Golfbagar • Bästa Golfbagen • Bäst i Test – Sportporten.se

Golfbag - Bästa Golfbagen 2022

Tycker du om att spela golf? Är du helt ny till sporten och på jakt efter golfutrustning? En golfbag är mer eller mindre en obligatoriskt utrustning på golfbanan så att du har bra och rätt förvaring till dina golfklubbor. Golfbagar kan dels komma som vagnbag och bärbag men något som också blir vanligare är även pencilbag för mindre golfset. Bagar kan komma i flera olika storlekar och modeller vilket gör att det inte alltid är helt lätt att köpa rätt golfbag. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta en golfbag som passar.

Vi kommer inleda med att berätta om olika typer av golfbagar, vad som är viktigt att tänka på samt för och nackdelar. Avslutningsvis kommer vi att presentera våra topp 3 listor till bästa vagnbag och bästa bärbag men också vår favorit till bästa pencilbag. Är du istället på jakt efter en golfbag till ditt barn? Vi hjälper även här och tipsar om bra golfbagar för barn och juniorer.

Golfbagar

Topp 3 bästa vagnbag

1.

Wilson Staff Dry Tech II

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

Dry Performance C90

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3.

MacGregor MAC 14.0 10

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Topp 3 bästa bärbag

1.

HydroFLEX Standbag

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

MacGregor 7-Series

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3.

Wilson Staff ProStaff Carry Bag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Pencilbag

Fastfold Lightweight Pencil Bag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Golfbag Barn & Junior

11 - 14 år

On Course Junior bärbag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

8 - 10 år

Inesis bärbag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

modeller & varianter

Vi inleder med att förklara vad det finns för olika typer av golfbagar. Den största skillnaden mellan olika typer av bagar är hur man transporterar golfbagen på golfbanan. Det finns bärbagar som är konstruerade för att du som golfare ska bära golfbagen på ryggen. Men också den populära vagnbagen där du istället skjutsar din bag på en golfvagn. Den sista modellen är pencilbag som är en mindre bärbag för dig som vill ha en enklare och billigare golfbag med plats för färre klubbor. Pencilbagen är bra för golfare som har mindre golfset.

Det finns både stora golfbagar för dig mycket golfklubbor som också vill få plats med mycket annan golf utrustning som till exempel golfbollar, golfkläder m.m. Sedan finns det såklart även små golfbagar för dig som inte har så mycket klubbor och vill hellre ha en smidig och lätt bag att ha på golfbanan.

Golfbag Barn

Det finns även mindre golfbagar som är anpassade för barn och juniorer. Om ett barn skulle använda en golfbag för vuxna med barn golfklubbor så finns risken i och med att klubborna inte når hela vägen till botten, vilket kan resultera i att golfklubborna åker enda ner i golfbagen och kan fastna där, vilket är både jobbigt och opraktiskt. Därför är barn golfbagar anpassade efter längden på barn klubbor så att ditt barn slipper det här problemet. Dessutom väger dessa golfbagar något mindre så att det ska bli enklare och smidigare för barn att bära runt på.

Vagnbag

Vagnbagen precis som i namnet, innebär att du har bagen på en vagn. Vagnen i sig brukar du behöva köpa separat men det brukar också gå bra och smidigt att hyra en golfvagn på golfklubben. Vagnbagen är generellt sätt kategorin golfbag som är något större i storlek vilket resulterar i att du kan lätt få plats med många av dina golfklubbor, golfbollar och flera av dina golfplagg. Här har vi några fördelar med vagnbag :

Vagnbag

Bärbag

Bärbagen tillhör den kategori golfbag som du bär runt på golfbanan. Dessa bagar är utvecklade med sköna bärselar för dina axlar och är dessutom mycket lätta i vikt för att avlasta din rygg. Men självklart går det också bra att sätta en bärbag på en golfvagn om du inte orkar släpa på den. Något som vi tycker är värt att nämna för både bärbagen och även för pencilbagen är smidigheten när du går runt på golfbanan.

Tack vare att du bär på bagen så kan du gå i stort sett var som helst helt obehindrat på golfbanan. Är det en green du vill korsa eller att din boll har hamnat i skogen så kan du enkelt bära med dig bärbagen. Dessutom kanske du vill skutta över en liten bäck eller något liknande så går det också bra med en bärbag. Till skillnad från en vagn som du istället måste runda greener och andra känsliga ställen på golfbanan, ska du in i skogen och leta boll behöver du oftast lämna vagnen. Fördelar med bärbagen :

Bärbag

Pencilbag

Pencilbagen är oftast den billigaste golfbagen men då på bekostnad av att den också är den minsta när det kommer till seniorbagar. Du kanske inte kan ta med dig alla dina 14 klubborna i en pencilbag men den passar utmärkt ifall du har ett mindre golfset eller bara ska gå en runda på korthålsbanan och inte vill släpa med alla dina golfklubbor. En pencilbag passar också väldigt bra ifall du precis har kommit igång med golf och är ute efter en billigare golfbag. Fördelar med pencilbag :

Pencilbag

delningar

På toppen av golfbagen har du en så kallad avdelare för dina golfklubbor. Idag har de flesta modeller 4, 6 eller 14 avdelare. Vad du ska välja tycker vi handlar mera om smak och tyckte. Vill du ha en egen avdelare för respektive klubba kan 14 delad topp var att föredra. Men är du däremot inte så noggrann med hur du lägger ner golfklubborna eller hur de ligger i bagen så räcker en modell med färre avdelare. Oftast är det de dyrare modellerna som har fler avdelare.

Golfbag avdelare

Fullängdsavdelare

En fullängdsavdelare är en skiljevägg som går mellan alla avdelare i din golfbag från toppen till botten. Fullängdsavdelare är till för att golfklubborna inte ska fastna i varandra när de ligger i bagen. Även här brukar mer exklusiva modeller innehålla fullängdsavdelare.

Vattentäta golfbagar

Vattentäta golfbagar är oftast de något dyrare och exklusivare modellerna. Som ett resultat är de dock skapade för att stå emot mycket regn. Alltifrån vattentäta dragkedjor och tejpade sömmar gör att både dina golfklubbor och kläder i golfbagen håller sig fria från vatten vilket passar mycket bra om du gillar att spela golf även när det finns risk för mycket regn.

Vattenavvisande golfbagar

Vattenavvisande golfbagar är något billigare och är skapade för att klara av lättare duggregn eller en snabb regnskur då materialet på bagen stöter undan vatten. Det ska dock nämnas att oftast är varken blixtlås eller sömmar vattentäta på dessa modeller. Det kan som en konsekvens leda till att ifall du har mycket nederbörd så kan det tränga in i bagen. Men spelar du i regel inte golf när det är regn ute eller när det bara är väldigt lite regn ute så passar en vattenavvisande golfbag bra.

Golfare med bärbag

Billig eller exklusiv golfbag?

Som med mycket annan golfutrustning så finns det både billiga och exklusiva golfbagar. Att ha i åtanke är att exklusivare golfbagar håller generellt sätt mycket längre. Av den anledningen vill du då köpa en billig golfbag som kanske bara håller 3 – 4 golfsäsonger eller vill du köpa en bättre som kanske håller i upp till 10 år?

Sammanfattning - välja golfbag

Vi tycker att ditt första steg blir att fundera ifall du vill bära din golfbag eller ha golfbagen i en golfvagn? Sedan redogör du för dig själv hur mycket golfklubbor och utrustning du behöver ta med dig när du spelar golf? Och slutligen som en sista punkt får du tänka ut vad du har för budget och vilka attribut du tycker är viktiga i en golfbag.  Det kan också vara roligt med en snygg golfbag med färger och utseende som du gillar.

Som du kanske har märkt i artikeln så är det svårt att säga vad som är rätt eller fel när det gäller att köpa golfbag. Utan det handlar mer om vilken golfbag som passar bäst för just dig och de egenskaper du tycker är viktig i en golfbag. Men vår rekommendation är att lägga lite mer pengar på att köpa en ordentlig bag som håller i flera säsonger.

Våra Favoriter golfbag bäst I test 2022

Topp 3 Vagnbag
1. Wilson Staff Dry Tech II  – Bästa Vagnbag
2. Dry Performance C90
3. MacGregor MAC 14.0

Topp 3 Bärbag
1. HydroFLEX Standbag – Bästa Bärbag
2. MacGregor 7-Series
3. Wilson Staff ProStaff Carry Bag

Pencilbag
Fastfold Lightweight Pencil Bag – Bästa Pencilbagen

Golfbag Barn & Junior
On Course Junior Bärbag – Golfbag Barn 11 – 14 år
Inesis Bärbag Junior – Golfbag Barn 8 – 10 år

Vår vinnare: Bästa Vagnbagen

Wilson Staff Dry Tech II Vagnbag

4.9/5

Betyg 4,9 / 5

Vikt : 1.9 kg
Avdelare : 14 st varav 3 fullängdsavdelare
Antal fack : 7 st
Modell : Vagnbag

Kommentar: På jakt efter den bästa vagnbagen 2022? Wilson Staff Dry Tech II Vagnbag är en förstklassig modell som kommer med en 14 delad topp och 3 fullängdsavdelare så att du enkelt har koll på dina golfklubbor. Materialet i golfbagen är vattenavvisande samtidigt som vattentäta dragkedjor vilket gör att den här golfbagen står emot mycket regn. De gör att Wilson Staff Dry Tech står emot alla möjliga väderlekar vilket gör att du kan spela även på kalla regniga golfdagar.

Wilson Staff Dry Tech II har 7 stora praktiska fack som gör att du kan få med dig mycket av din golfutrustning som bollar, kläder, skor m.m. Vikten är på mycket låga 1.9 kg med praktiska handtag vilket gör bagen praktisk när du till exempel ska ta ta fram den ur bilen.

plats 2 vagnbag

Dry Performance C90

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Vikt : 2.7 kg
Avdelare : 15 st varav 5 fullängdsavdelare
Antal fack : 7 st
Modell : Vagnbag

Kommentar: Dry Performance är förstklassig vagnbag konstruerad och anpassad för dig som gillar att spela golf i alla väder. Modeller kommer med en 15-delad med 5 fullängsavdelare så att du kan hålla isär dina golfklubbor. Dry Performance C90 kommer med flera smarta fack så du inte behöver oroa dig för att inte få plats med din golfutrustning. 7 vattentäta fack som dessutom har värmeförslutna dragkedjor gör att bagen skyddar både mot vatten och kyla. Dry Performance C90 har också ett smart och praktiskt fäste för paraply.

Dry Performance C90 kommer i flera snygga färgklara modeller som passar både herrar som damer. Medföljande bärsele gör så att du kan bära den här bagen kortare streckor på axeln där tomvikten ligger på 2.7 kg. Dry Performance C90 passar alla typer av golfare speciellt om man spelar golf även i mycket regn då det här är en rejäl och stryktålig modell. Dry Performance C90 har snarlika egenskaper som vår Wilson vinnare ovan men med skillnaden att den här bagen har en något tyngre tomvikt.

Plats 3 vagnbag

MacGregor MAC 14.0 10

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

Vikt : 2.0 kg
Avdelare : 14 st
Modell : Vagnbag

Kommentar: På jakt efter en billigare vagnbag? Då kan vi rekommendera MacGregor MAC 14.0 som en bra bag som håller hög kvalité men som är i en billigare prisklass. Trots sitt pris så kommer den här modellen med 14 delad topp för att hålla isär dina klubbor. Bagen har väldigt många praktiska fack där 3 av fickorna är i fullängd vilket gör det enkelt för golfare som har mycket större golfutrustning som t.ex. mycket golfkläder.

MacGregor MAC 14.0 10 har en vadderad axelrem med en tomvikt på 2.0 kg vilket gör att bagen går att bära över axeln för kortare sträckor. I övrigt kryllar det med smarta finesser som handduksband, ögla för paraplyet och pennhållare men inte nog med det, den kommer dessutom med kylficka och bollficka. Vi rekommenderar varmt den här bagen för alla typer av golfare som vill hitta en billig vagnbag som ändå är mycket praktisk och håller bra kvalité.

Vår vinnare: Bästa bärbagen

HydroFLEX Standbag

4.9/5

Betyg 4,9 / 5

Vikt : 2.4 kg
Avdelare : 5 fullängdsavdelare
Antal fack : 5 st
Modell : Bärbag

Kommentar: På jakt efter bästa bärbagen? Då tycker vi att HydroFLEX bärbag är ett bra val. Det här är en förklassig och välgjort bag med många smarta fack och finesser. Vi börjar med 5 st fullängdsavdelare som hjälper att hålla isär golfklubborna så att det blir lätt att ta fram och stoppa ner klubborna mellan slagen. Bagen har sköna axelremmar som naturligtvis går att justera beroende på längd och tack vare sin låga tomvikt på 2.4 kg så blir bagen lätt att bära runt på rundorna.

HydroFLEX Standbag är en vattentät bag som passar för spel i alla väderlekar. Alla sömmar har förseglats och värmesvetsats för att inte vatten ska tränga in. Den här modellen har 5 smarta fickor som ger gott om förvaring till golfutrustning och golfkläder. Övriga smarta finesser inkluderar handduks hållare samt ett praktiskt fack för att förvara ett paraply. HydroFLEX bärbag är en vinnare modell som passar alla golfare oavsett nivå och väder som vill hitta det absolut bästa i en bärbag. HydroFLEX kommer dessutom i olika färger för att passa smak och stil.

plats 2 : bärbag

MacGregor 7-Series

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Vikt : 2.45 kg
Avdelare : 7 st varav 2 fullängdsavdelare
Antal fack : 5 st
Modell : Bärbag

Kommentar: MacGregor 7-Series bärbag är en modell som håller hög klass. Vi börjar med en 7 delad topp med 2 fullängdsavdelare vilket passar för både stora och små golfset. Överst på bagen har MacGregor integrerat 3 praktiska handtag som gör det enkelt att lyfta men också bära bagen kortare sträckor vilket är ett stort plus, framförallt när du ska gräva fram golfbagen ur bilen.

MacGregor 7-Series är en vattenavvisande bärbag med vattentäta dragkedjor som förhindrar vatten från att tränga in. Den kommer med hela 5 praktiska fickor där en av fickorna är fullängds vilket är idealiskt för golfkläder men också en fodrad värdeficka som skyddar från kyla att tränga in.

Utanför bagen har MacGregor placerat hållare för handduk, paraply, pennor, peggar och till och med en kardborre där man kan fästa handsken. Bärselen är naturligtvis justerbar för att anpassas efter längd och storlek. Vikten är låga 2.45 kg i en bag med ultralätt men ändå kraftfullt benstativ för optimal stabilitet.

plats 3 : bärbag

Wilson Staff ProStaff Carry Bag

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

Vikt : 1.86 kg
Avdelare : 5 st
Modell : Bärbag

Kommentar: Wilson Staff ProStaff bärbag är en i vår mening billig och prisvärd golfbag. Den här bärbagen kommer i en enklare konstruktion med 5 delat topp, 7 stora fack och en stabil konstruktion som gör att den står bra. Vikten är förhållandevis låg på bara 1.86 kg. Till skillnad från de mer exklusiva modellerna så känner man att kvalitén och materialvalet är något sämre, men det vi gillade med den här golfbagen är att den ändå är mycket praktisk och passar till dig som vill hitta en billig bärbag.

Vår vinnare: Bästa pencilbagen

Fastfold Lightweight Pencil Bag

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

Vikt : 1.4 kg
Avdelare : 3 st
Modell : Pencilbag

Kommentar: Fastfold Lightweight Pencil Bag är en smidig och mycket enkelt pencilbag som kommer med en 3 delad topp och ett mindre fack. Den här bagen passar till dig som vill ha en billig golfbag som inte behöver få plats med så många golfklubbor eller golfutrustning. Fastfold Lightweight Pencil Bag passar bra ifall du bara vill åka och träna, spela ett varv på korthålsbanan eller ifall du är ny till golf och inte hunnit skaffa dig så många golfklubbor ännu. Helt enkelt en smidig och enkel golfbag som bara väger 1.4 kg.

Vår vinnare: Bästa Golfbag Barn

On Course Junior bärbag

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

Passar ålder : 11 – 14 år
Modell : Bärbag

Kommentar: På jakt efter en golfbag till ditt barn? On Course Junior är en bärbag som med sin höjd på 80 cm är anpassad för barn i åldrarna runt 11 – 14 år. Det här gör att barn golfklubbor passar mycket bättre i bagen och slipper risken att barn klubborna åker ner i bagen och fastnar.

On Course Junior har flera fack där ditt barn kan förvara all möjlig golfutrustning som golfbollar, peggar, skor, kläder men också enklare accessoarer. Axelremmarna ger god komfort och benen är robusta som ger en bra stabilitet.

Vår vinnare: Bästa Golfbag Barn

Inesis bärbag

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

Passar ålder : 8 – 10 år
Vikt : 1.1 kg
Modell : Bärbag

Kommentar: En golfbag för de allra minsta! Det här är en barn bärbag från Inesis som tack vare sin höjd på 71 cm passar för barn golfset till barn som är mellan 8 – 10 år. Tomvikten är på låga 1.1 kg i justerbara axelremmar som ska göra det lätt för ett barn på golfbanan. Toppen kommer med en 4 separata avdelare för att skilja och hålla isär klubborna och det ger plats för upp till 10 golfklubbor. Utvändigt finns 3 praktiska fack där ett fack är större, ett elastiskt meshfack för golfbollar och ett litet blixtlåsfack för mindre golfutrustning och accessoarer.

Vill du läsa fler av våra artiklar om golf? Klicka här. 

Brinner du för golf? Klicka här för att komma till Svenska golfförbundet

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 22

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *