Sök

Bästa Ashwagandhan – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, tillskottsbolaget & Gymgrossisten

Bästa Ashwagandha 2024 - Sportporten

På jakt efter bästa ashwagandha? Då har du kommit helt rätt. Ashwagandha (Withanioa Somnifera), ofta kallad ”indisk ginseng” är ett kosttillskott som blivit allt mer populärt på den svenska marknaden.

Vi har jämfört med konkurrerande produkter i Sverige och utsett Core Ashwagandha till vår bäst i test tack vare sin höga dosering, pris per portion samt att produkten kommer från en välkänd svensk tillverkare.

Ashwagandha är en adaptogen ört som har använts inom ayuveda i tusentals år för både lugnade och stärkande egenskaper. Adaptogener bidrar bland annat till minskad stress, öka kroppens uthållighet, energinivåer, dämpar ångest samtidigt som studier har visat att det även är bra för sömn.

Men det finns många olika ashwagandha på marknaden och är man ny till det här kosttillskottet är det kanske inte helt lätt att hitta den bästa ashwagandhan. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa dig välja rätt tillskott. Vi kommer inleda med att berätta vad indisk giseng är och vilka positiva egenskaper den besitter. Därefter kommer vi berätta vad som kan vara bra att tänka på så man väljer rätt produkt. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter med produkter från bland annat Healthwell, Core & Star nutrition.

Våra favoriter bästa Ashwagandhan

1

Core Ashwagandha

Core Ashwagandha

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

RawPowder Ashwagandha Pulver

RawPowder Ashwagandha Pulver

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3

Healthwell Ashwagandha Extrakt

Healthwell Ashwagandha Extrakt

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

4

Star Nutrition Ultimate Ashwagandha

Star Nutrition Ultimate Ashwagandha

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Vad är Ashwagandha?

Ashwagandha är en ayurvedisk ört som växer i de torra regionerna i främst Indien men som även finns i Afrika och Mellanöstern. Många benämner det här som en medicinalväxt och den har faktiskt använts i över 4000 år. Tack vare sina positiva effekter så har det här blivit ett allt populärare kosttillskott på den svenska marknaden och den säljs ofta som kapslar eller pulver.

Vad är indisk giseng bra för?

Vilka positiva egenskaper har det här tillskottet? Studier har visat att indisk giseng främst är bra för att minska trötthet, oro, ångest och stress där tillskottet hjälper att sänka nivåerna av stresshormonet kortisol. När nivåerna av kortisol sänks så hjälper det även vid sömnproblem och studier har visat att folk som tar det här tillskottet ofta sover bättre. De har även visat sig vara bra för träning då det bidrar till bättre fokus, energi och fysisk uthållighet.

Det finns dock en avrådan för folk som är gravida eller ammar att inte ta det här tillskottet då det inte finns några säkra källor för hur detta kan påverka fostret.

Ashwagandha Bäst i test

Vilken produkt bör man köpa?

Det finns som tidigare nämnt flera olika ashwagandha på marknaden och ifall man är ny till den här typen av kosttillskott är det kanske inte helt lätt att veta vilken produkt man bör köpa. Något som vi tycker är viktigt är att köpa tillskott från kända svenska tillverkare så man vet vad man får. I det stora är det ganska lite som skiljer produkterna åt men nedan listar vi några punkter som kan vara bra att ha i åtanke :

Form

Ashwagandha kommer till mestadels antingen i pulverform eller som kapslar. Vad man föredrar tycker vi är lite smak och tycke. En av fördelarna med pulver är att man kan vara kreativ och blanda ner det i kost vilket kan vara fördelaktigt för matsmältning och upptagningsförmåga. Dessutom är pulver lättare att dosera om man vill ha en svagare mängd. Däremot så har kapslar fördelen att de är ofta mer effektiva samtidigt som de ofta är enklare att bara svälja än att man ska behöva blanda pulvret med vätska.

Dosering

Det finns både starkare och svagare varianter av det här tillskottet. De svagare ligger runt 100 mg per portion medans mer högdoserade varianter är upp emot 500 mg per portion. Som med allt kosttillskott så är det viktigt att inte överdosera utan alltid följa rekommenderad dosering.

Bästa Ashwagandhan

Pris

Pris är såklart viktigt ifall man vill ha ett billigt ashwagandha. I regel kostar dessa tillskott ungefär likvärdigt med undantag för de tillskotten som är något mer högdoserade, då får man kanske räkna med ett par ören extra per portion men ofta inte mer än så. Om priset är en viktig faktor kan det vara bra att kolla pris per portion och inte pris per förpackning vilket ibland kan vara missvisande.

Tillsatsämnen

De flesta produkter är ofta fria från tillsatser men några innehåller diverse tillsatser. Ett av de vanligare är att man tillsätter svartpepparextrakt även kallat piperin vilket bidrar till att kroppen lättare tar upp tillskottet.

Biverkningar

Det finns inga rapporterade biverkningar så länge man följer rätt dosering. Om man däremot är gravid eller ammar så bör man konsultera en läkare innan användning. Det finns som tidigare nämnt inga säkra källor för hur detta kan påverka fostret. Som med alla kosttillskott är det viktigt att inte överdosera och våra kroppar kommer inte må speciellt bra av det.

Plats nummer 1 : bästa Ashwagandha

Core Ashwagandha

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Dosering: 500 mg per portion
Form : Kapslar

Kommentar : Core Ashwagandha från svenskt kosttillskott är högdoserade kapslar som innehåller hela 500 mg ashwagandha och varav 7 % withanoloider vilket är bland de högst doserade på marknaden. Den innehåller även 5 mg Svartpepparextrakt piperin vilket bidrar till att kroppen lättare tar upp tillskottet och ett plus i kanten jämfört med många konkurrenter. Rekommenderad dosering är 1 kapsel per dag och den finns som 90, 180 och 270 kapslar.

Vi gillar Core Ashwagandha av den anledningen att både pris och innehåll är bra där vi tror att det här tillskottet passar främst för användare som gillar kapslar och högdoserat tillskott från en välkänd svensk tillverkare.

Core Ashwagandha finns att köpa här :

Plats nummer 2

RawPowder Ashwagandha Pulver

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Dosering : ca 500 mg per portion
Form : Pulver

Kommentar : Om du har svårt att ta kosttillskott med kapslar eller tabletter kan vi istället rekommendera pulverform som i denna produkt på RawPowder i deras Ashwagandha pulver. Den här produkten är helt ekologisk och framställt från rot (withania somnifera) till ett 100% finmalt ashwagandha pulver. Fördelen med pulver är att man kan blanda i det i kost som till exempel smoothie eller juicer. En förpackning är 125 g och rekommenderad dosering är 1 tsk om dagen vilket ger ungefär 500 mg per portion där påsen räcker till ungefär 25 portioner.

Vi tycker att RawPowder Ashwagandha Pulver är en bra och faktiskt mycket prisvärd produkt som vi tror passar främst för personer som föredrar pulver över kapslar och som även vill ha en ekologisk- högdoserad produkt.

RawPowder Ashwagandha Pulver finns att köpa här :

Plats nummer 3

Healthwell Ashwagandha Extrakt

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Dosering : 400 mg per portion
Form : Kapslar

Kommentar : Healthwell Ashwagandha Extrakt påminner mycket om produkten från Core med skillnaden att den här produkten har en något svagare dosering om 400 mg per portion vilket vi menar på är en mellandosering. Något som vi gillar med just den här produkten är att de är gjord av cellulosa vilket gör att den har fått symbolen ”vegetarian friendly” som i sin tur innebär att innehållet är lämplig för veganer. Rekommenderad dosering är 1 kapsel om dagen i samband med måltid och den finns i storlekar om 60, 120 och 180 kapslar.

För att sammanfatta tycker vi Healthwell Ashwagandha Extrakt passar bra ifall man inte vill ha den absolut högsta doseringen men ändå vill hitta en bra och prisvärd indisk giseng.

Healthwell Ashwagandha Extrakt finns att köpa här :

Plats nummer 4

Star Nutrition Ultimate Ashwagandha

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Dosering : 125 mg per portion
Form : Kapslar

Kommentar : Star Nutrition Ultimate Ashwagandha kommer i kapselform och består av ashwagandha extrakt från både blad och rot vilket ger en mycket bra effekt. Doseringen är dock något svagare med 250 mg per 2 kapslar vilket kan passa bra ifall man vill ha en något mer svag doserad ashwagandha. I den här produkten har man även tillsatt piperin vilket bidrar till att kroppen lättare kan ta upp tillskottet. Det här är en av toppsäljarna hos svenska fitnessbutiken gymgrossisten.

Star Nutrition Ultimate Ashwagandha finns att köpa här :

Vanliga frågor om indisk giseng

Studier har visat att ashwagandha är bra för att minska stress, öka kroppens energi nivåer samtidigt som studier har visat att de bidrar till bättre sömn

Det finns inga rapporterade biverkningar så länge man följer rätt dosering. Om man däremot är gravid eller ammar så bör man konsultera en läkare innan användning. Som med alla kosttillskott är det viktigt att inte överdosera och våra kroppar kommer inte må speciellt bra av det.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa Ashwagandhan? Läs gärna fler av våra kosttillskott eller några andra av våra artiklar på Sportporten

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 9

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *