Search

Bästa Energibar – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för svensk kosttillskott, atletbutiken, tillskottsbolaget, svensk hälsokost & gymgrossisten

Bästa Energibars 2024 - Sportporten

Är du på jakt efter den bästa energibaren på marknaden? Då har du kommit helt rätt för i den här artikeln testar vi och utser våra favoriter. Vi har valt ut 5 olika energibars som vi jämför med bland annat innehåll, smak, konsistens och pris. Vinnare till bästa energibar bäst i test blev Helt ärligt bra bränsle då innehållet var bäst och den var helt klart godast.

Helt ärligt bra bränsle energibar

Energibar Bäst i test

En energibar är ett praktiskt kosttillskott som innehåller rikligt med kolhydrater för att förse kroppen med mer bränsle. Det här gör dessa bars fördelaktiga dels i samband med träning, som ett mellanmål eller när det har gått lång tid mellan måltiderna.

Men det finns en djungel mellan olika energibars på marknaden och det är inte alltid helt lätt att veta vilken bar man bör kika på. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa dig hitta rätt energibar. Vi kommer inleda med att berätta vad det här är för kosttillskott och vilka fördelar de har. Därefter kommer vi att gå igenom olika saker som kan vara bra att ha i åtanke så man köper rätt energibar. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra vinnare till bästa energibars 2024.

Bästa Energibar

Energibars Bäst i Test

Vi kommer i den här artikeln att testa 5 st populära energibars med olika smaker från välkända svenska fitnessbutiker för att utföra vårt energibars bäst i test! vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika bars med diverse smaker på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten eller tillräckligt tåliga magsäckar för att testa samtliga. Om det däremot är någon produkt eller smak som du gillar ett hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna.

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Jämförelsetabell per 100 g (kan variera beroende på smak)

Produkt

Protein

Kolhydrater

Energi

Fett

Socker

1. Helt Ärligt Bra Bränsle

16 g

53 g

400 kcal

15 g

39 g

2. Enervit Power Crunchy

18,9 g

58,6 g

394 kcal

8,9 g

27,1 g

3. Healthyco Wafer Bar

4 g

51 g

512 kcal

35 g

0,5 g

bästa energibaren

Helt Ärligt Bra Bränsle Energibar

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Protein : 8.8 g
Kolhydrat :
29 g
Energi:
220 kcal

Helt ärligt bra bränsle energibar kommer som ett energirikt tillskott på hela 29 kolhydrater per bar vilket är bland de högsta på marknaden när det kommer till just energibars. Den är gjord på svenska ägg, glutenfria havregryn, blåbär och honung vilket bidrar till ett nyttigt innehåll med ett proteininnehåll på 8.8 g. Det här gör dessa bars till perfekt när man behöver fylla på med snabb energi antingen i samband med träning, mellanmål eller när det gått längre tid mellan sina måltider.

Energibar Bäst i test

Kommentar : Vi testade smaken blåbär med chokladöverdrag, men den finns även som bara blåbärssmak. Rent smakmässigt tyckte vi den var väldigt god med en tydlig smak av främst blåbär och havregryn vilket vi upplevde gav en god smakkombination. Konsistensen var också i högsta klass då den var lättuggad men också lagom mättande samt att vi upplevde den som energirik. 

För att sammanfatta tyckte vi att dessa energibars håller hög kvalité, främst på smak och konsistens som vi tyckte hade en högre klass jämfört med konkurrenterna. Vi håller tummarna för fler smaker i framtiden och en klar vinnare till vårt test i bästa energibar.

Helt Ärligt Bra Bränsle finns att köpa här :

Plats nummer 2 - Energibar test

Enervit Power Crunchy Sport Bar

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Protein : 7.5 g
Kolhydrat :
23.4 g
Energi:
157 kcal

Enervit Power Crunchy Sport Bar är en energirik bar från havre övertäckt med choklad. Innehållet är 23,4 gram kolhydrater och 7,5 gram protein vilket vi tycker är bra men inte riktigt i samma klass som vinnaren ovan. Något som vi gillar med dessa energibars är att de innehåller både magnesium och C-vitamin. Magnesium är bra för musklerna medans C-vitamin är bra för immunförsvaret vilket vi tycker ger ett litet plus i kanten.

Enervit Power Crunchy Sport Bar

Kommentar : Vi upplevde smaken som mycket god med en tydlig smak av både havre och choklad. Konsistensen är bra och vi upplevde den som något mer mättande än konkurrenten ovan vilket kanske inte är så konstigt då andelen protein  är högre.

Överlag gillar vi den här baren och vi tycker den passar bra för utövare som söker en energibar med något mer protein. Vi tycker däremot det är synd att den inte finns i fler smaker och hoppas att det dyker upp fler i framtiden.

Enervit Power Crunchy finns att köpa här :

Plats nummer 3

Healthyco Wafer Bar

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Protein : 0,7 g
Kolhydrat :
12.7 g
Energi:
122 kcal

Vi ville lyfta fram Healthyco Wafer bar som skiljer sig från traditionella bars då denna istället är en kexbar. Baren har ett något lägre innehåll av kolhydrater på 12,7 gram samt lågt proteininnehåll på 0,7 gram vilket vi tycker gör den här energibaren bra ifall man vill ha något lättare och snabb energi där man knappt vill ha något protein.

Healthyco Wafer Bar

Kommentar : Vi fick chansen att pröva citronsmaken och den smakar i stort sett exakt lika som ett citronkex med en tydlig och god smak av citron. Konsistensen är inget att klaga på mer än att den är något smulig jämfört med traditionella energibars. Däremot så är den inte mättande alls vilket inte är så konstigt med tanke på det låga proteininnehållet. Vi rekommenderar dessa bars främst till utövare som kanske är på utflykt eller som ett mellanmål. Det kan också vara en bra bar ifall man är trött på tyngre bars och söker något lättare.

Healthyco Wafer Bar finns att köpa här :

Vad är en energibar?

Som nämnt ovan så innehåller en energibar mycket kolhydrater vilket ger snabb energi vilket kan vara önskvärt i samband med träning eller som ett praktiskt mellanmål. 

Energibars kan bland annat tas före träning eller ifall man behöver en kick energi. Men de kan också tas under träning för att bibehålla energinivån på höga nivåer, speciellt under uthållighetsträning eller längre träningspass, men även efter träning när kroppen behöver ladda på med mer kolhydrater. En energibar är inte bara fördelaktig i samband med träning utan de kan även vara bra på jobbet eller i skolan när man kan behöva en boost.

energibar

Skillnad mellan energibars & proteinbars

Skillnaden mellan energibars och proteinbars är att proteinbars har ett högre proteininnehåll och fungerar bäst i samband med styrketräning där man vill bygga muskler. Medans energibars istället, som nämnt ovan istället fokuserar mer på ett högre innehåll av kolhydrater för att kroppen ska få mer energi. 

Många energibars innehåller en del protein men inte i samma klass som proteinbars. Därför skulle vi säga att proteinbars är något mer mättande medans energibars ger energi under en längre tid. Om man utövar konditionsidrott är det ofta inte önskvärt med en mättande proteinbar utan man behöver något lättare som en energibar.

Om du istället är på jakt efter proteinbars, läs gärna våra artiklar där vi testar proteinbars och veganska proteinbars.

Vad ska man tänka på för att välja rätt bar?

Som tidigare nämnt så finns det en hel djungel mellan olika bars på marknaden och det kanske inte är helt lätt vilken man bör köpa. Nedan listan vi några saker som kan vara bra att ha i åtanke :

Vi tycker att man ska börja med att redogöra för sig själv vilken typ av träning man utövar. Är det styrketräning så kan en proteinbar vara att föredra men om man istället gillar konditionsidrott så kan en energibar istället vara ett bättre val.

Därefter så tycker vi att man ska kika på innehållet med hänsyn till mängd kolhydrater, protein, kalorier och socker. Dessutom kan det vara bra att kika på prislappen, givetvis kan det vara önskvärt att även hitta en billig energibar.

energibars

Saker att se upp för - biverkningar

Som ni kanske förstår så är det inte helt optimalt att överkonsumera bars utan det ska enbart fungera som ett komplement till vanlig varierad kost, våra kroppar kommer helt enkelt inte må speciellt bra av att trycka i sig flera bars om dagen. Det finns som sagt många olika märken ute på marknaden och vi tycker att man bör gå för en välkänd produkt från ett välkänt märke för att försäkra sig om att man får i sig en bra produkt. 

Om man har allergier eller är vegan så kan det vara en god idé att ta en extra kik på innehållsförteckningen.

Kolhydrater

Kolhydrater är den främsta ingrediensen i energibars och de fungerar som bränsle till kroppen för att öka energin. Om kroppen har dåligt intag av kolhydrater så kommer det att påverka träning och den dagliga prestationen negativt.

Protein

Proteininnehållet i energibars ligger runt ca 3 – 10 gram per bar vilket är ungefär hälften om man jämför med proteinbars. Protein är bra främst i samband med träningssyfte där man vill bygga muskler så fungerar protein som byggstenar för kroppen. Ett högt proteininnehåll kan däremot ha nackdelen att det skapar en högre mättnadskänsla vilket kanske inte alltid är önskvärt, speciellt om man utövar konditionsidrott.

Kalorier

Kaloriinnehållet kan vara viktigt att kika på beroende om man har som avsikt att gå upp eller ned i vikt. Om man vill gå ned i vikt så bör man kika på ett lägre kaloriinnehåll medans om man styrketränar och vill bygga muskler så kan det vara en fördel med en bar med hög andel kalorier. För styrketräning tycker vi att minst 200 kcal är ett bra riktmärke.

Pris - hitta en billiga energibars

Givetvis kan det vara lockande att hitta en billig energibar men då bör man också försäkra sig om att det är ett bra innehåll och inte för mycket socker. Om man vill fokusera mycket på priset så tycker vi att man ska jämföra innehåll i förhållande till pris för att sedan jämföra med andra produkter.

Vanliga frågor

En proteinbar har ett högt proteininnehåll och fungerar bra i samband med träning medans en energibar innehåller mer kolhydrater vilket passar bättre i samband med uthållighetsträning där man behöver fylla på med energi.

Bars fungerar som ett bra komplement i samband med träning eller mellanmål för att bidra till mer energi och protein.

Våra favoriter bästa energibars

1

Helt Ärligt Bra Bränsle Energibar

Helt Ärligt Bra Bränsle Energibar

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Enervit Power Crunchy Sport Bar

Enervit Power Crunchy Sport Bar

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

3

Healthyco Wafer Bar

Healthyco Wafer Bar

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa energibaren? Läs gärna fler av våra träning och kost artiklar. Vi vill även tipsa om vår artikel om energidrycker

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 8

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *