Search

Bästa Viktvästen – Bäst I Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svensk kosttillskott, gymgrossisten, träningspartner & proteinbolaget

Bästa Viktvästen - Sportporten

På jakt efter bästa viktvästen? Då har du kommit helt rätt för här jämför vi olika viktvästar på marknaden och hjälper dig hitta den bästa produkten. Vi har valt ut Iron Gym Weight Vest till bästa viktvästen tack vare sitt materialval, hela 30 olika sandsäckar att modifiera västen med samt att den går från 1 – 10 kg justerbar vikt vilket vi tycker passar en bred målgrupp om ni är fler som tänker använda västen.

En viktväst eller en tyngdväst som många också väljer att kalla det har blivit ett allt vanligare träningshjälpmedel. Tack vare sin förmåga att öka belastningen i samband med träning så är det här ett mycket bra hjälpmedel till att få ut mer från varje träningspass när det gäller att bygga muskler, gå ner i vikt men också för att förbättra hållningen. Men det finns flera olika modeller ute på marknaden och det är inte alltid helt lätt att veta vilken viktväst som man bör köpa, speciellt om det här är ett helt nytt träningskoncept.

Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig att hitta en riktigt bra modell. Vi kommer inleda med att berätta vad en viktväst är, vilken träning den ger och tips på bra övningar med viktvästar. Sedan kommer vi att tipsa om vad man bör tänka på så att man köper en modell som kan passa beroende på ambition och prisklass. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa viktvästen 2024 där vi bland annat pratar om populära modeller från Iron gym, Abilica och Virtufit.

Vår Topp 5 bästa Viktväst

1

Iron Gym Weight Vest

Iron Gym Weight Vest

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Abilica WeightVest Flexi

Abilica WeightVest Flexi

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Abilica WeightVest Power

Abilica WeightVest Power

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Virtufit Adjustable Weight Vest

Virtufit Adjustable Weight Vest 10kg

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Abilica Viktvast 3kg

Abilica Viktväst 3kg

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vad är viktvästar

Precis som namnet avslöjar så är en viktväst helt enkelt en väst fylld med vikter för att höja kroppsvikten på utövaren och på så sätt öka nivån samt förbränningen i träningen. Dessa västar fungerar bra både för konditionsträning men också för styrketräning vilket gör tyngdvästar mycket mångsidiga när det kommer till bättre träning och hälsa.

När det kommer till att träna kondition eller gå ner i vikt så är det här ett perfekt komplement att ha under en promenad, lättare joggingtur eller varför inte bara i hemmet. Det kommer bidra till att höja pulsen samtidigt som man bränner fler kalorier som i sin tur leder till att man får en lättare resa att gå ner i vikt. Vill du veta hur effektiva viktvästar är? År 2020 genomfördes en studie på Göteborgs universitet där viktvästar gav en större effekt än många andra typer av träning. Läs mer här

När det kommer till att bygga muskler så ger viktvästar en effektiv extra belastning på sin egna kroppsvikt där bra exempel på muskelövningar kan vara dips, knäböj, armhävningar m.m. Dessa västar fungerar även bra till annan fysisk aktivitet som till exempel crossfit eller boxning. Det är därför inte så konstigt att många brandmän, poliser eller militärer använder sig mycket av viktvästar för att hålla sig i god form.

Viktväst bäst i test

Fördelar med väst för träning

Det finns många fördelar med viktvästar och varför de ger en bra extra boost till all typ av träning oavsett om det kommer till att bygga muskler eller gå ner i vikt. Något som många inte tänker på är att man i stort sätt kan ha på sig västen i alla tillfällen, det behöver inte vara i samband med träning utan det kan till exempel vara när man går runt i hemmet vilket gör det här till ett mycket praktiskt och enkelt träningsredskap.

Tips på övningar med viktväst

Förutom uthållighetsövningar som löpturer och promenader så finns det många styrkeövningar som kan vara fördelaktiga med viktväst för att öka belastningen och även förbränningen. Nedan tipsar vi om några bra övningar när man vill träna med viktväst :

 • Knäböj
 • Utfall
 • Armhävningar
 • Burpees
 • Plankan
 • Planka med benbyte eller rotation
 • Daggmasken

Att tänka på innan användning

En viktväst passar i stort sätt alla användare oavsett om man är kille eller tjej och därför är i stort sätt alla modeller unisex. Innan man börjar använda viktväst så bör man börja i lugnt tempo med en mycket låg vikt, speciellt om man har lätt att få ont i muskler, knän och leder. Bara något kilo kan vid första passet kan göra en stor skillnad för träningen och börjar man till exempel löprundan med för mycket vikt i västen så kan det resultera i en för stor belastning vilket kan påverka passet negativt.

Bästa Viktvästen

Vad ska man tänka på när man köper en viktväst

Viktvästarna skiljer sig åt, framförallt i hur mycket vikt de kan innehålla då vissa modeller kan väga bara ett par kilo medans tyngre modeller kan gå upp emot 30 kg vilket är en ganska stor nivå skillnad. Dessutom kan en del modeller komma med fasta vikter medans andra västar är justerbara. Utöver det så måste viktvästen även vara bekväm med en komfortabel passform. Priset varierar ofta med kvalitén och det finns både exklusiva samt billiga viktvästar.

Vi rekommenderar att man redan nu bör redogöra för sig själv vilka mål man är ute efter med viktvästen. Vill man gå ner i vikt och fokusera på träning med mycket förbränning eller vill man istället bygga muskler med fokus på styrketräning? Nedan har vi listat några saker som är viktiga att ha i åtanke så att man köper rätt modell beroende på sina egna förutsättningar.

Vikt

Viktvästar kan komma i olika vikter då vissa är lätta och väger inte mer än ett par kilo medans det finns tyngre västar som kan väga upp emot 30 kg. Generellt sätt kan man säga att lättare viktvästar lönar sig mer till konditionsträning eller i hemmet med fokus på viktminskning och bättre hållning.

Är man däremot ute efter att bygga muskler och få en extra tyngd i träningspasset kan man gå upp emot 10-20 kg vilket ger en bra boost i övningar där man använder kroppstyngden som sin motvikt.

Bästa viktväst

Fasta vikter eller justerbara

Det finns viktvästar som har antingen fasta vikter eller justerbara vikter som besitter olika fördelar respektive nackdelar. Med det sagt så är idag de flesta viktvästarna på marknaden justerbara.

Fasta vikter – En väst med fast vikt innebär att vikterna ej går att justera vilket ofta lönar sig bättre till konditionsträning då det inte ger lika mycket rörliga delar vilket skapar en bättre komfort och passform vilket är önskvärt när man är ute och springer eller tar en lägre promenad.

Justerbara vikter – Dessa västar lönar sig bättre till styrketräning då man vill kunna anpassa vikterna beroende på övning. Till exempel kanske utövaren bara vill belasta med 10 kg vid dips medans 20 kg vid armhävningar. Så den här typen av väst är bra för att anpassa nivån på träningen beroende på förmåga, ambition men även dagsform. Justerbara viktvästar har också fördelen ifall det är flera i hushållet som vill kunna använda västen med möjlighet att kunna anpassa nivån beroende på utövare.

Viktväst

Passform & Komfort

En viktväst måste såklart sitta komfortabelt och bekvämt emot kroppen. Det är inte speciellt bra om västen har en dålig passform under löprundan eller att den ger en begränsad rörelseförmåga under gympasset. Därför är i stort sätt alla viktvästar tillverkade för att vara så bekväma som möjligt med en skön dämpning mot till exempel axlar samtidigt som de ger en bra mobilitet i styrkeövningar så att man har fria rörelser för framförallt armarna.

I stort sätt alla viktvästar är jämt fördelade där de ofta fästs mot kroppen med hjälp av kardborreband för att skapa en riktigt bra åtsittande form där man som användare kan anpassa västen beroende på längd och kroppsform. Det gör att västen sitter stabilt och den behöver inte skava emot kroppen.

Plats nummer 1 : bästa viktvästen

Iron Gym Weight Vest

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Typ av vikt : Justerbar
Viktspann : 1-10 kg

Kommentar : Vill du hitta en riktigt bra viktväst? Då rekommenderar vi Iron Gym Weight Vest som en praktiskt modell i hög kvalité. Den här viktvästen har 30 st sandsäckar som väger 300g vardera som är jämnt fördelade över västens fram- och baksida för att skapa en bra balans men som också bidrar till en komfortabel och åtsittande passform vilket är önskvärt framförallt vid konditionsträning.

Vikterna är justerbara mellan 1 – 10 kg vilket är bra ifall man vill kunna anpassa träningspasset efter dagsform eller ambition. Det är också praktiskt ifall man är flera i hushållet som vill kunna dela på västen där förutsättningarna är olika.

Axelbanden har en extra vaddering vilket bidrar till en bättre komfort samtidigt som både utrymmet vid halsen och armar har förstorats för att skapa en extra bra rörelsefrihet vilket ofta är önskvärt vid muskelträning. Man fäster västen med hjälp av kardborreband som dels skapar en bra åtsittande form men som också ger bra justeringsmöjligheter beroende på längd och kroppsform.

Tack vare att det är justerbara vikter från 1 – 10 kg så rekommenderar vi den här västen till alla utövare oavsett nybörjare som motionärer som vill ha möjligheten att både kunna använda västen till konditionsträning eller styrketräning. Den övre gränsen är som tidigare nämnt på 10 kg och därför kanske inte det här är den allra bästa viktvästen för de mest ambitiösa utövarna. Västen har bra passform, bra rörlighet och möjligheten att justera vikten är mycket praktisk. Helt enkelt en välgjord viktväst.

Iron Gym Weight Vest finns att köpa här :

Plats nummer 2

Abilica WeightVest Flexi

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av vikt : Justerbar
Viktspann : 1,25 – 10 kg

Kommentar : På en fin andraplats hittar vi denna Flexi viktväst från Abilica. Det här är en justerbar viktväst med spann mellan 1,25 – 10 kg vilket ger bra möjligheter oavsett nivå eller typ av träning då västen passar bra både för konditionsträning som styrketräning men också ett bra hjälpmedel till att få bättre hållning. Denna modell kommer med totalt 8 viktpåsar i järnsand vilket ger bra justeringsmöjligheter men inte lika många som vinnaren ovan, men därav kommer den här västen till ett billigare pris.

Viktvästen är tillverkad i mjuk neopren som fästs med hjälp av 2 justerbara spännen vilket ger en god passform men också komfort vilket är extra viktigt under konditionsträning. Som en plus i kanten så kommer västen med 2 smarta fickor för lättare förvaring som till exempel telefonen eller hemnycklarna. Dessutom har viktvästen reflexer vilket alltid är bra ifall man vill använda den utomhus när det är mörkt ute. Max midja för Abilica Weightvest flexi är 130 cm.

Vi rekommenderar den här modellen till alla utövare som vill hitta en billig och prisvärd viktväst med justerbara vikter i ett brett spann som passar både till kondition och styrka. Med det sagt så är den tyngsta vikten 10 kg vilket kan upplevas som något lågt för de mest ambitiösa utövarna.

Abilica WeightVest Flexi finns att köpa här :

Plats nummer 3

Abilica WeightVest Power

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Typ av vikt: Justerbar
Viktspann : 1-20 kg

Kommentar : På jakt efter en viktväst med högre vikter? Då vill vi tipsa om Abilica WeightVest Power som kommer med justerbara vikter upp till 20 kg vilket passar bra för den ambitiösa utövaren. Den här modellen kommer med 38 viktpåsar som väger 0.5 kg vardera som är fyllda med järnsand. 22 av påsarna kan fästas bak och resterande 16 framtill där totalen av vikterna är 19 kg där tomvikten på själva västen är 1 kg. Det här gör att man verkligen kan anpassa västen efter nivå eller beroende på vilken typ av träning eller övning man vill utföra. Är man flera i hushållet är det också mycket praktiskt ifall någon annan familjemedlem vill nyttja västen men till en annan vikt.

WeightVest Power är tillverkad i mjukt och slitstark polyester och neopren som bidrar till en bättre komfort vilket är speciellt önskvärt vid konditionsträning eller längre promenader. Man fäster västen tack vare 2 justerbara kardborreband så att den ska ge en bra och åtsittande passform. Maximal midjebredd för den här modellen är 120 cm.

Vi tycker att den här viktvästen passar för ambitiösa och något mer muskulösa utövaren som vill kunna ha en anpassningsbar väst med möjlighet att få en max västvikt på 20 kg med kanske något mer fokus på riktigt tung styrketräning.

Abilica WeightVest Power finns att köpa här :

Plats nummer 4

Virtufit Adjustable Weight Vest 10kg

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Typ av vikt: Justerbar
Viktspann : 1-10 kg

Kommentar: På en fin fjärdeplats hittar vi denna viktväst från Virtufit. Den här modellen har justerbara vikter mellan 1 – 10 kg vilket passar för både uthållighetsträning samt styrketräning där man tillåts anpassa nivån på sin träning beroende på egen förmåga och dagsform. Som exempel vill man ofta gärna ha en lägre vikt vid konditionsträning medans vid vissa styrkeövningar är det istället önskvärt att kunna ha mer vikt i västen vilket en justerbar viktväst möjliggör.

Denna viktväst är tillverkad i kraftfullt och slitstarkt nylon som bidrar till en bättre hållbarhet. Vi tycker att Virtufit Adjustable Weight Vest är en enklare modell men därav också ett billigare pris vilket vi tycker passar för utövare som gärna vill hitta en billig och prisvärd viktväst. Måtten på västen är 51 x 37 x 9,5 cm.

Virtufit Adjuastable Weight Vest 10 kg finns att köpa här :

Plats nummer 5

Abilica Viktväst 3kg

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Typ av vikt: Justerbar
Viktspann : 2-3 kg

Kommentar: Är du ny till konceptet till viktvästar och vill gärna börja med en lättare väst som dessutom är i den billigare prisklassen? Då rekommenderar vi denna viktväst från Abilica som har justerbara vikter upp till 3 kg. Den här modellen kommer med 2 halvkilospåsar som är fyllda med järnsand och som man enkelt kan justeras vilket passar bra för utövare som vill testa på en viktväst men har lätt att få ont i knän och leder som därför vill ha en mjukare start.

Västen är tillverkad i mjukt neopren och tack vare sina två justerbara spännen så bidrar det till att västen från en bra passform vilket är extra viktigt vid uthållighetsträning. Tack vare att västen i sig har en mindre konstruktion så blir den därför mer praktiskt och enkel att använda. En funktion som vi gillar är den praktiska fickan baktill på västen där man kan förvara mindre tillhörigheter. Västen i sig har reflexer vilket alltid kan vara bra att ha ifall man vill använda västen utomhus när det är mörkt ute.

Tack vare sin mindre konstruktion och färre vikter så blir därför även priset billigare vilket är bra ifall man vill testa på den här träningsformen utan att behöva öppna upp hela plånboken. Därför rekommenderar vi den här modellen framförallt till nybörjare men också erfarna motionärer som bara är i behov av en liten tilläggsvikt på totalt 3 kg.

Abilica Viktväst 3 kg finns att köpa här :

Vanliga frågor

Att träna med en viktväst har flera fördelar, bland annat :

 • Gå ner i vikt – Ger en bättre förbränning
 • Bygga muskler – Ökar belastning och intensitet i övningar
 • Skapar en bättre hållning
 • Praktiskt och enkelt träningsredskap att använda

Det finns flera bra övningar som man kan utöva med en viktväst förutom den traditionella promenaden eller joggingrundan. Nedan listar vi några bra övningar :

 • Knäböj
 • Utfall
 • Armhävningar
 • Burpees
 • Plankan
 • Daggmasken

Hur mycket vikt man ska ha är såklart mycket individuellt beroende på förutsättningar. Vi rekommenderar att man börjar lugnt med bara något kilo för att sedan stegvis växla upp.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa viktvästen? Läs gärna fler av våra träningsartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 22

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *