tour 2021

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 275 gram
Träffyta :
100 sq.in
Strängning :
16 x 19
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär

Kommentar: Attitude Tour 2021 är ett mycket prisvärt och i vår mening billigt tennisracket ifrån Head. Med sin lätta vikt på 275 gram och strängning på 16 x 19 så blir det här ett mycket lättspelat och lättmanövrerat allround tennisracket som passar många olika spelstilar. Träffytan ligger på 100 sq.in vilket gör att du enklare kommer att hitta sweetspot och få ut förlåtande egenskaper vid felträffar.

Tack vare sina snälla och lätthanterliga egenskaper så passar det här tennisracket både nybörjare och motionärer som vill ta nästa steg för att utveckla sin tennis. Head är kända för att producera hög nivå och kvalité på deras tennisrack och Head Attitude Tour 2021 är inget undantag. Det här är helt enkelt ett billigt och bra tennisracket som kommer låta dig spela en bra mix mellan offensiv och defensiv tennis.

 

Vår vinnare: bästa tennisrack nybörjare

Babolat Evo Drive 2021

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 270 gram
Träffyta :
104 sq.in
Strängning :
16 x 17
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär

Kommentar: Babolat Evo Drive 2021 är ett nybörjarvänligt tennisrack ifrån Babolat. Den här modellen kommer med en stor träffyta på hela 104 sq.in vilket gör det lätt för dig att hitta sweetspot samtidigt som racket ger förlåtande egenskaper vid felträffar. Det här passar bra för dig som är nybörjare till tennis och söker ett tennisrack där du får en extra hjälp att hitta sweetspot och få in känslan för grundslagen. Strängningen i det här tennisracket är av det lite ovanliga mönstret 16 x 17 vilket gör att racket kommer att hjälpa dig att producera extra fart i slagen vilket passar bra ifall du har en lösare sving.

Tack vare sin lätta vikt så blir Babolat Evo drive 2021 dessutom väldigt lättmanövrerat och lätthanterligt. Det här racket har allt vi söker i ett bra tennisrack för nybörjare men också för motionärer som är ute efter ett tennisracket med förlåtande och snälla egenskaper. 

Flera av våra artiklar om tennis

Vill du läsa mer ifrån svenska tennisförbundet? Klicka här

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 20

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *