Bästa Multivitamin • Bäst i Test – Sportporten.se

Bästa multivitamin 2022 - Bäst i test multivitamin

Vad är multivitamin och hur hittar jag det allra bästa multivitaminet? Multivitamin är bland de mest populära och vanligaste kosttillskotten i Sverige. Med normal och varierad kost får vi oftast i oss de flesta vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Men ibland kan vi ändå få brist på vissa ämnen och därför ger multivitamin en bra och smidig boost till vår dagliga kost. Multivitamin stärker kroppen, ökar den dagliga prestation samtidigt som det också minskar trötthet och utmattning. Men de finns flera olika typer av multivitaminer och det kan vara en djungel för dig som konsument att hålla reda på alla olika vitaminer och mineraler.

I den här artikeln kommer vi att berätta om multivitamin, vad det finns för olika typer av multivitamin och hur de påverkar vår dagliga prestation. Avslutningsvis så kommer vi att presentera våra favoriter till bästa multivitamin för kvinnor, män, barn, för dig som tränar mycket och bästa multivitamin för veganer.

Informationen i den här artikeln ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Tala alltid med läkare om eventuella frågor du har om ett medicinskt tillstånd. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en vanlig varierad kost.

Vitaminer

Våra favoriter till bästa multivitamin 2022

Bästa multivitamin Kvinna

Core Female Vitamins

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Bästa multivitamin man

Core Vitamins Man

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Bästa multivitamin barn

Terranova Living Multivitamin Barn

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Bästa multivitamin
För dig som tränar mycket

Core Vitamins

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Bästa multivitamin Vegan

Healthwell Multivitamin Vegan

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vad är multivitamin?

Multivitamin är ett kosttillskott som består av en kombination av flera vitaminer, mineraler och aminosyror som gör så att våra kroppar och sinnen ska kunna prestera på topp. Dessa vitaminer kan komma i olika former som piller, brustabletter, kapslar och pulver vilket gör att du som är känslig för att svälja piller kan få hjälp att ta multivitamin som brustablett.

Vad är multivitamin bra för?

Enligt studier har multivitamin flera hälsofördelar. De hjälper oss bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stärker immunförsvaret och är en viktig byggsten i uppbyggande av skelettet. De stärker också kroppen och kan bidra till att du får en minskad trötthet, vilket gör att du ökar din prestation i vardagen. De ger också en bättre ämnesflora som hjälper dig att enklare få i dig alla viktiga vitaminer och mineraler som din kropp kan ha brist på. Kortfattat kan man sammanfatta att multivitaminer är ett kosttillskott som helt enkelt bidrar till en mer välfungerande kropp.

uthållighet

Hur väljer jag rätt multivitamin?

Ett bra multivitamin bör innehålla flera av de viktigaste vitaminerna A, B, C, D och E men också järn, magnesium, zink och kalk. Vitaminerna kan skilja sig åt beroende på ålder, kön, livsstil och träningsrutiner. Det finns multivitaminer specifikt för både kvinnor och män. Men också multivitaminer för barn, multivitamin för dig som tränar mycket men också multivitamin anpassat för dig som är vegan.

Skillnaden mellan multivitamin för kvinnor & män

Kvinnor och män har olika vitaminbehov och därför är vissa multivitaminer optimerade för kvinnor eller män.

Multivitamin kvinna

När vi kikar på multivitaminer för kvinnor så innehåller de ofta mer av folsyra vilket är bra för gravida kvinnor. Folsyra hjälper fostrets utveckling under graviditet. Dessutom innehåller multivitaminer för kvinnor mycket järn då många kvinnor har anlag för järnbrist, speciellt kvinnor i fertil ålder då man förlorar järn vid menstruation. Järn minskar trötthet och stärker immunförsvaret.

Kvinnor träning

Multivitamin män

Multivitamin för män innehåller en större mängd zink vilket ökar testosteronproduktion och förbättrad proteinsyntes vilket gör att du kommer prestera bättre vid träning. Män behöver också få i sig mera magnesium vilket multivitaminer för män oftast innehåller. Magnesium är bra för blodtrycket, energiproduktionen men också nervfunktioner.

Multivitamin barn

Multivitamin för barn innehåller en något större mängd D-vitamin. I normal kosthållning får barn oftast i sig alla viktiga vitaminer men för barn som är petiga med maten och framförallt petiga med fisk så finns det risk att ditt barn inte får i sig tillräckligt med D-vitamin. D-vitamin förbättrar immunsystemet, men bidrar också till upprätthållandet av en normal benstomme och tänder. Multivitaminer för barn är oftast snällare i smaken vilket gör det enklare för dina barn att få i sig vitaminet.

Barn som leker

Multivitamin träna mycket

Om du tränar mycket finns det multivitaminer som hjälper din prestationsnivå genom ökad proteinsyntes men också muskelavslappnande vitaminer som hjälper till i din muskelåterhämtning. Exempel på några viktiga ämnen är en extra boost av zink och magnesium.

Multivitamin vegan

Eftersom att vi får i oss viktiga vitaminer via kosten så kan det ibland vara svårt för veganer och vegetarianer att få i sig tillräckligt av vissa vitaminer. De handlar framförallt om vitamin B12, kalcium men också D-Vitamin. Dessutom har man i studier sätt att kvinnliga veganer även kan ha en större brist på järn. Det finns därför specifika multivitaminer för veganer så att du får i dig alla vitaminer och mineraler som du behöver och kanske missar med vegansk kost.

Bästa Multivitamin

Är det farligt med multivitamin?

Förenklat kan man säga att det är ofarligt med multivitamin i rätt dosering, även om du äter ”fel” typ av multivitamin. Det du först och främst ska tänka på är att multivitamin är ett kosttillskott, det ska absolut inte ersätta vanlig kost utan det ska fungera som ett komplement. Följ alltid rekommenderade doser på förpackningarna.

Om du lider av någon specifik sjukdom eller tänker använda kosttillskott i kombination med andra läkemedel ska du såklart först och främst rådfråga en läkare. Tänk på att det aldrig är bra att överdosera och din kropp kommer inte må speciellt bra av det. Vårt tips är att alltid köpa multivitamin från välkända Svenska företag och märken så att du ska känna dig säker på vad du får.

Vår topplista multivitamin bäst i test för 2022

  • Core Female Vitamins – Bästa Multivitamin Kvinna
  • Core Vitamins Man – Bästa Multivitamin Man
  • Terranova Living Multivitamin Barn
  • Core Vitamins – För dig som tränar mycket
  • Healthwell Multivitamin Vegan

Vår vinnare : multivitamin kvinna bäst i test

Core Female Vitamins

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Antal Kapslar : 120
Mineraler: magnesium, järn, zink, koppar, jod, mangan, molybden och selen
Vitaminer: betakaroten, vitamin A, D, E, C, K, B, PABA och alfa-liponsyra

Kommentar: På jakt efter bästa multivitamin för kvinnor? Core Female Vitamins är Svensk kosttillskotts egna  populära produkt som har funnits länge på den svenska marknaden och blev sportportens vinnare till multivitamin kvinna bäst i test för 2022. Core Female Vitamins innehåller högkvalitativa kapslar med en rekommenderad dosering på 2 kapslar per dag.

Det här multivitaminet innehåller mycket folsyra och järn vilket är mycket bra för kvinnor i fertil ålder. Core Female Vitamins är tillverkad för att höja din energi nivå och öka din dagliga prestation, både på jobbet, i skolan eller om du ska träna kommer du att få mer energi. Det här multivitaminet innehåller bland annat ämnet selen som ger bättre kvalité på hud, hår och naglar.

Vår vinnare : bästa multivitamin man

Core Vitamins Man

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Portioner : 120
Mineraler: magnesium, zink, koppar, jod, krom, mangan, molybden och selen.
Vitaminer: betakaroten, vitamin A, D, E, C, K, B, PABA, kolinbitartrat och alfa-liponsyra

Kommentar: Core Vitamins Man är tillverkat som ett optimalt multivitamin för män. Det här multivitaminet är framförallt tillverkat för dig som tränar mycket och vill få en extra energikick till träningspasset. Core Vitamins Man innehåller mycket magnesium vilket hjälper musklerna att slappna av efter din träning som hjälper att motverka kramp. Dessutom innehåller det här multivitaminet C-vitamin, zink men också ett par fruktextrakt vilket stärker ditt immunförsvar.

Den minsta burken innehåller hela 120 kapslar, det gör att Core Vitamins Man räcker länge vilket gör det här till ett billigt och prisvärt multivitamin. Core Vitamins Man har allt vi söker i ett bra kosttillskott för män och vår vinnare till bästa multivitamin man.

Vår vinnare : bästa multivitamin barn

Terranova Living Multivitamin Barn

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Antal Portioner : 100

Kommentar: Vill du hitta ett bra och snällt multivitamin till dina barn? Terranova Living Multivitamin Barn är tillverkat av naturliga näringsämnen ifrån växtriket som innehåller flera viktiga mineraler och vitaminer för ditt barn. Dessutom är det här multivitaminet helt fri från onödiga tillsatser.

Kapslarna är i något mindre storlek så att de ska bli enklare för barn att svälja de. Men om dina barn är känsliga mot att svälja kapslar så går det givetvis bra att dela kapslarna och ha multivitaminpulvret i dryck eller mat. Det här multivitaminet kommer bidra till att dina barn blir mer pigga och friska. Terranova Multivitamin Barn passar i åldrarna 4 – 12 år.

Vår vinnare : bästa multivitamin tränar mycket

Core Vitamins

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Portioner : 60
Mineraler & spårelement: magnesiumcitrat, järn, zink, koppar, jod, krom mangan, molybden och selen
Vitaminer: vitamin A, vitamin D, E, C, K, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyra, Vitamin B6, folsyra, vitamin B12, biotin och PABA

Kommentar: Core Vitamins från Svenskt kosttillskott är ett populärt och välkänt multivitamin för dig som tränar mycket och lever en aktiv livsstil. Core vitamins innehåller viktiga antioxidanter som C och E vitamin förstärkt med bioflavonoider från citrus. Tack vare sitt höga näringsinnehåll så är rekommenderad dosering för Core Vitamins bara 1 kapsel om dagen vilket gör att innehållet räcker länge samtidigt som du får i dig stor mängd vitaminer och mineraler.

Det här multivitaminet kommer bidra till mer energi till din träning vilket gör att du kommer prestera bättre, orka mer och helt enkelt få ut mer av dina träningspass. Core Vitamins är ett bra multivitamin med optimerade vitaminer och mineraler för dig som tränar mycket.

Vår vinnare : bästa multivitamin vegan

Healthwell Multivitamin Vegan

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Antal Portioner : 90

Kommentar: Healthwell Multivitamin Vegan är anpassat för dig som är vegan där multivitaminet hjälper dig få i dig alla nödvändiga näringsämnen och fungerar som ett bra komplement till din dagliga veganska kost. I Healthwell Vegan hittar vi bland annat vitamin A, C, D3, E, B12, B5 och B9 men också flera viktiga mineraler som järn, magnesium och kalcium.

Healthwell Multivitamin Vegan är helt enkelt tillverkat för att ge ett brett innehåll av näringsämnen som ska hjälpa dig att bibehålla en god hälsa. Healthwell har länge varit välkända på svenska märken för att tillverka högkvalitativa produkter och deras multivitamin för veganer är inget undantag och vår favorit till bästa multivitamin vegan.

Gillade du den här artikeln om multivitaminer? Läs gärna fler av våra artiklar om träning och kost.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 24

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *