Enmanstält • Bästa Enmanstältet 2021 • Bäst i Test • Sportporten.se

Enmanstält - Bästa enmanstältet 2021

Tycker du om att vandra och tälta i naturen? Vill du hitta ett lätt och smidigt enmanstält till din cykelsemester? Är det festival på gång och du behöver ett tält att bo i?

I den här artikeln går vi igenom det du behöver tänka på när du köpa ett enmanstält eller tält för 1 person. Avslutningsvis kommer vi att testa och ta ut våra favoriter till bästa enmanstältet och bästa billiga enmanstält 2021.

Är du på jakt efter vandringstält för fler än en person? Läs då vår artikel om att hitta bästa tältet. Är det däremot ett campingtält du är ute efter så vill vi rekommendera vår artikel om att hitta bästa campingtältet.

Våra favoriter bästa tältet för 1 person - bäst i test

Kupoltält

MSR Hubba NX

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Billigt Kupoltält

Marmot Tungsten Ul 1p

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Tunneltält

Hilleberg Enan

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

billigt Tunneltält

Bergans Trollhetta Tunnel 1 Tent

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kortfattat om enmanstält

Vad är ett enmanstält? Precis som i namnet så är ett enmanstält ett tält avsett för en person, det är alltså ett litet och smidigt tält för dig som vill packa mindre och spara mycket vikt.

Vandringstält och campingtält

Många kanske tror att vandringstält och campingtält är samma sak men det är faktiskt stora skillnader. Ett vandringstält är tillverkat med en mycket lägre vikt så att du enkelt ska kunna transportera tältet på ditt äventyr. Ett campingtält är ett tält som du egentligen bara bor i och är inte till för längre vandringar. Om vi jämför vikterna så väger ett enmanstält inte mer än 2-3 kg medans ett campingtält kan väga en bra bit över 10kg.

Kan man sova två i ett enmanstält?

Måtten på enmanstälten är dimensionerade och anpassade för att bara en person ska kunna sova i ett enmanstält, men med vissa 1 persons tält går det att sova 2 personer om man kan tänka sig att sova lite trångt. När du ska köpa ett enmanstält så dubbelkolla alltid dimensionerna ifall ni eventuellt ska sova 2 personer i tältet.

Vad ska du ha tältet till?

Innan du väljer rätt enmanstält så bör du ta ställning till vad du ska ha tältet till och vilka förutsättningar du har? Ska du använda ditt tält till en cykelresa? Ska du vandra i fjällen eller i skogen? Ska du på festival så vill du kanske du vill hitta ett billigt enmanstält? Hur ska vädret vara där du tänkte tälta? Kallt, varmt, regnigt eller blåsigt? Hur ser underlaget ut där du ska slå ned tältet? Det finns flertalet faktorer som du behöver tänka ut men här har vi listat några av våra viktigaste

Enmanstält cykelsemester

Tältvikt & Tältstorlek enmanstält

När du är ute och vandrar vill du såklart ha ett så lätt och praktiskt enmanstält som det bara går. Desto längre du går ju enklare kommer din vandring att bli om du har en lägre packningsvikt. Vid långa vandringar kan det då vara värt att uppoffra en del komfort och utrymme för en lättare vikt.

Idag är 1 persons tält både lätta i vikt och därför väldigt smidiga att bära med. Men ibland kan det vara skönt att ha ett större enmanstält så du kan få plats med mera förvaring, men tänk då på att din tältvikt kommer att öka med en större volym.

Flera enmanstält

Kupoltält eller tunneltält?

Beroende på vilket underlag och väder du kommer stöta på kan det underlätta vilken typ av tält du tänker köpa. De flesta tälten är antingen kupoltält eller tunneltält.

Kupoltält

Kupoltältet är ett tält som står upp med hjälp av bågarna. Det här är ett bra tält i terränger där det är svårt att fästa markpinnar som till exempel i klippig skärgård eller på isiga underlag. Dessutom behöver kupoltältet inte lika stor yta för uppslagning samtidigt som kupoltältet är lättare att flytta runt.

Duken på kupoltält är i regel något mer spänd vilket gör den mindre känslig för till exempel vind som gör det tystare när du ska sova. Nackdelen med dessa tält är att de kan vara något tyngre i vikt.

Kupoltält

Tunneltält

Ett tunneltält kräver markpinnar och ibland även stormlinor för att kunna stå upp. Men tack vare att ett sånt här tält har en absid så får du som tältare ett mycket större utrymme för din packning, till en förhållandevis låg vikt vilket gör det här till ett mycket praktiskt tält.

Tunneltältet står bra i stabil vind men är något känsligt vid kraftiga sidovindar. Om du ska använda tunneltältet så tänk på att du måste kunna hitta en yta där du kan fästa markpinnarna.

Kupoltält
Exempel Tunneltält

Tält för 3 eller 4 säsonger? Enmantstält vinter

Vandringstält är tillverkade för att klara av 3 eller 4 säsonger. Det innebär att 3 säsongstältet är gjort för att klara av vår, sommar och höst medans ett 4 säsongstält även kan stå emot kall vinter.

enmanstält för 3 säsonger

3 säsongstält är tillverkat för bruk under vår, sommar och höst. Den här typen av tält är välventilerat för varma sommardagar, samtidigt som det också är heltäckande så att tältet håller sig torrt vid nederbörd.

enmanstält för 4 säsonger

Tält för 4 säsonger är konstruerade för att klara av alla årstiderna, det vill säga även vinterförhållanden. De här tälten har oftast mer robusta bågar samtidigt som den yttre duken går hela vägen ned till markytan. Det här gör att du kan skotta igen den nedre delen av tältet. Större delen av ventilationen sker upptill på tältet samtidigt som den inre duken har mindre meshpartier så att du ska få en god luftcirkulation.

Tält med dubbelvägg eller enkelvägg

Vandringstält kan innehålla enkel eller dubbelvägg. En dubbelväg innehåller flera ventileringsmöjligheter dels för att hålla temperaturen nere men som också tar bort kondens. Ett enkelvägsstält är istället bättre ifall du vill ha ett tält med en lägre vikt.

Enmanstält vinter

vad betyder vattenpelare?

Vattenpelare anger vattentätheten i yttertältet och på golvet i innertältet. I stort sätt alla vandringstält som tillverkas  ska klara av både regn och fukt. Desto fler vattenpelare tältet har desto bättre kommer de kunna hålla vattnet borta och i längden kommer ditt tält att hålla bättre. Ett riktvärde är att kika på ett tält som har minst runt 2500 vattenpelare i golvet och runt 1000 i yttertältet.

Vad är en absid?

En absid är utrymmet i tältet där du inte sover men som fortfarande innesluts av tältet. Det här är ytan där du kan förvara din blöta och leriga utrustning som du kanske inte vill ta med dig in i tältet. En absid är helt enkelt ett praktiskt utrymme där du kan förvara delar av din packning.

Enmanstält med husdjur

Tältvård

Glöm inte att ta hand om ditt tält. Ett tält ska vårdas regelbundet dels för att öka komforten men framförallt livslängden. Se till att du rengör tältet med jämna intervaller och var varsam med dragkedjor och stänger. Låt inte tältet stå i direkt solljus under en längre tid då UV-strålarna med tiden bryter ned väven i tältet. Torka tältet innan förvaring och låt det gärna bli 110% torrt. Var varsam med vassa föremål eller till exempel klorna på ditt husdjur så det inte skadar duken eller golvet i tältet.

Våra favoriter bästa enmantstältet 2021

Vår vinnare: bästa enmanstältet - Kupoltält

MSR Hubba NX

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 1.29 kg
Vattenpelare Ytterduk / Golv :
1200 / 3000 mm
Yttermått: 216 x 152
cm
Innermått :
216 x 76 x 91 cm
Antal ingångar / Absid : 1 / 1

Kommentar: På jakt efter ett robust premium kupoltält för 1 person? MSR Hubba NX är ett välgjort och tåligt enmanstält som är skapat för 3 säsonger. Företaget MSR står för Mountain Safety Research där företaget fokuserar på äventyrsutrustning med hög säkerhet och kvalité.

Tack vare sin konstruktion så kan det här enmanstältet enkelt att slå upp vid stenig mark som till exempel i klippiga skärgården eller på klippavsatser. Innertältet är rymlig och tältet ger mycket volym då ligglängden och framförallt golvvolymen är väl tilltagen till skillnad från många andra enmanstält. Vi känner dock en liten avsaknad av fickor på insidan där vi upplever att de kunde funnits mer praktisk förvaring.

MSR är kända för att producera tält med hög kvalité och deras Hubba NX 1 persons tält är inget undantag. MSR Hubba NX passar alla typer av tältare oavsett om du är på vandring, paddlar kajak eller bara campar över några dagar. Vår favorit till bästa enmanstältet kupoltält MSR Hubba NX bäst i test 2021.

Vår vinnare: bästa billiga enmanstältet - kupoltält

Marmot Tungsten Ul 1p

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 1.33 kg
Vattenpelare Ytterduk / Golv :
1500 / 2000
mm
Innermått : 214 x 74 x 97 cm
Antal ingångar : 2

Kommentar: Marmot Tungsten Ul 1p är ett ultralätt, billigt och prisvärt enmanstält från det välkända företaget Marmot. Tack vare sin genomtänkta stångkonstruktion så kommer det här 1 persons tältet ge ett bra utrymme trots sin lägre vikt på 1.33 kg.

Marmot Tungsten Ul 1p är ett 3 säsongstält med en självstagande design som gör att den är lätt att slå upp oavsett underlag vilket gör att det här enmanstältet passar perfekt till allt från kajakpaddling till skogsvandringar.

Dörren är D-formad och absiden är väl tilltagen vilket gör det här till ett praktiskt enmanstält där du får plats med mycket av din packning. Däremot tyckte vi packningsäcken i sig kunde varit något mindre och praktiskt. Är du på jakt efter ett billigt och prisvärt kupoltält är Marmot Tungsten Ultralätt 1 persons tält ett bra val.

Vår vinnare: bästa enmanstältet - Tunneltält

Hilleberg Enan

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 1.2 kg
Vattenpelare Ytterduk / Golv :
5000 / 12000 mm
Yttermått:
225 x 170 x 98 cm
Innermått :
215 x 95 x 93 cm
Antal ingångar / Absid : 1 / 1

Kommentar: Hilleberg är kända för att producera tält i hög kvalité och deras premium enmanstält Hilleberg Enan är inget undantag. Det här är ett robust 3 säsongstält som står emot de mesta när det kommer väder och framförallt hård vind.

Hilleberg Enan är uppbyggt av många lättviktsmaterial som Kerlon 1000 i yttertältet kombinerat med en mycket lätt innertältsväv som landar totalvikten på bara 1.3 kg vilket gör det här till ett lätt och smidigt tunneltält att transportera på långa vandringar. Man har dessutom använt DAC NSL 9-milimetersstänger som ger en extra styrka samtidigt som det också bidrar till den låga vikten.

Ventinaltionen är helt fenomenal där innertältdörren är helt säker från knott och mygg samtidigt som huvud- och fotändarna är av starkt nät för att ändå få ett bra luftflöde.

Abisden är väl tilltagen och det är enkelt att få plats med mycket packning. Hilleberg Enan har allt vi söker i ett tunneltält för en person och vår vinnare till bästa 1 persons tält.

Vår vinnare: bästa billiga enmanstältet - Tunneltält

Bergans Trollhetta Tunnel 1 Tent

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 1.69 kg
Vattenpelare Ytterduk / Golv :
3000 / 7000 mm
Yttermått: 150 x 260 x 100 cm
Innermått : 110 x 240 x 90 cm
Antal ingångar / Absid : 1 / 1

Kommentar: Är du på jakt efter ett billigt tunneltält för 1 person? Bergans Trollhetta Tunnel 1 Tent är ett praktiskt 1 persons tält som är tillverkad med en silikonbelagd ripstop nylon duk som ger ett bra skydd mot både väder och vind. Stängerna är tillverkade i DAC aluminium vilket gör de både lätta och starka.

Inuti finner vi en generös och väl tilltagen ligglängd som gör att du kommer få plats med både ett långt liggunderlag och en stor sovsäck. Man kan sammanfatta Bergans Trollhetta att det är ett bra tält för långa personer.

Bergans Trollhetta Tunnel 1 Tent har det vi söker i ett ultralätt vandringstält för 1 person och vår vinnare till bästa billiga och prisvärda enmanstält.

Gillade du den här artikeln om enmanstält? Läs gärna fler av våra friluftsartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 33

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *