Padelrack • Bästa Padelracket Junior & Barn 2021 • Bäst i Test • Sportporten.se

Padelracket Junior - Bästa padelracket Barn & Junior 2021

Har din son eller dotter fått upp ögonen för att spela padel? Känner du att det är dags att investera i ett nytt padelracket till ditt barn?

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta några bra men också billiga padelrack för juniorer. Vi kommer först att förklara grunderna inom barn padelrack, vad du som förälder behöver veta så du köper rätt variant av padelracket. Sedan kommer vi att förklara skillnaderna mellan junior padelracket och senior padelracket. Avslutningsvis kommer vi att testa och ta fram våra favoriter till bästa padelracket för juniorer och barn.

Är padelracket ämnat åt någon som är över 12 år? Då ska du titta på seniorracket och därför vill vi rekommendera följande av Sportportens padel artiklar:

Våra favoriter bästa padelracket junior & Barn - bäst i test

1. Bästa Padelracket Junior

Head Alpha Junior 2021

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Bästa Padelracket Junior expert

Adidas metalbone youth

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Bästa Padelracket Junior nybörjare

Varlion Maxima Summum junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa padelracket barn

Drop Shot Tiger 1.0

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kortfattat om de olika Padelracken

Padelracken skiljer sig åt beroende på form, balans, vikt och material. Vi börjar med att gå igenom de olika egenskaperna så att du väljer rätt padelrack till din junior.

Formen på rackethuvudet

Den största skillnaden mellan olika padelrack är formen på rackethuvudet. I stort sätt alla padelrack som säljs på marknaden idag kommer i 3 olika former : Runt, Droppformat (Hybrid) och slutligen Diamantformat. Vilken form du ska välja beror på nivå och säkerhet i bollträffen.

Runt – De runda padelracken har tack vare sin runda form en extra stor sweetspot som sitter i mitten på racket. Det här leder till att denna typ av padelrack ger mycket förlåtande egenskaper vid till exempel felträffar. Men förutom att de runda racken är snälla så ger de också mycket bra kontroll och precision. De runda padelracken passar en bred målgrupp dels ifall man är ny till sporten och söker de förlåtande egenskaperna eller om man är expert som vill spela med ett kontroll orienterat padelrack.

Dropp – De droppformade padelracken har bra allround egenskaper som passar till spelare som gillar att kunna spela både offensivt och defensivt. Sweetspot är något mindre i jämförelse med det runda padelracket, men när du träffar sweetspot genererar den något mera fart. Tack vare att denna typ av padelrack är så mångsidig så kan alla padelspelare oavsett nivå och ambition kunna prestera bra padel med droppformade padelrack.

Diamant  – Diamantformade padelracken tillhör kategorin svårspelade padelrack. Sweetspot är relativt liten på dessa padelrack men vid träff genererar racken extremt mycket fart på bekostnad av något sämre kontroll. Denna typ av padelrack passar mest till erfarna padelspelare som vill kunna spela en offensiv, aggressiv och fart orienterad padel som dessutom känner sig något säkrare på bollträffen.

Bilden visar i rödmarkerat sweetspot på runt, droppformat och diamantformat padelrack.

Sweetspot på runt padelrack
sweetspot droppformat padelrack
sweetspot diamantformat padelrack

Balans i padelrack

Balansen i ett padelrack handlar om hur vikten är fördelad mellan toppen och botten på racket. Beroende på spelstil kan du välja balans i padelracket efter om du vill kunna spela mera offensivt, defensivt eller neutrala egenskaper.

Låg balans – Vikten sitter mer mot skaftet vilket gör att padelbollen blir enklare att kontrollera vilket resulterar i att du får ett mera lättmanövrerat padelrack på bekostnad av något sämre fart.
Medel balans – Betyder att balansen är jämt fördelad över hela padelracket, det passar bra om du vill ha en blandning mellan fart och kontroll.
Hög balans – Padelrack med hög balans ger dig generellt sätt bättre fart till bekostnad av något sämre kontroll.

 

Balans i padelrack

Hur skiljer sig Junior padelrack i padel ifrån vanliga padelrack?

Nu kanske du undrar vad det är som skiljer sig mellan ett juniorrack och ett vuxenrack?

Padelrack för juniorer och barn väger helt enkelt mindre för att juniorer enklare ska orka svinga och manövrera sitt padelrack. Dessutom är denna typ av padelrack också mindre till storleken för att juniorer enklare ska kunna hålla och hantera padelracket.

Vikten i ett padelrack

Lätt vikt – Ditt padelrack blir mer lättspelat och lättmanövrerat tack vare att det är mindre massa du ska svinga med och förflytta runt padelbanan, de här gör att du får ökad smidighet när du spelar padel. Är du nybörjare bör du välja ett lite lättare padelrack.
Tung vikt – Padelracket kan ibland upplevas något klumpigare men däremot så kommer ett tungt padelrack att generera mera fart på bollen. Är du duktig nybörjare, motionär eller expert kan du spela med ett tyngre padelrack.

  • Vikt Padelrack för Herrar : 350 – 390 gram
  • Vikt Padelrack för Damer : 320 – 375 gram
  • Vikt Padelrack för Juniorer och Barn : 280 – 330 gram
Padel junior

Greppstorlek - padelrack junior

Greppstorleken på juniorpadelrack är mindre jämfört med seniorrack. Det är för att juniorracken är anpassade för mindre händer. Är du orolig över greppstorleken så är det enkelt att i efterhand lägga på en grepplinda på padelracket.

Tjocklek på padelracket

Tjockleken på de fullstora padelracken är någonstans mellan 36-38mm medans padelrack för barn oftast har en tjocklek mellan 26 – 33 mm

bästa padelracket junior mellannivå Head Alpha Junior 2021
bästa padelracket junior de yngsta Drop Shot Kabuki Junior

Vad ska jag välja från 12 år och uppåt?

Som nämnts ovan så efter 12 år går det bra att börja spela med seniorracket. Men om padelracket ska spelas av något som är precis över 12 år, för att övergången från junior till seniorrack inte ska bli för stor så kan det vara en fördel att kolla på padelrack som har lite lägre vikt och då helst inte över 360 gram. Vi vill tipsa om lättviktsracket Babolat Vertuo Air som ett bra inspelsrack för juniorer som vill ta steget och prova på seniorrack.

Sammanfattning - bästa padelracken junior

Vad ska jag tänka på när jag vill välja det bästa padelracket för junior?
När du ska välja ut ett padelrack till dina barn, börja då med att välja ett padelrack utefter vilken ålder de gäller då det finns padelrack för juniorer och för mindre barn. Därefter så tänk ut vilken form på rackhuvudet som skulle passa utefter hur säker bollträffen är. De enklare runda padelracken, de tuffare diamantformade racken eller någonstans däremellan med ett droppformat junior padelrack.

Vilket spelstil gäller det? För att få ut mer av det offensiva spelet så rekommenderar vi ett rack med hög eller medel balans. Söker du ett mer kontrollinriktat padelrack så bör du istället välja ett rack med låg eller medel balans. Därefter så kika lite på vikten på racken, det är viktigt att inte välja ett för tungt racket men desto tyngre det är desto hårdare slag kan racket producera.

Vår vinnare: padelracket junior

Head Alpha Junior 2021

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter det bästa padelracket för juniorer? Head Alpha Junior 2021 är juniormodellen av denna populära serie padelrack ifrån Head. Det här racket kommer med så kallat ”Intergrated Protector System” vilket innebär att ramen är förstärkt med kolfiber för att bättre skydda mot skador och repor som kan uppstå på padelbanan vilket gör att racket håller längre.

Head Alpha Junior 2021 kryllar av fina materialval och tekniker, bland annat ”Power Foam” som är ett powerskum som genererar mycket kraft i slagen vilket leder till att man kan slå hårdare slag och samtidigt få en ökad kontroll i bollträffen.

Tack vare sin droppform och medel balans så kommer din junior att få ut en härlig kombination av både fart och kontroll samtidigt som sweetspot är relativt stor vilket ändå ger bra förlåtande egenskaper vid felträffar.

Det här är ett mångsidigt padelrack för juniorer som vill prova på det lite offensivare spelet men ändå behålla de förlåtande egenskaperna. Det här är helt enkelt ett junior padelrack som passar alla spelartyper och nivåer.

Tillverkaren Head är kända för att producera padelrack i hög kvalité och deras juniormodell av Head Alpha är inget undantag då det tickar alla boxar i det vi söker i bästa padelrack för juniorer.

Vår vinnare: padelracket junior Expert

Adidas Metalbone Youth

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 330 – 340 gram
Form : Diamant
Balans : Hög
Passar till : Medel / Expert
Spelstil : Allround / Offensivt

Kommentar: Adidas Metalbone Youth är ett unikt diamantformat junior padelrack vilket är ovanligt då det inte produceras så många diamantformade padelrack för juniorer.

Träffytan på det här racket är tillverkat i glasfiber vilket passar en junior då träffen blir skonsam och mjuk emot armen vilket minskar risken för skador. Tillverkaren har förstärkt ramen på toppen och botten vilket bidrar ännu mer till en stabilare och skönare träffkänsla.

Tack vare sin diamantform och höga balans så är det här ett padelrack för juniorer som vill spela en fartorienterad padel med mycket smashar. Då racket är diamantformat så blir sweetspot något mindre, det här gör att juniorer bör ha en viss säkerhet i bollträffen för att kunna bemästra det här padelracket.

Adidas Metalbone Youth passar juniorer som gillar att smasha mycket och spela ett aggressivt spel, helt enkelt bästa offensiva padelracket för juniorer.

Vår vinnare: padelracket junior Nybörjare

Varlion Maxima Summum Junior

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 310 – 330 gram
Form : Rund
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround

Varlion Maxima Summum Junior är ett runt padelrack som kommer med en låg balans. Den runda formen kombinerat med den låga balansen ger ett padelrack med en stor sweetspot och lättmanövrerade egenskaper vilket passar perfekt till en junior som är nybörjare i padel och behöver få in grundslagen samt få en känsla för bollträffen.

Kärnan i det här padelracket är tillverkad i glasfiber vilket ger en skön och skonsam träff mot bollen. Dessutom är Varlion Maxima Summum Junior ett bra padelracket ifall du vill utveckla kontrollen och precisionen i ditt spel. Det här är helt enkelt ett snällt och förlåtande padelrack för juniorer.

Vår vinnare: Bästa padelrack barn

Drop Shot Tiger 1.0

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vikt : 280 – 320 gram
Form : Rund
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Medel / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround

Kommentar: Är du på jakt efter ett padelrack till ditt barn? Drop shot Tiger 1.0 är bland de minsta padelracket på marknaden och är tillverkad för att passa barn upp till 6 års ålder. Tack vare sin runda form kombinerat med låga balans så blir sweetspot stor och racket blir snällt och lättmanövrerat vilket passar de allra yngsta padelspelarna.

Träffytan är tillverkad i Fiber Glass Surface och kärnan är i materialet Eva soft vilket ger ditt barn ett mjukt och skonsamt padelrack. Tack vare sin låga vikt så kommer det här barn padelracket bli en enkel och rolig väg in i sporten padel.

Vill du läsa fler av våra padel artiklar? Klicka här

Vill du se mer om hur många som spelar padel i Sverige? klicka här för att få statistik om padel i Sverige

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 21

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *