Bästa Pingisskor • Bäst i Test – Sportporten.se

Bästa pingisskorna 2022 - bordtennisskor

Gillar du att spela pingis? Vill du ta din pingis till nästa nivå? Då ska du investera i ett par riktigt vassa pingisskor. Men ibland kan det vara svårt att hitta rätt typ av racketskor. Så därför har vi skapat den här artikeln med målet att hjälpa dig hitta de bästa när det kommer till bordtennisskor.

Vi kommer inleda med att berätta om fördelarna med pingisskor och jämföra med andra typer av racketskor. Sedan kommer vi att recensera olika bordtennisskor för att avslutningsvis plocka fram våra favoriter till bästa pingisskor herr, dam, barn och junior.

Våra favoriter bästa pingisskor 2022

Bästa Pingisskorna

Liner III

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Pingisskor Dam

FZ Forza Talia Women

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

pingisskor Herr

FZ Forza Tarami Men

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Pingisskor barn & Junior

Yonex SHB 36 Junior

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Vad är pingisskor?

När du spelar pingis så använder du dig av mycket kvickt och snabbt fotarbete, dels för att komma rätt till bollen men också för att kunna positionera dig bra inför nästa slag. Om skorna är anpassade för rätt rörelsemönster så kommer man som pingisspelare att komma snabbare till bollen vilket är ett bra verktyg för att vinna bollduellerna och därmed även matcherna.

Men det ställs också krav på en sula som ger ett bra grepp emot underlaget. Med rätt sula som är tillverkad för underlaget som pingis spelas på, så kommer det att ge en bättre stabilitet som i sin tur gör så att du kan slå slagen med mer kraft, precision och skruv. 

Det här gör att pingisskor är tillverkade för att maximera greppet mot underlaget men också för att vara optimalt för rörelsemönstret som används i sporten. Dessutom måste pingisskor vara sköna och bekväma mot fötterna samtidigt som de förebygger skador och onödigt slitage.

Rörelsemönstret i pingis

För att förstå hur pingisskor fungerar så måste vi såklart kika på rörelsemönstret i pingis. Rörelserna handlar mycket om snabba och kvicka sidoförflyttningar. Det här ställer krav på skor med en bra dämpning framförallt i sidled för att dina fötter ska klara av dessa belastningar. I pingis har du däremot inte speciellt mycket hopp eller större rörelser som kräver längre löpningar vilket gör att bordtennisskor är tillverkade dels för att vara lätta i vikt men framförallt för att framhäva maximal kvickhet och smidighet. 

pingisproffs

Underlag

Pingis spelas i regel inomhus i vanliga träningshallar på trä/parkett golv vilket gör att pingisskor är tillverkade för att få ett bra grepp på denna yta. Om du får ett bra grepp på underlaget kommer det att ge en bättre stabilitet som gör det enklare för dig att träffa slaget på rätt sätt och förflytta dig snabbare för nästa position.

Om du vill spela pingis utomhus så går det givetvis bra med uteträningsskor men om du spelar pingis utomhus ofta bör kika på ett par uteskor med låg vikt som ger en bra kvickhet.

Spela pingis med andra racketskor

Men det finns andra typer av racketskor och hur blir skillnaden om jag spelar pingis med ett par squashskor eller badmintonsskor? I och med att både squash och badminton spelas på samma underlag som pingis men framförallt att rörelsemönstret är snarlikt så menar vi på att det går bra att utöva bordtennis med ett par badmintonskor eller squashskor. Både badmintonskor och squashskor är tillverkade med låg vikt för att på sätt kunna uppnå optimal smidighet samt att kunna motstå belastningar i sidoförflyttningarna.

Det som är viktigt att förstå är att du springer något mer i både badminton och squash samt att du även har hopp inkluderat i dessa sporter, framförallt badminton, vilket du inte har i bordtennis. Därför har badmintonskor något mer förstärkt sula i jämförelse med ett par renodlade bordtennisskor.

Om vi sedan tittar på padelskor eller tennisskor så är både underlaget och rörelsemönstret mycket annorlunda i dessa sporter i jämförelse med pingis. Så vi rekommenderar inte att spela pingis med padel- eller tennisskor, åtminstone inte ifall du spelar pingis ofta.

pingisbord

Kan du spela pingis med vanliga träningsskor?

Vanliga träningsskor är tyvärr inte konstruerade för rörelsemönstret och inte alltid underlaget som du spelar pingis på. Vanliga träningsskor väger i regel mer och kan då upplevas som klumpiga samt att du inte kommer kunna röra dig lika snabbt som pingis ibland kräver. Dessutom om du spelar mycket pingis med ett par vanliga gympaskor så finns risken att belastningen blir för stor i sidoförflyttningarna och de kvicka rörelserna. Det kan leda till att du åker på onödiga skador samt att dina skor kommer slitas ut mycket snabbare.

Därför tycker vi att om du spelar pingis ska du istället använda ett par bra pingisskor men du kommer också kunna prestera bra pingis med ett par badmintonskor eller squashskor.

Pingisskor

Sammanfattning - bästa bordtennisskor

Pingisskor är tillverkade för att vara lätta i vikt och för att optimera smidigheten men också kvickhet när du spelar bordtennis. Dessutom är skorna konstruerade för att få ut det bästa greppet på underlaget som bordtennis spelas på. Med pingisskor så kommer du kunna röra dig snabbare och positionera dig bättre under matcherna. Dessutom kommer de att ge dig en bättre stabilitet som gör att du kommer kunna slå bollen med mer kraft, precision och skruv.

Spelar du mycket pingis med vanliga inneskor som inte är konstruerade för rörelsemönstret i pingis så finns risken att dina skor slits ut snabbare och att du som pingisspelare kan åka på onödiga skador. Dessutom är vanliga skor tyngre och klumpigare vilket kommer resultera i att du inte kommer kunna röra dig lika snabbt.

3 anledningar till att du ska investera i ett par pingisskor och varför det kommer göra dig till en bättre pingisspelare.

Våra favorit pingisskor

Vår vinnare: Pingisskor unisex

Liner III

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Modell : Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Liner III är den senaste uppdaterade modellen av renodlade pingisskor från Stiga. De här skorna kommer med vinnande egenskaper när det kommer till grepp, flexibilitet och stabilitet. Hälpartiet kombinerar både mjukhet men också stabilitet som gör att det både blir bekvämt för hälen men som också ger en bra förmåga att skjuta ifrån för att ta en bra position till nästa slag.

Ovandelen är tillverkad i slitstarkt polyesterväv som ger en fenomenal andningsförmåga som håller hjälper att hålla fötterna svala under spel. EVA-innersula som gör skorna komfortabla och bekväma emot fötterna. För extra snabba förflyttningar och kvickhet i spelet så är yttersulan tillverkad i en ny typ av naturgummimix som gör pingisskorna mycket lätta i vikt.

En av fördelarna med dessa skor är att de är unisex vilket innebär att alla kan använda de här skorna, damer som herrar som barn och juniorer kommer kunna prestera bra pingis med denna modell. Stiga Liner III kommer förbättra din rörlighet, snabbhet och stabilitet som gör att du istället kan fokusera mer på att slå slagen med mer kraft, precision och skruv.

Vår vinnare: Pingisskor Dam

FZ Forza Talia Women

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Modell : Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: FZ Forza Talia Women är i grunden badmintonskor men fungerar även bra att spela bordtennis med. FZ Forza Talia Women erbjuder en fin kombination av både bra grepp och en flexibilitet som kommer hjälpa dig att förflytta dig mer effektivt och snabbare under spelet. De här racketskorna är bekväma med god komfort samtidigt som de också ger en bra andningsförmåga för att hålla dina fötter svala.

Tack vare sin design och konstruktion så fungerar de här skorna även bra för andra racketsporter än badminton som squash och pickleball där underlaget är av samma karaktär. FZ Forza Talia Women är vår rekommendation till billiga och prisvärda pingisskor dam.

Vår vinnare: Pingisskor herr

FZ Forza Tarami Men

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Modell : Herr / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Söker du efter ett par bra och prisvärda pingisskor för herrar? Då rekommenderar vi att FZ Forza Tarami som i grunden är anpassade för badminton men fungerar även bra för pingis. Dessa racketskor kommer med X-Tech och Lat teknologier vilket betyder att skorna ger en mycket bra stabilitet men också flexibilitet som är önskvärt så att du kan förflytta dig snabbare och kvickare för att komma bättre fram till nästa slag eller position.

Sulan ger ett mycket bra grepp på planen vilket underlättar för smidigare förflyttningar. Då skorna är anpassade för rörelsemönstret i racketsport så är de därför mycket bekväma och komfortabla speciellt vid snabba sidorörelser. De här pingisskorna passar alla typer av herrar som vill hitta en bra pingis sko oavsett nivå eller ambition.

Vår vinnare: Pingisskor barn & Junior

Yonex SHB 36 Junior

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Modell : Barn / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Är du på jakt efter bordtennisskor till ditt barn? Juniormodellen för Yonex SHB 36 har funnits länge på marknaden och ett populärt val när det kommer till racketskor. Med den här modellen kommer du få ut en bra pingis tack vare att skorna är lätta vikt vilket i sin tur ger en bra smidighet kombinerat med ett bra grepp på underlaget. Med sin konstruktion och sula så kan du även utöva andra racketsporter med den här skon. Om du är ute efter ett par billiga och funktionella pingisskor till ditt barn så är SHB 36 junior ett bra val.

Flera av våra artiklar om pingis

Brinner du för pingis? Läs då gärna fler av våra artiklar om pingisbord och pingisracket

Vill du läsa mer om pingis kan du även kika in följande länk från svenska bordtennisförbundet : klicka här

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 13

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *