Sök

Bästa BCAA – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, Tillskottsbolaget & Gymgrossisten

Bästa BCAA 2024 - Sportporten

Om du är på jakt efter BCAA men osäker på vad du ska köpa så har du kommit helt rätt. BCAA är bra för bland annat förbättrad muskeltillväxt, mer energi under träning och en minskad träningsvärk. Helt enkelt ett bra tillskott för utövare som tränar mycket och vill bygga muskler. Men det finns flera olika tillskott på marknaden och är man ny till just BCAA är det kanske inte helt lätt att veta vilken tillskott man ska köpa.

Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa dig välja rätt BCAA. Vi kommer inleda med att berätta vad det här är för tillskott, vilka fördelar den har men framförallt vad som kan vara bra att ha i åtanke så man köper rätt tillskott. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa BCAA där Core BCAA Powder + Koffein hamnade överst på vår lista.

Våra favoriter bästa BCAA

1

Core BCAA Powder + Koffein

Core BCAA Powder + Koffein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Optimum Nutrition Gold Standard BCAA

Optimum Nutrition Gold Standard BCAA

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3

Core BCAA Caps

Core BCAA Caps

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

4

RAW BCAA Mega Chewables

RAW BCAA Mega Chewables

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

5

NOCCO BCAA

NOCCO BCAA

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vad är BCAA

BCAA står för branched-chain amino acids som på svenska kan översättas till grenade aminosyror. Protein består av 20 stycken aminosyror varav 9 av dessa är essentiella vilket betyder att våra kroppar inte skapar dessa på egen hand utan de måste tillföras via kost.

Tre av dessa nio essentiella aminosyror är grenade, leucin, valin och isoleusin där det främst är leucin som är viktig och har mest påverkan på vår muskeluppbyggnad samt återhämtning. För att sammanfatta är BCAA dessa 3 aminosyror och de utgör faktiskt hela 35 % av de proteinet som finns i våra muskler.

Proteinsyntes heter den process i kroppen där ny muskelmassa skapas. När man styrketränar så ökar proteinomsättningen i kroppen och den här omsättningen kan fortsätta i hela 24-48 timmar efter träningspasset. Aminosyror är byggstenar till proteinet och är viktiga för att kunna bygga muskler.

Normalt får vi oss de essentiella aminosyrorna i varierad kost, speciellt protein från till exempel kött, fisk, mjölk och ägg. Men äter man inte animaliska produkter så kan det vara svårt att få sig sig samtliga essentiella aminosyror. Vi skulle säga att BCAA lämpar sig mest för personer som tränar mycket och som vill bygga muskler. För en person som inte tränar så räcker en vanlig varierad kost.

bästa Bcaa

Vad är fördelarna med BCAA

När vi tränar så stimuleras musklernas proteinsyntes och det är därför viktigt att fylla på med protein i samband med träning för att helt enkelt stoppa nedbrytningen av musklerna och istället öka muskelmassan. Studier har visat att Leucin har en mycket positiv inverkan på musklernas proteinsyntes.

Vi blir nog alla trötta när vi tränar och BCAA har förmågan att motverka kroppens trötthet. När vi tränar så minskar nivåerna av BCAA i blodet och aminosyran tryptofan i hjärnan ökar som sedan omvandlas till serotin vilket forskare anser va anledningarna till trötthet i samband med träning. Om man tillför BCAA så minskar serotin utsöndringen vilket bidrar till att man får mer energi.

Studier har också visat att BCAA även är bra för att minska träningsvärken tack vare aminosyrorna som finns i det här tillskottet.

Tillskott

När man ska välja sitt tillskott av BCAA så är det ett par saker som skiljer de åt, framförallt innehåll och form. Vi rekommenderar att välja ett BCAA tillskott från en välkänd svensk tillverkare som har funnits länge på marknaden så man vet vad man får. Nedan listar vi saker som kan vara bra att ha i åtanke :

Innehåll

Innehållet är givetvis bland de viktigaste när det kommer till kosttillskott då man vill hitta ett så bra- och effektivt innehåll som möjligt. Något man förmodligen komma i kontakt med när det gäller BCAA är förhållandet mellan aminosyrorna leucin, isoleucin och valin, som till exempel (4:1:1 eller 8:1:1). Leucin är som sagt den viktigaste delen och även om det kan vara lockande att ta ett tillskott som har en större del av just den här aminosyran så har faktiskt studier visat att 2:1:1 är det mest effektiva förhållandet.

En del företag väljer att spara kostnader genom att ha i onödiga tillsatsämnen som till exempel maltodextrin eller socker och vi rekommenderar inte denna typen av produkter. En del pulver och även dryck är ofta smaksatta, vårt tips ifall det är fler smaker att välja på är att testa sig fram men framförallt att läsa kundrecensioner på produkten då vissa tillskott kan krylla av flera olika smaker.

Vad är bcaa

Form

Majoriteten av dagens BCAA tillskott kommer i form av kapslar, tabletter eller pulver men de finns även som dryck. Vad som är bäst eller inte kan vara smaksak, men fördelen med pulver och dryck är att man kan styra doseringen själv. Däremot så brukar kapslar och tabletter ofta vara något billigare samtidigt som de ofta är mer praktiskt, speciellt om man ska ta det på till exempel gymmet.

Vi tycker att form på tillskottet är främst en individuell fråga, om man har svårt att svälja kapslar kanske det är bäst med pulver, tabletter eller dryck. Känn efter vilken form som just du är bekvämast med och tycker är smidigast.

Pris - hitta ett billigt bCAA

Givetvis kan det vara lockande för många att hitta ett billigt BCAA. Vad vi tycker kan vara bra att ha i åtanke är att kika på pris per portion och inte pris för en hel förpackning vilket ger en mer rättvis bild över hur mycket tillskottet faktiskt kostar. Generellt sätt brukar kapslar, tabletter och pulver vara något billigare än dryck.

BCAA bäst i test

Vad är skillnaden mellan BCAA & Pwo?

Kortfattat man kan säga att en PWO är en prestationshöjare som man tar innan träningen för att få mer energi och pump till sina muskler medans BCAA som tidigare nämnt är aminosyror som bygger upp musklerna och ger en bättre återhämtning samt uthållighet. Pwo innehåller även beta-alanin som kan ge stickningar i kroppen vilket kan slipper med BCAA.

När ska man ta sitt BCAA?

För att BCAA ska få mest effekt är det bra att ta i samband med träning när proteinsyntesen är som mest utsatt. Det tar ungefär mellan 30 – 60 minuter för kroppens muskler att ta del av tillskottet.

Biverkningar

BCAA har inga kända biverkningar men med det sagt så bör man alltid följa rekommenderad dosering. Det är inte speciellt bra att överdosera och våra kroppar kommer sällan att må bra av det. Om man är gravid eller ammar bör man inte använda det här tillskottet. Om man har någon sjukdom bör man först rådfråga en läkare.

Plats nummer 1 - BCAA Bäst I Test

Core BCAA Powder + Koffein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Förhållande : 4:1:1
Form : Pulver

Kommentar : Core BCAA Powder + Koffein är en egen produkt från svenskt kosttillskott. Den här produkten har ett 4:1:1 förhållande men som också har tillsatt koffein och B6. Doseringsförslaget är 1-2 skopor (8-16 gram) som blandas med 3-6 dl vatten i samband med träning.

På en skopa så får man i sig hela 4000 mg BCAA varav 2667 mg är leucin vilket är det viktigaste ämnet och en bra byggsten till att bygga muskler. Något som vi tycker är ett stort plus i kanten med just den här produkten är att det är tillsatt 100mg koffein i en portion vilket motsvarar en kopp kaffe, men det bör man ha i åtanke ifall man tränar sent på kvällen och vill ta detta BCAA. Vi finner även tillsatt Vitamin B6 vilket är bra för att minska trötthet och utmattning.

Core Powder + Koffein finns i storlek 400 g per burk och kommer i smakerna cola, gröna päron och karibiska frukter. Helt enkelt ett uppiggande BCAA men fint näringsinnehåll som vi tror passar främst för utövare som vill bygga muskler men som också kan behöva lite extra energikick i samband med passet. Kikar vi pris per portion är det klart bland de bättre på marknaden vilket även gör det till ett bra billigt BCAA.

Core BCAA Powder + Koffein finns att köpa här :

Plats nummer 2

Optimum Nutrition Gold Standard BCAA

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Förhållande : 2:1:1
Form : Pulver

Kommentar : Optimum Nutrition Gold Standard BCAA har ett förhållande L-leucin 2:1:1 vilket forskare har visat ha en bättre effekt när det kommer till det här tillskottet. Optimum Nutrition har även tillsatt vitaminer, mineraler, rosenrot och betaglukaner. Dessutom finner vi magnesium vilket är ett bra ämne för minskad trötthet och utmattning.

Rekommenderad dosering är 2 skopor (9,5g) som blandas med 3,5 dl vatten som man kan dricka 1 gång per dag vilket ger hela 5000 mg BCAA. En burk kommer med 266 g och finns i 3 olika smaker. Rent innehållsmässigt tycker vi det här är bland de bästa bcaa tillskotten på marknaden men det som drar ner betyget något är pris per portion som är högre än tillskottet från Core ovan.

Om man tränar mycket, vill ha ett bra innehåll i ett 2:1:1 förhållande och inte är så brydd om en högre prislapp kan vi rekommendera Optimum Nutrition Gold Standard.

Optimum Nutrition Gold Standard finns att köpa här :

Plats nummer 3

Core BCAA Caps

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Förhållande : 8:1:1
Form : Kapslar

Kommentar : Om du föredrar kapslar över pulver så kan vi rekommendera Core BCAA Caps som är en egen produkt från svenskt kosttillskott. Det här är ett tillskott med rikliga mängder leucin i ett 8:1:1 förhållande vilket är bland de högre på marknaden. Rekommenderat intag är 1 portion (3 kapslar) som man tar 2 gånger om dagen. På träningsdagar tar man direkt före och efter passet medans på vilodagar är det rekommenderat att ta kapslarna mellan måltider för att kroppen lättare ska ta upp tillskottet.

I en portion om 3 kapslar får man i sig 2400 mg BCAA varav 1920 mg leucin. I produkten finner vi även 2.1 mg Vitamin B6 som är bra för att motverka trötthet. Kapslar har fördelen att de ofta är enkla att ta med sig på till exempel gymmet istället för att man ska behöva blanda pulver med vätska.

Vi tycker att innehållet är bra och vi gillar att den även innehåller vitamin B6. Däremot så tycker vi att 6 kapslar om dagen är mycket vilket gör att pris per portion blir några ören högre än deras motsvarande produkt i pulver. Förpackningarna finns som 60, 180 och 360 vilket kan vara bra att ha i åtanke då deras minsta förpackning då bara kommer räcka i 10 dagar vid rekommenderad dosering.

Core BCAA Caps finns att köpa här :

Plats nummer 4

RAW BCAA Mega Chewables

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Förhållande : 8:1:1
Form : Tuggtabletter

Kommentar : Om du har svårt för kapslar men inte heller gillar pulver så kan vi rekommendera RAW BCAA Mega Chewables som istället är praktiska tuggtabletter. Med smak av jordgubb kommer dessa som högdoserat BCAA i ett 8:1:1 förhållande. Rekommenderad dosering är 3 – 5 tabletter dagligen och helst på tom mage för bättre upptagningsförmåga. I en portion om 3 tabletter så får man 1000 mg BCAA vilket då ger 800 mg leucin. Något som vi gillar med den här produkten är att den innehåller vitamin B6 vilket är bra för att minska trötthet under träning.

Vi tycker innehållet är bra i RAW Mega Chewables, praktiskt med tuggtabletter där förpackningarna finns som 150, 300 eller 450 tabletter. Som ett stort plus i kanten är det här faktiskt ett billigt BCAA om man räknar pris per portion. Vi rekommenderar främst den här produkten till utövare som har svårt att svälja kapslar och tycker det är opraktiskt med pulver.

RAW BCAA Mega Chewables finns att köpa här :

Plats nummer 5

NOCCO BCAA

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Förhållande : 4:1:1
Form : Dryck

Kommentar : Du har säkert redan stött på den svensktillverkade drycken Nocco som har blivit allt mer populär senaste åren. Nocco BCAA har satsat på 4:1:1 förhållandet där en burk motsvarar 2000 mg leucin. Något som vi tycker är bra med just Nocco är att den finns i otroligt många smaker med mycket vitaminer samtidigt som den är helt socker fri. Dessutom finns det smaker med- och utan koffein Om man har svårt för kolsyra finns den även helt utan kolsyra. Som ni förstår så finns denna produkt i många olika varianter.

De smakerna som innehåller koffein har en mängd om 180 mg där en kopp kaffe motsvarar 100 mg koffein. Dessutom finner vi bland annat Vitamin D, B6 och B12. Vi som många andra tycker Nocco har många bra och goda smaker, ett fint innehåll samtidigt som det kan vara läskande att få i sig BCAA i en god dryck. Det som drar ner betyget något är att pris per portion är klart högre än pulver, kapslar och tabletter.

NOCCO BCAA finns att köpa här :

Vanliga frågor om BCAA

BCAA är bra för att öka muskelmassa, bidra till mer energi samtidigt som det minskar träningsvärken

För att BCAA ska få mest effekt är det bra att ta i samband med träning när proteinsyntesen är som mest utsatt. Det tar ungefär mellan 30 – 60 minuter för kroppens muskler att ta del av tillskottet.

Det finns ett par BCAA på marknaden som säljs som tuggtabletter

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa BCAA? Läs gärna fler av våra kosttillskott

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster: 8

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *