Bästa Träningsmattan • Bäst i Test – Sportporten.se

Bästa träningsmatta - bäst i test av träningsmattor

Tycker du om att träna hemma? Har du svårt att få tid över i vardagen med att gå på gym eller diverse träningspass? Om du har ont om tid men ändå vill få igenom träning, så kan vi rekommendera att istället träna hemma med en lätt och smidig träningsmatta. Men vilken träningsmatta ska jag välja?

I den här artikeln berättar vi om träningsmattor, vad som skiljer de åt och vad du behöver tänka på så att du köper rätt träningsmatta. Avslutningsvis kommer vi att  presentera vår topp 3 lista till bästa träningsmattan för 2022.

Träningsmatta

Vår Topp 3 bästa träningsmatta 2022

1.

Abilica Premium GymMat

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2.

Gymstick Exercise Mat NBR

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3.

Virtufit Fitness Mat

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vad är en Träningsmatta?

För att du ska kunna få en bra träning i hemmet så krävs en ordentlig träningsmatta. Det är inte speciellt bekvämt eller bra för din kropp att träna på ett hårt och kallt golv.

Att istället ha en träningsmatta till din hemmaträning är en självklarhet. Träningsmattor är skonsamma emot kroppen, skyddar golvet och dämpar onödigt ljud, så att du slipper störa grannar med din träning. Dessutom ger dessa mattor till skillnad från vanliga inredningsmattor ett bättre stöd men också ett bättre grepp emot golvet så att du slipper halka runt, samtidigt som de också är betydligt lättare att rengöra.

Vilka faktorer är viktiga i en träningsmatta?

Träningsmattorna är i grunden väldigt lika, men det finns ett par saker som skiljer mattorna åt som kan vara bra för dig att ha koll på. Bland annat kommer modellerna ofta i olika material, längd och tjocklek.

Längd : I regel brukar de flesta träningsmattorna vara en liten bit under 2m långa, tänk på att välja en träningsmatta som har tillräcklig längd för de övningar du har tänkt köra.

Tjocklek : En träningsmatta brukar vara ungefär 1 cm tjock, det beror på att din kropp och framförallt rygg ska få tillräckligt med mjuk yta undertill för att få ett skonsamt stöd under din träning. En tjock träningsmatta har också förmågan att dämpa mycket ljud och belastning på golvet.

Material : Materialet på träningsmattan varierar med priset, det finns finare kvalitets mattor samtidigt som det finns billiga träningsmattor som ofta då har ett billigare materialval. Vi tycker att det lönar sig att satsa på träningsmattan då det oftast ger en längre hållbarhet och framförallt så får du en bättre träning.

Träna hemma

Skillnaden mellan yogamatta och träningsmatta

Men vad är skillnaden mellan yogamattor och träningsmattor? Den största skillnaden är tjockleken på mattorna. När du utövar yoga behöver du en tunnare mer smidig matta och därför är yogamattan bara ett par mm tjock. Medans en träningsmatta behöver vara upp emot 1 cm tjock för att klara av alla olika träningsövningar.

Övningar träningsmatta

Träningsmattor är väldigt mångsidiga och du kan i stort sett träna de flesta muskelgrupper med olika övningar. Se nedan tips på 5 enkla övningar du kan göra på träningsmattan.

Spela videoklipp

Hur väljer jag ut bästa träningsmattan?

När du ska välja rätt träningsmatta så börja med att tänka ut hur mycket plats du behöver för dina övningar, det avgör storlek till din matta. Tänk sedan efter hur stor budget du har, priset varierar såklart med kvalitén och en premium träningsmatta är oftast bättre med skönare materialval som också håller längre och kommer göra din träning mer effektiv. Ha också i åtanke hur tjock din modell behöver vara för dina övningar.

Vår topp 3 träningsmatta bäst i test 2022

Plats nummer 1 : bästa träningsmattan

Abilica Premium GymMat

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 120 x 60 cm
Vikt :
1.1 kg


Kommentar: På jakt efter den bästa träningsmattan 2022? Abilica Premium GymMat är ett perfekt träningsmatta för träning och gym i hemmet. Storleken är 120 x 60 cm och tjockleken ligger på ca 1 cm vilken gör att den här mattan ger bra ryggsupport i dina övningar. Den är både smidig och lätt att rulla ihop men tack vare sina hål på toppen av mattan går den också bra att hänga upp. Abilica Premium GymMat är också NBR fri vilket innebär att den är miljövänlig och fri från toxiska ftalater och latex.

Abilica Premium Gymmat har en hög friktion som gör att den ligger stabilt på golvet samtidigt som den också har en bra förmåga att dämpa till exempel hopp. Som ett plus i kanten kan den här träningsmattan även användas i vatten om du har en pool hemma. Den här modellen är skön och bekväm, den tickar egentligen allt vi söker i en enkel och bra träningsmatta som hamnar överst i vår topplista för träningsmattor.

Plats nummer 2

Gymstick Exercise Mat NBR

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 140 x 60 x 1 cm
Vikt : 1
kg


Kommentar: Exercise Mat från Gymstick är en av toppsäljarna hos den populära svenska fittnessbutiken Gymgrossisten. Det här är en högkvalitativ träningsmatta med god komfort och bra friktion som gör att den inte glider. Storleken är 140 x 60 med en tjocklek på 1 cm vilket gör att du kommer ha god plats att utöva dina olika övningar. Excersice Mat NBR har en god vaddering och är tillverkat i miljövänligt återvunnet nitrilgummi. Vi har egentligen ingenting att klaga på utan den tickar alla boxar i vad vi söker i en bra träningsmatta.

Plats nummer 3

Virtufit Fitness Mat

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek : 180 x 60 x 1,5 cm
Vikt : 1.25
kg


Kommentar: På jakt efter en billig och bra träningsmatta? Virtufit Fitness Mat tillhör i vår mening klassen billig träningsmatta. Den här mattan kommer i storleken 180 x 60 med en tjocklek på 1.5 cm vilket är något tjockare än konkurrenterna samtidigt som den också är längre vilket gör det här till en stor och rymlig träningsmatta. Kvalitén är god men vi känner att den något sämre än topp konkurrenterna till bästa träningsmattan. Men är du inte så kräsen och bara vill ha en enkel och billig träningsmatta så är Virtufit Fitness Mat något vi kan rekommendera.

Gillade du den här artikeln om träningsmattor? Varför inte komplettera din hemmaträning med en balansplatta?

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 25

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *