Search

Bästa Träningsmattan – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, CDON, Svensk hälsokost & Gymgrossisten

Bästa Träningsmatta 2024 - Sportporten

Om du är på jakt efter bästa träningsmattan så har du kommit helt rätt för i den här artikeln testar vi olika träningsmattor. Vi har valt ut 4 populära träningsmattor som vi testar på bland annat kvalité, stabilitet, smidighet och pris för att sedan utse vår topplista till bästa träningsmatta bäst i test för 2024.

Vi jämförde och vale ut Virtufit Fitness Mat till bästa träningsmattan tack vare sin enkelhet, storlek, stabilitet och kvalité till vad vi tycker är ett bra pris.

Vår topp 4 träningsmatta bäst i test 2024

Virtufit fitness mat

Virtufit Fitness Mat 2

Om man har svårt att få tid över i vardagen för gym eller diverse träningspass så kan man faktiskt få igenom ett riktigt bra pass med hjälp av en träningsmatta i hemmet. Förutom vårt test av olika träningsmattor kommer vi dessutom berätta vad som kan vara bra att tänka på så man väljer rätt matta beroende på ens egna förutsättningar och ändamål.

Träningsmattor

I vårt träningsmatta test

Vi kommer att testa mattorna på ett vanligt vardagsrumsgolv i hemmet och vi kommer att utöva de vanligaste träningsövningarna som man kan utföra i hemmet. Vi som testar mattorna är 190 cm respektive 160 cm långa.

Vi kommer att bedöma mattorna på bland annat :

Vi vet att det finns fler mattor på marknaden och har du någon specifik träningsmatta som du gärna vill att vi testar så kommentera gärna nedan.

Plats nummer 1 : Bästa träningsmattan

Virtufit Fitness Mat

Virtufit Fitness Mat

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 180 x 60 x 1,5 cm
Vikt :
1.25 kg

Kommentar: På jakt efter en mycket prisvärd och bra träningsmatta? Då vill vi rekommendera Virtufit Fitness Mat. Den här mattan kommer med en väl tilltagen storlek på 180 x 60 vilket vi upplever ger en väl tilltagen yta där vi upplever att man får plats under samtliga av de vanligaste övningarna. Tjockleken på mattan är 1,5 cm vilket är bland de tjockare på marknaden vilket vi tycker ger ett gott stöd till underlaget. Stabiliteten är inget att klaga på och den står stabilt emot golvytan under samtliga övningar.

Virtufit Fitness Mat 2

Den här mattan kommer med ett praktiskt elastiskt band som vi upplever gör det enkelt att rulla ihop och fästa till mattan för att enkelt kunna ta med sig eller ställa undan när man har tränat klart.

För att sammanfatta tycker vi att Virtufit Fitness Mat har det vi söker i stabilitet, storlek, kvalité och smidighet. Som ett plus i kanten så tycker vi inte heller att mattan är speciellt dyr men kommer ändå med fina egenskaper. Helt enkelt en väl tilltagen prisvärd träningsmatta.

bästa träningsmattan Virtufit Fitness Mat
Virtufit Fitness Mat

Plats nummer 2

Abilica Premium GymMat

Abilica Premium GymMat

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 120 x 60 cm
Vikt :
1.1 kg

Kommentar: På jakt efter hög kvalité och komfort? Då tycker vi att Abilica Premium GymMat är ett perfekt träningsmatta för träning och gym i hemmet. Vi upplever att det här är den mest komfortabla mattan av de vi testar då kvalitén är helt klart den högsta. Den har även en bra tjocklek på 1 cm vilket ger ett bra stöd under samtliga övningar som vi testade. Storleken är 120 x 60 cm vilket är något kortare och som tyvärr gör att man inte får plats under samtliga övningar som till exempel ”plankan”.

Abilica Premium GymMat

Vi tycker att mattan är både smidig och lätt att rulla ihop tack vare sina kardborreband men också tack vare sina hål på toppen vilket gör att man kan hänga upp mattan när man har tränat klart. Stabiliteten är helt okej, men det var någon övning som vi upplevde att mattan rörde sig mot underlaget vilket vi tycker är synd för en matta i den här kvalitén och prisklassen.

Något som vi gillar med Abilica Premium GymMat är att den är NBR fri vilket innebär att den är fri från toxiska ftalater och latex vilket innebär att mattan är giftfri och miljövänlig. Som ett plus i kanten kan den här mattan även användas i vatten om man har en pool hemma vilket kan ge en kul lek för hela familjen.

För att sammanfatta tycker vi att den här mattan främst lämpar sig för utövare som är ute efter kvalité och komfort men som kanske inte lämpar sig till långa utövare som behöver mer än 120 cm träningsmatta.

Abilica Premium GymMat 2
Abilica Premium GymMat 31

Plats nummer 3

Iron Gym Exercise & Yoga Mat 4 mm

Iron Gym Exercise & Yoga Mat 4 mm

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Storlek : 152 x 58 x 0.4 cm

Kommentar: Vill du hitta en simpel och billig träningsmatta som också fungerar till yoga? Då vill vi tipsa om Iron Gym Exercise & Yoga Mat som är en enkel och något mer slimmad träningsmatta som passar bra för hemmaträning. Måtten är 152 x 58 x 0,4 cm vilket är en bra tilltagen längd där vi upplever att vi får plats för alla typer av övningar.

Tjockleken är något tunnare på denna modell med 0,4 cm men vi upplever inte att den känns för tunn utan den ger ett bra stöd och komfort. Tack vare att mattan är så tunn så tycker vi att den går bra att använda även som en yogamatta. Vi tycker att stabiliteten är bra då mattan är tillverkad med ett anti-glid lager som bidrar till att mattan håller sig på plats under träningen och vi upplever inte att mattan förflyttas under övningarna utan den står stabilt emot golvet.

Iron Gym Exercise & Yoga Mat 4 mm 2

Förutom att vi tycker att priset är bra så är det framförallt smidigheten som vi tycker utmärker den här modellen. Tack vare att den är något tunnare så upplever vi den mycket lätt att rulla ihop och tack vare sina medföljande band är den lätt att bära med sig på till exempel träningspasset eller varför inte yogapasset. Dessutom tar den lite plats i hemmet ifall man har en begränsad yta när man vill ställa undan mattan.

Tack vare att Iron Gym Exercise Mat passar både till yoga och träning så tycker vi att det här kan vara en bra träningsmatta där man vill kunna använda mattan till att utöva båda delarna eller har andra i hushållet som föredrar yoga över träning vice versa men som praktiskt vill kunna använda samma matta utan att behöva köpa två separata mattor.

För att summera tycker vi att Iron Gym Exercise Mat är en billig och prisvärd matta som är både smidig och praktiskt oavsett om man vill träna i hemmet eller ta med till ett yogapass.

Iron Gym Mat

Plats nummer 4

Gymstick Exercise Mat NBR

Gymstick Exercise Mat NBR

4.2/5

Betyg 4.2 / 5

Storlek :140 x 60 x 1 cm
Vikt :
1 kg

Kommentar: Exercise Mat från Gymstick är en av toppsäljarna hos den populära svenska fittnessbutiken Gymgrossisten. Vi tycker att det här är en matta i hög kvalité som ger en god komfort och bra friktion som gör att den inte glider när vi utför övningarna. 

Storleken är 140 x 60 med en tjocklek på 1 cm vilket vi tycker ger en god komfort men upplevs som något kort ifall man till exempel vill utöva ”plankan”. Excersice Mat NBR har en god vaddering och är tillverkat i miljövänligt återvunnet nitrilgummi som vi tycker ger ett bra stöd under övningarna. Det som vi däremot tycker är synd är att det inte medföljer något band för att fästa mattan när man rullat ihop den. Därför tycker vi att den här mattan lönar sig mest för hemmaträning och inte speciellt praktisk att släpa med sig. 

För att summera tycker vi att det här är en träningsmatta med god kvalité, komfort och tjocklek som passar bra i hemmet men som får minuspoäng för att den saknar band för att fästa.

Gymstick Exercise Mat NBR 2
Gymstick Exercise Mat NBR

Vad är en Träningsmatta?

För att du ska kunna få en bra träning i hemmet så krävs en ordentlig renodlad träningsmatta. Vi tycker inte att det är speciellt bekvämt eller bra för kroppen att träna på ett hårt och kallt golv.

Att istället ha en träningsmatta till din hemmaträning tycker vi är en självklarhet. Träningsmattor är skonsamma emot kroppen, skyddar golvet och dämpar onödigt ljud, så att man slipper störa grannar med sin träning. Dessutom ger dessa mattor till skillnad från vanliga inredningsmattor ett bättre stöd men också ett bättre grepp emot golvet så att man slipper halka runt, samtidigt som de också är betydligt lättare att rengöra.

Träningsmatta

Vilka faktorer är viktiga i en träningsmatta?

Träningsmattor är i grunden väldigt lika, men det finns ett par saker som skiljer mattorna åt som kan vara bra för dig att ha koll på. Bland annat kommer modellerna ofta i olika material, längd och tjocklek.

Träna hemma

Skillnaden mellan träningsmattor och yogamattor

Du kanske inte visste det men yogamattor och träningsmattor är inte samma sak. Men vad är skillnaden mellan dessa mattor? Den största skillnaden är tjockleken på de olika modellerna. När du utövar yoga så behöver du en tunnare och mer smidig matta för att utföra alla övningar, så därför är yogamattan bara ett par milimeter tjock. Medans en träningsmatta behöver vara upp emot 1 cm tjock för att klara av alla olika träningsövningar men också ge ett bra stöd emot underlaget.

Övningar träningsmatta

Träningsmattor är väldigt mångsidiga och man kan i stort sett träna de flesta muskelgrupper med olika övningar.

 Vill du hitta bra inspiration? Se nedan tips på 5 enkla övningar som man kan utöva på en träningsmatta.

Spela video om Träningsmatta Youtube

Hur väljer jag ut bästa träningsmattan?

När du ska välja ut rätt matta så tycker vi att du ska börja med att tänka ut hur mycket plats du behöver för dina övningar, det avgör storlek till din matta. Tänk sedan efter hur stor budget du har, priset varierar såklart med kvalitén och en premium träningsmatta är oftast bättre med skönare materialval som också håller längre och kommer göra din träning mer effektiv. Ha också i åtanke hur tjock din modell behöver vara för dina övningar.

Vanliga frågor

Skillnaden mellan en träningsmatta och en yogamatta är tjockleken.

Träningsmattor är något tjockare för att på så sätt kunna ge ett bättre stöd och dämpning under diverse övningar medans en yogamatta istället prioriterar smidighet och är därför bara ett par millimeter tjock.

Vi tycker att det är 3 saker som är viktiga att kika på när det kommer till att jämföra träningsmattor :

  • Längd
  • Tjocklek
  • Material

Tjockleken varierar mellan olika modeller men en tjock träningsmatta är ungefär 1 cm, men det finns även tunnare modeller

Vår Topp 4 bästa träningsmattan

1

Virtufit Fitness Mat

Virtufit Fitness Mat

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Abilica Premium GymMat

Abilica Premium GymMat

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Iron Gym Exercise & Yoga Mat 4 mm

Iron Gym Exercise & Yoga Mat 4 mm

4.6/5

Betyg 4.5 / 5

4

Gymstick Exercise Mat NBR

Gymstick Exercise Mat NBR

4.2/5

Betyg 4.2 / 5

Gillade du den här artikeln om träningsmattor? Varför inte komplettera din hemmaträning med en balansplatta?

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 27

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *