Bästa Kollagenet – Bäst I Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost & Gymgrossisten

Bästa Kollagen 2023 - Sportporten

Om du är på jakt efter ett kollagentillskott men osäker på vad du ska leta efter så har du kommit helt rätt! Kollagen är ett protein vars funktion är att fungera som en slags byggsten för våra kroppar. Den bidrar till att ge oss en bättre struktur och elasticitet i huden samt skelettet. Kollagentillskott är därför bland annat bra för hud, naglar, hår, muskelvävnader och ledhälsa.

Våra kroppar kan producera kollagen helt naturligt men vid ungefär 25 – 30 års ålder så minskar kroppens egna produktion av det här proteinet och får därför negativa effekter som synliga rynkor, leder blir stelare och vi blir helt enkelt mindre smidiga. För att bromsa in detta så kan man äta mer mat som innehåller rikligt med kollagen eller komplettera med ett tillskott av kollagen, men kom ihåg att detta är ett tillskott som inte ska ersätta vanlig varierad kost utan enbart fungera som ett komplement.

Idag blir det allt mer populärt att ta kollagen tillskott som vanligtvis kommer som pulver, tabletter eller kapslar. Men det är kanske inte helt rätt av veta vilken produkt man ska ta eller vilket innehåll man bör leta efter, speciellt om man är ny till det här kosttillskottet. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi hjälper dig att välja rätt kollagen.

Vi kommer inleda med att berätta vad kollagen är och vilka fördelar det har. Därefter kommer vi att tipsa om bra egenskaper i diverse produkter så att du får en inblick i vilket innehåll som kan vara bra att leta efter. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa kollagen 2023.

Våra Favoriter Bästa Kollagenet

1

Core Collagen Pro

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Star Nutrition Ultimate Collagen

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Healthwell Collagen Plus

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Vitaprana Vegan Collagen Amino Acids

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

vad Collagen

Våra kroppar kan på naturlig väg producera collagen genom ämnen som c-vitamin, zink, koppar, och glycin. Collagen finns bland annat i vår dagliga kost som nötkött, fläsk, kyckling, fisk, sojaprodukter och nötter men det kan vara svårt att få i sig tillräckligt och därför kan det vara en god idé att även komplettera med tillskott.

Det här proteinet har flera bra egenskaper bland annat för att hålla huden mjuk och smidig samtidigt som den även kan vara bra för att stärka leder, hår och naglar. Om man har en aktiv livsstil så bidrar collagen till en bättre rörlighet samtidigt om man minskar risken för skador vilket kan göra det här kosttillskottet extra bra ifall man tränar mycket. I collagen finns även aminosyran prolin vilket många menar på är bra för håret.

Bästa Collagen Bäst i Test

Hur väljer man bästa collagenet?

Det finns flera olika collagen på marknaden och det är kanske inte helt lätt att veta hur man ska gå tillväga för att hitta det bästa collagenet, speciellt om man är ny till det här kosttillskottet. Men det kan redan nu vara en god idé att fundera dels vilken form som skulle passa och då menar vi om man vill ta det här tillskottet som kapslar, flytande, pulver eller tabletter. Nedan har vi listat några bra saker att kika på och ha i åtanke :

Typer

Collagen kan delas in i 3 olika typer, 1, 2 och 3.

Typ 1 – Finns i huden, hår, naglar, muskler, ben, tänder och vävnadsvätska.

Typ 2 – Finns i brosk och leder vilket ger en bättre flexibilitet samtidigt som det är bra för stela och ömmande leder.

Typ 3 – Denna påminner mycket om typ 1 där typ 3 även finns i muskler vilket gör den här typen bra för muskelhälsa.

Marint, bovint eller fågel?

Källan för det här kosttillskottet kommer från animaliska produkter som fågel, kor, fisk och skaldjur. För att främja effekten av det här tillskottet ytterligare så brukar många av tillverkarna addera C-vitamin och MSM i sitt collagen där det sistnämnda ger en extra boost för att förstärka effekterna.

Fågel – Rikt på typ 2 vilket är bra för leder & brosk

Marint – Kommer från fisk och skaldjur vilket innehåller goda mängder typ 1 samt 2 vilket främst är bra för huden men även för ledhälsan.

Bovint – Kommer från kossor och innehåller rikligt med typ 1 vilket kan vara att föredra om man vill ha ett tillskott som fokuserar mycket på huden, naglarna och hårväxten. Dessutom innehåller Bovint typ 3 vilket är bra för muskelhälsan och kan därför vara bra ifall man lever en aktivare livsstil eller tränar mycket. Denna typen av kollagen är oftast också ett billigare alternativ.

Ett veganskt collagen är faktiskt inget riktigt collagen då det inte består av animalisk källa. Däremot så brukar innehållet i en ”vegansk collagen” ha en innehåll som kan ge en boost till kroppens egna förmåga att producera kollagen. Det är tyvärr inte lika effektivt som animalisk kollagen men det har ändå en positiv effekt men om inte lika stark.

collagen pulver, tabletter eller flytande?

Collagen kommer vanligtvis i pulverform men finns även som tabletter eller flytande form. Vad som är bäst handlar lite om smak och tycke. I pulverform kan man blanda ner collagenet i drycker eller varför inte en smoothie. Men om man istället vill ha något smidigare så kan kapslar eller tablettform vara att föredra. Collagentillskott kan även komma som smaksatt eller som helt smaklös vilket kan göra den mer behaglig att blanda med annat.

Bästa Kollagen Bäst i test

Egenskaper att tänka på

För att sammanfatta så tycker vi det kan vara en god idé att kika på collagen som innehåller typ 1 om man vill fokusera på hud, hår, naglar och även tänder. Om man tränar så kan det även vara klokt att kika på en collagen som kombinerar typ 1 och 3 som både bovint och marint ofta innehåller.

Om man har stela leder och vill fokusera på smidighet och ledhälsa så tycker vi att det istället kan vara klokt att kika på en collagen av typ 2 vilket man ofta får på marint och bovint collagen.

Collagen biverkningar

Först och främst så ska vi nämna att collagen är ett kosttillskott som absolut INTE ska ersätta en vanlig varierad kost utan ska enbart fungera som ett komplement. Viktigt är att alltid följa rekommenderad dosering, det är inte speciellt bra att överdosera och din kropp kommer inte må speciellt bra av det.

Vårt tips om du vill minimera risken för biverkningar, är att köpa collagen från välkända märken och företag i Sverige så du vet vad du får. Känner du dig osäker på allergier eller eventuella biverkningar så rådfråga alltid en läkare. Läs alltid innehållsförteckningen, rekommenderad dosering och liknande så att du använder kosttillskottet på rätt sätt.

Plats nummer 1 - Kollagenpulver bäst i test

Core Collagen Pro

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kollagen : Hydroglyserat
Form :
Pulver
Källa :
Bovint
MSM :
Ja
C-Vitamin :
Ja

Kommentar : Core Collagen Pro har ett högt näringsvärde kollagen med hela 15 gram hydrolysererat kollagen per portion. Denna kollagenkälla kommer från bovint där produkten i sig också innehåller MSM, Vitamin C samt kondroitinsulfat. Det här är en produkt från Svensk kosttillskotts egna märke Core som man har valt att smaksätta med citron.

Vitamin C är bra för benstommens och broskets funktioner. MSM som står för metylsulfonylmetan är ett slags svavel som finns i kroppens vävnader som brosk, muskler, skelett, senor, hår, naglarmen framförallt i huden. Kondroitinsulfatet kommer från brosk från kyckling vilket är ett ämne som vi finner i kroppens leder och det fungerar för att stabilisera och vårda vår bindväv samtidigt som den även bevarar brosken genom att skydda mot nedbrytande enzymer.

Core Collagen Pro kommer i pulverform och rekommenderad dosering är 1 skopa dagligen som blandas med vatten eller annat valfri vätska. Det här gör att påsens innehåll räcker till 30 portioner. Vi tycker att innehållet kollagen hydrosat 7500 mg per portion är bra men det som framförallt gör att denna produkt sticker ut är att man tillsatt rikliga mängder med bra ämnen som MSM, Kondroitinsulfat och Vitamin C.

Plats nummer 2 - Kollagen tabletter bäst i test

Star Nutrition Ultimate Collagen

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kollagen : Fortigel
Form :
Tabletter
MSM :
Nej
C-Vitamin :
Ja

Kommentar : Star Nutrition Ultimate Collagen är ett tillskott som främst är framtagen för att stärka leder och den allmänna ledhälsan. Kollagenet kommer från råvaran Fortigel som framställs av spjälkning från kollagenprotein vilket i sin tur ger en bättre sammanställning för att det ska tas upp mer effektivt och ge bättre effekter för ledbrosket. I detta tillskott har man även berikat med C-vitamin som motsvarar 39,6 mg per portion. Ultimate Collagen kommer i tablettform där rekommenderad dosering är 6 tabletter om dagen men en hel burk innehåller hela 180 tabletter vilket gör att innehållet räcker till 30 portioner.

Plats nummer 3

Healthwell Collagen Plus

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kollagen : Hydroglyserat
Form :
Kapslar
Källa :
Marint (Fisk)
MSM :
Nej
C-Vitamin :
Ja

Kommentar : Healthwell Kollagen Plus kommer i kapselform och innehåller hydrolyserat marint kollagen vilket är en källa som kroppen har lätt att ta upp samtidigt som den är rik på bland annat prolin och glycin vilket bidrar till uppbyggnad av ledbrosk. Tack vare att det kommer från fisk så kan detta kollagen fungera bra ifall man inte är kött i sin kost. Man har tillsatt citrusbioflavonoider från citrusfrukt vilket ger en hög Vitamin C halt som i sin tur bidrar dels till ett bättre immunsystem samtidigt som det skyddar cellerna från nedbrytning.

Healthwell Collagen Plus kommer i kapselform med rekommenderad dosering på 1-2 kapslar om dagen vilket gör att innehållet faktiskt kommer räcka länge vilket vi tycker gör det till ett billigt och prisvärt kollagen. Om man istället vill ha denna produkt i pulverform kan vi tipsa om Healthwell Collagen Pulver

Plats nummer 4

Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Form : Pulver
MSM :
Nej
C-Vitamin :
Ja

Kommentar : Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra kommer i pulverform smaksatt med en tropisk smak. Man har bland annat tillsatt C-vitamin och magnesium vilket inte är helt vanligt hos många konkurrerande produkter. Som produktnamnet avslöjar så finner vi även hyaluronsyra vilket är en fuktbindande sockermolekyl som är bra mot fuktfattig och torr hud.

Rekommenderad dosering är 1 skopa om dagen som blandas med 3 dl vatten vilket motsvarar 11g där posens innehåll därför räcker till hela 45 portioner vilket vi tycker ger ett prisvärt kollagen.

Plats nummer 5

Vitaprana Vegan Collagen Amino Acids

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Form : Kapslar
MSM :
Nej
C-Vitamin :
Ja

Kommentar : Vitaprana Vegan Collagen Amino Acids är som namnet avslöjar en vegansk kollagen vilket egentligen inte är en ”riktig kollagen” utan den innehåller ämnen som boostar kroppens förmåga att producera proteinet och ger därför inte riktigt samma effekt som traditionellt kollagen men det fungerar utmärkt ifall man är vegan.

I innehållet finner vi bland annat glycin, prolin, hydroxyprolin, glutaminsyra, argininhydroklorid, alanin och även Vitamin C. Rekommenderad dosering är 3 kapslar om dagen vilket gör att ett förpackning räcker i 30 dagar.

Vanliga frågor

  • Bra för huden, naglar & hårväxt
  • Kan ge positiv inverkan på leder & brosk
  • Stärker benstommen

Det finns veganska kollagen tillskott på marknaden men det som kan vara bra att veta är att denna typen inte är ”riktigt kollagen” utan den innehåller ämnen som boostar kroppens förmåga att producera proteinet och ger därför inte riktigt samma effekt som traditionellt kollagen.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa collagen? Läs gärna fler av våra träning och kost artiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 16

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *