Balansplatta • Bästa Balansplattan • Bäst i Test – Sportporten.se

balansplatta - Balansplatta bäst i test 2022

Skulle du vilja få en bättre balans och koordination? Vill du dessutom få en en bättre motorik och hållning samtidigt som du stärker stabiliteten i dina knän, höfter och fotleder? Du kanske håller på att rehabiliterar och behöver ett träningsredskap för att motverka muskelskador? Då är balansplattan det perfekta verktyget och träningen för dig. En balansplatta är ett smidigt, lätt och framförallt roligt träningsredskap som du enkelt kan använda i hemmet.

I den här artikeln berättar vi om balansplattor,  vad det finns för olika typer av balansplattor men framförallt hur balansplattorna kan hjälpa dig. Avslutningsvis kommer vi att presentera vår topp 3 lista till bästa balansplatta för 2022 men också vår favorit till bästa balanskudden.

Balansplatta och Balanskudde

Vår Topp 3 bästa balansplattan 2022

1.

Abilica BalanceBoard

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

Rehband Balansplatta

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3.

Casall Balance Board II

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa balanskudden

Abilica SoftBalance Balanskudde

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vad är en balansplatta?

En balansplatta är ett smidigt och billigt träningsredskap som kan användas för att du ska få en bättre balans och koordination. En balansplatta är en platta med en rundad botten som du med hjälp av din egna balans och styrka måste hålla i vertikalt läge så att kanterna inte ska nudda golvet.

Det gör balansplattan till en enkel och smidig träning som du kan utöva i hemmet. Det finns vissa skillnader på plattorna, vissa är små, vissa är stora, vissa är breda och vissa är låga. Variationerna gör att svårighetsgraden skiljer sig vilket i sin tur leder till att plattorna passar till alla utövare, oavsett ålder, kön och ambitionsnivå.

bästa balansplattan

Vad är en balansplatta bra för?

En balansplatta ger en mer mångsidig träning än vad många kanske tror. De hjälper till att stärka dina muskler, leder, statisk styrka och såklart även din balans. Tack vare att du tränar upp en bättre balans och precision i dina muskler så minskar du risken för onödiga skador. Balansplattan passar en bred målgrupp då i stort sätt alla kan ha användning för den. Allt från unga till gamla, till personer i rehab, till dig som idrottar mycket inom t.e.x bollsport, ishockey eller racketsport.

Ett vanligt förekommande hos äldre är att muskler och leder försvagas med åldern, men du kan fördröja den här processen med balansplattan genom att stärka musklerna, lederna och balanssinnet vilket minskar risken för onödiga fall. Något som många inte vet är att du också kan stå i plankposition emot balansplattan med händerna på plattan, det här stärker både din bål och dina armar.

Fördelar med balansplattor:

Balansplatta

Vilken balansplatta är bäst i test?

Balansplattorna är i regel ganska lika både billiga balansplattor och exklusiva modeller har i stort sätt samma grundkonstruktion. Skillnaden är att de finare plattorna har något bättre materialval, ger ett bättre grepp och har en mer robust konstruktion.

Flera varianter på balansplattor - balansbrädor - balansbollar

Förutom balansplattor finns det också annan typ av balansutrustning där du kan utöva liknande övningar. Nedan har vi listat några andra exempel utöver balansplattornasom balansbollar, bosubollar och balanskuddar.

Balansboll

Abilica FitnessBall

Bosuboll

Abilica SoftStep

Balanskudde

Abilica BalancePad Large

Övningar balansplatta - hur använder jag en balansplatta?

Det finns flera olika övningar du kan utöva på en balansplatta. Med detta träningsredskap kan du träna mage, rygg, coremusklerna, framsida och insida av lår men också bröst, axlar och triceps. Framförallt så kan du träna upp dina balansmuskler vilket kommer ge dig en mycket bättre hållning.

Kika gärna på videon nedan för träningstips och inspiration på övningar du kan utföra med balansplattan.

Balansplatta övningar
Spela videoklipp

Balansplatta barn

Du kanske är på jakt efter en balansplatta för barn? Det finns inga specifika barn balansplattor utan det är samma storlek på alla balansplattor och det kommer ge samma typ av träning för din junior.

Risker med balansplatta

Balansplattorna är relativt harmlösa men om du har problem med dina knän eller fotleder kan det vara bra att rådfråga en sjukgymnast eller läkare innan användning.

Vår topp 3 bästa balansplatta 2022

Plats nummer 1 : bästa Balansplatta

Abilica BalanceBoard

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 39 cm i diameter


Kommentar: På jakt efter den bästa balansplattan? Då tycker vi att Abilica BalanceBoard är ett bra val för dig!  Abilica BalanceBoard är 39 cm i diameter och har en medium svårighetsgrad vilket passar en bred målgrupp men också en bra balansplatta för nybörjare eller för dig som rehabiliterar.

Något som vi verkligen gillar med den här modellen till skillnad från konkurrenterna är att den har bra handtag vid sidan vilket är ett stort plus ifall du vill göra övningar som armhävningar emot balansplattan, det gör också den här plattan enkel att bära med sig. Abilica BalanceBoard är både lätt och liten till storleken vilket gör att den är smidig att ha i hemmet men också på kontoret. Om du är ute efter en bra balansplatta så tycker vi att Abilica BalanceBoard är ett bra val.

Plats nummer 2

Rehband Balansplatta

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar: Rehbands balansplatta är en lätt och smidig balansplatta som passar alla typer av utövare, allt från nybörjare till elitidrottare som vill få en bättre balans och motorik men som också vill stärka stabiliteten i knän, fotleder och höfter.

Den här balansplattan har ett halkskydd på ovansidan vilket vi upplever skapar en extra god stabilitet emot fötterna så att du som användare inte ska halka av. Kort och gott en bra balansplatta och på plats nummer 2 i vår bäst i test balansplatta.

Plats nummer 3

Casall Balance Board II

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek : 39 cm i diameter


Kommentar: Vill du hitta en billig men ändå bra balansplatta? Då är Casall Balance Board II ett bra val. Den har alla funktioner vi söker i en balansplatta men plattan i sig känns lite plastig. Men är du bara ute efter en billig och funktionell balansplatta som gör jobbet så är Casall Balance Board II ett bra val.

Plats nummer 1 : bästa Balanskudden

Abilica SoftBalance Balanskudde

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 35 cm i diameter


Kommentar: Vi måste ju såklart även testa och att utse bästa balanskudden 2022. Vår vinnare blev Abilica SoftBalance Balanskudde. Till skillnad från en balansplatta så kan du använda balanskudden till fler balansövningar då du både kan sitta och ligga på den här kudden. När du ligger på en balanskudde så får du en bättre blodcirkulation som kan reducera spänningar och stelheter i kroppen. Den här balanskudden ifrån Abilica har en knottrig sida och en slät sida där det är tänkt att du ska använda den knottriga sidan som till exempel massage för fötterna.

Gillade du den här artikeln om balansplattor? Du kanske vill kompletera din hemmaträning med en träningsmatta?

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 19

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *