Bästa Multivitamin – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Gettested & Svensk hälsokost

Bästa Multivitamin 2023 - Sportporten

Vad är multivitamin och hur hittar jag det allra bästa multivitaminet? Multivitamin är bland de mest populära och vanligaste kosttillskotten i Sverige. Med normal och varierad kost får vi oftast i oss de flesta vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Men ibland kan vi ändå få brist på vissa ämnen och därför ger multivitamin en bra boost till vår dagliga kost. Det här kosttillskottet bidrar till att stärka kroppen, ökar den dagliga prestation samtidigt som det också minskar trötthet och utmattning. Men de finns flera olika typer av multivitaminer och det kan ibland vara en djungel att hålla reda på alla olika vitaminer och mineraler.

Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi kommer att berätta om det här kosttillskottet, vilka vitaminer och mineraler som kan vara bra att känna till och hur de påverkar vår dagliga prestation. Avslutningsvis så kommer vi att testa olika multivitaminer och mer utförligt presentera våra favoriter till bästa multivitamin för kvinnor, män, barn, för utövare som tränar mycket och för veganer.

Multivitamin bäst i test

Vårt multivitamin bäst i test

Vi kommer i den här artikeln att testa 9 populära multivitaminer från välkända svenska fitnessbutiker och apotek. Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika multivitamin med diverse smaker på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten för att testa samtliga på marknaden och vi tror inte vi skulle må speciellt bra eller kunna ge en rättvis bedömning om vi prövade fler. Om det däremot är någon produkt som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna!

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Våra favoriter till bästa multivitaminet

Bästa Multivitamin Kvinna

Core Female Vitamins

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Multivitamin Man

Core Vitamins Man

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Multivitamin barn

Terranova Living Multivitamin Barn

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Multivitamin
för dig som tränar mycket

Core Vitamins

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Multivitamin Vegan

Healthwell Multivitamin Vegan

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vad är multivitamin?

Multivitamin är ett mycket bra kosttillskott som består av en kombination av flera vitaminer, mineraler och aminosyror som gör så att våra kroppar och sinnen ska kunna prestera på topp. Dessa vitaminer kan komma i olika former som piller, brustabletter, kapslar och pulver vilket är bra ifall man är känslig för att svälja kapslar.

Vad är multivitamin bra för?

Enligt studier har multivitamin flera hälsofördelar. De hjälper oss bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stärker immunförsvaret och är en viktig byggsten i uppbyggande av skelettet. De stärker också kroppen och kan bidra till att man får en minskad trötthet, vilket bidrar till att man ökar sin prestation i vardagen. De ger också en bättre ämnesflora som hjälper till att få i sig alla viktiga vitaminer och mineraler som kroppen kan ha brist på. Kortfattat tycker vi att det här är ett fenomenalt kosttillskott som helt enkelt bidrar till en mer välfungerande kropp.

Om du vill kolla ifall du har mineralbrist så kan vi tipsa om ett smidigt hemmatest från gettested, klicka här

uthållighet

Hur väljer jag rätt multivitamin?

Ett bra multivitamin bör innehålla flera av de viktigaste vitaminerna A, B, C, D och E men också järn, magnesium, zink och kalk. Vitaminerna kan skilja sig åt beroende på ålder, kön, livsstil och träningsrutiner. Det finns multivitaminer specifikt för både kvinnor och män, barn, för utövare som tränar mycket och för veganer.

Skillnaden mellan multivitamin för kvinnor & män

Men vad är skillnaden mellan multivitamin för kvinnor och män? Kvinnor och män har olika vitaminbehov och därför är detta kosttillskott ofta optimerade och anpassade antingen för en kvinna eller en man.

Multivitamin kvinna

När det kommer till multivitamin för kvinnor så innehåller de ofta mer av folsyra vilket är extra bra för gravida kvinnor. Folsyra hjälper fostrets utveckling under graviditet. Dessutom innehåller de mycket järn då många kvinnor har anlag för järnbrist, speciellt kvinnor i fertil ålder då man förlorar järn vid menstruation. Järn minskar dessutom trötthet och stärker immunförsvaret.

Kvinnor träning

Multivitamin man

Multivitamin för män innehåller oftast en större mängd zink vilket ökar testosteronproduktion och förbättrad proteinsyntes vilket bidrar till att man kommer kunna prestera bättre vid träning. Män behöver också få i sig mera magnesium vilket detta kosttillskott oftast innehåller. Magnesium är bra för blodtrycket, energiproduktionen men också nervfunktioner.

Multivitamin barn

Multivitamin för barn innehåller en något större mängd D-vitamin. I normal kosthållning får barn oftast i sig alla viktiga vitaminer men för barn som är petiga med maten och framförallt petiga med fisk så finns det risk att barn inte får i sig tillräckligt med D-vitamin. D-vitamin förbättrar immunsystemet, men bidrar också till upprätthållandet av en normal benstomme och tänder. De här kosttillskottet är oftast snällare i smaken vilket gör det enklare för dina barn att få i sig vitaminet.

Barn som leker

Multivitamin träna mycket & aktiv livsstil

För utövare som tränar mycket och lever en mycket aktiv livsstil så finns det multivitaminer som bidrar till en bättre prestationsnivå genom ökad proteinsyntes men också muskelavslappnande vitaminer som hjälper till i muskelåterhämtningen. Exempel på några viktiga ämnen är en extra boost av zink och magnesium.

Multivitamin vegan

Eftersom att vi får i oss viktiga vitaminer via kosten så kan det ibland vara svårt för veganer och vegetarianer att få i sig tillräckligt av vissa vitaminer. De handlar framförallt om vitamin B12, kalcium men också D-Vitamin. Dessutom har man i studier sätt att kvinnliga veganer även kan ha en större brist på järn. Det finns därför specifika multivitaminer för veganer så att man får i sig alla vitaminer och mineraler som man behöver och kanske missar med vegansk kost.

Bästa Multivitamin

Är det farligt med multivitamin?

Förenklat kan man säga att det är ofarligt med multivitamin i rätt dosering, även om du äter ”fel” typ av multivitamin. Det som vi tycker att man först och främst ska tänka på är att multivitamin är ett kosttillskott, det ska absolut inte ersätta vanlig kost utan det ska fungera som ett komplement. Följ alltid rekommenderade doser på förpackningarna.

Om du lider av någon specifik sjukdom eller tänker använda kosttillskott i kombination med andra läkemedel ska du såklart först och främst rådfråga en läkare. Tänk på att det aldrig är bra att överdosera och din kropp kommer inte må speciellt bra av det. Vårt tips är att alltid köpa kosttillskott från välkända Svenska företag och märken så att du ska känna dig säker på vad du får.

Vår vinnare : Multivitamin kvinna bäst i test

Core Female Vitamins

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Antal Kapslar : 120 / 240 / 360
Mineraler: magnesium, järn, zink, koppar, jod, mangan, molybden och selen
Vitaminer: betakaroten, vitamin A, D, E, C, K, B, PABA och alfa-liponsyra

Kommentar: På jakt efter ett bra multivitamin för kvinnor? Då rekommenderar vi Core Female Vitamins som är Svensk kosttillskotts egna populära produkt som är anpassat för kvinnor och funnits länge på den svenska marknaden. Core Female Vitamins innehåller högkvalitativa kapslar med en rekommenderad dosering på 2 kapslar per dag där burkarna säljs i 120, 240 eller 360 förpackningar vilket gör det här till ett kosttillskott som kommer att räcka länge.

Core Female Vitamins
Bästa multivitamin Kvinna - Core Female Vitamins

Core Female Vitamins innehåller mycket folsyra och järn vilket är mycket bra för kvinnor, speciellt i fertil ålder. Men vi finner också bland annat ämnet selen som ger bättre kvalité på hud, hår och naglar.

Kapslarna innehåller rikligt med zink som bidrar till en bättre ämnesomsättning, Vitamin C kombinerat med magnesium som bidrar till ett starkare immunförsvar och muskelfunktion. Helt enkelt ett kosttillskott som innehåller många vitaminer och mineraler som kvinnor behöver.

Vi tycker att det här är ett mycket bra kosttillskott som är anpassat för kvinnor oavsett livsstil så kommer det att bidra till att höjda den dagliga energinivå som leder till en bättre prestation på t.ex. jobbet, i skolan eller vid träning. Om vi även räknar pris per tablett så är det förhållandevis lågt för att vara multivitamin vilket vi tycker gör den här produkten billig och prisvärd.

Vår vinnare : Bästa multivitamin man

Core Vitamins Man

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Portioner : 120 / 240 / 360
Mineraler: magnesium, zink, koppar, jod, krom, mangan, molybden och selen.
Vitaminer: betakaroten, vitamin A, D, E, C, K, B, PABA, kolinbitartrat och alfa-liponsyra

Kommentar: Core Vitamins Man är tillverkat som ett multivitamin anpassat för män. Det här kosttillskottet är framförallt tillverkat för utövare som tränar mycket och lever en aktiv livsstil som vill få ett kosttillskott som bidrar till en bättre boost i vardagen.

Core Vitamins Man
Bästa multivitamin man - Core Vitamins Man

Core Vitamins Man innehåller mycket magnesium vilket hjälper musklerna att slappna av efter träningen, det bidrar till att motverka bland annat kramp. Det här är extra bra för utövare som tränar ofta då omsättningen magnesium i kroppen ökar ju mer man tränar. Dessutom innehåller det här multivitaminet C-vitamin, zink men också ett par fruktextrakt vilket bidrar till att stärka immunförsvaret. Core Vitamins Man innehåller också B2 vitamin vilket hjälper till att bryta ner protein, kolhydrater och fett.

Den minsta burken innehåller hela 120 kapslar men den finns också i storlek 240 och 360 kapslar vilket gör att Core Vitamins Man räcker länge. Tittar vi sedan på pris per tablett så tycker vi att det här är ett billigt och prisvärt multivitamin. Vi rekommenderar det här kosttillskottet till alla män, men framförallt för de som lever en aktivare livsstil med mycket träning.

Vår vinnare : Bästa multivitamin barn

Terranova Living Barn

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Antal Portioner : 100

Kommentar: Vill du hitta ett bra och snällt multivitamin som är anpassat för barn? Terranova Living Multivitamin Barn är tillverkat av naturliga näringsämnen med bland annat 13 vitaminer, 10 mineraler samt 8 olika näringsrika växtpulver och enzymer. Dessutom är det helt fritt från onödiga tillsatser. Allt det här bidrar till att ett barns kropp ska må bättre och ett bra komplement för barn som har det svårt att få i sig all typ av kost.

Terranova Living Barn
Bästa multivitamin Barn - Terranova Living Barn

Det är inte alla barn som gillar att svälja kapslar, därför är dessa något mindre till storleken men de går också bra att dela och för att ta pulvret separat antingen i dryck eller i mat, allt för att göra det lättare för barn att få i sig det här kosttillskottet.

Vi rekommenderar det Terranova Living Barn som ett bra hjälpmedel som bidrar till att dina barn blir mer pigga och friska. Terranova Living passar för barn i åldrarna 4 – 12 år.

Vår vinnare : Bästa multivitamin tränar mycket

Core Vitamins

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal Portioner : 60 / 120 / 180
Mineraler & spårelement: magnesiumcitrat, järn, zink, koppar, jod, krom mangan, molybden och selen
Vitaminer: vitamin A, vitamin D, E, C, K, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyra, Vitamin B6, folsyra, vitamin B12, biotin och PABA

Kommentar: Core Vitamins från Svenskt kosttillskott är ett populärt och välkänt multivitamin för utövare som tränar mycket och lever en aktiv livsstil. Core vitamins innehåller viktiga antioxidanter som C och E vitamin förstärkt med bioflavonoider från citrus. Det här bidrar till ett bättre immunsystem speciellt i samband med träning och fysisk aktivitet. Men de innehåller också magnesium vilket är ett bra ämne för muskelavslappning som bidrar till att motverka bland annat kramp.

Core Vitamins
Core Vitamins

Tack vare sitt höga näringsinnehåll så är rekommenderad dosering för Core Vitamins bara 1 kapsel om dagen vilket gör att innehållet räcker länge samtidigt som man får i dig stor mängd vitaminer och mineraler.

Vi tycker att Core Vitamins passar för utövare som tränar mycket och är på jakt efter ett kosttillskott som innehåller rikligt med viktiga vitaminer och mineraler som bidrar till mer energi och en bättre återhämtning. Burken har nu fått ett nyare utseende vilket skiljer sig ifrån de som vi testade men är precis samma produkt som innan.

Vår vinnare : Bästa multivitamin vegan

Healthwell Vegan

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Antal Portioner : 90

Kommentar: Då mycket av vitaminerna och mineralerna vi får i oss kommer från kost så kan det ibland vara svårt för veganer och vegetarianer att få i sig alla viktiga ämnen. Healthwell Multivitamin Vegan är anpassat för veganer och bidrar till att få i sig alla nödvändiga näringsämnen och fungerar som ett bra komplement till vegansk kost.

Healthwell Vegan
Bästa Multivitamin Vegan - Healthwell Vegan

I Healthwell Vegan hittar vi bland annat vitamin A, C, D3, E, B12, B5 och B9 men också flera viktiga mineraler som järn, magnesium och kalcium. A vitaminet bidrar till bland annat huden och synen, B5 och zink till omsättningen av fett och kolhydrater, D3 för att öka energinivån, kisel och kalcium för starkare skelett och Jod för en bättre ämnesomsättning.

För utövare som gillar att träna mycket så innehåller Healthwell Vegan även järn och magnesium vilket är bra för blodbildning, bättre immunförsvar samt bidrar till muskelavslappning.

Vi tycker att Healthwell Vegan helt enkelt är ett bra kosttillskott som är tillverkat för att ge ett brett innehåll av näringsämnen som ska hjälpa för att bibehålla en god hälsa.

Healthwell har länge varit välkända på svenska marknaden för att tillverka högkvalitativa produkter och där tycker att deras multivitamin för veganer inte är något undantag.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa multivitamin? Läs gärna fler av våra artiklar om vitaminer & mineraler

Vanliga frågor

Ja det finns multivitamintillskott som är anpassade för barn. Barn multivitamin är oftast något mindre till storleken för att barn enklare ska få i sig tillskottet.

Ja, multivitamintillskott anpassat för veganer innehåller nödvändiga näringsämnen och fungerar som ett bra komplement till vegansk kost

Kvinnor och män har olika vitaminbehov och därför är dessa kosttillskott ofta optimerade och anpassade antingen för en kvinna eller en man

Vår topplista multivitamin bäst i test

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 24

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *