Sök

Bästa Golfbollen – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för NordicaGolf, Happygolfer

Bästa Golfbollen 2024 - sportporten

Är du på jakt efter den bästa golfbollen eller den golfboll som går längst? Vi har jämfört och valt ut Titleist Pro V1X till bästa golfbollen för 2024 tack vare sin 4-delade konstruktion, dimpelmönster samt 2.0 ZG process-kärna vilket ger en premium golfboll som flyger längre och producerar mindre spinn

Våra Favoriter golfboll bäst i test

Titleist PRO V1X

Titleist Prov1x
4.9/5

Betyg 4,9 / 5

Är det dags att investera i nya golfbollar? Är du nybörjare i golf och vill ha hjälp att hitta den bästa golfbollen? Men vilken golfboll går längst och hur hittar jag rätt modell som passar för just min golf? I den här artikeln går vi igenom olika golfbollar med målsättning att hjälpa dig att hitta rätt golfboll som passar för just ditt spel och ambitionsnivå.

Vi kommer inleda med att berätta om olika egenskaper i golfbollen, vad som skiljer de åt men också vad man bör tänka på så att man köper rätt boll. Längst ner kommer vi att mer utförligt prestera vår topplista till bästa golfbollen 2024 som passar alla nivåer och förutsättningar. Där kommer vi bland annat att prata om välkända golfbollar som Titleist pro v1, Bridgestone Tour B XS och Taylormade TP5. Vi kommer dessutom att tipsa om en bra golfboll för dam spelare.

Vår favorit topp 6 bästa golfbollarna

Titleist Prov1x

1. Bästa golfboll

Titleist PRO V1X

4.9/5

Betyg 4,9 / 5

Titleist prov1

2. golfboll

Titleist PRO V1

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Bridgestone Tour B XS

3. golfboll

Bridgestone Tour B XS

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

TaylorMade TP5 New

4. golfboll

Taylormade TP5

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Titleist Trufeel

5. golfboll

Titleist Trufeel

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Wilson Ultra Distance

6. golfboll

Wilson Ultra Distance

4.4/5

Betyg 4,4 / 5

Wilson Staff DUO SOFT Women

Bästa golfboll dam

Wilson Staff DUO SOFT Women

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

Olika typer av golfbollar

Golfbollarna skiljer sig såklart, inte bara på märke och pris utan också hur de är uppbyggda och vad de besitter för egenskaper. Som golfare vill man givetvis hitta en boll som kombinerar vinnande egenskaper när det kommer till kontroll, känsla och distans.

När man ska välja rätt golfboll så tycker vi att det är 3 faktorer som kan vara bra att känna till 

Spinn

Vad är spinn? När man slår ett golfslag så kommer golfbollen att snurra (rotera) i luften och det benämns som spinn. Golfbollar med hög spinn får en stor betydelse för framförallt närspelet då bollen får en bättre förmåga att stanna efter landning, vilket kan vara önskvärt vid inspel på green. Därför prioriterar framförallt många låghandicapare och tourspelare ofta modeller med mycket spinn.

Kompression

Varje gång man träffar bollen så komprimeras den. Då det finns både hårda och mjuka golfbollar så trycks de ihop olika mycket. Men ska man välja en hård eller mjuk golfboll? Det här handlar mycket om känsla i bollträffen, om man har en högre svinghastighet så tycker vi att man bör ha en hårdare golfboll medans vid lägre svinghastigheter så bör man istället ha en mjukare boll. Dam golfbollar tenderar ofta att därför vara något mjukare för att vara anpassade för dam golfares svinghastighet.

Bollflykt

Golfbollarna är tillverkade för olika typer av bollflykter. En golfboll kan vara anpassad för hög bollflykt, låg bollflykt eller mittemellan. Om man som golfare har svårt att få höjd på sina golfslag kan det vara att föredra en boll med hög bollflykt. Om man istället redan slår bollarna med mycket höjd, vilket kan straffa spelaren vid till exempel blåsiga dagar så kan det istället vara klokt att spela med golfbollar som har en låg bollflykt.

Bästa golfbollar

Hur är en golfboll uppbyggd?

Vi måste också berätta om hur en golfboll är uppbyggd så att man får en bättre förståelse för egenskaperna.

Dimpel golfboll

Som golfare kanske man redan har märkt att ytan på golfbollen består av små gropar, det kallas även för dimplar. Dimplarna bidrar till att bollen får mer stabilitet i luften så att den får en rakare bollflykt. Det är bland annat därför det är så viktigt för golfaren att spela golf med rena golfbollar då smuts m.m i dimplarna gör så att bollen inte flyger lika stabilt och bollen kan dessutom tappa mycket i längd.

Hur många delar - Golfboll

När man ska köpa golfbollar så kommer man ofta i kontakt med begrepp som 2-delad, 3-delad och ibland även 4-delade golfbollar. Ju fler lager bollen har desto mer avancerade egenskaper kommer man åt som golfare. Kortfattat kan man säga desto fler lager, ju bättre golfboll, men där också ett högre pris. Många tourbollar har i regel minst 3-delar men ofta 4-5 delar, medans enklare modeller brukar ha 2-3 delar.

Golfboll

Skal Golfboll

När vi kikar på skalet hos en golfboll så är det framförallt materialet som kan skilja sig åt. Det vanligaste skalen är gjorda av antingen uretan eller ionomer. 

Uretan är ett något mjukare material som ger ett bättre grepp emot golfklubbans skåror, det här leder till att bollen får en bättre spinn vilket är speciellt viktigt i närspelet. Nackdelen med uretan är att de är något dyrare att tillverka så därför tillhör ofta uretan golfbollar premium segmentet när det kommer till prisklass. Till skillnad från ionomer som är ett billigare material men som i jämförelse tappar något i kvalité och framförallt grepp.

Vilken golfboll passar mig?

Vi tycker att det är flera faktorer som är bra att tänka på när man ska köpa golfbollar. Först och främst kan det vara bra att redogöra vad man har för mål, ambitioner och förutsättningar för sin golf. Vill du ha en golfboll med mycket spinn? Vill du få några extra meter i dina slag? Vill du hitta den där sköna känslan i bollträffen? Eller är du inte så petig när det kommer till bollar och hellre prioriterar priset med billiga golfbollar?

De flesta försäljare i Sverige marknadsför sina golfbollar som tourbollar, premiumbollar, distansbollar och dambollar.

Tourbollarna och premiumbollarna tillhör de finare segmentet när de kommer till golfbollar där de ofta kommer i ett uretaskal som ger mycket spinn och oftast i 3-4 delar eller mer. Den här typen av boll har oftast en något hårdare kompression vilket lönar sig till låghandicapare eller för golfare med en hög svinghastighet.

Distansbollarna är ofta tillverkade för att ge en något bättre och längre bollflykt på bekostnad på något sämre spinn. Vi tycker att denna typ av golfboll passar för nybörjare eller medelhandicapare då spinnen inte är lika viktig utan det kanske är roligare att istället prioritera några extra meter med drivern. Dessutom är distansbollarna något billigare än premium golfbollarna. 

Golfbollar för damer har en mycket mjuk komprimering för att på så sätt bidra till en skönare känsla i bollträffen, det går givetvis bra för damer att spela med andra golfbollar också, speciellt om man har en lite snabbare svinghastighet. Däremot rekommenderar vi för damgolfare som är nybörjare till golf eller har en lösare svinghastighet att spela med dam golfbollar.

Bästa golfbollen

Golfboll barn och junior

I stort sätt alla golfbollar som tillverkas är anpassade både för vuxna och barn. Om du som förälder ska välja en bra golfboll till ditt barn så tipsar vi om att köpa en mjuk golfboll. Då barn ofta har en låg svinghastighet så är det bättre för spelkänslan att spela golf med mjukare bollar. För en junior som börjar få lite fart i svingen och börjar närma sig medel handicap så tycker vi att det kan vara en god idé att byta över till premium och tourbollarna.

Billiga golfbollar

Priset är något som många tar med i beräkningen när man ska köpa golfbollar. Det lockar för många att bara försöka hitta billiga och prisvärda golfbollar. Om man är hög eller medelhandicapare som slår bort mycket bollar per runda så kanske det inte är så lönt att köpa tour- och premium golfbollar.

Vi rekommenderar ifall man vill hitta billiga men ändå prisvärda golfbollar och man är på medel nivå eller nybörjare, så behöver man inte gå för förstklassiga golfbolla, utan det kan vara värt att leta efter golfbollar i medelprisklassen utan att tappa något märkbart i spelet.

Golfbollar

Begagnade golfbollar

Ett koncept som blir allt vanligare och som många av oss på sportporten använder är istället att spela golf med begagnade golfbollar. På marknaden finns det idag många aktörer som säljer begagnage bollar. Företagen som säljer dessa golfbollar dyker efter bollarna i populära vattenhinder på golfbanorna, därefter tvättas de, sorteras och säljs. 

Fördelen med begagnade golfbollar är att de är billiga och prisvärda i förhållande till kvalitén man får. Nackdelen är dels att det kan finnas en del kosmetiska fel på bollarna samt även skrapmärken som kan påverka framförallt bollens spinn. Om man har ett mycket lågt handicap så kan man eventuellt bli straffad och märka en skillnad av begagnade golfbollar men är man som golfare inte så kinkig så kan vi verkligen rekommendera den här typen av boll. 

Vill du läsa mer så kika gärna på vår artikeln om begagnade golfbollar

Vi tipsar - Begagnade golfbollar

Då vi på Sportporten gillar konceptet med begagnage golfbollar så vill vi tipsa om följande modeller ifall man är ute efter billiga och prisvärda bollar.

Titlesit prov1 begagnad

Titleist Pro V1

Callaway Supersoft

Callaway Supersoft

Srixon Soft Feel Lady

Srixon Soft Feel Lady

Titleist Pro V1 Mix Träningsbollar

Titleist Pro V1 Mix Träningsbollar

Sammanfattning - Välja golfboll

Vilken golfboll ska man välja? – Vi rekommenderar att man först ska börja med att tänka ut sin nivå på golf samt om man har en hög eller låg svinghastighet. Därefter fundera ut vilken budget man har för att därefter bestämma vilken prisklass man hamnar i. Nedan har vi sammanställt vad vi tycker man ska satsa på beroende på nivå.

Låg Hcp (ca 12 hcp och därunder ) – Tourbollar & Premiumbollar med urethaskal för att få extra spinn vid närspelet. Dessutom är dessa bollar något mer advancerade för att få bättre och stabilare bollflykter. Om man är låg handicapare och spelar på en budgetgolfboll finns risken att golfen kommer påverkas negativt, framförallt i närspelet.

Medel Hcp – Distansbollar, mellanklassbollar och här får man tänka ut vilken prisklass som man vill lägga sig i samt vilket svinghastighet man har, då vi tycker att man faktiskt kan välja om man vill spela på tourbollar eller budgetbollar.

Hög Hcp Nybörjare – Om man är nybörjare i golf eller har högt handicap så rekommenderar vi för att spara på plånboken att man spelar på budgetgolfbollar. Om man har en hög svinghastighet och inte bryr sig som priset så kan man som nybörjare givetvis spela på tourbollar och premiumbollar med risk för att de kan kännas något hårda om man har en lös svinghastighet.

Hur mycket bättre ens spel blir om man med högt handicap spelar på premium golfbollar är svårt att säga då vi menar att på den här nivån av golfspel oftast handlar mer om teknik och sving än golfutrustning. Man kommer nog inte märka någon större skillnad i sitt spel om man har en bättre golfboll förrns man börjar komma ner i handicap och börjar få en bättre precision och säkerhet i sitt spel.

Vår vinnare: Bästa golfbollen

Titleist PRO V1X

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Utformning : 4 delad
Skal : Urethane
Nivå : Hög / Medel / Låg Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

Kommentar: Vår vinnare och överst på vår topplista till bästa golfbollen hittar vi titleist pro v1x. Titleist har länge varit en av topptillverkarna när det kommer till golfbollar och du har säkert redan hittat många bollar av den här modellen ute på golfbanan, men vad är det som gör den så bra?

Titleist Pro V1X är en 4-delad tourboll och den senaste modellen av Pro V1X kommer med uppdaterat mjukt skal i gjutet uretanelastomer som ska bidra till att ge en bättre spinn och känsla runt greenerna. Dimpelmönstret är konstruerat med 348 dimples i tetreaderdesign som bidrar till en bra aerodynamik vilket innebär att golfbollen får en hög och stabil bollflykt. Pro V1X kommer med en 2.0 ZG Process-kärna som är framtagen för extra distans och mer styvhet i kärnans kanter men mjukt inre parti vilket skapar en bättre hastighet samtidigt som golfbollen producerar mindre spinn på de långa slagen.

Alla de här egenskaperna gör Titleist Pro V1X till en fullvärdig, allround golfboll som vi tycker passar alla typer av golfare som vill ha en golfboll i absoluta toppklass. Till skillnad från den mer vanliga Pro V1 golfbollen så ger Pro V1x en högre bollflykt och mer spinn. Vårt solklara favorit till bästa golfbollen 2024 och ett populärt val hos många golfproffs är Titleist Pro V1X. Vi rekommenderar den här golfbollen framförallt till golfare som är på låg och medel handicap som är på jakt efter en golfboll i högsta kvalité när det kommer till både närspel och bollflykt.

Titleist Pro V1X finns att köpa här :

Plats 2

Titleist PRO V1

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Utformning : 3 delad
Skal : Urethane
Nivå : Hög / Medel / Låg Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

Kommentar: Vår kanske mest vanliga och populära golfboll i Sverige är Titleist Pro V1. Precis som våran favorit ovan så kommer den här golfbollen med många vinnande egenskaper som gör det till en mångsidig allround golfboll som vi tycker passar alla typer av golfare.

Precis som med Pro V1x så har Titleist Pro V1 ett uppdaterat mjukt skal i gjutet uretanelastomer som ska bidra till att ge en bättre spinn och kontroll runt greenerna. Dimpelmönstret är kontruerat med 348 dimples i tetreaderdesign som bidrar till en bra aerodynamik vilket innebär att golfbollen får en stabil bollflykt.

Pro V1 kommer med en 2.0 ZG Process-kärna som är framtagen för extra distans och mer styvhet i kärnans kanter men mjukt inre parti vilket skapar en bättre hastighet samtidigt som golfbollen producerar mindre spinn med de långa slagen vilket är önskvärt, speciellt från tee.

Till skillnad från Pro V1X så är den här bollen 3-delad där skillnaden blir att bollflykten blir något lägre (Hög/Medel Bollflykt) samtidigt som den också genererar en något mindre spinn, men för att sammanfatta så är modellerna Titleist Pro V1 och V1X väldigt snarlika golfbollar men ytterst små skillnader och golfaren kommer knappt att märka någon skillnad. Vi rekommenderar Titleist Pro v1 framförallt till låg och medel handicapare som är på jakt efter en boll i toppklass som bidrar till mer spinn och stabilare bollflykt som bidrar till en bättre längd.

Titleist Pro V1 finns att köpa här :

Plats 3

Bridgestone Tour B XS

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Utformning : 3 delad
Skal : Urethane
Nivå : Låg / Medel / Hög Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

Kommentar: Bridgestone Tour B XS är en tourboll i hög kvalité som hamnade på en fin 3e plats i vår topplista. Det här är en 3-delad golfboll som kommer med ”dual dimples” vilket är en teknik som Bridgestone framställt för att bollen ska få mindre luftmotstånd vilket helt enkelt gör så att bollen får en längre tid i luften som i sin tur gör att bollen går längre. Med Gradational compression core så komprimeras bollen mer vid högre svinghastigheter men samtidigt så blir spinnen mindre vilket resulterar i att bollen ger en mindre spinn från tee och vid de längre slagen.

Bridgestone Tour B XS kommer med ett nytt och uppdaterat reactiv urethane skal som reagerar olika beroende på hur hårt man slår bollen. Det här hjälper till att skapa ännu mer kompression och mindre spinn vid längre slag och tvärtom vid lösare slag och närspel där skalet istället reagerar med mer mjukhet för att skapa mer spinn vilket ger en ökad kontroll runt green. Tour B XS modellen har till skillnad från övriga bollar i Bridgestone Tour B serien mer spinn för att öka precisionen i närspelet.

Vi rekommenderar Bridgestone Tour B XS till golfare som är på jakt efter en bra tourboll men vill testa någon annat än titleist pro v1. Vi tycker att den här modellen passar alla typer av golfare men framförallt låg och medel handicapare.

Bridgestone Tour B XS finns att köpa här :

Plats 4

Taylormade TP5

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Utformning : 5 delad
Skal : Urethane
Nivå : Hög / Medel / Låg Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

Kommentar: På plats nummer 4 hittar vi TaylorMade TP5. Det här är enligt oss en av de mest framgångsrika golfbollarna som TaylorMade har tillverkat och årets modell kommer med flera bra uppdateringar som ett bättre skal och förfinat dimpelmönster.

Många spelare på PGA-Touren väljer TaylorMade TP5 och som golfare har man säkert redan stött på en och annan golfboll av det här märket ute på golfbanan. TP5 har en 5 lagers konstruktion kombinerat med en Tri Fast-kärna som ger en golfboll med en konsekvent medelhög bollflykt som bidrar till lite spinn från tee och en ökad kontroll vid mycket vind.

Uretanskalet är av en mjukare karaktär vilket bidrar till en bättre kontroll och känsla för spinn vid greenerna. Dimpelmönstret i bollen har tydligare kanter vilket ger en längre och stabilare bollflykt. Taylormade TP5 är en exklusiv och välgjord golfboll som vi tycker passar för golfare med lågt och medel handicap som söker en mjuk men ändå förlåtande tour golfboll.

Taylormade TP5 finns att köpa här :

Plats 5

Titleist Trufeel

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Utformning : 2 delad
Skal : Trueflex
Nivå : Hög & Medel Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

Kommentar: Titleist kan även producera billiga golfbollar av hög kvalité och vi tycker att ett bra bevis på det är deras modell Titleist TruFeel. Som golfare känner man säkert igen Titleist DT Trusoft och det här är deras uppdaterade modell. Det här är en av Titleist mjukaste golfbollar som har en 2-delad utformning som ska hjälpa golfaren att producera extra längd men ändå bibehålla en god kontroll i närspelet men en låg spinn i de långa slagen.

Med sina aerodynamiska egenskaper så kommer Titleist TruFeel bidra till att ge en hög bollflykt, bra stabilitet men också en extra längd. Det här är i vår mening en billig och prisvärd golfboll som kommer i god kvalité. Vi rekommenderar den här golfbollen till golfare med medel- och hög handicap samt till utövare som är nybörjare i golf som vill ha en pålitlig modell.

Titleist Trufeel finns att köpa här :

Plats 6

Wilson Ultra Distance

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Utformning : 2 delad
Nivå : Hög & Medel Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

Kommentar: Ultra Distance är vad vi tycker är en billig och prisvärda golfboll från Wilson. Det här är en hårdare modell som är framtagen för att ge extra längd från tee, långa slag och för att hjälpa till att motverka slice och hook, det vill säga höger- och vänsterskruvar. Tack vare att förpackningen kommer i 15-pack till skillnad från det mer vanliga 12-packet så blir den här mycket prisvärda och billiga golfbollar per boll.

Vi tycker att Wilson Ultra Distance passar framförallt till hög- men också medel handicapare som inte är så kinkiga när det kommer till golfboll utan mer fokuserar på priset eller kanske för spelare som hellre lägger pengarna på annan golfutrustning.

Wilson Ultra Distance finns att köpa här :

golfboll dam

Wilson Staff DUO SOFT Women

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Utformning : 2 delad
Nivå : Hög & Medel Hcp
Passar till :
Dam / Herr / Junior

Kommentar: Wilson Staff DUO SOFT Women är en dam golfboll som är bland de mjukaste 2-delade bollarna på marknaden. Bollarna har ett mjukt skal kombinerat med en kärna som ger en mycket låg kompression. Det här gör att Wilson Staff DUO SOFT Women bidrar till en något högre och längre bollflykt även vid lösare svingar men också en härlig känsla i bollträffen. Den producerar ett lågt spintal med de längre klubborna vilket bidrar till att slagen blir rakare.

Vi tycker att den här golfbollen passar framförallt till dam golfare men då skalet är så pass mjukt så går det också bra för herrar och juniorer med lösare svinghastigheter att spela med den här bollen. Vi tycker att den här modellen passar till golfare med medel- & högt handicap. Om man börjar närma sig låg handicap eller har en högre svinghastighet så finns risken att bollen kommer kännas för mjuk vilket kan påverka ens spel negativt.

Wilson Staff DUO Soft Women finns att köpa här :

Vanliga frågor om golfbollar

I stort sätt alla golfbollar som tillverkas är gjorda både för vuxna och barn. Om man som förälder vill köpa golfbollar till sitt barn så tipsar vi om att köpa mjuka golfbollar vilket passar bättre till ett barns låga svinghastighet

Priset varierar såklart beroende på kvalité. Oftast så säljs golfbollar i paket om dussin där billiga modeller kan gå runt 200kr medans mer exklusiva och avancerade bollar kan kosta upp emot 600kr/dussin. En rekommenderad kategori bollar om man vill ha en billigare prisklass men ändå bra kvalité är att köpa begagnade golfbollar

Det beror helt på spelarens egna förutsättningar. En nybörjare kan absolut spela på avancerade golfbollar men då dessa golfbollar är relativt dyra så rekommenderar vi att man som nybörjare börjar med billiga golfbollar.

Gillade du den här artiklen om att hitta den bästa golfbollen? Läs gärna fler av våra artiklar om golf

Källa:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Golfboll

Vår Topplista - Vilken golfboll är bäst?

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 35

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *