Sök

Sovsäck Barn – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth,Beredd, CDON & Outdoorexperten

bästa sovsäcken Barn - Sportporten

Är du på jakt efter en sovsäck till ditt barn? Då har du kommit helt rätt för här ger vi dig vägledning bland alla olika modeller på marknaden. Vi har jämfört och utsätt Urberg 3-Season Kids sleeping Bag G5 till vår favorit till bästa sovsäck barn tack vare att man har valt bra material som gör att den är anpassad för 3 säsonger (vår, sommar & höst) samt att den har fått en miljövänlig flourkarbonfri impregnering vilket gör den vattenavvisande.

Våra Favoriter Sovsäck Barn Bäst I Test 2024

  1. Urberg 3-Season Kids’ Sleeping Bag G5 – Bästa Sovsäcken Barn – Vår / Sommar / Höst – 3 säsong
  2. Bergans Rondane Kids – 2 säsong
  3. VAUDE Kids’ Kobel Adjust 500 Syn –  2 säsong
  4. Outwell Campion Junior  – 2 säsong
  5. Arctic TernKids’ Sleeping Bag  – 2 säsong

Urberg 3-Season Kids' Sleeping Bag G5

UrbergKids' 3-season Sleeping Bag G5
4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Oavsett om ditt barn ska sova i tält eller sova över hos en kompis så kan det vara mycket smidigt och lätt med en bra barn sovsäck. Sovsäckar för barn är både praktiska men framförallt så är de mycket enklare än att behöva släpa med sig otympliga täcken och lakan till övernattningen.

I den här artikeln hjälper vi dig som förälder att hitta den bästa sovsäcken för barn. Vi kommer börja med att berätta om olika typer av modeller för att längst ner och mer utförligt att presentera vår topp 5 lista till bästa sovsäck för barn 2024. Vi kommer ta hänsyn både till pris för att hitta billiga barn sovsäckar men också kvalité för att hitta rätt modell. 

Barn sovsäckar brukar ha en max ligglängd på ungefär 150 cm däröver går det bra med en vuxenmodell, om du istället är ute efter denna typ av sovsäck läs gärna vår artikel om att hitta den bästa sovsäcken för vuxna.

Barn Camping

Topp 5 bästa sovsäckar barn

1

UrbergKids' 3-season Sleeping Bag G5

Urberg 3-Season Kids' Sleeping Bag G5

3 säsong - Vår / Sommar / Höst

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Bergans Rondane Kids

Bergans Rondane Kids

1 säsong - Sommar

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3

VAUDE Kids' Kobel Adjust 500 Syn

VAUDE Kids' Kobel Adjust 500 Syn

2 säsong - Sen vår / Sommar / Tidig höst

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Outwell Campion Junior

Outwell Campion Junior

2 säsong - Sen vår / Sommar / Tidig höst

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Arctic TernKids' Sleeping Bag

Arctic TernKids' Sleeping Bag

2 säsong - Sen vår / Sommar / Tidig höst

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kortfattat om barn sovsäckar

Sovsäckar för barn kan komma i olika material, storlekar, vikt, packmått och framförallt kan de vara tillverkade för olika säsonger beroende på om ditt barn ska sova utomhus och campa i naturen.

Glöm inte liggunderlaget

En sovsäck ger en förstklassig värmeisolering från luften vilket ger en både värme och komfort. Men däremot så behövs även värmeisolering och komfort från underlaget. Glöm därför inte ett liggunderlag, då kyla inte ska få tränga in underifrån men också för att få en bättre komfort mot underlaget. Vi rekommenderar Urberg Kids Sleeping Pad som ett bra liggunderlag för barn.

Material i en sovsäck för barn

När vi pratar om materialet i fyllningen så kommer de flesta i antingen dyn eller syntet. De flesta barn sovsäckarna är tillverkade i syntet av den enkla anledningen att syntet är oftast de billigare materialet.

Dun sovsäck

Dun sovsäckar är de bättre materialet när det kommer till junior sovsäckar. Dun är ett exklusivt material som ger en bättre värmekapacitet samtidigt som vikten blir mindre vilket gör sovsäcken lättare att transportera. Dun är dessutom lättare att komprimera vilket gör det enklare för ditt barn att packa ihop sin sovsäck vilket kan vara bra vid camping. Men med det sagt så är det inte så vanligt att hitta dun sovsäckar för barn, iallafall inte i de lägre prisklasserna.

Syntet sovsäck

Syntet sovsäckarna är något billigare än de som kommer i dun. Syntet materialet ger visserligen en god värmekapacitet men nackdelen är att syntet modellerna är något svårare att packa ihop men att de väger också något mer. Den här typen av modell kan vara att föredra dels ifall man vill hitta en billig barn sovsäck men också om man bara ska använda den för övernattning hos en kompis eller liknande där bärförmåga och transport inte är lika viktig.

Bästa tältet

1 - 4 säsonger

Sovsäckar för barn kan tillverkas för olika säsongsändamål. Vissa modeller är gjorda för att klara av mycket kalla temperaturer som ditt barn kan stöta på under till exempel vintertältning. Medans en del modeller är anpassade bara för sommartemperaturer. För att göra det enkelt att välja modell så kategoriseras sovsäckarna efter säsonger som vi finner i tabellen nedan.

Säsong

Årstid

Komforttemperatur

1 säsong

Sommar

+5 till + 9 °C

2 säsong

Sen vår till tidig höst

-1 till +4 °C

3 säsong

Kylig vår och höstnätter

-9 till 0 °C

4 säsong

Vinter

-15 till - 9 °C, finns extremer ner till -30 °C

Vi rekommenderar att alltid ta en modell som är anpassad för årstiden. Om man på sommaren vill sova med en modell avsedd för vinterbruk (4 säsongs) så finns såklart risken att det kan bli för varmt, men det går enkelt att lösa genom att dra upp dragkedjan och släppa in kalluft.

Om man istället tänker sova i en sommar modell på vintern så kommer den att få svårt att stå emot kylan och det kan rent av bli farligt. Därför rekommenderar vi att man tar en extra kik på vilken säsong som sovsäcken är avsedd för, speciellt om man tänker använda den vid kallare temperaturer.

EN - 13537

Om man tittar på framförallt vuxenmodeller så har man säkert stött på något som kallas för EN – 13537, vilket är en europeisk standard från 2005 där man mäter temperaturer på sovsäckar. Men det här benämningen finner vi bara i vuxenmodeller, den här standarden finns inte för barn modeller där man istället bara använder säsongs kategoriseringen.

Storlek sovsäck

Vad ska man ha för storlek på sovsäcken? Till varje barn sovsäck kommer en rekommenderad ligglängd och den här längden ska motsvara ditt barns kroppslängd. Som exempel om ditt barn är 150 cm lång, så ska säckens ligglängd vara max 150 cm. Det går bra att köpa en modell som har en längre ligglängd än ens kroppslängd, men det innebär också att det är mer luft och volym som måste värmas upp inuti säcken. Vilket resulterar i om man köper en alldeles för stor barn sovsäck så blir den svårare att värma upp och det kan finnas risk att ditt barn kommer frysa. Därför är det kanske inte så smart att låta ditt barn sova i en lång vuxenmodell.

Bästa sovsäcken barn

Vikt och packmått

När man ska investera i en sovsäck till sin junior så rekommenderar vi att man tar hänsyn till både packmått och vikt. Om din junior ska på längre vandringar där säcken ska transporteras under längre sträckor, så är det både lättare och mer praktiskt ifall modellen väger mindre och har ett mindre packmått. Därför rekommenderar vi att alltid ta en extra kik på både vikt och packmåttet innan eventuellt köp.

Kan man tvätta sovsäcken?

Man bör undvika att tvätta sovsäcken i tvättmaskin även om vissa syntet säckar tål tvättmaskiner. Vi rekommenderar att man istället ser till så att sitt barn sover i rena kläder på ett rent underlag och framförallt, vädra sovsäcken med jämna mellanrum för att hålla den fräsch. Det kommer resultera i att den håller längre och ditt barn kommer kunna sova bättre.

Plats nummer 1 : bästa sovsäcken barn

UrbergKids' 3-season Sleeping Bag G5

Urberg 3-Season Kids' Sleeping Bag G5

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 0.94 kg
Max Kroppslängd : 150 cm
Säsong : 3 – Vår / Sommar / Höst
Fyllning : Syntet

Kommentar: Vill du hitta en riktigt bra sovsäck till ditt barn? Då kan vi rekommendera Urberg 3-Season Kids’ Sleeping Bag G5. Den här modellen har ett material som består av ett slitstarkt 210T poylester ripstop som bidrar till att sovsäcken får en bättre livslängd. Impregneringen är flourkarbonfri vilket ger en miljövänlig vattenavvisande sovsäck. Fyllningen består av en fluffig syntetisolering vilket ger en modell med god värme anpassat för 3 säsonger vilket innebär en sovsäck som klarar av temperaturer under våren, sommaren och fram till hösten.

Den här modellen har en tvåvägsdragskedja på sidan med en dragsko vid öppningen. Något som vi gillar är den lilla förvaringsfickan där ditt barn kan förvara till exempel mobilen eller andra mindre tillhörigheter. Packmåttet är 33 x 22 cm med en låg vikt på 0.94 kg vilket möjliggör att ditt barn kan transportera sovsäcken under längre vandringar.

Vi tycker att det här är en slitstark och varm 3 säsongs barn sovsäck som passar till allt från vandringar och campingäventyr. Som ett plus i kanten tycker vi att materialvalet är mycket bra men modellen kommer ändå inte i den allra översta prisklassen vilket ger en mycket prisvärd barn sovsäck.

Urberg 3-season Kids G5 finns att köpa här :

Plats 2

Bergans Rondane Kids

Bergans Rondane Kids

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 1.04 kg
Max Kroppslängd : 150 cm
Säsong : 2 – Vår / Sommar / Höst
Packmått : 19,5 x 44 cm

Kommentar: Den populära norska tillverkaren Bergans har funnits sedan 1908 och är kända för att producera friluftsprodukter i god kvalité, där vi tycker att deras sovsäck för barn, Bergans Rondane Kids är ett bra bevis på det. Den här modellen har en syntetfyllning som skapar en god komfort där både det inre och yttre tyget är av polyster 50D ripstop vilket är ett kraftfullt material som bidrar till att förlänga säckens livslängd.

Bergans Rondane Kids är en 2 säsongs sovsäck som primärt är anpassad för varmt sommarklimat men som också går bra för sen vår och tidig höst. Max kroppslängd är 150 cm där bredden vid axlarna är 70 cm medans fotbredden är 50 cm vilket kommer bidra till en rymlig och bekväm sovsäck för en junior. Bergans Rondane Kids har ett packmått på 19,5 x 44 cm och en vikt som är 1.04 kg. Precis som med vinnaren ovan så kommer den här modellen med praktiska innerfickor vilket kan vara skönt och smidigt oavsett om ditt barn tältar eller bor i stuga.

Vi rekommenderar den här modellen till barn som dels vill ha god komfort i en bra och välgjord barn sovsäck. Som framförallt fungerar för sommarbruk men också till varma vår- och höstdagar.

Bergans Rondane Kids finns att köpa här :

Plats 3

VAUDE Kids' Kobel Adjust 500 Syn

VAUDE Kids' Kobel Adjust 500 Syn

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 1.05 kg
Max Kroppslängd : 165 cm
Säsong : 2 – Vår / Sommar / Höst
Packmått : 35 x 22 cm
Fyllning : Syntet

Kommentar: Då barn växer så är det ett vanligt förekommande att ett barn kanske växer ur sin sovsäck, vilket resulterar i att du som förälder måste köpa nya med jämna mellanrum. I längden är inte de helt optimalt och det kan bli en dyrt för dig som förälder.

Men det här har tillverkaren Vaude tänkt på och tillverkat modellen VAUDE Kids’ Kobel Adjust 500 Syn, som istället kommer med den smidiga funktionen att sovsäcken kan justeras från 130 cm till 165 cm vilket gör så att ditt barn kan växa med den här praktiska modellen. Det resulterar i sin tur i att ditt barn kan ha den här säcken under en längre tid och att du som förälder inte behöver köpa nya sovsäckar hela tiden vilket sparar på plånboken.

VAUDE Kids’ Kobel Adjust 500 Syn är en 2 säsongs modell vilket passar från sen vår till tidig höst. Packmåttet är 35 x 22 cm som ger en vikt på låga 1.05 kg. Vi rekommenderar den här 2 säsongs sovsäcken till barn som växer mycket och är på jakt efter en modell som de kan behålla ett tag. Den här modellen finns även justerbar mellan 105 – 135 cm i Vaude Alpli 400

Vaude Kids Kobel Adjust 500 Syn finns att köpa här :

Plats 4

Outwell Campion Junior

Outwell Campion Junior

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 1 kg
Max Kroppslängd : 140 cm
Säsong : 2 – Vår / Sommar / Höst
Fyllning : Syntet

Kommentar: Vi vill tipsa om Outwell Campion Junior som i vår mening är en billig och prisvärt sovsäck för barn. Det här är en 2 säsongs modell, vilket gör att den passar från sen vår till tidig höst. Fyllningen är av bekvämt och komfortabelt syntet material som bidrar till att ditt barn kommer att sova gott.

Max kroppslängd är 140 cm med en bärvikt på 1 kg gör det här till en bra billig barn sovsäck som passar från allt till vandringar till att övernatta hos en kompis. De flesta modeller för barn har en avsmalnande form mot botten av säcken. Men Outwell Campion Junior är istället helt rektangulär vilket passar för barn som vill ha lite mer svängrum i sovsäcken.

Därför rekommenderar vi den här modellen till barn som kanske rör sig något mer under sömnen, speciellt med fötterna och behöver lite extra utrymme i fotpartiet. Vi rekommenderar också den här modellen ifall man är på jakt efter en sovsäck i budget prisklassen som framförallt är anpassad för sommartemperaturer. Den finns både i grön och röd färg beroende på vad man tycker är snyggast.

Outwell Campion Junior finns att köpa här :

Plats 5

Arctic TernKids' Sleeping Bag

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Max Kroppslängd : 160 cm
Säsong : 2 – Vår / Sommar / Höst
Packmått : 33 x 21 x 17 cm
Fyllning : Polyester

Kommentar: Är du på jakt efter en riktigt billig barn sovsäck? Då rekommenderar vi Arctic TernKids’ Sleeping Bag som är en budget sovsäck för barn som kommer i flera roliga och spännande färger för att passa smak och tycke oavsett om man är kille eller tjej.

Arctic Tern Kids Dot Sleeping Bag är konstruerad för 2 säsonger vilket innebär att den är anpassad för sen vår, sommar och tidig höst där temperaturen är över 10 grader.

Arctic Tern Kids Dot Sleeping Bag har ett packmått på 33 x 21 x 17 cm som levereras i en praktiskt ryggsäck som gör det enkelt för ditt barn att bära runt på den här säcken. Vi tror att Arctic TernKids’ Sleeping Bag är för dig som vill ha en billig och prisvärd sovsäck för barn avsedd för framförallt sommar men som också fungerar för varma vår- och höstdagar.

Arctict TernKids Sleeping Bag finns att köpa här :

Frågor om barn sovsäckar

Det är rekommenderat att barn sover med en barn sovsäck då de ger en bättre komfort, passform och värmeisolering för just barn.

Ja, barn sovsäckar är precis som andra sovsäckar anpassade efter diverse säsonger som benämns i 1 – 4 säsonger där 4 säsongs sovsäck betyder att den kan användas under alla årstider medans en 1 säsongs sovsäck bara är anpassad för sommarbruk och bör därför inte användas på vintern.

Priset varierar med kvalité och för hur många årstiden den är anpassad för men en billig barn sovsäck kan kosta ett par hundringar till exklusiva modeller som kan kosta upp emot 2000kr.

Gillade du den här artikeln om sovsäckar för barn? Läs gärna fler av våra friluftsartiklar

Källa :
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sovs%C3%A4ck

  1. Urberg 3-Season Kids’ Sleeping Bag G5 – Bästa Sovsäcken Barn – Vår / Sommar / Höst – 3 säsong
  2. Bergans Rondane Kids – Sen Vår / Sommar / Tidig Höst – 2 säsong
  3. VAUDE Kids’ Kobel Adjust 500 Syn – Sen Vår / Sommar / Tidig Höst – 2 säsong
  4. Outwell Campion Junior – Sen Vår / Sommar / Tidig Höst – 2 säsong
  5. Arctic TernKids’ Sleeping Bag – Sen Vår / Sommar / Tidig Höst – 2 säsong

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 22

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *