Golfset Herr & Dam – Bäst i Test 2022 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för NordicaGolf & MiToosports

Bästa golfset Herr & Dam 2022 - Sportporten.se

Tycker du om att spela golf? Går du i tankarna att köpa ditt allra första golfset? Skillnaden mellan att köpa golfklubbor och golfset, är att golfset inkluderar även en golfbag. Allt för att göra det enkelt och smidigt för golfaren, speciellt om man är ny till golf och inte har så mycket kunskap om golfutrustning. Men vad ska man tänka på för att hitta ett bra golfset och vad är egentligen skillnaden mellan golfklubbor dam och golfklubbor herr?

Vi har därför valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig att hitta ett bra golfset. Vi kommer inleda med att berätta om olika golfklubbor och golfbagar samt vad som kan vara bra att tänka på innan man investerar i ett golfset. I den här artikeln kommer vi främst att fokusera på golfklubbor anpassade för nybörjare. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra topp 3 listor till bästa golfset herr och dam som passar för nybörjare.

Våra favoriter bästa Golfset nybörjare

Topplista Golfset herr - golfklubbor herr

1. Bästa Golfset Herr

Wilson 1200 TPX Herr

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

2. Golfset Herr

Skymax Elite Herr Helset

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

3. Golfset Herr

Wilson SGI Graphite HalvSet Herr

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

vår topplista Golfset dam - golfklubbor dam

1. Bästa Golfset Dam

MacGregor Starterpack CG3000 Ladies

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

2. Golfset Dam

OnCourse Starterpack Ladies RH Graphite

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

3. Golfset Dam

Wilson SGI Grafit Halvset Dam

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Golfset nybörjare - Golfklubbor nybörjare

Som ny golfare behöver man både golfklubbor men också en golfbag där man kan förvara sina klubbor. För att göra det enklare för golfaren och för att man till en början ska kunna fokusera mer på golfen än utrustningen så säljs ofta nybörjar golfklubbor som hela golfset. Det innebär att både golfklubbor och golfbag är inkluderat i ett och samma golfpaket.

Golfset säljs ofta som antingen helset eller halvset. Ett helset innehåller de flesta klubborna medans ett halvset innehåller de viktigaste klubborna och kommer därför ofta till ett billigare pris. Golfklubbor för nybörjare är mycket lättspelade med målet att ge en snäll och rolig väg in i golfen. Därför är dessa klubbor ofta mjukare, väger något mindre och har en bättre flexibilitet. Det gör att golfklubborna blir lättare att svinga, enklare att träffa bollen samt mer förlåtande egenskaper vid felträffar och dålig tajming i svingen, allt för att nybörjar golfklubbor ska vara så snälla som möjligt.

När man blir en duktigare golfspelare och får en bättre svinghastighet med ökad precision i slagen så kan det vara dags att köpa golfklubbor för en mer avancerad nivå. Men mer avancerade golfklubbor kommer sällan i hela golfset, utan golfaren får ofta köpa järnset, driver, wedge, putter m.m. som separata klubbor. När det här sker är såklart individuellt och vi tycker att det är viktigt att man först och främst trivs med sina golfklubbor, men när man börjar närma sig medel handikapp så kan det vara läge att köpa mer avancerad golfutrustning.

Golfset

Golfbag till golfset

Till golfset medföljer i stort sätt alltid en golfbag som vi tycker är en obligatorisk utrustning att ha på golfbanan. Det här är en smidig och praktisk golfväska där man förvarar sina golfklubbor men också annan golfutrustning som golfbollar, peggar, golfkläder m.m. En golfbag kan vara av antingen typen bärbag eller vagnbag.

En bärbag som namnet antyder är tillverkad för att en golfare ska bära på bagen. Bärbagar konstrueras med komfortabla axelremmar med en mer slimmad design i en längre vikt för att de ska vara smidiga att bära på under golfrundorna.

En vagnbag slipper man bära, utan man får istället skjuta eller knuffa den framför sig vilket innebär att man inte behöver belasta axlar och ryggen. Till en vagnbag behövs en golfvagn som man antingen köper separat eller hyr av golfklubben. Vagnbagar är något större till storleken och väger ofta mer, men har istället mycket fler praktiska fack och förvaringar.

Behöver du också köpa till en golfvagn? Läs gärna vår artikel om golfvagnar

Kortfattat om olika golfklubbor

Golfklubborna kan se olika ut och ett golfset innehåller fler än bara en golfklubba, så därför måste vi såklart gå igenom vad det finns för olika typer av golfklubbor. När man spelar golf så kan man råka ut för flera olika slag och situationer som kan kräva att golfaren behöver slå ett långt slag, ett kort slag, ett slag med mycket höjd eller med mycket rull. Man kan också hamna i lägen där bollen ligger i tjock ruff eller i en sandbunker. Därför kan golfklubbor komma i olika former, med olika vikter, längd och loft för att på så sätt vara anpassade för olika typer av golfslag.

Desto mindre (lägre) loft en golfklubba har desto lägre bollbana genererar slagen vilket resulterar i att man istället slår ett längre slag. Medans en golfklubba som har mycket loft istället får en högre bollbana som inte rullar så mycket vid landning, vilket är att föredra när man ska spela in mot en green där man vill få stopp på bollen. Nedan har vi gjort en ungefärlig tabell över de vanligaste golfklubborna i ett golfset och vilket ungefärlig loftvinkel de har samt vid vilken situation på banan som klubban brukar användas.

Klubba

Loft

Typ av golfslag

Driver

8 - 12°

Från Utslagsplats - Tee

Fairwaywood & Hybrid

15 - 25°

Tee, Fairway och Snäll Ruff

Järn 5

25°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 6

30°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 7

35°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 8

40°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 9

45°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Pitching Wedge (PW)

48°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Driver, Fairwaywood & Hybrider

Driver, Fairwaywood och Hybrider tillhör de längsta och tyngsta golfklubborna som är tillverkade med lågt loft för att på så sätt användas för att slå långt. Driver används i stort sätt bara från tee medans fairwaywood kan användas både från tee men också från fairway. På senare åren har det också dykt upp hybridklubbor som är en mer förlåtande variant av fairwaywood som dessutom är lättare att använda från ruffen.

Alla dessa klubbor kommer oftast med ett gradtal på klubban och det betyder hur mycket loft den har. Exempel om en driver har ett loft på 9 grader så kommer den ha en flackare bollbana än en driver med 12 graders loft.

Vad som passar till dig handlar mycket om hur din sving ser ut och ifall du vill slå dina slag med mycket höjd eller rull.

Spela video om Rory Mcllroy youtube
Wilson 1200 TPX Herr
Hybridklubba

Järnklubbor

Järnklubborna kan gå från låga järn 1 upp till järn 9 och pitch (PW), men de vanligaste är att järnset går från järn 5 till PW. De låga järnklubborna, det vill säga låg siffra har ett lägre loft och är konstruerade för att slå längre slag. Medans korta järn, som exempel järn 8, järn 9 och pitch har ett högt loft och används för spel nära green där man gärna vill få stopp på bollen efter landning med lite rull för att minska risken att golfbollen rullar av green.

Järnklubbor Golf

Wedge

Närmast green används ofta wedgeklubbor som är nästa steg efter pitchen. Dessa klubbor kan ha loft upp över 60 grader där de primärt används vid lägen runt green, i bunkern och andra lägen för inspel.

Tack vare sitt höga loft så används wedgar för att man ska få en hög bollbana som sedan ger lite rull vilket ofta är önskvärt på snabbrullande greener.

Wedge Golf

Putter

En putter är i stort sett en obligatorisk golfklubba att ha i golfbagen. Den används helt enkelt på green för att putta bollen. En golf putter kan komma i många olika former där det är mycket individuellt vad som passar bäst och vad man känner sig mest bekväm med. Vårt tips är att känna sig fram och testa olika varianter av putter.

Putter Golf

Grafit, stålskaft, regular, lady eller stiff?

När man ska köpa rätt nybörjar golfklubbor så kan man komma i kontakt med begrepp som skaft, styvhet och vikt vilket vi såklart ska reda ut. Golfklubbor kommer oftast med grafit- eller stålskaft som dessutom har en modifierad styvhet för att vara ”stiff”, ”regular” eller ”lady”. Det finns även fler varianter på styvhet när det kommer till golfklubbor men för den här artikeln tar vi bara med de enklaste och vanligaste som används till golfklubbor för nybörjare.

Alla golfklubbor passar inte alla spelare och det kan göra stor skillnad vilken klubba man använder i förhållande till hur snabb svinghastigheten är. Risken blir ifall man spelar med fel typ av golfklubba, att det blir alldeles för svårt att svinga och träffa bollen korrekt vilket gör att ens golf kan påverkas negativt. Nedan har vi gjort en tabell för ungefärligt riktvärde på vilket skaft vi rekommenderar att man bör ha beroende på hur långt man slår med järn 7a.

Längd med järn 7

Skaft

<100m

Lady

100 - 120 m

Grafit - Senior

121 - 130 m

Grafit - Regular

131 - 140 m

Stålskaft - Regular

141 - 160 m

Stålskaft - Stiff

över 160 m

Stålskaft - X-Stiff

Fördelen med golfset för nybörjare är att de redan är anpassade för golfare som är nya till sporten. Därför kommer de ofta i ett mjukare skaft och styvhet för att de ska vara snälla och förlåtande.

skillnaden mellan golfset herr & golfset dam

Skillnaden mellan golfset för damer och herrar är att damklubbor är mjukare och därför mer anpassade för lösare svingar. Därför är det vanligt att dam golfklubbor är i grafit medans herr golfklubbor kan vara antingen grafit eller stål. 

Höger eller vänster golfset?

Golfset säljs som antingen höger- eller vänsterklubbor. Det här har att göra med om man är högerhänt eller vänsterhänt där golfset vänster är för vänsterhänta och golfset höger är för högerhänta.

Dam Golfare

Hur köper man bästa golfset för nybörjare?

När man ska välja rätt golfset så tycker vi att det till en början blir ganska enkelt ifall man ska köpa golfset dam eller herr samt golfset vänster eller höger.

Därefter blir valet ifall man är intresserad av att köpa ett helset med flera klubbor eller ett halvset med bara de viktigaste golfklubborna. Vi tycker att fördelen med helset är att man får fler klubbor som gör så att man kan slå mera olika typer av slag på golfbanan. Medans ett halvset ofta är ett billigare golfset för utövare som känner att man inte behöver samtliga klubbor i bagen.

När det kommer till skaft och styvhet så rekommenderar vi att använda vår tabell ovan med riktvärden beroende på hur långt man slår med järn 7.

1. Golfklubbor Herr

Wilson 1200 TPX Herr

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Antal klubbor : 10
Passar till : Herr
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: Överst på vår topplista och vår rekommendation för herr golfare som letar efter ett bra golfset är Wilson 1200 TPX som är ett komplett golfset som vi tror passar för alla typer av nybörjare. Detta golfset inkluderar en driver på 10,5°, en fairway 3a och en hybrid 5a som kommer ge golfaren en bra bredd i de olika långa golfslagen både från tee, men också från fairway och ruffen. Alla dessa klubbor kommer i ett mjukt grafitskaft som bidrar till att göra det lättare att svinga även vid lösare svingar.

Järnklubborna består av samtliga klubbor från järn 6 upp till SW. Järnklubborna i detta golfset har något större klubbhuvud med en större sweetspot som gör det lättare för golfaren att träffa sweetspot samtidigt som järnklubborna besitter fina egenskaper i förhållande till mycket längd, precision och kontroll vilket vi tycker passar perfekt till nybörjare. Järnklubborna kommer i stålskaft vilket gör att de är anpassade för herrar.

Vi tycker att den tillhörande bagen är väl tilltagen med många smarta smidiga fack, inte bara för golfklubborna men också för annan golfutrustning och kläder. Vi tycker att Wilson 1200 TPX passar alla typer av herrar som vill börja spela golf och behöver ett komplett nybörjarvänligt golfset med samtliga klubbor i en rymlig och praktisk golfbag.

2. Golfklubbor Herr

Skymax Elite Herr Helset

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

Antal klubbor : 10
Passar till : Herr
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: På plats nummer 2 finner vi Skymax Elite Herr Helset som är ett komplett nybörjarset för herrar. Skymax Elite Herr kommer med en driver, en fairway 3a och en hybrid 4a, samtliga i grafit som ger lättspelade och förlåtande golfklubbor som passar till utövare som är nya till golf.

Järnklubborna går från 6 – 9 med PW och SW där klubborna är i stålskaft vilket gör att de här klubborna även går bra att använda vid snabbare svinghastigheter även om man är nybörjare till golf. Tack vare sin flex och mjukhet så besitter klubborna bra förlåtande och snälla egenskaper som kommer bidra till att göra det enklare för golfaren att träffa bollen rätt.

Golfbagen är en bärbag som kommer med dubbla bärselar som bidrar till att det blir bekvämt och enkelt att bära runt på klubborna. Dessutom kommer golfbagen med flera smarta fack för bland annat golfbollar, golfpeggar, annat golfutrustning och kläder. Vi tycker att den här modellen är mycket snarlik modellen ovan och de besitter ungefär liknande egenskaper både när det kommer till antalet klubbor och kvalité. Vi rekommenderar detta herr golfset till alla typer av nybörjare och spelare med högt handicap som söker ett helset till golf.

3. Golfklubbor Herr

Wilson SGI Graphite Halvset Herr

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Antal klubbor : 6
Passar till : Herr
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: På jakt efter ett bra halvset till golf? Då vill vi tipsa om Wilson SGI Graphite Halvset Herr som vi tycker är ett perfekt golfset för utövare som vill hitta ett billigt golfset men ändå få med de viktigaste golfklubborna. I det här golfpaketet hittar vi 6 golfklubbor där vi börjar med en fairway 3a (3W) som framförallt används från tee för att slå längre slag. Järnklubborna är 5, 7, 9 och SW som alla kommer med en stor sula vilket ger förlåtande egenskaper, speciellt om man är nybörjare i golf och inte hunnit få in en konsekvent bollträff. Självklart ingår även en putter i detta halvset.

Golfbagen är en lättviktsmodell med dubbla bärselar för att göra den mer komfortabel och enkel att bära på. Bagen i sin kommer med flera fack för all typ av förvaring. Något som vi gillar med detta golfset är att man kan välja om man vill att klubborna ska ha grafit- eller stålskaft. Om man har en snabbare svinghastighet kan stålskaft vara att föredra medans grafikskaft är något mer lättspelat om man har en lösare svinghastighet. Detta set finns även som vänsterklubbor.

Vi rekommenderar detta herr halvset till framförallt nybörjare och utövare med högt hcp som vill hitta ett billigare set med lättspelade golfklubbor. Dessutom kan det här vara ett bra golfset att börja med om man är helt sprillans ny till golf och man inte vill lägga de dyraste pengarna för att få samtliga klubbor i bagen.

1. Golfklubbor Dam

MacGregor Starterpack CG3000 Ladies

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Antal klubbor : 9
Passar till : Dam
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: Överst på vår topplista finner vi MacGregor Starterpack CG3000 Ladies som är ett fullvärdigt helset som vi tycker passar perfekt till dam golfare som är nya till golf och vill ha tillgång till samtliga golfklubbor. CG3000 kommer med en driver med 13 graders loft så passar för de långa slagen från tee. Sedan hittar vi en Fairwaywood på 18 grader och en hybrid på 24 grader. Det här ger golfaren bra klubbor för de längre slagen, dels från tee men också fairway och tack vare hybridklubban även snällare spellägen i ruffen.

Kikar vi sedan vidare på järnklubborna så kommer de från järn 7 och hela vägen upp till SW vilket ger mycket bra valmöjligheter både för längre järnslag men också kortare slag runt green och närspel. Samtliga klubbor är i ett mjukt grafitskaft vilket bidrar till en bra flexibilitet vilket är önskvärt i ett dam golfset för nybörjare. Det här gör att klubborna hjälper golfaren att komma rätt till bollen även vid lösare svingar. Självklart inkluderar det här golfpaketet även en obligatorisk putter.

Golfbagen till MacGregor Starterpack CG3000 Ladies är av typen vagnbag vilket innebär att man även behöver en golfvagn vilket man dels kan köpa till separat eller enkelt hyra på golfklubben. Golfbagen kommer med flera fack som gör det enkelt att förvara golfutrustning. Vi tycker att det här helt enkelt är ett bra nybörjarvänligt golfset för damer som vill kunna använda många olika klubbor på banan samt med en bag som rymmer mycket utrustning. Vi rekommenderar det här golfpaketet till alla typer av dam golfare som är på jakt efter ett komplett helset i golf med en tilltagen och praktiskt golfbag.

2. Golfklubbor Dam

OnCourse Starterpack Ladies RH Graphite

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Antal klubbor : 8
Passar till : Dam
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: OnCourse Starterpack Ladies RH Graphite är ett helset för damer. Paketet innehåller 8 st klubbor med dels en fullsize driver som används för de längre slagen från tee men också en hybrid 5a som fungerar inte bara från tee men också när man vill kunna slå långt från fairway eller ett bra läge i ruffen. Järnklubborna går från 7 upp till sandwedge vilket ger ett brett sprektrum klubbor speciellt i det korta spelet men en viss avsaknad av järn 5 eller 6 men som hybriden täcker upp fint. Dessutom kommer detta dam golfset med en obligatorisk putter.

Skaften på klubborna är i mjukt grafit vilket är ett snällt lättviktsmaterial som passar även för lösare svinghastigheter. Det här gör också att klubborna flexar bra i svingen vilket gör att tajmingen mot bollen blir mer snäll och förlåtande.

Bagen är en vagnbag vilket innebär att man kan behöva köpa till en golfvagn separat alternativt hyra på en golfklubb vilket ofta är ganska enkelt. Bagen i sig är stor och rymlig med flera smarta fack och funktioner där det är enkelt att förvara golfutrustning men också kläder.

Vi rekommenderar detta golfset till alla typer av dam golfare som är på jakt efter ett bra startset i medelprisklass med många klubbor och en praktiskt vagnbag med bra förvaringsmöjligheter. Till skillnad från vinnaren ovan så är detta set mycket snarlikt med skillnaden att denna modell saknar fairwaywood och därav ett något lägre pris.

3. Golfklubbor Dam

Wilson SGI Grafit Halvset Dam

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Antal klubbor : 6
Passar till : Dam
Nivå : Hög Hcp – Nybörjare

Kommentar: Vill du hitta ett bra dam halvset som passar för nybörjare? Då vill vi tipsa om Wilson SGI Grafit Dam. Detta dam golfset innehåller 6 klubbor och vi börjar med en lättspelad fairway 5a som passar bra för långa utslag från tee men som även fungerar bra från fairway.

Järnklubborna består av 5, 7, 9 och SW vilket ger en bra och bred variation av klubbor för olika lägen ute på banan. Järnklubborna har en brett klubbhuvud vilket bidrar till att det blir lättare att träffa bollen samtidigt som de ger mer förlåtande egenskaper vid eventuella felträffar, helt enkelt nybörjarvänliga järnklubbor. Tack vare att skaften är i grafit så blir det lättare att få rätt tajming i svingen och komma rätt till bollen även vid lösare svingar.

I detta golfset är såklart även en putter inkluderad så att man har alla nödvändiga golfklubbor. Bagen är väl tilltagen och det finns många fack för all typ av golfutrustning, kläder med mera.

Vi tycker att det här är ett bra startset för damer som inte är i behov av alla klubbor i bagen vilket gör att kostnaden går ner men där man ändå vill ha ett bred variation av klubbor så man ändå klarar av diverse lägen ute på banan.

Vanliga frågor om golfset & golfklubbor

Självklart finns det golfset anpassade för damer. Dam golfklubbor är något mjukare vilket gör att de mer lättspelade vid lösare svinghastigheter. Om en dam golfare spelar golf med herr golfklubbor finns risken att det blir för tungt och klumpigt att svinga vilket kommer påverka resultatet negativt.

Ja, det finns golfset som är anpassade för barn. Barn golfset är mindre till storleken samtidigt som de har en lägre vikt för att ett barn ska orka svinga med klubborna. Det finns barn golfset upp till ungefär 14 års ålder och därefter går brukar det gå bra för barn att spela med vuxenklubbor.

Självklart finns det golfklubbor för vänsterhänta precis som för högerhänta. Om man är vänsterhänt bör man spela med vänsterklubbor och ifall man är högerhänt bör man spela med högerklubbor.

Gillade du den här artikeln om golfset herr och dam? Läs gärna fler av våra golfartiklar

Källa :
https://www.youtube.com/watch?v=VACP8lOvWTs

Våra Favoriter golfset Herr bäst i test

  1. Wilson 1200 TPX Herr – Bästa Golfset Herr
  2. Skymax Elite Herr Helset
  3. Wilson SGI Graphite Halvset Herr – Billigt Golfset Herr

Vår Favoriter golfset Dam bäst i test

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 24

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.