Sök

Hur väljer man rätt disc?

Hur väljer man rätt disc i discgolf?

Har du precis kommit igång med discgolf och behöver hjälp med att hitta rätt disc? Ibland kan det vara svårt att hitta rätt bland alla discar och det finns flera olika modeller och typer av discar för diverse lägen. Vissa discar går långt, vissa går kort samtidigt som det kan finnas discar som är överstabila eller understabila men även discar som passar bättre för med- eller motvind.

För att göra det enklare för dig som utövare så kommer här en guide för att hjälpa dig förstå skillnaden mellan olika discar och vilken typ av disc som lämpar sig bäst beroende på situation. Vi kommer inleda med att förklara skillnaden mellan olika discar, vad siffrorna ovanpå discen betyder och vad som kan vara bra att tänka på så att man köper rätt disc.

Är du nyfiken på att testa på discgolf för första gången? Läs gärna vår artikeln när vi började med discgolf – Klicka här

Discar discgolf.

Olika disctyper

I discgolf finns det tre olika disctyper som är drivers, midrange och putt/approach likt i vanlig golf.

Driver ( DD & FD )

Driver discar kan delas in i två kategorier som är distance driver (DD) och fairway driver (FD).

En distance driver prioriterar maximal längd och är därför mycket aerodynamiskt konstruerad för att på så sätt flyga långt. En distance driver passar därför till kast över 100m

En fairway driver är lik en distance driver men som bibehåller något mer kontroll på bekostnad av att man tappar några meter längd. Därför passar en fairway driver bra på något smalare hål där man har råd att tappa några meter men ger ändå en bättre chans att hålla sig på fairway. Därför passar den här typen av disc för kast strax under 100 m.

Driver

Midrange ( MD )

En midrange (MD) är en bra allround disc som fungerar för de flesta situationer på banan. Midrange är något mer trubbig än en driver men den går fortfarande att kasta hyfsat långt. Det här är en bra disc att börja med ifall man är nybörjare och vill köpa sin allra första disc.

En midrange passar bra för situationer där man behöver kasta ca 50 – 100 m men den går även bra för kortare kast och även som en putter.

Midrange

Putter & Approach ( PA )

En putter (PA) har tack vare sitt trubbiga design, mycket goda egenskaper vid korta kast där man prioriterar precision och stabilitet över längd. En putter är helt enkelt bra på att flyga rakt.

Tack vare sin konstruktion så ska det även bli lättare för golfkorgen att fånga upp discen.

En putter passar bra för kast under 25 m medans en approach disc passar bra för kast mellan 25 – 50 m

Putter

Egenskaper

Ovanpå discen så står det ofta en 4 siffrig kombination som till exempel 12 | 4 | 0 | 2 eller 1 | 1 | -2 | 0 och vi måste såklart reda ut vad det här betyder för något. Dessa siffror beskriver discens egenskaper i ordningen speed, glide, turn och fade. Vilket innebär att discar som är anpassade för att kasta långt ofta har höga värden på de 2 första siffrorna, det vill säga speed och glide.

På sidan av discen kan det även finnas bokstäver som E, N och A som står för Easy = Understabil, Neutral och Advanced = Överstabil.

Speed

Speed beskriver hur snabbt discen flyger genom luften. Skalan går mellan 1 – 15 där distance drivers ofta är över 10, fairway drivers brukar ligga strax under 10, midrange är mellan 4 – 6 och putter discar är därunder.

Glide

Glide innebär hur bra en disc glider eller svävarförmågan i luften. Helt enkelt discen förmåga att vilja fortsätta flyga uppåt och stanna i luften. Skalan för glide går mellan 1 – 7 där vi rekommenderar nybörjare att gå för en disc med ett högt värde.

Vinden har stor påverkan på glide och om man spelar i motvind bör man välja en disc med låg glide och i medvind en disc med hög glide för att på så sätt kunna färdas en längre tid i luften.

Turn

Turn går från skalan -5 – +2 och anger om discen har tendenser att vika åt vänster eller höger i början av flykten där discen har uppnått sin maximala fart. Vi kommer gå igenom mer lite längre ner men det som kan vara bra att känna till är att en överstabil disc har en siffra över 0 medans neutrala och understabila discar har ett värde som är 0 eller därunder.

Fade

Fade går från skalan 0 – 5 och anger om discen har stora tendenser att falla av i slutet av flykten. En disc kommer alltid att vika av i slutet när farten försvinner. En disc med lågt värde i fade kommer att vika av mindre och därför gå något längre medans ett högt fade-värde så viker discen av mycket och stannar snabbare.

Det kanske inte låter speciellt önskvärt att ha en disc med mycket fade, men det kan uppstå situationer där man behöver runda ett hinder eller ifall det står ett hinder bakom korgen och man vill försäkra sig om att discen har en bättre förmåga att stanna nära korgen och inte flyga ner i hindret bakom.

Discgolf Barn

Över- och understabilda discar

När man kastar en disc så kommer den att ha en förmåga att dra åt höger eller vänster i början av kastet för att sedan vika av i slutet av kastet när farten minskar. Åt vilket håll som disken tenderar att gå åt beror på dels om man kastar med höger- eller vänster hand samt om man kastar forehand eller backhand.

Vi tar ett exempel, om man är högerhänt och kastar ett backhand kast, så kommer neutrala och understabila discar till en början att vilja dra åt höger, det vill säga om turn-siffran är 0 eller därunder. Men sedan när farten minskar och discen får svårt att bibehålla lyftkraft så kommer den att vilja falla av åt vänster och det är värdet på fade som indikerar hur mycket som discen kommer att falla av.

Om man kastar forehand som högerhänt så blir det istället tvärtom att discen till en början kommer vilja dra åt vänster för att i slutet på kastet vika av åt höger. Sedan får man tänka tvärtom om man kastar med vänster hand.

Om man istället har en överstabil disc, alltså ett högt turn värde över 0. Så kommer discen istället tendera att svänga åt andra hållet i början av flykten.

Om man inte kastar så långt eller är nybörjare inom discgolf så rekommenderar vi att spela med understabila eller neutrala discar då man behöver kunna generera en viss fart i discen för att kunna bemästra en överstabil disc. Det vill säga discar som indikeras med E eller N.

Nedan ser vi litet exempel på hur discen kommer att flyga beroende på fattning och typ av kast med en understabil eller neutral stabil disc.

Höger eller vänsterhänt

Forehand eller backhand

Turn (början av kastet)

Fade (slutet av kastet)

Högerhänt

Forehand

Vänster

Höger

Högerhänt

Backhand

Höger

Vänster

Vänsterhänt

Forehand

Höger

Vänster

Vänsterhänt

Backhand

Vänster

Höger

Hur vet man vilken disc man ska köpa?

Innan man väljer disc så bör man redogöra för sig själv hur långt man har kommit i sporten. Är man nybörjare så tycker vi att det passar bra att börja med en putter som är en snäll disc men kanske även en midrange som en bra allround disc och passar för de flesta lägena men som även går bra för lite längre kast.

Många som är nya till sporten kan ibland vara ivriga att köpa en distance driver för att få till de riktigt långa kasten. Men på grund av att en distance driver har sitt spetsiga och smala utseende så krävs det en del grundteknik för att få till ett riktigt bra kast. Så därför tycker inte vi att man ska ha för bråttom till att skaffa en distance driver utan att man kanske bör börja med en förlåtande fairway driver för att när man sedan börjar känna sig bekväm med tekniken kan investera i en DD.

Tack vare att discar är en relativt billig utrustning så är det inte helt ovanligt att ambitiösa utövare använder ett tio-tal olika discar under rundan. Då det finns discar för alla möjliga situationer och lägen så kan man verkligen skräddarsy sin utrustning och ha discar för allt mellan långa och korta kast men även discar som passar bra för hål som svänger mycket höger eller vänster där man vill dra nytta av discens svängförmåga beroende på eventuella hinder eller vind som kan störa.

Det är mycket individuellt vilken disc som passar men man får ofta pröva sig fram. Om man har fått in tekniken så kan man absolut gå för en distance driver eller discar som är överstabila. Sen gäller det att skräddarsy sin samling så man har discar för alla olika typer av situationer när det kommer till längd, flykt, precision men även tendenser att vika av till höger eller vänster beroende på hur hålet ser ut.

Vad skiljer en billig disc från en dyr?

En av de största skillnaderna mellan dyra och billiga discar är materialet i plasten. Dyrare modeller är ofta något mer robusta och slitstarka vilket bidrar till en bättre hållbarhet men som också ger en bättre prestanda, framförallt vid drivers och midrange medans en putterdisc så har det inte lika stor betydelse.

Gillade du den här artikeln? Läs gärna fler av våra artiklar om discgolf

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 14

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *