Sök

Bästa Balansplattan – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, Rehabgrossisten, Maxpuls & Gymgrossisten

Bästa balansplattan 2024 - Sportporten

På jakt efter en balansplatta men osäker på vilken du ska köpa? Då har du kommit helt rätt för i den här artikeln har vi valt ut 5 balansplattor som vi testar och utser våra favoriter till balansplatta bäst i test för 2024. I testet har vi bland annat tagit hänsyn till kvalité, grepp, stabilitet, svårighetsgrad och pris.

Efter testet utsåg vi Abilica Balanceboard till bästa balansplattan tack vare sin svårighetsgrad, praktiska handtag, materialval i kombination med vad vi tycker är en prisvärd produkt.

Vår topp 4 balansplatta bäst i test 2024

Abilica BalanceBoard

Abilica BalanceBoard

Skulle du vilja få en bättre balans och koordination? Vill du dessutom få en en bättre motorik och hållning samtidigt som du stärker stabiliteten i dina knän, höfter och fotleder? Du kanske håller på att rehabiliterar och behöver ett träningsredskap för att motverka muskelskador? Då tycker vi att en balansplatta är det perfekta verktyget och träningen för dig. Balansplattor är smidiga, lätta och framförallt ett roligt träningsredskap som man enkelt kan använda i hemmet eller varför inte på kontoret.

I den här artikeln kommer vi att berätta vad en balansplatta är, vilka fördelar den har och vad som kan vara bra att tänka på så man köper rätt typ av balansredskap. Vi kommer dessutom att berätta om andra balansredskap som till exempel en balansbräda eller balanskudde.

Balansplatta

Sportporten Balansplatta test

Vi kommer att testa balansplattorna i hemmet både med och utan skor. Vi som testar plattorna är mellan 25 – 35 år. När vi rangordnar plattorna kommer vi bland annat ta hänsyn till :

Vi vet att det många balansplattor ute på marknaden men för den här artikeln har vi inte kapacitet att testa samtliga. Har du någon balansplatta som du gärna vill att vi testar så kommentera gärna nedan. Vi kommer även att tipsa och diverse annan balanstränings som balansbräda och balansboll men i just den här artikeln testar vi inte de produkterna utan vi tipsar enbart.

Plats nummer 1 : bästa Balansplatta

Abilica BalanceBoard

Abilica BalanceBoard

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 39 cm i diameter

Kommentar: På jakt efter den bästa balansplattan? Då tycker vi att Abilica BalanceBoard är ett bra val. Abilica BalanceBoard är 39 cm i diameter och har en något enklare svårighetsgrad vilket vi menar passar en bred målgrupp men också en bra balansplatta för nybörjare eller för utövare som rehabiliterar. Greppet är bra både mot vardagsrumsgolvet men också mot fötterna vilket gör att vi kan enkelt stå på plattan med bara strumpor.

Abilica BalanceBoard

Något som vi verkligen gillar med den här modellen till skillnad från konkurrenterna är att den har bra handtag vid sidan vilket är ett stort plus ifall du vill göra övningar som armhävningar emot plattan, det gör också den här modellen blir mycket enkel och praktisk att bära med sig. Abilica BalanceBoard är både lätt och liten till storleken vilket gör att den är smidig att ha i hemmet men också på kontoret ifall man vill träna upp balansen i vardagen. Om du är ute efter en modell i bra kvalité, bra stabilitet och något enklare nivå så rekommenderar vi starkt Abilica BalanceBoard.

Abilica BalanceBoard bäst i test
bästa balansplattan Abilica BalanceBoard

Plats nummer 2

JobOut Balansplatta

JobOut Balansplatta

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 41 cm i diameter & 7 cm hög

Kommentar: På en fin andraplats hittar vi denna balansplatta från JobOut. Diametern är 41 cm vilket är någon cm bredare än sina konkurrenter samtidigt som den är 7 cm hög. Vi tycker att svårighetsgraden är medel, den är varken för enkel eller för svår.

JobOut Balansplatta

Tack vare sin knottriga yta på ovansidan så upplever vi att vi får ett mycket bra grepp med bara strumpor och den smala botten ger en god balansträning. Vi tycker att den här modellen passar bra både på kontor och i hemmet. Till köpet medföljer ett instruktionshäfte med tips på olika övningar. Man kan dessutom gratis ladda ner JobOut-appen för att se träningsvideorna, få träningspåminnelser men också föra tävlingsstatistik. Helt enkelt en bra allround balansplatta.

JobOut Balansplatta 3
JobOut Balansplatta

Plats nummer 3

Rehband Balansplatta

Rehband Balansplatta

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar: Rehbands balansplatta kommer med en klotformad underdel vilket vi tycker ger en något svårare balansplatta men som vi tycker ändå passar många utövare. Av de balansplattor vi prövade så har den här en något svårare nivå vilket kanske inte passar ifall man är på rehab eller har en sämre balans.

Rehband Balansplatta

Den här modellen har ett halkskydd på ovansidan vilket vi tycker skapar en extra god stabilitet emot fötterna och vi upplever inte att det är några problem att stå på plattan med bara strumpor. Som ett plus i kanten finns ett hål på ena sidan av plattan vilket gör att man kan hänga upp den i hemmet eller enkelt ta med sig. Kort och gott en bra och något svårare platta som gör jobbet.

Rehband Balansplatta 2
Rehband Balansplatta 3

Plats nummer 4

Casall Balance Board II

Casall Balance Board II

4/5

Betyg 4.0 / 5

Storlek : 39 cm i diameter

Kommentar : Casall Balance Board II är en något billigare balansplatta som vi tror kan passa för skickliga utövare som vill ha en budget modell. Med sin klotformade undersida så upplevde vi den här som en något svårare modell men inte riktigt inte lika svår som Rehband modellen men något svårare än Abilica. Tyvärr fick vi inte så bra balans mot underlaget i vardagsrumsgolvet då vi upplevde den som något hal. Vi var därför tvungna att ställa den under en matta vilket kan vara bra att ha i åtanke ifall man tänkte använda den här modellen i hemmet eller kontoret, att man behöver nog ha ett stabilt underlag under.

Casall Balance Board II

Vi lyckades inte heller stå på mattan med bara strumpor utan vi var tvunga att använda skor då ovansidan var väldigt hal. Dessutom upplevde vi modellen något plastig och enkel jämfört med modellerna ovan. Vi var tyvärr inte så nöjda med den här modellen men ifall man vill hitta en billig balansplatta och man vet att man har ett bra underlag så kan det här vara en bra platta.

Casall Balance Board II 2
Casall Balance Board II 3
Spela video om Cascall Balance Board youtube

Plats nummer 1 : bästa Balanskudden

abilica softbalance balanskudde

Abilica SoftBalance Balanskudde

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 35 cm i diameter

Kommentar: Vi måste ju såklart även utse bästa balanskudden 2024 där vår vinnare blev Abilica SoftBalance Balanskudde. Till skillnad från en platta så kan man använda balanskudden till fler balansövningar då man både kan sitta och ligga på den här kudden. När man ligger på en balanskudde så får man en bättre blodcirkulation som kan reducera spänningar och stelheter i kroppen. Den här balanskudden ifrån Abilica har en knottrig sida och en slät sida där det är tänkt att man ska använda den knottriga sidan som till exempel massage för fötterna.

Vi tycker att den ger god stabilitet tack vare sitt knottriga sida samt en något svårare sida som är något mindre knottrig. Handtagen är ett bra plus i kanten som gör den enkelt att ta med eller eventuellt hänga upp. Helt enkelt en snäll och nybörjarvänlig balanskudde.

Bästa balanskudden
Balanskudde bäst i test

Vad är en balansplatta?

En balansplatta är ett smidigt och enligt oss ett billigt träningsredskap som kan användas för att bidra till en bättre balans och koordination. Det här är en platta med en rundad botten som du med hjälp av din egna balans och styrka måste hålla i vertikalt läge så att kanterna inte ska nudda golvet.

Det gör balansplattan till en enkel och praktisk träning som man kan utöva i hemmet. Det finns vissa skillnader på plattorna, vissa är små, vissa är stora, vissa är breda och vissa är låga. Variationerna gör att svårighetsgraden skiljer sig vilket i sin tur leder till att plattorna passar till alla utövare, oavsett ålder, kön och ambitionsnivå.

Tack vare att plattan är så liten och tar lite plats så behöver du inte heller stå på ett gym för att utföra övningarna utan poängen är att du också ska kunna träna hemma eller på kontoret.

bästa balansplattan

Vad är balansplattor bra för?

En balansplatta tycker vi ger en mer mångsidig träning än vad många kanske tror. De hjälper till att stärka muskler, leder, statisk styrka och såklart även balans. Tack vare att man tränar upp en bättre balans och precision i musklerna så minskar man också risken för onödiga skador. Balansträning passar en bred målgrupp då i stort sätt alla kan ha användning för den. Allt från unga till gamla, till personer i rehab, till dig som idrottar mycket inom t.e.x bollsport, ishockey eller racketsport.

Ett vanligt förekommande hos äldre är att muskler och leder försvagas med åldern, men man kan fördröja den här processen med balansplattan genom att stärka musklerna, lederna och balanssinnet vilket minskar risken för onödiga fall. Något som många inte vet är att man också kan stå i plankposition emot plattan med händerna på plattan, det här stärker både bål och armar vilket också leder till att man får en bättre hållning.

Fördelar med balansplattor:

Balansplatta

Vilken balansplatta är bäst?

Balansplattorna är i regel ganska lika både billiga- och exklusiva modeller har i stort sätt samma grundkonstruktion. Skillnaden är att de finare plattorna har något bättre materialval, ger ett bättre grepp och har en mer robust konstruktion. Billiga plattor riskerar att vara plastiga och ge ett dåligt grepp vilket inte alltid är önskvärt. Vårt tips är att köpa modeller från välkända svenska fitness butiker så att du vet att du får en bra produkt.

Balansplatta och Balanskudde

Annan balansträning - balansbräda - balansbollar

Förutom balansplattorna så finns det också annan typ av balansutrustning där man kan utöva liknande övningar som ger samma resultat. Nedan har vi listat några andra exempel utöver plattorna som balansbollar, bosubollar, balansbrädor och balanskuddar. Det finns helt enkelt flera olika produkter när det kommer till att träna upp balansen. Fördelen med just plattorna är att de tar extremt liten plats och de är lätta att plocka undan när man har tränat klart.

Abilica FitnessBall

Balansboll

Abilica FitnessBall

Abilica softstep

Bosuboll

Abilica SoftStep

JobOut Balansbräda

Balansbräda

JobOut Balansbräda

Abilica BalancePad Large

Balanskudde

Abilica BalancePad Large

Övningar balansplatta

Det finns flera olika övningar som man kan utöva på en balansplatta. Med detta träningsredskap kan man träna mage, rygg, coremusklerna, framsida och insida av lår men också bröst, axlar och triceps. Framförallt så kan man träna upp sina balansmuskler vilket kommer bidra till en mycket bättre hållning.

Kika gärna på videon nedan för träningstips och inspiration på övningar som man kan utföra på en balansplatta.

Balansplatta övningar
Spela video om Balansplatta övningar

Balansplatta barn

Du kanske är på jakt efter en balansplatta till ditt barn? Det finns inga specifika barn balansplattor utan det är samma storlek på alla plattor och det kommer ge samma typ av träning för din junior. Om ditt barn gillar att sporta mycket så är det ett bra komplement till träningen och hälsan, speciellt för barn som växer.

Risker med balansplatta

Balansplattorna är relativt harmlösa men om man har problem med knän eller fotleder så kan det vara bra att rådfråga en sjukgymnast eller läkare innan användning. Se också till att du har ordentligt med plats, speciellt om du tänker använda plattan i hemmet.

Vanliga frågor

  • Förbättrar balans och motorik
  • Stärker stabilitet i knän, höfter och fotleder
  • Stärker armar och bål
  • Bidrar till en bättre hållning

Ja, alla kan använda balansplattor då det passar en bred målgrupp från unga till gamla samtidigt som det också kan vara en bra typ av träning för utövare som är på rehab

Nej, Balansplattor är anpassade för alla åldersgrupper

Vår Topp 4 bästa balansplatta

1

Abilica BalanceBoard

Abilica BalanceBoard

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

JobOut Balansplatta

JobOut Balansplatta

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Rehband Balansplatta

Rehband Balansplatta

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Casall Balance Board II

Casall Balance Board II

4/5

Betyg 4.0 / 5

abilica softbalance balanskudde

Bästa balanskudden

Abilica SoftBalance Balanskudde

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Gillade du den här artikeln om balansplattor? Du kanske vill kompletera din hemmaträning med en träningsmatta?

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 19

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *