Sök

Golfkikare – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för NordicaGolf, Happy Golfer, Dingolfshop & Decathlon

golfkikare - Avståndsmätare golf - Sportporten

På jakt efter bästa golfkikaren? Då har du kommit helt rätt för här hjälper vi dig att hitta en riktigt bra modell. En golfkikare är en fantastisk avståndsmätare när vi spelar golf tack vare sin förmåga att mäta avstånd på banan så får man som golfare hjälp att välja rätt klubba.

Vi har jämfört och utsett Garmin Approach Z82 till bästa golfkikare som en premium modell tack vare sin inbyggda datorbas uppkopplad via gps så får man som golfare en 2D banguide för varje hål vilket gör att man får en bättre överblick över bland annat avstånd och hinder. Dessutom har kikaren överlägset bäst prestanda om vi jämför med konkurrenterna samt flera smarta funktioner och finesser. Vi vill också tipsa om Caddytek CaddyView som en mycket prisvärd modell som inte har riktigt samma funktioner och finesser som Z82 men som har det man behöver utan att vara i den övre prisklassen.

Våra Favoriter golfkikare bäst i test

  1. Garmin Approach Z82 – Bästa Golfkikaren
  2. Caddytek CaddyView – Mest prisvärda avståndsmätare golf
  3. PinFinder Mini
  4. INESIS 900 – Billig Golfkikare

Garmin Approach Z82

Garmin Approach Z82
4.9/5

Betyg 4,9 / 5

Hur bedömer du avstånd på golfbanan? Tar du hjälp av banguiden eller har du en god förmåga att ögonmåtta avståndet till flaggan? Men ibland är det svårt att uppskatta avståndet, vilket kan resultera i att slagen blir för långa eller för korta.

Det kan också vara svårt att uppskatta ifall flaggan står långt fram eller långt bak på greenen. Det kan skilja tiotals meter vilket också kan påverka ens klubbval ganska kraftigt som i sin tur kan resultera i att man kan få en mycket längre putt eller i värsta fall kanske till och med chip. Det kan också uppstå en situation där man behöver veta hur långt man har kvar till en bunker, vattenhinder eller hur långt man måste slå för att nå den specifika punkten på fairway.

Men tack och lov så finns det hjälpmedel. Vi tycker att en golfkikare är en mycket bra avståndsmätare i golf och ett vinnande verktyg för att förbättra resultatet och därmed sänka sitt handicap. Men hur vet man vilken kikare som passar?

I den här artikeln testar vi avståndskikare för golf med målsättning att hjälpa dig hitta den allra bästa golfkikaren. Vi kommer inleda med att berätta om golfkikare, hur de fungerar och jämföra med andra typer av avståndsmätare för golf. Längst ner kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa golfkikare 2024.

Våra favoriter bästa golfkikare 2024

Garmin Approach Z82

1. Bästa Golfkikaren

Garmin Approach Z82

4.9/5

Betyg 4,9 / 5

Caddytek CaddyView

2. Golfkikare

Caddytek CaddyView

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

PinFinder Mini

3. Golfkikare

PinFinder Mini

4.6/5

Betyg 4,6 / 5

INESIS 900

4. Golfkikare

INESIS 900

4.4/5

Betyg 4,4 / 5

Vad är en golfkikare?

En golfkikare är en avståndsmätare som fungerar med hjälp av en laser som skickas emot målet man siktar på. Sedan mäter kikaren hur lång tid det tog för lasern att studsa på målet och tillbaka till kikaren för då kunna räkna ut och lägga fram ett exakt avstånd. Det här gör att man som golfare kan få presenterat en bra precision oftast till flaggan men även andra punkter på golfbanan.

Födelar med golfkikare

För att man som golfare ska kunna välja rätt klubba eller anpassa svingen efter slaget så kommer man att behöva veta vad man har för avstånd. Ibland kan det räcka med banguiden eller att man som golfare har en god lokalkännedom på sin hemmabana. Men det kan såklart uppstå nya situationer. Man kanske spelar på en ny golfbana eller det mest vanliga är ifall flaggan står långt fram eller bak på greenen och banguiden inte ger tillräckligt med information.

Vissa greener kan vara upp emot 30-40 m djupa vilket gör att det kan göra stor skillnad vilken klubba man väljer. Man vill väl helst ha en skön och bekväm 1 putt än att behöva kämpa för 2 puttar? Men det kan också uppstå situationer där man behöver stanna före ett vattenhinder eller mäta avstånd till en bunker så att man kan välja rätt golfklubba för att vara på den säkra sidan. Även här tycker vi att golfkikaren blir en fenomenal avståndsmätare.

En golfkikare är även ett bra verktyg för träning och kunna lära sig avstånd med järnklubborna. Testa själv med hjälp av kikaren, att mäta ut olika avstånd med respektive klubba för att på så sätt få en bättre kunskap om hur långt man slår med olika klubbor och typ av golfslag. Det här kommer göra att man får mycket bättre koll på hur långt man slår med t.ex. järn 7 eller sin wedge som i sin tur resulterar i att man kan komma att spara slag på golfrundan.

Golfkikare

Golfkikare vs golfklocka - jämförelse avståndsmätare golf

Det finns även andra tekniska hjälpmedel för avståndsbedömning på golfbanan. Den vanligaste är golfklockan, men det börjar också utvecklas en hel del golfapplikationer till mobiltelefonen. Det finns såklart både för och nackdelar med olika avståndsmätare i golf.

Om vi börjar med att jämföra golfkikaren med golfklockor så kommer kikaren att kunna ge spelaren ett mer exakt avstånd till sin punkt. Medans en golfklocka oftast bara ger avstånd till fram, mitten och bakkant av green, men som golfare måste ändå interpolera och uppskatta för att få ett exakt avstånd. På en stor green kan det blir problematiskt då det kan vara upp emot 20 meter som golfaren måste uppskatta vilket kanske inte alltid är helt enkelt. Dessutom kommer de flesta golfklockorna bara med avstånd till green, inte till hinder eller andra träffpunkter ute på golfhålet.

Med det sagt så kan golfklockorna istället vara att föredra om man vill att sin avståndsmätare ska vara smidig att använda då de enkelt sitter på handleden men också att många av de mer exklusiva golfklockorna kommer med andra praktiska funktioner som t.ex. går att koppla ihop med sin mobiltelefon. En kikare förutsätter att golfaren har fri sikt till sitt mål, medans en golfklocka har fördelen att den kan mäta avstånd även där det är blint.
Vill du läsa mer om golfklockor? Klicka gärna och läs vår artikel om golfklockor.

Jämför vi sedan golfkikaren med en app i telefonen så gäller samma sak även här att man inte får samma precision med mobilen som man får med en avståndskikare. Dessutom kan det vara störande för sina medspelare att man hela tiden har mobiltelefonen uppe under golfrundan.

Caddytek Golfkikare

Nackdelar med golfkikare

Det finns såklart även nackdelar med golfkikaren i jämförelse med annan avståndsmätning. En kikare är oftast något större till storleken och den går inte att förvara i fickan utan man bör förvara den i golfbagen eller om man har någon bra förvaring i sin golfvagn.

När man ska mäta med avståndskikaren så är det bra om man har en stabil hand för att få ut ett precist avstånd, vilket kan bli ett problem om man vill mäta avstånd på väldigt långt håll.

Slopefunktion

När man ska köpa golfkikare så kan man komma i kontakt med något som kallas för slopefunktion. Det innebär att laserkikaren inte bara mäter avståndet utan den kan också läsa av nivåskillnader. Det kan vara ett golfhål med mycket uppförsbacke eller nedförsbacke. Därefter får golfaren tips på hur långt golfslaget behöver vara för att nå den tilltänkta punkten med hänsyn till nivåskillnad.

Kan man använda golfkikaren vid tävling?

Man får faktiskt använda en golfkikare på tävling, så länge inte tävlingsledningen meddelar annat. Däremot så är det inte tillåtet att använda den så kallade slopefunktionen. Många nya avståndskikare kommer dock med en smart knapp som gör det enkelt för golfaren att stänga av slopefunktionen så att golfkikaren blir tillåten vid tävling.

Är golf laserkikare vattentäta?

Ibland kanske man råkar ut för regn på sin runda, då kan det vara bra att kikaren tål vatten. Det här kan variera beroende på modell men i stort sätt alla kikare ska klara av mindre vatten som duggregn och liknande. Exklusiva golfkikare är oftast vattentäta men vi rekommenderar att alltid dubbelkolla innan köp.

Vår vinnare : Bästa golfkikare bäst i test

Garmin Approach Z82

Garmin Approach Z82

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar: Garmin Approach Z82 har allt vi söker i den bästa golfkikaren och det här är en premium laserkikare i absoluta toppklass som vi varmt rekommenderar. Kortfattat kan man säga att Approach Z82 är en golfkikare som har en integrerad gps som gör att den kombinerar de bästa funktionerna från både en laserkikare och en golfklocka.

Vi börjar med själva laserkikaren som har en fenomenal bildstabilisering med ”flag finder” funktion som gör att man enkelt kan träffa flaggan med god precision på upp till 400m. Z82 har en bra funktion för att låsa emot flaggan och sedan vibrerar kikaren när den har hittat målet. Tack vare att golfkikaren är kopplad till gps så använder Z82 en pin-pointer funktion som pekar mot hålet även om det är ett blint golfhål.

Garmin Approach Z82 har integrerad ”Playslike distance” teknologi som innebär att golfkikaren kompenserar för lutningar men inte nog med det, den kan även visa indikation för vindriktning och styrka så att golfaren ska få ett bra hjälpmedel till att välja rätt golfklubba. Den här funktionen kan enkelt stängas av med hjälp av ett knapptryck så att den här laserkikaren blir godkänd för spel på tävling.

Garmin Approach Z82 har en inbyggd gps som är uppkopplad mot en databas på över 41000 golfbanor runt om i  världen. Det här ger fantastiska möjligheter då Z82 kan presentera en 2D banguide för varje hål där man får en överblick över bland annat avstånd och hinder på golfhålet. Men inte nog med det, man får också presenterat avstånd till framkant och bakkant på green för att få en ännu bättre överblick över golfhålet. Som en avslutning ska vi också berätta att Garmin Z82 har en Laser arc-teknologin vilket gör så att det ritas upp en virtuell båge över banvyn likt en banguide.

Garmin Approach Z82 kryllar av fina funktioner och finesser som kombinerar alla fenomenala egenskaper av en laserkikare och en golfklocka. Med sina kombinerande egenskaper av en golfkikare med inbyggd gps likt en golfklocka så tycker vi att den här modellen passar för alla typer av golfare som söker det allra bästa när det kommer till avståndsmätning i golf. Däremot så är man helt ny till golf så kanske vissa av funktionerna känns lite överflödiga och man kanske inte har nått upp till den precisionen ännu varför vi framförallt rekommenderar Z82 till golfare med medel- och lågt handikapp.

Garmin Approach Z82 finns att köpa här :

Plats 2 - Avståndsmätare golf bäst i test

Caddytek CaddyView

Caddytek CaddyView TP Rangefinder + Slope

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar: Vi tycker att Caddytek CaddyView TP Rangefinder + Slope är en prisvärd, exklusiv och välgjord golfkikare som kommer med slopefunktion. Slopefunktionen betyder att man kan få avståndet kompenserat för lutning vilket gör det lättare för golfaren att välja rätt golfklubba. Man kan också med ett enkelt knapptryck växla mellan slope och non-slope  vilket är nödvändigt ifall man ska använda golfkikaren på en tävling där slope funktionen oftast inte är tillåten.

Caddytek CaddyView har en flagseeking teknik vilket gör det lättare för kikaren att låsa sig mot flaggan vilket ger en bättre och enklare användarvänlighet samtidigt som golfkikaren kan ignorera andra föremål i omgivningen. Den här golfkikaren har en förstoring på upp mot 7 gånger med en räckvidd på upp till 1100m med en flaggräckvidd på 320m vilket vi tycker är imponerade prestanda för denna prisklassen.

Caddytek har en lättläslig OLED-Display i en IPX4 vattentät konstruktion som bara väger 285 gram vilket gör den praktisk och lätthanterlig under golfrundan. Vi rekommenderar det här som en förhållandevis billig och prisvärd golfkikare för alla typer av golfare oavsett nivå och ambition som är på jakt efter en funktionell avståndsmätare utan en massa överflödiga tilläggsfunktioner.

Caddytek CaddyView TP finns att köpa här :

Plats 3

PinFinder Mini

PinFinder Mini

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar: Pinfinder Mini är som namnet antyder är en liten och kompakt kikare som är bland de minsta på marknaden. Den har ett mått på bara 8,8 x 5,4 x 3,1 cm och en vikt på låga 0,121 g vilket ger en kompakt och smidig kikare som tar upp mindre plats i bagen. Trots sin storlek så kan den ändå mäta upp till 1000 meter och en flagga som är 300 meter bort. Kikaren har en 6x förstoring, ett objektiv på 24 mm med en felmarginal på +/- 0,5m.

Kikaren har standardfunktionerna som många av konkurrenterna på marknaden har som bland annat pinseeker, vibration men även den användbara slope funktionen med medföljande on/off knapp vilket är praktiskt speciellt om man ska tävla. Den har en IPX4 klassning vilket gör att den tål vatten och som ett plus i kanten har den en inbyggd magnet vilket gör att man kan fästa kikaren på stål. I övrigt har den ett laddbart lithiumbatteri som räcker till ca 7000 skott. Dessutom ingår ett hardcase vilket gör förvaringen enklare och som ger ett bra skydd till kikaren.

För att sammanfatta tycker vi att det här är en kikare som passar till golfare som vill ha en liten och praktisk modell som tar lite plats i bagen men som ändå kommer med fina specifikationer och funktioner utan att vara i den allra översta prisklassen.

PinFinder Mini finns att köpa här :

Plats 4

INESIS 900

INESIS 900

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar: Vill du hitta en billig och enkel golfkikare? Då rekommenderar vi INESIS 900 som är en i vår mening billig och prisvärd avståndsmätare för golf som har alla viktiga funktioner och finesser som golfare behöver i en enkel golfkikare. INESIS 900 kommer med en max räckvidd på hela 1200m och 320 m till flagga kombinerat med en precision på 1 m.

Inesis 900 har en inbyggd Slope funktion som ger både ett lutningskompenserat avstånd och lutningsvinkel vilket gör det lättare för golfaren att välja rätt golfklubba. Dessutom går funktionen lätt att stänga av vilket då gör den här golfkikaren godkänd för tävling.

Inesis 900 innehar en IPX-2 Certifiering vilket innebär att den ska tåla lätt regn. Vad som kan vara bra att veta är att det här är en svagare klassificering och därför är inte modellen lika motståndskraftig för mer kraftigt och ihållande regn där man kan behöva vara något mer noggrann att lägga ner kikaren i bagen. Vi tror att den här golfkikaren passar för golfare som dels vill hitta en billig golfkikare men kanske också för utövare som är ny till den här tekniken och är ute efter en bra modell att börja med utan att behöva öppna upp hela plånboken.

INESIS 900 finns att köpa här :

Gillade du den här artikeln om golfkikare? Läs gärna fler av våra golfartiklar

Källa :
https://golf.se/for-spelaren/regler–handicap/regler/

Vanliga frågor om golfkikare

Ja, men om golfkikaren har en slopefunktion så måste den stängas av vilket ofta görs via ett enkelt knapptryck.

Slopefunktion innebär att kikaren kan läsa av nivåskillnader och presentera upp- eller nedförsbackar vilket gör det lättare för golfaren att välja klubba eller anpassa svinghastigheten.

Det vanligaste avståndsmätarna till golf är antingen golfkikare eller golfklockor. Men tekniken går framåt och nu finns det även smarta golf gps appar i telefonen eller varför inte en elgolfvagn med inbyggd avståndsmätare.

Våra Favoriter golfkikare bäst i test 2024

  1. Garmin Approach Z82 – Bästa Golfkikaren
  2. Caddytek CaddyView – Mest prisvärda avståndsmätare golf
  3. PinFinder Mini
  4. INESIS 900 – Billig Golfkikare

Äldre modell

PinFinder Slope

PinFinder Slope

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar: Vi vill tipsa om PinFinder Slope som är en användarvänlig golfkikare som vi tror passar för alla typer av golfare. Den här modellen ligger mycket bra i handen vilket gör det enkelt att sikta in målen där kikaren har en räckvidd på hela 1200m. När avståndsmätaren har hittat sitt mål så vibrerar den lätt i handen så att du ska vara säker på att du har hittat rätt mål och avstånd.

Som namnet antyder så kommer den här modellen med en slopefunktion vilket hjälper golfare med nivåskillnader på banan. Självklart går det bra att stänga av funktionen så att denna golfkikare blir godkänt för tävling. Modellen kommer med IPX4 vattenklassning vilket gör att den tål regn. Vi tycker att det här är en bra modell i hög kvalité som passar alla typer av golfare som är på jakt efter en bra avståndsmätare i medel prisklassen.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 20

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *