Bästa Campingtältet – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth, CDON & Climbing247

Bästa campingtält 2023 - Sportporten.se

Gillar du att bo i tält? Vill du hitta en rolig aktivitet för hela familjen? Är det festival på gång där du och dina vänner behöver ett billigt boende? Då rekommenderar vi dig att testa på att bo i ett campingtält. Men när det kommer till campingtält så finns det flera olika modeller både stora som små. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målet att hjälpa dig hitta det bästa campingtältet.

Vi kommer inleda med att berätta om campingtält, vad du behöver veta och vad som är skillnaden mellan ett campingtält och ett vandringstält. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa campingtältet 2023. I den här artikeln kommer vi att benämna campingtält och familjetält som samma produkt.

Topp 5 Bästa familjetält

1

4 personer

Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4)

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

8 personer

Arctic Tern Family Camp 8p

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3

6 personer

Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6)

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

3 personer

Robens Pioneer 3EX

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

5

5 personer

Arctic Tern Family Camp 5P

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kortfattat om campingtält

Campingtältet är ett fenomenalt sovtält som passar till hela familjen eller kompisgänget som vill ha en rolig aktivitet tillsammans. Förutom att campa i naturen så kan ett campingtält vara en lämplig sovplats på en festival men det kan också vara ett bra och praktiskt reservboende på till exempel ett landställe.

Skillnad mellan campingtält och vandringstält

Du kanske inte visste det men det är stor skillnad på ett campingtält och ett vandringstält. Ett vandringstält är tillverkad i en lägre vikt för att den ska bli lättare att bära på under en vandring, fjälltur eller cykelsemester. Till skillnad från ett campingtält som är anpassad mer för att bo bekvämt och transportera kortare sträckor. Ett vandringstält väger därför bara ett par kilo medans campingtält kan väga en bra bit över 10 kg vilket inte är optimalt för längre vandringar.

Är du istället på jakt efter ett vandringstält? Läs gärna våra artiklar om vandringstält och enmanstält

Campingtält festival

Hur väljer man det bästa familjetältet

När man ska välja ut det bästa familjetältet finns det några saker som man behöver ha i åtanke. Vi tycker att det första som man bör göra är att tänka ut hur stor modell man behöver, desto större tält man köper desto högre kommer vikten att bli. Dessutom är ett litet familjetält enklare och smidigare att montera ihop. Oftast gör tillverkarna och butikerna det lätt vid köp och kategoriserar familjetälten utefter hur många personer den är anpassad för.

Glöm inte att komplettera campingtältet med både liggunderlag och sovsäckar för att få både komfort och värme som gör att man kan sova ordentligt.

Vad är vattenpelare?

Vattenpelare anger vattentätheten i tältet. I stort sätt alla campingtält som tillverkas idag ska klara av både regn och fukt. Ju fler vattenpelare tältet har desto bättre och längre kommer modellen att hålla. Det kan också skvallra lite om kvalitén på campingtältet.

Vad är en absid?

En absid är ett utrymme i tältet där man inte sover men som fortfarande innesluts av tältet. Därför används den här ytan till förvaring av packning eller där man kan hänga upp sina blöta eller smutsiga kläder utan att behöva ta med det till sovrumsdelen av tältet. En absid kan också användas som en behaglig social yta när det regnar.

Bästa Campingtältet

Tältvård

Vi rekommenderar att alltid ta hand om sitt tält. Ett tält ska vårdas regelbundet dels för att öka komforten men framförallt livslängden. Vi tipsar om att se till att man rengör tältet med jämna intervaller och var varsam med dragkedjor och stänger. Låt inte tältet stå i direkt solljus under en längre tid då UV-strålarna med tiden bryter ned väven i tältet. Torka tältet innan förvaring och låt det gärna bli 110% torrt. Var varsam med vassa föremål eller till exempel klorna på ett eventuellt husdjur så det inte skadar duken eller golvet i tältet.

Plats 1 : bästa campingtältet

Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4)

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 18.8 kg
Antal personer :
4
Yttermått :
480 x 300 x 200 cm
Innertältsmått : 
210 x 280 x 190 cm
Vattenpelare Ytterduk / Golv :
3000 / 3000 mm
Antal ingångar : 2

Kommentar: På jakt efter ett riktigt bra campingtältet för 4 personer? Då rekommenderar vi Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4) som enligt oss är ett välgjort, exklusivt men ändå förhållandevis billigt campingtält.

Coleman Vespucci 4 är ett tält som är konstruerad för att passa till 4 personer, tack vare sina 2 separata sovrum så tycker vi att den här modellen passar både som ett familjetält men också för ett kompisgäng. Totalarean ligger på hela 7,5 m2 vilket gör det här till ett mycket rymligt och komfortabelt tält. Absid måtten ligger på 250 x 300 x 200 cm vilket ger en stor social yta men som även ger en bra plats för packning.

Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4) kommer med kraftiga stänger i stål och fiberglas vilket bidrar till att det här tältet kommer kunna stå emot både väder och vind. Den kommer dessutom med 3000 vattenpelare på både ytterduk och golv vilket enligt tillverkaren gör tältet helt vattentätt.

Även om Vespucci 4 var lätt att montera ihop så krävdes det ändå 2 personer vilket kan vara bra att veta iallafall det är första gången man ska sätta ihop tältet. Packstorleken är 72 x 30 x 30 cm där totalvikten ligger på 18.8 kg. Vi rekommenderar den här tältet framförallt som ett familjetält för 4 personer eller kompisgänget som vill hitta ett campingtält med en kraftig konstruktion med en väl tilltagen absid.

Plats 2

Arctic Tern Family Camp 8p

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 17,5 kg
Antal personer :
8
Vattenpelare Ytterdyk / Golf : 3000 / 10000 mm
Antal ingångar : 2

Kommentar: Här kan vi snacka campingtält med en generös storlek och framförallt volym. Arctic Tern Family Camp är ett väl tilltaget tält som har kapacitet för hela 8 personer vilket passar bra för den stora familjen, flera familjer eller ett stort kompisgäng. Det här tältet består av två sovrum samt en rejäl absid med en väl tilltagen ståhöjd vilket bidrar till en bra social yta men också för packning.

Inuti tältet finns praktiska fickor för förvaring, flera smarta fönster och en god ventilationsförmåga dels genom ingångarna men också 2 stora ventiolationsluckor som finns på respektive kortsida. Självklart har både inner och yttertältets dörrar myggnät. Tältet består av 5 tältstänger med färgkodning vilket ska underlätta att sätta ihop tältet även ifall man är ny till de här med familjetält.

Ytterväven består av kraftfullt och slitstark 190 T polyester som har fått en PU beläggning vilket bidrar till ett bra motståndskraftigt material emot väder. Vattenpelare på ytterduk är 3000 mm respektive 10000 mm på golvet vilket vi menar på är en bra kvalitétsstämpel och ger en god fingervisning om kvalitén på det här campingtältet.

Packmåttet är bara 78x28x28 cm med en låg totalvikt på 17,5 kg vilket vi menar på är lite för ett 8 persons tält. Dessutom tycker vi priset tält per person är förhållandevis lågt i jämförelse med sina konkurrenter vilket vi menar på gör det här till ett mycket prisvärt tält som håller god kvalité.

Plats 3

Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6)

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 24.7 kg
Antal personer : 6
Yttermått :
500 x 445 x 210 cm
Innertältsmått : 
210 x 420 x 195 cm
Vattenpelare Ytterduk / Golv : 3000 / 3000 mm
Antal ingångar : 2

Kommentar: På jakt efter ett bra tält för 6 personer? Då kan vi rekommendera Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6) som kommer med 3 separata sovrum samt ett väl tilltaget allrum där den totala arean är 20,8 m2. Stängerna kommer i stål och fiberglas vilket ger en stabil konstruktion kombinerat med ett vattentätt tyg i PU behandlad polyster med UV-skydd som bland annat ger 3000 mm vattenpelare.

Innertältsmåttet är på väl tilltagna 210 x 420 x 195 cm med ett absidmått på 270 x 445 x 210 cm vilket ger en bra generös yta för 6 personer. Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6) har 2 separata ingångar, ett packmått på 72 x 33 cm med en totalvikt på 24,7 kg. Invändigt finner vi flera praktiska fickor och fack för att göra campingen enklare. Sovrummen går även att modifiera ifall man vill göra ett stort sovrum eller bara använda 1 eller 2 sovrum för att på så sätt få ett större allrum.

Vi tycker att det här är ett bra och prisvärt campingtält som kommer med en bra och praktiskt konstruktion utan att vara i den allra översta prisklassen. Vi tycker att Coleman Vespucci 6 passar för allt från familjer till kompisgäng.

Spela video om Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6) youtube

Plats 4

Robens Pioneer 3EX

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 3.2 kg
Antal personer : 3

Vattenpelare Ytterduk / Golv : 3000 / 6000 mm
Antal ingångar : 1

Kommentar: Robens Pioneer 3EX är ett campingtält som passar för den mindre familjen eller kompisgänget på 3 personer. Tack vare sin låga vikt på bara 3.2 kg så är det här ett mycket enkelt tält att transportera vilket gör att det här tältet passar både som vandringstält och campingtält.

Spela video om Robens Pioneer 3ex youtube

Robens Pioneer 3EX kommer med en sidodörr som i sin tur ger en generös och rymlig absid där ni enkelt kan förvara mycket av er utrustning. Pioneer 3EX kommer med både främre och bakre ventiler som skapar en god ventilation samtidigt som det minimerar kondens. Tack vare sin tunnelstruktur så är det här dessutom ett tält som är mycket tåligt mot både nederbörd och vind. Robens Pioneer 3EX är helt enkelt ett bra och i vår mening billigt campingtält som passar för de mindre kompisgänget eller familjen som både gillar camping och vandring.

Plats 5

Arctic Tern Family Camp 5P

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 13.7 kg
Antal personer : 5
Yttermått :
260+230 x 365 x 195 cm
Innertältsmått : 
210 x 345 x 185 cm
Vattenpelare Ytterduk :  3000 mm
Antal ingångar : 2

Kommentar: På jakt efter ett campingtält för 5 personer? Då kan vi tipsa om Artic Tern Family Camp 5p. Den här modellen kommer med 2 ingångar till den tilltagna absiden, ingångarna i sig är givetvis utrustade med myggnät vilket kan vara önskvärt under varma sommardagar. Yttertältet består av en 190T polyester med tejpade sömmar som fått en miljövänlig fluorkarbonfri impregnering som står emot mycket regn.

Det här tältet väger bara 13.7 kg vilket är ganska lite för att vara ett 5 persons tält, tältstängerna är färgkodade för att göra det lättare att sätta upp. Packmåttet ligger på ca 68 x 33 x 33 cm. För att sammanfatta tycker vi att det här är en välgjort tält anpassat för 5 personer, väger något mindre utan att vara i den allra översta prisklassen.

Vanliga frågor om campingtält

Ett campingtält prioriterar komfort och kommer därför i en högre vikt (oftast en bra bit över 10 kg) medans ett vandringstält ska vara smidigt att transportera under vandringar och väger därför bara ett par kilo.

Priset varierar såklart med kvalitén, men man får nog räkna med några tusenlappar även för de billigaste tälten

Gillade du vår artikel om campingtält? Läs gärna fler av våra artiklar om friluftsliv

Källa :
https://www.youtube.com/watch?v=b8UVUjbpaH0&t=209s

Vår Topp 5 Campingtält Bäst I Test 2023

  1. Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4) – 4 personer
  2. Arctic Tern Family Camp 8p – Tält 8 personer
  3. Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6) – Campingtält 6 personer
  4. Robens Pioneer 3EX – 3 personstält
  5. Arctic Tern Family Camp 5P – 5 personstält

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 24

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *