Golfklockor • Bästa Golfklocka 2022 • Bäst i Test – Sportporten.se

Golfklocka - Bästa golfklockan 2022

Gillar du att spela golf? Men hur bedömer du avstånd på golfhålen? Använder du dig av banguiden eller ögonmåttar du längden till flaggan? Ibland är det svårt att uppskatta avståndet och slagen blir inte alltid som man har tänkt sig. Du kanske stöter på ett blint golfhål eller testar på en golfbana som du aldrig spelat förut där du i stort sätt inte har någon aning om hur långt du har kvar till green. En vanlig situation som kan uppstå under din golfrunda är ifall flaggplaceringen är långt fram eller bak på greenen, då kan det bli svårt för dig som golfare att bedöma hur djup greenen är.

Men det finns tack och lov hjälpmedel som kan göra det enklare för dig som golfare att kunna välja rätt klubba och på så sätt sänka din score. Golfklockor eller gps klockor blir idag allt vanligare på våra golfbanor och du har säkert stött på flera medspelare som använder någon form av avståndsmätare på golfbanan.

I den här artikeln kommer vi berätta om golfklockor, fördelarna med golfklockorna och olika funktioner i golfklockan som du kanske inte känner till. Vi kommer sedan att testa och recensera populära golfklockor från bland annat Garmin för att avslutningsvis utse våra favoriter till bästa golfklockan för 2022.

Våra favoriter bästa golfklocka 2022

1. Bästa Golfklocka

Garmin Approach S62

5/5

Betyg 5 / 5

2. Bästa Golfklocka

Garmin Approach S42

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3. Bästa Golfklocka

Garmin Approach S12

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Bästa Handburna Golfklocka

Garmin Approach G12 Clip-on

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Vad är en golfklocka?

En golfklocka är ett armbandsur med en inbyggd GPS vilket gör att klockan har en exakt koll på din position. Golfklockorna har sedan en inbyggd databas på tio tusentals golfbanor runt om i världen som jämför banorna med din aktuella position för att på sätt kunna mäta ut avstånd till flaggan på respektive golfhål.

Billiga golfklockor innehåller åtminstone avstånd till greenens mitt, framkant och bakkant. Medans exklusivare modeller kan även innehålla andra roliga och spännande funktioner som stegräkning, layout på golfhålet, digitalt scorekort men också en virtuell caddie.

Golfklocka

Bildexempel på en garmin golfklocka

Vad är skillnaden på en golfklocka, golfkikare och golfappar?

Förutom golfklockor så finns även andra sätt att mäta avstånd på golfbanan. Du kanske redan har stött på en golfkikare eller en golfapp till din mobiltelefon. Fördelen med golfkikare är att du kan få exakt avstånd till flaggan så länge du har fri sikt vilket inte fungerar om hålet är blint eller skymt. Men tyvärr tenderar golfkikarna att vara opraktiska då du måste plocka fram och undan den ur golfbagen med jämna mellanrum. Vill du läsa mer om golfkikare? Klicka på länken för att läsa vår artikel om att hitta den bästa laserkikaren.

Det samma gäller för diverse golfappar till telefonen, visst många av apparna är bra men även här så är mobiltelefonen ganska opraktisk på golfbanan och det kan även vara ett irriterande och störande moment för dina medspelare att du ”håller på med telefonen” under golfrundan.

Fördelar med golfklockor :

Golfkikare

Skötsel, uppdateringar och batteri golfklockor

En golfklocka behöver laddas med jämna mellanrum då GPS’en i klockan går på batteri. Du får alltid en laddkabel med i ditt köp vilket gör att du enkelt kan ladda golfklockan både i hemmet men även i bilen på väg till din golfrunda.

Som tidigare nämnts så kommer golfklockorna med en databas på tiotusentals golfbanor vilket gör att du sällan behöver vara nervös för att din hemmabana inte ska finnas med. Men ibland kan det ske förändringar på golfbanan, som att golfhål byggs om, nya golfbanor kommer till eller att man kastar om hålen på golfbanorna. Därför bör golfklockans databas uppdateras med jämna mellanrum. Genom USB-kabeln som medföljer i köpet så kan du enkelt koppla in klockan i datorn för att på ett smidigt sätt uppdatera databasen.

Golfklocka - clip on / Handburen

Du kanske inte vill att din avståndsmätare ska sitta på armen men du ändå ha en lätt och smidig avståndsmätare? Vissa golfklockor är tillverkade för att istället sitta som en ”Clip On” vilket är ett spänne på baksidan av enheten. En sån här typ av avståndsmätare kan du enkelt fästa på ditt bälte, din keps eller lägga den i din golfbag. En handburen gps klocka har samma funktioner som en vanlig golfklocka.

golfklocka G10

Bild på en golfklocka från garmin

Billig golfklocka eller exklusiv golfklocka?

De billigaste golfklockor kommer i regel bara med avståndsmätning till greenen. Medans de mer exklusiva modellerna kommer med flera spännande funktioner som färgdisplay, digitalt scorekort, pulsmätning m.m. Priset varierar såklart med kvalitén och funktionerna.

Varför ska man ha en golfklocka? - Golf avståndsmätare

Det finns såklart fördelar och nackdelar med allt, men vi har inte stött på någon som har börjat med GPS-klocka för att sedan gå över till att istället ögonmåtta. Det är svårt att kunna få ett exakt avstånd med hjälp av banguiden eller markeringarna på fairway. Dessutom är det svårt att bilda sig en uppfattning över hur djup eller lång greenen är. Om flaggan som exempel står i bakkant, behöver du då lägga till 5 meter eller 30 meter extra? Det kan handla om mer än ett klubbval och det här får du hjälp med tack vare en golfklocka.

Det kan också uppstå situationer när du hamnat utanför fairway, här kan det vara till en fördel om du vet avstånd till green om du vill ta en genväg genom till exempel ett skogsparti.

2 anledningar till varför en golfklocka kommer göra din golf bättre.

golfbana - avstånd

Sammanfattning - avståndsmätare golf

En golfklocka är ett armbandsur med inbyggd GPS som kan ge exakta positioner på golfbanan. Tack vare signalerna så känner klockan av din position och med hjälp av sin inbyggda databas på flera tiotusentals golfbanor så kommer klockan att veta ditt avstånd till greenens framkant, mitt och bakkant. De mer exklusivare klockorna kommer även med flera andra funktioner som färgdisplay, stegräknare, digitalt scorekort m.m.

Vid köp av en golfklocka får du alltid med en kabel så att du enkelt kan ladda din klocka både i hemmet men också i bilen på väg till din golfrunda. Dessutom kan du enkelt uppdatera databasen i din klocka genom att koppla den till en dator.  Om du är trött på att behöva ögonmåtta eller om du stöter på ett blint golfhål så kommer du inte bli besviken när du prövar konceptet att använda golfklocka som avståndsmätare. Om du alltid vet exakt avstånd till flaggan så kommer du förmodligen att bli en bättre golfare och du kommer att sänka ditt handicap.

Vår vinnare: Bästa golfklocka

Garmin Approach S62

5/5

Betyg 5 / 5

Modell : Unisex
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Batteritid : 20 timmar med GPS

Kommentar: Vill du hitta den absolut bästa golfklockan? Garmin Approach S62 är en stilren och exklusiv gps klocka som även passar bra utanför golfbanan. Med sin tilltagna pekskärm på 1.3-tum i färg blir klockan lätt att läsa av och styra. Du kan också byta stil och design på urtavlan för att passa just din smak. S62 kommer med den roliga funktionen ”virtuell caddie” som samlar in din speldata och på sätt väljer vilken klubba som skulle passa för respektive slag. Virtuell Caddie tar hänsyn till både vinden men också upp- och nedförsbackar.

S62 kommer med en detaljerad greenvy där du kan markera ut dagens flaggplacering för att på så sätt få ett ännu mer exakt avstånd. Du kan såklart välja avstånd till valfria positioner på banan och olika fasta hinder som bunkrar eller vattenhinder, vilket också kan vara ett bra hjälpmedel ifall du hamnat utanför fairway. Med Approach S62 kan du enkelt koppla ihop med din smartphone vilket gör att du kan få upp notiser i golfklockan, så som sms, telefonsamtal eller e-post så att du har full koll under din golfrunda.

Spela videoklipp

Ytterligare en smart funktion vi gillar med S62 är att den är synkad med Garmin Pay vilket innebär att du länka ditt bankkort till klockan för att på så sätt göra betalningar direkt med klockan. Med S62 kan du även utöva andra sporter då den här modellen kommer med inbyggd pulsmätning, syresättningsnivå i blodet och stegräkning. S62 har en vattenklassning på 5 ATM vilket gör att den även klarar av simning. 20 timmars batteritid i GPS-läge och 14 dagars batteritid som vanlig klocka. Tack vare sitt quickfit armband så är det enkelt att byta ut armbandet på klockan.
Garmin Approach S62 är en premium golfklocka som tickar i allt vi söker i den bästa golfklockan 2022.

Plats nummer 2

Garmin Approach S42

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Modell : Unisex
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Batteritid : 15 timmar med GPS

Kommentar: Golfklockan Garmin Approach S42 har en smart och snygg design som gör att den passar perfekt till golf men också till löpningen eller som en stilren klocka att ha på jobbet. S42 kommer med en 1,2-tums pekskärm i färg och stora siffror som gör användningen enkelt och smidigt för dig som golfare.

Den här modellen kommer med funktionen ”greenvy” vilket gör att du kan se formen på greenen och manuellt ställa in dagens flaggplacering för att få en ännu bättre noggrannhet. S42 kommer även med ”pinpointer-funktion” vilket talar om riktningen till flaggan när du befinner dig i ett blint läge. Med den här klockan får du precisa detaljer på golfhålet som bunkrar, vattenhinder och mycket mer. Självklart går det att få avstånd till varje plats och du kan pinpointa avståndet till olika platser på golfhålet.

Tack vare att klockan är synkad till Garmin Connect så har Garmin implementerat funktionen ”AutoShot” som mäter slag längs fairway, registrerar utslagsplatser och avstånd för att du efter rundan ska kunna få en analys och statistik av din golfrunda.

Den här golfklockan går att synka smartphones för att få aviseringar om till exempel, inkommande samtal, sms, e-post eller andra viktiga meddelanden. S42 kommer med smarta funktioner för dagliga träning som till exempel aktivitetsmätning, kalorier och steg.

Spela videoklipp

Approach S42 kommer med 15 timmars batteritid i GPS-läge och upp till 10 dagars batteritid i klockläge. Dessutom är den vattenklassig 5 ATM vilket gör att den tål regn.

I jämförelse med vinnaren ovan så är Garmin Approach något billigare, skärmen är 0.1 tum mindre och den har till exempel inte funktionen virtuell caddie.

Plats nummer 3

Garmin Approach S12

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Modell : Unisex
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Batteritid : 30 timmar med GPS

Kommentar: Är du på jakt efter en billig och prisvärd golfklocka som också bara har de viktigaste och enklaste funktionerna? Approach S12 är en bekväm och slimmad golfklocka från Garmin. S12 har en högkänslig GPS som automatiskt väljer golfbana utifrån din position samtidigt som den också känner av när du går till nästa golfhål vilket då klockan också gör.

Med den här klockan får du avstånd till greenens framkant,mitt och bakkant men också doglegs och layups. Den här garmin golfklockan kommer med en högupplöstskärm med stora och lättavlästa siffror som även går bra att läsa av i solljus.

Garmin Approach S12 kommer med digitalt scorekort som kan ge dig en summering av ditt resultat.

Spela videoklipp

Batteritiden på denna golfklocka ligger på hela 30 timmar i GPS-läge och 14 veckor i klockläge samtidigt som den också är vattenklassad till 50 meters djup vilket gör att du inte behöver oroa dig för vattenhinder eller regn.

Det här är en slim och enkel golfklocka från Garmin. Om du vill ha en billig och användarvänlig golfklocka med de enklaste funktionerna är Garmin Approach S12 ett bra och prisvärt val.

Vår vinnare : Bästa golfklocka clip-on Handburen

Garmin Approach G12 - clip on

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Modell : Unisex
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Batteritid : 30 timmar med GPS

Kommentar:  Är du på jakt efter en handburen gps klocka? Garmin G12 är en lätt och smidig Clip-On GPS som du enkelt kan fästa på till exempel bältet, kepsen, i golfbagen eller i fickan. Garmin G12 kommer med en svartvit LCD-skärm som ger dig avstånd till greenens framsida, mitt och bakkant, den kan också visa avstånd för layup och doglegs.

Spela videoklipp

Denna modell har en databas med över 42.000 golfbanor inprogrammerade vilket gör att du inte behöver vara nervös för att din hemmabana inte skulle finnas med. Garmin G12 har funktionen ”greenvy” vilket gör att du får en överblick över greenen på aktuellt hål där du också kan manuellt placera flaggplaceringen för att få ett exakt avstånd. Dessutom kommer denna modell med digitalt scorekort.

Det här är en billig och prisvärd modell som har de viktigaste funktionerna som du som golfare behöver.

Flera av våra artiklar om Golf

Läs gärna fler av våra artiklar om golf

Vill du se mer på svenska golfförbundet? Klicka här

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 27

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *