Padelrack • Bästa Padelracket nybörjare 2021 • Bäst i Test • Sportporten.se

Padelrack - Bästa Padelracket Nybörjare 2021

Tillhör du en av dom som har provat på padel och bara älskar sporten? Har du spelat padel ett par gånger och känner att det börjar bli läge för dig att köpa ditt första padelrack?

Ibland kan vara en djungel att hitta just rätt padelrack för dig. Dessutom kan det finnas flera olika val när det kommer till att köpa rätt padelracket. Jag har tillsammans med mina vänner skapat den här artikeln för att hjälpa dig att välja rätt padelrack och hitta de bästa padelracket nybörjare. Men vi förstår att du kanske inte vill lägga de dyraste pengarna på ditt allra första padelrack så därför har vi även tagit hänsyn till priset för att hitta något billigare men ändå bra padelrack för dig som är ny till padel.

I den här artikeln testar vi padelracket för nybörjare. Dessutom kommer vi att kategorisera våra vinnare utefter bästa padelracket herr nybörjare, bästa padelracket dam nybörjare och slutligen bästa padelracket junior nybörjare.

Fler av våra artiklar om padel

Våra favoriter bästa padelracket nybörjare - bäst i test

padelracket herr nybörjare

Dunlop Omega Tour

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

padelracket herr nybörjare / Medel

Babolat Vertuo air

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Padelracket Dam nybörjare / Medel

Varlion LW Hexagon 8.8 Control Women

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

padelracket dam - Nybörjare / Medel

Head Flash pink women

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Padelracket Junior nybörjare

Varlion Maxima Summum junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Padelracket Junior nybörjare / Medel / expert

Head Alpha Junior 2021

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

olika Typer av padelrack - vad behöver man veta?

När du ska införskaffa ett padelrack så kan det göra stor skillnad för ditt padelspel beroende på vilken typ av padelrack du köper. Det handlar mycket om att hitta ”rätt” padelrack för just din padel. Vad är din nivå och ambition med sporten? Hur ser din spelstil ut? Gillar du att spela offensiv, defensiv eller allround padel? Vi måste såklart börja med att förklara lite kortfattat om vad skillnaderna är mellan olika padelrack.

Formen på rackhuvudet

Vilken form rackethuvudet har handlar om hur stor sweetspot racket kommer att ha. Om sweetspot är större så innebär det att racket blir mer förlåtande och du kommer kunna spela en kontrollinriktad padel med mycket precision. Däremot om sweetspot är mindre så kommer padelracket istället ge dig extra mycket fart vid rätt träff. Här bör du som padelspelare tänka efter hur säker du är i din bollträff. Det finns 3 olika typer av rackformer: runt, droppformat och diamantformat.

Runt padelrack

Ett runt padelrack som i namnet har ett runt rackhuvud. Dessa varianter av padelrack är bland de vanligaste för nybörjaren då racken har en relativt stor sweetspot som sitter i mitten på racket. Som ett resultat av den stora sweetspot så får du också ökad kontroll och precision i ditt spel.  Många tror att de runda padelracken bara passar till nybörjare i padel, men det är helt fel! Även professionella padelspelare på touren som söker kontroll och precision spelar med runda padelrack.

bästa padelracket rund Bullpadel Vertex 2 Control 20
Sweetspot på runt padelrack

Bilden illustrerar rödmarkerad sweetspot på ett runt padelrack

Droppformat padelrack

De droppformade padelracken har ett rackhuvud som är formad som en droppe. Med den här rackformen så är sweetspot något mindre i jämförelse med de runda samt att den sitter lite högre upp. Dock du har fortfarande relativt stor sweetspot. Tack vare att sweetspot är något mindre så ger det här racket dig något mera fart. Fördelen med ett droppformat rack är att det är väldigt mångsidigt. Vilket innebär att du kan spela både offensivt och defensivt men den här typen av padelrack.

bästa droppformade padelracket nybörjaren Babolat Vertuo Air
sweetspot droppformat padelrack

Bilden illustrerar rödmarkerad sweetspot på ett droppformat padelrack

Diamantformat padelrack

Dessa padelrack har formen av en diamant vilket leder till att sweetspot sitter ännu högre upp på racket. Det resulterar i sin tur att dessa racken har en mycket liten sweetspot. Men när du väl träffar sweetspot med ett diamantformat padelrack så får du istället en väldigt hög fart på bollen. Diamantformade rack är generellt ganska svåra att spela till en början då träffytan är så pass begränsad och du bör ha en viss säkerhet i din bollträff för att bemästra dessa padelrack som nybörjare. För att sammanfatta kan man säga att diamantformade padelrack ger dig mycket bra fart på bekostnad av sämre kontroll.

bästa padelracket för den duktiga junioren Adidas Metalbone Youth
sweetspot diamantformat padelrack

Bilden illustrerar rödmarkerad sweetspot på ett diamantformat padelrack

Vikten i ett padelrack

Vikten skiljer sig lite mellan de olika padelracken. För att förenkla det för dig så kan man säga att desto lättare padelracket är desto enklare och mer lättmanövrerat är det att spela padel med. Om racket är lätt i vikt så är det smidigare att komma rätt till bollen mellan de olika slagen och dessutom är det enklare att förflytta racket på padelbanan. Till skillnad från om du spelar med ett tungt padelrack, så är det mera massa som ska förflyttas vilket i sin tur kan resultera i att racket kommer kännas klumpigt, iallafall för dig som nybörjare. Men det ska nämnas att du får mer fart på bollen med ett tyngre padelrack då racket kommer hjälpa dig att producera mer fart i bollen. Är du ny till sporten så är vår rekommendation att välja ett padelrack som väger lite mindre.

Nedan har vi gjort en rikttabell för vikten i ditt padelrack beroende på om du är dam, herr eller junior.

  • Vikt Padelrack för Herrar : 350 – 390 gram
  • Vikt Padelrack för Damer : 320 – 375 gram
  • Vikt Padelrack för Juniorer och Barn : 280 – 330 gram
Flera padelrack

Balans i padelracket

Med balansen i padelracket så menar vi vart tyngdpunkten i ditt padelrack är placerat. Balansen i ditt padelrack gör att du får en modifiering i ditt padelrack beroende på om du gillar att spela offensiv eller defensiv padel. Det finns padelrack som har hög balans vilket innebär att balanspunkten är placerad mer emot rackethuvudet och på samma sätt finns det padelrack med låg balans där balanspunkten är placerad mer emot skaftet. Den sista kategorin är padelrack som har medel balans, vilket innebär att tyngdpunkten är placerad i mitten på padelracket.

Låg balans – Vikten sitter mer mot skaftet vilket gör att padelbollen blir enklare att kontrollera vilket i sin tur resulterar i att du får ett mera lättmanövrerat padelrack på bekostnad av något sämre fart.

Medel balans – Betyder att balansen är jämt fördelad över hela padelracket, det passar bra om du vill ha en blandning mellan fart och kontroll.

Hög balans – Padelrack med hög balans ger dig generellt sätt bättre fart till bekostnad av något sämre kontroll vilket passar dig som vill kunna spela en offensiv padel.

Balans i padelrack

Tjocklek

Rackets tjocklek brukar variera någonstans mellan 36-38mm och desto tunnare racket är desto mer lättsvingat och lättspelat är det. Men är racket tjockare så får du istället mera robusta egenskaper och därmer mera fart i slagen. Padelrack för barn har en tjocklek mellan 28-33 mm för att racket på så sätt ska bli enklare att svinga.

Bild på Dam som spelar padel

Material på träffytan

Inom padelracket pratar vi om framförallt två typer av material på träffytan. Dessa materialtyper är glasfiber och kolfiber.

Glasfiber – Padelrack som har glasfiber i träffytan är generellt sätt de lite billigare padelracken. Tack vare att glasfiber är något mjukare så blir också ditt padelrack mjukare. Det här materialet gör också att din sweetspot blir något större men framförallt ifall du har en lösare sving så hjälper glasfibret dig att få ännu mera fart på padelbollen. Har du dessutom lätt att få skador så är det här materialet mer skonsamt emot din arm och ett bättre material för att förebygga skador.

Kolfiber – Kolfiberracken är de lite mer påkostade och exklusivare padelracken. Detta material är något styvare i känslan så har du en högre svinghastighet så får du ut mera fart i ett kolfiberrack i jämförelse med ett glasfiberrack.

Skruv

Vill du kunna överraska din motståndare med kluriga skruvar? Vissa padelrack erbjuder friktionsytor på träffytan för att på så sätt öka skruven på bollen.

padelrack för Juniorer eller seniorrack?

Barn kan spela med juniorrack fram till 12 års ålder, efter det går det bra med seniorrack men har ditt barn precis fyllt 13 så tycker vi att du ska välja ett seniorrack som har något lägre vikt. Vi vill tipsa om Babolat Vertuo Air som är ett bra inspelsrack med lätt vikt för juniorer som ta steget och börja spela med seniorrack.

Vad skiljer sig mellan padelrack för herrar och damer?

Padelrack för damer väger lite mindre för att de på så sätt ska bli mer lätthanterliga och lättmanövrerade.

Padel junior

Sammanfattning - bästa padelracket för nybörjaren

De två viktigaste punkterna som du måste tänka ut innan du köper ditt padelrack är vilken form på rackethuvudet och vilken balans som skulle passa just ditt spel. När du ska bestämma rätt form så tänk efter hur säker du känner dig i bollträffen, hur långt har du kommit i din padel och hur känns grundslagen? Nästa steg blir att tänka ut vilken balans som skulle passa just din spelstil. Är du en offensiv spelare som gillar att slå snabba bollar? Eller är du den lite mer defensiva spelaren som mest vill spela försvarsspel och fokusera på att få padelbollen över nät?

Vi tycker du ska satsa på följande form och balans om du är nybörjare i padel:

Defensiv spelare – Rund/Droppformat med låg/medel balans
Allround – Rund/Droppformat med medel balans
Offensiv spelare – Rund/Droppformat med medel/hög balans

Vår vinnare:
padelracket herr - nybörjare

Dunlop Omega tour

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 350 – 360 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Dunlop Omega Tour har blivit en av de vanligaste padelracken på våra padelanläggningar i Sverige. Det här är ett runt padelrack med en extra stor sweetspot vilket hjälper dig att få en bättre bollträff. Dunlop Omega Tour kommer i glasfiber vilket är ett mjukt och skonsamt material emot dina armar. Kärnan i det här racket är ”Super Soft Eva” vilket gör racket förlåtande och bidrar till en härlig träffkänsla. Vikten är relativt låg vilket gör att racket är lättmanövrerat och smidigt. Det här padelracket kommer med en medel balans vilket gör att du kommer kunna spela en härlig kombination mellan offensiv och defensiv padel. Dunlop Omega Tour är ett snällt och lättspelat padelrack som också kommer till ett lågt pris vilket gjorde det här till vår vinnare i kategorin bästa padelracket nybörjare herr.

Vår vinnare:
padelrack herr - nybörjare / Medel

Babolat Vertuo Air

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 335 – 355 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Vill du hitta ett lättmanövrerat och kvickt padelrack? Babolat Vertuo Air kommer med ”Hole Pattern-System” vilket ger dig mera fart och kontroll i dina slag. När man borrar hålen i det här racket så är det anpassade efter rackets form och sweetspot. Detta ger i sin tur ökad effekt i slagen för ännu mera fart och ett bra grepp på bollen för att få en utökad spinn. Träffytan är tillverkad i mjukt glasfiber kombinerat med nya teknologin ”Vibrasorb System” som är ett vibrationsdämpande system som helt enkelt är till för att reducera vibrationerna i bollträffen. Det gör att du som spelare får mer komfort men också minskad risk för skador såsom tennisarmbåge. Genom sin lätta vikt passar det här racket både för damer men också en stark rekommendation som inspelsrack för juniorer som vill ta steget och testa på seniorrack. Tack vare sin droppform och medelbalans kommer du att få ut bra allround egenskaper där du kommer tillåtas spela en bra mix mellan både offensiv och defensiv padel. Det kryllar av fina egenskaper i det här padelracket och det hamnade högt upp i vår topplista för bästa padelracket 2021

Vår vinnare: padelracket dam nybörjare / Medel

Varlion LW Hexagon 8.8 Control Women

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 350 – 370 gram
Form : Rund
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround

Kommentar: Är du på jakt efter ett snällt och förlåtande padelrack för damer? Varlion LW Hexagon 8.8 Control Women är ett runt padelrack med låg balans som passar för nybörjare som söker ett lättspelat padelrack. Tack vare sina fina egenskaper passar det racket även för erfarna spelare som söker maximal kontroll och precision i sitt spel. Ramen på racket är sexkantig vilket gör den mer vridstyv och stabil. När man kombinerar ram-egenskaperna med träffytan i glasfiber så får vi en mer solid men också skön känsla i bollträffen. Man har använt sig av teknologin ”Gradual Holes” vilket innebär att hålen närmast mitten är smalare och hålen ute vid kanten är större. Det här gör att racket får mindre vibrationer i bollträffen samtidigt som det ger ett mer balanserat och kraftfullt padelracket. Med Varlion LW Hexagon 8.8 Control kommer du att kunna spela en förlåtande och kontrollerad padel vilket passar perfekt för dig som är ute efter ett dam padelracket för nybörjare.

Vår vinnare:
padelracket dam - nybörjare / medel

Head Flash Pink Women

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 345 – 365 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Head Flash Pink är dammodellen på denna produktserie ifrån Head. Skillnaden mot herrmodellen är att Head Flash Pink kommer med en lägre vikt som gör det mer lättmanövrerat. Det här är ett droppformat padelrack som kommer med en medel balans vilket ger dig en fin kombination av offensiva och defensiva egenskaper. Denna modell kommer med Heads ”Innegra” teknologi som gör att racket producerar mera fart och mindre vibrationer i bollträffen. Head Flash har en så kallad  ”IPS Integrated Protector ”teknik vilket är ett extra skydd kring ramen som är till för att skydda mot repor och bulor som kan uppstå på padelbanan. Det här gör att du förlänger racketens hållbarhet och därmed även rackets livslängd. Det här är ett prisvärt dam padelracket som tack vare sina mångsidiga egenskaper passar perfekt till både motionärer och nybörjare som vill ta nästa steg i sin padel.

Vår vinnare: padelracket junior Nybörjare

Varlion Maxima Summum Junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Rund
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround

Kommentar: Varlion Maxima Summum Junior är ett runt padelrack som kommer med en låg balans. Den runda formen kombinerat med den låga balansen ger ett padelrack med en stor sweetspot och lättmanövrerade egenskaper vilket passar perfekt till en junior som är ny till padel. Kärnan i det här padelracket är tillverkad i glasfiber vilket ger en skön och skonsam träff mot bollen. Dessutom är Varlion Maxima Summum Junior ett bra padelracket ifall du vill utveckla kontrollen och precisionen i ditt spel. Det här är helt enkelt ett snällt och förlåtande padelrack för juniorer som vill bli bättre padelspelare.

Vår vinnare: padelracket junior / Medel / Expert

Head Alpha Junior 2021

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter det bästa padelracket för juniorer? Head Alpha Junior 2021 är juniormodellen av denna populära serie padelrack ifrån Head. Det här racket kommer med så kallat ”Intergrated Protector System” vilket innebär att ramen är förstärkt med kolfiber för att bättre skydda racket mot skador och repor som kan uppstå på padelbanan. Det kryllar av fina materialval i det här exklusiva padelracket som bland annat ”Power Foam” vilket är ett powerskum som genererar mycket kraft i slagen vilket betyder att man kan slå hårdare slag och samtidigt få mer kontroll. Tack vare sin droppform och medel balans så kommer din junior att få ut en härlig kombination av både fart och precision samtidigt som sweetspot är relativt stor vilket ger bra förlåtande egenskaper. Det här är ett mångsidigt padelrack för juniorer som vill prova på det offensivare spelet men ändå behålla de förlåtande egenskaperna. Tillverkaren Head är kända för att producera padelrack i hög kvalité och deras juniormodell av Head Alpha är inget undantag då det tickar alla boxar i det vi söker i bästa padelracket junior.

Brinner du också för padel? Om du vill veta mer om padel kan du gå in på svenska padelförbundets hemsida

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 43

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *