Sök

Bästa Enmanstält – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth, Outdoorexperten & Climbing247

Bästa Enmanstältet 2024 - Sportporten

Vill du hitta bästa enmanstältet? Då har du kommit helt rätt för här hjälper vi hitta en modell i djungeln av alla olika tält för 1 person. Vi har jämfört och utsett 3 säsongstältet MSR Hubba NX till vår favorit till enmanstält bäst i test tack vare sina fina materialval, funktioner till vad vi tycker är en bra prislapp.

Våra favoriter enmanstält bäst i test

MSR Hubba NX

MSR Hubba NX
4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Tycker du om att vandra och tälta i naturen? Vill du hitta ett lätt och smidigt enmanstält till din cykelsemester? Är det festival på gång och du behöver ett mindre tält att bo i? Då vill vi tipsa om ett investera i ett praktiskt enmanstält som är mindre vandringstält avsedda för bara 1 person.

Men ibland kan det vara svårt att veta vilket enmanstält som man ska köpa och vad som skiljer de åt. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra modell oavsett nivå eller årstid. Vi kommer inleda med att berätta om olika typer och varianter på enmanstält som vad som kan vara bra för dig att känna till så att du investerar i rätt modell för just dina förutsättningar.

Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra vinnare till bästa enmanstältet 2024 där vi presenterar vinnarna efter kupoltält eller tunneltält beroende på på prisklass för användare som vill hitta ett billigt enmanstält.

Är du istället på jakt efter större vandringstält med plats för fler än bara en person? Läs då istället vår artikel om att hitta bästa vandringstältet.

Är du däremot ute efter ett tält som du bara vill bo i mer än att ha med på vandringar så ska du istället kika på ett campingtält, därför vill vi rekommendera vår artikel om att hitta bästa campingtältet.

Våra favoriter bästa tältet 1 person

MSR Hubba NX

Kupoltält

MSR Hubba NX

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

MSR Elixir 1

Budget Kupoltält

MSR Elixir 1

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Hilleberg Akto

Tunneltält

Hilleberg Akto

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Sydvang Solano 1-person Ultralight Tent

budget Tunneltält

Sydvang Solano 1-person Ultralight Tent

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kortfattat om enmanstält

Vad är ett enmanstält? Precis som i namnet så är ett enmanstält ett tält som avsett för bara en person, det är alltså ett litet och smidigt tält för utövare som vill packa mindre och spara mycket vikt. Men det här är också ett bra tält ifall man är ute på äventyr på egen hand eller ifall man är ett större gäng men man ändå vill ha ett eget separat tält.

Vandringstält vs campingtält

Många kanske tror att vandringstält och campingtält är samma sak men det är faktiskt stora skillnader. Ett vandringstält är tillverkat med en mycket lägre vikt så att man enklare ska kunna transportera tältet på sina äventyr.

Ett campingtält är istället ett tält som man egentligen bara bor i och är inte till för längre vandringar. Om vi jämför vikterna så väger ett enmanstält inte mer än 2-3 kg medans ett campingtält kan väga en bra bit över 10 kg vilket inte är helt praktiskt vid längre transporter.

Enmanstält cykelsemester

Kan man sova två i ett enmanstält?

Måtten på enmanstälten är dimensionerade och anpassade för att bara en person ska kunna sova i ett enmanstält, men med vissa 1 persons tält går det att sova 2 personer om man kan tänka sig att sova lite trångt. När man ska köpa ett enmanstält så rekommenderar vi att alltid dubbelkolla dimensionerna ifall ni eventuellt ska sova 2 personer i tältet.

Vad ska man ha tältet till? vilka förutsättningar har man

Innan man väljer rätt enmanstält så tycker vi att man bör ta ställning till vad man ska ha tältet till och vilka förutsättningar man har. Ska man använda sitt tält till en cykelresa? Ska man vandra i fjällen eller i skogen? Ska man på festival så vill man kanske istället hitta ett billigt enmanstält? Hur ska vädret vara där man tänker tälta? Kallt, varmt, regnigt eller blåsigt? Hur ser underlaget ut där man ska slå ned tältet? Det finns flertalet faktorer som man behöver tänka ut men här har vi listat några av våra viktigaste funderingar

Bästa enmanstältet

Tältvikt & Tältstorlek enmanstält

När man är ute och vandrar så vill man såklart ha ett så lätt och praktiskt enmanstält som det bara går. Ju längre man går ju enklare kommer vandringen att bli om man har en lägre packningsvikt. Vid långa vandringar kan det då vara värt att uppoffra en del komfort och utrymme för att få en lättare vikt.

Idag är 1 persons tält både lätta i vikt och därför väldigt smidiga att bära med. Men ibland kan det vara skönt att ha ett större enmanstält så man kan få plats med mera förvaring och utrustning, men tänk då på att tältvikten kommer att öka med en större volym. Därför tycker vi att det är så viktigt att innan köp redogöra sin egna packning och personlig komfort för att de ska bli enklare att välja storlek och vikt på enmanstältet.

Kupoltält eller tunneltält?

Enmanstältet kan se olika ut och de vanligaste är idag att modellerna är antingen ett kupoltält eller ett tunneltält. Båda dessa varianter besitter olika egenskaper och beroende på vilket underlag och väder som man kan stöta på, så kan det underlätta vilken typ av tält man tänker köpa.

Kupoltält

Kupoltältet är ett tält som står upp med hjälp av bågarna. Det här är ett bra tält i terränger där det är svårt att fästa markpinnar som till exempel i klippig skärgård eller på isiga underlag. Dessutom behöver kupoltältet inte lika stor yta för uppslagning samtidigt som kupoltältet är lättare att flytta runt.

Duken på kupoltält är i regel något mer spänd vilket gör den mindre känslig för till exempel vind som bidrar till att det blir tystare när man ska sova. Nackdelen med dessa tält är att de kan vara något tyngre i vikt.

Kupoltält

Tunneltält

Ett tunneltält kräver markpinnar och ibland även stormlinor för att kunna stå upp. Men tack vare att ett sånt här tält har en absid så får man som tältare ett mycket större utrymme för sin packning, till en förhållandevis låg vikt vilket gör det här till ett mycket praktiskt tält.

Tunneltältet står bra i stabil vind men är något känsligt vid kraftiga sidovindar. Om man ska använda tunneltältet så tänk på att man måste kunna hitta en yta där du kan fästa markpinnarna.

Kupoltält
Exempel Tunneltält

Tält för 3 eller 4 säsonger? Enmanstält vinter

Inte alla vandringstält är konstruerade för alla årstider då det finns tält som är konstruerade för varmare temperaturer på samma sätt som det finns tält som är konstruerade för kallare temperaturer. Vad enmanstältet är konstruerat för står i produktbeskrivningen och benämns efter säsonger.

Ett 4 säsongs tält innebära att enmanstältet ska klara av vår, sommar, höst och vinter. Medans ett 3 säsongstält är anpassat för vår, sommar och höst. Även här rekommenderar vi att redogöra sina egna förutsättningar då 4 säsongstält ofta är något dyrare med mer exklusiva materialval för att stå emot vinter och kyla. Ska man då bara använda sitt enmanstält under varmare dagar så är det kanske lite överflödigt att köpa ett 4 säsongs enmanstält.

enmanstält 3 säsonger

3 säsongstält är tillverkat för bruk under vår, sommar och höst. Den här typen av tält är välventilerat för varma sommardagar, samtidigt som det också är heltäckande så att tältet håller sig torrt vid nederbörd.

enmanstält 4 säsonger

Tält för 4 säsonger är konstruerade för att klara av alla årstiderna, det vill säga även vinterförhållanden. De här tälten har oftast mer robusta bågar samtidigt som den yttre duken går hela vägen ned till markytan. Det här gör att man kan skotta igen den nedre delen av tältet. Större delen av ventilationen sker upptill på tältet samtidigt som den inre duken har mindre meshpartier så att man ska få en god luftcirkulation.

Tält med dubbelvägg eller enkelvägg

Vandringstält kan innehålla enkel eller dubbelvägg. En dubbelväg innehåller flera ventileringsmöjligheter dels för att hålla temperaturen nere men som också tar bort kondens. Ett enkelvägsstält är istället bättre ifall man prioriterar ett tält med en lägre vikt.

Enmanstält vinter

vad betyder vattenpelare?

Vattenpelare anger vattentätheten i yttertältet och på golvet i innertältet. I stort sätt alla vandringstält som tillverkas  ska klara av både regn och fukt. Desto fler vattenpelare tältet har desto bättre kommer de kunna hålla vattnet borta och i längden kommer tältet att hålla bättre. Vi tycker att ett bra riktvärde är att kika på ett tält som har minst runt 2500 vattenpelare i golvet och runt 1000 i yttertältet. Ett tält med många vattenpelare ger också en fingervisning om kvalitén på modellen.

Vad är en absid?

En absid är utrymmet i tältet där man inte sover men som fortfarande innesluts av tältet. Det här är ytan där man kan förvara sin blöta och leriga utrustning som man kanske inte vill ta med sig in i tältet. En absid är helt enkelt ett praktiskt utrymme där man kan förvara delar av sin packning men kan också fungera som en social yta utanför sovrumsdelen.

Enmanstält med husdjur

Tältvård

Vi rekommenderar starkt att ta hand om sitt tält. Ett tält bör vårdas regelbundet dels för att öka komforten men framförallt livslängden. Se därför till att rengöra tältet med jämna intervaller och var varsam med dragkedjor och stänger. Låt inte tältet stå i direkt solljus under en längre tid då UV-strålarna med tiden bryter ned väven i tältet. Torka tältet innan förvaring och låt det gärna bli 110% torrt. Var varsam med vassa föremål eller till exempel klorna på sitt husdjur så det inte skadar duken eller golvet i tältet.

Vår vinnare: bästa enmanstältet - Kupoltält

MSR Hubba NX

MSR Hubba NX

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 1.29 kg
Vattenpelare Ytterduk / Golv :
1200 / 3000 mm
Yttermått:
216 x 152 cm
Innermått : 216 x 76 x 91 cm
Antal ingångar / Absid : 1 / 1

Kommentar: På jakt efter ett robust kupoltält anpassat för 1 person? Då vill vi tipsa om MSR Hubba NX som vi tycker är ett välgjort och tåligt enmanstält som är konstruerat för att tåla 3 säsonger, vilket innebär vår, sommar och höst.

Tack vare sin kupolkonstruktion så kan det här enmanstältet enkelt att slå upp vid stenig mark som till exempel i klippiga skärgården eller på klippavsatser. Innertältet är rymlig med mått på 216 x 76 x 91 cm där tältet ger mycket volym framförallt på ligglängden vilket gör att den här modellen passar bra även för långa personer. Tältet består av en 20D Ripstop Bylon vilket bidrar till en bra tålighet som i sin tur leder till att förlänga livslängden på tältet.

Packmåttet ligger på 46 x 15 cm med en vikt på 1,12 kg vilket ger bra förutsättningar för längre vandringar eller ifall man paddlar kajak eller bara vill sova ute i naturen. MSR Hubba NX har ett icke-avsmalnande golv konstruerat av slitstarkt 30D Ripstop Nylon 3000 mm (vattenpelare) Durashield polyuretan som ger en golvyta på 1,67m².

Vi rekommenderar det här kupol enmanstältet till alla typer av äventyrare men framförallt för användare som tänker använda tältet till varmare temperaturer och vill dra nytta av konstruktionen ifall man behöver tälta på klippigt underlag.

MSR Hubba NX finns att köpa här :

plats 2 : enmanstält Budget - kupoltält

MSR Elixir 1

MSR Elixir 1

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 2,16 kg
Vattenpelare Golv :
3000 mm
Innermått : 218 x 84 x 100 cm
Antal ingångar : 1

Kommentar: Är du på jakt efter ett billigt kupoltält för 1 person? Då vill vi tipsa om MSR Elixir 1. Det här är en budget modell som vi tycker passar för alla typer av användare men också ett bra starttält ifall man är ny till att bo i tält. Innermåtten är 218 x 84 x 100 cm vilket är ganska högt för att vara ett enmanstält som ger en rymlig absid. En funktion som vi gillar inuti det här tältet är att det finns en inbyggd hylla där man kan förvara sina småsaker.

Tack vare sin konstruktion så går det här tältet att slå upp på lite mer utmanande underlag som till exempel ute i en klippig skärgård eller en annan bergig miljö. Vikten ligger på 2,16 kg vilket vi tycker är något högre jämfört med konkurrenterna men ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen. Därför tycker vi att det här tältet lönar sig något mer till camping eller kortare vandringar.

Vi rekommenderar det här enmanstältet till användare som föredrar kupoltält över tunneltält och vill hitta ett något billigare enmanstält eller testa på att tälta men inte vill öppna upp hela plånboken.

MSR Elixir 1 finns att köpa här :

Vår vinnare: bästa enmanstältet - Tunneltält

Hilleberg Akto

Hilleberg Akto

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 1.7 kg
Vattenpelare Ytterduk / Golv :
5000 /15000 mm
Yttermått: 
242 x 127 x 100 cm
Innermått :
220 x 90 x 93 cm
Antal ingångar / Absid : 1 / 1

Kommentar: Om du är på jakt efter ett exklusivt och välgjort enmans tunneltält med fina materialval så kan vi rekommendera Hilleberg Akto. Vi menar på att Hilleberg har en förmåga att producera tält i hög kvalité och deras enmanstält Akto är inget undantag. Tältet är tillverkat i Kerlon 1200 vilket är ett mycket slitstarkt och vädertåligt material som gör att tältet passar för alla tider och klimat på året vilket innebär att en fungerar bra även på vintern.

Volymen för innertältsytan är på 1,7 m² och absidytan är 0,8 m² vilket vi tycker är en bra tilltagen yta för 1 person. Måtten på absiden är 75 x 220 x 93 cm. Totalvikten ligger på 1.7 kg vilket vi tycker är bra för att vara ett såhär tåligt tält för alla årstider som gör det lätt att bära runt på oavsett om det gäller vandringar, cykelturer eller klättring.

Hilleberg Akto finns att köpa här :

Plats 2 : Enmanstält tunneltält budget

Sydvang Solano 1-person Ultralight Tent

Sydvang Solano 1-person Ultralight Tent

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 1.46 kg
Vattenpelare Ytterduk / Golv :
3000 / 5000 mm
Yttermått: 
242 x 127 x 100 cm
Innermått :
215 x 100 x 90 cm
Antal ingångar / Absid : 1 / 1

Kommentar: Vi kan starkt rekommendera Sydvang Solano 1-person Ultralight Tent som ett välgjort enmanstält som en tunneltält modell utan att vara i den allra översta prisklassen. Det här tältet är tillverkat av ett starkt men ändå lätt nylon som har fått en silikonbeläggning som är motståndskraftigt emot mycket väder. Ingången är väl tilltagen för att göra det smidigt för tältaren att komma in och ut ur tältet samtidigt som modellen både kommer med en myggnätspanel och ett bra ventilerande mesh i innertältet.

Vikten är på 1,46 kg med ett packmått på 38x15x15 cm vilket vi tycker är i linje med övriga konkurrenter när det kommer till enmanstält. Innermåtten är väl tilltagna på 215 x 100 x 90 cm vilket skapar ett bra invändigt utrymme. Bakom huvudändan finner man ett praktiskt förvaringsutrymme där man kan förvara sin packning. I övrigt är tältet lätt att sätta upp vilket vi tycker passar bra även ifall man är ny till enmanstält.

Vi rekommenderar det här tältet till alla typer av användare som är på jakt efter ett välgjort och kraftfullt tunneltält som står emot mycket väder samtidigt som det är praktiskt och en bra tilltagen innertältsvolym.

Sydvang Solano 1-person Ultralight Tent finns att köpa här :

Gillade du den här artikeln om enmanstält? Läs gärna fler av våra friluftsartiklar

Vanliga frågor

Ett campingtält prioriterar komfort och väger därför mycket mer än ett vandringstält som är anpassad för att transporteras längre sträckor och väger därför mycket mindre.

Ett vandringstält väger bara ett par kilo medans ett campingtält ofta väger över 10 kg vilket inte är så praktiskt att släpa på under längre vandringar eller transporter.

Generellt sätt nej, däremot finns det rymligare enmanstält där man kan sova 2 om man kan tänka sig att sova lite trångt.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 35

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *