Balansplatta – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, Kraftmark, Rehabgrossisten, Maxpuls & Gymgrossisten

Bästa balansplattan 2023 - Sportporten.se

Skulle du vilja få en bättre balans och koordination? Vill du dessutom få en en bättre motorik och hållning samtidigt som du stärker stabiliteten i dina knän, höfter och fotleder? Du kanske håller på att rehabiliterar och behöver ett träningsredskap för att motverka muskelskador? Då tycker vi att en balansplatta är det perfekta verktyget och träningen för dig. Balansplattor är smidiga, lätta och framförallt ett roligt träningsredskap som man enkelt kan använda i hemmet eller varför inte på kontoret.

I den här artikeln berättar vi om balansplattor men också vad det finns för andra typer av träningsredskap för balansträning som till exempel en balansbräda eller balanskudde. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa balansplatta 2023 men också vår favorit till bästa balanskudden. Vi kommer bland annat att prata om modellerna Abilica BalanceBoard och Casall Balance Board II.

Balansplatta och Balanskudde

Vår Topp 4 bästa balansplatta

1

Abilica BalanceBoard

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

JobOut Balansplatta

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Rehband Balansplatta

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Casall Balance Board II

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa balanskudden

Abilica SoftBalance Balanskudde

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vad är en balansplatta?

En balansplatta är ett smidigt och enligt oss ett billigt träningsredskap som kan användas för att bidra till en bättre balans och koordination. Det här är en platta med en rundad botten som du med hjälp av din egna balans och styrka måste hålla i vertikalt läge så att kanterna inte ska nudda golvet.

Det gör balansplattan till en enkel och praktisk träning som man kan utöva i hemmet. Det finns vissa skillnader på plattorna, vissa är små, vissa är stora, vissa är breda och vissa är låga. Variationerna gör att svårighetsgraden skiljer sig vilket i sin tur leder till att plattorna passar till alla utövare, oavsett ålder, kön och ambitionsnivå.

Tack vare att plattan är så liten och tar lite plats så behöver du inte heller stå på ett gym för att utföra övningarna utan poängen är att du också ska kunna träna hemma eller på kontoret.

bästa balansplattan

Vad är balansplattor bra för?

En balansplatta tycker vi ger en mer mångsidig träning än vad många kanske tror. De hjälper till att stärka muskler, leder, statisk styrka och såklart även balans. Tack vare att man tränar upp en bättre balans och precision i musklerna så minskar man också risken för onödiga skador. Balansträning passar en bred målgrupp då i stort sätt alla kan ha användning för den. Allt från unga till gamla, till personer i rehab, till dig som idrottar mycket inom t.e.x bollsport, ishockey eller racketsport.

Ett vanligt förekommande hos äldre är att muskler och leder försvagas med åldern, men man kan fördröja den här processen med balansplattan genom att stärka musklerna, lederna och balanssinnet vilket minskar risken för onödiga fall. Något som många inte vet är att man också kan stå i plankposition emot plattan med händerna på plattan, det här stärker både bål och armar vilket också leder till att man får en bättre hållning.

Fördelar med balansplattor:

Balansplatta

Vilken balansplatta är bäst?

Balansplattorna är i regel ganska lika både billiga- och exklusiva modeller har i stort sätt samma grundkonstruktion. Skillnaden är att de finare plattorna har något bättre materialval, ger ett bättre grepp och har en mer robust konstruktion. Billiga plattor riskerar att vara plastiga och ge ett dåligt grepp vilket inte alltid är önskvärt. Vårt tips är att köpa modeller från välkända svenska fitness butiker så att du vet att du får en bra produkt.

Annan balansträning - balansbräda - balansbollar

Förutom balansplattorna så finns det också annan typ av balansutrustning där man kan utöva liknande övningar som ger samma resultat. Nedan har vi listat några andra exempel utöver plattorna som balansbollar, bosubollar, balansbrädor och balanskuddar. Det finns helt enkelt flera olika produkter när det kommer till att träna upp balansen. Fördelen med just plattorna är att de tar extremt liten plats och de är lätta att plocka undan när man har tränat klart.

Balansboll

Abilica FitnessBall

Bosuboll

Abilica SoftStep

Balansbräda

JobOut Balansbräda

Balanskudde

Abilica BalancePad Large

Övningar balansplatta

Det finns flera olika övningar som man kan utöva på en balansplatta. Med detta träningsredskap kan man träna mage, rygg, coremusklerna, framsida och insida av lår men också bröst, axlar och triceps. Framförallt så kan man träna upp sina balansmuskler vilket kommer bidra till en mycket bättre hållning.

Kika gärna på videon nedan för träningstips och inspiration på övningar som man kan utföra på en balansplatta.

Balansplatta övningar
Spela video om Balansplatta övningar

Balansplatta barn

Du kanske är på jakt efter en balansplatta till ditt barn? Det finns inga specifika barn balansplattor utan det är samma storlek på alla plattor och det kommer ge samma typ av träning för din junior. Om ditt barn gillar att sporta mycket så är det ett bra komplement till träningen och hälsan, speciellt för barn som växer.

Risker med balansplatta

Balansplattorna är relativt harmlösa men om man har problem med knän eller fotleder så kan det vara bra att rådfråga en sjukgymnast eller läkare innan användning. Se också till att du har ordentligt med plats, speciellt om du tänker använda plattan i hemmet.

Plats nummer 1 : bästa Balansplatta

Abilica BalanceBoard

Abilica BalanceBoard

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 39 cm i diameter

Kommentar: På jakt efter den bästa balansplattan? Då tycker vi att Abilica BalanceBoard är ett bra val.  Abilica BalanceBoard är 39 cm i diameter och har en medium svårighetsgrad vilket vi menar passar en bred målgrupp men också en bra balansplatta för nybörjare eller för dig som rehabiliterar.

Något som vi verkligen gillar med den här modellen till skillnad från konkurrenterna är att den har bra handtag vid sidan vilket är ett stort plus ifall du vill göra övningar som armhävningar emot plattan, det gör också den här modellen blir mycket enkel och praktisk att bära med sig. Abilica BalanceBoard är både lätt och liten till storleken vilket gör att den är smidig att ha i hemmet men också på kontoret ifall man vill träna upp balansen i vardagen. Om du är ute efter en modell i hög kvalité så rekommenderar vi Abilica BalanceBoard.

Plats nummer 2

JobOut Balansplatta

JobOut Balansplatta

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 41 cm i diameter & 7 cm hög

Kommentar: På en fin andraplats hittar vi denna balansplatta från JobOut. Diametern är 41 cm vilket är någon cm bredare än sina konkurrenter samtidigt som den är 7 cm hög. Tack vare sin yta på ovansidan så får man ett mycket bra grepp och den smala botten ger en god balansträning. Den här modellen fungerar utmärkt både på kontor och i hemmet.  Till köpet medföljer ett instruktionshäfte med tips på olika övningar. Man kan dessutom gratis ladda ner JobOut-appen för att se träningsvideorna, få träningspåminnelser men också föra tävlingsstatistik.

Spela video om JobOut Balansplatta video

Plats nummer 3

Rehband Balansplatta

Rehband Balansplatta

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar: Rehbands balansplatta kommer med en klotformad underdel vilket ger en något svårare balansträning men som vi tycker ändå passar alla typer av utövare. Allt från nybörjare till elitidrottare som vill få en bättre balans och motorik men som också vill bidra till att stärka stabiliteten i knän, fotleder och höfter.

Den här modellen har ett halkskydd på ovansidan vilket skapar en extra god stabilitet emot fötterna så att du som utövare inte riskerar ska halka av om du till exempel har dåliga strumpor. Kort och gott en bra och något svårare platta som gör jobbet.

Plats nummer 4

Casall Balance Board II

Casall Balance Board II

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek : 39 cm i diameter

Kommentar: Vill du hitta en billig men ändå bra balansplatta? Då tycker vi att Casall Balance Board II är ett bra val. Den har alla funktioner vi söker i en praktisk platta, men plattan i sig känns något plastig till skillnad från de mer exklusiva modellerna. Men är du bara ute efter en billig och funktionell modell så rekommenderar vi Casall Balance Board II.

Spela video om Cascall Balance Board youtube

Plats nummer 1 : bästa Balanskudden

Abilica SoftBalance Balanskudde

Abilica SoftBalance Balanskudde

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 35 cm i diameter

Kommentar: Vi måste ju såklart även utse bästa balanskudden 2023 där vår vinnare blev Abilica SoftBalance Balanskudde. Till skillnad från en platta så kan man använda balanskudden till fler balansövningar då man både kan sitta och ligga på den här kudden. När man ligger på en balanskudde så får man en bättre blodcirkulation som kan reducera spänningar och stelheter i kroppen. Den här balanskudden ifrån Abilica har en knottrig sida och en slät sida där det är tänkt att man ska använda den knottriga sidan som till exempel massage för fötterna.

Gillade du den här artikeln om balansplattor? Du kanske vill kompletera din hemmaträning med en träningsmatta?

Vanliga frågor

  • Förbättrar balans och motorik
  • Stärker stabilitet i knän, höfter och fotleder
  • Stärker armar och bål
  • Bidrar till en bättre hållning

Ja, alla kan använda balansplattor då det passar en bred målgrupp från unga till gamla samtidigt som det också kan vara en bra typ av träning för utövare som är på rehab

Nej, Balansplattor är anpassade för alla åldersgrupper

Vår topp 4 balansplatta bäst i test 2023

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 19

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *