Search

Bästa Padelracket Junior & Barn 2024 – Bäst i Test | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten, Tennisshoppen, Padelxpert

Padelracket Barn & Junior 2024 - Sportporten

Har din son eller dotter fått upp ögonen för att spela padel? Är det dags att köpa ett nytt padelrack till ditt barn? Men det kan ibland vara svårt som förälder att hitta ett bra padelracket som passar till en junior samt vad ska man tänka på när man köper ett junior rack. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi hjälper dig att hitta några bra men också billiga padelrack för barn & junior.

Vi har jämfört och valt ut Head Delta Junior till bästa padelracket junior tack vare sina fina allround egenskaper då det passar en bred målgrupp juniorer samt att racket har fina materialval och egenskaper utan att vara i den översta prisklassen. ZERV Vectro Kids blev vår favorit till bästa padelracket barn som är ett något mindre padelracket anpassat för barn upp till 6 år med bra egenskaper samt vad vi tycker är ett bra pris.

Våra Favoriter padelracket barn & Junior bäst i test

Head Delta Junior

Head Delta Junior 2022
4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vi kommer inleda med att förklara grunderna inom barn padelrack och vad som kan vara bra att veta så att man köper rätt typ av rack beroende på nivå, spelstil och ambition. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till padelracket barn och junior 2024 bäst i test där vi bland annat pratar om modeller som Head Delta Junior, Adidas Metalbone Youth 3.2 och Adidas Adipower Junior 3.2.

Är racket ämnat åt någon som är över 12 år? Då ska du titta på seniorracket och därför vill vi rekommendera följande av Sportportens artiklar om padelrack:

Våra Favoriter Bästa Padelracket Barn & Junior

Head Delta Junior 2022

1. Bästa Padelracket Junior

Head Delta Junior

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Adidas Metalbone Youth 3.2

Padelracket Junior expert

Adidas Metalbone Youth 3.2

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Adidas Adipower Junior 3.2

Padelracket Junior nybörjare

Adidas Adipower Junior 3.2

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

ZERV Vectro Kids

Bästa Padelracket Barn

ZERV Vectro Kids

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Inledning - Padelracket barn

Padelracken skiljer sig åt beroende på form, balans, vikt och material. Vi börjar med att gå igenom de olika egenskaperna så att man får en enklare väg att hitta rätt rack.

Formen på rackethuvudet

Den största skillnaden mellan olika padelrack är formen på rackethuvudet. I stort sätt alla modeller som säljs på marknaden idag kommer i 3 olika former som är runt, droppformat (hybrid) och slutligen diamantformat. Vilken form man ska välja till sitt barn beror dels på nivå men också säkerhet i bollträffen.

Rund

De runda racken har tack vare sin runda form en extra stor sweetspot som sitter i mitten på racket. Det här leder till att denna typ av rack bidrar till mycket förlåtande egenskaper vid till exempel felträffar eller träffar ut emot kanterna. Men förutom att de runda racken är snälla så ger de också mycket bra kontroll och precision vilket gör det lättare att placera bollarna där man önskar.

Vi tycker att de runda modellerna passar en bred målgrupp dels ifall man är ny till sporten och söker de förlåtande egenskaperna eller om man är expert som vill spela med ett rack som erbjuder mycket kontroll och precision. Se bilden på ett runt rack med sweetspot markerat i rött.

Sweetspot på runt padelrack

Droppformat

De droppformade racken har bra allround egenskaper som vi tycker passar till spelare som gillar att kunna spela både offensivt och defensivt. Sweetspot är något mindre i jämförelse med de runda racken, men när man träffar sweetspot på den här racketformen så genererar den istället något mera i fart.

Tack vare att denna typ av rack är så mångsidig så kan alla padelspelare oavsett nivå och ambition kunna prestera bra padel med droppformade padelrack.

sweetspot droppformat padelrack

Diamantformat

På diamantformade rack så är sweetspot är relativt liten men vid träff genererar racken extremt mycket fart på bekostnad av något sämre kontroll.

Denna typ av padelrack passar mest till erfarna padelspelare som känner sig säkra på bollträffen och vill kunna spela en offensiv, aggressiv och fartinriktad padel. För juniorer så rekommenderar vi detta rack till spelare som känner sig säkra på bollträffen och har en viss säkerhet i grundslagen.

sweetspot diamantformat padelrack

Balans

Balansen i ett padelrack handlar om hur vikten är fördelad mellan toppen och botten på racket. Beroende på spelstil kan man välja balans i racket efter om man vill kunna spela mera offensivt, defensivt eller neutrala egenskaper.

Låg balans – Tyngdpunkten sitter mer mot skaftet vilket gör att bollen blir enklare att kontrollera vilket resulterar i att man får ett mera lättmanövrerat padelrack på bekostnad av något sämre fart.

Medel balans – Betyder att balansen är jämt fördelad över hela racket, det passar bra om man vill ha en blandning mellan fart och kontroll. Vi kan också rekommendera medel balans till spelare som känner sig osäkra på spelstil.

Hög balans – Padelrack med hög balans ger spelaren generellt sätt bättre fart och tyngd i slagen på bekostnad av något sämre kontroll.

Balans i padelrack

Hur skiljer sig juniorrack i padel från senior rack?

Ni kanske undrar vad det är som skiljer sig mellan ett juniorrack i padel från ett vuxenrack? Det är framförallt 2 aspekter som är :

Padelrack för barn väger helt enkelt mindre för att barn enklare ska orka svinga och manövrera sitt rack. Dessutom är denna typ av padelrack också mindre till storleken för att barn lättare ska kunna hålla och hantera racket. Det finns en risk om barn spelar med för stora och tunga rack att modellen blir för svårhanterlig och klumpig vilket påverkar spelet negativt.

Vikt

Lätt vikt – Padelracket blir mer lättspelat och lättmanövrerat tack vare att det är mindre massa man ska svinga med och förflytta runt banan, de här gör att spelaren får ökad smidighet i spelet. Är man nybörjare så rekommenderar vi att välja en modell som väger något mindre.

Tung vikt – Ett padelrack som väger mera kommer bidra till mera kraft och fart i slagen, speciellt i smasharna. Är man duktig nybörjare, motionär eller expert så tycker vi att det går bra att spela med ett tyngre rack.

  • Vikt Padelrack för Herrar : 350 – 390 gram
  • Vikt Padelrack för Damer : 320 – 375 gram
  • Vikt Padelrack för Junior och Barn : 280 – 330 gram
Padel junior

Greppstorlek padelrack junior

Greppstorleken på junior padelrack är mindre jämfört med seniorrack. Det är för att juniorracken är anpassade för mindre händer. Är du som förälder orolig över greppstorleken så är det mycket enkelt att i efterhand lägga på en grepplinda på racket.

Tjocklek juniorrack padel

Tjockleken på de fullstora racken är någonstans mellan 36-38 mm medans juniorrack oftast har en tjocklek mellan 26 – 33 mm

Head Delta Junior 2022
ZERV Vectro Kids

Vad ska man välja från 12 år och uppåt?

Som nämnts ovan så efter 12 år går det bra att börja spela med seniorracket. Men om racket ska spelas av något som är precis har fyllt 13 år och för att övergången från junior till seniorrack inte ska bli för stor så kan det vara en fördel att kolla på en modell som har lite lägre vikt och då helst inte över 360 gram. Vi vill tipsa om lättviktsracket Babolat Vertuo Air som ett bra inspelsrack för juniorer som vill ta steget och prova på senior modeller.

Sammanfattning - Bästa padelrack junior & Barn

Vad ska man tänka på när man vill välja det bästa padelracket för junior?
När man ska välja ut ett padelrack till sina barn, så rekommenderar vi att börja med att välja ett rack utefter vilken ålder de gäller då det finns rack för juniorer närmare 12 år och rack för mindre barn.

Därefter så tänk ut vilken form på rackhuvudet som skulle passa utefter hur säker bollträffen är. De enklare runda racken? De tuffare och mer utmanande diamantformade rack? Eller någonstans däremellan med ett droppformat junior padelrack? Är du som förälder osäker så rekommenderar vi framförallt ett droppformat eller runt rack då dessa modeller är relativt snälla och förlåtande.

Vilket spelstil gäller det? För att få ut mer av det offensiva spelet så rekommenderar vi ett rack med hög eller medel balans. Söker man ett rack med kontroll och precision, så bör man istället titta på ett rack med låg eller medel balans.

Därefter så tycker vi att man ska kika lite på vikten på racken, det är viktigt att inte välja ett för tungt racket men desto tyngre det är desto hårdare slag kan racket producera.

Padelracket barn

Vår vinnare: Padelracket junior

Head Delta Junior 2022

Head Delta Junior

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter det bästa padelracket för en junior? Då vill vi varmt rekommendera Head Delta Junior som är den senaste juniormodellen av denna populära serie padelrack från Head. Till skillnad från vuxenmodellen så kommer det här racket i en lägre vikt på 320 gram och är dessutom 3 mm kortare än ett standard rack för vuxna vilket gör att det här racket passar bra till juniorer som är mellan åldrarna 8 – 12 år.

Det här racket kommer med så kallat ”Intergrated Protector System” vilket innebär att ramen är förstärkt med kolfiber för att bättre skydda mot skador och repor som kan uppstå på banan vilket gör att racket håller längre. Vi tycker att Head Delta Junior kryllar av fina materialval och tekniker, bland annat ”Power Foam” som är ett powerskum som genererar mycket kraft i slagen vilket leder till att man kan slå hårdare slag och samtidigt få en ökad kontroll i bollträffen vilket ofta är önskvärt av juniorer.

Tack vare sin droppform och medel balans så kommer spelaren att få ut en härlig kombination av både fart och kontroll samtidigt som sweetspot är relativt stor vilket ändå ger bra förlåtande egenskaper vid felträffar, speciellt ut mot kanterna.

Vi tycker att det här är ett mångsidigt rack som vi tror passar för juniorer som vill prova på det lite offensivare spelet men ändå behålla de förlåtande egenskaperna. Det här är helt enkelt ett junior padelrack som passar alla spelartyper och nivåer. Tillverkaren Head är kända för att producera padelrack i hög kvalité och deras juniormodell av Head Delta Junior är inget undantag då det tickar alla boxar i det vi söker i ett bra padelrack till en junior.

Head Delta Junior finns att köpa här :

Vår vinnare: padelrack junior Expert

Adidas Metalbone Youth 3.2

Adidas Metalbone Youth 3.2

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 330 – 345 gram
Form : Diamant
Balans : Hög
Passar till : Medel / Expert
Spelstil : Allround / Offensivt

Kommentar: Metalbone är en populär och välkänd racketserie från Adidas. Det här är deras senaste juniormodell Adidas Metalbone Youth 3.2 som är ett unikt diamantformat junior padelrack vilket är ovanligt då det inte produceras så många diamantformade rack för juniorer. Träffytan på det här racket är tillverkat i glasfiber vilket passar för en junior då det bidrar till att träffen blir skonsam och mjuk emot armen vilket minskar risken för skador. Adidas har förstärkt ramen på toppen och botten vilket bidrar ännu mer till en stabilare och skönare träffkänsla.

Tack vare sin diamantform och höga balans så är det här ett rack för spelaren som gillar en fartfylld padel med mycket smashar och aggressivt spel. Då racket är diamantformat så blir sweetspot något mindre, det här gör att juniorer bör ha en viss säkerhet i bollträffen och grundslagen för att kunna bemästra det här racket, därför rekommenderar vi inte det här racket till nybörjare. Vi tycker att Adidas Metalbone Youth passar till något mer vana spelare som gillar att smasha och spela ett aggressivt spel, helt enkelt ett bra offensivt junior padelrack.

Adidas Metalbone Youth 3.2 finns att köpa här :

Vår vinnare: padelracket junior Nybörjare

Adidas Adipower Junior 3.2

Adidas Adipower Junior 3.2

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar : Vill du hitta ett bra nybörjarvänligt padelrack till din Junior? Då vill vi tipsa om Adidas Adipower Junior 3.2 som är ett runt padelrack som kommer med en medel balans. Den runda formen ger ett rack med en stor sweetspot och lättmanövrerade egenskaper vilket vi tror passar perfekt till en junior som är nybörjare i padel och behöver få in en känsla för bollträffen och grundslagen. Med en stor sweetspot så bidrar racket med förlåtande och snälla egenskaper även vid träffar mer emot kanterna.

Tack vare att balansen är medel så tillåts junioren spela en härlig mix mellan kontrollinriktad padel med mycket precision och en fartfylld padel med en och annan smash. Vi rekommenderar den här modellen till framförallt nybörjare som kanske ska spela padel för första gången och vill träna in grundslagen. Dessutom tycker vi att racket passar bra även när man börjar bli duktigare och vill spela en kombination mellan både offensiv och defensiv padel.

Adidas Adipower Junior 3.2 finns att köpa här :

Vår vinnare: padelrack barn

ZERV Vectro Kids

ZERV Vectro Kids

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vikt : 265 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Är du på jakt efter ett padelrack till ditt yngre barn? Då rekommenderar vi ZERV Vectro Kids som är bland de minsta padelracket på marknaden och är tillverkad för att passa barn upp till 6 års ålder. Tack vare sin runda form kombinerat med medel balans så blir sweetspot mycket stor vilket gör det lättare för barn att träffa rätt samtidigt som de också blir mycket förlåtande även vid träffar ut emot kanterna. Då det här racket bara väger 265 gram med en tjocklek på 28,5 mm vilket bidrar till att racket blir mycket lättmanövrerat och hanterbart även för de yngsta barnen.

Träffytan är tillverkad i Fiber Glass Surface och kärnan är i materialet Eva soft vilket ger barn ett mjukt och skonsamt padelrack som kommer hjälpa till att producera fart på bollen även vid lösare svingar. Tack vare sin form, balans, mindre storlek och låga vikt så rekommenderar vi det här racket till barn som är 6 år och därunder som behöver en kul och rolig väg in i sporten oavsett nivå och spelstil.

ZERV Vectro Kids finns att köpa här :

Vanliga frågor

Det är framförallt storleken och vikten på racket. Ett barn padelrack väger mindre för att det ska bli mer lättmanövrerat samt enklare att svinga. Dessutom är de mindre till storleken för att ett barn ska kunna få rätt storlek på greppet men också för att förhindra att racket ska kännas klumpigt

Upp till ungefär 12 års ålder, därefter går det bra med ett vuxenrack. Om man precis har fyllt 13 så rekommenderar vi att man spelar med ett vuxen padelracket som har en längre vikt om ca 350 gram.

Våra Favoriter padelracket barn bäst i test

Klicka här för att läsa fler av våra padelartiklar

Vill du se mer om hur många som spelar padel i Sverige? klicka här för att få statistik om padel i Sverige

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 22

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *