Bästa Roddmaskinen – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Träningspartner, Gymgrossisten, Maxpuls & Sportgymbutiken

Bästa Roddmaskin 2023 - sportporten.se

Har du någon gång testat att träna med en roddmaskin? Du kanske har prövat att ro någon gång i verkligheten eller på gymmet? Då kan vi rekommendera att investera i en roddmaskin för hemmet. Det här har blivit en allt vanligare träningsmaskin i hemmet men om man ska köpa sin allra första maskin så kan det till en början vara svårt att veta vilken modell man ska köpa och vad man ska tänka på. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig få mer kunskap inom olika roddmaskiner.

Vi kommer inleda med att förklara vad en roddmaskin är, vilka muskelgrupper den tränar och hur bra träning den faktiskt ger. Sedan kommer vi att förklara skillnaderna mellan olika maskiner samt vad det finns för olika typer av modeller. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista för bästa roddmaskinen 2023 där vi bland annat recenserar modeller som First Degree Fitness Apollo Hybrid AR, Abilica Premium TopRower och Abilica TurbineRower.

Roddmaskin

Vår Topp 5 bästa roddmaskinen

1

First Degree Fitness Apollo Hybrid AR

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

NordicTrack RW900

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3

Abilica Premium TopRower

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Abilica TurbineRower

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

5

Abilica WinRower II

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vad är en roddmaskin?

En roddmaskin är en effektiv och rolig träningsmaskin som länge varit en mycket vanlig syn på våra gym men som blir allt vanligare även för hemmabruk. Tack vare sitt naturliga rörelsemönster som efterliknar att ro så ger de här maskinerna en fenomenal träning som dessutom är skonsam emot leder.

träna med roddmaskin

Med en roddmaskin får man en vinnande kombination mellan konditionsträning och styrketräning. När du tränar med maskinen så sker den största utväxlingen av kraft via benen när du skjuter ifrån vid roddtagen, det gör att du framförallt tränar framsida lår, vader och rumpa. Det här ger också en bra muskelträning för överkroppen, speciellt övre delen av ryggen och axlar men också biceps, bröst, mage och även greppstyrka, vilket gör att träning på roddmaskin kommer att ge en bra helkroppsträning som bidrar till att öka muskelmassa och en bättre hållning.

Att träna med den här träningsmaskinen ger också en mycket bra konditionsträning och man behöver inte ro speciellt länge innan man får upp ett riktigt bra flås. Det här stärker både hjärta och lungor samtidigt som det bidrar till att man får mer energi i vardagen.

Förbränning roddmaskin

Träning med roddmaskiner är dessutom bra för att gå ner i vikt samtidigt som man bibehåller muskelstyrka. Det är såklart individuellt hur mycket man förbränner men man kan nog räkna med lite drygt 300 kalorier för ett tungt 30 min pass.

Bästa Roddmaskinen

Olika typer av roddmaskiner

Grundkonstruktionen och designen mellan diverse roddmaskiner är mycket snarlika. Det är inte så mycket som skiljer de åt förutom priset, material och diverse tilläggsfunktioner. Däremot den största skillnaden är vilken typ av motstånd som modellerna har i svänghjulet. Beroende på vilken typ av motstånd den har så påverkas träningen, känslan men också ljudnivån.

Luftmotstånd – Roddmaskiner med luftmotstånd är bland de vanligaste på marknaden och det är den här typen av motstånd som främst används på våra svenska gym. Motståndet skapas helt enkelt med hjälp av luftmotstånd vid roddtagen och ju snabbare svänghjulet snurrar desto kraftigare blir motståndet. Luftmotståndet anpassas efter roddtagen som hjälper för att få en skön och skonsam rörelse.

Magnetiskt Motstånd – Med ett magnetisk motstånd så styrs svänghjulets tröghet med hjälp av magneter som man enkelt kan justera för att anpassa motståndet i träningen. De här modellerna blir allt populärare för hemmabruk då priset är något lägre och framförallt är den tystare vilket passar bra ifall man vill ha en tyst träningsmaskin i hemmet. Det som kan vara bra att veta är att motståndet i den här typen av maskin är konstant vilket inte är helt realistiskt då motståndet i verklig rodd regleras beroende på hur hårt man ror. Därför kombinerar man ofta denna typ av maskin med både magnetiskt motstånd och luftmotstånd för att få en mer realistisk upplevelse.

Vattenmotstånd – Det är inte så vanligt att det säljs roddmaskiner med vattenmotstånd då denna modell är något mer exklusiv. Men däremot så är de mycket tysta och det är faktiskt den typ av maskin som efterliknar riktig rodd mest, vilket passar ifall man vill ha en riktning bra upplevelse och känsla i roddträningen.

bästa roddmaskin

Hur väljer jag ut den bästa roddmaskinen?

När du ska köpa rätt roddmaskin så är det vissa faktorer som kan vara bra att tänka på. Vilken prisklass vill du lägga dig i? Hur stort utrymme har du? Vilka funktioner är viktiga för just din träning?

Utrymme

Tänk på hur stort utrymme du behöver för din roddmaskin så att du verkligen får plats. Mät gärna i förväg så att du ser till att du verkligen har de måtten som krävs för att sedan jämföra med modellen som du är intresserad av att  köpa.

Användarvikt & maskinvikt

I stort sätt alla roddmaskiner kommer med en maximal rekommenderad användarvikt, det handlar inte bara om säkerhet utan det kan också skvallra lite om hur stabil och robust konstruktionen är, dvs hur välbyggd maskinen är. Ha i åtanke hur stor maskinvikten är ifall du vill flytta runt på roddmaskinen i hemmet.

Display & Träningsdator

Roddmaskiner kommer oftast med medföljande displayer som kan förse dig som utövare med rolig visualisering över  träningspassen som tid, distans, hastighet och kcal. Exklusiva modeller kan ha mer spännande funktioner i större och bättre skärmar medans en billig roddmaskin ger dig den enklaste informationen.

display roddmaskin

Via träningsdatorn kan vissa modeller även erbjuda roliga och utmanande träningspass.

Garanti

Även fast roddmaskiner oftast är välgjorda och tillförlitligt konstruerade, så finns såklart alltid risken att de går sönder. För din trygghets skull, dubbelkolla därför alltid en gång extra ifall det ingår någon form av garanti i köpet.

Typ av motstånd & ljudnivå

Vissa roddmaskiner låter mer än andra vilket inte är så konstigt med tanke på den belastning som svänghjulet får vid varje roddtag. Men beroende på vilken typ av motstånd maskinen har så kan den låta mindre. Därför är maskiner med magnetiskt motstånd eller vattenmotstånd de bästa ifall du vill ha en längre ljudnivå. Med det sagt så innebär inte det att roddmaskiner med luftmotstånd producerar jättehög ljudnivå men de andra typerna av motstånd låter ändå mindre.

Pris

Det finns såklart olika prisklasser för roddmaskiner då det finns både billiga och exklusiva modeller. Här måste du tänka ut lite vilken prisklass du är ute efter i ditt köp. Exklusiva roddmaskiner kommer i regel i en bättre konstruktion som håller länge med flera spännande tilläggsfunktioner vilket kommer ge dig en bättre och mer effektiv träning. Medans de billigare modellerna är mer rekommenderat för dig som mest bara är ute efter träningsformen mer än alla tilläggsfunktioner.

Plats nummer 1 : bästa roddmaskin

First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Hybrid AR

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 213 x 55 x 54 cm
Mått Hopfälld : 54 x 55 x 213 cm
Motståndstyp : Vatten
Motståndnivå :
4
Vikt :
33 kg
Max användarvikt :
150 kg

Kommentar: Vår vinnare och enligt oss bästa roddmaskin måste såklart bli en modell med vattenmotstånd som vi finner i First Degree Fitness Apollo Hybrid AR. Motståndet består av en vattenbehållare med en trippelblads impeller som sedan är kopplad med remdrift vilket gör det här till en mycket realistisk, effektiv och nästan ljudlös träning. Man kan enkelt justera motståndet som sen ger allt från tuffa träningspass till enklare träningspass beroende på dagsform och ambition.

First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Hybrid AR är en slitstark och kraftfull träningsmaskin som kommer i stålram där glidskenan är tillverkad av amerikanskt askträ som gör rörelserna mycket tysta. Sittdynan är bekväm där man kan justera fotplattorna och handtaget som är ergonomiskt utvecklad för att minska påfrestningar.

First Degree Fitness Apollo Hybrid AR kommer med en LCD display som presenterar information om t.ex. kcal, sträcka/tid/distans, roddtag per minut m.m. Det går dessutom att koppla den här statistiken till en dator så att man ska kunna få presenterat all data kring sin roddträning. Den här maskinen har praktiska transporthjul som gör att man enkelt kan transportera den eller ställa den emot väggen när man har tränat klart vilket vi tycker gör det här till en suverän träningsmaskin för hemmet. Det här är en realistisk och påkostad modell i premium klassen som vi tycker passar alla åldrar och nivåer av roddträning.

Spela video om First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Hybrid AR youtube

Plats nummer 2

NordicTrack Roddmaskin RW900

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek :  218 x 55 x 125 cm
Mått Hopfälld : 113 x 55 x 73 cm
Motståndstyp : Luft & Magnet
Motståndnivå : 26

Vikt :
49 kg
Max användarvikt :
115 kg

Kommentar: NordicTrack RW900 är enligt oss en exklusiv roddmaskin i premiumklassen. Den här påkostade modellen har en kombination mellan luft- och magnetmotstånd i 26 olika nivåer vilket gör att man verkligen kan anpassa nivån på sin träning. Med ett ergonomiskt gjutet säte så sitter man bekvämt och med justerbara nylon fotremmar, svängbara fotplattor och ett ergonomiskt handtag så ger NordicTrack RW900 en mycket bra komfort under träningen.

NordicTrack Roddmaskin RW900 har en rejäl 22-tums fullfärg pekskärm som presenterar all möjlig rolig och spännande information under träningen. Med iFit kan man dessutom få tillgång till träningspass och streaming sessioner ledda av professionella tränare för att ytterligare öka motivationen och nå sina träningsmål.

Med SpaceSaver design kan man fälla ihop roddmaskinen och med hjälp av det smidiga transporthjulet förflytta maskinen när man har tränat klart. NordicTrack RW900 har helt enkelt allt vi söker i en påkostad och exklusiv premium roddmaskin och vi tror att den här modellen passar för dig som vill ha det allra bästa.

Spela video om Nordictrack RW900 youtube

Plats nummer 3

Abilica Premium TopRower

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek :  240 x 62 x 106 cm
Mått Hopfälld : 115 x 62 x 125 cm
Motståndstyp : Luft
Motståndnivå :
9
Vikt : 40 kg
Max användarvikt :
150 kg

Kommentar: Abilica Premium TopRower är en roddmaskin i bra kvalité och fina materialval. Användarvikten är på hela 150 kg vilket gör det här till en slitstark roddmaskin som tål tuffa träningspass men som också passar en stor målgrupp. Abilica Premium TopRower kommer med ett luftmotstånd i 9 olika nivåer vilket kommer kunna en mångsidig träning som passar för alla åldrar och ambitioner där man verkligen kan anpassa passet efter dagsformen.

Ramen är hopfällbar vilket gör att man enkelt och praktiskt kan förvara den här maskinen efter träningen. Den kommer också med en medföljande dator där man enkelt kan se spännande statistik och få information presenterat under sin träning. Det här gör att man kan följa sin progression så att man får mer motivation och enklare nå sina mål.

Enligt oss så har Abilica under en längre tid tillverkad träningsmaskiner i god kvalité och deras TopRower är ingen undantag. Är du på jakt efter en mellanklass roddmaskin som bidrar till en bra styrke- och konditionsträning så tycker vi att Abilica Premium TopRower är ett bra val.

Plats nummer 4

Abilica Roddmaskin TurbineRower

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek :  220 x 48 x 88 cm
Mått Hopfälld :  130 x 48 x 148 cm
Motståndstyp : Luft
Motståndnivå :
8
Vikt : 35 kg
Max användarvikt :
130 kg

Kommentar: Abilica TurbineRower tillhör kategorin billiga och i vår mening prisvärda roddmaskiner. Abilica Roddmaskin TurbineRower har ett luftmotstånd med 8 olika motståndsnivåer vilket gör att man kan anpassa sin träning efter hur tufft man vill att träningspasset ska bli. Skenan är tillverkad i aluminium vilket ger sköna och bekväma roddtag som i sin tur ger skonsamma och naturliga rörelser för kroppen. Den är dessutom hopfällbar med smidiga transporthjul så att man enkelt kan flytta runt modellen även när man har tränat klart.

Vi tycker att Abilica TurbineRower är en perfekt modell för utövaren som söker en enkel och billig roddmaskin som man egentligen bara vill använda till träning och inte har speciellt stort behov av tilläggsfunktioner.

Plats nummer 5

Abilica WinRower II

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek :  222 x 51 x 98 cm
Mått Hopfälld : 80 x 51 x 145 cm
Motståndstyp : Magnet
Motståndnivå :
16
Vikt : 33 kg
Max användarvikt :
130 kg

Kommentar: Är du helt ny till det här med roddmaskiner? Då rekommenderar vi Abilica WinRower II som är en bra roddmaskin för nybörjare. Abilica WinRower II är helt enkelt en lättanvänd och enklare modell. Den är utrustad med ett 4 kg svänghjul med magnetbroms vilket bidrar skapar jämna rörelser i rodden. Den här maskinen kommer med hela 16 motståndsnivåer vilket är förvånandsvärt många nivåer för att vara i denna prisklass. Det gör att man får ett bra hjälpmedel till att verkligen anpassa sin träning efter nivå, ambition och dagsform.

Med LCD-Skärmen så får man spännande statistik hur det går med sin rodd som bland annat tid, roddtag, puls, kaloriförbrukning m.m. Måtten är 222 x 51 x 98 cm där den givetvis går att fälla ihop där måtten blir 80 x 51 x 145 cm. Den här modellen kommer också med ett transporthjul och med sin vikt på 33 kg så går den lätt att rulla undan när man har tränat klart eller behöver frigöra plats i hemmet. Det här är enligt oss en billig roddmaskin som passar alla nivåer men framförallt nybörjare som vill testa på att ro i hemmet.

Gillade du den här artikeln om roddmaskiner? Vi har även fler artiklar om träningsmaskiner som till exempel crosstrainer eller spinningcyklar

Vanliga frågor

När man tränar med roddmaskinen är det flera muskelgrupper som tränas, bland annat :

 • Framsida lår
 • Vader
 • Rumpa
 • Övre ryggen
 • Axlar
 • Biceps
 • Bröst
 • Mage
 • Greppstyrka

Motståndet i svänghjulet är olika beroende på modell. De 3 vanligaste motstånden är :

 • Luftmotstånd
 • Magnetiskt motstånd
 • Vattenmotstånd

Vi rekommenderar roddmaskiner med vattenmotstånd som den typen av maskin som mest efterliknar vanlig rodd.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 28

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *