Search

Padel regler – Vi går igenom grunderna

Vi går igenom padel reglerna

Har du precis börjat spela padel? Behöver du hjälp med padel reglerna? Padel är en blandning mellan tennis och squash, så därför är också reglerna i padel är väldigt lika reglerna i tennis och squash men det är några saker som skiljer. I den här artikeln går vi igenom grunderna i padel regler.

Kortfattade regler i padel

 • Padel spelas 2 mot 2 så länge du inte spelar på en singelbana och i sådant fall spelar du 1 mot 1.
 • Poängräkningen är densamma som i tennis.
 • Linjerna på padelbanan används bara vid serve.
 • Serven sker bakom servelinjen och vid serve måste bollen först studsa i marken.
 • Serven ska vara diagonal och måste studsa i motståndarens serveruta.
 • En serve får efter studs i serverutan även studsa i glas men studsar den i galler så är serven ogiltig.
 • Bollen måste studsa på motståndarens spelplan innan den får studsa i väggen.
 • Om bollen först har studsat i marken på din planhalva så får den också studsa på glaset eller i gallret innan du slår till den.
 • Du får alltid ta bollen på volley förutom vid serve då måste bollen först studsa i din serveruta.
 • Bollen får INTE studsa via galler över till motståndaren.
 • Du får studsa bollen i ditt egna glas över till motståndaren.
Dubbelpadelbana med mått och rutor

Hur tar mitt lag poäng i padel?

 • Bollen studsar två gånger i marken på motståndarens sida.
 • Motståndarlaget slår bollen direkt på dina väggar innan studs på din planhalva.
 • Motståndaren slår bollen i nät, rör nätet eller nätstolpen.
 • Motspelaren träffar bollen på annat sätt än med racket.
 • Motståndaren slår bollen i eget galler.
 • Motståndarlaget gör ett dubbelslag.
 • Motståndaren träffar ett objekt ovanför planen. Till exempel taket eller en lampa.

Poängräkning - padel regler

Poängräkningen i padel är identiskt med poängräkningen i tennis. I padel spelar man bäst av 3 set. Till varje set gäller det att komma först och vinna 6 stycken game. I ett game räknar man poäng 0,15,30,40,game istället för 0,1,2,3,game. Om ställningen är 40-40 så kallas det ”deuce” och det innebär att man måste vinna med två bollar. Om ena laget vinner poängen vid 40-40 så säger man att det laget har ”fördel”. Skulle sedan det andra laget vinna poängen vid fördel så går man tillbaka till 40-40 ”deuce”. Men om ett lag skulle vinna sin poäng vid fördel så vinner man ett game.

Exempel poängräkning på ett game

Poängställning (lag 1 och 2)

Vinnande lag

15-0

1

15-15

2

30-15

1

40-15

1

40-30

2

40-40 "Deuce"

2

Fördel Lag 1

1

40 - 40 "Deuce"

2

Fördel Lag 2

2

Lag 2 vinner ett game

2

Som nämnts ovan så gäller det att komma först till 6 game för att vinna ett set. Men även här gäller det att vinna med två game. Om ställningen är 5-5 så måste ena laget vinna med 7-5. Om ställningen är 6-6 så avgörs set med ett så kallat ”Tiebreak”. Här spelas det först till 7 med poängräkning från 0-7 och man måste även här vinna med två bollar.

”Tie-Break” startas av den spelare vars tur det är att serva enligt den turordning som följer i setet . Den här spelaren/laget servar endast en serve från höger servruta, serven går sedan över till motståndarna och därefter servas 2 gånger per lag/spelare med start från vänster serveruta. Denna ordning följer hela tie-breaket, följande set kommer att startas av spelaren/laget som inte började serva i ”tie-break”

Sidbyte i padel - när byter man sida?

Lagen byter sida efter första, tredje och varje efterföljande udda game till varje set. I ”tie break” byter lagen sida efter varje 6:e poäng.

padel regler serve

Alla poängen i padel inleds alltid med en serve. De laget som börjar med serve gör det alltid ifrån höger sida om centrumlinjen, vid efterföljande poäng så sker serve på vänster sida om centrumlinje och sen fortsätter man med samma mönster att servaren byter serveruta efter varje poäng. En minnesregel som jag brukar använda för att komma ihåg antingen vilken sida jag ska serva på eller vad poängen är. Om jag står på höger sida och servar så är poängen jämn. Det vill säga 0-0, 0-30, 40-15, 40-40 osv. På samma sätt om poängen är udda står jag på vänster sida och servar.

Serven sker alltid bakom serverutan, det vill säga bakom linjen längst bak på padelbanan. När du börjar serva så måste du stå med båda fötterna bakom servelinjen, mellan den tänkta förlängningen av serverutans centrallinje och sidoväggen, servaren måste befinna sig där till dess att serven är slagen. (Du får inte vidröra linjerna under serve)

När du servar så ska bollen först studsas i marken och du slår till den i ungefär midjehöjd eller lägre. Under serven måste du alltid ha minst en fots kontakt med golvet. När du studsar bollen på serve ska det ske bakom servelinjen och mellan mittlinjen och glaset på den sida du servar på.

Bollen ska sedan gå diagonalt emot motståndarens serveruta. Sedan måste bollen gå i riktning emot motståndarens glas. Om bollen först studsar i motståndarens serveruta och sen i galler så är serven ogiltig. Är bollen för lång och studsen är förbi bakom motståndarens serveruta så är den också ogiltig. På samma sätt är serven ogiltig om bollen inte studsar på rätt sida om centrumlinjen.

Linjerna räknas som ”inne”

Spelaren som är mottagare för serven får själv välja plats på egen planhalva, det kan även spelarens partner och servarens partner göra.

padelbana Serve

Hur många chanser har jag på serve?

Precis som i tennis så har du två försök på dig på serven, det vill säga om du missar din första serve så får du ett försök till. Skulle det vara så att du även missar serve nummer 2 så går poängen över till motståndaren. Om du servar bollen så att den rör vid nätet och sedan går över och träffar i motståndarens serveruta så går server om oavsett konsekvenser. Det här kallas för ”nätserve”.

Ett exempel : spelare nr 1 servar sin första serve i gallret, den är ogiltig och spelaren har förbrukat sin första serve. Serve nummer två vidrör nätet men studsar sedan över till motståndarens serveruta vilket resulterar i en nätserve, då går bollen om och spelare nr 1 har ytterligare ett försök på sig.

padelspelare som hoppar i luften

Vem ska ta serve?

Man turas om att serva efter varje game, det vill säga om ditt lag börjar serva så väljer ni vem som börjar serva game nummer 1, sedan servar motståndaren game nummer 2, för att din medspelare sedan servar game nummer 3 och till slut servar den andra spelaren i motståndarlaget game nummer 4. Så efter 4 game så ska alla spelare ha servat varsitt game.

Advancerade regler - utrustning - padelbanor

För att läsa mer detaljerade advancerade regler rekommenderar vi att kika det officiella regeldokumentet ifrån svenska padelförbundet

Om du gillade den här artikeln, läs då gärna vår artikel om att pröva på singelpadel.

Klicka här om du vill läsa fler av våra padelartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 25

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

2 reaktioner på ”Padel regler – Vi går igenom grunderna”

 1. Avatar för Kalle Brink

  Får jag som servemottagare stå i serverutan eller måste jag befinna mig bakom servelinjen när motståndaren servar.
  Kalle Brink

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *