Sök

Bästa Kreatinet – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, Atletbutiken, & Gymgrossisten

Bästa Kreatinet 2024 - Sportporten

Om du är på jakt efter bästa kreatinet men osäker på vad du ska köpa så har du kommit helt rätt. I den här artikeln har vi valt ut 7 populära kreatintillskott från välkända svenska fitnessbutiker baserat på bland annat innehåll och recensioner, som vi sedan testar och presenterar vår topp 5 lista bäst i test kreatin för 2024.

Vår favorit och ganska överlägsna vinnare till bästa kreatin blev Core Creatine Pro dels tack vare sitt innehåll och pris men framförallt så är det här en av få kreatintillskott på svenska marknaden som faktiskt är smaksatt vilket gör produkten god att dricka.

Kreatinpulver eller tabletter är ett träningstillskott som vetenskapligt bevisat gör så att musklerna får en förbättrad anaerob uthållighet i träningen vilket bland annat innebär att man kommer få det enklare att orka med de sista tunga repetitionerna innan mjölksyran kickar in. Helt enkelt ett tillskott som bland annat gör att du orkar fler repetitioner på gymmet eller annan högintensiv träning.

Det här är ett mycket effektivt kosttillskott för att hjälpa musklerna att kunna presentera ännu bättre, man kommer orka träna längre, bidra till en bättre återhämtning, samtidigt som kreatin i pulverform också binder sig med vätska i kroppen vilket gör att man kommer att se mer muskellös ut.

Men vilken produkt ska man välja? I den här artikeln berättar vi vad kreatin är och förklarar hur det här kosttillskottet kan ge en bra boost till träningen men framförallt presenterar vi vår topp 5 lista till bästa kreatin.

Kreatin Bäst i test

Sportportens bäst i test kreatin

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika kreatin på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten för att testa samtliga och vi tror inte vi skulle må speciellt bra eller kunna ge en rättvis bedömning om vi prövade fler. Om det däremot är någon produkt som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna.

Plats nummer 1 : Bästa kreatin

Core Creatine Pro

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 0.34 kg
Antal Portioner :
31
Form :
Pulver

Överst på vår topplista hittar vi Core Creatine Pro. Core Creatine Pro är en egen produkt ifrån den välkända träningsbutiken svensk kosttillskott. Vi menar på att det här är ett högkvalitativt kreatin gjort på bland de bästa kreatinmolekylerna som finns på marknaden. 

Core Creatine Pro har ett uppdaterad formula där man tillsatt aminosyran citrullin-malat, vilket enkelt sammanfattat gör så att man får mer energi i cellerna samtidigt som den också hjälper till att avlägsna mjölksyra så att man orkar det där lilla extra. Dessutom är den också tillsatt med magnesium som i detta fallet gör så att kreatinet tas upp bättre av kroppen.

Core Creatine Pro
Core Creatine Pro Pulver

Kommentar : Till skillnad från många andra kreatin som oftast är helt utan smak så kommer faktiskt Core Creatine Pro som smaksatt och i det här fallet i smaken refreshing lemonade som vi upplever är mycket god med en tydlig citronsmak som varken är för besk eller för söt. Konsistensen är inget att klaga på och den blandar sig lätt med vatten. Dessutom ingår en praktisk skopa som gör doseringen enklare.

Det här tycker vi är en mycket bra produkt som passar allt från motionärer till vana tränare och elitidrottare som vill ha ett hjälpmedel till en bättre och effektivare träning.

För att sammanfatta tycker vi att Core Creatine Pro har ett bra näringsinnehåll och pris per portion men som ett stort plus i kanten är att den faktiskt är god att dricka till skillnad från de flesta andra kreatintillskott som ofta är helt smaklösa.

Core Creatine Pro finns att köpa här :

Plats nummer 2

Optimum Nutrition Creatine Powder

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 0.6 kg
Antal Portioner :
60
Form :
Pulver

Är du ny till träning och vill testa på kreatin för första gången? Då rekommenderar vi Optimum Nutrition Creatine Powder som ett bra och effektivt tillskott att börja med. Optimum Nutrition har funnits länge på den svenska marknaden och deras kosttillskott har blivit en personalfavorit i många fitnessbutiker. Varje portion ger hela 99% rent kreatin monohydrat men som också är helt fri från utfyllnadsämnen.

Med Optimum Nutrition Creatine Powder ger en bra hjälp som bidrar till att få en bättre styrka och mer uthållighet vilket gör att man kommer orka ett par extra repetitioner på gymmet samtidigt som man inte behöver lika lång vila mellan sina set. Helt enkelt ett bra träningstillskott för att man ska få en bättre träning och öka muskelmassan.

Optimum Nutrition Creatine Powder
Optimum Nutrition Creatine Powder

Kommentar : Creatine Powder kommer i en stor förpackning vilket gör att det ska räcka till hela 60 portioner vilket ger produkten ett bra pris per portion samtidigt som innehållet kommer att räcka länge. Vi tycker att den blandar sig mycket lätt med vatten och den kommer utan är smak. Vi tycker att det här kreatinet passar från allt till elitidrottare till amatörer som vill prova på kreatin utan att behöva öppna upp hela plånboken.

Optimum Nutrition Kreatinpulver finns att köpa här :

Plats nummer 3

Core Creatine Caps Pro

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Kapslar : 120
Form :
Kapslar

Core Creatine Caps Pro är till skillnad från traditionellt kreatinpulver, så kommer den här produkten istället i kapsel form. Caps pro är kortfattat ett buffrat kreatinmonohydrat som gör att pH-värdet blir högre vilket resulterar i att kreatinet blir mer motståndskraftigt i emot syrorna i magen. Det här betyder att kroppen kan ta upp en större mängd men till en mindre dos som dessutom är mer skonsamt för magen.

Tack vare att det tas upp snabbare av kroppen så behövs inte samma uppladdningsfas utan kreatinet är effektivare och mer snabbverkande. Därför behöver man egentligen bara ta kapslar 30 – 60 minuter före träning för att få ett bra resultat.

Core Creatine Caps Pro
Core Creatine Caps Pro

Kommentar : Om vi jämför kreatinpulver med kapslar som i Core Creatine Caps Pro, så har kreatinkapslar fördelen att det inte binder vätska på samma sätt som pulver vilket kan vara en fördel för utövaren som inte är ute den lilla viktökningen som traditionellt pulverkreatin kan medföra då det binder sig med vätska. Dessutom behöver man ingen uppladdningsfas.

Kapslarna i sig är i normal storlek och en burk kommer med 120 kapslar, så ifall man bara tar 2 kapslar per dosering så kommer innehållet räcka till 60 portioner vilket faktiskt ger ett ganska billigt pris per portion.

Vi tycker helt enkelt att Core Creatine Caps Pro har ett bra innehåll, bra pris per portion och vi kan rekommendera detta kreatin till utövare som föredrar kapslar över pulver och inte önskar sig den lilla viktökningen som pulver ofta medför.

Core Creatine Kapslar finns att köpa här :

Plats nummer 4

Core Creatine

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 0.3 kg
Antal Portioner :
60
Form :
Pulver

På jakt efter ett billigt kreatin? Då rekommenderar vi Core Creatine som är en egen produkt från svensk kosttillskott som består av 100% rent kreatin monohydrat. Det här kreatinet är både populärt och har funnits länge på den svenska marknaden och används av allt från motionärer till elitidrottare.

Den minsta förpackningen Core Creatine på 300 g ger hela 60 portioner vilket gör dels att den här produkten kommer att räcka länge men det gör också att det blir ett mycket billigt och prisvärt kreatin så att man slipper köpa nya förpackningar ofta. Helt enkelt ett mycket bra pris per portion.

Core Creatine
Core Creatine

Kommentar : Förpackningen i sig är återförslutningsbar vilket gör det enkelt i hemmet eller på gymmet om man ska blanda till sig en shake. Konsistensen är inget att klaga på och vi upplever den lätt att blanda. Den har ingen smak precis som många andra kreatintillskott. Men för att summera så tycker vi att det här helt enkelt ett bra och billigt kreatin som gör jobbet utan några konstigheter.

Core Creatine finns att köpa här :

Plats nummer 5

Biotech USA Creatine PH-X

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Antal Portioner : 18
Form :
Kapslar

Biotech USA Creatine PH-X kommer i kapselform vilket dels innebär att man inte behöver någon uppladdningsfas men framförallt så har kapslarna fördelen att de binder inte vätska i kroppen. Det har den positiva inverkan att man slipper den lilla viktökningen som traditionellt pulver ofta medför. Om man dessutom tycker att smaklöst pulver inte är det godaste så kan kapslar också vara att föredra.

I Biotech USA Creatine PH-X hittar vi innehållet CreaBASE som består av 86% kreatinmonohydrat samt 14 % magnesiumoxid. Magnesium har fördelen att det bidrar till en bättre proteinsyntes samtidigt som det ger musklerna en bättre återhämtning. Helt enkelt ett bra ämne för styrketräning.

Biotech USA Creatine PH-X
Biotech USA Creatine PH-X

Kommentar : En förpackning innehåller 90 kapslar där rekommenderad dosering är 5 kapslar ca 80 minuter före träning. Det här innebär att en förpackning räcker till 18 portioner vilket faktiskt drar ner pris per portion något i jämförelse med andra kapslar på marknaden. Däremot så gillar vi att detta tillskott även innehåller magnesium.

Biotech USA Creatine PH-X finns att köpa här :

Vad är kreatin?

Vi måste inleda med att förklara vad kreatin är för något. Kreatin är ett ämne i kroppen som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Människan kan på egen hand producera ungefär 1 -2 gram kreatin per dag medans ytterligare 1-2 gram kommer från vår dagliga kost, främst kött men också fisk. Kreatin är ett kosttillskott som oftast tillverkas i pulverform som du enkelt och smidigt blandar med vanligt vatten. Det kan också komma som kapslar eller tabletter vilket istället är något skonsammare för magen.

Men hur påverkar kreatin kroppen och vilken effekt har det här kosttillskottet? Kreatin omvandlas till något som heter kreatinfosfat som sedan lagras in i muskelcellerna. I muskelcellerna finns även ATP som kortfattat kan förklaras som ett bränsle till kroppen och våra muskler. Den ATP som kroppen kan lagra räcker oftast bara till ca 10 sekunders kortvarig och explosiv ansträngning. Desto mer kreatin man har i kroppen desto mer ATP kommer kunna tillföras till musklerna vilket i sin tur gör att man till exempel orkar lite fler repetitioner på gymmet.

Kreatinpulver

Kreatin effekt

Vi rekommenderar kreatin som ett bra kosttillskott ifall man vill få ett hjälpmedel till att öka prestationsförmågan i sin träning och få mer hjälp till att bygga muskler. Av det här kosttillskottet så kan man förvänta sig en bättre uthållighet den anaeroba träningen. Om man styrketränar så kanske man i regel kör runt 10 repetitioner per sett, om man tillför mer kreatin så kommer man förmodligen orka ett par repetitioner extra.

Tillskotten innehåller något som kallas kreatinfosfat vilket är en snabb energikälla för våra muskler under intensiv och kortvarig träning som bland annat tunga lyft men också högintensiv aktivitet som till exempel sprint. Då kroppen får tillgång till mer kreatinfosfat så ökar musklernas förmåga att utföra korta, intensiva aktiviteter samtidigt som återhämtningen mellan upprepade ansträngningarna går fortare.

Kreatinpulver har också en förmåga att binda sig med vattnet i vår kropp vilket tillfälligt kan ge en ökning av muskelvolymen som i sin tur bidrar till en ökad muskelmassa men det kommer även göra att man ser mer muskulös ut.

En del kreatin kan även komma i kapselform, denna variant kan vara något mer skonsam emot magen, samtidigt som det också är en effektivare form där rekommenderad dosering ofta bara bör tas i samband med träning men ändå få ut en mycket bra effekt. Kreatinkapslar har också fördelen att den inte binder sig med vatten vilket en del utövare efterfrågar för att slippa den lilla muskelmasseökningen som traditionellt intag på pulver ger.

Kreatin har också effekten att det bidrar till en bättre återhämtning för musklerna efter träningen samt att det minskar muskeltröttheten.

Kreatin har samma effekt på både killar som tjejer. Veganer och vegetarianer har svårt att få i sig kreatin via kost då merparten av det vi får i oss kommer ifrån kött. Därför kan kreatin ge ytterligare en extra boost för veganer och vegetarianer.

Bästa Kreatinet

Uppladdningsfas kreatin

Många pratar om att man behöver en uppladdningsfas när man börjar med kreatinpulver, stämmer det? Både ja och nej, det beror lite på vem du frågar, vi vill att du själv ska bilda dig en uppfattning.

En uppladdningsfas innebär att de första dagarna när du börjar med kreatinpulver, intar en större dosering, närmare bestämt 4 gånger så mycket. I vanliga fall tar man en skopa som motsvarar 5 gram per dag. Men under uppladdningsfasen så tar man det 4 gånger per dag istället motsvarande 20 gram. Detta för fylla musklerna på en kortare tid. Doseringen varierar beroende på produkt men en uppladdningsfas är i regel en vecka för att sedan gå över till underhållsfasen där man bara tar en skopa per dag.

Om man struntar i uppladdningsfasen och går direkt på underhållsfasen så kommer slutresultatet att bli detsamma, men det handlar mer om att kreatinet kommer få effekt något snabbare. Tänk på att inte överdosera under uppladdningsfasen då din kropp inte kommer må speciellt bra av det.

När ska man ta kreatin?

Du kan ta kreatin när som helst på dagen, även om man har vilodag. Kolla dock alltid doseringen på förpackningen då vissa tillverkade anpassar den dagliga dosen kreatin beroende på kroppsvikt, vilket innebär att om man väger mer så kan man ha en något större intag.

Kreatin Löpning

Är kreatin dopning?

Många ställer sig frågan om kreatin är dopning men det här är ett säkert kosttillskott som är helt lagligt och klassas INTE som doping.

Biverkningar av kreatin

Följ alltid doseringen på förpackningen, om du intar stora och överdrivna doseringar under en längre tid så kommer din kropp inte må speciellt bra av det. I övrigt så är det relativt få biverkningar av kreatin. För att veta att du får en bra produkt så rekommenderar vi att alltid kika på ett välkänt märke från en väletablerad svensk butik. Känner du dig osäker på eventuella biverkningar, allergier osv, så rådfråga alltid en läkare.

Vanliga frågor

Nej, Kreatin är ett säkert kosttillskott som är helt lagligt och klassas INTE som doping.

Man kan i stort sett ta sitt kreatinpulver när som helst på dagen även om man har vilodag. Men kolla alltid rekommenderad dosering på förpackningen då produkter kan ha olika doseringar beroende på vilken kroppsvikt man har.

Vår topp 5 bästa kreatin

1

Core Creatine Pro

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Optimum Nutrition Creatine Powder

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Core Creatine Caps Pro

Kapslar

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Core Creatine

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Biotech USA Creatine PH-X

Kapslar

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 16

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *