Bästa Padelracket Junior & Barn 2022 • Bäst i Test – Sportporten.se

Padelrack barn - Bästa padelracket Barn & Junior 2022

Har din son eller dotter fått upp ögonen för att spela padel? Är det dags att köpa ett nytt padelrack till ditt barn? Men det kan ibland vara svårt som förälder att hitta ett bra padelracket som passar till din junior samt vad ska man tänka på när man köper ett barn rack? Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi hjälper dig att hitta några bra men också billiga padelrack för barn & junior.

Vi kommer inleda med att förklara grunderna inom barn padelrack och vad som kan vara bra att veta så att du köper rätt typ av rack till din junior beroende på nivå, spelstil och ambition. Vi kommer avsluta med att recensera populära junior padelrack från bland annat Head, Adidas och Varlion för att sedan presentera våra favoriter när det kommer till bästa padelracket junior & barn.

Är racket ämnat åt någon som är över 12 år? Då ska du titta på seniorracket och därför vill vi rekommendera följande av Sportportens artiklar om padelrack:

Våra favoriter bästa padelracket junior & Barn

1. Bästa Padelracket Junior

Head Delta Junior 2022

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Bästa Padelracket Junior expert

Adidas Metalbone Youth 3.1 2022

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Bästa Padelracket Junior nybörjare

Varlion Maxima Summum junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa padelracket barn

ZERV Vectro Kids

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Inledning

Padelracken skiljer sig åt beroende på form, balans, vikt och material. Vi börjar med att gå igenom de olika egenskaperna så att du väljer rätt rack till din junior.

Formen på rackethuvudet

Den största skillnaden mellan olika padelrack är formen på rackethuvudet. I stort sätt alla modeller som säljs på marknaden idag kommer i 3 olika former : Runt, Droppformat (Hybrid) och slutligen Diamantformat. Vilken form du ska välja till ditt barn beror på nivå och säkerhet i bollträffen.

Rund

De runda padelracken har tack vare sin runda form en extra stor sweetspot som sitter i mitten på racket. Det här leder till att denna typ av rack ger mycket förlåtande egenskaper vid till exempel felträffar. Men förutom att de runda racken är snälla så ger de också mycket bra kontroll och precision.

De runda modellerna passar en bred målgrupp dels ifall man är ny till sporten och söker de förlåtande egenskaperna eller om man är expert som vill spela med ett kontroll orienterat rack. Se bilden på ett runt rack med sweetspot markerat i rött.

Sweetspot på runt padelrack

Droppformat

De droppformade racken har bra allround egenskaper som passar till spelare som gillar att kunna spela både offensivt och defensivt. Sweetspot är något mindre i jämförelse med de runda racken, men när du träffar sweetspot genererar den istället något mera fart.

Tack vare att denna typ av rack är så mångsidig så kan alla padelspelare oavsett nivå och ambition kunna prestera bra padel med droppformade padelrack.

sweetspot droppformat padelrack

Diamantformat

Diamantformade padelrack tillhör kategorin något mer svårspelade rack. Sweetspot är relativt liten på dessa modeller men vid träff genererar racken extremt mycket fart på bekostnad av något sämre kontroll.

Denna typ av padelrack passar mest till erfarna padelspelare som vill kunna spela en offensiv, aggressiv och fartinriktad padel som dessutom känner sig något säkrare på bollträffen.

sweetspot diamantformat padelrack

Balans

Balansen i ett padelrack handlar om hur vikten är fördelad mellan toppen och botten på racket. Beroende på spelstil kan man välja balans i racket efter om du vill kunna spela mera offensivt, defensivt eller neutrala egenskaper.

Låg balans – Vikten sitter mer mot skaftet vilket gör att bollen blir enklare att kontrollera vilket resulterar i att du får ett mera lättmanövrerat padelrack på bekostnad av något sämre fart.

Medel balans – Betyder att balansen är jämt fördelad över hela racket, det passar bra om du vill ha en blandning mellan fart och kontroll.

Hög balans – Padelrack med hög balans ger dig generellt sätt bättre fart till bekostnad av något sämre kontroll.

Balans i padelrack

Hur skiljer sig Juniorrack i padel från vanliga padelrack?

Nu kanske du undrar vad det är som skiljer sig mellan ett juniorrack i padel från ett vuxenrack?

Padelrack för barn väger helt enkelt mindre för att barn enklare ska orka svinga och manövrera sitt rack. Dessutom är denna typ av padelrack också mindre till storleken för att juniorer enklare ska kunna hålla och hantera racket.

Vikt

Lätt vikt – Ditt padelrack blir mer lättspelat och lättmanövrerat tack vare att det är mindre massa du ska svinga med och förflytta runt padelbanan, de här gör att du får ökad smidighet när du spelar padel. Är du nybörjare bör du välja en modell som väger något mindre.
Tung vikt – Padelracket kan ibland upplevas något klumpigare men däremot så kommer ett tungt padelrack att generera mera fart på bollen. Är du duktig nybörjare, motionär eller expert kan du spela med ett tyngre rack.

  • Vikt Padelrack för Herrar : 350 – 390 gram
  • Vikt Padelrack för Damer : 320 – 375 gram
  • Vikt Padelrack för Juniorer och Barn : 280 – 330 gram
Padel junior

Greppstorlek - padelrack junior

Greppstorleken på junior padelrack är mindre jämfört med seniorrack. Det är för att juniorracken är anpassade för mindre händer. Är du orolig över greppstorleken så är det mycket enkelt att i efterhand lägga på en grepplinda på racket.

Tjocklek

Tjockleken på de fullstora padelracken är någonstans mellan 36-38mm medans padelrack för barn oftast har en tjocklek mellan 26 – 33 mm

Head Delta Junior 2022
ZERV Vectro Kids

Vad ska jag välja från 12 år och uppåt?

Som nämnts ovan så efter 12 år går det bra att börja spela med seniorracket. Men om racket ska spelas av något som är precis har fyllt 13 år. För att övergången från junior till seniorrack inte ska bli för stor så kan det vara en fördel att kolla på en modell som har lite lägre vikt och då helst inte över 360 gram. Vi vill tipsa om lättviktsracket Babolat Vertuo Air som ett bra inspelsrack för juniorer som vill ta steget och prova på senior modeller.

Sammanfattning - bästa padelrack junior & Barn

Vad ska jag tänka på när jag vill välja det bästa padelracket för junior?
När du ska välja ut ett padelrack till dina barn, börja då med att välja ett rack utefter vilken ålder de gäller då det finns rack för juniorer närmare 12 år och rack för mindre barn. Därefter så tänk ut vilken form på rackhuvudet som skulle passa utefter hur säker bollträffen är. De enklare runda racken?De tuffare och mer utmanande diamantformade rack? Eller någonstans däremellan med ett droppformat junior padelrack?

Vilket spelstil gäller det? För att få ut mer av det offensiva spelet så rekommenderar vi ett rack med hög eller medel balans. Söker du ett mer kontrollinriktat rack så bör du istället välja ett rack med låg eller medel balans. Därefter så kika lite på vikten på racken, det är viktigt att inte välja ett för tungt racket men desto tyngre det är desto hårdare slag kan racket producera.

Vår vinnare: padelracket junior

Head Delta Junior 2022

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter det bästa padelracket för junior? Head Delta Junior 2022 är den senaste juniormodellen av denna populära serie padelrack från Head. Till skillnad från vuxenmodellen så kommer det här racket i en lägre vikt på 320 gram och är dessutom 3 mm kortare än ett standard rack för vuxna vilket gör att det här racket passar bra till juniorer i åldrarna mellan 8 – 12 år.

Det här racket kommer med så kallat ”Intergrated Protector System” vilket innebär att ramen är förstärkt med kolfiber för att bättre skydda mot skador och repor som kan uppstå på banan vilket gör att racket håller längre. Head Delta Junior 2022 kryllar av fina materialval och tekniker, bland annat ”Power Foam” som är ett powerskum som genererar mycket kraft i slagen vilket leder till att man kan slå hårdare slag och samtidigt få en ökad kontroll i bollträffen.

Tack vare sin droppform och medel balans så kommer din junior att få ut en härlig kombination av både fart och kontroll samtidigt som sweetspot är relativt stor vilket ändå ger bra förlåtande egenskaper vid felträffar. Det här är ett mångsidigt rack för juniorer som vill prova på det lite offensivare spelet men ändå behålla de förlåtande egenskaperna. Det här är helt enkelt ett junior padelrack som passar alla spelartyper och nivåer. Tillverkaren Head är kända för att producera padelrack i hög kvalité och deras juniormodell av Head Delta Junior 2022 är inget undantag då det tickar alla boxar i det vi söker i ett bra padelrack till en junior.

Vår vinnare: padelrack junior Expert

Adidas Metalbone Youth 3.1 2022

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 330 – 345 gram
Form : Diamant
Balans : Hög
Passar till : Medel / Expert
Spelstil : Allround / Offensivt

Kommentar: Metalbone är en populär och välkänd racketserie från Adidas. Det här är deras senaste juniormodell Adidas Metalbone Youth 3.1 2022 som är ett unikt diamantformat junior padelrack vilket är ovanligt då det inte produceras så många diamantformade rack för juniorer. Träffytan på det här racket är tillverkat i glasfiber vilket passar en junior då träffen blir skonsam och mjuk emot armen vilket minskar risken för skador. Tillverkaren har förstärkt ramen på toppen och botten vilket bidrar ännu mer till en stabilare och skönare träffkänsla.

Tack vare sin diamantform och höga balans så är det här ett rack för spelaren som gillar en fartfylld padel med mycket smashar. Då racket är diamantformat så blir sweetspot något mindre, det här gör att juniorer bör ha en viss säkerhet i bollträffen för att kunna bemästra det här racket. Adidas Metalbone Youth 2022 passar till spelare gillar att smasha mycket och spela ett aggressivt spel, helt enkelt ett bra offensivt padelrack som passar en junior.

Vår vinnare: padelracket junior Nybörjare

Varlion Maxima Summum Junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Rund
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround

Varlion Maxima Summum Junior är ett runt padelrack som kommer med en låg balans. Den runda formen kombinerat med den låga balansen ger ett rack med en stor sweetspot och lättmanövrerade egenskaper vilket passar perfekt till en junior som är nybörjare i padel och behöver få in grundslagen samt få en känsla för bollträffen.

Kärnan i det här racket är tillverkad i glasfiber vilket ger en skön och skonsam träff mot bollen. Dessutom är Varlion Maxima Summum Junior ett bra padelracket ifall du vill utveckla kontrollen och precisionen i ditt spel. Det här är helt enkelt ett snällt och förlåtande rack för juniorer.

Vår vinnare: Bästa padelrack barn

ZERV Vectro Kids

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vikt : 265 gram
Form : Rund
Balans : Even
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Är du på jakt efter ett padelrack till ditt barn? ZERV Vectro Kids är bland de minsta padelracket på marknaden och är tillverkad för att passa barn upp till 6 års ålder. Tack vare sin runda form kombinerat med medel balans så blir sweetspot mycket stor vilket gör det lättare för barn att träffa rätt samtidigt som de också blir mycket förlåtande även vid träffar ut emot kanterna. Då det här racket bara väger 265 gram med en tjocklek på 28,5 mm så blir racket mycket lättmanövrerat och hanterbart även för de yngsta barnen.

Träffytan är tillverkad i Fiber Glass Surface och kärnan är i materialet Eva soft vilket ger ditt barn ett mjukt och skonsamt padelrack som kommer hjälpa ditt barn att producera fart på bollen även vid lösare svingar. Padel ska vara kul för barn och Zerv Vectro Kids är en rolig och snäll väg in i sporten padel.

Vill du läsa fler av våra padel artiklar? Klicka här

Vill du se mer om hur många som spelar padel i Sverige? klicka här för att få statistik om padel i Sverige

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 21

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *