Bästa Padelracket Nybörjare • Bäst i Test – Sportporten.se

Padelrack Nybörjare - Bästa Padelracket Nybörjare 2022

Är du en av dom som har provat på padel och bara älskar sporten? Har du spelat padel ett par gånger och känner att det börjar bli läge för dig att köpa ditt första padelrack? Du kanske gillar att spela padel sporadiskt och känner att du istället behöver köpa ett nybörjarvänligt padelrack?

Ibland kan vara en djungel att hitta just rätt rack för dig och det finns flera saker att ta hänsyn till för att välja rätt modell som passar för just din nivå och spelstil. I den här artikeln kommer vi att prata om padelrack för nybörjare. Avslutningsvis kommer vi att utse våra favoriter till bästa padelracket nybörjare herr, dam och junior. Vi kommer bland annat att recensera populära modeller som Dunlop Omega Tour och Varlion LW Hexagon 8.8 Control.

Våra favoriter bästa padelrack nybörjare 2022

padelracket herr nybörjare

Dunlop Omega Tour

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

padelracket herr nybörjare

Babolat Vertuo air

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Padelracket Dam nybörjare

Varlion LW Hexagon 8.8 Control Women

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

padelracket dam - Nybörjare

Head Flash Pink 2022

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Padelracket nybörjare Junior

Varlion Maxima Summum junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Padelracket Nybörjare Junior

Head Delta Junior 2022

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vilket padelrack ska jag välja?

Modellerna varierar mycket beroende på spelstil och när du ska köpa ett rack så handlar det mycket om att du ska köpa rätt padelrack som passar för just in nivå, spelstil och ambition. Bara för att du köper det mest exklusiva och fräsigaste racket på marknaden så behöver inte det betyda att det är en modell som kommer passa till ditt spel.

När du ska välja rätt modell så behöver du redogöra ett par saker för dig själv. Först och främst tänk efter hur säker du känner dig i bollträffen då svårighetsgraden varierar beroende på formen på rackethuvudet.

Som en andra aspekt borde du tänka ut vilken spelstil du har i ditt padel spel. Gillar du att spela offensiv, fartinriktad padel med hårda slag och smashar? Eller spelar du en defensiv padel med mycket kontroll och precision? Eller kanske en blandning mellan de två eller att du inte riktigt vet ännu vilken spelstil du gillar?

Formen på rackhuvudet

Vilken form rackethuvudet har handlar om hur stor sweetspot racket kommer att ha. Om sweetspot är större så innebär det att racket blir snällare och mer förlåtande. Med större sweetspot så kommer du kunna få en bra bollträff även vid felträffar ut mot kanterna.

Däremot om ett rack har en sweetspot som är mindre så kommer padelracket istället att ge dig extra mycket fart vid rätt bollträff. Här bör du som padelspelare tänka efter hur säker du är i din bollträff och du bör tänka ifall du vill offra förlåtande egenskaper mot mer fart i dina slag.

Det finns 3 olika typer av rackformer: runt, droppformat och diamantformat.

Runt padelrack

Ett runt padelrack som i namnet har ett runt rackhuvud. De här modellerna är bland de vanligaste för nybörjaren då de har en relativt stor sweetspot som sitter i mitten på racket. Som ett resultat av den stora sweetspot så får du också ökad kontroll och precision i ditt spel vilket gör det enklare för dig att placera bollarna där du vill.

Många tror att runda padelrack bara passar till nybörjare i padel, men det är helt fel! Även professionella padelspelare på touren som söker maximal precision och placering spelar med runda rack.

bästa padelracket rund Bullpadel Vertex 2 Control 20
Sweetspot på runt padelrack

Bilden illustrerar rödmarkerad sweetspot på ett runt rack

Droppformat padelrack

De droppformade racken har ett rackhuvud som är formad som en droppe. Med den här rackformen så är sweetspot något mindre i jämförelse med de runda samt att den sitter något högre upp. Dock du har fortfarande relativt stor sweetspot. Tack vare att sweetspot är något mindre så ger det här racket dig istället något mera i fart. Fördelen med ett droppformat rack är att det är väldigt mångsidigt. Vilket innebär att du kan spela både offensivt och defensivt men den här typen.

bästa droppformade padelracket nybörjaren Babolat Vertuo Air
sweetspot droppformat padelrack

Bilden illustrerar rödmarkerad sweetspot på ett droppformat rack

Diamantformat padelrack

Diamantformade padelrack har formen av en diamant vilket leder till att sweetspot sitter ännu högre upp på racket. Det resulterar i sin tur att dessa racken har en mycket liten sweetspot. Men när du väl träffar sweetspot med ett diamantformat rack så får du istället en väldigt hög fart på bollen. Diamantformade rack är generellt ganska svåra att spela till en början då träffytan är så pass begränsad och du bör ha en viss säkerhet i din bollträff för att bemästra dessa padelrack som nybörjare. För att sammanfatta kan man säga att diamantformade rack ger dig mycket bra fart på bekostnad av sämre kontroll.

bästa padelracket för den duktiga junioren Adidas Metalbone Youth
sweetspot diamantformat padelrack

Bilden illustrerar rödmarkerad sweetspot på ett diamantformat rack

Vikt

Vikten skiljer sig lite mellan olika rack. För att förenkla det för dig så kan man säga att desto lättare racket är desto enklare och mer lättmanövrerat är det att spela padel med. Om racket är lätt i vikt så är det smidigare att komma rätt till bollen mellan de olika slagen och dessutom är det enklare att förflytta racket på padelbanan. Till skillnad från om du spelar med ett tungt rack, så är det mera massa som ska förflyttas vilket i sin tur kan resultera i att racket kommer kännas klumpigt, iallafall för dig som nybörjare.

Men det ska nämnas att du får mer fart på bollen med ett tyngre padelrack då racket kommer hjälpa dig att producera mer fart i bollen. Är du ny till sporten så är vår rekommendation att välja ett rack som väger lite mindre.

Nedan har vi gjort en rikttabell för vikt i padelrack beroende på om du är dam, herr eller junior.

  • Vikt Padelrack för Herrar : 350 – 390 gram
  • Vikt Padelrack för Damer : 320 – 375 gram
  • Vikt Padelrack för Juniorer och Barn upp till 12 år : 280 – 330 gram
Flera padelrack

Balans

Med balansen i padelracket så menar vi vart tyngdpunkten i racket är placerat. Balansen i racket gör att du får en modifiering beroende på om du gillar att spela offensiv eller defensiv padel. Det finns padelrack som har hög balans vilket innebär att balanspunkten är placerad mer emot rackethuvudet och på samma sätt finns det padelrack med låg balans där balanspunkten är placerad mer emot skaftet. Den sista kategorin är rack som har medel balans, vilket innebär att tyngdpunkten är placerad i mitten på padelracket.

Låg balans – Vikten sitter mer mot skaftet vilket gör att bollen blir enklare att kontrollera vilket i sin tur resulterar i att du får ett mera lättmanövrerat rack på bekostnad av något sämre fart.

Medel balans – Betyder att balansen är jämt fördelad över hela racket, det passar bra om du vill ha en blandning mellan fart och precision.

Hög balans – Padelrack med hög balans ger dig generellt sätt bättre fart till bekostnad av något sämre kontroll vilket passar dig som vill kunna spela en offensiv padel.

Balans i padelrack

Tjocklek

Rackets tjocklek brukar variera någonstans mellan 36-38 mm och desto tunnare racket är desto mer lättsvingat och lättspelat är det. Men är racket tjockare så får du istället mera robusta egenskaper och därmer mera fart i slagen. Padelrack för barn har en tjocklek mellan 28-33 mm för att racket på så sätt ska bli enklare att svinga.

Material på träffytan

Inom padelrack pratar vi om framförallt två typer av material på träffytan. Dessa materialtyper är glasfiber och kolfiber.

Glasfiber – Padelrack som har glasfiber i träffytan är generellt sätt de lite billigare modellerna. Tack vare att glasfiber är något mjukare så blir också padelracket mjukare. Det här materialet gör också att sweetspot blir något större men framförallt ifall du har en lösare sving så hjälper glasfibret dig att producera ännu mera fart på bollen. Har du dessutom lätt att få skador som till exempel tennisarmbåge så är det här materialet mer skonsamt emot din arm och ett bättre material för att förebygga skador.

Kolfiber – Kolfiberracken är de lite mer påkostade och exklusivare racken. Detta material är något styvare i känslan så har du en högre svinghastighet så får du ut mera fart i ett kolfiberrack i jämförelse med ett glasfiberrack.

Bild på Dam som spelar padel

Skruv

Vill du kunna överraska din motståndare med kluriga skruvar? Vissa padelrack erbjuder friktionsytor på träffytan för att på så sätt öka skruven på bollen. På det sättet kan du överraska dina motståndare med spännande och utmanande skruvar.

padelrack för Juniorer eller seniorrack?

Barn kan spela med juniorrack fram till 12 års ålder, efter det går det bra med seniorrack men har ditt barn precis fyllt 13 år så tycker vi att du ska välja ett seniorrack som har något lägre vikt. Vi vill tipsa om Babolat Vertuo Air som är ett bra inspelsrack med lätt vikt för juniorer som ta steget och börja spela med seniorrack.

Vad skiljer sig mellan padelrack för herrar och damer?

Padelrack för damer väger lite mindre för att de på så sätt ska bli mer lätthanterliga och lättmanövrerade.

Padel junior

Sammanfattning - padelracket nybörjare

De två viktigaste punkterna som du måste tänka ut innan du köper ditt padelrack är vilken form på rackethuvudet samt vilken balans som skulle passa just ditt spel.

När du ska bestämma rätt form så tänk efter hur säker du känner dig i bollträffen, hur långt har du kommit i din padel och hur känns grundslagen? Vi rekommenderar runda eller droppformade padelrack för dig som är nybörjare i padel.

Nästa steg blir att tänka ut vilken balans som skulle passa just din spelstil. Är du en offensiv spelare som gillar att slå snabba bollar och smashar? Då tycker vi att du ska välja ett padelrack med hög eller medel balans.

Föredrar du istället det defensiva spelet där du gillar att spela försvarsspel och fokusera på att placera bollarna? Då tycker vi att du ska välja ett padelrack med låg eller medel balans.

Vi tycker du ska satsa på följande form och balans om du är nybörjare i padel:

Defensiv spelare – Rund/Droppformat med låg/medel balans
Allround – Rund/Droppformat med medel balans
Offensiv spelare – Rund/Droppformat med medel/hög balans

Våra favoriter padelracket nybörjare bäst i test 2022

Vår vinnare:
padelracket herr nybörjare

Dunlop Omega tour

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 350 – 360 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Dunlop Omega Tour har blivit en av de vanligaste och mest populära padelracket på våra padelanläggningar i Sverige. Det här är ett runt prisvärt herr padelrack med en extra stor sweetspot som kommer hjälpa dig att få bättre och snällare bollträffar även vid träffar ut emot kanterna vilket passar bra för nybörjare som inte är helt 100 på bollträffen.

Omega Tour är tillverkad i glasfiber vilket är ett mjukt och skonsamt material emot dina armar vilket passar bra ifall du har lätt att få tennisarmbåge. Kärnan i det här racket är ”Super Soft Eva” vilket gör racket förlåtande och bidrar till en härlig träffkänsla. Vikten är relativt låg vilket gör att racket blir lättmanövrerat och smidigt.

Omega Tour kommer med en medel balans vilket gör att du kommer kunna spela en härlig kombination mellan offensiv och defensiv padel. Är du nybörjare och vill hitta ett rack som går under kategorin billiga padelrack så är Dunlop Omega Tour ett bra val. Dunlop Omega Tour är ett snällt och lättspelat padelrack som blev vår vinnare till bästa padelracket nybörjare herr.

Vår vinnare:
padelrack herr nybörjare

Babolat Vertuo Air

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 335 – 355 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Vill du hitta ett lättmanövrerat och kvickt padelrack som passar till nybörjare som ändå vill känna på det offensiva spelet? Då tycker vi att Babolat Veruto Air är ett bra val för dig.

Babolat Vertuo Air kommer med ”Hole Pattern-System” vilket ger dig mera fart och kontroll i dina slag. När man borrar hålen i det här racket så är de anpassade efter rackets form och sweetspot. Detta ger i sin tur ökad effekt i slagen som ger ännu mera fart och ett bra grepp på bollen vilket kommer ge en utökad spinn.

Träffytan är tillverkad i mjukt glasfiber kombinerat med nya teknologin ”Vibrasorb System” som är ett vibrationsdämpande system som helt enkelt är till för att reducera vibrationerna i bollträffen. Det gör att du som spelare får mer komfort men också minskad risk för skador såsom tennisarmbåge.

Genom sin lätta vikt passar det här racket både för damer men också en stark rekommendation som inspelsrack för juniorer som vill ta steget och testa på seniorrack. Tack vare sin droppform och medelbalans kommer du att få ut bra allround egenskaper där du kommer tillåtas spela en bra mix mellan både offensiv och defensiv padel. Vilket passar bra för dig som nybörjare som har spelat padel ett par gånger, börjat få in grundslagen och kanske slagit en och annan smash.

Det kryllar av fina egenskaper i den här modellen och det hamnade även högt upp i vår topplista för bästa padelracket 2022. Är du nybörjare eller har en medel nivå i din padel är det här ett padelrack som vi verkligen kan rekommendera.

Vår vinnare: padelracket dam nybörjare

Varlion LW Hexagon 8.8 Control Women

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 350 – 370 gram
Form : Rund
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround

Kommentar: Är du på jakt efter ett snällt och förlåtande nybörjarvänligt padelrack för damer? Varlion LW Hexagon 8.8 Control Women är ett runt padelrack med låg balans som passar för nybörjare som söker ett lättspelat och snällt rack. Med sin runda form och låga balans kommer racket att hjälpa dig att få en bättre bollträff, även vid träffar ut emot kanterna vilket passar till dig som är ny till padel och inte hunnit hitta bollträffen och grundslagen ännu.

Men tack vare sina fina kontrollegenskaper passar det här racket även för erfarna motionärer som söker maximal precision och kontroll i sitt spel. Ramen på Varlion LW Hexagon 8.8 Control Women är sexkantig vilket gör padelracket mer vridstyvt och stabilt. När man kombinerar ram-egenskaperna med träffytan i glasfiber så får vi en mer solid men också skön känsla i bollträffen.

Man har använt sig av teknologin ”Gradual Holes” vilket innebär att hålen närmast mitten är smalare och hålen ute vid kanten är större. Det här gör att racket får mindre vibrationer i bollträffen samtidigt som det ger ett mer balanserat och kraftfullt rack. Med Varlion LW Hexagon 8.8 Control kommer du att kunna spela en förlåtande och kontrollerad padel vilket passar perfekt för dig som är ute efter ett dam padelrack för nybörjare eller medel nivå.

Vår vinnare:
padelrack dam nybörjare

Head Flash Pink 2022

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 350 – 370 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Head Flash Pink 2022 är den senaste dam modellen i denna populära produktserie. Det här är ett prisvärt droppformat dam padelrack med en medel balans vilket ger dig en fin kombination av offensiva och defensiva egenskaper. Head Flash Pink 2022 kommer med Heads ”Innegra” teknologi som gör att racket producerar mera fart och mindre vibrationer i bollträffen.

Head Flash har en så kallad  ”IPS Integrated Protector ”teknik vilket är ett extra skydd kring ramen som är till för att skydda mot repor och bulor som kan uppstå på padelbanan. Det här gör att du förlänger racketens hållbarhet och därmed även rackets livslängd. Det här är ett prisvärt padelrack som tack vare sina mångsidiga egenskaper passar perfekt till både motionärer som nybörjare som vill kunna spela en bra mix med hårda slag men också bibehålla en god precision. Är du nybörjare i padel men ändå har spelat ett par gånger, känner att du börjar få in grundslagen och bollträffen så är det här ett bra snällt nybörjar rack för att kunna ta nästa steg i spelet.

Vår vinnare: padelracket junior Nybörjare

Varlion Maxima Summum Junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Rund
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround

Kommentar: Varlion Maxima Summum Junior är ett runt padelrack som kommer med en låg balans. Den runda formen kombinerat med den låga balansen ger ett padelrack med en stor sweetspot och lättmanövrerade egenskaper vilket passar perfekt till en junior som är nybörjare i padel och behöver få in grundslagen och bollträffen.

Kärnan i det här racket är tillverkad i glasfiber vilket ger en skön och skonsam träff mot bollen. Dessutom är Varlion Maxima Summum Junior ett bra rack ifall du vill utveckla kontrollen och precisionen i spelet. Det här är helt enkelt ett snällt och förlåtande padelrack för juniorer.

Vår vinnare: padelrack junior nybörjare

Head Delta Junior 2022

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter det bästa nybörjar padelracket för juniorer? Head Delta Junior 2022 är den senaste juniormodellen av denna populära serie padelrack från Head. Till skillnad från vuxenmodellen så kommer det här racket i en lägre vikt på 320 gram och är dessutom 3 mm kortare än ett standard rack för vuxna vilket gör att det här racket passar bra till juniorer i åldrarna mellan 8 – 12 år.

Det här racket kommer med så kallat ”Intergrated Protector System” vilket innebär att ramen är förstärkt med kolfiber för att bättre skydda mot skador och repor som kan uppstå på padelbanan vilket gör att racket håller längre. Head Delta Junior 2022 kryllar av fina materialval och tekniker, bland annat ”Power Foam” som är ett powerskum som genererar mycket kraft i slagen vilket leder till att man kan slå hårdare slag och samtidigt få en ökad kontroll i bollträffen.

Tack vare sin droppform och medel balans så kommer din junior att få ut en härlig kombination av både fart och kontroll samtidigt som sweetspot är relativt stor vilket ändå ger bra förlåtande egenskaper vid felträffar. Det här är ett mångsidigt padelrack för juniorer som vill prova på det lite offensivare spelet men ändå behålla de förlåtande egenskaperna. Tillverkaren Head är kända för att producera padelrack i hög kvalité och deras juniormodell av Head Delta 2022 är inget undantag då det tickar alla boxar i det vi söker i ett nybörjarvänligt padelrack för en junior.

Läs gärna fler av våra padelartiklar

Brinner du också för padel? Om du vill veta mer om padel i Sverige så kan du gå in på svenska padelförbundets hemsida

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 43

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *