Sök

Golfklockor – Bästa Golfklocka – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för NordicaGolf, Happy Golfer & Dechatlon

Golfklocka 2024 - sportporten

På jakt efter bästa golfklockan? En golfklocka är ett fantastisk hjälpmedel när vi spelar golf då det ger ett exakta avstånd ute på golfbanan tack vare GPS signaler. Det här gör att det blir enklare att välja klubba då klockan till exempel berättar hur långt man har kvar till green eller diverse hinder ute på banan.

Men det finns flera olika modeller på marknaden och vill du hitta den bästa golfklockan kan det vara en djungel att hitta rätt bland alla olika modeller. I den här artikeln vill vi därför hjälpa dig att hitta rätt bland alla olika modeller oavsett vilken prisklass eller ambition man har med klockan. Vi har jämfört och utsett Garmin Approach S62 till bästa golfklockan tack vare sin prestanda, mångsidiga funktioner och förstklassigt hjälpmedel ute på golfbanan utan att vara i den översta prisklassen.

Garmin Approach S62

Garmin Approach S62 svart
5/5

Betyg 5 / 5

Hur bedömer du avstånd ute på golfbanan? Använder du dig av banguiden eller ögonmåttar du längden till flaggan? Ibland är det svårt att uppskatta avståndet och slagen blir inte alltid som man har tänkt sig. Man kanske stöter på ett blint golfhål eller testar på en golfbana som man aldrig spelat förut där man i stort sätt inte har någon aning om hur långt man har kvar till green. En vanlig situation som kan uppstå under golfrundan är ifall flaggplaceringen är långt fram eller bak på greenen, då kan det bli svårt för golfaren att bedöma hur djup greenen är.

Men det finns tack och lov hjälpmedel som kan göra det enklare för golfaren att kunna välja rätt klubba och på så sätt sänka sin score. Golfklockor eller gps klockor för golf är idag ett vanligt hjälpmedel och du har säkert stött på flera medspelare som använder någon form av avståndsmätare för golf.

I den här artikeln kommer vi berätta om golfklockor, fördelarna med golfklockorna samt olika funktioner i klockan som du kanske inte känner till. Vi kommer dessutom att jämföra golfklockor med andra typer av avståndsmätare. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa golfklockan 2024 där vi pratar om populära golfklockor från bland annat Garmin som vi anser är bästa tillverkaren när det kommer till den här typen av golfutrustning.

Våra favoriter bästa golfklockor

Garmin Approach S62 svart

1. Bästa Golfklockan

Garmin Approach S62

5/5

Betyg 5 / 5

Garmin Approach S70

2. Golfklocka

Garmin Approach S70

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Garmin Approach S42

3. Golfklocka

Garmin Approach S42

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Garmin Approach S12

4. Golfklocka

Garmin Approach S12

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Garmin Approach G12

Bästa Handburna Golfklocka

Garmin Approach G12 Clip-on

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Vad är en golfklocka?

En golfklocka är ett armbandsur med en inbyggd GPS vilket gör att klockan har en exakt koll på golfarens position. Golfklockorna har sedan en inbyggd databas på tio tusentals golfbanor runt om i världen som jämför banorna med klockans aktuella position för att på sätt kunna mäta ut avstånd till flaggan på respektive golfhål.

Billiga golfklockor innehåller iallafall avstånd till greenens mitt, framkant och bakkant. Medans exklusivare modeller kan även innehålla andra roliga och spännande funktioner som stegräkning, layout på golfhålet, digitalt scorekort men också en virtuell caddie.

Golfklocka

Bildexempel på en garmin golfklocka

Vad är skillnaden på en golfklocka, golfkikare och golfappar?

Förutom golfklockor så finns även andra sätt att mäta avstånd på golfbanan. Du kanske redan har stött på en golfkikare eller en golfapp till mobiltelefonen. Fördelen med golfkikare är att man kan få exakt avstånd till flaggan så länge man har fri sikt, vilket inte fungerar om hålet är blint eller skymt. Men tyvärr tenderar golfkikarna att vara opraktiska då golfaren måste plocka fram och undan den ur golfbagen med jämna mellanrum.

Vill du läsa mer om golfkikare? Klicka på länken för att läsa vår artikel om golfkikare.

Det samma gäller för diverse golfappar till telefonen, visst många av apparna är bra men även här så är mobiltelefonen ganska opraktisk på golfbanan och det kan även vara ett irriterande och störande moment för sina medspelare att man ”håller på med telefonen” under golfrundan.

Fördelar med golfklockor :

Golfkikare

Skötsel, uppdateringar och batteri golfklockor

En golfklocka behöver laddas med jämna mellanrum då gps:en i klockan går på batteri. Man får alltid en laddkabel med i sitt köp vilket gör att man enkelt kan ladda golfklockan både i hemmet men även i bilen på väg till golfrundan.

Som tidigare nämnts så kommer golfklockorna med en databas på tiotusentals golfbanor vilket gör att man sällan behöver vara nervös för att sin hemmabana inte ska finnas med. Men ibland kan det ske förändringar på golfbanan, som att golfhål byggs om, nya golfbanor kommer till eller att man kastar om hålen på golfbanorna. Därför bör golfklockans databas uppdateras med jämna mellanrum. Genom USB-kabeln som medföljer i köpet så kan man enkelt koppla in klockan i datorn för att på ett smidigt sätt uppdatera databasen.

Golfklocka - clip on / Handburen

Som golfare kanske inte vill att sin avståndsmätare ska sitta på armen men ändå ha en lätt och smidig avståndsmätare? Vissa avståndsmätare är tillverkade för att istället sitta som en ”Clip On” vilket är ett spänne på baksidan av enheten. En sån här typ av avståndsmätare kan man enkelt fästa på sitt bälte, keps eller lägga den i golfbagen. En handburen gps enhet har samma grundläggande funktioner som en vanlig golfklocka.

golfklocka G10

Bild på en avståndsmätare från garmin

Billig golfklocka eller exklusiv golfklocka?

De billigaste golfklockor kommer i regel bara med avståndsmätning till greenen. Medans de mer exklusiva modellerna kommer med flera spännande funktioner som färgdisplay, digitalt scorekort, pulsmätning m.m. Priset varierar såklart med kvalitén och funktionerna.

Varför ska man ha en golfklocka?

Det finns såklart fördelar och nackdelar med allt, men vi har inte stött på någon som har börjat med GPS-klocka för att sedan gå över till att istället ögonmåtta. Det är svårt att kunna få ett exakt avstånd med hjälp av banguiden eller markeringarna på fairway. Dessutom är det svårt att bilda sig en uppfattning över hur djup eller lång greenen är. Om flaggan som exempel står i bakkant, behöver man då lägga till 5 meter eller 30 meter extra? Det kan handla om mer än ett klubbval och det här får du hjälp med tack vare en golfklocka.

Det kan också uppstå situationer när man har hamnat utanför fairway, här kan det vara till en fördel om man vet avstånd till green om man vill ta en genväg genom till exempel ett skogsparti.

Våra 2 starkaste argument till varför man blir en bättre golfare med en golfklocka.

golfbana - avstånd

Sammanfattning

En golfklocka är ett armbandsur med inbyggd GPS som kan ge exakta positioner på golfbanan. Tack vare signalerna så känner klockan av golfarens position och med hjälp av sin inbyggda databas på flera tiotusentals golfbanor så kommer klockan att veta golfarens avstånd till greenens framkant, mitt och bakkant. De mer exklusivare klockorna kommer även med flera andra funktioner som färgdisplay, stegräknare, digitalt scorekort m.m.

Vid köp av en golfklocka så får man alltid med en kabel till klockan så att man enkelt kan ladda enheten både i hemmet men också i bilen på väg till golfrundan. Dessutom kan man enkelt uppdatera databasen i klockan genom att koppla den till en dator. Om man är trött på att behöva ögonmåtta eller om man stöter på ett blint golfhål så kommer man inte bli besviken när man prövar konceptet att använda golfklocka som avståndsmätare. Om man alltid vet exakt avstånd till flaggan så kommer man förmodligen att bli en bättre golfare och man kommer att sänka sitt handicap.

Vår vinnare: Bästa golfklocka

Garmin Approach S62

5/5

Betyg 5 / 5

Modell : Unisex
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Batteritid : 20 timmar med GPS

Kommentar: Vill du hitta den absolut bästa golfklockan? Då kan vi varmt rekommendera Garmin Approach S62 som vi tycker är en stilren och exklusiv gps klocka som även passar bra utanför golfbanan. Med sin tilltagna pekskärm på 1.3-tum i färg blir klockan lätt att läsa av och styra. Man kan också byta stil och design på urtavlan för att passa ens egna smak. S62 kommer med den roliga funktionen ”virtuell caddie” som samlar in speldata och på sätt väljer vilken klubba som skulle passa för respektive slag. Virtuell Caddie tar hänsyn till både vinden men också upp- och nedförsbackar.

S62 kommer med en detaljerad greenvy där man kan markera ut dagens flaggplacering för att på så sätt få ett ännu mer exakt avstånd. Man kan såklart välja avstånd till valfria positioner på banan och olika fasta hinder som bunkrar eller vattenhinder, vilket också kan vara ett bra hjälpmedel ifall man hamnat utanför fairway. Med Approach S62 så kan man enkelt koppla ihop enheten med sin smartphone vilket gör att man kan få upp notiser i golfklockan, så som sms, telefonsamtal eller e-post så att man har full koll under sin golfrunda.

Spela videoklipp

Ytterligare en smart funktion som vi gillar med S62 är att den är synkad med Garmin Pay vilket innebär att man kan länka sitt bankkort till klockan för att på så sätt göra betalningar direkt med klockan. Med S62 kan man även utöva andra sporter då den här modellen kommer med inbyggd pulsmätning, syresättningsnivå i blodet och stegräkning.

S62 har en vattenklassning på 5 ATM vilket gör att den även klarar av simning. 20 timmars batteritid i GPS-läge och 14 dagars batteritid som vanlig klocka. Tack vare sitt quickfit armband så är det enkelt att byta ut armbandet på klockan.
Vi tycker att det här är en mycket välgjord modell och vi rekommenderar Garmin Approach S62 till alla typer av golfare oavsett handikapp som vill ha ett förstklassigt hjälpmedel till att bedöma avstånd på golfbanan.

Garmin Approach S62 finns att köpa här :

Plats nummer 2

Garmin Approach S70

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Modell : Unisex
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Batteritid : 20 timmar med GPS

Kommentar : Garmin Approach S70 är den senaste golfklockan ur Garmins sortiment. Vi tycker att det här är en riktig kvalitetsklocka med en snygg AMOLED-skärm där databasen har över 43000 banor. Den här smartklockan fungerar givetvis till annat än bara golf då den har aktivitetsprofiler till bland annat styrketräning, yoga, löpning och även avancerad sömnövervakning vilket gör det här till en mångsidig klocka, inte bara för golf.

Den här modellen finns i 2 olika storlekar 42 mm och 47 mm i färgerna svart, grå och vit. Batteritiden är 16 timmar i smartwatchläget och 20 timmar i gps-läget vilket gör att en laddad klocka räcker i mer än en runda och är bättre än många av konkurrenterna på marknaden.

När vi kikar på golffunktionerna så finner vi bland annat en uppgraderad virtuell caddie som samlar in slagspridningsdata i kombination med historisk svingdata som tar hänsyn till bland annat vindhastighet, höjd m.m för att sedan välja rätt klubba till golfaren.

Även ”Playslike” funktionen har fått en uppgradering där klockan tar hänsyn till backar, vind, temperatur men även lufttryck för att ge ett mer exakt avstånd.

Något som vi verkligen gillar med den här modellen är deras närspels funktion där man kan se konturerna på greener för att planera sina inspel men även puttningen. Med det sagt så behöver man ha ett aktivt medlemskap i garmin golf-app och man bör även kolla så att banorna man spelar finns med då just denna greenfunktion inte är tillgänglig på alla golfbanor.

För att sammanfatta om vi bara kikar på funktioner och prestanda så tycker vi helt klart att det här är den bästa golfklockan men de kommer såklart i en något högre prisklass. Därför tycker vi att S62 ovan har nästan samma exklusiva funktioner men är något mer prisvärd en denna. Men vill man ha den absolut bästa golfklockan med de senaste funktionerna så kan vi varmt rekommendera den här modellen.

Garmin Approach S70 finns att köpa här :

Plats nummer 3

Garmin Approach S42

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Modell : Unisex
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Batteritid : 15 timmar med GPS

Kommentar: På tredje plats hittar vi Garmin Approach S42 som vi tycker har en smart och snygg design som gör att den passar perfekt till golf men också till löpningen eller som en stilren klocka att ha på jobbet. S42 kommer med en 1,2-tums pekskärm i färg och stora siffror som gör användningen enkelt och smidigt för golfaren.

Den här modellen kommer med funktionen ”greenvy” vilket gör att man kan se formen på greenen och manuellt ställa in dagens flaggplacering för att få en ännu bättre noggrannhet. S42 kommer även med ”pinpointer-funktion” vilket talar om riktningen till flaggan när man befinner sig i ett blint läge. Med den här klockan får man exakta detaljer på golfhålet som bunkrar, vattenhinder och mycket mer. Självklart går det att få avstånd till varje plats och man kan pinpointa avståndet till olika platser på golfhålet.

Tack vare att klockan är synkad till Garmin Connect så har Garmin implementerat funktionen ”AutoShot” som mäter slag längs fairway, registrerar utslagsplatser och avstånd för att du efter rundan ska kunna få en analys och statistik av din golfrunda.

Den här golfklockan går att synka smartphones för att få aviseringar om till exempel, inkommande samtal, sms, e-post eller andra viktiga meddelanden. S42 kommer med smarta funktioner för dagliga träning som till exempel aktivitetsmätning, kalorier och steg.

Spela video om Garmin Approach S42- Youtube

Approach S42 kommer med 15 timmars batteritid i GPS-läge och upp till 10 dagars batteritid i klockläge. Dessutom är den vattenklassig 5 ATM vilket gör att den tål regn.

Vi rekommenderar S42 till alla typer av golfare som vill hitta en modell i mycket hög kvalité men som inte vill gå i den allra högsta prisklassen men ändå ha en bra klocka. I jämförelse med vinnaren ovan så är Garmin Approach S42 något billigare då skärmen är 0.1 tum mindre och den har till exempel inte funktionen virtuell caddie. Helt enkelt en bra modell i mellanprisklassen.

Garmin Approach S42 finns att köpa här :

Plats nummer 4

Garmin Approach S12

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Modell : Unisex
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Batteritid : 30 timmar med GPS

Kommentar: Är du på jakt efter en billig och prisvärd golfklocka som också bara har de viktigaste och enklaste funktionerna? Då rekommenderar vi Approach S12 som är en bekväm och slimmad golfklocka från Garmin. S12 har en högkänslig GPS som automatiskt väljer golfbana utifrån golfarens position samtidigt som den också känner av när man går till nästa golfhål vilket då klockan också gör.

Med den här klockan får man avstånd till greenens framkant, mitt och bakkant men också doglegs och layups. Den här garmin golfklockan kommer med en högupplöst skärm med stora och lättavlästa siffror som även går bra att läsa av i solljus. Garmin Approach S12 kommer dessutom med digitalt scorekort som kan ge golfaren en summering av sitt resultat.

Spela video om Garmin Approach S12 - Youtube

Batteritiden på denna golfklocka ligger på hela 30 timmar i GPS-läge och 14 veckor i klockläge samtidigt som den också är vattenklassad till 50 meters djup vilket gör att man inte behöver oroa sig för vattenhinder eller regn.

Vi rekommenderar Garmin S12 till alla typer av golfare som är på jakt efter en billig golfklocka och som bara behöver de enklaste och grundläggande funktionerna i en avståndsmätare. Vi tror även att det här kan vara en bra golfklocka att börja med ifall man är nybörjare golf och även vill kunna lägga pengar på annan golfutrustning. Men också en bra modell ifall man är helt ny till golfklockor och vill testa på den här typen av avståndsmätare för första gången.

Garmin Approach S12 finns att köpa här :

Vår vinnare : Bästa golfklocka clip-on Handburen

Garmin Approach G12 - clip on

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Modell : Unisex
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Batteritid : 30 timmar med GPS

Kommentar:  Är du på jakt efter en handburen gps klocka? Då tipsar vi om Garmin G12 som är en lätt och smidig Clip-On GPS som man enkelt kan fästa på till exempel bältet, kepsen, i golfbagen eller i fickan. Garmin G12 kommer med en svartvit LCD-skärm som ger golfaren avstånd till greenens framsida, mitt och bakkant, den kan också visa avstånd för layup och doglegs. Den kommer i stort sätt med identiska funktioner som modellen S12 ovan.

Spela video om Garmin Approach G12 youtube

Denna modell har en databas med över 42.000 golfbanor inprogrammerade vilket gör att man inte behöver vara nervös för att sin hemmabana inte skulle finnas med. Garmin G12 har funktionen ”greenvy” vilket gör att man får en överblick över greenen på aktuellt hål där man också kan manuellt placera flaggplaceringen för att få ett exakt avstånd. Dessutom kommer denna modell med digitalt scorekort.

Vi tror att G12 passar till golfare som vill hitta en billig avståndsmätare till golf och som inte vill ha enheten som en klocka, utan hellre trivs att fästa enheten på bältet, kepsen eller golfvagnen.

Garmin Approach G12 finns att köpa här :

Flera av våra artiklar om Golf

Läs gärna fler av våra artiklar om golf

Om du vill läsa mer om golf kan du läsa mer på svenska golfförbundet

Vanliga frågor om golfklockor

Ja, enligt regel 4.3 är det tillåtet att använda golfklockan på tävling, däremot kan det skrivas bort med lokala regler. Ska man däremot använda en golfkikare så får man ej använda slopefunktionen.

  • Golfklockan ger exakt avstånd till greenens framkant, bakkant och mitt vilket gör det lättare att välja rätt golfklubba eller anpassa svingen.
  • Golfklockan kan ge avstånd även om det är ett blint golfhål.

Exklusiva golfklockor kommer ofta med färgskärm och fler funktioner. En billig golfklocka kommer i stort sett bara med svartvit skärm där man bara får avstånd till greenens mitt, fram- och bakkant.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 27

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *