Tennisracket – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten, Tennisxpert, Dechatlon, & Tennisshoppen

Tennisracket 2023 - Sportporten

Gillar du att spela tennis? Vill du köpa det bästa tennisracket på marknaden? Vill du dessutom hitta ett billigt men ändå bra tennisrack? Men det kan ibland vara svårt att veta vilket rack man ska köpa i den djungel av alla olika modeller med diverse svårighetsgrader. Därför har vi skapat den här artikeln med målet att hjälpa dig att hitta rätt tennisrack som passar för just din nivå och spelstil.

Vi kommer att inleda med att berätta om olika modeller och typer av tennisrack samt vilka faktorer och egenskaper som är bra att känna till när man ska hitta en modell som passar. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa tennisracket herr, dam samt bästa tennisrack för nybörjare. Vi kommer bland annat att prata om modeller som Wilson Blade 100 V8 2023, Wilson Clash 100L och Babolat Evo Drive.

Är du på jakt efter ett tennisrack ämnat för någon under 14 år? Då rekommenderar vi att du istället kikar på vår artikel tennisracket barn då denna artikel bara täcker vuxen tennisrack.

Våra favoriter bästa Tennisracket

Wilson Blade 100 V8 2023

Bästa Tennisracket Herr

Wilson Blade 100 V8 2023

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Wilson Blade 101L V8.0 2022

Bästa Tennisracket Dam

Wilson Blade 101L V8.0

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Babolat Evoke 102

Bästa Billiga Tennisracket

Babolat Evoke 102

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

bästa tennisracket för nybörjare Babolat Evo Drive 2021

Bästa Tennisracket Nybörjare

Babolat evo drive

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vad tittar man på i tennisrackets?

Det finns flera faktorer som kan vara bra att titta på innan man väljer en modell. Racken kommer ofta med olika svårighetsgrader så man kan inte bara gå och köpa den fräsigaste modellen och tro att man kommer prestera grym tennis. Utan det handlar mer om att köpa rätt rack för ens nivå och spelstil. Här går vi igenom några av de viktigare egenskaperna :

Rambredd/Ramprofil

Rambredd eller ramprofil som det ibland kallas innebär hur tjock ramen på racket är.

Smal rambredd
– En smal rambredd betyder att racket har något mindre sweetspot men dessa modeller ger istället en bättre kontroll och känsla. Generellt sätt kan man säga att smalare ramprofiler lönar sig till de duktigare spelarna.

Tjock rambredd – Tennisrack med tjockare rambredd får som ett resultat en större sweetspot. Den här typen av rack passar mest till utövare som vill ha förlåtande egenskaper i sitt rack. Därför rekommenderar vi denna typ av rack för nybörjare.

tennisrack

Vikt

Det finns såklart både lätta och tunga tennisrack. Ett tyngre rack kommer kännas mer stabilt och generera mera fart vid bollträff. Om vi istället kikar på ett lättare tennisrack så är de mer lättmanövrerade, lättare att svinga och i sin tur mer lättspelade. Dessutom är de lättare racken mer skonsamma emot armen och på så sätt bättre för att förebygga skador som till exempel tennisarmbåge.

När man ska välja vikt i sitt rack så kan man säga att desto snabbare man svingar desto tyngre racket bör man spela med. Vi tycker att man ska välja ett så pass tungt racket som man känner att man kan klara av att spela med, men om man som spelare är osäker så rekommenderar vi att istället välja en mellanvikt.
Nedan har vi ungefärliga riktlinjer för vikt i tennisrack för herrar, damer och juniorer:

  • Herr 300-340 gram
  • Dam 270-300 gram
  • Junior upp till 10 år : max 280 gram

Strängning

Inom tennisrack pratar vi oftast om två typer av mönster på strängningen som antingen är 16 x 19 eller 18 x 20.

Om vi börjar med att kika på 16 x 19 mönstret så innebär det att racket har 16 senor som är strängade på längden och 19 senor som är strängade på bredden. Det här benämns som glesare strängningsmönster. Med 16 x 19 mönstret så innebär det att senorna är lite mer rörliga vilket i sin tur leder till att ett sånt här rack kommer att hjälpa utövaren att producera mera fart i slagen vilket lönar sig framförallt till nybörjare.

Vid de tätare mönstret på 18 x 20 så kommer racket att ge mer kontroll på slagen och det blir enklare att placera bollarna där man vill. Nackdelen med det här mönstret är att man tappar lite storlek på sweetspot och därmed förlåtande egenskaper. Det resulterar i att det här mönstret lönar sig mest till lite duktigare tennisspelare som är något säkrare på bollträffen.

tennisrack

Träffyta

Storleken på träffytan går i linje med hur stor sweetspot är. Desto större träffyta desto större sweetspot. Tennisrack har oftast en träffyta mellan 95 – 105 sq.in där 105 är den lite större träffytan och 95 är den lite mindre.

En stor träffyta gör att racket bidrar till mer förlåtande egenskaper men man kommer att tappa lite precision i sina slag. Om vi tittar på ett tennisrack med liten träffyta så kommer man bli något straffad om man inte kommer rätt till sweetspot men däremot vid träff så kommer denna typ av rack generera ännu mera kraft men också en bättre precision.

Vilken träffyta ska man välja?

Är man nybörjare i tennis så tycker vi att man ska välja en träffyta som ligger mellan 100-105 sq.in för att få mer förlåtande egenskaper. Känner man sig däremot lite säkrare i sin bollträff kan man gå från 100 sq.in och därunder för att på så sätt kunna producera mer fart men också på ett bättre och mer kontrollerat sätt kunna placera bollarna bättre. Känner man sig osäker på vilket träffyta som man ska välja så tycker vi att man ska välja ett rack med träffyta runt 100 sq.in.

tennisrack

Greppstorlek tennisracket

Det finns riktlinjer för herrar, damer och juniorer vilken greppstorlek som rekommenderas. Om man velar mellan två olika greppstorlekar, så rekommenderar vi att välja den mindre greppstorleken och sedan kan man istället lägga på en överlinda runt tennisgreppen som motsvarar ungefär en halv storlek. Nedan har vi gjort en enkel tabell med riktlinjer för greppstorlek.

 
 Europeiska storlekarAmerikanska storlekar
Barn0
Juniorer14 1/8
Junior/Dam24 1/4
Dam/Herr34 3/8
Herr44 1/2
Spela videoklipp

Balans

När vi pratar om balans i tennisrack så finns det rack som är topptunga och topplätta. Balansen i racket handlar mycket om spelstil ifall man gillar att spela offensivt, defensivt eller lite av varje. För att göra det enkelt så är topptunga tennisrack bättre på att ge mera fart på bekostnad av sämre kontroll/precision medans topplätta rack hjälper spelaren med mer kontroll/precision på bekostnad av något sämre fart.

När återförsäljarna presenterar sina rack så pratar det om en standard balanspunkt på 32 cm (320mm) där allt över 32 cm är topptunga rack och allt under 32cm är topplätta rack.

Balanspunkt tennisrack

Sammanfattning

Hur väljer man rätt tennisracket?

Vi tycker att det första man bör göra är att tänka ut hur vilken nivå man ligger på och hur långt man har kommit i sin tennis samt vilken ambition man har med sporten. Vi rekommenderar att man först och främst ska välja ett tennisrack utefter sweetspot. Det vill säga hur säker man känner sig i bollträffen. Är man nybörjare så tipsar vi om att kika på rack med större träffyta, glesa strängning och en tjockare ramprofil. Om man vill ta nästa kliv eller känner att man är en motionär eller expert så rekommenderar vi istället en mindre träffyta, tätare strängningsmönster och en tunnare ramprofil.

Nästa steg blir att tänka ut om man spelar offensiv, defensiv eller allround tennis? Gillar man att spela aggressivt och slå hårda bollar? Då tycker vi att man ska kika efter ett lite tyngre rack med en balans över 32 cm för att på så sätt få ut mer kraft av sitt tennisrack.

Vill man hellre spela en mer defensiv tennis så kan man kika på en modell som har en lättare vikt med en balans under 32 cm. Är man som spelare osäker på vilket typ av tennis man spelar eller om man vill komma åt allround egenskaperna så tycker vi att man istället kan kika på något mellanvärde i träffyta, strängning, vikt, rambredd och balans.

Vår vinnare: Bästa tennisrack herr

Wilson Blade 100 V8 2023

Wilson Blade 100 V8 2023

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 300 gram
Träffyta :
100 sq.in
Strängning : 16 x 19
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Motionär & Expert

Kommentar: Wilson Blade 100 V8 2023 är den senaste modellen från Wilson som kombinerar Clash och Pro serien för att nu presentera Wilson Blade för 2023. Vi börjar med teknologin ”Directconnect” vilket innebär det är kolfiber hela väger ner till handtaget. Kolfiber är ett stark och stabilt material som ändå väger lite. Det bidrar till att den här uppdaterade modellen blir ännu mer vridstyv vilket i sin tur resulterar i en bättre kontroll vid bollträffen samtidigt som det också skapar en bättre känsla.

FORTYFIVE° är en teknologi som bidrar till att racket får en ännu bättre flexibilitet men som ändå bibehåller vridstyvhet och stabilitet för att ge en skön känsla i träffen. Kortfattat kan man säga att felträffarna blir mjukare.

Spela video om Wilson Blade v8 youtube

Den här modellen har ett strängningmönster på 16 x 19 vilket vi menar på lönar sig mer till spelare som trivs med en mer fartorienterad tennis, däremot så har Wilson även utvecklat sin blade modell med 18 x 20 mönster som passar bättre för utövare som hellre prioriterar kontroll. Är du istället intresserad av denna modell så klicka här för att läsa mer om Wilson Blade V8 100 18 x 20.

Vi tycker att det här tennisracket passar till motionärer och experter som har kommit en bit i sin tennis. Det här racket lönar sig inte till nybörjare då Blade 100 V8 ställer krav på en viss svinghastighet och kontroll över grundslagen. Wilson är kända för att producera tennisrack i bra kvalité och vi menar på att deras senaste blade är ett bra bevis på det.

Vår vinnare: Bästa tennisrack dam

Wilson Blade 101L V8.0 2022

Wilson Blade 101L V8.0

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 274 gram
Träffyta :
101 sq.in
Strängning :
16 x 20
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: På jakt efter ett bra tennisracket för damer? Då vill vi tipsa om Blade 101 L från Wilson s sortiment. De flesta racken i Blade serien har en träffyta på 98 sq.in men denna modell har istället en träffyta på 101 sq.in vilket passar för spelare som söker en större träffyta och mer förlåtande egenskaper.

Med sin låga vikt på 274 gram så tycker vi framförallt att det här racket passar bra till damer men också till äldre juniorer eller herrar som söker ett rack med en lägre vikt. Ett tennisrack som väger lite bidrar till att racket blir mer lättmanövrerat och därmed också mer snällt på bekostnad av att man tappar lite i fart. Ramen är också något tjockare än de andra modellerna i samma racketserie vilket ger mer stabilitet samt en bättre mix mellan fart och kontroll.

Med sin större träffyta, tjockare ram och lägre vikt så tycker vi därför att det här racket passar alla typer av tennisspelare både från nybörjare till experter som framförallt prioriterar kontroll och bollplacering över de tyngsta smasharna. Tack vare sin väl tilltagna träffyta så blir det här racket även mycket snällt och förlåtande för nybörjare.

Vår vinnare: Bästa billiga tennisrack

Babolat Evoke 102

Babolat Evoke 102

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 270 gram
Träffyta :
102 sq.in
Strängning :
16 x 19
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär

Kommentar: Om du vill hitta ett billigt och bra tennisracket så rekommenderar vi Babolat Evoke 102. Det här är ett lättspelat aluminiumrack som kommer med en bra tilltagen träffyta på 102 sq.in. Evoke 102 väger bara 270 gram vilket bidrar till att racket blir mer lättmanövrerat och enklare att svinga vilket kan vara önskvärt framförallt för nybörjaren.

Vi tycker att det här racket passar bra för nybörjare som vill komma igång med ett något billigare första tennisrack eller för motionärer som vill hitta en billig modell. Om man är erfaren motionär eller expert så kan det här racket däremot vara lite för simpelt.

Vår vinnare: Bästa tennisracket nybörjare

bästa tennisracket för nybörjare Babolat Evo Drive 2021

Babolat Evo Drive

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 270 gram
Träffyta :
104 sq.in
Strängning :
16 x 17
Modell :
Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär

Kommentar: Vi rekommenderar Babolat Evo Drive som ett mycket nybörjarvänligt tennisrack från Babolat. Den här modellen kommer med en stor träffyta på hela 104 sq.in vilket gör det lätt för spelaren att hitta sweetspot samtidigt som racket ger förlåtande egenskaper vid felträffar. Det här tycker vi passar bra för utövare som är nybörjare till tennis och söker ett rack där man får en extra hjälp att hitta sweetspot och få in känslan för grundslagen. Strängningen i det här tennisracket är av det lite ovanliga mönstret 16 x 17 vilket gör att racket kommer att hjälpa spelaren att producera extra fart i slagen vilket passar bra ifall man har en lösare sving.

Tack vare sin lätta vikt så blir Babolat Evo drive dessutom väldigt lättmanövrerat och lätthanterligt. Det här racket har allt vi söker i ett bra tennisrack för nybörjare men också för motionärer som är ute efter ett rack med förlåtande och snälla egenskaper.

Flera av våra artiklar om tennis

Klicka här för att komma till svenska tennisförbundet

Vanliga frågor om tennisracket

Det finns riktlinjer för herrar, damer och juniorer vilket greppstorlek som rekommenderas. Om man velar mellan 2 olika storlekar så är det enkelt att i efterhand lägga på en grepplinda som motsvarar ungefär en halv greppstorlek.

Nedan är ungefärliga riktlinjer

Barn = 0
Juniorer = 1
Junior/Dam = 2
Dam/Herr = 3
Herr = 4

Självklart finns det tennisrack för barn. Barn tennisrack är anpassade för barn upp till ungefär 14 års ålder. Denna typen av rack är mindre till storleken och till en längre vikt för att vara mer lätthanterligt för ett barn. Risken om ett barn spelar med ett vuxen tennisrack är att racket blir för klumpigt och svårspelat.

Våra favoriter tennisracket bäst i test 2023

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 20

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *