Golfset Nybörjare, Herr & Dam • Bäst i Test – Sportporten.se

Golfset - Bästa golfset Herr & Dam - bäst i test

Tycker du om att spela golf? Går du i tankarna att köpa ditt allra första golfset? Skillnaden mellan att köpa golfklubbor och golfset är att golfset inkluderar även en golfbag, allt för att göra det enkelt och smidigt för dig, speciellt om du är ny till golf och inte har så mycket kunskap om golfutrustning. Men hur köper man rätt set som passar och vad är skillnaden mellan golfklubbor dam och golfklubbor herr?

Vi har därför valt att skapa den här artikeln där vi berättar om golfset där vi förklarar och går igenom det du behöver veta om olika modeller. Vår målsättning är att hjälpa dig hitta ett bra golfset för 2022. Vi kommer inleda med att berätta om olika golfklubbor och golfbagar, främst med fokus på golfklubbor för nybörjare. Avslutningsvis kommer vi att utse våra favoriter till bästa golfset herr och dam som passar för nybörjare.

Våra favoriter bästa Golfset nybörjare

vår Topplista Golfset herr - golfklubbor herr

1. Bästa Golfset Herr

Wilson 1200 TPX Herr

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

2. Bästa Golfset Herr

Spalding Elite Herr Helset

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

3. Bästa Golfset Herr

Spalding Elite Herr Halvset

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

vår topplista Golfset dam - golfklubbor dam

1. Bästa Golfset Dam

OnCourse Starterpack Ladies RH Graphite

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

2. Bästa Golfset Dam

OnCourse Starterpack Ladies RH Graphite

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

3. Bästa Golfset Dam

Spalding Elite Dam Grafit Halvset

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Golfset nybörjare - Golfklubbor nybörjare

Som ny golfare behöver du både golfklubbor men också en golfbag där du kan förvara dina klubbor. För att göra det enklare för dig som golfare och för att du till en början ska kunna fokusera mer på golfen än utrustningen så säljs ofta nybörjarklubbor som hela golfset. Det innebär att både golfklubbor och golfbag är inkluderat i ett och samma golfpaket.

Nybörjarklubbor säljs ofta som antingen helset eller halvset. Ett helset innehåller de flesta klubborna medans ett halvset innehåller de viktigaste klubborna och kommer därför ofta till ett billigare pris. Golfklubbor för nybörjare är mycket lättspelade med målet att ge en snäll och rolig väg in i golfen. Därför är dessa klubbor ofta mjukare, väger något mindre och har en bättre flexibilitet. Det gör att golfklubborna blir lättare att svinga, enklare att träffa bollen samt mer förlåtande egenskaper vid felträffar och dålig tajming i svingen, allt för att nybörjargolfklubbor ska vara så snälla som möjligt.

När du blir en duktigare golfspelare som får en bättre svinghastighet och en bättre precision i slagen så kan det vara dags att köpa golfklubbor för en mer avancerad nivå. Men mer avancerade golfklubbor kommer sällan i hela golfset, utan du får ofta köpa järnset, driver, wedge, putter m.m. som separata klubbor.

Golfset

Golfbag till golfset

Till golfset medföljer nästan alltid en golfbag som i stort sett är en obligatorisk utrustning att ha på golfbanan. Det här är en smidig och praktisk golfväska där du förvarar dina golfklubbor men också annan golfutrustning som golfbollar, peggar, golfkläder m.m. En golfbag kan vara av antingen typen bärbag eller vagnbag.

En bärbag som namnet antyder är tillverkad för att en golfare ska bära på bagen. Bärbagar konstrueras med komfortabla axelremmar med en mer slimmad design i en längre vikt för att de ska vara smidiga att bära på under golfrundorna.

Vagnbagen får du istället skjuta eller knuffa framför dig på en golfvagn som du antingen köper separat eller hyr av golfklubben. Vagnbagar är något större till storleken och väger ofta mer, men har istället mycket fler praktiska fack och förvaringar. Behöver du också köpa till en golfvagn? Läs gärna vår artikel om golfvagnar

Kortfattat om olika golfklubbor

Golfklubborna kan se olika ut och ett golfset innehåller fler än bara en golfklubba, så därför måste vi såklart gå igenom vad det finns för olika typer av golfklubbor. När du spelar golf kan du råka ut för flera olika slag och situationer som kan kräva att du behöver slå ett långt slag, ett kort slag, ett slag med mycket höjd eller med mycket rull. Du kan också hamna i lägen där bollen ligger i tjock ruff eller i en sandbunker. Därför kan golfklubbor komma i olika former, med olika vikter, längd och loft för att på så sätt vara anpassade för olika typer av golfslag.

Desto mindre (lägre) loft en golfklubba har desto lägre bollbana genererar slagen vilket resulterar i att du slår ett längre slag. Medans en golfklubba som har mycket loft istället får en högre bollbana som inte rullar så mycket vid landning, vilket är att föredra när du ska spela in mot en green där du vill få stopp på bollen. Nedan har vi gjort en ungefärlig tabell över de vanligaste golfklubborna i ett golfset och vilket ungefärlig loftvinkel de har samt vid vilken situation på banan som klubban brukar användas.

Klubba

Loft

Typ av golfslag

Driver

8 - 12°

Från Utslagsplats - Tee

Fairwaywood & Hybrid

15 - 25°

Tee, Fairway och Snäll Ruff

Järn 5

25°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 6

30°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 7

35°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 8

40°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 9

45°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Pitching Wedge (PW)

48°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Driver, Fairwaywood & Hybrider

Driver, Fairwaywood och Hybrider tillhör de längsta och tyngsta golfklubborna som är tillverkade med lågt loft för att på så sätt användas för att slå långt. Driver används i stort sätt bara från tee medans fairwaywood kan användas både från tee men också från fairway. På senare åren har det också dykt upp hybridklubbor som är en mer förlåtande variant av fairwaywood som dessutom är lättare att använda från ruffen.

Alla dessa klubbor kommer oftast med ett gradtal på klubban och det betyder hur mycket loft den har. Exempel om en driver har ett loft på 9 grader så kommer den ha en flackare bollbana än en driver med 12 graders loft. Vad som passar dig mest handlar mycket om hur din sving ser ut och ifall du vill slå dina slag med mycket höjd eller rull.

Wilson 1200 TPX Herr
Hybridklubba

Järnklubbor

Järnklubborna kan gå från låga järn 1 upp till järn 9 och pitch (PW), men de vanligaste är att järnset går från järn 5 till PW. De låga järnklubborna, det vill säga låg siffra har ett lägre loft och är konstruerade för att slå längre. Medans korta järn, som exempel järn 8, järn 9 och pitch har ett högt loft och används för spel nära green där man gärna vill få stopp på bollen efter landning med lite rull för att minska risken att golfbollen rullar av green.

Järnklubbor Golf

Wedge

Närmast green används ofta wedgeklubbor som är steget efter pitchen. Dessa klubbor kan ha loft upp över 60 grader och används vid lägen runt green, i bunkern och andra lägen för inspel. Tack vare sitt loft så används wedgar för att du ska få en hög bollbana som sedan ger lite rull vilket ofta är önskvärt på snabbrullande greener.

Wedge Golf

Putter

En putter är i stort sett en obligatorisk golfklubba att ha i golfbagen. Den används helt enkelt på green för att putta bollen. En golf putter kan komma i många olika former där det är mycket individuellt vad som passar bäst och vad man känner sig mest bekväm med. Vårt tips är att känna sig fram och testa olika varianter av putter.

Putter Golf

Grafit, stålskaft, regular, lady eller stiff?

När du ska köpa rätt nybörjar golfklubbor så kan du komma i kontakt med begrepp som skaft, styvhet och vikt. Golfklubbor kommer oftast med grafit- eller stålskaft som dessutom har en modifierad styvhet för att vara ”stiff”, ”regular” eller ”lady”. Det finns även fler varianter på styvhet när det kommer till golfklubbor men för den här artikeln tar vi bara med de enklaste och vanligaste som används till golfklubbor för nybörjare.

Alla golfklubbor passar inte alla spelare och det kan göra stor skillnad vilken klubba du använder i förhållande till hur snabb sving du har. Risken blir ifall du spelar med fel typ av golfklubba, att det blir alldeles för svårt att svinga och träffa bollen korrekt vilket gör att din golf kan påverkas negativt. Nedan har vi gjort en tabell för ungefärligt riktvärde på vilket skaft du bör ha beroende på hur långt du slår med järn 7a.

Längd med järn 7

Skaft

<100m

Lady

100 - 120 m

Grafit - Senior

121 - 130 m

Grafit - Regular

131 - 140 m

Stålskaft - Regular

141 - 160 m

Stålskaft - Stiff

över 160 m

Stålskaft - X-Stiff

Fördelen med golfset för nybörjare är att de redan är anpassade för golfare som är nya till sporten. Därför kommer de ofta i ett mjukare skaft och styvhet för att de ska vara snälla och förlåtande.

skillnaden mellan golfset herr & golfset dam

Skillnaden mellan golfset för damer och herrar är att damklubbor är mjukare och därför mer anpassade för lösare svingar. Därför är det vanligt att dam golfklubbor är i grafit medans herr golfklubbor kan vara antingen grafit eller stål. 

Höger eller vänster golfset?

Golfset säljs som antingen höger- eller vänsterklubbor. Det här har att göra med om du är högerhänt eller vänsterhänt där golfset vänster är för vänsterhänta och golfset höger är för högerhänta.

Dam Golfare

Hur köper jag bästa golfset för nybörjare? golfpaket nybörjare

När du ska välja rätt golfset så blir det till en början ganska enkelt ifall du ska köpa golfset dam eller herr samt golfset vänster eller höger. Därefter blir valen ifall du ska köpa ett helset med flera klubbor eller ett halvset med bara de viktigaste golfklubborna. Fördelen med helset är att du får fler klubbor som gör så att du kan slå mera olika typer av slag på golfbanan. Medans ett halvset ofta är ett billigare golfset för dig som känner att du inte behöver samtliga klubbor i bagen.

Våra Favoriter golfset Herr bäst i test

  1. Wilson 1200 TPX Herr – Bästa Golfset Herr
  2. Spalding Elite Herr Helset
  3. Spalding Elite Herr Halvset – Billigt Golfset Herr

Vår Favoriter golfset Dam bäst i test

1. Golfset Herr

Wilson 1200 TPX Herr

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Antal klubbor : 10
Passar till : Herr
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: Wilson 1200 TPX är ett komplett golfset herr som passar för alla typer av nybörjare. Det inkluderar en driver på 10,5°, en fairway 3a och en hybrid 5a som kommer ge dig en bra bredd i de olika långa golfslagen både från tee, men också från fairway och ruffen. Alla dessa klubbor kommer i ett mjukt grafitskaft som gör det lättare att svinga även vid lösare svingar.

Järnklubborna består av samtliga klubbor från järn 6 upp till SW. Järnklubborna i det här golfsettet har något större klubbhuvud med en större sweetspot som gör det enklare för dig som golfare att träffa sweetspot samtidigt som järnklubborna besitter fina egenskaper i förhållande till mycket längd, precision och kontroll vilket passar perfekt till nybörjare. Järnklubborna och puttern kommer i stålskaft vilket gör att de passar för herrar.

Golfbagen är väl tilltagen med många smarta smidiga fack, inte bara för golfklubborna men också för annan golfutrustning och kläder. Wilson 1200 TPX Herr har allt i söker i ett bra start golfset för herrar som vill börja spela golf.

2. Golfset Herr

Spalding Elite Herr Helset

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

Antal klubbor : 10
Passar till : Herr
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: Spalding Elite Herr Helset är ett komplett nybörjarset för herrar. Spalding Elite Herr kommer med en driver, en fairway 3a och en hybrid 4a, samtliga i grafit som ger lättspelade klubbor för dig som är ny till golf.

Järnklubborna går från 6 – 9 med PW och SW där klubborna är i stålskaft vilket gör att de här klubborna även går bra att använda vid snabbare svinghastigheter även om du är ny till golf. Tack vare sin flex och mjukhet så besitter klubborna bra förlåtande och snälla egenskaper som kommer göra det enklare för dig att träffa bollen rätt.

Golfbagen är en bärbag som kommer med dubbla bärselar som gör det bekvämt och enkelt att bära runt på klubborna. Dessutom kommer golfbagen med flera smarta fack för bland annat golfbollar, golfpeggar, annat golfutrustning och kläder. 

3. Golfset Herr

Spalding Elite Herr Halvset

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Antal klubbor : 6
Passar till : Herr
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: På jakt efter ett bra startset till golf? Spalding Elite Herr Halvset är ett perfekt golfset för dig som vill hitta ett billigt golfset men ändå få med de viktigaste golfklubborna. Det här är ett indentiskt set med det vi testade ovan med skillnaden att det här paketet är billigare och kommer med färre antal klubbor.

I detta halv golfset för herrar finner vi en fairwaywood 3 i grafit för de långa slagen, framförallt ifrån tee men går också att använda från fairway och även ruffen om du känner dig säker på bollträffen. Järnklubborna är 5, 7, 9 och SW som ger en total på 4 järnklubbor och medföljande putter. Det här gör att du kommer ha en bra bredd med golfklubbor som kommer ge dig möjligheten att slå många olika typer av golfslag och situationer som kan uppstå på banan.

Golfbagen kommer som en komfortabel bärbag med många praktiska fack och smidiga axelband. Tack vare att det är ett halvset så är det också mindre vikt att bära runt på golfrundan. Det här golfsettet passar till dig som inte behöver ett fullt golfset och känner att man vill gå för ett billigare golfset men ändå få de viktigaste golfklubborna.

2. Golfset Dam

OnCourse Starterpack Ladies RH Graphite

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Antal klubbor : 8
Passar till : Dam
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: OnCourse Starterpack Ladies RH Graphite är ett helset för damer. Paketet innehåller 8 st klubbor med dels en fullsize driver som för de längre slagen från tee men också en hybrid 5a som fungerar inte bara från tee men också när du vill kunna slå långt från fairway eller ett bra läge i ruffen. Järnklubborna går från 7 upp till sandwedge vilket ger ett brett sprektrum klubbor speciellt i det korta spelet men en viss avsaknad av järn 5 eller 6 men som hybriden täcker upp fint. Dessutom kommer detta dam golfset med en obligatorisk putter.

Skaften på klubborna är i mjukt grafit vilket är ett snällt lättviktsmaterial som passar för lösare svinghastigheter. Det här gör också att klubborna flexar bra i svingen vilket gör att tajmingen mot bollen blir mer förlåtande.

Bagen är en vagnbag vilket innebär att du kan behöva köpa till en golfvagn separat alternativt hyra på en golfklubb vilket ofta är ganska enkelt. Bagen i sig är stor och rymlig med flera smarta fack och funktioner där det är enkelt att förvara golfutrustning men också kläder. Helt enkelt ett bra hel golfset dam som passar till alla nybörjare i golf.

3. Golfset Dam

Spalding Elite Dam Grafit Halvset

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Antal klubbor : 6
Passar till : Dam
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: Spalding Elite Dam Grafit Halvset är ett bra billigt golfset för damer som inte har behov av att ha alla golfklubbor i bagen. Det här är ett bra nybörjarvänligt golfset med grafitklubbor som ger en snäll och förlåtande start på golfkarriären.

Det här dam golfpaketet innehåller en fairwaywood 3 i grafitskaft som används framförallt från utslagsplatsen men som också går att använda från fairway och ibland även ruffen om du känner dig riktigt säker på bollträffen. Tack vare det mjuka grafitskaftet så blir klubban dels lättare i vikt men det ger också en bra flexibilitet vilket gör den mer lättsvingad och att du får en bättre längd på slagen även vid lösare svingar.

Spalding Elite Dam Halvset kommer med en järn 5, 7, 9 och Sand Wedge i grafit vilket ger en bra bredd på klubbor som gör att du kommer kunna slå många olika typer av slag ute på banan. Om du saknar någon järnklubba går det givetvis bra att köpa till separat. Självklart är även en putter inkluderad.

Golfbagen är en enklare bärbag som har dubbla bärselar som gör det bekvämt och komfortabelt att bära runt på klubborna. Tack vare att det är ett halvset så kommer det inte bli särskild tungt att bära på klubborna. Förvaringsmöjligheterna är bra med flera praktiska fack och fickor där du kan förvara golfutrustning och kläder.

Gillade du den här artikeln om golfset herr och dam? Läs gärna fler av våra golfartiklar

Källa :
https://www.youtube.com/watch?v=VACP8lOvWTs

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 23

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *