Sök

Bästa Roddmaskinen – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Träningspartner, Gymgrossisten, Maxpuls & Sportgymbutiken

Bästa Roddmaskin 2024 - sportporten

På jakt efter bästa roddmaskinen men osäker på vad du ska köpa? Då har du kommit helt rätt för här hjälper dig att hitta den bästa maskinen på marknaden. Vi har jämfört konkurrenterna och utsett First Degree Fitness Apollo Plus till roddmaskin bäst i test, främst tack vare sitt vattenmotstånd som ger den mest realistiska och effektiva roddträningen samtidigt som det också gör att maskinen är nästan ljudlös.

First Degree Fitness Apollo Plus Roddmaskin

First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Plus

Har du någon gång testat att träna med en roddmaskin? Du kanske har prövat att ro någon gång i verkligheten eller på gymmet? Då kan vi rekommendera att investera i en roddmaskin för hemmet. Det här har blivit en allt vanligare träningsmaskin i hemmet men om man ska köpa sin allra första maskin så kan det till en början vara svårt att veta vilken modell man ska köpa och vad man ska tänka på. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig få mer kunskap inom olika roddmaskiner.

Vi kommer inleda med att förklara vad en roddmaskin är, vilka muskelgrupper den tränar och hur bra träning den faktiskt ger. Sedan kommer vi att förklara skillnaderna mellan olika maskiner samt vad det finns för olika typer av modeller. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista för bästa roddmaskinen 2024 där vi bland annat recenserar modeller som First Degree Fitness Apollo Plus, Concept2 Rowerg och Gymstick H20 Rower.

Vår Topp 4 bästa roddmaskinen

1

First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Plus

First Degree Fitness Apollo Plus Roddmaskin

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Concept2 Rowerg

Concept2 Rowerg Model D PM5

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Gymstick H20 Rower

Gymstick H20 Rower

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

4

Abilica WinRower II

Abilica WinRower II

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vad är en roddmaskin?

En roddmaskin är en effektiv och rolig träningsmaskin som länge varit en mycket vanlig syn på våra gym men som blir allt vanligare även för hemmabruk. Tack vare sitt naturliga rörelsemönster som efterliknar att ro så ger de här maskinerna en fenomenal träning som dessutom är skonsam emot leder.

träna med roddmaskin

Att träna med roddmaskin ger en god träning både för styrka med även kondition. När vi konditionstränar så bidrar det till en ökad hjärtfrekvens samt syreupptagningsförmåga vilket är bra för både hjärtat och våra lungor.

När det kommer till muskelträning så är det främst rygg och ben som vi tränar. När man tränar på en roddmaskin sker den största utväxlingen kraft i benen när vi skjuter ifrån vid roddtaget. Det här gör att man tränar quadriceps (framsida lår), hamstring (baksida lår) samt rumpmuskeln. Träningen aktiverar större delen av ryggmusklerna som breda ryggmuskeln och övre ryggmuskeln.

Något som många inte vet är att den här träningen även är bra för axlar och armar då de tränar både biceps och triceps när vi gör själva roddtaget samt rörelsen tillbaka.

Att träna med en roddmaskin kräver stabilitet, främst i överkroppen. Det här gör att våra kärnmuskler behöver aktiveras som de raka magmusklerna men även våra obliques vilket är muskler som sitter vid sidan av magen. Det här är muskler som bidrar till en bättre hållning samtidigt som det minskar risken att man får ont i ryggen.

För att sammanfatta kan man säga att den här typen av träning aktiverar många av våra muskelgrupper och ger en bättre träning än vad många tror.

Förbränning roddmaskin

Träning med roddmaskiner är dessutom bra för att gå ner i vikt samtidigt som man bibehåller muskelstyrka. Det är såklart individuellt hur mycket man förbränner men man kan nog räkna med lite drygt 300 kalorier för ett tungt 30 min pass.

Bästa Roddmaskinen

Olika typer av roddmaskiner

Grundkonstruktionen och designen mellan diverse roddmaskiner är mycket snarlika. Det är inte så mycket som skiljer de åt förutom priset, material och diverse tilläggsfunktioner. Däremot den största skillnaden är vilken typ av motstånd som modellerna har i svänghjulet. Beroende på vilken typ av motstånd den har så påverkas träningen, känslan men också ljudnivån.

Luftmotstånd – Roddmaskiner med luftmotstånd är bland de vanligaste på marknaden och det är den här typen av motstånd som främst används på våra svenska gym. Motståndet skapas helt enkelt med hjälp av luftmotstånd vid roddtagen och ju snabbare svänghjulet snurrar desto kraftigare blir motståndet. Luftmotståndet anpassas efter roddtagen som hjälper för att få en skön och skonsam rörelse.

Magnetiskt Motstånd – Med ett magnetisk motstånd så styrs svänghjulets tröghet med hjälp av magneter som man enkelt kan justera för att anpassa motståndet i träningen. De här modellerna blir allt populärare för hemmabruk då priset är något lägre och framförallt är den tystare vilket passar bra ifall man vill ha en tyst träningsmaskin i hemmet. Det som kan vara bra att veta är att motståndet i den här typen av maskin är konstant vilket inte är helt realistiskt då motståndet i verklig rodd regleras beroende på hur hårt man ror. Därför kombinerar man ofta denna typ av maskin med både magnetiskt motstånd och luftmotstånd för att få en mer realistisk upplevelse.

Vattenmotstånd – Det är inte så vanligt att det säljs roddmaskiner med vattenmotstånd då denna modell är något mer exklusiv. Men däremot så är de mycket tysta och det är faktiskt den typ av maskin som efterliknar riktig rodd mest, vilket passar ifall man vill ha en riktning bra upplevelse och känsla i roddträningen.

bästa roddmaskin

Hur väljer jag ut den bästa roddmaskinen?

När du ska köpa rätt roddmaskin så är det vissa faktorer som kan vara bra att tänka på. Vilken prisklass vill du lägga dig i? Hur stort utrymme har du? Vilka funktioner är viktiga för just din träning?

Utrymme

Tänk på hur stort utrymme du behöver för din roddmaskin så att du verkligen får plats. Mät gärna i förväg så att du ser till att du verkligen har de måtten som krävs för att sedan jämföra med modellen som du är intresserad av att  köpa.

Användarvikt & maskinvikt

I stort sätt alla roddmaskiner kommer med en maximal rekommenderad användarvikt, det handlar inte bara om säkerhet utan det kan också skvallra lite om hur stabil och robust konstruktionen är, dvs hur välbyggd maskinen är. Ha i åtanke hur stor maskinvikten är ifall du vill flytta runt på roddmaskinen i hemmet.

Display & Träningsdator

Roddmaskiner kommer oftast med medföljande displayer som kan förse dig som utövare med rolig visualisering över  träningspassen som tid, distans, hastighet och kcal. Exklusiva modeller kan ha mer spännande funktioner i större och bättre skärmar medans en billig roddmaskin ger dig den enklaste informationen.

display roddmaskin

Via träningsdatorn kan vissa modeller även erbjuda roliga och utmanande träningspass.

Garanti

Även fast roddmaskiner oftast är välgjorda och tillförlitligt konstruerade, så finns såklart alltid risken att de går sönder. För din trygghets skull, dubbelkolla därför alltid en gång extra ifall det ingår någon form av garanti i köpet.

Typ av motstånd & ljudnivå

Vissa roddmaskiner låter mer än andra vilket inte är så konstigt med tanke på den belastning som svänghjulet får vid varje roddtag. Men beroende på vilken typ av motstånd maskinen har så kan den låta mindre. Därför är maskiner med magnetiskt motstånd eller vattenmotstånd de bästa ifall du vill ha en längre ljudnivå. Med det sagt så innebär inte det att roddmaskiner med luftmotstånd producerar jättehög ljudnivå men de andra typerna av motstånd låter ändå mindre.

Roddmaskin

Pris

Det finns såklart olika prisklasser för roddmaskiner då det finns både billiga och exklusiva modeller. Här måste du tänka ut lite vilken prisklass du är ute efter i ditt köp. Exklusiva roddmaskiner kommer i regel i en bättre konstruktion som håller länge med flera spännande tilläggsfunktioner vilket kommer ge dig en bättre och mer effektiv träning. Medans de billigare modellerna är mer rekommenderat för dig som mest bara är ute efter träningsformen mer än alla tilläggsfunktioner.

Plats nummer 1 : bästa roddmaskin

First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Plus

First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Plus Roddmaskin

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 213 x 54 x 52 cm
Mått Hopfälld : 52 x 54 x 213 cm
Motståndstyp : Vatten
Motståndnivå :
4
Vikt :
33 kg
Max användarvikt :
150 kg

Kommentar: Vår vinnare och enligt oss bästa roddmaskin måste såklart bli en modell med vattenmotstånd som vi finner i First Degree Fitness Apollo Plus Roddmaskin. Motståndet består av en vattenbehållare med en trippelblads impeller som sedan är kopplad med remdrift vilket gör det här till en mycket realistisk, effektiv och nästan ljudlös träning. Man kan enkelt justera motståndet som sen ger allt från tuffa träningspass till enklare träningspass beroende på dagsform och ambition.

Apollo Plus Roddmaskin är en slitstark och kraftfull träningsmaskin som kommer i stålram där glidskenan är tillverkad av amerikanskt askträ som gör rörelserna mycket tysta. Sittdynan är bekväm där man kan justera fotplattorna och handtaget som är ergonomiskt utvecklad för att minska påfrestningar.

Apollo Plus Roddmaskin kommer med en LCD display som presenterar information om t.ex. kcal, sträcka/tid/distans, roddtag per minut m.m. Det går dessutom att koppla den här statistiken till en dator så att man ska kunna få presenterat all data kring sin roddträning. Den här maskinen har praktiska transporthjul som gör att man enkelt kan transportera den eller ställa den emot väggen när man har tränat klart vilket vi tycker gör det här till en suverän träningsmaskin för hemmet. Det här är en realistisk och påkostad modell i premium klassen som vi tycker passar alla åldrar och nivåer av roddträning.

First Degree Fitness Apollo Plus finns att köpa här :

Plats nummer 2

Concept2 Rowerg

Concept2 Rowerg Model D PM5

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek :  244 x 61 x 90 cm
Mått Hopfälld : 62 x 85 x 138 cm
Motståndstyp : Luft
Motståndnivå :
10
Vikt : 26 kg
Max användarvikt :
227 kg

Kommentar: Om du har gått på gym har du förmodligen redan stött på Concept2 Rowerg vilket är en av de vanligaste roddmaskinerna du kan finna på marknaden. Concept2 Rowerg Model D PM5 kommer med ett tyst luftmotstånd i 10 olika nivåer samt en ny PM5 monitor där man kan få ut all viktig data och funktioner så man kan följa sin träning. En funktion som vi gillar är att man kan tävla emot en motståndarbåt på skärmen vilket kan vara önskvärt för den som vill ha en extra motivation i träningen. Den här modellen har också ett nytt vinklat handtag vilket bidrar till ett skönare grepp.

Det här är en mycket lätt modell som bara väger 26 kg, är lätt att fälla ihop och ställa undan tack vare sina transporthjul vilket gör det här till en bra roddmaskin även för hemmet. Men trots sin låga vikt är det här en kraftfull och robust modell med en max användarvikt på hela 227 kg vilket är bland de högsta på marknaden.

Concept2 Rowerg har funnits länge på marknaden och vunnit många fina priser för bästa roddmaskin. Både EM och NM i inomhus rodd så har man faktiskt använt denna modell vilket vi tycker är ett bra kvitto på kvalité och funktionalitet. Helt enkelt en bra premium roddmaskin med fina funktioner, bra materialval samtidigt som den är enkel att ha i hemmet tack vare sin slimmade konstruktion.

Concept2 Rowerg Model D PM5 finns att köpa här :

Plats nummer 3

Gymstick H20 Rower

Gymstick H20 Rower

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek :  204 x 56 x 95 cm
Mått Hopfälld :  130 x 48 x 148 cm
Motståndstyp : Vatten & Fläkt
Vikt : 37 kg
Max användarvikt :
110 kg

Kommentar: Om man vill hitta en billig roddmaskin med vattenmotstånd så tycker vi att Gymstick H20 Rower är ett bra val. Den här modellen kommer med ett kombinerat vatten och fläkt motstånd vilket ger en mycket realistisk upplevelse och obegränsat motstånd. Gymstick H20 Rower kommer med formstoppad sits, ergonomiskt handtag och halkfria fotpedaler vilket ger en mer komfortabel träning och en optimal roddteknik.

Den går tyvärr inte att fälla ihop vilket drar ner betyget något men den kommer med transporthjul vilket gör den lätt att flytta undan när man har tränat klart. Medföljande dator kan man se allt från tid, avstånd, kalorier m.m, helt enkelt att man behöver för att kunna övervaka sin roddträning.

Helt enkelt en något billigare roddmaskin med vattenmotstånd som kommer med de funktioner man behöver.

Gymstick H20 Rower finns att köpa här :

Plats nummer 4

Abilica WinRower II

Abilica WinRower II

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek :  222 x 51 x 98 cm
Mått Hopfälld : 80 x 51 x 145 cm
Motståndstyp : Magnet
Motståndnivå :
16
Vikt : 33 kg
Max användarvikt :
130 kg

Kommentar: Är du helt ny till det här med roddmaskiner? Då rekommenderar vi Abilica WinRower II som är en bra roddmaskin för nybörjare. Abilica WinRower II är helt enkelt en lättanvänd och enklare modell. Den är utrustad med ett 4 kg svänghjul med magnetbroms vilket bidrar skapar jämna rörelser i rodden. Den här maskinen kommer med hela 16 motståndsnivåer vilket är förvånandsvärt många nivåer för att vara i denna prisklass. Det gör att man får ett bra hjälpmedel till att verkligen anpassa sin träning efter nivå, ambition och dagsform.

Med LCD-Skärmen så får man spännande statistik hur det går med sin rodd som bland annat tid, roddtag, puls, kaloriförbrukning m.m. Måtten är 222 x 51 x 98 cm där den givetvis går att fälla ihop där måtten blir 80 x 51 x 145 cm. Den här modellen kommer också med ett transporthjul och med sin vikt på 33 kg så går den lätt att rulla undan när man har tränat klart eller behöver frigöra plats i hemmet. Det här är enligt oss en billig roddmaskin som passar alla nivåer men framförallt nybörjare som vill testa på att ro i hemmet.

Abilica WinRower 2 finns att köpa här :

Gillade du den här artikeln om roddmaskiner? Vi har även fler artiklar om träningsmaskiner som till exempel crosstrainer eller spinningcyklar

Vanliga frågor

När man tränar med roddmaskinen är det flera muskelgrupper som tränas, bland annat :

 • Framsida lår
 • Vader
 • Rumpa
 • Övre ryggen
 • Axlar
 • Biceps
 • Bröst
 • Mage
 • Greppstyrka

Motståndet i svänghjulet är olika beroende på modell. De 3 vanligaste motstånden är :

 • Luftmotstånd
 • Magnetiskt motstånd
 • Vattenmotstånd

Vi rekommenderar roddmaskiner med vattenmotstånd som den typen av maskin som mest efterliknar vanlig rodd.

Svår att få tag på

NordicTrack Roddmaskin RW900

NordicTrack Roddmaskin RW900

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek :  218 x 55 x 125 cm
Mått Hopfälld : 113 x 55 x 73 cm
Motståndstyp : Luft & Magnet
Motståndnivå :
26
Vikt :
49 kg
Max användarvikt :
115 kg

Kommentar: NordicTrack RW900 är enligt oss en exklusiv roddmaskin i premiumklassen. Den här påkostade modellen har en kombination mellan luft- och magnetmotstånd i 26 olika nivåer vilket gör att man verkligen kan anpassa nivån på sin träning. Med ett ergonomiskt gjutet säte så sitter man bekvämt och med justerbara nylon fotremmar, svängbara fotplattor och ett ergonomiskt handtag så ger NordicTrack RW900 en mycket bra komfort under träningen.

NordicTrack Roddmaskin RW900 har en rejäl 22-tums fullfärg pekskärm som presenterar all möjlig rolig och spännande information under träningen. Med iFit kan man dessutom få tillgång till träningspass och streaming sessioner ledda av professionella tränare för att ytterligare öka motivationen och nå sina träningsmål.

Med SpaceSaver design kan man fälla ihop roddmaskinen och med hjälp av det smidiga transporthjulet förflytta maskinen när man har tränat klart. NordicTrack RW900 har helt enkelt allt vi söker i en påkostad och exklusiv premium roddmaskin och vi tror att den här modellen passar för dig som vill ha det allra bästa.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 28

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *