Sök

Puttingmatta 2024 – Bäst I Test | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Dingolfshop, Happygolfer, Nordicagolf

Puttmatta golf bäst i test 2024 - Sportporten

Skulle du vilja bli en bättre puttare? Varför inte investera i en puttmatta för hemmet eller till kontoret? Om du är på jakt efter en riktigt bra puttmatta så är det kanske inte helt lätt att välja rätt bland alla olika modeller. Vi har jämfört och utsett PuttOUT Large till bästa puttmattan som en bredare matta med flera hålmarkeringar vilket ger goda  träningsmöjligheter samt en stimp på 10.

PuttOUT Puttmatta Large

PuttOUT Puttmatta Large
4.9/5

Betyg 4,9 / 5

Puttningen utgör hela 40 % av alla golfslag vi gör på en golfrunda där en dag med dålig puttning verkligen kan förstöra ens resultat. Därför är det otroligt viktigt att träna på puttningen istället för att bara stå på en driving range och träna de långa slagen. En puttmatta kan därför vara ett fenomenalt komplement som fungerar utmärkt i hemmet eller på kontoret där man får chansen att träna och utveckla sin puttning även på vintern när banorna är stängda.

Men att köpa rätt puttmatta är kanske inte helt enkelt och det är ett par saker som kan vara värt att ha i åtanke så man köper en matta som verkligen ger en bra träning och framförallt känsla så man kan bli en bättre golfare och därmed även sänka sitt handikap.

Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi dels berättar om vilka fördelar den här typen av golfträning har och vilka egenskaper som är viktiga i puttmattor. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa puttmattorna 2024

Våra favoriter bästa puttingmattan

1

PuttOUT Puttmatta Large

PuttOUT Puttmatta Large

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Puttmatta Deluxe 3 meter

Puttmatta Deluxe 3 meter

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3

Golf Gear Putting Mat Return

Golf Gear Putting Mat Return

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

PuttOUT Putting Golf Mat Slim

PuttOUT Putting Golf Mat Slim

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Vad är en putting matta golf

En putting matta som namnet avslöjar är en praktisk och smidig matta där man får chansen att träna på sina putter slag. Många kanske tycker att det här är en enformig träning men dagens puttmattor kommer ofta med flera olika mål och zoner för att på så sätt skapa variation i träningen där man får chansen att öva både långa och korta puttar.

Puttmatta

Fördelar med puttingmattor

Att träna på en puttmatta har många fördelar, inte bara för att träna in känslan och precisionen utan det är också ett bra hjälpmedel till att träna in själva puttrörelsen och att sikta bättre.

Då golfsäsongen i Sverige är relativt kort så är puttmattor ett fantastiskt bra hjälpmedel för att bibehålla känslan även under vintersäsongen. Det kan också vara ett bra komplement om du en stressig vardag och har svårt att hinna med att åka och träna golf. Nedan har vi listat vilka vi tycker är de största fördelarna med puttmattor :

Egenskaper i puttmattan

Puttmattorna kan som sagt se olika ut dels när det kommer till storlek men också materialval samt hur måltavlorna ser ut. När man ska hitta den bästa puttmattan kan det vara en bra idé att först och främst ha koll på hur mycket yta man har då det finns både stora och små puttmattor. Tänk också på att det inte inkluderas någon putter eller golfboll i sitt köp, utan det behöver man köpa separat om man inte redan har denna utrustning.

Nedan har vi listat några bra saker att ha koll på inför eventuellt köp :

Stabilitet, yta & Hastighet

Först och främst så vill man att mattan ska stå stabilt med någon form av anti-glid yta undertill. Om en matta väger mer så kan det också skvallra lite om en mer stabil matta. Dessutom vill man att mattan ska ha ett material som gör att det inte uppstår veck eller liknande men det är mycket ovanligt i dagens mattor.

Puttytan på själva mattan ska såklart efterlikna en vanlig green så mycket som möjligt. Därför tillverkas dessa mattor med konstgräs av antingen nylon eller polyester. Dessutom vill man gärna att mattorna ska ha en hastighet som motsvarar en riktigt green. Därför brukar oftast puttmattorna ha en hastighetsspecifikation eller ”stimp” vilket vanliga greener också har. Hur snabb en green är mäts i stimp och det är ett verktyg man tar till där man släpper en boll längs en skena mot en slät yta på greenen. Desto längre som bollen rullar ju högre stimp har greenen.

En bra stimp brukar ligga runt 10 medans riktigt bra greener på högsommaren kan vara en bit över 11. På försäsongen innan gräset har börjat växa så brukar greener vara under 8 i stimp men det kan såklart variera beroende på bana. En bra puttmatta brukar ofta ha en stimp mellan 9-11 vilket då motsvarar en bra svensk sommargreen.

Puttingmatta

Olika mål

Självklart är det kul med en matta som har många olika måltavlor och kanske även hinder för att skapa en större och mer varierad puttning. Därför rekommenderar vi att gå för en matta med många måltavlor och zoner så man får chansen att träna på olika avstånd. Om man vill ha ytterligare träning så kan man vara kreativ och sätta upp egna mål och hinder på mattan.

Dimensioner

Det viktigaste när man ska köpa en puttingmatta är att den får plats på den ytan som man har tänkt att öva på. Så det gäller att ha koll på dimensionerna på den tilltänkta modellen vilket står i produktspecifikationen. Dessutom kan det vara bra att ha lite extra yta så att man själv som golfare får plats att kunna putta ordentligt.

Det finns som sagt både korta och långa puttmattor och vi rekommenderar att gå för en så lång matta som möjligt så man får chansen att träna även på något längre puttar. Om man köper en alldeles för kort matta så finns risken att träningen blir enformig då man bara får chansen att träna på korta puttar. Däremot om man har en begränsad yta och inte får plats med en stor matta så är en liten puttmatta givetvis att föredra.

I stort sätt alla mattor går att rulla ihop vilket är praktiskt då man enkelt kan ställa undan mattan när man har tränat klart och därmed frigöra yta i rummet. Dessutom kan det även medfölja nån form av påse eller fodral till mattan så man enkelt kan ta med sig puttingmattan.

Plats nummer 1 : Bästa puttingmattan

PuttOUT Puttmatta Large

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek :  367 x 67 cm
Stimp :
10

Kommentar : Om du vill hitta en riktigt bra puttmatta så kan vi tipsa om PuttOUT Large. Det här är en väl tilltagen matta med en storlek på 367 x 67 cm vilket ger en stor träningsyta i vad vi tycker är en väldigt bred matta jämfört med många andra modeller på marknaden. Mattan i sig har flera linjer och 5 hålmarkeringar vilket möjliggör en varierat träning där man får chansen att öva på många olika avstånd.

Hastighetsmässigt så simulerar mattan en stimp på 10 vilket motsvarar en ganska välklippt och snabbrullande green. Undersidan har försätts med ett TPR-gummi vilket bidrar till att mattan dels rullar ut sig platt samtidigt som det ger en konsekvens och pålitlig rull utan veck i själva mattan. Om man vill ta med mattan är den dessutom lätt att rulla ihop.

Vi tycker att det här är en stor och robust puttmatta med flera träningsmöjligheter då den kryllar med olika markeringar och mål. Den är lätt att rulla ihop och transportera tack vare den medföljande bärväskan som också är praktiskt när man har tränat klart och vill ställa undan sin matta. Helt enkelt en bra puttmatta för golfare som har en större och framförallt bredare yta i hemmet för att träna puttning.

PuttOUT Puttmatta Large finns att köpa här :

Plats nummer 2

Puttmatta Deluxe 3 meter

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Storlek :  300 x 60 cm

Kommentar : Puttmatta Deluxe 3 meter som namnet avslöjar är en 3 meter lång matta med en bredd på 60 cm. Det vi gillar med den här modellen är att den har olika måltavlor vilket stor variation i träningen så man kan öva både långa och korta puttar. Förutom det tycker vi att priset är bra i förhållande till storleken om man jämför med konkurrenterna i liknande storlek.

Puttmatta Deluxe 3 meter finns att köpa här :

Plats nummer 3

Golf Gear Putting Mat Return

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Storlek :  250 x 25 cm

Kommentar : GolfGear Putting Mat Return är en mindre matta med dimensioner 250 x 25 cm vilket kan passa bra i mindre hem eller på kontor där man har en begränsad yta och behöver en liten puttmatta. Den är enkel att rulla ut och en funktion som vi gillar är att den kommer med bollretur vilket gör träningen mer praktisk utan att man behöver gå och hämta bollen. Dessutom finner vi en uppförslutning i slutet på mattan vilket ger en bra träning för längdkänsla.

Den här modellen är i en mindre storleken och med begränsade finesser förutom bollreturen men det gör också att den kommer i ett billigare pris. Så det här är ingen modell som kryllar med avancerade måltavlor och zooner utan en enkel och liten modell som vi tror passar för golfare som vill ha en kompakt och billig puttmatta. Om man är ny till det här konceptet med puttmattor kan det här vara en bra modell att börja med utan att behöva öppna upp hela plånboken.

Golf Gear Putting Mat Return
finns att köpa här :

Plats nummer 4

PuttOUT Putting Golf Mat Slim

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Storlek :  240 x 25 cm
Stimp :
10

Kommentar : Om du vill hitta en billig och liten puttingmatta så kan vi tipsa om PuttOUT Golf Mat Slim. Det här är en liten och kompakt modell med dimensionerna 25 x 240 cm vilket passar om man vill träna puttning men inte har en sån stor yta. Tack vare sin mindre storlek så kommer denna modell till ett billigare pris och passar därför bra om man vill hitta en budget puttingmatta.

Kvalitén är god och den mäter 10 på stimpen vilket motsvarar en bra svensk sommargreen. Det medföljer också en praktisk bärväska så man kan rulla ihop och ta med mattan när man har tränat klart. Undersidan har ett extra tjock TPR-gummi vilket dels bidrar till att mattan blir enklare att rulla men som också förhindrar veck och liknande. Det finns några enklare zoner och mål för att ge en viss variation på träningen men då storleken är mindre så är det sparsamt om man jämför med större mattor.

Vi tycker att det här är en bra matta för sin storlek som kommer i god kvalité och till en billigare prisklass. Om man har begränsad yta eller vill testa på den här putt träningen utan att behöva öppna upp hela plånboken så tycker vi att det här är en bra modell.

PuttOUT Puttmatta Slim finns att köpa här :

Vanliga frågor om puttingmattor

  • Träna känsla & bollträff
  • Bli bättre på längdkontroll & precision
  • Träna in rörelsen & siktet
  • Möjligheten att träna året runt, även på vintersäsongen

Storleken varierar såklart mellan olika modeller. En stor matta kan vara upp emot 4 m lång och en bit över 0.5 m bred men det finns även små mattor som bara är 2 m långa och några decimeter på bredden vilket passar för mindre ytor.

Gillade du den här artikeln om att hitta de bästa puttingmattorna? Läs gärna fler av våra golfartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.4 / 5. Antal Röster: 13

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *