Search

Bästa Energidrycken – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Sportkost, Tillskottsbolaget & Gymgrossisten

Bästa Energidrycken 2024 - Sportporten

På jakt efter den bästa energidrycken? Då har du kommit helt rätt! Om du någon gång känt dig trött eller dåligt fokus så kan en energidryck vara ett bra hjälpmedel för att förbättra energinivåerna och vakenhet men även bidra till en bättre träningsprestation vilket har gjort energidryckerna populära i samband med träning. Vi jämförde olika energidrycker på svenska marknaden och utsåg Celsius till bästa energidrycken bäst i test med ett bra innehåll, pris samt att den fanns i flera olika smaker.

Vår topplista energidryck Bäst i test

Celcius Energidryck

Celsius

En energidryck är en läskedryck som oftast innehåller koffein och andra uppiggande ämnen som till exempel ginseng, vitaminer eller i vissa fall även BCAA som är bra för träningen och att bygga muskler.

Men det finns flera olika energidrycker på marknaden och det är inte alltid helt lätt att veta vilken som är den bästa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi först går igenom vad en energidryck är och vilka fördelar den har. Därefter kommer vi att berätta vad som kan vara bra att tänka på och ha i åtanke så att man väljer rätt dryck. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt gå igenom våra favoriter till bästa energidrycken där vi blanda annat pratar om drycker från Celsius, Nocco och Monster.

Våra favoriter bästa Energidryck

1

Celsius

Celsius

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

NOCCO BCAA

Nocco BCAA

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3

Monster Energy Ultra White

Monster Energy Ultra White

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

4

GAAM Energy

GAAM Energy

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

5

Clean Drink Classic Sunrise

Clean Drink Classic Sunrise

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Vad är energidryck?

Svensk dagligvaruhandel definierar energidryck på följande vis : ”Med energidryck avses en läskedryck som är sötad med socker eller sötningsmedel och som innehåller koffein (över 15 mg/100 ml) och/eller andra uppiggande ämnen t.ex. ginseng, guarana, taurin, B-vitaminer”.

Energidrycker kan även innehålla BCAA vilket bland annat bidrar till en förbättrad muskeltillväxt och mindre träningsvärk. Därför kan dessa drycker vara fördelaktiga, speciellt i samband med träning där man vill öka energinivåerna och få ett bättre träningspass. Men det behöver inte vara i samband med träning, det kan vara allt från när man befinner sig på jobbet eller i skolan där man vill få mer energi och fokus.

Fördelar med energidrycker

De primära fördelarna med dessa drycker är att öka energi samt förbättra ens mentala och fysiska prestation.

Biverkningar & Överdosering av energidrycker

Något som är viktigt att veta är att man ska vara försiktig med att ta för många energidrycker under en kort tid. De innehåller koffein och andra ämnen som bland annat kan öka hjärtfrekvensen och blodtrycket vilket är viktigt att känna till ifall man har högt blodtryck eller hjärtproblem. Dessutom kan ett stort intag av koffein göra att man får problem med sömnen då det tar ett par timmar för koffeinet att gå ur kroppen vilket man bör vara vaksam på ifall man tar energidryck strax före man ska gå och lägga sig. Med det sagt så finns det faktiskt energidrycker utan koffein.

Energidrycker är absolut inte farliga men det är viktigt att man dricker de i måttliga mängder. Ifall man är gravid bör man begränsa sin dagliga koffeinintag. Är man barn eller tonåring så väger man oftast mindre och då är man mer känslig till stora mängder koffein vilket är viktigt att ha i åtanke. Kolla alltid på rekommenderad dosering för respektive dryck som brukar vara ungefär max 2 burkar om dagen men som kan variera.

Energidryck bast i test

Hur väljer man rätt energidryck?

Innan man väljer energidryck så tycker vi främst att man ska fundera på, i vilket syfte man tänker konsumera drycken. Är det i samband med träning? Vill man få en mer uppiggande effekt i vardagen? Det har att göra med vilka innehåll som man letar efter i sin energidryck då innehållet varierar. Nedan listar vi några saker som är bra att ha i åtanke :

Koffeinhalt

Energidrycker innehåller som tidigare nämnt oftast koffein där en vanlig kopp kaffe motsvarar ungefär 70 mg vilket kan vara bra att jämföra med innehållet i den energidrycken som du är intresserad av. Ifall man vill ha en något svagare mängd koffein är det så klart en sådan produkt du bör leta efter. Det finns även energidrycker helt utan koffein.

Om du istället är intresserad av koffeintabletter, klicka här för att läsa vår artikeln där vi testar koffeintabletter

Aminosyror

En del energidrycker är mer anpassade i samband med träning och kan därför innehålla bland annat aminosyror vilket är bra byggstenar för att bygga mer muskelmassa. En del produkter innehåller därför BCAA vilket kan vara bra att kika en extra gång på innehållsförteckningen ifall man tränar mycket och vill få ut lite extra av sin energidryck.

Vitaminer

En del drycker innehåller även vitaminer vilket kan bidra till bättre energinivåer men också stärka vårt immunsystem. Vi tycker att det alltid är ett plus i kanten med drycker som innehåller ett brett innehåll med många vitaminer och det är främst B-vitaminer som brukar finnas i många energidrycker.

Bästa energidrycken

Smak

Givetvis är smaken viktig när det kommer till energidryck. Här menar vi på att det är en personlig bedömning vad man gillar eller ej och vi tycker att man ska pröva sig fram för att hitta den smak som passar en bäst. En del fitnessbutiker brukar ibland erbjuda paket där man får chansen att testa flera olika smaker vilket vi tycker är ett bra verktyg ifall man är osäker på smak. Dessutom tycker vi att det kan vara en bra idé att kolla produktrecensioner för diverse olika smaker så man kan bilda sig en uppfattning ifall smaken var bra eller mindre bra.

Sockerfri

Idag finns det tyvärr en del produkter som innehåller en stor mängd socker som i sin tur leder till att kroppen riskerar att få en dipp eller energi-höjningen. Därför tycker vi man bör se till att energidrycken är helt sockerfri så kroppens blodsocker håller sig mer stabilt under en längre tid.

Pris - hitta en billig energidryck

Givetvis kan priset spela en stor faktor, speciellt om man vill hitta en billig energidryck. Vi menar dock på att man ändå ska ta en kik på innehållet så man inte bara går den billigaste produkten för att sedan få i sig en dålig dryck utan någon större effekt. Många butiker väljer dessutom att sälja energidrycker som paket om 24 burkar vilket oftast är billigare än att köpa 1 och 1.

Plats nummer 1 : Bästa energidrycker

Celsius

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Koffein : 200 mg / burk
BCAA : Nej
Vitaminer : 7 st

Kommentar : Celsius är en populär energidryck på svenska marknaden med ett bra innehåll, pris och som kommer i flera spännande smaker. I Celsius finner vi flera vitaminer som bland annat B12, B7 och C-vitamin men också ingefära, grönt te och gurana som tillsammans med koffeinet bidrar till att vi får mer energi och blir piggare. Kombinationen av vitaminer i dessa bidrar också till bättre immunsystem och nervsystemets normala funktion.

En burk Celsius ger 200 mg koffein som ungefär motsvarar 2 stora koppar kaffe och om man jämför den här produkten med många av konkurrenterna så är det här en av de mer koffeinrika energidrycker på marknaden. Rekommenderat intag är max 2-3 burkar per dygn. Celsius kommer som en kolsyrad dryck som är helt fri från socker och den är endast smaksatt med naturliga smak och färgämnen vilket vi tycker är ett stort plus i kanten.

Vi rekommenderar Celsius som en klar favorit till bästa energidryck då den har ett bra och energirikt innehåll med hela 7 vitaminer vilket är bland de flesta på marknaden, den finns i flera spännande smaker samt att den är helt fri från socker.

Celsius finns att köpa här :

Plats nummer 2

Nocco BCAA

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Koffein : 180 mg / burk
BCAA : Ja
Vitaminer : 6 st

Kommentar : Nocco BCAA som namnet antyder är en energidryck som innehåller 3 g BCAA per burk vilket är speciellt bra i samband med träning där man vill få ut de där lilla extra i passet då det bidrar till att det blir enklare att bygga muskler samtidigt som de minskar risken för träningsvärk. Vi finner bland annat 6 st vitaminer i en burk Nocco som bland annat B12, Folsyra, Vitamin D och biotin. Vi finner också grönt te extrakt och 180 mg koffein per burk vilket är bland de starkare på marknaden.

Nocco BCAA är helt fri från socker, finns i många smaker och något som vi gillar med den här produkten är att den går att få både med eller utan kolsyra samt med eller utan koffein vilket inte är helt vanligt om vi kikar på konkurrenterna. Max intag är 2 burkar om dagen och det ligger ungefär i samma priskategori som övriga konkurrenter.

Nocco BCAA finns att köpa här :

Plats nummer 3

Monster Energy Ultra White

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Koffein : 150-160 mg / burk
BCAA : Nej
Vitaminer : 4 st

Kommentar : Monster är en känd energidryck, inte bara i Sverige utan över hela världen. Den är berikad med 4 vitaminer B3, B5, B6 och B12 vilket är ett bra innehåll men inte lika bra som de bästa på svenska marknaden samt att den inte innehåller BCAA vilket drar ner betyget något. En burk ger ungefär mellan 150 – 160 mg koffein vilket motsvarar 2 mindre koppar kaffe.

Den här produkten är helt sockerfri och fri från konserveringsmedel vilket alltid är önskvärt och något vi vill tillägga som ett plus i kanten är att den produceras i Norden samt att burken är återvinningsbar.

Vi tycker att Monster Energy är en bra energidryck till ett bra pris men den kommer inte riktigt upp i samma nivå när det gäller innehåll som de bästa energidryckerna på marknaden och då är det främst att den bara innehåller 4 vitaminer.

Monster Energy Ultra White finns att köpa här :

Plats nummer 4

GAAM Energy

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Koffein : 180 mg / burk
BCAA : Nej
Vitaminer : 5 st

Kommentar : Om du vill hitta en billig energidryck kan vi rekommendera GAAM Energy. Vi finner ett innehåll med 5 st vitaminer som bland annat D3, B6, B9 och B12 samt ett koffeininnehåll på 180 mg per burk. Det här är faktiskt en helt vegansk produkt och den tillverkas i Sverige vilket vi tycker är ett starkt plus i kanten. Den finns i flera goda smaker och vissa fitnessbutiker erbjuder paket där man kan beställa ett flak och pröva flera olika smaker.

Innehållet är kanske inte lika bra som de allra bästa men vi tycker ändå att det är ett bra innehåll i förhållande till pris per burk samt att den är vegansk och svensktillverkad ger höga betyg.

GAAM Energy finns att köpa här :

Plats nummer 5 - Bästa energidryck utan koffein

Clean Drink Classic Sunrise

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Koffein : 0 mg / burk
BCAA : Ja

Kommentar : Om du vill testa en energidryck utan koffein som kan vi rekommendera Clean Drink Classic Sunrise energidryck. Denna dryck produceras i norden från friskt källvatten med sitt innehåll som är helt veganskt, fritt från konserveringsmedel och färgämnen. Dessutom innehåller den BCAA vilket är positivt för träningen.

Det som gör att Clean Drink Classic Sunrise inte kommer upp i samma nivå som konkurrenterna är dels att den saknar koffein men också att den finns i ganska få smaker. Däremot gillar vi att den har rikligt med vitaminer, BCAA helt fri från socker och fungerar som ett bra alternativ för personer som vill hitta bästa energidrycken utan koffein.

Clean Drink Classic Sunrise finns att köpa här :

Vanliga frågor om energidryck

De bidrar till mer energi, mentalt fokus och vakenhet

Sålänge man tar de i måttliga mängder. Det kan vara farligt om man överskrider rekommenderad dosering

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa energidryck? Läs gärna fler av våra kosttillskott

Källa :
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/drycker-och-alkohol/energidrycker

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster: 14

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *