Sök

Bästa Campingtältet – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth, Outdoorexperten

Bästa campingtält 2024 - Sportporten

På jakt efter bästa campingtältet eller familjetältet som det också kan kallas? Då har du kommit till rätt ställe för här hjälper vi dig att hitta ett riktigt bra tält. Allt från mindre tält för 3 personer upp till stora campingtält anpassade för hela 8 personer samt allt där emellan. Vi har jämfört och utsåg Cole Vespucci 4 till vår favorit till campingtält bäst i test tack vare sina fina materialval, väl tilltagen absid samt att den har 2 separata sovrum till vad vi tycker är en bra prislapp.

Vår Topp 5 Campingtält Bäst I Test 2024

  1. Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4) – 4 personer
  2. Outwell Knightdale 8p – Tält 8 personer
  3. Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6) – Campingtält 6 personer
  4. Outwell Earth 3 – 3 personstält
  5. VAUDE Campo Casa XT 5P – 5 personstält

Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4)

Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4)
4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Gillar du att bo i tält? Vill du hitta en rolig aktivitet för hela familjen? Är det festival på gång där du och dina vänner behöver ett billigt boende? Då rekommenderar vi dig att testa på att bo i ett campingtält. Men när det kommer till campingtält så finns det flera olika modeller både stora som små. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målet att hjälpa dig hitta det bästa.

Vi kommer inleda med att berätta om campingtält, vad du behöver veta och vad som är skillnaden mellan ett campingtält och ett vandringstält. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa campingtältet 2024. I den här artikeln kommer vi att benämna campingtält och familjetält som samma produkt.

Vår Topp 5 Bästa familjetält

1

Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4)

4 personer

Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4)

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Outwell Knightdale 8p

8 personer

Outwell Knightdale 8p

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3

Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6)

6 personer

Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6)

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Outwell Earth 3

3 personer

Outwell Earth 3

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

5

VAUDE Campo Casa XT 5P

5 personer

VAUDE Campo Casa XT 5P

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kortfattat om campingtält

Campingtältet är ett fenomenalt sovtält som passar till hela familjen eller kompisgänget som vill ha en rolig aktivitet tillsammans. Förutom att campa i naturen så kan ett campingtält vara en lämplig sovplats på en festival men det kan också vara ett bra och praktiskt reservboende på till exempel ett landställe.

Skillnad mellan campingtält och vandringstält

Du kanske inte visste det men det är stor skillnad på ett campingtält och ett vandringstält. Ett vandringstält är tillverkad i en lägre vikt för att den ska bli lättare att bära på under en vandring, fjälltur eller cykelsemester. Till skillnad från ett campingtält som är anpassad mer för att bo bekvämt och transportera kortare sträckor. Ett vandringstält väger därför bara ett par kilo medans campingtält kan väga en bra bit över 10 kg vilket inte är optimalt för längre vandringar.

Är du istället på jakt efter ett vandringstält? Läs gärna våra artiklar om vandringstält och enmanstält

Campingtält festival

Hur väljer man det bästa familjetältet

När man ska välja ut det bästa familjetältet finns det några saker som man behöver ha i åtanke. Vi tycker att det första som man bör göra är att tänka ut hur stor modell man behöver, desto större tält man köper desto högre kommer vikten att bli. Dessutom är ett litet familjetält enklare och smidigare att montera ihop. Oftast gör tillverkarna och butikerna det lätt vid köp och kategoriserar familjetälten utefter hur många personer den är anpassad för.

Glöm inte att komplettera campingtältet med både liggunderlag och sovsäckar för att få både komfort och värme som gör att man kan sova ordentligt.

Vad är vattenpelare?

Vattenpelare anger vattentätheten i tältet. I stort sätt alla campingtält som tillverkas idag ska klara av både regn och fukt. Ju fler vattenpelare tältet har desto bättre och längre kommer modellen att hålla. Det kan också skvallra lite om kvalitén på campingtältet.

Vad är en absid?

En absid är ett utrymme i tältet där man inte sover men som fortfarande innesluts av tältet. Därför används den här ytan till förvaring av packning eller där man kan hänga upp sina blöta eller smutsiga kläder utan att behöva ta med det till sovrumsdelen av tältet. En absid kan också användas som en behaglig social yta när det regnar.

Bästa Campingtältet

Tältvård

Vi rekommenderar att alltid ta hand om sitt tält. Ett tält ska vårdas regelbundet dels för att öka komforten men framförallt livslängden. Vi tipsar om att se till att man rengör tältet med jämna intervaller och var varsam med dragkedjor och stänger. Låt inte tältet stå i direkt solljus under en längre tid då UV-strålarna med tiden bryter ned väven i tältet. Torka tältet innan förvaring och låt det gärna bli 110% torrt. Var varsam med vassa föremål eller till exempel klorna på ett eventuellt husdjur så det inte skadar duken eller golvet i tältet.

Bästa Campingtältet : Plats 1

Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4)

Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4)

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 18.8 kg
Antal personer :
4
Yttermått :
480 x 300 x 200 cm
Innertältsmått : 
210 x 280 x 190 cm
Vattenpelare Ytterduk / Golv :
3000 / 3000 mm
Antal ingångar : 2

Kommentar: På jakt efter ett riktigt bra campingtältet för 4 personer? Då rekommenderar vi Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4) som enligt oss är ett välgjort, exklusivt men ändå förhållandevis billigt campingtält.

Coleman Vespucci 4 är ett tält som är konstruerad för att passa till 4 personer, tack vare sina 2 separata sovrum så tycker vi att den här modellen passar både som ett familjetält men också för ett kompisgäng. Totalarean ligger på hela 7,5 m2 vilket gör det här till ett mycket rymligt och komfortabelt tält. Absid måtten ligger på 250 x 300 x 200 cm vilket ger en stor social yta men som även ger en bra plats för packning.

Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4) kommer med kraftiga stänger i stål och fiberglas vilket bidrar till att det här tältet kommer kunna stå emot både väder och vind. Den kommer dessutom med 3000 vattenpelare på både ytterduk och golv vilket enligt tillverkaren gör tältet helt vattentätt.

Packstorleken är 72 x 30 x 30 cm där totalvikten ligger på 18.8 kg. Vi rekommenderar den här tältet framförallt som ett familjetält för 4 personer eller kompisgänget som vill hitta ett campingtält med en kraftig konstruktion med en väl tilltagen absid.

Coleman Vespucci 4 Hybrid 4 finns att köpa här :

Plats 2

Outwell Knightdale 8p

Outwell Knightdale 8p

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 32,5 kg
Antal personer :
8
Vattenpelare Ytterduk : 4000 mm
Antal ingångar : 3

Kommentar: Här kan vi snacka campingtält med en generös storlek och framförallt volym. Outwell Knightdale 8p är ett väl tilltaget tält som har kapacitet för hela 8 personer vilket passar bra för den stora familjen, flera familjer eller ett stort kompisgäng. Den här modellen kommer med Rear Ventilation system vilket innebär att man kan öppna upp tältet helt tack vare en praktisk kedja för att bidra till god ventilation.

Det här tältet består av tre sovrum med nätventilation samt en rejäl absid med en väl tilltagen ståhöjd vilket bidrar till en bra social yta men också för packning. Innertältsmåttet är väl tilltaget på hela 495 x 360 x 180/210 cm med flera goda förvaringsmöjligheter och nätfickor för förvaring av småsaker.

Outwell har använt sig av sin lite pegging system vilket innebär färgkodning på tältpinnarna vilket gör tältet enklare att sätta upp och montera ned. Innertältsväven består av polyester och beläggningen på golväven är av polyuretan som ger ett slitstarkt och vädertåligt tält med 4000 mm vattenpelare på ytterduken.

Packmåttet är 89 x 45 x 45 cm med en totalvikt på 32,5 kg vilket är ungefär vad man får räkna för ett tält i den här storleken. Helt enkelt ett bra och stort premiumtält för det större gänget.

Outwell Knightdale 8p finns att köpa här :

Plats 3

Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6)

Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6)

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 24.7 kg
Antal personer : 6
Yttermått :
500 x 445 x 210 cm
Innertältsmått : 
210 x 420 x 195 cm
Vattenpelare Ytterduk / Golv : 3000 / 3000 mm
Antal ingångar : 2

Kommentar: På jakt efter ett bra tält för 6 personer? Då kan vi rekommendera Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6) som kommer med 3 separata sovrum samt ett väl tilltaget allrum där den totala arean är 20,8 m2. Stängerna kommer i stål och fiberglas vilket ger en stabil konstruktion kombinerat med ett vattentätt tyg i PU behandlad polyster med UV-skydd som bland annat ger 3000 mm vattenpelare.

Innertältsmåttet är på väl tilltagna 210 x 420 x 195 cm med ett absidmått på 270 x 445 x 210 cm vilket ger en bra generös yta för 6 personer. Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6) har 2 separata ingångar, ett packmått på 72 x 33 cm med en totalvikt på 24,7 kg. Invändigt finner vi flera praktiska fickor och fack för att göra campingen enklare. Sovrummen går även att modifiera ifall man vill göra ett stort sovrum eller bara använda 1 eller 2 sovrum för att på så sätt få ett större allrum.

Vi tycker att det här är ett bra och prisvärt campingtält som kommer med en bra och praktiskt konstruktion utan att vara i den allra översta prisklassen. Vi tycker att Coleman Vespucci 6 passar för allt från familjer till kompisgäng.

Coleman Vespucci 6 Hybrid 6 finns att köpa här :

Plats 4

Outwell Earth 3

Outwell Earth 3

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 5.5 kg
Antal personer :
3
Vattenpelare Ytterduk: 3000 mm
Antal ingångar : 2

Kommentar: Om du är på jakt efter billigare camptingtält för 3 personer så kan vi rekommendera Outwell Earth 3. Vi tycker att det här är en väl tilltagen modell med 2 ingångar vilket inte är helt vanligt för tält i den här storleken. Innertältsmåttet är 210 x 180 x 100 cm med ett absidmått på 190 x 180 x 110 cm. Tältet väger bara 5,5 kg vilket också imponerar på oss med en lågt vikt för ett campingtält. Det här gör att modellen är något enklare att transportera längre sträckor och kan också fungera till kortare vandringar.

Om vi kikar på tältet i sig så kommer det med många av standardfinesserna som goda förvaringsutrymmen och nätfickor. God ventilation som ger ett bra luftflöde vilket är bra för att minska risken för kondensation. Innertältet är mörkt vilket minskar solens strålar från att tränga in vilket ger en bättre sovkomfort.

Outwell Earth har även utrustats med Wind Guard system vilket bidrar till en bättre stabilitet, speciellt om det blåser mycket. Dessutom har tältet fått förstärkningar på utsatta ställen vilket gör det här till ett tåligt och slitstarkt tält trots sitt låga pris.

För att sammanfatta tycker vi att Outwell Earth 3 är ett praktiskt och prisvärt tält för 3 personer. Den har alla finesser och goda förvaringsmöjligheter som man behöver i ett campingtält.

Outwell Earth 3 finns att köpa här :

Plats 5

VAUDE Campo Casa XT 5P

VAUDE Campo Casa XT 5P

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 8.7 kg
Antal personer :
5
Vattenpelare Ytterduk :  3000 mm
Antal ingångar : 3

Kommentar: På jakt efter ett campingtält för 5 personer? Då kan vi tipsa om VAUDE Campo Casa XT 5P. Den här modellen kommer med 3 ingångar till den tilltagna absiden. Tältstängerna är tillverkade av aluminium vilket är ett bra material dels för hållbarhet men som också håller bra på längre sikt.

Det här tältet väger bara 8.7 kg vilket är ganska lite för att vara ett 5 persons tält. Packmåttet ligger på ca 65 x 35 x cm. För att sammanfatta tycker vi att det här är en välgjort tält anpassat för 5 personer, väger något mindre utan att vara i den allra översta prisklassen.

VAUDE Campo Casa XT 5P finns att köpa här :

Vanliga frågor om campingtält

Ett campingtält prioriterar komfort och kommer därför i en högre vikt (oftast en bra bit över 10 kg) medans ett vandringstält ska vara smidigt att transportera under vandringar och väger därför bara ett par kilo.

Priset varierar såklart med kvalitén, men man får nog räkna med några tusenlappar även för de billigaste tälten

Gillade du vår artikel om campingtält? Läs gärna fler av våra artiklar om friluftsliv

Källa :
https://www.youtube.com/watch?v=b8UVUjbpaH0&t=209s

5 Campingtält Bäst I Test 2024

  1. Coleman Vespucci 4 (Hybrid 4) – 4 personer
  2. Outwell Knightdale 8p – Tält 8 personer
  3. Coleman Vespucci 6 (Hybrid 6) – Campingtält 6 personer
  4. Outwell Earth 3 – 3 personstält
  5. VAUDE Campo Casa XT 5P – 5 personstält

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 27

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *