Sök

Bästa Vibrationsplattan – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Trendrehab, Cdon & Sportgymbutiken

Bästa Vibrationsplatta 2024 - Sportporten

Vill du hitta bästa vibrationsplattan på svenska marknaden? Då har du kommit helt rätt för här hjälper vi dig hitta en riktigt bra produkt. Vi har jämfört konkurrerande plattor och utsett FitnessPlate Future 3D till vibrationsplatta bäst i test tack vare sina olika typer av vibrationer, hastigheter samt program utan att hamna i den allra översta prisklassen.

Vibrationsplattor blir idag ett allt vanligare träningsredskap både på gymmet men framförallt i hemmet. För många är träning mycket tidskrävande men med en vibrationsplatta får man ett snabbt och effektivt träningspass på bara 10-15 minuter, där man bidrar till att bygga muskler, gå ner i vikt men också förbättra både balans och hållning. Men det finns många olika modeller och det kanske inte är helt lätt för dig att välja rätt vibrationsplatta.

Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra modell oavsett nivå eller ambition. Vi kommer inleda med att berätta hur man tränar med dessa plattor, hur effektiva de är, vilken träning de ger men också vad som kan vara bra att tänka på så att man köper rätt vibrationsplatta. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa vibrationsplattan 2024.

Vår Topp 5 bästa Vibrationsplattan

1

FitnessPlate Future 3D

FitnessPlate Future 3D

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

FitnessPlate-POWER

FitnessPlate-POWER

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

MiniPlate Vibrationsplatta

MiniPlate Vibrationsplatta

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Power Plate PRO7

Power Plate PRO7

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

inSPORTline Devyn

inSPORTline Devyn

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vad är en vibrationsplatta

För många kan det här med vibrationsplattor vara ett helt nytt koncept så därför måste vi såklart förklara vad det är för något och vilken träning den ger. En vibrationsplatta är helt enkelt en platta som producerar olika typer av vibrationer som bidrar till en bättre träning men som också ger förbättrad balans och även hållning.

Med sin förmåga att producera många intensiva vibrationer på mycket kort tid så får man en mycket bra träning på bara 10 – 15 minuter vilket är fördelaktigt ifall man vill träna men inte har så mycket tid i vardagen. Vibrationsplattorna har flera olika intensiteter på allt mellan 20 – 60 olika hastighetsnivåer så man kan själv skräddarsy vilken nivå man vill ha på sitt pass oavsett om man är nybörjare eller expert vilket gör att den här träningsmaskinen passar en mycket bred målgrupp.

Tack vare sin mindre storlek så passar vibrationsplattor mycket bra i hemmet och de är även lätta i vikt vilket gör att de är praktiska och lätta att flytta undan när man har tränat klart och vill frigöra yta i hemmet, speciellt om man jämför med andra typer av träningsmaskiner för hemmet som cyklar, roddmaskiner eller löpband.

Bästa Vibrationsplattan

Vad tränar man med vibrationsplattor

Men vad tränar man med vibrationsplattor? Tack vare vibrationerna så stärker man små muskler men även leder i kroppen. Vibrationerna bidrar till att musklerna drar ihop sig för att sedan slappna av flertalet gånger per minut. Förutom att de hjälper utövare att bygga muskler, så bidrar de också till en bättre balans och flexibilitet. Därför ger en vibrationsplatta också en mycket bra träning ifall man vill gå ner i vikt.

Om man är nybörjare med vibrationsplattor så rekommenderar vi att man börjar med ett lugnt tempo, speciellt om man har problem med värk eller lymfsystemet.

Vibrationsplatta övningar

Det finns många övningar som man kan utöva på en vibrationsplatta, vilket gör att man i stort sätt kan träna hela kroppen. Här listar vi några av de populäraste övningarna :

Plankan : Här tränar man armar, rygg, ben men framförallt bålen. Rekommenderad frekvens är 24 Hz i 30 sekunder. Den här övningen är bra för att träna magmusklerna vilket bidrar till en bättre hållning men också balans.

Knäböj : Tränar rumpa, framsida av lår men också vader. Vi rekommenderar frekvensen 28 Hz i 30 sekunder.

Utfallssteg : Utfallssteg tränar framförallt höftmuskler, rumpa men bidrar också till en starkare ländrygg och balans. Även här rekommenderar vi 30 sekunder i 28 Hz.

Armhävningar : Tränar i stort sätt hela överkroppen men framförallt bröst, rygg och axlar. Det här är en bra övning inte bara för att bygga styrka men också bidra till en bättre uthållighet. 15 sekunder i 28 Hz

Höftlyft : Den här övningen tränar rygg, mage samt lår och även rumpa. 15 sekunder i 28 Hz

Spela video om Övningar Vibrationsplatta video

Vad ska man tänka på för att köpa rätt modell?

Det finns olika typer av vibrationsplattor och det finns några saker som kan vara bra att ha koll på, så att man köper rätt modell. Nedan har vi listat några saker som vi tycker är bra att tänka på

Typ av vibration

Vibrationsplattor kan komma i olika typer av vibrationer. Idag är det två typer som är de vanligaste och de båda besitter unika egenskaper.

Svängande (oscillerande, pivotal) – Den här modellen rör sig från sida till sida likt den rörelse när man joggar eller promenerar. Det här bidrar till en mycket dynamisk träning där de fungerar utmärkt för bland annat viktminskning samtidigt som många upplever den här typen av modell som mer tystgående.

Linjär (3D vibrationer) : Den här modellen producerar vibrationer som går upp och ner i en någon högre hastighet än de svängande modellerna. Dessa modeller är ofta något bättre för att bygga muskler men också bra för att minska celluliter. Däremot så tenderar dessa varianter att låta något mer än en oscillerande vibrationsplatta.

antal Program

En vibrationsplatta kan ha förinställda träningsprogram vilket möjliggör träning ifall man vill fokusera på fettförbränning eller balans. Ofta kommer de mer exklusiva modellerna med flera program.

Plats nummer 1 : bästa vibrationsplattan

FitnessPlate Future 3D

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vibration : 3D & Oscilliation
Antal Hastigheter : 20
Max Användarvikt : 120 kg

Kommentar : Överst på vår topplista finner vi FitnessPlate Future3D som kommer med 3 olika typer av vibrationer. Dels erbjuder den oscillerande vibration vilket är rörelser från sida till sida men den kan också producera linjära vibrationer (3D) vilket innebär uppåt och nedåt. Den tredje vibrationen är en kombination av de båda vilket gör den här vibrationsplattan mycket komplett när det kommer till muskelbyggnad, fettförbränning men också balans.

Fitness Plate 3D kommer med 2 motorer som kan producera 20 olika hastighetsnivåer vilket gör att man kan få en stor variation i träningen och anpassa nivån beroende på om man har tränat på vibrationsplatta förut eller om man är nybörjare och vill börja på en lättare nivå. Den här modellen har 3 st förinställda intervallprogram där samtliga är 15 minuter vardera vilket motsvarar hela 60 minuters cirkelträning. Något som vi tycker är positivt är att både motståndsband och yogamatta ingår i köpet.

Måtten ligger på 75 × 45 × 14 cm med en vikt på 18 kg vilket gör den tar relativt lite plats och att den lätt går att flytta undan och frigöra yta när man har tränat klart. Vi tycker att det här är en vibrationsplatta som har de mesta när det kommer till olika vibrationstyper, antal program och olika hastigheter som inte heller är i den allra dyraste prisklassen. Därför rekommenderar vi den här vibrationsplattan till alla utövare oavsett nivå eller ambition som ändå vill ha bra kvalité utan att hamna i den allra översta prisklassen.

FitnessPlate Future 3D finns att köpa här :

Plats nummer 2

FitnessPlate-POWER

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vibrationstyper : 3 st
Antal Hastigheter : 30
Max Användarvikt : 150 kg

Kommentar : Vill du hitta bland det bästa när det kommer till vibrationsplattor? Då rekommenderar vi FitnessPlate-POWER. Den här modellen kommer med 3 olika rörelsemönster. Sidorörelser som är bra för lymfsystemet, uppåt och nedåt rörelser för förbränning, men också microvibrationer som är bra för både artros och värk.

Vi tycker att det här är en välgjord och något mer exklusiv vibrationsplatta som innehar hela 3 motorer som kan producera 7 olika program och 30 olika hastighetsnivåer vilket gör att FitnessPlate-POWER kan erbjuda en stor variation av träning oavsett om man är nybörjare eller expert på denna typen av träningsmaskin. 10 minuters träning på denna träningsplatta motsvarar ca 60 minuters cirkelträning.

Dimensionerna är 75 × 45 × 16 cm med en vikt på 22 kg vilket är något kilo högre än vinnaren ovan men det är inte så konstigt med tanke på den extra motorn som den här enheten har. Det faktum att modellen har en max användarvikt på 150 kg skvallrar lite om kvalitén. Som ett plus i kanten så medföljer styrkeband i köpet.

Vi rekommenderar den här vibrationsplattan till alla användare oavsett om man är ny med den här typen av träning eller om man är erfaren. När vi summerar kvalité och egenskaper så menar vi på att FitnessPlate Power placerar sig lite över 3D modellen men på bekostnad av en något högre prislapp.

FitnessPlate Power finns att köpa här :

Plats nummer 3

MiniPlate Vibrationsplatta

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Antal Hastigheter : 30
Max Användarvikt : 100 kg

Kommentar : Vill du hitta en billig vibrationsplatta som dessutom väger lite och tar mycket lite plats? Då vill vi tipsa om MiniPlate. Den här modellen kan producera linjära vibrationer vilket innebär små snabba upp-och-ner rörelser som bidrar både till att aktivera muskler men också för fettförbränning. Den kommer med 4 olika program i 30 olika hastighetsnivåer vilket gör att den här modellen passar en bred målgrupp från erfarna motionärer till nybörjare som aldrig har prövat på träning med vibrationsplatta förut. Både fjärrkontroll och styrkeband medföljer i köpet.

Något som vi verkligen gillar med MiniPlate är att måtten är på låga 56 × 31 × 13 cm där vikten är 8 kg vilket är klart lättast och minst i vår topplista. Så därför rekommenderar vi den här modellen till användare som vill ha en liten vibrationsplatta som kanske har begränsat utrymme i hemmet eller vill att den här träningsmaskinen ska ta lite plats. Dessutom innebär det att denna vibrationsplatta är lätt att transportera ifall man vill träna någon annanstans än i hemmet.

Då den bara väger 8 kg blir den dessutom mycket lätt att flytta undan efter att man har tränat klart. Med det sagt så är max användarvikt bara 100 kg vilket är något lägre än konkurrenterna. Men är man på jakt efter en billig vibrationsplatta eller ifall man är ny och vill testa på den här typen av träning utan att öppna upp hela plånboken, så kan vi varmt rekommendera den här modellen.

MiniPlate finns att köpa här :

Plats nummer 4

Power Plate PRO7

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vibrationsprogram : 250 st
Max Användarvikt : 227 kg

Kommentar: Power Plate PRO7 är en exklusiv, robust och välgjord vibrationsplatta som som vi menar på har det mesta när det kommer till helkroppsvibrationsträning. Det här är en premium modell med hela 250 progressiva träningsprogram vilket är bland de bästa på marknaden. Plattformen är väl tilltagen samt att den har en max användarvikt på hela 227 kg vilket vi menar på ger en god fingervisning om god kvalité.

Pro7 består av Dualsync Twin motor system vilket innebär 2 motorer i balans både när gäller frekvens och amplitud. Frekvensen är stegvis 20 – 50 Hz samt en amplitud som är låg eller hög vilket gör att man verkligen kan skräddarsy sina träningsprogram oavsett ambition. Dessutom finns vi teknikerna PrecisionWave som är ett vibrationssystem som håller god prestanda samt STAX vilket är ett stabilitet och komensationssystem. 

Allt det här gör bland annat att vibrationsplattan har fått en MDD-certifiering (medical device) vilket innebär att den anses helt säker för till exempel rehab. Det är inte alla plattor som får MDD certifieringen vilket vi tycker ger ett bra plus i kanten.

I övrigt har Power Plate PRO7 en 10.1 tums LCD pekskärm med videor och information kring träningen i över 250 program och mer än 1000 individuella övningar. Inbyggda högtalare, nätverksåtkomst med Ethernet eller Wifi samt att det ingår träningsmatta, motståndskablar och straps. Dimensionerna ligger på 116 x 96 x 152 cm där vikten är 202 kg.

Om vi bara kollar på kvalité, tekniker och träningsmöjligheterna så är det här helt klart vår favorit men som ni kanske förstår gör det också att prislappen går upp något. Vill man däremot ha det bästa och struntar i prislappen kan vi rekommendera Power Plate PRO7.

Power Plate PRO7 finns att köpa här :

Plats nummer 5

inSPORTline Devyn

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vibrationsprogram : 3 st
Antal Hastigheter : 50
Max Användarvikt : 100 kg

Kommentar: Vi tycker att inSPORTline Devyn är en välgjort budget vibrationsplatta med mycket valmöjligheter. Dels kommer den med 3 olika vibrationsprogram med oscillerande vibrationer. Men den kommer också med hela 50 olika motståndsnivåer vilket möjliggör en stor variation i träningen.

Något som vi gillar med den här modellen är den medföljande LED-skärmen där man ställer in sina program samt övervakar de viktiga värdena under träningspasset vilket bidrar till att göra träningen roligare.

Måtten är 60 x 35 x 15 cm med en vikt på låga 9.5 kg vilket ger en ganska kompakt och smidig platta. Det medföljer även underlagsmatta, fjärrkontroll och motståndsband. Vi tycker helt enkelt att det här är en bra budget vibrationsplatta som passar alla utövare oavsett nivå och ambition.

inSPORTline Devyn finns att köpa här :

Vanliga frågor

Att träna med en vibrationsplatta har många fördelar som bland annat :

 • Stärker och formar muskler
 • Bidrar till en bättre balans och flexibilitet
 • Förbättrar lymfsystemet
 • Ger en bättre blodcirkulation

Det finns flera bra övningar som man kan göra med vibrationsplattan, här listar vi några populära :

 • Plankan
 • Knäböj
 • Utfallssteg
 • Armhävningar
 • Höftlyft

Det finns några egenskaper i plattorna som skiljer dom åt som bland annat

 • Typ av vibration
 • Program och intensitetsnivåer
 • Dimensioner och max användarvikt

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa vibrationsplattan? Läs gärna fler av våra träningsartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 28

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *