Träningsmatta – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, CDON, Svensk hälsokost & Gymgrossisten

Bästa Träningsmatta 2023 - Sportporten.se

Tycker du om att träna hemma? Har du svårt att få tid över i vardagen med att gå på gym eller diverse träningspass? Om du har ont om tid men ändå vill få igenom träning, så kan vi rekommendera att istället träna hemma med hjälp av en lätt och smidig träningsmatta. Men vilken matta ska man välja och vilka övningar kan man utöva med det här träningsredskapet?

För att reda ut allting har vi därför valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig finna en bra träningsmatta. Vi kommer inleda med att berätta vad det här är för träningsredskap, vad som skiljer de åt och vad du behöver tänka på så att du väljer rätt matta. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa träningsmattan 2023 där vi bland annat berättar om modeller från Abilica och Gymstick.

Träningsmatta

Vår Topp 4 bästa träningsmattan

1

Abilica Premium GymMat

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Gymstick Exercise Mat NBR

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Virtufit Fitness Mat

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

4

Iron Gym Exercise & Yoga Mat 4 mm

4.6/5

Betyg 4.5 / 5

Vad är en Träningsmatta?

För att du ska kunna få en bra träning i hemmet så krävs en ordentlig renodlad träningsmatta. Vi tycker inte att det är speciellt bekvämt eller bra för kroppen att träna på ett hårt och kallt golv.

Att istället ha en träningsmatta till din hemmaträning tycker vi är en självklarhet. Träningsmattor är skonsamma emot kroppen, skyddar golvet och dämpar onödigt ljud, så att man slipper störa grannar med sin träning. Dessutom ger dessa mattor till skillnad från vanliga inredningsmattor ett bättre stöd men också ett bättre grepp emot golvet så att man slipper halka runt, samtidigt som de också är betydligt lättare att rengöra.

Vilka faktorer är viktiga i en träningsmatta?

Träningsmattor är i grunden väldigt lika, men det finns ett par saker som skiljer mattorna åt som kan vara bra för dig att ha koll på. Bland annat kommer modellerna ofta i olika material, längd och tjocklek.

Träna hemma

Skillnaden mellan träningsmattor och yogamattor

Du kanske inte visste det men yogamattor och träningsmattor är inte samma sak. Men vad är skillnaden mellan dessa mattor? Den största skillnaden är tjockleken på de olika modellerna. När du utövar yoga så behöver du en tunnare och mer smidig matta för att utföra alla övningar, så därför är yogamattan bara ett par milimeter tjock. Medans en träningsmatta behöver vara upp emot 1 cm tjock för att klara av alla olika träningsövningar men också ge ett bra stöd emot underlaget.

Övningar träningsmatta

Träningsmattor är väldigt mångsidiga och man kan i stort sett träna de flesta muskelgrupper med olika övningar.

 Vill du hitta bra inspiration? Se nedan tips på 5 enkla övningar som man kan utöva på en träningsmatta.

Spela video om Träningsmatta Youtube

Hur väljer jag ut bästa träningsmattan?

När du ska välja ut rätt matta så tycker vi att du ska börja med att tänka ut hur mycket plats du behöver för dina övningar, det avgör storlek till din matta. Tänk sedan efter hur stor budget du har, priset varierar såklart med kvalitén och en premium träningsmatta är oftast bättre med skönare materialval som också håller längre och kommer göra din träning mer effektiv. Ha också i åtanke hur tjock din modell behöver vara för dina övningar.

Plats nummer 1 : bästa träningsmattan

Abilica Premium GymMat

Abilica Premium GymMat

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek : 120 x 60 cm
Vikt :
1.1 kg

Kommentar: På jakt efter den bästa träningsmattan 2023? Då tycker vi att Abilica Premium GymMat är ett perfekt träningsmatta för träning och gym i hemmet. Storleken är 120 x 60 cm och tjockleken ligger på ca 1 cm vilken gör att den här mattan framförallt ger bra ryggsupport till övningarna. Den är både smidig och lätt att rulla ihop men tack vare sina hål på toppen av mattan går den också bra att hänga upp. Abilica Premium GymMat är också NBR fri vilket innebär att den är fri från toxiska ftalater och latex vilket innebär att mattan är giftfri och miljövänlig.

Abilica Premium Gymmat har en hög friktion som gör att den ligger stabilt på golvet samtidigt som den också har en bra förmåga att dämpa till exempel hopp. Som ett plus i kanten kan den här mattan även användas i vatten om man har en pool hemma vilket kan ge en kul lek för hela familjen. Den här mattan är både skön och bekväm för alla möjliga övningar, den tickar egentligen allt vi söker i en enkel och bra matta som hamnar överst i vår topplista.

Plats nummer 2

Gymstick Exercise Mat NBR

Gymstick Exercise Mat NBR

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Storlek :140 x 60 x 1 cm
Vikt :
1 kg

Kommentar: Exercise Mat från Gymstick är en av toppsäljarna hos den populära svenska fittnessbutiken Gymgrossisten. Det här är en matta i hög kvalité som ger en god komfort och bra friktion som gör att den inte glider när man utför sina övningar. Storleken är 140 x 60 med en tjocklek på 1 cm vilket gör att man kommer ha god plats att utöva sina olika övningar. Excersice Mat NBR har en god vaddering och är tillverkat i miljövänligt återvunnet nitrilgummi. Vi har egentligen ingenting att klaga på utan den har det vi söker i en bra träningsmatta.

Plats nummer 3

Virtufit Fitness Mat

Virtufit Fitness Mat

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Storlek : 180 x 60 x 1,5 cm
Vikt :
1.25 kg

Kommentar: På jakt efter en billig och bra träningsmatta? Då vill vi rekommendera Virtufit Fitness Mat. Den här mattan kommer i storleken 180 x 60 med en tjocklek på 1.5 cm vilket är något tjockare än konkurrenterna samtidigt som den också är längre vilket gör det här till en stor och rymlig träningsmatta.

Tack vare sin tjocklek så är den här mattan något bättre på att absorbera stötar än många av konkurrenterna. Kvalitén är god men kommer inte riktigt upp i samma kvalité som de finare modellerna. Men är du inte så kräsen och bara vill ha en enkel och billig modell så är Virtufit Fitness Mat något vi kan rekommendera. Är du dessutom helt ny till att träna i hemmet så är det här en bra startmatta ifall du vill pröva på den här träningsformen utan att behöva lägga jättemycket pengar.

Plats nummer 4

Iron Gym Exercise & Yoga Mat 4 mm

Iron Gym Exercise & Yoga Mat 4 mm

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Storlek : 152 x 58 x 0.4 cm

Kommentar: Vill du hitta en simpel och billig träningsmatta som också fungerar till yoga? Då vill vi tipsa om Iron Gym Exercise & Yoga Mat som är en enkel träningsmatta som passar bra för hemmaträning. Måtten är 152 x 58 x 0,4 cm vilket är en bra längd men som däremot är någon centimeter smalare än sina konkurrenter.

Med sin tjocklek på 4 mm så ska enligt tillverkaren den här träningsmattan passa både till träning och yoga. Med det sagt så kanske det här inte är den bästa träningsmattan om man vill göra övningar där man belastar knän och armbågarna mycket emot golvet då mattan kan upplevas som något tunn och det här drar därför ner betyget något. Mattan är tillverkad med ett anti-glid lager som bidrar till att mattan håller sig på plats under träningen.

Med den här modellen så får man ett medföljande band som hjälper till att hålla mattan hoprullad vilket är önskvärt om man vill ta med den till träningen eller yogapasset. Tack vare att Iron Gym Exercise Mat passar både till yoga och träning så kan det här vara en bra träningsmatta där man vill kunna använda mattan till att utöva båda delarna eller har andra i hushållet som föredrar yoga över träning vice versa men som praktiskt vill kunna använda samma matta utan att behöva köpa två separata mattor.

Spela video om Iron Gym Exercise & Yoga Mat 4 mm

Gillade du den här artikeln om träningsmattor? Varför inte komplettera din hemmaträning med en balansplatta?

Vanliga frågor

Skillnaden mellan en träningsmatta och en yogamatta är tjockleken.

Träningsmattor är något tjockare för att på så sätt kunna ge ett bättre stöd och dämpning under diverse övningar medans en yogamatta istället prioriterar smidighet och är därför bara ett par millimeter tjock.

Vi tycker att det är 3 saker som är viktiga att kika på när det kommer till att jämföra träningsmattor :

  • Längd
  • Tjocklek
  • Material

Tjockleken varierar mellan olika modeller men en tjock träningsmatta är ungefär 1 cm, men det finns även tunnare modeller

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 27

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *