Sök

Bästa Magnesium – Bäst I Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Atletbutiken, Gettested, Tillskottsbolaget, Svensk hälsokost & Gymgrossisten

Bästa Magnesium 2024 - Sportporten

Nyfiken på att pröva på magnesiumtillskott eller vill du hitta ditt bästa magnesium? Då har du kommit helt rätt för i den här artikeln har vi valt ut 8 populära magnesiumtillskott från välkända svenska fitnessbutiker och apotek som vi sedan testar och utser våra favoriter till magnesium bäst i test.

En solklar vinnare för oss tack vare sitt innehåll, Healthwell L-treonat bästa magnesium då de använder sig av den nya och mer moderna uppsättningen av magnesium L-treonat vilket forskning har visat är en bättre form av magnesium samt att det är lättare för kroppen att ta upp mineralen.

Magnesium är en mycket viktig mineral som är involverad i flera av kroppens processer och muskelfunktioner. Det bidrar bland annat till att stärka skelettet, muskler, nervsystem och immunförsvaret samtidigt som det är bra för produktionen av protein. Magnesium kan även påverka psykiskt genom minska trötthet, migrän och stress.

Normalt sätt får vi i oss en god mängd av den här mineralen med en varierad kost men för personer som tränar mycket, går på någon form av diet eller har svårt att äta varierat, så kan magnesiumtillskott fungera som ett bra komplement. Det här tillskottet har på senaste tiden blivit mycket populärt och finns idag i många fitnessbutiker och apotek runt om i Sverige.

Men det kan ibland vara en djungel att veta vilket magnesium man bör köpa och vad som skiljer de åt. Därför har vi valt att skapa den här artikeln för att hjälpa dig hitta rätt bland alla olika produkter.

Vi kommer bland annat att berätta vad magnesium är, vilka fördelar det har och vem som bör ta det här tillskottet. Vi kommer dessutom att tipsa om vad som kan vara bra att tänka och ha i åtanke så man köper rätt magnesium beroende på vilka förutsättningar och budget man har.

Magnesium Bäst I Test

Vårt magnesium test

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika magnesium på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten för att testa samtliga och vi tror inte vi skulle må speciellt bra eller kunna ge en rättvis bedömning om vi prövade fler. Om det däremot är någon produkt som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna

Plats nummer 1 : magnesium tillskott bäst i test

Healthwell Magnesium L-treonat

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Koncentration : 78 mg / Kapsel
Antal Kapslar :
90 / 180 / 270

Detta tillskott från Healthwell innehåller magnesiumet L-treonat vilket är en nyare och mer modern uppsättning som har en mycket högre biotillgänglighet än många av konkurrenterna vilket innebär att kroppen har mycket lättare att ta upp magnesiumet. L-Treonat föreningen innehåller bland annat treonsyra vilket är en metabolit av C-vitamin.

En annan fördel med treonat är att den är mycket omtalat i samband med hjärnans magnesiumnivåer. Forskning har visat att treonat kan ha förmågan att korsa blod-hjärnbarriären och ta sig hela vägen till hjärnans cellmembran vilket leder till en bra optimering av koncentrationen magnesium i hjärnan. Det bidrar till sin tur till normal psykologisk funktion samtidigt som det också hjälper nervsystemet och muskelfunktioner. För träning ger dig en bättre celldelningsprocess samtidigt som det motverkar trötthet och utmattning.

Det här tillskottet innehåller vegetabiliska tabletter vilket passar ifall man är vegan. Den har en koncentration på 78 mg magnesium per tablett vilket vid en första anblick kanske känns lite lågt, men rekommenderad dosering är 1 tablett 1-3 gånger om dagen vilket gör att man får i sig 234 mg vid 3 tabletter. Tabletterna i sig är inte smaksatta och storleken är som vilka andra tabletter som helst.

Bästa Magnesiumet Healthwell Magnesium L-treonat
Healthwell Magnesium L-treonat

Kommentar : Priset är något högre än konkurrenterna men det får man räkna med med tanke på kvalitén i och med att det innehåller L-treonat som har en så pass bra upptagningsförmåga. När vi undersöker recensioner från andra så är det många som kommenterar att de sover mycket bättre efter att ha tagit Healthwell L-treonat. För att sammanfatta tycker vi att innehållet är klart överlägset och därför en klar vinnare för oss till Magnesium bäst i test.

Magnesium L-Treonat finns att köpa här :

Plats nummer 2 - bästa magnesium tillskottet

Healthwell Trippel Magnesium

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Koncentration : 220 mg / Kapsel
Antal Kapslar :
90 / 180 / 270

Trippel Magnesium från Healthwell innehåller 3 källor, citrat, glukonat och bisglycinat vilket bidrar till att kroppen lättare kan ta upp mineralet samtidigt som det är mer skonsamt för magen. Rekommenderad dosering är 1 kapsel per dag i samband med måltid där kapseln innehåller 220 mg elementärt magnesium. Kapslarna är dessutom vegetabiliska vilket gör att de passar ifall man är vegan.

Bisglycinat är bundet till aminosyran glycin vilket är ett bra magnesiumkälla ifall man har en känslig mage. Citrat har en hög biotillgänglighet som lätt släpper ifrån sig sin så kallade bärarmolekyl vilket i sin tur blir en fri magnesiumjon som snabbt tas upp av kroppen. Glukonat förekommer naturligt i bland annat honung och frukt som ger en bra upptag i kroppen.

Healthwell Trippel Magnesium
Healthwell Trippel Magnesium

Kommentar : Vi tycker att dessa kapslar har ett bra näringsvärde samtidigt som de är något billigare än L-treonat samt att man bara behöver ta en kapsel om dagen vilket innebär att förpackningen kommer att räcka länge samtidigt som det är mer praktiskt. Det gör att den här produkten helt enkelt är ett bra och faktiskt billigt magnesiumtillskott som kommer att räcka länge.

Healthwell Trippel Magnesium finns att köpa här :

Plats nummer 3

Star Nutrition Ultimate Magnesium

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Koncentration : 117,5 mg / kapsel
Antal Kapslar :
90

Om du är på jakt efter något billigare magnesiumkapslar så kan vi tipsa om Star Nutrition Ultimate Magnesium innehåller citrat och bisglycinat samt bovint gelatin. Rekommenderad dosering är 2 kapslar om dagen vilket kommer motsvara 235 mg elementärt magnesium vilket ger ett bra pris per kapsel. Det här tillskottet bidrar bland annat till minskad trötthet, normal muskelfunktion, nervfunktion och proteinsyntes vilket passar bra ifall man tränar mycket.

Star Nutrition Ultimate Magnesium
Star Nutrition Ultimate Magnesium

Kommentar : Den här produkten kommer inte upp i samma näringsinnehåll som konkurrenterna ovan men däremot är priset bra och det har ändå ett bra näringsvärde. Därför tror vi att detta magnesium passar ifall man vill ha ett billigt magnesium alternativt om man vill prova på det här kosttillskottet för första gången utan att köpa den allra dyraste produkten.

Ultimate Magnesium finns att köpa här :

Plats nummer 4

Holistic Magnesium droppar

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Koncentration : 250 mg per portion
Storlek :
50 ml

Om du har problem att ta tillskott via kapsel eller tabletter så kan vi tipsa om Holistic Magnesiumdroppar. Det här tillskottet innehåller spårämnen i jonform och mer än 70 olika mineraler. Vattnet som används i produkten är från sjön Great Salt Lake där det sedan renats och koncentreras genom en avdunstningsmetod.

Rekommenderad dosering är en halv tesked per dag i ett glas med vatten vilket då motsvarar 250 mg för 2.5 ml. En förpackning räcker alltså till 20 portioner vilket kanske inte räcker riktigt lika länge som kapslar vilket drar ner betyget något.

Kommentar : Smaken är kanske inte godis utan mer åt det beska hållet.

Annars tycker vi att den här produkten har fint näringsinnehåll och är framförallt för användare som har svårt med magnesiumkapslar.

Holistic Magnesium Droppar finns att köpa här :

 

Holistic Magnesium droppar

Plats nummer 5

Närokällan Super Magnesium Pulver

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Koncentration : 400 mg per portion
Antal Kapslar :
280 g

Närokällan Super Magnesium kommer i pulverform vilket passar ifall man har svårt för kapslar. Magnesiumet löses upp i kokande vatten vilket gör att det joniseras vilket i sin tur bidrar till ett bättre upptag av kroppen.

Rekommenderad dosering är 2 teskedar (5 g) som man löser upp i kokande vatten som man därefter späder ut med vatten eller annan valfri dryck. Det här ger hela 400 mg magnesium per portion och en hel förpackning räcker till hela 56 portioner. Som ett plus i kanten ger en portion även 250 mg Vitamin C. Det här gör att man får i sig ett högt näringsinnehåll per portion samtidigt som pulvret räcker länge.

Bästa Magnesiumpulver - Närokällan Super Magnesium Pulver
Bästa Magnesiumpulvret - Närokällan Super Magnesium Pulver 2

Kommentar : När man ska få i sig detta magnesiumpulver så måste man dock först koka upp vatten som sedan pulvret kan lösa upp sig i. Det tyckte vi var lite omständligt, speciellt om man jämför med att ta sitt magnesium som kapsel eller i direkt flytande form. Smaken i sig var något sur men absolut inte äcklig.

Vi rekommenderar denna produkt främst för användare som har svårt för kapslar alternativt att man vill ha en hög koncentration magnesium per portion.

Närokällan Super Mag finns att köpa här :

Vad är magnesiumtillskott?

Först måste vi såklart inleda med att berätta vad det här är för en mineral. Vi finner faktiskt magnesium i varenda cell i våra kroppar och det är viktigt att vi har tillräckligt för att vi ska kunna fungera. Ungefär 60 % av magnesiumet i kroppen finns i skelettet medans resten finner vi i muskler, mjuka vävnader och vätskor. Man kan säga att det fungerar som en hjälpmolekyl i många av de biokemiska reaktioner som kroppen kontinuerligt utför av enzymer. Nedan är några exempel :

  • Konverterar kost till energi
  • Skapar nya proteiner från aminosyror
  • Hjälper till att skapa och reparera DNA samt RNA
  • Bidrar till en bättre reglering av nervsystemet mellan hjärnan och kroppen.

Normalt sätt får vi i oss mycket magnesium i en varierad daglig kost men för personer som har svårt att äta varierat, går på någon diet eller framförallt för personer som tränar mycket så kan magnesiumtillskott ge en bra boost i både träning och vardag för en bättre hälsa. Personer som tränar mycket omsätter ofta mer magnesium vilket kan skapa en obalans bland kroppens mineraler.

Magnesium Bast i Test

fördelar - vad är Magnesium bra för

Magnesium har som sagt många fördelar och när det kommer till personer som tränar mycket så har studier visat att den här mineralen bidrar till ett bättre resultat samtidigt som det också ger musklerna en bättre återhämtning. Magnesiumet bidrar också till att musklerna enklare kan slappna av vilket kan leda till en bättre sömn.

Men inte nog med det, den har också en viktigt roll när det kommer till hjärnans funktioner som i sin tur påverkar på vårt dagliga humör där man sett att längre nivåer av magnesium faktiskt ger en ökande risk för depression. Så det här tillskottet bidrar till att minska psykiska besvär, trötthet och stress.

För att sammanfatta så kan magnesium bland annat vara bra för att :

Magnesium i kost

Som tidigare nämnt så får vi i oss mycket magnesium i vår dagliga kost där framförallt baljväxter, bladgrönsaker och fullkornsprodukter är mycket rika på den här mineralen, men vi finner det även i kött, fisk, skaldjur och i vanligt dricksvatten. Nedan ser du en lista på magnesiumrika livsmedel :

Livsmedel

Mg per 100g

Jordnötter

180 mg

Spenat

79 mg

Avokado

30 mg

Banan

33 mg

Fullkornslivsmedel

ca 46 mg

Magnesiumbrist

Det är ganska ovanligt att man råkar ut för magnesiumbrist och det är främst vid sjukdomar eller om man har svårt att få i sig en varierad kost som man kan råka ut för detta. Magnesiumbrist kan leda till bland annat beteendestörningar, kramp och hämmad tillväxt. Om du vill kolla ifall du misstänker mineralbrist och då bland annat magnesiumbrist så kan vi tipsa om ett smidigt hemmatest från gettested, klicka här

Nedan har vi sammanställt en tabell från livsmedelsverket över rekommenderat intag för olika åldrar.

Kön / Grupp / Ålder

Rekommenderat Intag

Spädbarn 6 - 11 månader

80 mg

Barn 1 - 2 år

85 mg

Barn 2 - 5 år

120 mg

Barn 6 - 9 år

200 mg

Barn 10 - 13 år

280 mg

Kvinnor och flickor över 14 år

280 mg

Män och pojkar över 14 år

350 mg

Vilket magnesium är bäst

Men vilket magnesium är bäst? Hur ska man tänka för att välja just rätt magnesium för just mig? Här listar vi några saker som kan vara bra att ha i åtanke så att man väljer rätt produkt.

Typ av magnesium

Det finns olika typer av magnesiumtillskott med olika fördelar respektive nackdelar. Vi tycker att man ska hålla utkik efter L-treonat, citrat och malat då de har den bästa upptagningsförmågan alternativt klorid om man är ute efter en något billigare produkt. Däremot så rekommenderar vi inte oxid då de har en sämre upptagningsförmåga men blir idag allt ovanligare på marknaden.

Magnesiumcitrat & Malat – Citrat innehåller magnesiumsalt med citronsyra som lätt tas upp av kroppen. Citrat har en god förmåga att sätta fart på magen vid till exempel förstoppning men däremot så är det kanske inte det bästa om man har en känslig mage. Malat innehåller äppelsyra som bidrar till en bättre uthållighet samtidigt som den reducerar träningsvärk.

Magnesiumklorid – Ett salt som många menar på är bra för blodet, hjärnan, njurar och framförallt muskler. Tas inte upp lika bra som citrat eller malat men kommer ofta till ett billigare pris.

Magnesium L-treonat – En relativt ny form som är bundet till teronsyra, en metabolit av C-vitamin. Den här varianten har en mycket högre biotillgänglighet och omtalat i samband med hjärnans magnesiumnivåer. I jämförelse med andra sorters magnesium så anses L-treonat kunna korsa blod-hjärnbarriären och ta sig hela vägen in i hjärnan cellmembran. Vi tycker att L-treonat är den bästa källan för det här tillskottet men kommer oftast i en något högre prisklass.

Magnesiumoxid – Blir ovanligare på marknaden då man har sett att kroppen har svårare att ta upp denna typ.

Bästa Magnesium

Innehåll & Styrka

Givetvis vill man att sitt kosttillskott ska ha ett bra näringsvärde, därför kan det vara en god idé att alltid ta en extra koll på näringsinnehållet samt styrkan per portion. Vissa produkter innehåller en svagare mängd magnesium medans andra har en högre mängd. För att minska risken att få i sig en dålig produkt så rekommenderar vi att man kikar på kosttillskott från välkända svenska märken som säljs i kända svenska butiker så man känner sig säker på vad man får.

Kapslar, pulver eller flytande

Magnesiumtillskott är vanligast förekommande i kapselform men det finns även magnesiumpulver och i flytande form vilket kan vara önskvärt ifall man har svårt att svälja kapslar. Med det sagt så är kapslar är oftast den bästa formen då det tas upp lättast av kroppen samtidigt som de är mest praktiska.

Vegan friendly

Vissa tillskott av magnesium innehåller gelatin och andra ämnen som inte är lämpliga för veganer. Därför är det klokt att kika efter ”vegan friendly” symbolen som då innebär att innehållet är helt vegetabiliska.

Pris per tablett

Priset går ofta hand i hand med kvalité och man får oftast räkna med att ett bättre innehåll kommer med en högre prislapp. Magnesiumtillskott är tack och lov vad vi tycker en relativt billig produkt. Men det som kan vara bra att ha koll på är pris per tablett, en del tillskott har en högre dosering med kanske 2 – 3 kapslar per dag till skillnad från andra som har 1 kapsel per dag och det här bör man ta hänsyn till ifall produkten tar slut snabbare om doseringen är högre. Blir totalpriser per kapsel högre eller mindre i jämförelse med andra produkter som kanske har en lägre dosering?

Magnesiumkapslar

Biverkningar

Ofta får vi som sagt i oss tillräckligt med magnesium i vår dagliga kost. Men för dig som tränar mycket eller har svårt att äta varierat så kan det vara aktuellt med detta tillskott. Däremot så ska det absolut inte ersätta vanlig kost! Följ alltid rekommenderad dosering, kroppen kommer inte må speciellt bra av överdosering där vanliga biverkningar kan vara diarré.

Vårt tips om du vill minimera risken för biverkningar, är att köpa magnesium från välkända märken och företag i Sverige, så du vet vad du får. Känner du dig osäker på allergier eller eventuella biverkningar så rådfråga alltid en läkare. Läs alltid innehållsförteckningen och rekommenderad dosering.

Vanliga frågor

Baljväxter, bladgrönsaker och fullkornsprodukter är rik på magnesium men vi finner det även i kött, fisk och skaldjur.

De flesta magnesiumtillskotten på marknaden är i kapselform men det finns även magnesiumpulver och i flytande form ifall man har svårt att svälja kapslar.

Våra favoriter Bäst I test Magnesium

1

Healthwell Magnesium L-treonat

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Healthwell Trippel Magnesium

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Star Nutrition Ultimate Magnesium

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Holistic Magnesiumdroppar

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Närokällan Super Magnesium Pulver

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 16

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *