Sök

Bästa Löpbandet – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Träningspartner, Gymgrossisten, Gymkompaniet & Sportgymbutiken

Bästa Löpband 2024 - Sportporten

Om du vill hitta det bästa löpbandet har du kommit helt rätt för i den här artikeln hjälper vi dig att hitta ett bra löpband. Vi har jämfört och utsett NordicTrack Commercial X22i till överlägsen löpband bäst i test tack vare sin prestanda, många funktioner och kvalité.

Vår Topplista Löpband Bäst I Test 2024

NordicTrack Commercial X22i

NordicTrack Commercial X22i

Gillar du att springa? Gillar du att konditionsträna? Varför inte investera i ett löpband? Vissa dagar eller årstider är det kanske inte det roligaste vädret för att gå ut och springa. Man kanske har barn hemma och vill kunna ha koll fast ändå få igenom ett träningspass? Man kanske har en stressig vardag och inte hinner ta sig ner till gymmet alla dagar. Därför tycker vi att ett löpband eller löpmaskin som det också kallas, är en mycket bra och praktiskt träningsmaskin ifall man vill kunna träna i hemmet.

Men det kan ibland vara svårt att hitta en modell som passar då denna träningsmaskin kommer i olika prisklasser, med olika funktioner och finesser. Därför har vi valt att skriva den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig att hitta det bästa löpbandet. Vi kommer inleda med att berätta om olika löpband samt vad som kan vara bra för dig att veta och titta lite extra på innan man gör en eventuell investering.

Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 4 lista till bästa löpband 2024 där vi motiverar varför NordicTrack Commercial X22i hamnade överst på vår topplista men också varför vi fick fina placeringar på Sole Fitness F65 och Abilica TM 45 BT. I vår topplista kommer vi presentera både exklusiva men också billiga löpband ifall man har en begränsad budget.

Vår Topp 4 lista löpband

1

NordicTrack Commercial X22i

NordicTrack Commercial X22i

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Sole F65

Sole Fitness F65

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Abilica TM 45 BT

Abilica TM 45 BT

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Gymstick Treadmill GT 1.0

Gymstick Treadmill GT 1.0

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vad är ett löpband

Vi måste såklart börja med att berätta vad ett löpband är för något. Ett löpband är en träningsmaskin eller motionsredskap som används för att träna löpning eller gång som är bra både för kondition, hållning och muskulaturen.

Många löpband kommer med olika program, hastigheter men även möjlighet till lutning vilket gör att man kan anpassa sin träning beroende på nivå eller dagsform.

Vilken träning ger löpbandet?

Träning på löpband ger en god konditionsträning där hjärtfrekvensen ökar samt vår syreupptagningsförmåga vilket är bra för både hjärta och lungor.

När det kommer till muskelgrupper så är det främst benen men även våra kärnmuskler (core) som tränas. För benmusklerna är det främst framsida- samt baksida lår som tränas men även rumpmuskeln och våra vadmuskler.

Tack vare att vi behöver bibehålla både balans och rörelsekontroll när vi tränar på ett löpband så tränas även våra kärnmuskler (magmusklerna) där allt från de raka magmusklerna till våra obliques (musklerna på sidan av magen) tränas. Det här bidrar till en bättre hållning samtidigt som de minskar risken att vi får ont i ryggen.

Löpband träning

Vad ska man tänka på för att köpa bästa löpmaskinen?

Löpmaskiner kan komma med olika funktioner och finesser där det finns en del saker som vi tycker kan vara bra att hålla koll på. Nedan listar vi några av sakerna :

Motor

Alla löpband kommer med en inbyggd motor. Ju starkare motorn är ju bättre kapacitet har maskinen, detta bidrar till att bandet ger en bättre acceleration och topphastighet vilket är att föredra om man vill träna intervall träning i sin löpning. Varje löpband kommer dessutom med en rekommenderad maxvikt och en starkare motor kommer klarar av en högre maxvikt. Sist kan det vara bra att nämna att en starkare motor betyder ofta att den tål högre belastningar och därmed får en längre livslängd. Vi rekommenderar att inte gå under 2 Hk i motorprestanda.

Löpyta

Att löpytan är tillräckligt stor är såklart att föredra. En för liten löpyta kan resultera att det blir svårt för utövaren att hålla balansen på bandet då löpträning faktiskt medför en liten sidledsrörelser. Om man bara ska gå eller utöva långsammare löpning så menar vi på att det är mer okej med en begränsad löpyta men för snabbare tempo så kan det vara bra att ha lite extra koll på löpytan både på längden men framförallt på bredden.

gå på löpband

Lutning

Att kunna ha en större variation i sin konditionsträning kan alltid vara kul. Många löpband har därför möjligheten att ändra lutningen för att på så sätt kunna simulera uppförsbackar vilket medför en nivåhöjning på passet. De bästa löpbanden kan ändra vinkeln på upp emot 20 % vilket bidrar till ett riktigt bra och tufft träningspass. En del exklusiva löpband inkluderar spännande träningsprogram där lutningen i maskinen varierar under passets gång.

Går maskinen att fälla ihop?

De flesta löpband som tillverkas idag går att fälla ihop och kommer oftast med smidiga och praktiska transporthjul som gör att man enkelt kan ställa undan maskinen när man har tränat klart. Det här kan vara en bra funktion att känna till ifall man vill ha löpbandet i hemmet för att sedan kunna ställa undan det och frigöra yta.

Storlek & Vikt - löpband hemma

Om man ska köpa ett löpband för att ha hemma så rekommenderar vi att alltid ta en extra titt på storleken och vikten. Självklart vill man kunna få plats med sin träningsmaskin. Vikten kan också ha betydelse, dels för att man ska veta hur mycket vikt man kommer att behöva knuffa på om man vill ställa undan maskinen, men ett löpband som väger mycket brukar också kunna ha en mer kraftfull och stabil konstruktion vilket ofta är något att föredra.

display & Funktioner

I stort sätt alla löpband kommer med någon form av display där mer exklusiva modeller ofta har större och mer påkostade displayer där man kan få spännande information och statistik presenterat. Nya modeller brukar ofta komma med träningsprogram, profiler och liknande för att bidra till ökad motivation till träningen. En del löpband går även att koppla upp emot internet och koppla via appar till telefon eller surfplatta för att så sätt ytterligare kunna följa sin träning och progression med spännande statistik.

Bästa löpbandet

Säkerhet löpband

De flesta löpband kommer ofta med väl tilltagen säkerhetsanordning. Många modeller kommer med medföljande säkerhetsnykel som man kan fästa på sina kläder. Om man skulle råka ramla under sin träning så kopplas nyckeln ur och bandet stannar. Många löpband kommer också med stora tydliga stoppskyltar.

Något som vi verkligen gillar när det kommer i säkerhetstänk för den här träningsmaskinen är att en del löpband kommer med medföljande nyckel som måste aktiveras för att starta bandet. Det här fungerar som en bra spärr så att barn inte kan råka starta bandet av misstag, vilket vi menar på gör det här till en bra träningsmaskin att ha i hemmet.

Träningsprogram löpband

Många löpband kommer med medföljande träningsprogram som bidrar till en större variation i träningen vilket vi menar på kan öka motivationen i konditionsträningen. Passen kan variera beroende på fart och lutning där man kan simulera alla möjliga typer av löprundor eller promenader. Ibland så har man bra träningsdagar och ibland har man dåliga träningsdagar så därför kommer träningsprogrammen i olika nivåer. Att kunna skifta mellan olika nivåer är också ett bra sätt att kunna övervaka sin progression.

Plats nummer 1 : bästa löpbandet

NordicTrack Commercial X22i

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Motor : 4.0 Hk
Mått : 183 x 101 x 178 cm
Löpyta längd : 155 cm
Löpyta bredd : 52 cm
Vikt : 180 kg
Hastighet : 1 – 20 km/h
Lutning : -6 – 40 %
Max Användarvikt : 136 kg

Kommentar: På jakt efter bland de bästa när det kommer till löpband? Då rekommenderar vi NordicTrack Commercial X22i. Den här modellen kommer med en stark och kraftfull motor på hela 4.0 Hk vilket vi tycker är högt jämfört med konkurrenterna och ger en fingervisning om bra kvalité. Det här bidrar dels till att maskinen har en hög användarvikt som klarar av 136 kg men också att modellen är tålig vilket bidrar till en bättre livslängd.

Hastigheten går att justera mellan 1 – 20 km/h och möjlighet att anpassa lutningen mellan hela minus 6 till plus 40 % vilket bidrar till en större variation i träningen där man som utövare kan simulera både uppförs- och nedförsbackar. Helt klart bland dom bästa lutningsintervallen på marknaden och man får möjlighet att träna på riktigt tuffa uppförsbackar.

Måtten på maskinen ligger på 183 x 101 x 178 cm och löpytan är 155 cm på längden vilket är ganska likt de flesta andra premium löpband på marknaden. Bredden är på hela 56 cm vilket är något högre än många andra modeller vilket ger en bra tilltagen löpyta.

NordicTrack Commercial X22i kommer med en rejäl 22 tums HD pekskärm där man självklart kan få all möjlig data och statistik på hur det går med sin träning. Med appen iFit interaktiv träning får man tillgång till över 100 olika träningsprogram från en certifierad instruktör. Ytterligare en funktion som vi gillar med den här appen är att man kan koppla löpbandet med google maps för att simulera riktiga rutter och träningpass. iFit går även att koppla ihop med Apple Health, Garmin Connect och Google Fit. Det ska dock nämnas att iFit-appen kräver ett abonnemang.

Då det här löpbandet tillhör den exklusiva kategorin så ingår givetvis övervakning av hjärtfrekvens och inbyggda dubbla 3 tums högtalare som gör att man kan lyssna på sin favoritmusik via sin telefon. Tack vare sina fina funktioner och träningsmöjligheter tycker vi att den här modellen passar en bred målgrupp allt från experter till utövare som är nya till löpning som söker det absolut bästa när det kommer till löpmaskin.

Nordic Track Commercial X22i finns att köpa här :

Plats nummer 2

Sole Fitness F65

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Motor : 3.25 Hk
Mått : 208 x 94 x 145 cm
Mått Ihopfälld : 112 x 93 x 180 cm
Löpyta längd : 152 cm
Löpyta bredd : 55 cm
Vikt : 119 kg
Transporthjul : Ja
Hastighet : 1 – 20 km/h
Lutning : 0 – 15 %
Max Användarvikt : 158 kg

Kommentar: På en fin andraplats hittar vi Sole Fitness F65 som också tillhör premium segmentet när det kommer till löpband. Vi börjar med motorn som är på kraftfulla 3.25 Hk vilket bidrar till maskinens höga användarvikt som ligger på 158kg. Löphastigheterna ligger mellan 1 – 20 km/h med möjligheten att ställa in lutningen mellan 0 – 15 % vilket vi tycker är mycket bra för att kunna skapa en stor variation i konditionsträningen samtidigt som maskinen passar många olika nivåer av träning. Löpytan är 152 cm på längden vilket är mer eller mindre standard för löpband medans löpbredden är på tilltagna 55 cm vilket vi tycker ger en mycket bra löpyta.

Det här löpbandet kommer med en lättläst och vad vi tycker är en användarvänlig 7.5 tums LCD-skärm där modellen kommer med 10 förinställda program, egen definierade program inklusive pulsprogram. I skärmen får man givetvis sin statistik och progression presenterad som hastighet, puls, kalorier, distans, tid och såklart även lutningen. I övrigt kommer Sole Fitness F65 med inbyggda högtalare så man enkelt kan spela upp sin favoritmusik under träningen, USB uttag för laddning av till exempel sin telefon eller surfplatta. Sole Fitness F65 är även kompatibel med Zwift-appen.

Tittar vi på måtten så är de 208 x 94 x 145 cm där den går att fälla ihop för mått som är 112 x 93 x 180 cm med inkluderat transporthjul så att man kan skjuta undan löpbandet när man har tränat klart. Vi rekommenderar den här modellen till alla utövare oavsett nivå och ambition som är på jakt efter ett premium löpband. Till skillnad från vår vinnare överst på listan så kommer den här modellen inte riktigt upp i samma klass när det kommer till prestanda och lyxiga funktioner.

Sole Fitness F65 finns att köpa här :

Plats nummer 3

Abilica TM 45 BT

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Motor : 2.5 Hk
Mått : 191 x 87 x 147 cm
Mått Ihopfälld : 124 x 87 x 161 cm
Löpyta längd : 155 cm
Löpyta bredd : 52 cm
Vikt : 84 kg
Transporthjul : Ja
Hastighet : 1 – 22 km/h
Lutning : 0 – 15 %
Max Användarvikt : 125 kg

Kommentar: Abilica TM 45 BT kommer med en 2.5 Hk motor som ger en max användarvikt på 125 kg. Hastigheterna ligger på 1 – 22 km/h med möjligheten att ställa in lutningen mellan 0 – 15 % för att på så sätt öka svårighetsgraden och variationen i passet. Löpytan är 155 cm på längden och 52 cm vilket vi tycker är en bra löpyta för den här prisklassen.

I LCD skärmen får man all möjlig statistik presenterad som bland annat hastighet, tid, distans, kaloriförbrukning men även hjärtfrekvens. Det här löpbandet från Abilica kommer med 12 förinställda program samt möjligheten att ansluta modellen med Zwift-appen där man kan simulera rutter i den virtuella världen. Det går även att koppla ihop med betalappen Kinomap för att kunna springa inspirerande videor och träningspass från hela världen vilket vi tycker bidrar till en roligare och mer motiverande träning.

Måtten är 191 x 87 x 147 cm och i ihopfällt läge är måtten 124 x 87 x 161 cm med inkluderat transporthjul där vikten är på låga 84 kg vilket är en ganska låg maskinvikt för att vara löpband i den här prisklassen, det bidrar till att den är lättare att flytta runt.

Vi tycker att det här löpbandet har mycket av det vi söker i ett bra och komplett löpband med ett bra spann både i förhållande till hastighet och lutning. Funktionerna är bra och displayen ligger i linje med resterande modellen i den här prisklassen. Vi tycker att den här modellen passar alla typer av utövare oavsett nivå som trivs med träningsmaskiner från Abilica och har ett bra tycke för Zwift-appen.

Abilica TM 45 BT finns att köpa här :

Plats nummer 4

Gymstick Treadmill GT 1.0

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Motor : 1,25 Hk
Mått : 145 x 69 x 121 cm
Löpyta längd : 120 cm
Löpyta bredd : 40 cm
Vikt : 45 kg
Transporthjul : Ja
Hastighet : 0 – 12 km / h
Max Användarvikt : 100 kg

Kommentar: På jakt efter ett billigt löpband? Då rekommenderar vi Gymstick Treadmill GT 1.0 som är ett enklare löpband som kommer i den billigare prisklassen. Motorn är på 1,25 Hk, max användarvikt på 100 kg och ett hastighetsintervall på 0 – 12 km/h vilket kanske inte är de bästa men ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen. För att vara en budget modell tycker vi ändå att modellen kommer med en bra LED-Display med praktiskt information samt smidiga hållare för surfplatta och mobiltelefon.

Det här är en något kompaktare löpband där löpytan är 120 cm på längden och 40 cm på bredden där maskinens totalyta är 145 x 69 x 121 cm vilket passar bra ifall man har en begränsad träningsyta eller om man vill att maskinen vill ta lite plats. Treadmill GT 1.0 har transporthjul och en maskinvikt på väldigt låga 45 kg vilket är bland de lägre på marknaden och det gör att löpbandet blir mycket lätt att flytta och ta undan när man har tränat klart om man vill frigöra yta i hemmet. Treadmill GT 1.0 kommer med 9 st träningsprogram vilket vi också tycker är bra trots sin lägre prisklass.

Vi tycker att den här löpmaskinen passar för utövare som vill hitta ett billigt löpband som tar lite plats i hemmet och är lätt att flytta på. Däremot kan det vara bra att känna till att maxhastigheten bara går till 12 km/h vilket gör att vi inte tycker att det här löpbandet passar till elitidrottare utan är mer anpassat för nybörjare och motionärer.

Gymstick Treadmill GT 1.0 finns att köpa här :

Vanliga frågor om löpmaskiner

Det beror lite på modell, men många av dagens löpband har den möjligheten men man bör dubbelkolla produktspecifikationen för att vara på den säkra sidan.

Priset varierar såklart med kvalitén och det finns allt mellan exklusiva modeller till billiga löpband. Men löpband är påkostade och avancerade träningsmaskiner, så man får nog räkna med ett par tusenlappar även för de billigaste löpbanden.

Gillade du den här artikeln om att hitta det bästa löpbandet? Läs gärna fler av våra träningsartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 22

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *