Golfbag – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för NordicaGolf, Happy Golfer, Dingolfshop & Decathlon

Golfbag 2023 - Sportporten

Tycker du om att spela golf? Är du helt ny till sporten och på jakt efter golfutrustning? En golfbag är mer eller mindre en obligatoriskt utrustning på golfbanan vilket gör att man har rätt förvaring till sina golfklubbor. Golfbagar kommer oftast i typerna vagnbag och bärbag men något som också blir vanligare är även pencilbag för mindre golfset. Bagar kan också komma i flera olika storlekar vilket gör att det inte alltid är helt lätt att köpa rätt golfbag. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta en bra golfbag som passar oavsett ålder och ambitionsnivå.

Vi kommer inleda med att berätta om olika typer av golfbagar, vad som är viktigt att tänka på samt för och nackdelar. Längst ned kommer vi att utförligt presentera våra topp 4 listor till bästa vagnbag och bästa bärbag men också vår favorit till bästa pencilbag. Är du istället på jakt efter en golfbag till ditt barn? Vi hjälper även här och tipsar om bra golfbagar för barn och juniorer.

Våra topplistor bästa golfbagen

Topp 4 bästa vagnbag

1

Motocaddy Dry-Series Waterproof

Motocaddy Dry-Series Waterproof

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Dry Performance C90

Dry Performance C90

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3

Cobra XL Cart Bag

Cobra XL Cart Bag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Skymax Elite Vagnbag 1

Skymax Elite Vagnbag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vår Topp 4 bästa bärbag

1

HydroFLEX Standbag

Motocaddy HydroFLEX Standbag

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Cobra Ultradry Pro Bärbag

Cobra Ultradry Pro Bärbag

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Cobra Ultralight Pro Bärbag

Cobra Ultralight Pro Bärbag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Wilson Staff ProStaff Carry Bag

Wilson Staff ProStaff Carry Bag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Pencilbag

Fastfold Lightweight Pencil Bag

Fastfold Lightweight Pencil Bag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Golfbag Barn & Junior

On Course Junior bärbag

11 - 14 år

On Course Junior bärbag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

INESIS Bärbag Junior

8 - 10 år

Inesis bärbag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

golfbagar - modeller & varianter

Vi inleder med att förklara vad det finns för olika typer av golfbagar. Den största skillnaden mellan olika typer av bagar är hur man transporterar golfbagen på golfbanan. Det finns bärbagar som är konstruerade för att man som golfare ska bära golfbagen på ryggen. Men också den populära vagnbagen där man istället skjutsar sin bag på en golfvagn. Den sista modellen är pencilbag som är en mindre bärbag för utövare som vill ha en enklare och billigare golfbag med plats för färre klubbor. Pencilbagen är bra för golfare som har mindre golfset.

Det finns både stora golfbagar för golfare med mycket klubbor som också vill få plats med mycket annan golf utrustning som till exempel golfbollar, golfkläder m.m. Sedan finns det såklart även små golfbagar för golfare som inte har så mycket klubbor och vill hellre ha en smidig och lätt bag att ha på golfbanan.

Golfbagar

Golfbag Barn

Det finns även mindre golfbagar som är anpassade för barn och junior golfklubbor. Om ett barn skulle använda en golfbag för vuxna med barn golfklubbor så finns det en risk i och med att barn klubbor är kortare, inte når hela vägen ner till botten av bagen. Det här kan resultera i att golfklubborna åker ner enda ner i golfbagen och kan fastna där, vilket är både jobbigt och opraktiskt. Därför är barn golfbagar anpassade efter längden på barn klubbor så att ditt barn slipper det här problemet. Dessutom väger dessa golfbagar något mindre så att det ska bli enklare och smidigare för barn att bära runt på.

Vagnbag golf

Vagnbagen precis som i namnet, innebär att man har bagen på en vagn. Vagnen i sig brukar man behöva köpa separat men det brukar också gå bra och smidigt att hyra en golfvagn på golfklubben. Vagnbagen är generellt sätt kategorin golfbag som är något större i storlek vilket resulterar i att man lätt kan få plats med många av sina golfklubbor, golfbollar och flera av sina golfplagg. Här har vi några fördelar med vagnbag :

Vagnbag

Bärbag golf

Bärbagen tillhör den kategori golfbag som man bär runt på golfbanan. Dessa bagar är utvecklade med sköna bärselar för axlarna och är dessutom mycket lätta i vikt för att avlasta ryggen. Men självklart går det också bra att sätta en bärbag på en golfvagn om man inte orkar släpa på den. Något som vi tycker är värt att nämna och rekommendera både för bärbagen och även för pencilbagen är smidigheten när man går runt på golfbanan.

Tack vare att man bär på bagen så kan man gå i stort sett var som helst, helt obehindrat på golfbanan. Är det en green man vill korsa eller att bollen har hamnat i skogen så kan man enkelt bära med sig bärbagen. Dessutom kanske man vill skutta över en liten bäck eller något liknande så går det också bra med en bärbag. Till skillnad från en vagn som man istället måste runda greener och andra känsliga ställen på golfbanan, ska man in i skogen och leta boll behöver man oftast lämna vagnen. Fördelar med bärbagen :

Bärbag

Pencilbag

Pencilbagen är oftast den billigaste golfbagen men då på bekostnad av att den också är den minsta när det kommer till seniorbagar. Som golfare kanske man inte kan ta med sig alla sina 14 klubborna i en pencilbag men den passar utmärkt ifall man har ett mindre golfset eller bara ska gå en runda på korthålsbanan och inte vill släpa med alla sina golfklubbor. En pencilbag passar också väldigt bra ifall man precis har kommit igång med golf och är ute efter en billigare golfbag, helt enkelt en bra golfbag för nybörjare. Fördelar med pencilbag :

Pencilbag

delningar

På toppen av golfbagen har du en så kallad avdelare för golfklubborna. Idag har de flesta modeller 4, 6 eller 14 avdelare. Vad vi tycker man ska välja handlar mera om smak och tyckte. Vill man ha en egen avdelare för respektive klubba kan 14 delad topp var att föredra. Men är man däremot inte så noggrann med hur man lägger ner golfklubborna eller hur de ligger i bagen så räcker en modell med färre avdelare. Oftast är det de dyrare modellerna som har fler avdelare.

Golfbag avdelare

Fullängdsavdelare

En fullängdsavdelare är en skiljevägg som går mellan alla avdelare golfbagen från toppen till botten. Fullängdsavdelare är till för att golfklubborna inte ska fastna i varandra när de ligger i bagen. Även här brukar mer exklusiva modeller innehålla fullängdsavdelare.

Vattentät golfbag

En Vattentät golfbag är oftast de något dyrare och exklusivare modellerna. Som ett resultat är de dock skapade för att stå emot mycket regn. Alltifrån vattentäta dragkedjor och tejpade sömmar gör att både golfklubborna och kläder håller sig fria från vatten vilket passar mycket bra om man gillar att spela golf även när det finns risk för mycket regn.

Vattenavvisande golfbagar

Vattenavvisande golfbagar är något billigare och är skapade för att klara av lättare duggregn eller en snabb regnskur då materialet på bagen stöter undan vatten. Det ska dock nämnas att oftast är varken blixtlås eller sömmar vattentäta på dessa modeller. Det kan som en konsekvens leda till att ifall man råkar ut för mycket nederbörd så kan det tränga in i bagen. Men spelar man i regel inte golf när det är regn ute eller när det bara är väldigt lite regn ute så tycker vi att en vattenavvisande golfbag passar bra.

Golfare med bärbag

Billig eller exklusiv golfbag?

Som med mycket annan golfutrustning så finns det både billiga och exklusiva golfbagar. Att ha i åtanke är att exklusivare golfbagar håller generellt sätt mycket längre. Av den anledningen vill man som golfare då köpa en billig golfbag som kanske bara håller 3 – 4 golfsäsonger eller vill man köpa en bättre som kanske håller i upp till 10 år?

Sammanfattning - välja golfbag

När man ska välja rätt golfbag så tycker vi att första steget blir att fundera ifall man vill bära sin golfbag eller ha bagen i en golfvagn? Detta för att sortera bort ifall man vill ha en vagnbag eller en bärbag.

Sedan rekommenderar vi att redogöra för sig själv hur mycket golfklubbor och utrustning som man behöver ta med sig när man spelar golf. Och slutligen som en sista punkt så bör man tänka tänka ut vad man har för budget och vilka egenskaper man tycker är viktiga i en golfbag.  Det kan också vara roligt med en snygg golfbag med färger och utseende som man gillar.

Som du kanske redan har märkt så är det svårt att säga vad som är rätt eller fel när det gäller att köpa golfbag. Utan det handlar mer om vilken golfbag som passar bäst för just dig och de egenskaper du tycker är viktig i en golfbag. Men vår rekommendation är att lägga lite mer pengar på att köpa en ordentlig bag som håller i flera säsonger.

Vår vinnare: Bästa Vagnbagen

Motocaddy Dry-Series Waterproof

Motocaddy Dry-Series Waterproof

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 2.6 kg
Avdelare : 14 fullängdsavdelare
Antal fack : 7 st
Modell : Vagnbag

Kommentar: På jakt efter en riktigt bra vagnbag? Då rekommenderar vi Motocaddy Dry-Series Waterproof vagnbag. Precis som namnet avslöjar så är det här en vattentät golfbag som är tillverkad i 2000 mm vattentätt tyg, blixtlåsen har nylonöverdragning och sömmarna är värmesvetsande vilket gör att bagen kommer effektivt kunna stänga vatten ute. Dessutom medföljer en vattentät regnhuva i köpet. Det här ger en liten fingervisning om det goda materialvalet och kvalité på golfbagen.

Denna vagnbag har 14 delad topp med fullängdsavdelare på samtliga fack vilket hjälper golfaren att hålla ordning på sina klubbor och man slipper att klubborna fastnar i varandra inuti bagen. Denna vagnbag kommer med 7 praktiska fickor, både stora och små där man kan förvara mycket av sin golfutrustning. Motocaddy Dry-series har även en sval isolerande kylficka vilket passar bra för att hålla drycken kall på varma sommardagar. Måtten på bagen är 30 x 43 x 94 cm med en tomvikt på 2.6 kg.

Vi rekommenderar den här vagnbagen till golfare som vill ha det absolut bästa när det kommer till kvalité men också är i behov av många praktiska fack vilket passar ifall man vill kunna få plats med mycket utrustning. Tack vare att bagen är 100% vattentät så passar den här modellen även till rundor där man kan råka ut för mycket regn där man vill slippa oroa sig för att utrustningen inuti bagen ska bli blöt.

plats 2 vagnbag

Dry Performance C90

Dry Performance C90

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 2.7 kg
Avdelare : 15 st varav 5 fullängdsavdelare
Antal fack : 7 st
Modell : Vagnbag

Kommentar: Vi tycker att Dry Performance är en förstklassig vagnbag konstruerad och anpassad för golfare som gillar att spela golf i alla väder. Modeller kommer med en 15-delad med 5 fullängdsavdelare så att man kan hålla isär alla sina golfklubbor. Dry Performance C90 kommer med flera smarta fack, så man inte behöver oroa sig för att inte få plats med sin golfutrustning. C90 har 7 vattentäta fack som dessutom har värmeförslutna dragkedjor vilket gör att bagen skyddar både mot vatten och kyla. Dry Performance C90 har också ett smart och praktiskt fäste för paraply.

Vi tycker att Dry Performance C90 kommer i flera snygga färgklara modeller som passar både herrar som damer. Medföljande bärsele gör så att man kan bära den här bagen kortare streckor på axeln där tomvikten ligger på 2.7 kg. Vi tycker att Dry Performance C90 passar alla typer av golfare speciellt om man spelar golf även i mycket regn då det här är en rejäl och stryktålig modell.

Dry Performance C90 har snarlika egenskaper som vår Wilson vinnare ovan men med skillnaden att den här bagen har en något tyngre tomvikt. Vi rekommenderar den här golfbagen till alla typer av golfare men kanske en starkare rekommendation till utövare som har mycket golfutrustning och är på jakt efter en bag med mycket förvaringsmöjligheter.

Plats 3 vagnbag

Cobra XL Cart Bag

Cobra XL Cart Bag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 2.4 kg
Avdelare : 14 st
Modell : Vagnbag

Kommentar: Vi tycker att Cobra XL Cart Bag är en välgjord och robust vagnbag med många bra fack och finesser men som ändå kommer till vad vi tycker är en bra prislapp. Den har en 14 delad topp vilket bidrar dels till en bättre ordning men som också håller skaften på klubborna trygga under transport. Bagen i sig väger 2.4 kg vilket är ungefär i linje med de flesta andra vagnbagar i det här segmentet.

Vi finner totalt 7 fack i bagen varav ett mindre vattentät fack för värdesaker och en större ficka för bollar. I övrigt hittar vi en praktiskt pennhållare, en handdukshållare och en hållare för paraplyet. Ett plus i kanten är att den har dubbla flaskhållare på sidorna vilket kan vara önskvärt speciellt om det är varma golfdagar där man behöver ta med sig extra dryck.

För att sammanfatta tycker vi att det här är en prisvärd modell med mycket förvaringsmöjligheter,14-delad topp men också dubbla bärhandtag på sidorna vilket gör det lätt att lyfta väskan på vagnen eller in i bilen.

Plats 4 vagnbag

Skymax Elite Vagnbag

Skymax Elite Vagnbag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 1,9 kg
Avdelare : 14 st
Modell : Vagnbag

Kommentar: På jakt efter en billigare vagnbag? Då kan vi rekommendera Skymax Elite Vagnbag som en bra bag som vi tycker håller bra kvalité men som är i en billigare prisklass. Trots sitt pris så kommer den här modellen med 14 delad topp varav 3 är fullängdsdivders för att hålla isär klubborna vilket vi tycker är bra trots att det här är en budget vagnbag.

Skymax Elite Vagnbag har en tomvikt på bara 1,9 kg vilket gör att bagen till en lättvikts vagnbag. I övrigt så har bagen 7 fickor varav 2 större för kläder och en vadderad värdeficka. Vi rekommenderar varmt den här bagen för alla typer av golfare som vill hitta en billig vagnbag som ändå är mycket praktisk och håller bra kvalité.

Vår vinnare: Bästa bärbagen

HydroFLEX Standbag

Motocaddy HydroFLEX Standbag

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 2.4 kg
Avdelare : 5 fullängdsavdelare
Antal fack : 5 st
Modell : Bärbag

Kommentar: På jakt efter bästa bärbagen? Då tycker vi att HydroFLEX bärbag är ett bra val. Vi menar på att det här är en förstklassig och välgjort bag med många smarta fack och finesser. Vi börjar med 5 st fullängdsavdelare som hjälper att hålla isär golfklubborna så att det blir lätt att ta fram och stoppa ner klubborna mellan slagen. Bagen har sköna axelremmar som naturligtvis går att justera beroende på längd och tack vare sin låga tomvikt på 2.4 kg så blir bagen lätt att bära runt på rundorna.

HydroFLEX Standbag är en vattentät bag som passar för spel i alla väderlekar. Alla sömmar har förseglats och värmesvetsats för att inte vatten ska tränga in. Den här modellen har 5 smarta fickor som ger gott om förvaring till golfutrustning och golfkläder. Övriga smarta finesser inkluderar handduks hållare samt ett praktiskt fack för att förvara ett paraply.

Vi rekommenderar HydroFLEX bärbag som en vinnare modell som vi tycker passar alla golfare oavsett nivå och väder som vill hitta det absolut bästa i en bärbag. HydroFLEX kommer dessutom i flera olika färger för att passa både smak och stil.

plats 2 : bärbag

Cobra Ultradry Pro Bärbag

Cobra Ultradry Pro Bärbag

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Avdelare : 5 st
Modell : Bärbag

Kommentar: Cobra Ultradry Pro Bärbag är en modell som vi tycker håller mycket hög klass. Vi börjar med en 5 delad topp vilket passar för både stora och små golfset. Överst på bagen har Cobra placerat ett praktiska handtag som gör det enkelt att lyfta men också bära bagen kortare sträckor vilket är ett stort plus, framförallt när man ska gräva fram golfbagen ur bilen.

Cobra Ultradry Pro kanske främsta egenskap och som även namnet avslöjar är att det är en vattentät bärbag. Den har även utrustats med vattentäta dragkedjor som förhindrar vatten från att tränga in i hela 5 av facken vilket är positivt ifall man stöter på regn under sin golfrunda. Den här bagen har flera praktiska fack och förvaringsmöjligheter för mycket utrustning och som en plus i kanten finns den i flera olika färger.

Vi rekommenderar den här bagen till alla typer av golfare som vill hitta en praktisk vattentät bärbag med många smarta fack och förvaringar men som inte vill hamna i den absolut dyraste prisklassen.

plats 3 : bärbag

Cobra Ultralight Pro Bärbag

Cobra Ultralight Pro Bärbag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 1.9 kg
Avdelare : 7 st
Modell : Bärbag

Kommentar: Cobra Ultralight Pro bärbag som namnet antyder kommer i en låg vikt om bara 1.9 kg vilket är bland de lättaste på marknaden. Vi börjar med toppen som är 4 delad med en toppdiameter på 9 tum som ger en enklare sortering mellan klubborna. Bagen har 7 fack med blixtlås inklusive en fleecefodralficka samt en isolerad dryckesficka. Det här ger bagen mycket goda förvaringsmöjligheter även om man gillar att ta med sig mycket golfkläder på rundan.

Andra praktiskta finesser är den inkluderade regnhuva för att skydda klubbor och grepp vid nederbörd. Ett integrerat topphandtag gör bagen enklare att lyfta, speciellt in och ut ur bilen. På botten hittar vi halkfria fotkuddar vilket alltid är praktiskt så att bagen står stabilt och bra emot underlaget.

Vi tycker att det här är en välgjord lättviktsbag med många praktiska fack och funktioner utan att vara i den allra översta prisklassen.

plats 4 : bärbag

Wilson Staff ProStaff Carry Bag

Wilson Staff ProStaff Carry Bag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 1.86 kg
Avdelare : 5 st
Modell : Bärbag

Kommentar: Wilson Staff ProStaff bärbag är en i vår mening billig och prisvärd golfbag. Den här bärbagen kommer i en enklare konstruktion med 5 delat topp, 7 stora fack och en stabil konstruktion som gör att den står bra. Vikten är förhållandevis låg på bara 1.86 kg. Till skillnad från de mer exklusiva modellerna så känner man att kvalitén och materialvalet är något sämre, men det vi gillade med den här golfbagen är att den ändå är mycket praktisk.

Vi tycker att den här bärbagen passar till golfare som vill hitta en enklare men framförallt billigare modell som har en begränsad budget eller hellre lägger sina pengar på annan golfutrustning.

Vår vinnare: Bästa pencilbag

Fastfold Lightweight Pencil Bag

Fastfold Lightweight Pencil Bag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 1.4 kg
Avdelare : 3 st
Modell : Pencilbag

Kommentar: Vill du hitta en bra pencilbag? Vi rekommenderar Fastfold Lightweight Pencil Bag som är en smidig och mycket enkelt pencilbag som kommer med en 3 delad topp och ett mindre fack. Vi tycker att den här bagen passar till golfare som vill ha en billig golfbag som inte behöver få plats med så många golfklubbor eller golfutrustning.

Fastfold Lightweight Pencil Bag passar bra ifall man bara vill åka och träna, spela ett varv på korthålsbanan eller ifall man är nybörjare till golf och inte hunnit skaffa sig så många golfklubbor ännu. Helt enkelt en smidig och enkel golfbag som bara väger 1.4 kg vilket gör den enkel att bära runt på.

Vår vinnare: Bästa Golfbagen Barn

On Course Junior bärbag

On Course Junior bärbag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Passar ålder : 11 – 14 år
Modell : Bärbag

Kommentar: På jakt efter en golfbag till ditt barn? Då vill vi tipsa om On Course Junior som är en barn bärbag med en höjd på 80 cm vilket är anpassat för ett barn i åldrarna runt 11 – 14 år. Det här gör att barn golfklubbor passar mycket bra i golfbagen och den bidrar till en bättre förvaring av ett barns golfutrustning..

On Course Junior har flera fack där ditt barn kan förvara all möjlig golfutrustning som golfbollar, peggar, skor, kläder men också enklare accessoarer. Axelremmarna ger god komfort och benen är robusta som ger en bra stabilitet. Vi rekommenderar den här modellen till barn golfare mellan 11 – 14 år oavsett nivå eller spelstil men som behöver en bra bag i rätt storlek till sina klubbor som också kommer i vad vi tycker är ett fördelaktigt pris.

Plats 2 : Bästa Golfbag Barn

INESIS Bärbag Junior

Inesis bärbag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Passar ålder : 8 – 10 år
Vikt : 1.1 kg
Modell : Bärbag

Kommentar: En golfbag för de allra minsta! Det här är en barn bärbag från Inesis som tack vare sin höjd på 71 cm passar för barn golfset till barn som är mellan 8 – 10 år. Tomvikten är på låga 1.1 kg i justerbara axelremmar som ska göra det lätt för ett barn på golfbanan. Toppen på bagen kommer med 4 separata avdelare för att skilja och hålla isär klubborna och det ger plats för upp till 10 golfklubbor. Utvändigt finns 3 praktiska fack där ett fack är större, ett elastiskt meshfack för golfbollar och ett litet blixtlåsfack för mindre golfutrustning och accessoarer.

Vi rekommenderar denna barn golfbag till golfare mellan 8 – 10 år som kanske precis har börjat med golf och inte har den största golfutrustningen men ändå behöver en praktiskt och prisvärd förvaring.

Vill du läsa fler av våra artiklar om golf? Klicka här. 

Brinner du för golf? Klicka här för att komma till Svenska golfförbundet

Vanliga frågor om golfbagar

En bärbag är konstruerad för att bäras på ryggen medans en vagnbag ska skjutas med hjälp av en separat golfvagn

En pencilbag är en mycket liten golfbag som bara har plats för några enstaka golfklubbor samt ett litet fack för ett fåtal golfbollar och peggar. En pencilbag passar därför bra för golfaren som inte har så många golfklubbor. En pencilbag kan också vara en bra typ av golfbag ifall man vill åka och träna men där man inte vill släppa med sig alla golfklubborna.

Självklart finns det golfbagar anpassade för barn. Dessa golfbagar är mindre till storleken för att passa för barn golfklubbor samtidigt som de också är lättare i vikt för att ett barn ska få det enklare att bära runt på bagen.

Våra Favoriter golfbag bäst I test 2023

Nedan listar vi en sammanfattning i respektive kategori för våra topplistor till golfbag bäst i test golfsäsongen 2023.

Topp 4 Vagnbag Bäst i Test

Topp 4 Bärbag Bäst I Test

Pencilbag bäst i Test

Golfbag Barn & Junior Bäst i Test

On Course Junior Bärbag – Golfbag Barn 11 – 14 år
Inesis Bärbag Junior – Golfbag Barn 8 – 10 år

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster: 23

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *