Sök

Bästa Padelracket Nybörjare – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten, Tennisshoppen

Bästa Padelracket Nybörjare 2024 - Sportporten

Är du en av dom som har provat på padel och bara älskar sporten? Har du spelat padel ett par gånger och känner att det börjar bli läge att investera i sitt allra första padelrack? Men det finns flertalet olika modeller ute på marknaden och det kan ibland vara svårt att hitta ett bra nybörjarvänligt padelrack. Därför har vi valt att skriva den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta det bästa padelracket nybörjare.

Vi har jämfört och valt ut Dunlop Omega Tour samt Cabra Active Explorer som bra nybörjarvänliga padelrack för herrar och på damsidan fick vi upp ögonen för NOX Energy Pro Women samt Head Flash Pink.

Vi kommer inleda med att berätta om olika modeller och egenskaper som kan vara att bra att känna till beroende på nivå, spelstil och ambition. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa padelrack nybörjare dam, herr och junior.

Våra favoriter bästa padelrack nybörjare

bästa billiga runda padelracket Dunlop Omega Tour Black/Yellow

Padelracket Herr Nybörjare

Dunlop Omega Tour

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Cabra Active Explorer 2022

Padelracket Herr Nybörjare

Cabra Active Explorer

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Nox Energy Pro Women

Padelracket Dam Nybörjare

Nox Energy Pro Women

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Head Flash Pink 2022

Padelracket Dam - Nybörjare

Head Flash Pink

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Adidas Adipower Junior 3.2

Padelracket Junior nybörjare

Adidas Adipower Junior 3.2

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Head Delta Junior 2022

Padelracket Nybörjare Junior

Head Delta Junior

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vilket nybörjar padelrack ska man välja? Hitta bästa nybörjarracket padel

Men hur hittar man det bästa nybörjarracket i padel? Padelracken varierar mycket och är anpassade för olika typer av spelare beroende på spelstil, nivå och ambition. När man ska investera i ett nybörjar padelrack så handlar det mycket om att man ska köpa rätt padelrack som passar för just nivå, spelstil och ambition. Bara för att man köper det mest exklusiva och fräsigaste racket på marknaden så behöver inte det betyda att det är en modell som kommer passa till utövarens spel och det finns en risk att man då köper fel typ av rack som kommer att påverka ens spel negativt.

När man ska välja ett bra lättspelat padelracket så rekommenderar vi att man börjar med redogöra ett par saker för sig själv. Först och främst så tycker vi att man ska tänka efter hur säker man känner sig i bollträffen då svårighetsgraden varierar beroende på formen på rackethuvudet.

Som en andra aspekt bör man tänka ut vilken spelstil man har i sitt spel. Gillar man att spela offensiv, fartinriktad padel med hårda slag och smashar? Eller spelar man hellre en defensiv padel med mycket kontroll och precision? Eller kanske en blandning mellan de två eller att man inte riktigt vet ännu vilken spelstil man gillar?

Padelracket Nybörjare

Formen på rackhuvudet

Formen på rackethuvudet är det som skiljer mest mellan olika modeller. Vilken form rackethuvudet har handlar om hur stor sweetspot racket kommer att ha. Sweetspot betyder den yta där racket kommer att generera mest fart på bollen. Om sweetspot är större så innebär det att racket blir snällare då det är lättare att få en bättre bollträff, även vid träffar ut emot kanterna.

Däremot om ett rack har en mindre sweetspot så kommer racket istället att ge spelaren extra mycket fart vid rätt bollträff. Så kortfattat kan man säga att större sweetspot gör det enklare för spelaren att hitta en bra bollträff medans ett rack med mindre sweetspot istället bidrar till mycket mer fart när man träffar sweetspot vilket passar till mer erfarna spelare.

Så därför rekommenderar vi att redan här börja tänka ut hur säker man känner sig i bollträffen och ifall man känner sig redo att kompromissa fart över kontroll för att välja en modell med mindre sweetspot.

Det finns 3 olika typer av rackformer som är runt, droppformat och diamantformat.

Runt - Lättspelat padelracket

Ett runt padelrack som i namnet har ett runt rackhuvud. De här modellerna är bland de vanligaste för nybörjaren då de har en relativt stor sweetspot som sitter i mitten på racket vilket gör det till ett mycket lättspelat padelracket. Som ett resultat av den stora sweetspot så får man som sagt en ökad kontroll och precision i sitt spel vilket gör det enklare för spelaren att placera bollarna där man vill.

Många tror att runda padelrack bara passar till nybörjare i padel, men det är helt fel! Även professionella padelspelare på touren som söker maximal precision och bollplacering spelar med runda rack.

bästa padelracket rund Bullpadel Vertex 2 Control 20
Sweetspot på runt padelrack

Bilden illustrerar rödmarkerad sweetspot på ett runt rack

Droppformat padelrack

De droppformade racken har ett rackhuvud som är formad som en droppe. Med den här rackformen så är sweetspot något mindre i jämförelse med de runda samt att den sitter något högre upp. Dock har man fortfarande relativt stor sweetspot. Tack vare att sweetspot är något mindre så ger det här racket istället något mera i fart. Fördelen med ett droppformat rack är att det är väldigt mångsidigt. Vilket innebär att man kan spela både offensivt och defensivt med den här typen av rack.

bästa droppformade padelracket nybörjaren Babolat Vertuo Air
sweetspot droppformat padelrack

Bilden illustrerar rödmarkerad sweetspot på ett droppformat rack

Diamantformat padelrack

Diamantformade padelrack har formen av en diamant vilket resulterar i att sweetspot sitter ännu högre upp i jämförelse med rackformena ovan. Det resulterar i sin tur att dessa racken har en mycket liten sweetspot. Men när man väl träffar sweetspot med ett diamantformat rack så får man istället en väldigt hög fart på bollen. Diamantformade rack är generellt ganska svåra att spela till en början då träffytan är så pass begränsad och vi tycker att man bör ha en viss säkerhet i sin bollträff för att bemästra dessa padelrack som nybörjare. För att sammanfatta kan man säga att diamantformade rack ger utövaren mycket bra fart på bekostnad av sämre kontroll.

bästa padelracket för den duktiga junioren Adidas Metalbone Youth
sweetspot diamantformat padelrack

Bilden illustrerar rödmarkerad sweetspot på ett diamantformat rack

Vikt

Vikten skiljer sig lite mellan olika rack. För att förenkla så kan man säga att desto lättare racket är desto enklare och mer lättmanövrerat är det att spela padel med det. Om racket är lätt i vikt så är det smidigare att komma rätt till bollen mellan de olika slagen och dessutom är det enklare att förflytta racket på banan. Till skillnad från om man spelar med ett tungt rack, så är det mera massa som ska förflyttas vilket i sin tur kan resultera i att racket kommer kännas klumpigt, speciellt nybörjare.

Men det ska nämnas att tyngre padelrack istället hjälper utövaren att producera mera fart på bollen. Är man ny till sporten så är vår rekommendation att välja ett rack som väger lite mindre.

Nedan har vi gjort en rikttabell för vikt i padelrack dam, herr och junior.

  • Vikt Padelrack för Herrar : 350 – 390 gram
  • Vikt Padelrack för Damer : 320 – 375 gram
  • Vikt Padelrack för Juniorer och Barn upp till 12 år : 280 – 330 gram
Flera padelrack

Balans

Med balansen i padelracket så menar vi vart tyngdpunkten i racket är placerat. Balansen i racket betyder att racket får en modifiering beroende på om man gillar att spela offensiv eller defensiv padel. Det finns padelrack som har hög balans vilket innebär att balanspunkten är placerad mer emot rackethuvudet och på samma sätt finns det padelrack med låg balans där balanspunkten är placerad mer emot skaftet. Den sista kategorin är rack som har medel balans, vilket innebär att tyngdpunkten är placerad i mitten på racket.

Låg balans – Vikten sitter mer mot skaftet vilket gör att bollen blir enklare att kontrollera vilket i sin tur resulterar i att man får ett mera lättmanövrerat rack på bekostnad av något sämre fart. Den här balansen rekommenderar vi till nybörjare som vill träna in grundslagen och få en känsla för bollträffen.

Medel balans – Betyder att balansen är jämt fördelad över hela racket, det passar bra om man vill ha en blandning mellan fart och manöverbarhet vilket vi tycker passar bra för nybörjare.

Hög balans – Padelrack med hög balans hjälper spelaren att producera en bättre fart till bekostnad av något sämre kontroll vilket passar utövare som gillar att spela en offensiv padel. Vi rekommenderar inte hög balans till spelare som är sprillans nya till padel, men däremot om man har spelat padel ett par gånger och börjar få in en viss säkerhet i grundslagen där man börjar få upp ögonen för det fartfyllda offensiva spelet.

Balans i padelrack

Tjocklek

Rackets tjocklek brukar variera någonstans mellan 36-38 mm och desto tunnare racket är desto mer lättsvingat och lättspelat är det. Men är racket tjockare så får man istället mera robusta egenskaper och därmer mera fart i slagen. Padelrack för barn har en tjocklek mellan 28-33 mm för att racket på så sätt ska bli enklare att svinga.

Material på träffytan

Inom padelrack pratar vi om framförallt två typer av material på träffytan. Dessa materialtyper är glasfiber och kolfiber.

Glasfiber – Padelrack som har glasfiber i träffytan är generellt sätt de lite billigare modellerna. Tack vare att glasfiber är något mjukare så blir också padelracket mjukare. Det här materialet gör också att sweetspot blir något större men framförallt ifall man har en lösare sving så hjälper glasfibret utövaren att producera ännu mera fart på bollen. Har man dessutom lätt att få skador som till exempel tennisarmbåge så är det här materialet mer skonsamt emot armen och ett bättre material för att förebygga skador.

Kolfiber – Kolfiberracken är de lite mer påkostade och exklusivare racken. Detta material är något styvare i känslan så har man en högre svinghastighet så får man ut mera fart i ett kolfiberrack i jämförelse med ett glasfiberrack.

Bästa Padelracket Dam

Skruv

Vill man kunna överraska sina motståndare med kluriga skruvar? Vissa rack erbjuder friktionsytor på träffytan för att på så sätt öka skruven på bollen. På det sättet kan spelare överraska sina motståndare med spännande och utmanande skruvar.

Padelrack för Juniorer eller seniorrack?

Barn kan spela med juniorrack fram till 12 års ålder, efter det går det bra med seniorrack men har ditt barn precis fyllt 13 år så tycker vi att man ska välja ett seniorrack som har något lägre vikt. Vi vill tipsa om Babolat Vertuo Air som är ett bra inspelsrack med lätt vikt för juniorer som ta steget och börja spela med seniorrack.

Vad skiljer sig mellan dam- och herrmodeller?

Padelrack för damer väger lite mindre för att de på så sätt ska bli mer lätthanterliga och lättmanövrerade.

Padel junior

Sammanfattning - Padelracket nybörjare

När man ska välja rätt padelrack som är anpassat för nybörjare, så rekommenderar vi att man börjar med att bestämma sig för racketform beroende på nivå och säkerhet i bollträffen. Vi tycker att de runda racken är bäst för nybörjare men om man känner sig något säkrare i bollträffen eller upplever att man har en bra progression så kan man absolut pröva på ett droppformat padelrack. De diamantformade racken har en så pass liten sweetspot så vi rekommenderar inte denna racketform för nybörjare då risken är ganska stor att det blir för svårt att hitta sweetspot vilket kommer leda till att racket blir för svårspelat.

Därefter tycker vi att man ska tänka ut vilken spelstil man har för att därefter välja balans på racket. Gillar man fartfylld offensiv padel och vill ha ett rack som bidrar till att producera extra kraft och fart så rekommenderar vi padelrack med hög balans.

Om man istället känner sig osäker i bollträffen eller behöver ett snällt och lättmanövrerat rack så är en låg balans att föredra, dessa rack bidrar till en bättre bollkontroll och gör det lättare att placera bollarna där man önskar. Vill man däremot ha lite av varje eller ifall man är osäker på vilken spelstil man har så rekommenderar vi istället medel balans för att få ut allround egenskaper med lite av varje när det kommer till offensivt och defensivt spel.

Vi tycker att man ska satsa på följande form och balans om man är nybörjare i padel:

Defensiv spelare – Rund/Droppformat med låg/medel balans
Allround – Rund/Droppformat med medel balans
Offensiv spelare – Rund/Droppformat med medel/hög balans

Vår vinnare:
Padelracket herr nybörjare

bästa billiga runda padelracket Dunlop Omega Tour Black/Yellow

Dunlop Omega tour

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 350 – 360 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Dunlop Omega Tour har blivit en av de vanligaste och mest populära padelracket på våra padelanläggningar i Sverige och är en stark rekommendation från vår sida till ett nybörjarvänligt herr padelrack. Det här är ett runt padelrack med en extra stor sweetspot som kommer hjälpa spelaren att få bättre och snällare bollträffar även vid träffar ut emot kanterna vilket passar bra för nybörjare som inte är helt 100 på bollträffen.

Omega Tour är tillverkad i glasfiber vilket är ett mjukt och skonsamt material som bidrar till en skön och skonsam känsla i bollträffen vilket passar bra ifall man har lätt att få tennisarmbåge. Kärnan i det här racket är ”Super Soft Eva” vilket gör racket både förlåtande men det bidrar också till en härlig träffkänsla. Vikten är relativt låg vilket gör att racket blir lättmanövrerat och smidigt.

Omega Tour kommer med en medel balans vilket gör att man kommer kunna spela en härlig kombination mellan offensiv och defensiv padel. Vi tycker det här racket passar i stort sätt alla herrar som är nybörjare till sporten och behöver ett bra rack för att träna in grundslagen samt få en känsla för bollträffen. Dessutom tycker vi att det här är ett bra billigt padelrack ifall man inte vill lägga de större pengarna på ett rack.

Dunlop Omega Tour finns att köpa här :

Vår vinnare:
Padelracket herr nybörjare

Cabra Active Explorer 2022

Cabra Active Explorer

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 350 – 370 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Vi tycker att Cabra Active Explorer är ett välgjort padelrack som passar mycket bra för nybörjare. Tack vare sin runda form så får racket en väl tilltagen sweetspot som ger förlåtande egenskaper även vid träffar ut emot kanterna vilket passar bra om man är ny till padel och vill ha ett bra rack att träna in grundslagen med. Balansen är medel vilket möjliggör dels defensivt spel med mycket kontroll och precision men som också ger bra egenskaper för ett fartfyllt offensivt spel. Det här är helt enkelt ett rack som ger bra allround egenskaper både för offensiv och defensiv padel med en väl tilltagen sweetspot.

Ramen till racket är i kolfiber vilket ger ett stabilt och slitstark racket. Materialet i träffytan är glasfiber vilket hjälper racket att ge en extra skjuts på bollen. Glasfiber är dessutom ett mjukt material som bidrar till en skönare känsla i bollträffen vilket kan vara bra för spelare som har lätt att få tennisarmbåge och vill hitta en skonsamt racket.

Vi tycker att det här racket passar framförallt för nybörjare men som även fungerar bra för motionärer som vill hitta ett något billigare padelrack men som ändå besitter fina allround kvalitéer.

Cabra Active Explorer finns att köpa här :

Vår vinnare: Padelracket Dam Nybörjare

Nox Energy Pro Women

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 360 – 375 gram
Form : Rund
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround

Kommentar: Vill du hitta ett nybörjarvänligt dam padelrack som vi tycker är i en bra prisklass? Då vill vi rekommendera Nox Energy Pro Women. Det här är ett runt rack som ger en väl tilltagen sweetspot som i sin tur ger förlåtande träffar även ut emot kanterna vilket passar perfekt till en nybörjare som inte är konsekvent i bollträffen och vill få in en känsla för grundslagen. Tack vare sin lägre vikt mot 360 gram kombinerat med en låg balans så blir racket mycket lättmanövrerat vilket också är något som är viktigt för en nybörjare.

Träffytan består av mjukt glasfiber vilket dels ger en skonsam och skön träff emot armen och handleden men som också hjälper utövaren att få mer kraft i själva träffen. Ramen är i kombinerat glas- och kolfiber material för att dels hålla vikten nere men kolfiber är ett tåligare material som också bidrar till en bättre livslängd på racket. Slagytan är visserligen slät men det är ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen och det är heller inget man behöver lägga någon större vikt i som nybörjare då man inte behöver fokusera så mycket på just skruven på bollen.

Vi rekommenderar det här racket framförallt till nybörjare men även motionärer som vill hitta ett lättmanövrerat, snällt och förlåtande padelrack.

Nox Energy Pro Women finns att köpa här :

Vår vinnare: Padelrack dam nybörjare

Head Flash Pink 2022

Head Flash Pink

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 350 – 370 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Head Flash Pink är den senaste dam modellen i denna populära produktserie. Vi tycker att det här är ett prisvärt droppformat dam padelrack med en medel balans vilket ger en fin kombination av offensiva och defensiva egenskaper. Head Flash Pink kommer med Heads ”Innegra” teknologi som bidrar till att racket producerar mera fart och mindre vibrationer i bollträffen.

Head Flash har en så kallad ”IPS Integrated Protector ”teknik vilket är ett extra skydd kring ramen som är till för att skydda mot repor och bulor som kan uppstå på padelbanan. Det här bidrar till att förlänga racketens hållbarhet och därmed även rackets livslängd.

Vi tycker att det här är ett prisvärt padelrack som tack vare sina mångsidiga egenskaper passar perfekt till både motionärer som nybörjare som vill kunna spela en bra mix med hårda slag men också bibehålla en god precision. Är man nybörjare i padel men ändå har spelat ett par gånger, känner att man börjar få in grundslagen och bollträffen så är det här ett bra snällt nybörjar rack för att kunna ta nästa steg i spelet. Det här kan även vara ett bra rack ifall man är helt ny till padel men har spelat annan racketsport innan och känner sig bekväm med grundslagen i racketsport.

Head Flash Pink finns att köpa här :

Vår vinnare: padelracket junior Nybörjare

Adidas Adipower Junior 3.2

Adidas Adipower Junior 3.2

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar : Vill du hitta ett bra nybörjarvänligt padelrack till din Junior? Då vill vi tipsa om Adidas Adipower Junior 3.2 som är ett runt padelrack som kommer med en medel balans. Den runda formen ger ett rack med en stor sweetspot och lättmanövrerade egenskaper vilket vi tror passar perfekt till en junior som är nybörjare i padel och behöver få in en känsla för bollträffen och grundslagen. Med en stor sweetspot så bidrar racket med förlåtande och snälla egenskaper även vid träffar mer emot kanterna.

Tack vare att balansen är medel så tillåts junioren spela en härlig mix mellan kontrollinriktad padel med mycket precision och en fartfylld padel med en och annan smash. Vi rekommenderar den här modellen till framförallt nybörjare som kanske ska spela padel för första gången och vill träna in grundslagen. Dessutom tycker vi att racket passar bra även när man börjar bli duktigare och vill spela en kombination mellan både offensiv och defensiv padel.

Adidas Adipower Junior 3.2 finns att köpa här :

Vår vinnare: Padelrack junior Nybörjare

Head Delta Junior 2022

Head Delta Junior

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter ett bra nybörjarvänligt padelrack till din junior? Då vill vi varmt rekommendera Head Delta Junior som är den senaste juniormodellen av denna populära serie padelrack från Head. Till skillnad från vuxenmodellen så kommer det här racket i en lägre vikt på 320 gram och är dessutom 3 mm kortare än ett standard rack för vuxna vilket gör att det här racket passar bra till juniorer som är mellan åldrarna 8 – 12 år.

Det här racket kommer med så kallat ”Intergrated Protector System” vilket innebär att ramen är förstärkt med kolfiber för att bättre skydda mot skador och repor som kan uppstå på banan vilket gör att racket håller längre. Vi tycker att Head Delta Junior kryllar av fina materialval och tekniker, bland annat ”Power Foam” som är ett powerskum som genererar mycket kraft i slagen vilket leder till att man kan slå hårdare slag och samtidigt få en ökad kontroll i bollträffen vilket ofta är önskvärt av juniorer.

Tack vare sin droppform och medel balans så kommer spelaren att få ut en härlig kombination av både fart och kontroll samtidigt som sweetspot är relativt stor vilket ändå ger bra förlåtande egenskaper vid felträffar, speciellt ut mot kanterna.

Vi tycker att det här är ett mångsidigt rack som vi tror passar för juniorer som vill prova på det lite offensivare spelet men ändå behålla de förlåtande egenskaperna. Vi tycker att racket passar till erfarna nybörjare eller juniorer som har sysslat med annan racketsport tidigare. Tillverkaren Head är kända för att producera padelrack i hög kvalité och deras juniormodell av Head Delta Junior är inget undantag då det tickar alla boxar i det vi söker i ett bra padelrack till en junior.

Head Delta Junior finns att köpa här :

Vanliga frågor

När man är ny i padel rekommenderar vi att man väljer ett runt padelrack vilket innebär att racket har en större sweetspot som gör det lättare att träna in grundslagen. Dessutom vill man gärna att racket ska ha en låg vikt vilket bidrar till att racket blir mer lättmanövrerat

Nybörjarrack tenderar att inte besitta avancerade egenskaper vilket innebär att de ofta kommer till ett billigare pris. Priset varierar mellan olika aktörer men för ett bra nybörjarracket så får man nog räkna någonstans mellan 500-2000kr

Läs gärna fler av våra padelartiklar

Våra favoriter padelracket nybörjare bäst i test 2024

Brinner du också för padel? Om du vill veta mer om padel i Sverige så kan du gå in på svenska padelförbundets hemsida

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 43

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *