Padelregler – Vi går igenom grunderna

Vi går igenom padel reglerna

Har du precis börjat spela padel? Behöver du hjälp med padel reglerna? I den här artikeln går vi igenom grunderna inom padel regler.

Kortfattade regler i padel

 • Padel spelas 2 mot 2 så länge du inte spelar på en singelbana och i sådant fall spelar du 1 mot 1.
 • Poängräkningen är densamma som i tennis.
 • Linjerna på padelbanan används bara vid serve.
 • Serven sker bakom servelinjen och du måste först studsa bollen i marken för att sedan slå till bollen med ett underhandsslag.
 • Serven ska vara tvärsgående och får efter studs i marken även studsa i glas men studsar den i galler är serven ogiltig.
 • Bollen måste studsa på motståndarens plan innan den får studsa i väggen.
 • Om bollen först har studsat i marken så får den också studsa på glaset innan du slår till den.
 • Du får alltid ta bollen på volley förutom vid serve då måste bollen först studsa i marken.
 • Bollen får INTE studsa via galler över till motståndaren.
 • Du får studsa bollen i ditt egna glas över till motståndaren.

Hur tar jag poäng i padel?

 • Bollen studsar två gånger i marken på motståndarens sida.
 • Motståndarlaget slår bollen direkt på dina väggar innan studs på din planhalva.
 • Motståndaren slår bollen i nät, rör nätet eller nätstolpen.
 • Motspelaren träffar bollen på annat sätt än med racket.
 • Motståndaren slår bollen i eget galler.
 • Det andra laget gör ett dubbelslag.
 • Motståndaren träffar ett objekt ovanför planen. Till exempel taket eller en lampa.
padelplan med måttbeskrivningar

Poängräkning - padel regler

Poängräkningen i padel är identiskt med poängräkningen i Tennis. I vanliga fall spelar man bäst av 5 eller 3 set. Till varje set gäller det att komma först och vinna 6 stycken game. I ett game räknar man poäng 0,15,30,40 och sedan game, istället för 0,1,2,3,vinst. Om det är så att ställningen är 40-40 så kallas det ”deuce” och det innebär att man måste vinna med två bollar. Om ena laget vinner poängen vid 40-40 så säger man att det laget har ”fördel”. Skulle sedan det andra laget vinna poängen så går man tillbaka till 40-40 ”deuce”, men vinner ditt lag vid fördel så har du vunnit ett game.

Som nämnts ovan så gäller det att komma först till 6 game för att vinna ett set. Men även här gäller det att vinna med två game. Om ställningen är 5-5 så måste ena laget vinna med 7-5. Dessutom om det skulle hamna i ställningen 6-6 så avgörs settet med ett så kallat ”Tiebreak”. Här spelas det först till 7 med poängräkning från 0-7 och du måste vinna med två bollar.

Serve - padel regler

De laget som börjar med serve gör det alltid ifrån höger sida och sen kör man varannan serve i varannan ruta. En minnesregel som jag brukar använda för att komma ihåg antingen vilken sida jag ska serva på eller vad poängen är. Om jag står på höger sida och servar så är poängen jämn. Det vill säga 0-0, 0-30, 40-15, 40-40 osv. På samma sätt om poängen är udda står jag på vänster sida och servar.

Serven sker bakom serverutan, det vill säga bakom linjen längst bak på padelbanan.
När du servar så ska bollen först studsas i marken och du slår till den i ungefär midjehöjd. Kriteriet vid serve är att det ska vara ett underhandsslag. När du studsar bollen ska det ske bakom servelinjen och mellan mittlinjen och glaset på den sida du servar på.

Bollen ska sedan gå diagonalt mot motståndarens serveruta. Sedan måste bollen gå i riktning emot motståndarens glas, om bollen först studsar i motståndarens ruta och sen i galler så är serven ogiltig. Skulle det vara så att bollen studsar för långt och förbi bakom motståndarens serveruta så är den också ogiltig.

bild på en padelboll

Hur många chanser har jag på serve?

Precis som i tennis så har du två försök på dig på serven, det vill säga om du missar din första serve så får du ett försök till. Skulle det vara så att du även missar serve nummer 2 så går poängen över till motståndaren. Om du servar bollen så att den rör vid nätet och sedan går över och träffar i motståndarens serveruta så går server om oavsett konsekvenser. Det här kallas för ”nätserve”.

Ett exempel : spelare nr 1 servar sin första serve i gallret, den är ogiltig och hen har förbrukat sin första serve. Serve nummer två touchar nätet men studsar sen över till motståndarens serveruta som resulterar i en nätserve, då går bollen om och spelare nr 1 har ytterligare ett försök på sig.

padelspelare som hoppar i luften

Vems serve?

Man turas om att serva efter varje game, det vill säga om ditt lag börjar serva så kanske du servar första gemet, sedan servar motståndaren gem nummer 2, för att din medspelare sedan servar gem nummer 3 och till slut servar den andra spelaren i motståndarlaget. Så efter 4 gem så ska alla spelare ha servat varsitt gem.

Om du gillade den här artikeln, läs då gärna vår artikel om att pröva på singelpadel. Vill du dessutom läsa mer om våra padelartiklar? Klicka här

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 18

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *