Pingisskor – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten, Salming & Stiga

Bästa pingisskorna 2023 - Sportporten

Gillar du att spela pingis? Vill du ta din pingis till nästa nivå? Då rekommenderar vi dig att investera i ett par riktigt vassa pingisskor eller bordtennisskor som det också kallas. Men ibland kan det vara svårt att hitta rätt typ av racketskor. Så därför har vi skapat den här artikeln med målet att hjälpa dig hitta de bästa när det kommer till bordtennisskor.

Vi kommer inleda med att berätta vad pingisskor är för något, om fördelarna och jämföra med andra typer av racketskor. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa pingisskorna 2023 där vi utser vinnare för herr, dam och barn.

Våra favoriter bästa pingisskor 2023

Liner III

Bästa Pingisskorna

Liner III

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

FZ Forza Talia Women

Pingisskor Dam

FZ Forza Talia Women

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

FZ Forza Tarami Men French Blue

pingisskor Herr

FZ Forza Tarami Men

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Salming Rival Kid

Pingisskor barn & Junior

Salming Rival Kid

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vad är pingisskor?

När man spelar pingis så använder man sig av mycket kvickt och snabbt fotarbete, dels för att komma rätt till bollen men också för att kunna positionera sig bra inför nästa slag. Om skorna är anpassade för rätt rörelsemönster så kommer man som pingisspelare att komma snabbare till bollen vilket är ett bra verktyg för att vinna bollduellerna och därmed även matcherna.

Men det ställs också krav på en sula som ger ett bra grepp emot underlaget. Med rätt sula som är tillverkad för underlaget som pingis spelas på, så kommer det att ge en bättre stabilitet som i sin tur gör så att man kan slå slagen med mer kraft, precision och skruv. 

Det här gör att pingisskor är tillverkade för att maximera greppet mot underlaget men också för att vara optimalt för rörelsemönstret som används i sporten. Dessutom måste pingisskor vara sköna och bekväma mot fötterna samtidigt som de förebygger skador och onödigt slitage.

Rörelsemönstret i pingis

För att förstå hur pingisskor fungerar så måste vi såklart kika på rörelsemönstret i pingis. Rörelserna handlar mycket om snabba och kvicka sidoförflyttningar. Det här ställer krav på skor med en bra dämpning framförallt i sidled för att fötterna ska klara av dessa belastningar. I pingis så har man däremot inte speciellt mycket hopp eller större rörelser som kräver längre löpningar vilket gör att bordtennisskor är tillverkade dels för att vara lätta i vikt men framförallt för att framhäva maximal kvickhet och smidighet. 

pingisproffs

Underlag

Pingis spelas i regel inomhus i vanliga träningshallar på trä/parkett golv vilket gör att pingisskor är tillverkade för att få ett bra grepp på denna yta. Om man som utövare får ett bra grepp på underlaget kommer det att ge en bättre stabilitet som gör att det blir enklare att träffa slaget på rätt sätt och förflytta sig snabbare för nästa position.

Om man vill spela pingis utomhus så går det givetvis bra med uteträningsskor men om man spelar pingis utomhus ofta så tycker vi att man bör kika på ett par uteskor med låg vikt som ger en bra kvickhet.

Spela pingis med andra racketskor

Men det finns andra typer av racketskor och hur blir skillnaden om man spelar pingis med ett par squashskor eller badmintonsskor? I och med att både squash och badminton spelas på samma underlag som pingis men framförallt att rörelsemönstret är snarlikt så menar vi på att det går bra att utöva bordtennis med ett par badmintonskor eller squashskor. Både badmintonskor och squashskor är tillverkade med låg vikt för att på sätt kunna uppnå optimal smidighet samt att kunna motstå belastningar i sidoförflyttningarna.

Det som är viktigt att förstå är att man springer något mer i både badminton och squash samt att man även har hopp inkluderat i dessa sporter, framförallt badminton, vilket man inte har i bordtennis. Därför har badmintonskor något mer förstärkt sula i jämförelse med ett par renodlade bordtennisskor.

Om vi sedan tittar på padelskor eller tennisskor så är både underlaget och rörelsemönstret mycket annorlunda i dessa sporter i jämförelse med pingis. Så vi rekommenderar inte att spela pingis med padel- eller tennisskor, åtminstone inte ifall man spelar pingis ofta.

pingisbord

Kan man spela pingis med vanliga träningsskor?

Vanliga träningsskor är tyvärr inte konstruerade för rörelsemönstret och inte alltid underlaget som man spelar pingis på. Vanliga träningsskor väger i regel mer och kan då upplevas som klumpiga samt att man inte kommer kunna röra sig lika snabbt som pingis ibland kräver. För utövare som spelar mycket pingis med ett par vanliga gympaskor så finns risken att belastningen blir för stor i sidoförflyttningarna och de kvicka rörelserna. Det kan leda till att man åker på onödiga skador samt att skorna kommer slitas ut mycket snabbare.

Därför tycker vi att om man spelar pingis ofta eller utövar pingis så ska man istället använda ett par bra pingisskor men man kommer också kunna prestera bra pingis med ett par badmintonskor eller squashskor.

Pingisskor

Sammanfattning - bästa bordtennisskor

Pingisskor är tillverkade för att vara lätta i vikt och för att optimera smidigheten men också kvickhet när man spelar bordtennis. Dessutom är skorna konstruerade för att få ut det bästa greppet på underlaget som bordtennis spelas på. Med pingisskor så kommer man att kunna röra sig snabbare och positionera sig bättre under matcherna. Dessutom kommer de att ge en bättre stabilitet som gör att man kommer kunna slå bollen med mer kraft, precision och skruv.

Spelar du mycket pingis med vanliga inneskor som inte är konstruerade för rörelsemönstret i pingis så finns risken att skorna slits ut snabbare och att du som pingisspelare kan åka på onödiga skador. Dessutom är vanliga skor tyngre och klumpigare vilket kommer resultera i att man inte kommer kunna röra dig lika snabbt.

3 anledningar till varför vi tycker att du ska investera i ett par pingisskor och varför det kommer bidra till att göra dig till en bättre pingisspelare.

Vår vinnare: Pingisskor unisex

Liner III

Liner III

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Modell : Herr / Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Liner III är den senaste uppdaterade modellen av renodlade pingisskor från Stiga. De här skorna kommer med vinnande egenskaper när det kommer till grepp, flexibilitet och stabilitet. Hälpartiet kombinerar både mjukhet men också stabilitet som gör att det både blir bekvämt för hälen men som också ger en bra förmåga att skjuta ifrån för att ta en bra position till nästa slag.

Ovandelen är tillverkad i slitstarkt polyesterväv som vi tycker ger en fenomenal andningsförmåga som håller hjälper att hålla fötterna svala under spel. EVA-innersula som gör skorna komfortabla och bekväma emot fötterna. För extra snabba förflyttningar och kvickhet i spelet så är yttersulan tillverkad i en ny typ av naturgummimix som gör pingisskorna mycket lätta i vikt.

En av fördelarna med dessa skor är att de är unisex vilket innebär att alla kan använda de här skorna, damer som herrar som barn och juniorer kommer kunna prestera bra pingis med denna modell. Vi rekommenderar Stiga Liner III då de har skorna kommer bidra till att förbättra rörlighet, snabbhet och stabilitet vilket gör att utövaren istället kan fokusera mer på att slå slagen med mer kraft, precision och skruv.

Vår vinnare: Pingisskor Dam

FZ Forza Talia Women

FZ Forza Talia Women

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Modell : Dam / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: FZ Forza Talia Women är i grunden badmintonskor men tack vare sin uppbyggnad och sula så vi menar på att de även fungerar bra att spela bordtennis med. FZ Forza Talia Women erbjuder en fin kombination av både bra grepp och en flexibilitet som kommer bidra till en snabbare och mer effektiv förflyttning under spelet. De här racketskorna är bekväma med god komfort samtidigt som de också ger en bra andningsförmåga för att hålla fötterna svala.

Tack vare sin design och konstruktion så menar vi på att de här skorna fungerar bra även för andra racketsporter än badminton som squash och pickleball där underlaget är av samma karaktär. FZ Forza Talia Women är vår rekommendation till billiga och prisvärda pingisskor dam.

Vår vinnare: Pingisskor Herr

FZ Forza Tarami Men French Blue

FZ Forza Tarami Men

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Modell : Herr / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Söker du efter ett par bra och prisvärda pingisskor för herrar? Då rekommenderar vi att FZ Forza Tarami som i grunden är anpassade för badminton men tack vare sin uppbyggnad och sula även fungerar bra för pingis. Dessa racketskor kommer med X-Tech och Lat teknologier vilket betyder att skorna ger en mycket bra stabilitet men också flexibilitet som är önskvärt så att man kan förflytta sig snabbare och kvickare för att komma bättre fram till nästa slag eller position.

Sulan ger ett mycket bra grepp på planen vilket underlättar för smidigare förflyttningar. Då skorna är anpassade för rörelsemönstret i racketsport så är de därför mycket bekväma och komfortabla speciellt vid snabba sidorörelser. Vi tycker att de här pingisskorna passar alla typer av herrar som vill hitta en bra pingissko oavsett nivå eller ambition.

Vår vinnare: Pingisskor Barn & Junior

Salming Rival Kid

Salming Rival Kid 2023

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Modell : Junior / Barn / Dam
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Vill du hitta ett par bra inomhusskor som ditt barn kan använda till pingis? Då kan vi tipsa om Salming Rival Kid 2023 som är tillverkad för inomhusidrott och då bland annat racketsport, men som också fungerar för andra typer av inomhussporter vilket gör att din junior även kan ha de här skorna på till exempel skolidrotten.

Vi börjar med ovandelen som är utrustad med luftig och fräsch mesh vilket bidrar till att skorna får en bra andningsförmåga. Mellansulan har fått slitstarka förstärkningar som bland annat bidrar till att ditt barn får lättare och mer kvicka rörelseförflyttningar samtidigt som de ger ett bättre stöd och stabilitet vilket i sin tur kan minska risken för onödiga skador. Det här kan vara extra önskvärt speciellt i bordtennis där man gärna vill ha en bra stabilitet speciellt vid snabba förflyttningar.

På yttersulan har Salming applicerat ett Hexagon mönster som bidrar till ett bättre grepp vilket är önskvärt vid snabba sidoförflyttningar. Den här typen av mönster passar bra för all typ av inomhusidrott och inte bara pingis.

Flera av våra artiklar om pingis

Brinner du för pingis? Läs då gärna fler av våra artiklar om pingisbord och pingisracket

Vanliga frågor

Pingisskor är anpassade för rörelsemönstret och underlaget i pingis. Därför bidrar pingisskorna till att man kan röra sig mer effektivt samtidigt som de ger en bättre stabilitet.

Om man spelar pingis sporadiskt så tycker vi att det går bra med vanliga träningsskor men ifall man spelar pingis ofta eller i klubb där man vill ta sitt spel till nästa nivå så rekommenderar vi att investera i ett par riktigt bra pingisskor. Det som är viktigt att tänka på om man ska spela pingis med vanliga träningsskor är att de inte har en svart sula då det riskerar att lämna fula märken på golvet.

Våra favorit bordtennisskor bäst i test

Vill du läsa mer om pingis kan du även kika in följande länk från svenska bordtennisförbundet

Utgången modell

Yonex SHB 36 Junior

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Modell : Barn / Junior
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert

Kommentar: Är du på jakt efter bordtennisskor till ditt barn? Juniormodellen för Yonex SHB 36 har funnits länge på marknaden och ett populärt val när det kommer till racketskor. Med den här modellen kommer ditt barn att få ut en bra pingis tack vare att skorna är lätta vikt vilket i sin tur ger en bra smidighet kombinerat med ett bra grepp på underlaget. Med sin konstruktion och sula så kan man även utöva andra racketsporter med de här skorna. Om du som förälder är ute efter ett par billiga och funktionella pingisskor till ditt barn så tycker vi att SHB 36 junior är ett bra val.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 13

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *