Sök

Bästa Spinningcykel – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Träningspartner,Decathlon, Gymkompaniet, Maxpuls & Sportgymbutiken

bästa Spinningcykel 2024 - Sportporten

Har du någon gång testat på de allt mer populära spinningpassen på gymmet och bara älskar träningsformen? Varför inte köpa en spinningcykel för hemmabruk? Men det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av alla olika träningscyklar. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa dig att hitta den bästa spinningcykeln 2024 där vi jämfört och valt ut Keiser Indoor Bike M3i till spinningcykel bäst i test tack vare sin kvalité, magnetiska motstånd, att den bara väger 41 kg samt sina smarta program och funktioner.

Vad är skillnaden mellan en spinningcykel och motionscykel?

Innan vi börjar så måste vi berätta att det är skillnader mellan spinningcyklar och motionscyklar. Största skillnaden är att spinningcykeln är kopplat med en rem eller kedja till ett större och stabilare svänghjul till skillnad från motionscykeln som istället är elektrisk. Det innebär också att motionscykelns motstånd regleras via en kontrollpanel medans en spinningcykels motstånd istället regleras manuellt genom att vrida på en ratt. 

En spinningcykel påminner därför om en mer renodlad indoor cykel där vi tycker att du får en bättre explosiv och intensiv träning, i jämförelse med en lite lugnare motionscykel där man istället prioriterar roliga funktioner som displayer m.m.

Är du på jakt efter en motionscykel så lär gärna vår artikel om motionscyklar.

Vår Topp 5 Bästa spinningcykeln

1

Keiser Indoor Bike M3i

Keiser Indoor Bike M3i

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

NordicTrack Indoor Bike Commercial S22i

NordicTrack Indoor Bike Commercial S22i

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3

Abilica Premium Racer 90 Indoor Bike

Abilica Premium Racer 90 Indoor Bike

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Sole Fitness Indoor Bike SB700

Sole Fitness Indoor Bike SB700

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Abilica Indoor Bike Racer 2.1

Abilica Indoor Bike Racer 2.1

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vad tränar man med spinningcyklar?

Att träna på en spinningcykel är ett bra test för både styrketräning och konditionsträning. Vi tycker att konditionsträningen på spinningcyklar är helt fenomenal och det är bland annat därför det blivit så populärt att gå på spinningpass på våra gym. Konditionsträningen stärker både hjärta och lungor med ökad hjärtfrekvens samt syreupptagningsförmåga samtidigt som träningen bidrar till ett bättre immunförsvar vilket i sin tur gör att man mer sällan blir sjuk och man får mer energi i vardagen.

Om vi kikar på muskelgrupperna så är det främst benen som aktiverar med fram- samt baksida lår (quadriceps och hamstrings) men även rumpmusklerna och vadmusklerna aktiveras.

En stor fördel vi ser med träning på spinningcykel i jämförelse med en motionscykel är att man tränar både magmusklerna men även en del axlar och armar. När vi cyklar på en spinningcykel så behöver kroppen hålla sig stabil och därför tränas bland annat magmusklerna men även en del ryggmuskler. Dessutom behöver vi hålla i ett handtag när vi cyklar och då aktiveras även axlar samt armmusklerna.

Förbränning spinningcykel

Hur mycket förbränner man under ett pass med spinningcykeln? Det är givetvis individuellt men ett hårt 60 minuters pass så förbränner man lite drygt 800 kalorier vilket gör spinningcykeln till en effektiv och bra träningsform som verkligen bidrar ifall man vill gå ner i vikt och förbränna mycket kalorier.

Bästa Spinningcykel

Fördelar med spinningcyklar

Det finns många fördelar med spinningcyklarna. Förutom de mest självklara att de hjälper till för att får en förbättrad kondition och mer muskler så är en spinningcykel också ett bra hjälpmedel ifall man vill gå ner i vikt. Nedan har vi listat vad vi tycker är de största fördelarna med spinningcyklar:

olika typer av inomhuscyklar

Som nämnts ovan så är det skillnad på spinningcyklar och motionscyklar, men det finns även en tredje kategori träningscykel som är en liggande motionscykel.

Upprätt motionscykel

Den klassiska träningscykeln där du sitter precis som på en vanlig cykel. Denna klass träningscyklar kommer ofta med exklusiva displayer och roliga tilläggsfunktioner.

Nordic Motionscykel Nordic 100

Liggande motionscykel

I en liggande träningscykel så är du mer tillbakalutad och där man även har ett ryggstöd. Det här är en lite snällare och mer skonsam motionscykel som är populär bland folk som lätt får ont i ryggen

Liggande träningscykel

Spinningcykel

Spinningcyklar liknar mer en vanlig cykel där svänghjulet är direktkopplat med kedja eller rem till pedalerna som gör det jobbare att trampa igång cykeln. Det här är den tuffaste typen av cykel träningsmaskin.

Spinnincykel

Saker att tänka på - Köpa spinningcykel

När man ska välja rätt spinningcykel så är det lika olika faktorer som skiljer de åt, nedan har vi listat några saker som kan vara värt att tänka på när man ska köpa spinningcykel beroende på hur ambitiös man vill vara med sin träning.

Storlek & Dimensioner

När man ska köpa spinningcykel är det såklart viktigt att den får plats på den tilltänkta ytan i hemmet. Därför kan det vara en mycket bra idé att kolla dimensionerna i produktspecifikationen för att sedan mäta hemma så att man verkligen får plats med sin träning. Vill man kunna ställa undan cykeln när man har tränat klart så kika även om modellen har transporthjul.

Användarvikt

I stort sätt alla spinningcyklar har en specifik maximal användarvikt, det här handlar inte bara om säkerhet utan det kan också skvallra lite om hur bra kvalitén är på cykeln samt hur stabil och robust spinningcykeln är. Därför kan det vara en god idé att kika på en modell med hög max användarvikt.

Vikt på svänghjul

En tyngre vikt på svänghjulet ger mer stabilitet samt en skönare träningsupplevelse och de här kan också säga lite om kvalitén på spinningcykeln. De tyngre svänghjulen hittar vi därför oftast i de mer exklusiva spinningcyklarna. Här ser vi också en av de större skillnaderna om vi jämför med motionscyklar där svänghjulet bara i regel väger några kilo medans svänghjulet på spinningcyklar kan väga upp emot 30 kg.

Display & Funktioner - spinningcykel med dator

Några av de mer exklusiva spinningcyklarna har medföljande användarvänliga displayer där man kan se statistik som tid, längd, kaloriförbrukning m.m för att på så sätt göra träningen roligare. Däremot så kommer inte alla spinningcyklar med avancerade datorer och där vissa tillverkade väljer att sälja kontrollpanelerna separat. 

Display Spinningcykel

Pris & Kvalité

Som du kanske förstått så skiljer sig priset åt på billiga spinningcyklar och exklusiva spinningcyklar. När man ska välja ut den bästa inomhuscykeln så tycker vi att man bör tänka ut vilka mål man har med sin träning och hur ambitiös man vill vara i sitt köp. Exklusiva spinningcyklar är i regel tillverkade i ett bättre material och roliga spännande funktioner som kommer kunna ge en extra boost i träningen. Dessutom är denna kategori spinningcyklar mer kraftfulla och tåliga. Men är man däremot ute efter att bara köpa en enkel billig spinningcykel som gör jobbet utan massa funktioner så finns det även där ett stort utbud.

Plats nummer 1 : bästa spinningcykel

Keiser Indoor Bike M3i

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 114 x 66 x 125 cm
Max användarvikt : 136 kg
Vikt Svänghjul : 3,6 kg

Kommentar: Keiser Indoor Bike M3i är en premium spinningcykel som vi tror passar för utövare som är på jakt efter det allra bästa. I den här modellen har man utvecklad ett nytt revolutionerande magnetiskt motståndssystem som inte bara är mjukt och tyst utan det bidrar också till att känslan blir väldigt likt vanlig cykling. M3i är en slimmad modell som bara är 114 x 66 x 125 cm med en vikt på låga 41 kg vilket är bland de lägsta på marknaden där de flesta andra spinningcyklar brukar ligga på nästan det dubbla. Dessutom kommer denna modell med praktiska transporthjul som gör den lätt att flytta på ifall man vill ställa undan cykeln när man har tränat klart.

Keiser Indoor Bike M3i har ändå en mycket robust konstruktion med en tålig max användarvikt på 136 kg vilket ger en fingervisning om god och tålig kvalité trots sin låga vikt. Den innehåller rostfria material samt en drivrem som inte kräver justeringar vilket bidrar till en spinningcykel med en lång livslängd. Om vi kikar på funktionerna så hittar vi givetvis ett justerbart styre, sadelstople med pull-pin funktion, shimano- combo-pedaler, hållare för vattenflaskan samt en bakgrundsbelyst display.

Datorn är anslutningsbar via bluetooth och kryllar med nyttig info för utövaren som bland annat RPM, Watt, Kilokalorier, Hjärtfrekvens, tid, motstånd och givetvis distans. Den är även kompatibel med smartphone appar som Keiser M-series, Intelligent cycling men även externa pulssystem som Activio, Suunto, Polar och Spivi.

För att sammanfatta tycker vi att det här är en extremt välgjort modell med fina materialval i en slimmad men ändå kraftfull konstruktion som vi tror passar för mer seriösa utövare som vill ha bra kvalité.

Keiser Indoor Bike M3i finns att köpa här :

Plats nummer 2 - Spinningcykel test

NordicTrack Indoor Bike Commercial S22i

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek : 140 x 56 x 141 cm
Max användarvikt : 135 kg

Kommentar: Vi tycker att NordicTrack Indoor Bike Commercial S22i är ett bra val som passar för dig som vill ha en kraftfull spinningcykel med en mycket hög kvalité. Denna inomhuscykeln kommer med hela 24 friktionslösa motståndsjusteringar med teknikerna ”Silent Magnetic Resistance” i kombination med ”PowerGrade-Drivsystem” vilket ger en helt fenomenal träningsupplevelse. Det här gör att man verkligen kan skräddarsy nivån på träningen beroende på tid, dagsform och ambition.

Något som vi verkligen gillar med NordicTrack Indoor Bike Commercial S22i är att den kommer med en rejäl 22 tums användarvänlig pekskärm i färg där man får tillgång till all möjlig statistik så att man kan följa sina mål. Men den kommer också mer förprogrammerade träningspass för att öka motivationen under träningen. Via enkla knapptryck kan man ändra lutningen från +20% till -10% för att få en bra variation under passet.

Övriga funktioner som NordicTrack Indoor Bike Commercial S22i besitter är bland annat automatisk friluftsfläkt för att få en svalkande effekt under de tuffa passen, en bluetooth, dubbla vattenflaskhållare m.m. Det här är definitivt en premium spinningcykel som vi tror passar för dig som vill ha det absolut bästa.

NordicTrack Indoor Bike Commercial S22i finns att köpa här :

Plats 3

Abilica Premium Racer 90 Indoor Bike

Abilica Premium Racer 90 Indoor Bike

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 117 x 51 x 136 cm
Max användarvikt : 150 kg
Vikt Svänghjul : 16 kg

Kommentar: Vi tycker att Abilica Premium Racer 90 Indoor Bike är en välgjord modell i mellanprisklassen. Den här är en mycket stark och tålig spinningcykel tack vare sina fina materialval och förstärka ram så ligger max användarvikten på 150 kg vilket är mycket högt och ger en fingervisning om stabiliteten i den här modellen. Vikten på svänghjulet är också högt på 16 kg.

Abilica Premium Pro kommer med ett magnetiskt bromssystem som bidrar till att modellen blir mycket tystgående samt att den kommer i 11 olika motståndsnivåer upp till 550 watt så att man som utövare kan få en stor variation i nivåstegar beroende på ambition och dagsform. Självklart kan både styre och sadel justeras både horisontellt och vertikalt.

Displayen mäter viktig statistik och progression under sitt träningspass som hastighet, sträcka samt trampfrekvens. Hållaren upptill är väl tilltagen vilket gör att man kan placera sin telefon eller surfplatta ifall man t.ex. vill kolla på sin favoritserie när man tränar. Vi tycker att det här är en välgjord och ganska kompakt spinningcykel som passar för alla nivåer och ambitioner i mellanprisklassen.

Premium Racer 90 Indoor Bike finns att köpa här :

Plats 4

Sole Fitness Indoor Bike SB700

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 121 x 53.8x 121.5 cm
Max användarvikt : 135 kg
Vikt Svänghjul : 22 kg

Kommentar: Sole Fitness Indoor Bike SB700 är enligt oss en elegant och välgjord träningscykel som passar fint även i hemmet. Vi börjar med styret och den bekväma sadeln som man mycket enkelt kan justera utefter sina förutsättningar. Det väl tilltagna svänghjulet på 22 kg har en bromsdesign i kraftfullt kevlar vilket ger en både tyst men också behaglig träning.

Sole Fitness Indoor Bike SB700 kommer med en integrerad kontrollpanel där man kan få viktig statistik presenterad som hastighet, avstånd, tid, KCal, RPM m.m. Det här gör att man får en bra överblick och progression i sin träning. Den här spinningcykeln kommer med tillhörande bluetooth anslutning som man kan koppla till Zwift App vilket gör att man kan få tillgång till en hel värld med träningsprogram och virtuella tävlingar för att göra träningen mer motiverande och spännande.

Vi tycker att Sole Fitness Indoor Bike SB700 är en förstklassig premium spinningcykel som vi tror passar för utövare som är på jakt efter en bra och robust inomhuscykel.

Sole Fitness Indoor Bike SB700 finns att köpa här :

Plats nummer 5

Abilica Indoor Bike Racer 2.1

Abilica Indoor Bike Racer 2.1

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek : 120 x 55 x 117 cm
Max användarvikt : 130 kg
Vikt Svänghjul : 22 kg

Kommentar: Abilica Indoor Bike Racer 2.1 har blivit en av de mer populära spinningcyklarna på den svenska marknaden och vi skulle säga att det här är en mycket prisvärd inomhuscykel i den billigare prisklassen. Vi börjar med ett väl tilltaget svänghjul på 22 kg som är kopplad med remdrift vilket gör cykeln tystare under träning.

Abilica Indoor Bike Racer 2.1 är lätt att justera både säte och styre så att man får rätt horisontell och vertikal position i träningen. Abilica Indoor Bike Racer 2.1 kommer med en medföljande enkel display som visar statistik under passet som tid, distans, hastighet, kcal och RPM som bidrar till att göra träningen roligare. Abilica Indoor Bike Racer 2.1 är helt enkelt en bra och enligt oss en prisvärd träningscykel i budgetklassen.

Abilica Indoor Bike Racer 2.1 finns att köpa här :

Gillade du den här artikeln om spinningcyklar? Läs gärna fler av våra träningsartiklar

Vanliga frågor

En spinningcykel är bättre för intensivare och mer exklusiv tränings medans en motionscykel lämpar sig bättre för lugnare tempo eller som en bra uppvärmning.

De muskelgrupper som tränas är framförallt lår, vader och rumpa men det stärker även rygg och mage vilket bidrar till en bättre hållning

  • Stärker muskler
  • Ger en bättre kondition
  • Bra för rehab
  • Man håller sig friskare
  • Fettförbränning

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 23

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *