Sök

Bästa Proteinbar 2024 – Bäst i Test | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för svensk kosttillskott, atletbutiken, svensk hälsokost & gymgrossisten

Bästa Proteinbar 2024 - Sportporten

Är du på jakt efter att hitta den bästa proteinbaren? Då har du kommit helt rätt, för i den här artikeln hjälper vi dig att välja rätt bland alla olika bars på marknaden. Vi har valt ut 29 olika bars med diverse smaker från välkända svenska butiker som vi sedan kommer rangordna till en topp 4 lista där vi bland annat tar hänsyn till innehåll, smak, pris och konsistens. Vår vinnare till bästa proteinbar blev Barebells Proteinbar dels tack vare sitt innehåll men framförallt så var den helt klart godast av alla bars vi provade.

Barebells Proteinbar

Bästa proteinbar : Barebells protein bar (2)

Proteinbars har fördelen att de innehåller riktigt med protein vilket är bra för att bygga muskler, kan bidra till mer energi och återhämtning i samband med träning men också skapa en bra mättnadskänsla som kan hålla i flera timmar vilket även gör en proteinbar till ett praktiskt och effektivt mellanmål. Det som ska nämnas är att dessa bars inte bör ersätta vanlig varierad kost utan ska fungera mer som ett komplement.

Men det finns en hel djungel med olika proteinbars på marknaden och det är inte alltid helt lätt att veta vilken man ska köpa. Det finns också tyvärr en hel del bars som innehåller en stor mängd socker och andra onödiga tillsatser som man bör se upp för. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi hjälper dig att välja rätt proteinbar. Vi kommer bland annat berätta vad fördelarna är med olika bars, vad som kan vara bra att ha i åtanke men framförallt testa och presentera vår topplista till bästa proteinbar bäst i test 2024.

I den här artikeln kommer vi inte att testa veganska proteinbars, klicka på länken för att istället komma till vårt test för bästa veganska proteinbaren.

Om du inte vill ladda på med protein utan istället är på jakt efter något som ger mer energi? Klicka på länken för att istället komma till artikeln där vi utser bästa energibar.

Bästa Proteinbar

Proteinbar Bäst i Test

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika bars med diverse smaker på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten eller tillräckligt tåliga magsäckar för att testa samtliga på marknaden. Dessutom skulle resultatet inte bli helt rättvist om vi testade för många proteinbars då vi förmodligen skulle tröttna mot slutet av testet. Om det däremot är någon produkt eller smak som du gillar ett hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna!

Jämförelsetabell per 100 g (kan variera beroende på smak)

Produkt

Protein

Kolhydrater

Energi

Fett

Socker

1. Barebells Protein Bar

38 g

29 g

356 kcal

12 g

3.1 g

2. Swebar

34 g

34 g

420 kcal

17 g

26 g

3. Core Protein Bar 2.0

34 g

27.5 g

349 kcal

14,4 g

1.2 g

4. Star Nutrition Protein Bar

37 g

23 g

353 kcal

13 g

1.5 g

Bästa Proteinbaren - Godaste proteinbar

Barebells Protein Bar​

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Protein : 20 g
Kolhydrat :
16 g
Energi:
196 kcal

Barebells Protein Bar har blivit en populär proteinbar inte bara i Sverige, utan även utomlands. Vi tycker att man verkligen har lyckats med en bra kombination konsistens och även smak. Kikar vi på innehållet så håller det bra klass med ett högt proteininnehåll på 20 g per bar vilket är bland de högsta på marknaden som ger ett bra proteintillskott i samband med träning eller som ett mellanmål. Dessutom innehåller barebells bara 16 g kolhydrater varav 1.7 g sockerarter vilket är väldigt lågt om man jämför med andra konkurrenter på marknaden.

Bästa proteinbar : Barebells protein bar (2)

Kommentar : Vi testade 2 smaker, cookies & cream och hazelnut & nougat. Vi tyckte att Cookies and creem hade en mycket bra konsistens, tydlig smak och den kändes både proteinrik och mättande. Även smaken hazelnut and nougat var mycket smakrik, god konsistens och även den mycket mättande. Helt klart den godaste och smakrikaste proteinbaren i vårt test.

Vi tycker att den här baren är bra för att den har ett högt proteininnehåll, lågt socker innehåll, den godaste smaken och konsistens samt att den finns i många olika smaker till vad vi tycker är en bra prislapp per bar vilket vi tycker ger en ganska klar vinnare till bästa proteinbar 2024.

Barebells finns att köpa här :

Proteinbar test : Plats nummer 2

Swebar

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Protein : 17 g
Kolhydrat :
17 g
Energi:
210 kcal

Swebar från svenska Dalblads där proteinet även kallas för ”Three in One” vilket innebär att proteinet innehåller kasein, vassle och även äggviteprotein. Vassle tas snabbt upp av kroppen vilket passar främst i samband med träning när man behöver ladda på med snabba proteiner. Kaseinproteinet är istället bättre för ett långsammare upptag av protein vilket gör att vi tycker swebar kombinerar både ett snabbt och långsamt protein oavsett om man ska träna eller behöver ett mättande mellanmål.

I Swebar finner vi fruktos vilket är en sockerart som är ganska vanlig i främst bars men som även finns i sportdrycker. Fruktos påverkar inte blodsockret speciellt mycket vilket gör det bra för återhämtning. Vi finner även glukossirap vilket är en kolhydrat som tas snabbt upp av kroppen vilket också ger en bra återhämtning. Vi tycker helt enkelt att det är en bra allround bar som passar både i samband med träning men även som ett bra mellanmål.

Protein per bar är 17 gram och kolhydrater är 17 gram, däremot är sockerarterna något högre jämfört med konkurrenterna.

Proteinbar Test

Kommentar : Vi testade 2 av swebars smaker, päronglass samt choklad. Vi tyckte att choklad gav en god och tydlig smak, något seg i konsistensen men det gör att den känns proteinrik och mättande. Även päronglass hade en tydlig smak av både päron och glass, där vi tyckte att det faktiskt kändes som att man åt en mättande päronglass. Även den här smaken var något seg i konsistensen men det gjorde att den kändes proteinrik och mättande.

Vill man ha en god och mättande allround bar med ett bra näringsinnehåll så kan vi varmt rekommendera Swebar som finns i flera smaker. Vi tycker att Swebar och Barebells står i en egen klass när det kommer till bästa proteinbars.

Swebar finns att köpa här :

Plats nummer 3

Core Protein Bar 2.0

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Protein : 17 g
Kolhydrat :
ca 14-17 g beroende på smak
Energi:
175 kcal

På en tredje plats hittar vi Core Protein Bar 2.0 som är en egen produkt från Svenskt kosttillskott. Core Protein Bar 2.0 innehåller har ett hög proteinhalt på 17 g per bar. Proteinet är i form av vassle vilket är en form som snabbt tas upp av kroppen vilket kan vara önskvärt främst i samband med träning men givetvis som även fungerar bra som ett mellanmål när man behöver påfyllning av protein. Som ett plus i kanten innehåller dessa proteinbars även hydrolyserat kollagen vilket är bra för bland annat muskelvävnader, hud, och ledhälsa.

Det som är nytt i 2.0 är att man har en lägre nivå socker jämfört med sin föregångare. Antalet kolhydrater varierar beroende på smak men ligger kring 14-17 g vilket vi också tycker är bra.

Core Protein Bar

Kommentar : Här fick vi chansen att pröva de flesta smakerna :

Rent smakmässigt och konsistens så tycker vi inte att den här produkten kommer lika högt upp som bars från Barebells och Swebar. Däremot tycker vi att innehållet är bra, att den är prisvärd samt att den finns i väldigt många smaker. Som ett plus i kanten och något som gör att vi höjer upp betyget något är att de innehåller kollagen.

Core Proteinbar 2.0 finns att köpa här :

Plats nummer 4

Star Nutrition Protein Bar

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Protein : 20 g
Kolhydrat :
ca 13-16 g beroende på smak
Energi:
192 – 202 kcal beroende på smak

Vi tycker att dessa proteinbars från Star nutrition är både prisvärda samtidigt som de har ett högt proteininnehåll på 20 g per bar vilket är toppsegmentet på marknaden och passar bra främst för påfyllning till styrketräning. Den innehåller även låga kolhydrater och är helt fri från tillsatt socker.

Star Nutrition Protein Bar 3

Kommentar : Här prövade vi smakerna Soft Banana och Creamy Peanut Butter. Soft Banana va helt okej och man känner banan smaken. Däremot tycker vi att konsistensen va lite väl tjock och den blev nästan svårtuggad. Creamy Peanut butter var tyvärr ingen favorit då både konsistens och smak inte riktigt levde upp till förväntningarna samt att den var svårtuggad.

För att sammanfatta var vi tyvärr lite besvikna på just den här produkten när det kommer till smak och konsistens men med det sagt så är näringsinnehållet bra med ett  av de högre proteininnehållet på marknaden och det faktiskt är en mycket prisvärd bar.

Star Nutrition Protein Bar finns att köpa här :

Vad är en proteinbar?

En proteinbar som namnet antyder är en bar med en högt proteininnehåll som passar bra att ta främst i samband med träning men som även fungerar bra som ett mättande mellanmål när man behöver fylla på med mer protein.

Proteinsyntes kallas den processen i kroppen där ny muskelmassa skapas. När man styrketränar eller idrottar så ökar proteinomsättningen i kroppen vilket kan fortsätta i upp till 48 timmar efter träningspasset. Tyvärr så kan kroppen inte lagra protein, så ifall man vill maximera sin muskeltillväxt och bidra till en bättre återhämtning så kan proteinbars fungera som ett effektivt hjälpmedel.

Fördelar med proteinbars

Proteinbars bäst i test

Vad är skillnaden mellan en proteinbar och proteinpulver?

Skillnaden mellan proteinpulver och proteinbars är att pulver oftast innehåller en högre proteinhalt. De flesta bars ligger kring 15-20 g protein per portion medans proteinpulver brukar ligga runt 25 g. Däremot så tycker många att proteinbars är mer praktiskt än pulver då bars varken kräver vätska eller en shaker för att blanda, vilket gör proteinbars enkla att ta med och förvara i till exempel sin väska.

Vad ska man tänka på för att välja rätt bar?

Som tidigare nämnt så finns det en hel djungel mellan olika bars på marknaden och det kanske inte är helt lätt vilken man bör köpa. Nedan listan vi några saker som kan vara bra att ha i åtanke :

Proteinbar bäst i test

Saker att se upp för - biverkningar

Som ni kanske förstår så är det inte helt optimalt att överkonsumera bars utan det ska enbart fungera som ett komplement till vanlig varierad kost, våra kroppar kommer helt enkelt inte må speciellt bra av att trycka i sig flera bars om dagen. Det finns som sagt många olika märken ute på marknaden och vi tycker att man bör gå för en välkänd produkt från ett välkänt märke för att försäkra sig om att man får i sig en bra bar.

Det finns ett par andra bra saker som kan vara bra att känna till med diverse bars, speciellt om man har allergier :

Allergier – Många bars innehåller vassleprotein vilket kommer från mjölk vilket är bra att ha i åtanke om man är laktosintolerant. Dessutom kan en del produkter innehålla nötter, gluten eller soja. Om man har allergier är det därför viktigt att dubbelkolla innehållet.

Vegan Många bars innehåller ämnen från djurriket, så är man vegan så bör man istället kika på veganska proteinbars. Men tack och lov finns det veganska proteinbars, klicka på länken vid sidan för att komma till vår artikel där vi testar veganska proteinbars.

Protein

Proteininnehållet är givetvis det viktigaste när det kommer till proteinbars. Vi tycker att man som minimum bör kika på en produkt som innehåller minst 15 gram protein. Ju mer protein man får i sig desto mer bidrar det till kroppens proteinsyntes vilket i sin tur bidrar till att det blir enklare att bygga muskelmassa.

Kalorier

Kaloriinnehållet kan vara viktigt att kika på beroende om man har som avsikt att gå upp eller ned i vikt. Om man vill gå ned i vikt så bör man kika på ett lägre kaloriinnehåll medans om man styrketränar och vill bygga muskler så kan det vara en fördel med en bar med hög andel kalorier. För styrketräning tycker vi att minst 190 kcal är ett bra riktmärke.

Pris - hitta billiga protein bars

Givetvis kan det vara lockande att hitta en billig proteinbar men då bör man också försäkra sig om att det är ett bra innehåll och inte för mycket socker. Oftast kan det vara billigare och mer lönsamt att köpa storpack jämfört med att köpa enstaka bars.

Vanliga frågor

En proteinbar har ett högt proteininnehåll och fungerar bra i samband med träning medans en energibar innehåller mer kolhydrater vilket passar bättre i samband med uthållighetsträning där man behöver fylla på med energi.

Proteinpulver innehåller en större mängd protein och är oftast billigare medans proteinbars är mer praktiskt och enklare att ta med sig.

Bars fungerar som ett bra komplement i samband med träning för att bidra till mer energi och protein. Bars kan även vara ett praktiskt mellanmål eller innan man ska gå och lägga sig.

Våra favoriter bästa Proteinbars

1

Barebells Protein Bar

Barebells Protein Bar

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Swebar 2

Swebar

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3

Core Protein Bar 2.0

Core Protein Bar 2.0

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

4

Star Nutrition Protein Bar

Star Nutrition Protein Bar

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa proteinbaren? Läs gärna fler av våra träning och kost artiklar och vi vill även tipsa om vår artikel där man kan läsa om energibars och energidrycker

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 11

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *