Sök

Bästa Putter 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för NordicaGolf, Happygolfer, Dechatlon & Dingolfshop

Putters 2024 - sportporten

Är du på jakt efter en ny putter? Är du osäker på vad du ska köpa för modell eller vad man ska tänka på när det kommer till att köpa putters? Då har du kommit helt rätt! När man ska köpa golfklubbor så är en putter kanske inte den första klubban som man kommer att tänka på och den har tyvärr blivit en bortprioriterad klubba för många golfare. Men just puttningen står faktiskt för ungefär 40 % av totala antalet slag och du kan nog räkna med minst 30-35 puttar per runda, hur många % av slagen använder du drivern? Så att investera i en bra och framförallt rätt putter kan vara viktigare än vad många golfare tror.

I den här artikeln hjälper vi dig att välja rätt putter. Vi kommer att berätta vad det finns för olika typer av putters samt vilka olika egenskaper som de kan besitta och vad som kan vara bra att tänka på när man ska köpa sin modell. I den här artikeln kommer testar vi inte putters och kommer därför inte att presentera någon bästa puttern 2024 eller putter bäst i test, utan vi kommer enbart att tipsa om några bra modeller i olika prisklasser och även barn putters.

Tips putter Premium

Odyssey DFX Seven Putter
Odyssey DFX Seven Putter
TaylorMade Spider GTX 1
TaylorMade Spider GTX
Mizuno M.Craft Omoi 02
Mizuno M.Craft Omoi 02

Putter Premium Vänster

Odyssey DFX Seven Putter
Odyssey DFX Seven Putter
Mizuno M.Craft Omoi 02
Mizuno M.Craft Omoi 02

Putter Budget

MacGregor MACTEC X 003
MacGregor MACTEC X 003
Bionik 101
Bionik 101 RH

Putter Budget Vänster

Bionik 101 LH
Bionik 101 LH

Olika typer av putters - Vilken putter ska man ha

Att välja putter är inte alltid helt lätt och då det här ofta är en klubba som glöms bort så har inte alla golfare koll på vad det finns för olika modeller och vilka egenskaper de besitter. Generellt sätt så kan man säga att det finns 3 olika typer av putters. Den slimmade bladputtern, den mer robusta malletputtern och den allt vanligare armväcksputtern. Därtill så kan de olika modellerna skilja sig i längd, vikt och grepp.

När man ska köpa sig en putter så rekommenderar vi att man först bestämmer sig för vilket typ av putter man föredrar för att sedan bestämma längd, vikt och även grepp.

Vi tycker inte att det finns något rätt och fel när det kommer till putter, utan vi tycker att det handlar mer om smak och tycke, vilken typ av modell man föredrar och vad som ger det bästa resultatet för ens egna teknik. Vi kan sammanfatta det som att man ska hitta den modell som ger den bästa känslan på green.

Putter

Bladputter

En bladputter är ett bra val för puttar på längre avstånd på bekostnad av att den är något mindre stabil och att den har en mindre sweetspot där man kan bli något mer straffad vid felträffar.

Den här varianten är bra för att få en bra kontroll och precision framförallt på de längre slagen.

Bettinardi BB1 FLOW Gray RH (Standard Grip)

Malletputter

En malletputter är en tyngre variant som på så sätt får en bättre stabilitet och ger därför oftast en bättre precision, speciellt på kortare puttar. Tack vare sin något större storlek får man även en större sweetspot och därför tycker vi att denna typen av putter är att föredra framförallt om man är nybörjare.

Malletputter

Armlockputter

Du har säkert stött på en och annan golfare som använder armlockputter. Den här typen av putter är mycket längre och man pressar klubban emot underarmen för att på så sätt uppnå en bättre stabilitet.

2016 förbjöds många puttekniker om man tog hjälp av till exempel bröst, hakan eller magen vilket man ansåg gav för bra stöd och stabilitet. Men inte armlockputters som idag är helt tillåten att använda.

Ref : https://golf.se/for-spelaren/regler–handicap/utrustning/

Armlockputter

Längd Putter

Längden på en putter mäts i tum som motsvarar 2,54 cm där dagens modeller kan finnas i allt från 33” till 36” medans armlockputtar ofta är en bit över 40”. Det finns även barn puttar som är kortare till storleken för att vara anpassad till ett barns längd.

Vilken längd som modellen har påverkar golfarens uppställning vilket i sin tur kommer bidra till att hitta en bättre känsla. Vi tycker att längd på puttern handlar om smak och tycke då det finns golfare som föredrar en lång putter och golfare som föredrar en kort putter men är man nybörjare och vill hitta en bra grund med stabilitet så är oftast en längre modell att föredra.

Vikt

Vilken vikt som klubbhuvudet har får en påverkan på tempot i själva puttrörelsen. Om man är nybörjare eller tycker att puttning är svårt kan en tung putter vare att föredra då det bidrar till att man får en långsammare rörelse som resulterar i ett jämnare tempo och därmed även stabilitet. En lätt putter kan istället vara att föredra på något snabbare greener och vid lösa puttar för att skapa en bättre känsla.

Grepp

Du kanske redan har stött på putters med tjocka grepp som idag blir allt vanligare. Ett tjockt grepp har fördelen att den minskar risken för oönskade handrörelser eller små ryckningar vilket ger en negativ påverkan på slagen. Men det här kan också vara lite smak och tycke där vi stött på många golfare som inte trivs med tjocka grepp och menar på att man tappar känsla.

Golfspelare Barn

Putter vänster eller höger? LH eller RH?

Men vilken fattning ska man hålla sin putter? Om man är högerhänt så bör man ha en högerfattad putter (RH) och motsatsen att man är vänsterhänt så bör man ha en vänsterfattad putter (LH). Med det sagt så finns det en del golfare och även proffs som puttar med fel fattning vilket kan skapa en bättre stabilitet.

Vad ska man köpa för putter som nybörjare - Välj rätt putter

Om man är ny till golf och inte har så bra koll på vad som passar bäst så rekommenderar vi en malletputter med tjocktgrepp och som har ett tyngre klubbhuvud. Det kommer bidra till en bättre stabilitet, större sweetspot och det tjocka greppet bidrar till att mindska oönskade rörelser. Helt enkelt en typ av putter som gör det svårare att göra fel med förlåtande egenskaper.

Vanliga frågor

Nej, de förbjöds år 2016 då man ansåg att golfare fick för bra stöd och stabilitet i puttrörelsen.

Putter är en klubba som tyvärr ofta glöms bort. Men som golfare så är puttern faktiskt en av de mest använda klubborna på hela rundan. Hela 40 % eller runt 35 slag per runda används till att putta

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 3.7 / 5. Antal Röster: 15

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *