Bästa Kreatinet – Bäst i Test 2022 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, Proteinbolaget & Gymgrossisten

Bästa kreatinet 2022 - Sportporten.se

Tycker du om att träna? Gillar du att gå på gym? Skulle du vilja få en extra boost i din träning för att kunna bygga ännu mer muskler och få ett ännu bättre resultat? Då rekommenderar vi att prova på kreatin.

Kreatin är ett träningstillskott som vetenskapligt bevisat gör så att man får en förbättrad anaerob uthållighet i träningen vilket innebär att man kommer få det enklare att orka med de sista tunga repetitionerna innan mjölksyran kickar in. Det här är ett mycket bra tillskott för att hjälpa utövare att kunna presentera ännu bättre, man kommer orka träna längre samtidigt som kreatin också binder sig med vätska i kroppen vilket gör att man kommer att se mer muskellös ut.

Men vilken produkt ska man välja? I den här artikeln berättar vi om kreatinpulver och förklarar hur det här kosttillskottet kan ge en bra boost till träningen. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa kreatinet.

Informationen i den här artikeln ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Tala alltid med läkare om eventuella frågor du har om ett medicinskt tillstånd. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en vanlig varierad kost.

uthållighet

Vår Topp 5 bästa kreatin 2022

1

Core Creatine Pro

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Optimum Nutrition Creatine Powder

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Core Kre-Alkalyn

Kapslar

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Core Creatine

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Chained Nutrition Kre-Alkalyn Hardcore

Kapslar

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vad är kreatin?

Vi måste inleda med att förklara vad kreatin är för något. Kreatin är ett ämne i kroppen som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Människan kan på egen hand producera ungefär 1 -2 gram kreatin per dag medans ytterligare 1-2 gram kommer från vår dagliga kost, främst kött men också fisk. Kreatin är ett kosttillskott som oftast tillverkas i pulverform som du enkelt och smidigt blandar med vanligt vatten. Det kan också komma som kapslar eller tabletter vilket istället är något skonsammare för magen.

Men hur påverkar kreatin kroppen och vilken effekt har det här kosttillskottet? Kreatin omvandlas till något som heter kreatinfosfat som sedan lagras in i muskelcellerna. I muskelcellerna finns även ATP som kortfattat kan förklaras som ett bränsle till kroppen och våra muskler. Den ATP som kroppen kan lagra räcker oftast bara till ca 10 sekunders kortvarig och explosiv ansträngning. Desto mer kreatin man har i kroppen desto mer ATP kommer kunna tillföras till musklerna vilket i sin tur gör att man till exempel orkar lite fler repetitioner på gymmet.

Kreatinpulver

Kreatin effekt

Vi rekommenderar kreatin som ett bra kosttillskott ifall man vill få ett hjälpmedel till att öka prestationsförmågan i sin träning och få mer hjälp till att bygga muskler. Av det här kosttillskottet så kan man förvänta sig en bättre uthållighet den anaeroba träningen. Om man styrketränar så kanske man i regel kör runt 10 repetitioner per sett, om man tillför mer kreatin så kommer man förmodligen orka ett par repetitioner extra.

Kreatin har samma effekt på både killar som tjejer. Veganer och vegetarianer har svårt att få i sig kreatin via kost då merparten av det vi får i oss kommer ifrån kött. Därför kan kreatin ge ytterligare en extra boost för veganer och vegetarianer. Kreatinpulver har också en förmåga att binda sig med vattnet i vår kropp, vilken även kommer göra att man ser mer muskulös ut.

En del kreatin kan även komma i kapselform, denna variant är något mer skonsam emot magen, samtidigt som det också är en effektivare form där rekommenderad dosering ofta bara bör tas i samband med träning men ändå få ut en mycket bra effekt. Kreatinkapslar har också fördelen att den inte binder sig med vatten vilket många efterfrågar för att slippa den lilla muskelökningen som traditionellt intag på pulver ger.

bästa kreatinet

uppladdningsfas kreatin

Många pratar om att man behöver en uppladdningsfas när man börjar med kreatinpulver, stämmer det? Både ja och nej, det beror lite på vem du frågar, vi vill att du själv ska bilda dig en uppfattning.

En uppladdningsfas innebär att de första dagarna när du börjar med kreatinpulver, intar en större dosering, närmare bestämt 4 gånger så mycket. I vanliga fall tar man en skopa som motsvarar 5 gram per dag. Men under uppladdningsfasen så tar man det 4 gånger per dag istället motsvarande 20 gram. Detta för fylla musklerna på en kortare tid. Doseringen varierar beroende på produkt men en uppladdningsfas är i regel en vecka för att sedan gå över till underhållsfasen där man bara tar en skopa per dag.

Om man struntar i uppladdningsfasen och går direkt på underhållsfasen så kommer slutresultatet att bli detsamma, men det handlar mer om att kreatinet kommer få effekt något snabbare. Tänk på att inte överdosera under uppladdningsfasen då din kropp inte kommer må speciellt bra av det.

När ska man ta kreatin?

Du kan ta kreatin när som helst på dagen, även om man har vilodag. Kolla dock alltid doseringen på förpackningen då vissa tillverkade anpassar den dagliga dosen kreatin beroende på kroppsvikt, vilket innebär att om man väger mer så kan man ha en något större intag.

Kreatin Löpning

Är kreatin dopning?

Kreatin är ett säkert kosttillskott som är helt lagligt och klassas INTE som doping.

Biverkningar av kreatin

Följ alltid doseringen på förpackningen, om du intar stora och överdrivna doseringar under en längre tid så kommer din kropp inte må speciellt bra av det. I övrigt så är det relativt få biverkningar av kreatin. För att veta att du får en bra produkt så rekommenderar vi att alltid kika på ett välkänt märke från en väletablerad svensk butik. Känner du dig osäker på eventuella biverkningar, allergier osv, så rådfråga alltid en läkare.

Plats nummer 1 : bästa kreatin

Core Creatine Pro

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 0.34 kg
Antal Portioner :
31

Kommentar: Överst på vår topplista hittar vi Core Creatine Pro. Core Creatine Pro är en egen produkt ifrån den välkända träningsbutiken svensk kosttillskott. Vi menar på att det här är ett högkvalitativt kreatin gjort på bland de bästa kreatinmolekylerna som finns på marknaden. Core Creatine Pro har ett uppdaterad formula där man tillsatt aminosyran citrullin-malat, vilket enkelt sammanfattat gör så att man får mer energi i cellerna samtidigt som den också hjälper till att avlägsna mjölksyra så att man orkar det där lilla extra. Dessutom är den också tillsatt med magnesium som i detta fallet gör så att kreatinet tas upp bättre av kroppen.

Till skillnad från många andra kreatin som oftast är utan smak så kommer Core Creatine Pro i smaken refreshing lemonade som ger en mycket god smak samtidigt som det har en bra konsistens som blandar sig lätt med vatten. Det här tycker vi är en mycket bra produkt som passar allt från motionärer till vana tränare och elitidrottare som vill ha ett hjälpmedel till en bättre och effektivare träning.

Plats nummer 2

Optimum Nutrition Creatine Powder

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 0.6 kg
Antal Portioner :
60

Kommentar: Är du ny till träning och vill testa på kreatin för första gången? Då rekommenderar vi Optimum Nutrition Creatine Powder som ett bra och effektivt tillskott att börja med. Optimum Nutrition har funnits länge på den svenska marknaden och deras kosttillskott har blivit en personalfavorit i många fitnessbutiker. Varje portion ger hela 99% rent kreatin monohydrat men som också är helt fri från utfyllnadsämnen.

Med Optimum Nutrition Creatine Powder ger en bra hjälp som bidrar till att få en bättre styrka och mer uthållighet vilket gör att man kommer orka ett par extra repetitioner på gymmet samtidigt som man inte behöver lika lång vila mellan sina set. Helt enkelt ett bra träningstillskott för att man ska få en bättre träning och öka muskelmassan.

Creatine Powder kommer i en stor förpackning vilket gör att det ska räcka till hela 60 portioner. Den blandar sig mycket lätt med vatten samtidigt som den också är smaklös. Vi tycker att det här kreatinet passar från allt till elitidrottare till amatörer som vill prova på kreatin.

Plats nummer 3

Core Kre-Alkalyn

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Kapslar : 120

Kommentar: Core Kre-Alkalyn är till skillnad från traditionellt kreatinpulver så kommer den här produkten istället i kapsel form. Kre-Alkalyn är kortfattat ett buffrat kreatinmonohydrat som gör att pH-värdet blir högre vilket resulterar i att kreatinet blir mer motståndskraftigt i emot syrorna i magen. Det här betyder att kroppen kan ta upp en större mängd men till en mindre dos som dessutom är mer skonsamt för magen.

Tack vare att det tas upp snabbare av kroppen så behövs inte samma uppladdningsfas utan kreatinet är effektivare och mer snabbverkande. Därför behöver man egentligen bara ta kapslar 30 – 60 minuter före träning för att få ett bra resultat. Om vi jämför kreatinpulver med kapslar som i Core Kre-Alkalyn, så har kreatinkapslar fördelen att det inte binder vätska på samma sätt som pulver vilket kan vara en fördel för utövaren som inte är ute den lilla viktökningen som traditionellt pulverkreatin kan medföra då det binder sig med vätska.

Plats nummer 4

Core Creatine

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 0.5 kg
Antal Portioner : 200

Kommentar: På jakt efter ett billigt kreatin? Då rekommenderar vi Core Creatine som är en egen produkt från svensk kosttillskott som består av 100% rent kreatin monohydrat. Det här kreatinet är både populärt och har funnits länge på den svenska marknaden och används av allt från motionärer till elitidrottare.

En förpackning Core Creatine ger hela 200 portioner vilket gör dels att den här produkten kommer att räcka länge men det gör också att det blir ett mycket billigt och prisvärt kreatin så att man slipper köpa nya förpackningar ofta. Förpackningen i sig är återförslutningsbar vilket gör det enkelt i hemmet eller på gymmet om man ska blanda till sig en shake. Vi tycker att Core Creatine är relativt god men ändå smaklös där den blandar sig lätt med vatten för att man ska slippa jobbiga klumpar. Helt enkelt ett bra och billigt kreatin som gör jobbet utan några konstigheter.

Plats nummer 5

Chained Nutrition Kre-Alkalyn Hardcore

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Antal Portioner : 160

Kommentar: Chained Nutrition Kre-Alkalyn Hardcore innehåller 100% buffrat kreatin alkalyn som är helt befriad från onödig utfyllnad eller andra ingredienser. Det här kreatinet kommer i kapselform och tack vare det så slipper man uppladdningsfasen vilket ger ett snabbare och mer effektivt resultat än vad många pulver gör. Dessutom binder inte kreatinkapslar vätska vilket är önskvärt för utövare som vill slippa den lilla viktökningen som pulver ofta ger.

En annan fördel med kapslar över pulver är att det är lättare och mer praktiskt att ta med sig, speciellt om man vill träna i samband med att man är på kontoret, skolan eller liknande.

Rekommenderad dosering för Chained Nutrition Kre-Alkalyn Hardcore är 2 – 4 kapslar 30 min innan träning. Tänk på att inte överdosera eller överskida den dagliga rekommenderade dosen. En förpackning är väl tilltagen och innehåller hela 160 kapslar vilket vi tycker ger bra pris per kapsel.

Gillade du vår artikel om att hitta bästa kreatinet 2022? Läs gärna fler av våra träningsartiklar:

Vanliga frågor

Nej, Kreatin är ett säkert kosttillskott som är helt lagligt och klassas INTE som doping.

Man kan i stort sett ta sitt kreatinpulver när som helst på dagen även om man har vilodag. Men kolla alltid rekommenderad dosering på förpackningen då produkter kan ha olika doseringar beroende på vilken kroppsvikt man har.

Vår topp 5 kreatin bäst i test 2022

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 16

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

2 reaktioner på ”Bästa Kreatinet – Bäst i Test 2022 | Sportporten.se”

  1. Avatar of Benny

    Star Nutrition Ultimate Creatine. ska man bara ta detta dom dagar man tränar? Eller ska man ta 2-3varje dag?. Tränar 3gånger i veckan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.