Golfbollar • Bästa Golfbollen • Bäst i Test • Sportporten.se

Bästa Golfbollen 2021 - Test av golfbollar - Bäst i test

Tycker du om att spela golf? Är det dags att köpa nya golfbollar? Är du nybörjare i golf och vill ha hjälp att hitta den bästa golfbollen?

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta rätt golfboll för just ditt spel. Vi kommer till en början att berätta om golfbollar, vad som skiljer de åt men också vad du bör tänka på så att du köper rätt golfboll som passar för just ditt golfspel. Avslutningsvis kommer vi att testa och recensera populära golfbollar från bland annat titleist, taylor made och srixon för att presentera vår topp 5 lista till bästa golfboll för 2021.

Våra favoriter topp 5 golfboll bäst i test

1. Bästa golfbollen

Titleist PRO V1X

4.9/5

Betyg 4,9 / 5

2. Bästa golfbollen

Titleist PRO V1

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

3. Bästa golfbollen

Taylormade TP5

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

4. Bästa golfbollen

Srixon AD333

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

5. Bästa golfbollen

Titleist Trufeel

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Olika typer av golfbollar

Golfbollarna skiljer sig såklart, inte bara på märke och pris utan också hur de är uppbyggda och vad de besitter för egenskaper. Du som golfare vill givetvis hitta en golfboll som kombinerar vinnande egenskaper när det kommer till kontroll, känsla och distans. 

När du ska välja rätt golfboll så är det 3 faktorer som är bra att känna till 

Golfboll Spinn

Vad är spinn? När du slår ett golfslag så kommer golfbollen helt enkelt att snurra i luften och det benämns som golfbollens spinn. Golfbollar med hög spinn får en stor betydelse för framförallt närspelet då bollen får en bättre förmåga att stanna efter landning, vilket kan vara önskvärt vid inspel på green. Därför prioriterar framförallt många låghandicapare och tourspelare ofta golfbollar med mycket spinn.

Kompression

Varje gång du träffar golfbollen så komprimeras den, och då det finns både hårda och mjuka golfbollar så trycks de ihop olika mycket. Det här handlar mycket om känsla i bollträffen, om du har en högre svinghastighet så bör du ha en hårdare golfboll medans vid lägre svinghastigheter bör du istället ha en mjukare boll. Dam golfbollar tenderar därför att ofta vara något mjukare för att vara anpassade för dam golfares svinghastighet.

Bollflykt

Golfbollarna är tillverkade för olika typer av bollflykter. En golfboll kan vara anpassad för hög bollflykt, låg bollflykt eller mittemellan. Om du har svårt att få höjd på dina golfslag kan det vara att föredra en golfboll med hög bollflykt. Likaväl om du slår golfbollarna med mycket höjd, vilket kan straffa dig vid till exempel blåsiga dagar så kan det istället vara klokt att spela med golfbollar som har en låg bollflykt.

Bästa golfbollar

Hur är golfbollen uppbyggd?

Vi måste också berätta om hur en golfboll är uppbyggd så att du får en bättre förståelse för egenskaperna hos en golfboll.

Dimpel golfboll

Du kanske har märkt att ytan på golfbollen består av små gropar, det kallas även för dimplar. Dimplarna på en golfboll gör så att bollen får mer stabilitet i luften så att den får en rakare bollflykt. Det är bland annat därför det är så viktigt för dig som golfare att spela golf med rena golfbollar då smuts m.m i dimplarna gör så att bollen inte flyger lika stabilt och du kan dessutom tappa mycket i längd.

Hur många delar - Golfboll

När man ska köpa golfbollar så kommer man ofta i kontakt med begrepp som 2-delad, 3-delad och ibland även 4-delade golfbollar. Ju fler lager golfbollen har desto mer advancerade egenskaper kommer du som golfare åt. Kortfattat kan man säga desto fler lager, ju bättre golfboll, men där också ett högre pris. Många tourbollar har i regel minst 3-delar men ofta 4-5 delar, medans enklare golfbollar brukar ha 2-3 delar.

Golfboll

Skal Golfboll

När vi kikar på skalet hos en golfboll så är det framförallt materialet som kan skilja sig åt. Det vanligaste är att skalen är gjorda av antingen uretan eller ionomer. 

Uretan är ett något mjukare material som ger ett bättre grepp emot golfklubbans skåror, det här leder till att golfbollen får en bättre spinn vilket är speciellt viktigt i närspelet. Nackdelen med Uretan är att de är något dyrare att tillverka så därför tillhör ofta uretan golfbollar premium segmentet när det kommer till golfboll. Till skillnad från ionomer som är ett billigare material men som i jämförelse tappar något i kvalité.

Vilken golfboll passar mig?

Det finns flera faktorer som är bra att tänka på när du ska köpa golfbollar. Först och främst kan det vara bra att redogöra vad man har för mål, ambitioner och förutsättningar för golf. Vill du ha en golfboll med mycket spinn? Vill du få några extra meter i dina slag? Vill du hitta den där sköna känslan i bollträffen? Eller är du inte så petig när det kommer till golfbollar och hellre prioriterar priset med billiga golfbollar?

De flesta försäljare i Sverige marknadsför sina golfbollar som tourbollar, premiumbollar, distansbollar och dambollar.

Tourbollarna och premiumbollarna tillhör de finare segmentet när de kommer till golfbollar där de ofta kommer i ett uretaskal som ger mycket spinn och oftast i 3-4 delar eller mer. Den här typen av golfboll har oftast en något hårdare kompression vilket lönar sig till låghandicapare eller för dig med en hög svinghastighet.

Distansbollarna är ofta tillverkade för att ge en något bättre och längre bollflykt på bekostnad på något sämre spinn. Är du nybörjare eller medelhandicapare är det här en bra typ av boll då spinnen inte är lika viktig utan det kanske är roligare att prioritera några extra meter med drivern. Dessutom är distansbollarna något billigare än preium golfbollarna. 

Golfbollar för damer har en mycket mjuk komprimmering för att få en skönare känsla i bollträffen, det går givetvis bra för damer att spela med andra golfbollar också, speciellt om man har en lite snabbare svinghastighet.

Golfboll barn och junior

I stort sätt alla golfbollar som tillverkas är anpassade både för vuxna och barn. Om du ska välja en bra golfboll till ditt barn så tipsar vi om att köpa en mjuk golfboll. Då barn ofta har en låg svinghastighet så är det bättre för spelkänslan att spela golf med mjukare golfbollar. Juniorer som börjar få lite fart i svingen kommer kunna prestera bra golf med premium och tourbollarna.

Bästa golfbollen

Billiga golfbollar

Priset är något som många tar med i beräkningen när man ska köpa golfbollar. Det lockar för många att bara försöka hitta billiga och prisvärda golfbollar. Om du är hög eller medelhandicapare som slår bort mycket golfbollar per runda så kanske det inte är så lönt att köpa tour och premium golfbollar. 

Vi rekommenderar ifall du vill hitta billiga men ändå prisvärda bollar och du är på medel nivå eller nybörjare så behöver du inte gå för förstklassiga golfbollar.

Begagnade golfbollar

Ett koncept som blir allt vanligare och som många av oss på sportporten använder är istället att spela golf med begagnade golfbollar. På marknaden finns det idag många aktörer som säljer begagnage golfbollar. Företagen dyker efter golfbollar i populära vattenhinder på golfbanorna, därefter tvättas de, sorteras och säljs. 

Fördelen med begagnade golfbollar är att de är billiga och prisvärda i förhållande till kvalitén man får. Nackdelen är dels att det kan finnas en del kosmetiska fel på golfbollarna samt även skrapmärken som kan påverka framförallt golfbollens spinn. Om du har ett lågt handicap kan du eventuellt bli straffad och märka en skillnad av begagnade golfbollar men är du inte så kinkig så kan vi verkligen rekommendera den här typen av golfboll. 

Vill du läsa mer så kika gärna på vår artikeln om begagnade golfbollar

Vi tipsar - Begagnade golfbollar

Då vi på Sportporten gillar konceptet med begagnage golfbollar så vill vi tipsa om följande modeller ifall du är ute efter billiga och prisvärda golfbollar.

Titleist Pro V1 2017-2020 Klass A/B

Callaway Mix Klass A/B

Titleist Pro V1 Mix Träningsbollar

Sammanfattning - Bästa golfbollen

Vilken golfboll ska jag välja? – Börja först med att tänka ut din nivå på golf samt om du har en hög eller låg svinghastighet. Därefter fundera ut vilken budget du har för att därefter bestämma vilken prisklass du hamnar i. 

Låg Hcp (ca 12 hcp och därunder ) – Tourbollar & Premiumbollar med urethaskal för att få extra spinn vid närspelet. Dessutom är dessa bollar något mer advancerade för att få bättre och stabilare bollflykter. Om du är låg handicapare och spelar på en budgetgolfboll finns risken att din golf kommer påverkas negativt och framförallt i närspelet.

Medel Hcp – Distansbollar, mellanklassbollar och här får du tänka ut vilken prisklass du vill lägga dig i samt vilket svinghastighet du har, då du faktiskt kan välja både om du vill spela på tourbollar eller budgetbollar.

Hög Hcp Nybörjare – För att spara på plånboken rekommenderar vi att du spelar på budgetgolfbollar, om du har en hög svinghastighet och inte bryr dig som kostnaden så kan du som nybörjare givetvis spela på tourbollar och premiumbollar med risk för att de kan kännas något hårda om du har en lös svinghastighet. Hur mycket bättre ditt spel blir om du med högt handicap spelar på premium golfbollar är svårt att säga då på den här nivån av golfspel oftast handlar mer om teknik och sving än utrustning. Du kommer nog inte märka någon större skillnad i ditt spel om du har en bättre golfboll förens du börjar komma ner i handicap och börjar få en bättre precision och säkerhet i ditt spel.

Golfbollar

Vår Topplista Bästa golfboll 2021 - Bäst i test

Vår vinnare: Bästa golfbollen

Titleist PRO V1X

4.9/5

Betyg 4,9 / 5

Utformning : 4 delad
Skal : Urethane
Nivå : Hög / Medel / Låg Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

Kommentar: Vår vinnare till bästa golfbollen blev titleist pro v1x. Titleist har länge varit en av topptillverkarna när det kommer till golfbollar och du har säkert redan hittat många bollar av den här modellen ute på golfbanan, men vad är det som gör den så bra?

Titleist Pro V1X är en 4-delad tourboll och den senaste modellen av Pro V1X kommer med uppdaterat mjukt skal i gjutet uretanelastomer som ska ge en bättre spinn och känsla runt greenerna. Dimpelmönstret är konstruerat med 348 dimples i tetreaderdesign som ger en bra aerodynamik vilket innebär att golfbollen får en hög och stabil bollflykt.

Pro V1X kommer med en 2.0 ZG Process-kärna som är framtagen för extra distans och mer styvhet i kärnans kanter men mjukt inre parti vilket skapar en bättre hastighet samtidigt som golfbollen producerar mindre spinn på de långa slagen.

Alla de här egenskaperna gör Titleist Pro V1X till en fullvärdig, allround golfboll som passar alla typer av golfare som vill ha en golfboll i absoluta toppklass. Till skillnad från den mer vanliga Pro V1 Golfbollen så ger Pro V1x en högre bollflykt och mer spinn. Vårt solklara favorit till bästa golfbollen 2021 och ett populärt val hos många golfproffs är Titleist Pro V1X.

Plats 2 : Bästa golfbollen

Titleist PRO V1

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Utformning : 3 delad
Skal : Urethane
Nivå : Hög / Medel / Låg Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

Kommentar: Vår kanske mest vanliga och populära golfboll i Sverige är Titleist Pro V1. Precis som våran favorit ovan så kommer den här golfbollen med många vinnande egenskaper som gör det till en mångsidig allround golfboll som passar alla typer av golfare.

Precis som med Pro V1x så har Titleist Pro V1 ett uppdaterat mjukt skal i gjutet uretanelastomer som ska ge en
bättre spinn och kontroll runt greenerna. Dimpelmönstret är kontruerat med 348 dimples i tetreaderdesign som ger en bra aerodynamik vilket innebär att golfbollen får en stabil bollflykt.

Pro V1 kommer me en 2.0 ZG Process-kärna som är framtagen för extra distans och mer styvhet i kärnans kanter men mjukt inre parti vilket skapar en bättre hastighet samtidigt som golfbollen producerar mindre spinn med de långa slagen vilket är önskvärt, speciellt från tee.

Till skillnad från Pro V1X så är den här bollen 3-delad där skillnaden blir att bollflykten blir något lägre (Hög-Medel) samtidigt som den också genererar en något mindre spinn, men för att sammanfatta är Titleist Pro V1 och V1X väldigt snarlika golfbollar men ytterst små skillnader och  du som golfare kommer du knappt att märka någon skillnad.

Plats 3 : Bästa golfbollen

Taylormade TP5

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Utformning : 5 delad
Skal : Urethane
Nivå : Hög / Medel / Låg Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

 

Kommentar: På plats nummer 3 hittar vi TaylorMade TP5. Det här är en av de mest framgångsrika golfbollarna som TaylorMade har tillverkat och årets modell kommer med flera bra uppdateringar som ett bättre skal och förfinat dimpelmönster.

Många spelare på PGA-Touren väljer TaylorMade TP5 och du har säkert redan stött på en och annan golfboll av det här märket ute på golfbanan. TP5 har en 5 lagers konstruktion kombinerat med en Tri Fast-kärna som ger en golfboll med en konsekvent medelhög bollflykt som ger lite spinn från tee och en ökad kontroll vid mycket vind.

Uretanskalet är av en mjukare karaktär vilket ger en bättre kontroll och käsla för spinn vid greenerna. Dimpelmönstret har tydligare kanter vilket ger en längre och stabilare bollflykt.

Taylormade TP5 är en exklusiv och välgjord golfboll som vi tycker passar för golfare med lågt och medel handicap som söker en mjuk men ändå förlåtande tour golfboll.

Plats 4 : Bästa golfbollen

Srixon AD333

4.8/5

Betyg 4,6 / 5

Utformning : 2 delad
Skal : Ionomer
Nivå : Hög & Medel Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

 

Kommentar: Srixon AD333 har blivit en allt mer populär uppstickare på marknaden. Tack vare sina egenskaper och pris så menar vi på att det här är en billig och prisvärd golfboll. Det här är en 2 delad golfboll med ett skal i ionomer som ska minska bollens spinn från tee och ge en ökad kontroll vid närspelet.

Srixon AD333 är tillverkad för spelare som framförallt vill ha lite extra längd i slagen men ändå inte tappa känslan i närspelet. Den kombinerar allt mellan bra längd, mjuk känsla men också en god kontroll i närspelet. Srixon AD333 passar för golfare med medel och högt handicap, som vill ha en billig men ändå bra golfboll.

Plats 5 : Bästa golfbollen

Titleist Trufeel

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Utformning : 2 delad
Skal : Trueflex
Nivå : Hög & Medel Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

 

Kommentar: Titleist kan även producera billiga golfbollar av hög kvalité och ett bra bevis på det är deras modell Titleist TruFeel. Du känner säkert igen Titleist DT Trusoft och det här är deras uppdaterade modell. Det här är en av Titleist mjukaste golfbollar som har en 2-delad utformning som ska hjälpa dig att producera extra längd men ändå bibehålla en god kontroll i närspelet men en låg spinn i de långa slagen.

Med sina aerodynamiska egenskaper kommer Titleist TruFeel att ge en hög bollflykt, bra stabilitet men också en extra längd. Det här är i vår mening en billig och prisvärd golfboll som kommer i god kvalité. Den här golfbollen passar allt från golfare med medel handicap till dig som är nybörjare i golf.

Gillade du den här artiklen om att hitta den bästa golfbollen? Läs gärna fler av våra artiklar om golf

Källa:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Golfboll

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 33

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *